|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - ostrośc kilku twarzy
lukemeng - Czw 07 Paź, 2010 Temat postu: ostrośc kilku twarzy witam. Jak w temacie czyli pytanie następujące. Mam 3 osoby a raczej popiersia do sfotografowania. Prawa, lewa postać w tej samej linii, środkowa nieco dalej, a dokładnie za nimi czyli odległość od twarzy ok 30 cm. Jak zrobić fotkę żeby wszystkie 3 twarze były ostre i mała głębia ostrości była zachowana? Czyli tak pewnie podsumowując, jak ustawić aparat na taką fotkę?Odległość od obiektów może metr plus zoom mojego 17-50 stosownie do zapełnienia kadru popiersiami.Robiłem fotki, ale nie wiem jak z punktem ostrości bo ostrzy mi na jedną z twarzy reszta nieostra. Wiem, że to podstawy trzymania aparatu w ręce , ale człek się całe życie uczy
Pewnie tu chodzi o ostrzenie uśrednione , ale co gdy chce na takim zoomie i w takiej odległości zrobić fotkę?
hijax_pl - Czw 07 Paź, 2010
Poczytaj o głębi ostrości.
A jak poczytasz, to pobaw się kalkulatorem http://www.dofmaster.com
lukemeng - Czw 07 Paź, 2010
dzięki hijax_pl, a można coś po polskiemu?Wydawało mi się, że ogarniam już to zagadnienie, ale troszkę mnie zmieszała ta sytuacja jak nie mogłem ostrzyć na trzech twarzach bo punkty mi tańczyły (AF-C). Proszę o jakieś konkretne linki dotyczące tematu bo trochę już o głębii czytałem. Kalkulatora w ogóle nie ogarniam
moronica - Czw 07 Paź, 2010
1) przede wszystkim czemu uzywasz af-c dla statycznych obiektow?
2) jesli glebia ostrosci bedzie bardzo plytka a srodkowa twarz jest dalej od dwoch pozostalych to nie ma sily, albo srodkowa bedzie ostra a pozostale nieostre albo na odwrot
3) daj aparat na statyw, upewnij sie ze jest w plaszczyznie rowloleglej do dwoch twarzy po bokach, ustaw ostrosc recznie gdzies pomiedzy odlegloscia plaszczyzny aparatu i bocznych twarzy i odlegloscia do twarzy centralnej (zakladam, ze jest w centrum i ustawiasz aparat dokladnie na przeciw niej), cyknij fotke, jesli twarze beda nadal nieostre to przymknij przyslone i cykaj dalej az wszystkie beda zadowalajaco ostre
w tej sytuacji nie ma innego wyjscia jak przymkniecie przyslony, nawet tilt-shift nic by tu nie dal
lukemeng napisał/a: | Kalkulatora w ogóle nie ogarniam |
Podajesz model aparatu, użytą ogniskową, wartość przysłony, odległość ostrzenia i podaje Ci ile cm przed i ile za płaszczyzną ostrości rozkłada się głębia. Pamiętaj tylko, że im bliżej tych granic, tym mniejsza ostrość jest.
lukemeng napisał/a: | bo punkty mi tańczyły (AF-C) |
AF-C to tryb ciągłego AF. Przestaw na AF-S, wyceluj gdzieś w środek i zostaw.
lukemeng napisał/a: | Proszę o jakieś konkretne linki dotyczące tematu bo trochę już o głębii czytałem |
http://pl.wikipedia.org/w...a_ostro%C5%9Bci
moronica napisał/a: | 1) przede wszystkim czemu uzywasz af-c dla statycznych obiektow? |
zupełny przypadek
moronica napisał/a: | daj aparat na statyw |
brak (jeszcze)
moronica napisał/a: | nawet tilt-shift nic by tu nie dal |
no na pewno by nie dał bo nawet nie wiem co to jest
właśnie jestem po testach, czyli: przy ustawieniu manualnym ostrości pomimo , iż w wizjerze miałem wszystkie obiekty (butelki z etykietami) nieostre i mniej więcej wyśrodkowałem ostrość między środkowym, tylnym obiektem, a dwoma przednimi przy przymknięciu przysłony do f/20 po pstryknięciu wszystkie obiekty miałem ostre. czy dobrze to zrobiłem czy nie tak?
moronica - Czw 07 Paź, 2010
jest ok, choc warto bylo sprawdzic czy potrzeba ci az f/20, moze wystarczyloby mniej, zwlaszcza ze zalezy ci na jak najmniejszej przyslonie
czyli pomimo, iż na manualu w wizjerze mam obiekty nieostre to przy wyższej przysłonie obiekty się "wyostrzają"?
