|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Przygotowanie zdjęcia na kompie do odbitki w labie
darekk - Sob 09 Paź, 2010 Temat postu: Przygotowanie zdjęcia na kompie do odbitki w labie Witam serdecznie
Chcę zrobić trochę odbitek. Mam gotowe JPG-i (300dpi, obróbka RAW-a przez PS CS3) i chciałem go ponownie przepuścić przez PS żeby przeskalować do wymiarów odbitki 13x18cm i 15x21cm. Co zrobić, jak wyglądają poszczególne etapy przygotowania zdjęcia?
Pozdrawiam
Darek
hijax_pl - Sob 09 Paź, 2010
darekk napisał/a: | Co zrobić, jak wyglądają poszczególne etapy przygotowania zdjęcia? |
Otwieramy, kadrujemy/skalujemy, zapisujemy
jaad75 - Sob 09 Paź, 2010
przed zapisem jeszcze ostrzymy...
jaad75, racja. No usprawiedliwienie powiem, że dla mnie skalowanie jest nierozerwalnie związane z ostrzeniem
darekk - Sob 09 Paź, 2010
Otwieramy i zapisujemy to czaję jak robić, ale kadrowanie/skalowanie to już nie. Co i gdzie trzeba wpisać (liczby i jakie)? Coś próbowałem, ale postacie mi się rozciągnęły czyli coś zrobiłem nie po kolei.
Kadrowanie: skrót "C", lub wybierz narzędzie kadrowania z palety. Wpisz sobie rozmiar, np 13 cm x 18 cm i 300 dpi, po czym zaznacz obszar.
Skalowanie: Menu Obraz opcja Rozmiar obrazu zaznacz opcję "zachowaj proporcje" i wpisz rozmiar dokumentu 18cm x 13cm, 300dpi
darekk - Pon 11 Paź, 2010
Poćwiczyłem, sprawdziłem i wyszło. Dzięki za informacje.
|
|