forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 10-22f4/5.6 czy Sigma 10-20 f3.5? Pomocy!

Bronski79 - Czw 22 Lip, 2010
Temat postu: Jaki obiektyw UWA: Canon 10-22 f/3.5-4.5, Sigma 10-20 f/3.5
Witam Wszystkich .

Stoję przed trudnym wyborem:
Canon 10-22mmF3.5-4.5 USM
Sigma 10-20mmF3.5 EX DC HSM
Tokina 11-16mm F2.8 AT-X 116 PROD X AF
Cena obu pierwszych jest można powiedzieć porównywalna gdzie przy sigmie zostaje więcej w kieszeni no i stałe światło może nie tak jasne jak w Tokinie ale podejrzewam że do plenerów wystarczy. Z kolei canon to zawsze canon tylko dwa ale cena i światło.
PYTANIE DO EXPERTÓW CO WYBRAĆ??
Czy może ma ktoś praktyczne doświadczenie z testowania tych obiektywów a nie opiera sie wyłącznie na tym co szanowne optyczne.pl przedstawi.

Przeszukałem całe forun dotyczące obiektywów ale nie natknąłem się na tego rodzaju dyskusję.

Obecenie dysponuję Canonem 40d + tamron 17-50 F2.8

Czekam na propozycje i życzliwe opinie

moronica - Czw 22 Lip, 2010

tu masz jeden temat http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=10596 nie dokladnie taki sam ale moze sie przydac. przypuszczam, ze to jeden z ilustam tematow o szerokim kacie

odnosnie tokiny to nalezy pamietac, ze w Europie za ta marke sie przeplaca. w ojczyznie tokiny i sigmy to tokina jest tansza marka i to o nawet ~20%. jesli ktos z twoich znajomych sie wybiera to moze warto go poprosic, moge ci polecic fajny sklep ;)

lupo57 - Czw 22 Lip, 2010

mówisz że masz już 17-50 2,8 to wg. mnie możesz spokojnie brać tokinę 11-16 masz pokryty zakres ogniskowych i światło 2,8 zestaw jak dla mnie super
pozdr

jasiekcom - Czw 22 Lip, 2010

Z tych trzech propozycji miałem do czynienia z canonem i sigmą co do sigmy to ja mam ogólnie „uprzedzenie” i tej która miałem nie byłem zadowolony z canona natomiast bardzo naprawdę fajne szkło niestety pływa gdzieś teraz w fiorda norweskich q.... mać :cry: . Co do Tokiny to w teście fajnie wypadło. Więc polecam Ci wybór między Canonem i Tokiną.
Jeśli chodzi o zdjęcia w plenerowo krajobrazowe to światło raczej nie ma większego znaczenia bo i tak w większości przypadków będziesz go miał sporo w w tego typu fotogrfii i tak będziesz przymykał szkło :wink:

Bronski79 - Czw 22 Lip, 2010

To jest chyba najlesze rozwiązanie rozumię moronica że twój wybór padł na tokine ?
Kurcze szkoda że stałki są tak piekielnie drogie bo pewnie było by to najfajniejsze rozwiąznie .

moronica - Czw 22 Lip, 2010

tak ale tokine 12-24 II
Bronski79 - Pią 23 Lip, 2010

Jasiekcom pytanie do ciebie bo widzę że u siebie w arsenale zamiasz szerokiego zooma masz stałke 8mm co cie skłoniło że wybrałeś stałkę a nie tak naprzykład tokinę
moronica - Pią 23 Lip, 2010

Bronski79, tyle ze to 8mm to rybie oko a nie UWA. chyba ze pytasz czemu S 8mm a nie T 10-17 ;)
oranżewski - Pią 23 Lip, 2010

Bronski79, jasiu MA szerokiego zooma ;) i to nawet szerszego niż twój tamron 17-50 :razz: ;)
Tutejszyn - Pią 23 Lip, 2010

Bronski79 napisał/a:
Jasiekcom pytanie do ciebie bo widzę że u siebie w arsenale zamiasz szerokiego zooma masz stałke 8mm co cie skłoniło że wybrałeś stałkę a nie tak naprzykład tokinę
Pytanie nie było skierowane do mnie, dlatego nie odpowiadam. Chcę się podzielić jedynie pewnym spostrzezeniem. Otóż zauważyłem, że posiadając zooma najczęściej uzywa się jego skrajnych wartości. Więc skoro w zoomie 10-20 uzywa się głównie jego 10 (lub 20, ale rzadko 15) to dlaczego nie kupić taki obiektyw, który ma tylko 10?

Pomijam dostępność i cenę...

moronica - Pią 23 Lip, 2010

problem w tym ze jakos sobie nie przypominam zadnej stalki 10mm poza rybimi okami. sa zdaje sie szerokie stalki ale to na pelna klatke
oranżewski - Pią 23 Lip, 2010

tak. ja też używam skrajnych ogniskowych. ale w UWA jest tak, że zbędne rzeczy w kadrze się załapują. i w momencie, gdy nie masz możliwości ruchu, to po prostu pozbywasz się śmieci zoomojąc ;)
fatman - Pią 23 Lip, 2010

Jak już masz wybierać to polecam C10-22. Przed jego zakupem testowałem równiez Sigmę.
Wziąłem Canona ze względu na lepszą imho ostrośc na brzegach i mniejszą tzw. "mydlaność" ogólną. Jestem zadowolony.