lukemeng napisał/a: | pomimo , iż w wizjerze miałem wszystkie obiekty (butelki z etykietami) nieostre |
Kiedy ostrzysz, obiektyw jest maksymalnie otwarty, czyli na najmniejszej możliwej przysłonie. Aby zobaczyć jak będzie zdjęcie wyglądało użyj przycisku "podgląd głębi ostrości", wiesz chyba który to?
lukemeng napisał/a: | czyli pomimo, iż na manualu w wizjerze mam obiekty nieostre to przy wyższej przysłonie obiekty się "wyostrzają"? |
Przysłona odpowiada za ilość wpadającego światła do aparatu, przy okazji też sterujesz głębią ostrości. Im większa liczba przysłony - tym większa głębia (więcej płaszczyzn ostrych)
Kiedy ostrzysz masz najmniejszą przysłonę. Kiedy robisz zdjęcie, przed otwarciem migawki, aparat przestawia przysłonę do wartości wybranej
Przypatrz się temu filmowi: http://www.youtube.com/watch?v=o6CFkTCEP5o
MasterB - Czw 07 Paź, 2010
lukemeng, ta tabela pozwoli oszacować GO. Jeśli różnica między planami wynosi 30cm to z odległości metra i przy ogniskowej 30mm możesz użyć przysłony f/5.6-f/8...
http://dofmaster.com/doftable.html
prawie wszystko rozumiem. Wiem że w moim f2.8 to mała głębia, f/32 to maksymalnie ostro. Ale jak wyższy f/ to i światła mniej więc dłuższe naświetlanie.Więc jak to jest z lampą SB 900 bo przy większym f/ ustawiam na TTL ustawiam EV stopniowo na + i lampa w moim odczuciu błyska tą samą siłą czy mam np. EV +2,3 czy EV 0,0. Wiem że mnie odeślecie do instrukcji ale coś może z praktyki? Będę wdzięczny
lukemeng napisał/a: | f/32 to maksymalnie ostro |
Nie do końca. Powyżej f/11 ostrość spada ze względy na dyfrakcję...
lukemeng napisał/a: | Ale jak wyższy f/ to i światła mniej więc dłuższe naświetlanie. |
Albo więcej światła sobie zorganizujesz, albo czułość podniesiesz. Do tego jest właśnie ISO
lukemeng napisał/a: | Więc jak to jest z lampą SB 900 bo przy większym f/ ustawiam na TTL |
Jak masz TTL, niezależnie od tego jaka jest przysłona lampa dobierze sobie moc tak by oświetlić optymalnie. Przestawianie kompensacji ekspozycji wpłynie co najwyżej na światło zastane - nie błyskowe. Jeśli chcesz zmian - użyj kompensacji błysku.
MasterB, nie bardzo wiem co oznaczają te liczby w tej tabeli, near, far ale co dokładnie?
MasterB napisał/a: | Jeśli różnica między planami wynosi 30cm to z odległości metra i przy ogniskowej 30mm możesz użyć przysłony f/5.6-f/8... |
a jak użyję 2.8 albo 4 to jak to będzie wyglądać?
hijax_pl napisał/a: | Nie do końca. Powyżej f/11 ostrość spada ze względy na dyfrakcję... |
czy Ty mnie zawsze musisz zastrzelić czymś??
hijax_pl napisał/a: | Jeśli chcesz zmian - użyj kompensacji błysku. |
a gdzie przy trybie TTL jest kompensacja błysku? Moja amatorska ręka ustawia tylko EV -3, +3
jak się ma ten kalkulator i tabela do moich ostrych i nieostrych twarzy?
lukemeng napisał/a: | near, far ale co dokładnie? |
Odkąd i dokąd będzie (jakoś tam) ostro
lukemeng napisał/a: | a jak użyję 2.8 albo 4 to jak to będzie wyglądać? |
Głębia ostrości będzie mniejsza... Dla aparatu D90 z 30mm obiektywem, i odległości 1m, przy f/4 całkowita GO będzie miało szerokość 17cm.
lukemeng napisał/a: | a gdzie przy trybie TTL jest kompensacja błysku? |
Wciskasz ten przycisk z błyskawicą i trzymając wciśnięty - kręcisz rolkami. Jedna - zmieniasz tryb pracy lampy, drugą - kompensację błysku właśnie.
