forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Jaki filtr UV do Sigmy 100-300 f/4.0 APO EX IF HSM?

Piotr_S - Pon 06 Sie, 2007
Temat postu: Jaki filtr UV do Sigmy 100-300 f/4.0 APO EX IF HSM?
To mój pierwszy post na tym forum (czytam od 2-3 miesięcy), więc witam wszystkich forumowiczów.

Przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki. Wybór padł na 30D+obiektyw do spottingu :wink: Sigma 100-300 f/4.0 APO EX IF HSM (od razy piszę że nie stać mnie na 100-400L). Proszę o pomoc w doborze filtra UV - myślałem nad Hoya HMC 82mm.

Przy okazji zapytam też o pomoc w doborze filtra UV do Sigmy 17-70 - w tym przypadku też myślałem o Hoya HMC 72.

Czy te filtry to dobry wybór? Nie chcę przepłacać a zależy mi na ochronie obiektywów

MM - Pon 06 Sie, 2007

Jak do spottingu to wystarczy, choć dla mnie taki filtr to zbędny wydatek. Ta Sigma ma ogromną osłonę przeciwsłoneczną, więc wystarczy ciągle jej używać i szkiełku nic się nie stanie. Od ochrony szkła to jest dekielek.
Jak już tak się uparłeś to nie zapominaj zdejmować tego filtra przy zdjęciach nocnych bo potrafi bardzo spaprać zdjęcia odblaskami z mocnych źródeł światła znajdujących się w kadrze.

Piotr_S - Pon 06 Sie, 2007

Z tego co wyczytałem to albo się kupuje lepsze filtry, albo w ogóle. Bo mogą na prawdę popsuć zdjęcie. Ale czy warto zapłacić za ochronę obiektywu aż 140 zł!!??
Wujek_Pstrykacz - Pon 06 Sie, 2007

Z tym dekielkiem w Sigmie przy założonej osłonie to jest nieporozumienie. Nie wiem jakie trzeba mieć palce aby go ściągnąć nie zdejmując osłony. Ja od razu kupiłem Hoye Super HMC i nie zakładam już dekielka. A co do zdjęć nocnych-jeszcze nie sprawdzałem. :D
Arek - Wto 07 Sie, 2007

Chcesz kupić obiektyw za 4000 zł i uważasz, że 140 zł na jego ochronę to dużo? Poza tym, to nie tylko ochrona, lecz dokładanie dodatkowego elementu optycznego do układu. Nawet taki za 140 zł może być za słaby do dobrego optycznie szkła i może pogarszać jego własności.

Arek

Balbinka - Wto 07 Sie, 2007

Mam ten zestaw S 17-70 + Hoya UV(0) HMC; nie widzę różnicy w fotach (zdjęcia robione w dobrych warunkach). To po pierwsze... Po drugie: o ile śpię spokojnie i nie martwię sie o Sigmę - bo ma ochronę, to z moją 100/2,8 Macro Canona już tak dobrze mi nie jest - na gwałt muszę kupić filtr - jako ochronę... bo strach sie bać co sie może stać...
RBT - Czw 25 Paź, 2007

Filtr UV ma wycinać lub przynajmniej osłabiać promieniowanie UV, dlatego też warto zerknąć na stronę z testem filtrów i wszystko będzie jasne. Myślę, że wzmiankowany obiektyw może być używany również tam gdzie ultrafiolet będzie negatywnie wpływał na zdjęcia, tak więc lepiej mieć filtr, który oprócz doskonałych powłok i powierzchni szklanych będzie jednocześnie prawdziwym filtrem UV.