forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Canona 70-200/f4 do makro ?

pioroon - Pon 11 Paź, 2010

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam Canona 70-200/f4 i bardzo kręci mnie makro. Czy z pierścieniami sobie poradzi ? (Min. odległość ostrzenia to ponad 1m.)
Czy może lepiej zainwestować w coś jaśniejszego (krótszego) + pierścienie ?
I jeszcze szybkie pytanie czy jak już to Kenko mc7 czy 3 pierścienie ?

Dodam tylko, że z innego tematu, który tu wykopałem wiem, że ze zwierzętami będzie lipa, ALE mnie interesuje bardziej 'stacjonarne' makro, czyli takie różne kwiatki ;)

Pozdrawiam

MM - Pon 11 Paź, 2010

pioroon napisał/a:
Pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam Canona 70-200/f4 i bardzo kręci mnie makro. Czy z pierścieniami sobie poradzi ? (Min. odległość ostrzenia to ponad 1m.)
Czy może lepiej zainwestować w coś jaśniejszego (krótszego) + pierścienie ?
I jeszcze szybkie pytanie czy jak już to Kenko mc7 czy 3 pierścienie ?

Dodam tylko, że z innego tematu, który tu wykopałem wiem, że ze zwierzętami będzie lipa, ALE mnie interesuje bardziej 'stacjonarne' makro, czyli takie różne kwiatki ;)

Pozdrawiam

A to nie jest przypadkiem pytanie na samodzielny wątek? Bo tutaj nijak nie pasuje.

goltar - Pon 11 Paź, 2010

MM słusznie, temat wydzielony.
pioroon - Pon 11 Paź, 2010

Dzięki, to czekam na jakieś sugestie a propos wątku ;)
komor - Pon 11 Paź, 2010

W innym wątku, bodaj w dziale warsztatowym jest mowa o tym, że ten Canon gorzej sprawuje się w okolicach minimalnej odległości ostrzenia, niż na dalszych planach. Po prostu optyka jest zoptymalizowana na tele a nie makro. Ja nawet zrobiłem jakieś testy moim egzemplarzem, ale ciągle nie mogę się zebrać i popatrzeć co tam mi wyszło… :(