[ Dodano: Czw 07 Paź, 2010 22:03 ]
lukemeng napisał/a: | czy Ty mnie zawsze musisz zastrzelić czymś?? |
To jest wykres ostrości z testu optycznych Twojego szkiełka:
Wykres ma postać garba. Przed maksimum, ogranicza ostrość aberracja, za maksimum - to efekt dyfrakcji. O ile z aberracja można walczyć, o tyle z dyfrakcją nic się nie da zrobić. Tak to już jest fizyką a fajnie opisane jest to tu
cybertoman - Czw 07 Paź, 2010
Ewentualnie strzel dwie fotki, jeda z ostroscia na przednie, druga na tylnia twarz i zloz razem w jedna, wtedy beda wszystkie ostre a tlo tez odpowiednio rozmyte.
hijax_pl napisał/a: | Wciskasz ten przycisk z błyskawicą |
ale Wy musicie mieć ubaw jak ja takich podstaw nie znam, ale bardzo dziękuję za łopatologię
wracając do wspomnianych twarzy czy poprawną ostrość (czyli wszystkie 3 ostre) uzyskam tylko i wyłącznie poprzez manualne ostrzenie czy mogę jakoś wykorzystać punkty ostrości, a więc AF?
lukemeng napisał/a: | uzyskam tylko i wyłącznie poprzez manualne ostrzenie czy mogę jakoś wykorzystać punkty ostrości, a więc AF? |
Niestety AF Ci niewiele pomoże, bo będziesz musiał ostrzyć na pierwszy albo drugi plan. No chyba, że pomiędzy postawisz coś (nawet z boku) aby AF miał punkt zaczepienia.
W sumie najprościej będzie zrobić tak jak napisał cybertoman - to się nazywa focus stacking - automatycznie w jakimś programie lub ręcznie na warstwach w czymś fotoszopodobnym
skasowany - Pią 08 Paź, 2010
hijax_pl, pisałem już Ci, że Cię podziwiam???
hijax_pl - Pią 08 Paź, 2010
Ruslan, za co?
hijax_pl, za anielską cierpliwość (to przede wszystkim), chęć niesienia pomocy praktycznie wszystkim potrzebującym, dzielenie się swoją wiedzą, szybkość odpowiedzi etc.
Krótko mówiąc rozpieszczasz nam użytkowników!
lukemeng - Pią 08 Paź, 2010
hijax_pl potwierdzam i bardzo dziękuję za pomoc i profesjonalizm
Ruslan napisał/a: | za anielską cierpliwość | oj ma hijax_pl, cierpliwość, ma.
Ruslan napisał/a: | Krótko mówiąc rozpieszczasz nam użytkowników! |
Eeeee tam
jaad75 - Pią 08 Paź, 2010
Ruslan napisał/a: | Krótko mówiąc rozpieszczasz nam użytkowników! | Pytanie, czy to dobrze, czy źle... Takich rzeczy powinni się uczyć we własnym zakresie - koleś jak widać nie ma nawet zarysu wyobrażenia jak wyglada GO, nie mówiąc o podstawach wiedzy, od czego zależy... Obawiam się, że jeśli bedziemy na takie posty odpowiadać, to czeka nas zalew takich użytkowników...
jaad75, dlatego akurat w tym miejscu napisałem, że podziwiam hijaxa za cierpliwość i wytrwałość, bo mi osobiście by się nie chciało...
A czy dobrze, czy źle? Cóż, to chyba zależy od punktu widzenia. Nas niektóre rzeczy mogą już irytować, dla innych to samo będzie odkryciem... Pomijam już kwestię taką, że google może pomóc szybciej niż napisanie pytania w wątku i czekanie na odpowiedź, chociażby kilka minut.
Kiedyś ktoś proponował założenie oddzielnego działu 'Dla początkujących', ale pomysł szybko pod-upadł (bez myślnika cenzura forumowa wykasowuje ), bo chyba wymagałoby to więcej pracy moderatorów i pojawiłyby się trudności w decydowaniu co jest poziomem początkującym (raczkującym wręcz), a co już nim nie jest...
Chociaż, na innych forach widziałem takie podziały i jakoś dają chłopaki radę...
Ruslan napisał/a: | Kiedyś ktoś proponował założenie oddzielnego działu 'Dla początkujących', ale pomysł szybko pod-upadł (bez myślnika cenzura forumowa wykasowuje ), bo chyba wymagałoby to więcej pracy moderatorów i pojawiłyby się trudności w decydowaniu co jest poziomem początkującym (raczkującym wręcz), a co już nim nie jest...
