|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - HDR w Praktica Luxmedia 12-Z4
Bank - Czw 07 Paź, 2010 Temat postu: HDR w Praktica Luxmedia 12-Z4 Zupełnym przypadkiem zauważyłem w kompakcie żony (sam używam lustrzanki Canona) funkcję HDR. Z tego co się orientuje aparat w takim ustawieniu powinien zrobić trzy zdjęcia z różnymi ustawieniami. Mój robi tylko jedno. Popełniam jakiś błąd? Bawił się ktoś w takie kompaktowe HDR-y?
hijax_pl - Pon 11 Paź, 2010
Szczerze mówiąc nie bawiłem się w kompaktach, ale z ciekawości parę razy w aparatach uruchamiałem taką opcję. Nie muszą być 3 ekspozycje - może być tylko jedna, a cały proces "HDR" sprowadzi się do innego mapowania tonalnego zrobionego zdjęcia. Zauważ, że w zasadzie rozchodzi się o to jak jest wywoływany RAW. Gdyby kompakt zapisywał pliki RAW - uzyskałbyś podobne rezultaty w obróbce na komputerze (wywołanie) tyle, że w zdecydowanej większości kompakty nie zapisują RAWów... Więc - dobre i to
Bank - Pon 11 Paź, 2010
Czyli to taki HDR dla ubogich. Z tego co się orientuję to do zrobiena dobrego HDR-a potrzeba minimum 3 fotogramy w różnych ustawieniach po czym należy je skompresować za pomocą dedykowanego do tego typu zadań programu. To w zasadzie ręczna robota. Wątpię czy ten aparacik potrafi to wszystko ot tak zrobić.
A tak z innej beczki: czy są aparaty które mają funkcje prawdziwego HDR ( czyli automatyczne robienie kilku zdjęć z kilkoma różnymi ustawieniami)?
hijax_pl - Pon 11 Paź, 2010
Bank napisał/a: | Czyli to taki HDR dla ubogich. | Tak zwany wodotrysk - ale użyteczny... W różnych systemach różnie się nazywający...
Bank napisał/a: | Z tego co się orientuję to do zrobiena dobrego HDR-a potrzeba minimum 3 fotogramy w różnych ustawieniach | W zasadzie tak. Ilość zdjęć tak naprawdę zależy od zależności dynamika sceny vs dynamika matrycy... Bank napisał/a: | czy są aparaty które mają funkcje prawdziwego HDR ( czyli automatyczne robienie kilku zdjęć z kilkoma różnymi ustawieniami)? | Np któreś DSLRy Sony robią dwa zdjęcia i je sklejają... Oczywiście o zaawansowanych algorytmach wyrównywania/usuwania duszków nie ma mowy...
Felek - Pon 11 Paź, 2010
Właśnie pokazał się test kompakta CASIO FH100, który ma HDR składanego z kilku zdjęć.
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=133
HDR z jednego zdjęcia to tylko rozjaśnianie softwarowe.
|
|