Chociaż, na innych forach widziałem takie podziały i jakoś dają chłopaki radę... | To byłoby dobre pole do popisu, dla naszych "liderów pomocy"...
lukemeng - Pią 08 Paź, 2010
jaad75 napisał/a: | czeka nas zalew takich użytkowników... |
jaad75, wiem, że dla Ciebie pewne rzeczy są oczywiste i podstawowe.Dla mnie nie. Uwierz mi, że czytam dużo teorii, ale teoria a praktyka to zupełnie inna bajka. Pytam żeby zrozumieć pewne rzeczy jeśli jestem niedouczony teoretycznie. No chyba zaczynając swoją przygodę z fotografią zadawałeś nie raz takie pytania, z których później się śmiałeś.Ja się uczę tematu i dlatego niejednokrotnie zadałem durne pytania, do których już nie wracam....bo zrozumiałem i poznałem pewne rzeczy.
Ruslan, bardzo dobry pomysł z tymi działem dla początkujących. Czytałbym go namiętnie
Dziękuję hijax_pl, za to że mi bardzo dużo rzeczy wyjaśniłeś i oczywiście nie wykluczam, iż będę kolejne durne pytania zadawał. Ostrzegam Cię jaad75, !!
A poważnie to mam nadzieję, że mnie rozumiecie. Sporo czytam na różne tematy, ale tez nie mam wiele czasu na to, żeby usiąść i zająć się tylko tym tematem (choć chciałbym). Dlatego też pytam o "elementarz", a tacy ludzie m.in. jak hijax_pl, bawią się odpowiedziami, tym samym dzieląc się niesamowitą wiedzą. I nie uważam, że to jest zaśmiecanie forum bo jeśli ktoś jeden temat przeczyta z różnych podejść czy stron, to uzupełnia swoją korę mózgową w konkrety.
Mam nadzieję, iż stare "wygi" forumowe nie stracą cierpliwości i nadal będą prowadzić za rękę takich jak ja.;)
P.S.1 już mam kolejne pytania, ale aż się boję zapytać bo zostanę przez profesjonalistów zrugany
lukemeng napisał/a: | P.S.1 już mam kolejne pytania, ale aż się boję zapytać bo zostanę przez profesjonalistów zrugany | Jest na to prosta rada - jeśli odpowiedź można bez problemu znaleźć np. w google, czy też instrukcji obsługi aparatu, po prostu to zrób, zamiast pytać tutaj...
cybertoman - Pią 08 Paź, 2010
lukemeng napisał/a: | ale aż się boję zapytać bo zostanę przez profesjonalistów zrugany | I tego sie boisz??? Najwyzej nikt Ci nie odpowie.
A o tym, ze kazdy ma swoje oczekiwania w stosunku do forum, to chyba jasne. I kazdemu wolno nierozumiec, podziwiac i lenic sie, pomagac czy co tam kto lubi. Jesli to nikogo nie krzywdzi, to jaki problem?
moronica - Pią 08 Paź, 2010
chyba jednak bardziej sie boi, ze ktos odpowie
jaad75 napisał/a: | Obawiam się, że jeśli bedziemy na takie posty odpowiadać, to czeka nas zalew takich użytkowników... | A może to efekt mody na lustrzankę i zdziwienia, że to nie jest tak proste jak point & shoot?
jaad75 napisał/a: | Takich rzeczy powinni się uczyć we własnym zakresie - koleś jak widać nie ma nawet zarysu wyobrażenia jak wyglada GO, nie mówiąc o podstawach wiedzy, od czego zależy... |
Jedni widząc wzory sięgną po wiedzę głębiej, inni się przestraszą. Jeszcze inni sprzedadzą lustrzankę i wrócą z ulga do kompaktu
Ruslan napisał/a: | Nas niektóre rzeczy mogą już irytować, dla innych to samo będzie odkryciem... | Tylko irytuje odkrywanie tego samego po raz n+1... Dlatego uważam że całkiem fajnym pomysłem byłoby jednak zebranie do kupy co istotniejszych, technicznych porad jaad75 napisał/a: | To byłoby dobre pole do popisu, dla naszych "liderów pomocy"... | Jakby jednak nie było, powyżej 20 pomógł ma tylko 24 użytkowników... marny promil całej społeczności tego forum
B o g d a n - Pią 08 Paź, 2010
Tak tylko w temacie dodam, że gdybyś miał np. Canona 50D, to ma on na pokretle pozycję A-DEP, czyli automatyka głębi ostrości.
Gdy włączymy aparat w ten tryb postara się on dobrać tak odległość ogniskowania i przesłonę by wszystkie przedmioty objęte przez czujniki autofokusu były ostre.
Cytat: | Gdy włączymy aparat w ten tryb postara się on dobrać tak odległość ogniskowania i przesłonę by wszystkie przedmioty objęte przez czujniki autofokusu były ostre. |
Pod warunkiem, że czujniki AF złapały ostrość
Zresztą czytałem, że tryb A-DEP to loteria... Prawda to?
hijax_pl napisał/a: | Zresztą czytałem, że tryb A-DEP to loteria... Prawda to? | Jaka loteria - przecież to Canon! Canon wszystko robi dobrze.
arietiss - Pią 08 Paź, 2010
A-DEP jest do DEP-y...!
Ja myślę, że brawa dla hijax_pl. Gdyby nie tacy ludzie posiadający wiedzę i chcacy się nią podzielić, to już dawno forum przypominało by kółko różańcowe wzajemnej adoracji.
arietiss, 'przypominało by'?
kasiakaaz - Sob 09 Paź, 2010
arietiss napisał/a: | Ja myślę, że brawa dla hijax_pl. Gdyby nie tacy ludzie posiadający wiedzę i chcacy się nią podzielić, to już dawno forum przypominało by kółko różańcowe wzajemnej adoracji. |
Za arietiss,
Ruslan napisał/a: | arietiss, 'przypominało by'? |
Ale jeszcze większej adoracji... A tak przynajmniej często jakaś odmiana...
skasowany - Sob 09 Paź, 2010
kasiakaaz, kółeczka wzajemnej adoracji na wszelkich forach tworzą Ci, którzy praktycznie każde zdjęcie chwalą, podziwiają, 'miodziują' i 'słodziują' i niech ono będzie nawet gniotem siermiężnym, ale to nic, bo to przecież 'grzybek, a grzybek jest sympatyczny z zasady' itd.
Mamy na naszym forum kilka osób, które chwalą chyba bez wyjątku każde, jak leci, zdjęcie, nieprawdaż?
kasiakaaz - Sob 09 Paź, 2010
Ruslan, dla Ciebie gniot, a dla kogoś słodziaśne, miodziaśne zdjęcie...
Może Twój gust jest bardziej wysublimowany i wykracza poza pospolitość...
jaad75 - Sob 09 Paź, 2010
kasiakaaz napisał/a: | arietiss napisał/a:
Ja myślę, że brawa dla hijax_pl. Gdyby nie tacy ludzie posiadający wiedzę i chcacy się nią podzielić, to już dawno forum przypominało by kółko różańcowe wzajemnej adoracji.
Za arietiss,
Ruslan napisał/a:
arietiss, 'przypominało by'?
Ale jeszcze większej adoracji... A tak przynajmniej często jakaś odmiana... | Akurat na tym forum TWA są dość słabo widoczne, chyba ża "adoracją" nazywasz spieranie się o szczegóły i drobne "złośliwości"... A gdyby pytania noobów były na ciut wyższym poziomie, to z całą pewnością nie zaszkodziłoby forum - wręcz przeciwnie... Wiele for umiera właśnie dlatego, że ludzie z największą wiedzą/doświadczeniem odchodzą zniesmaczeni poziomem pytań i dyskusji...
arietiss - Sob 09 Paź, 2010
Chodzi mi też o tzw. "świeżą krew". A świeża, to zwykle niedoświadczona niestety. Sam pamiętam swoje pierwsze kroki i "problemy nie do przeskoczenia". To właśnie tu, za sprawą kilku życzliwych i mających ogromną wiedzę w dziedzinie fotografii ludzi, wiele się nauczyłem. Na prawdę tacy są potrzebni! Każdy kiedyś stawia pierwsze kroki... I choć te pierwsze pytania i problemy z perspektywy czasu są takie banalne, nawet dla mnie choć nadal g... wiem, to ta odrobina pomocy od kogoś "obtrzaskanego" wiele znaczy! A gdyby nie było tych nowych to juz wkrótce forum zamieniło by się w dyskusje na poziomie akademickim zaledwie kilku ludzi, którzy by rozumieli o co w niej chodzi. Podziwiać więc takich jak hijax_pl, za anielską wprost cierpliwość i za odpowiedź po raz n-ty na to samo pytanie.
|
|