jasiekcom - Sob 24 Lip, 2010

Bronski79 napisał/a:

To 8mm to cimaciang rybie oczko do cropa dlaczego go wybrałem bo daje fajne efekty i do fotografii ślubnej można go fajnie wykorzystać do ujęć w plenerze a po drugie stosunkowo tani po trzecie posiadałem canoan 10-22 więc tokina nie była mi do niczego potrzebna. Do FF najszersze moje szkło to 24-70 ale te 24 mm na pełnej klatce to i tak szeroko, szersze niż 17 mm na cropie :wink: ale czasem brakuje szerokości i dla tego do FF planuje zakup ciamcianga 14mm wtedy będzie już mega szeroko :mrgreen: a jak 40d zamienię na drugą pełną klatkę to sprzedam ciamciaga 8mm i pomyśle o rybim oku na do FF ale na razie jest inna lista najbliższego zaopatrzenia :grin:

3DRock - Pią 13 Sie, 2010
Temat postu: Problem który kupić
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM czy
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
Aparat który będzie użuwany z tym obiektywem to Canon 50D.Przeważnie będę wykonywał zdjęcia pomieszczeń. Proszę o opinię.

zug - Pią 13 Sie, 2010

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=12099 :wink:

Link nieaktualny, bo obydwa tematy zostały scalone.

gwiazdeczka - Wto 12 Paź, 2010
Temat postu: Canon 10-22f4/5.6 czy Sigma 10-20 f3.5? Pomocy!
Witam wszystkich!
Bardzo prosze o pomoc w wyborze jednego z powyzszych obiektywow... jestem laikiem posrod obiektywow, gdyz posiadam tylko jeden ktory byl w zestawie z moim Canonem 450D, czyli 18-55... a teraz szukam obiektywu ktory uchwyci cale otoczenie, bynajmniej wiecej niz ten co mam... bardzo prosze o pomoc...

moronica - Wto 12 Paź, 2010

tutaj masz porownanie tych dwoch i innych obiektywow
http://www.juzaphoto.com/...mron_tokina.htm

Sunders - Wto 12 Paź, 2010

gwiazdeczka napisał/a:
szukam obiektywu ktory uchwyci cale otoczenie

To "całe otoczenie" będziesz "uchwycał" tylko na zewnątrz czy też wewnątrz budynków?

bede uchwycala na zewnatrz w wiekszej mierze, mysle tez o pomieszczeniu wiekszej ilosci ludzi w kadrze... nie wiem ktory obiektyw wybrac... po linku ktory podal/a moronica wychodzi na to ze sigma i canon sa bardzo podobne i canon wygrywa tylko malym procentem... wiec nie wiem czy przeplacac, chociaz to tylko 100euro roznicy, wiec juz sama nie wiem... prosze piszcie

we wnetrzach przyda ci sie swiatlo wiec moze tokina 11-16?

Do wnętrz lepsza jest tokina 11-16/2,8.Do plenerów wybrałbym sigmę ale 8-16/4,5-5,6DC HSM.

a do widokow? na zewnatrz?

na zewnatrz to glownie kata widzenia, we wnetrzach - kat i swiatlo

to w takim razie co proponujecie? bo juz zglupialam...

gwiazdeczka, a na czym ci najbardziej zalezy? no i pozostaje kwestia finansow
bacruk - Wto 12 Paź, 2010

Sunders napisał/a:
Do wnętrz lepsza jest tokina 11-16/2,8.Do plenerów wybrałbym sigmę ale 8-16/4,5-5,6DC HSM.

To dobra propozycja.
Najlepiej kupić oba szkła :wink:
Ze względu na uniwersalność (nieocenione 2,8) wolę Tokinę.
8mm kusi jak diabli ale niestety wysokie ISO robi papkę ze zdjęć przy braku światła :cry:

glownie to mialam na mysli C10-22 badz S 10-20 ale teraz juz nie wiem co mam wybrac, wiadomo, ze jeszcze wiele obiektywow mnie czeka, ale myslalam ze ktorys z tych mi narazie wystarczy do pieknych krajobrazow i zmieszczeniu kilkunastu osob na tle np. zamku ktory bedzie widac w calosci, za stojacymi ludzikami... nie znam sie na obiektywach, bo dopiero zaczynam moja pasje zdjeciowa...

bacruk napisał/a:
Najlepiej kupić oba szkła

Nie, najlepiej wybrać jedno z nich :lol:

do tego nada sie i canon i sigma i tokina, wszystkie sa dobre optycznie ale maja nieco rozne zakresy i inne swiatlo wiec to ty musisz zdecydowac, na czym ci najbardziej zalezy

a finanse, jak narazie sa znikome... 650 euro to narazie tyle co mam...

gwiazdeczka napisał/a:
myslalam ze ktorys z tych mi narazie wystarczy do pieknych krajobrazow i zmieszczeniu kilkunastu osob na tle np. zamku ktory bedzie widac w calosci, za stojacymi ludzikami... nie znam sie na obiektywach, bo dopiero zaczynam moja pasje zdjeciowa...

Do takich celów wystarczy każdy z nich.Z dwóch podanych przez Ciebie wolałbym canona, ale porównaj go sobie "na wszelki wypadek" z sigmą 8-16.

a jakosciowo najlepsze ktore? wydaje mi sie ze canon ma mniej rozmazane krawedzie? czy moze sie myle?

650euro to nie sa znikome finanse na UWA, masz w czym przebierac. wlicz do budzetu dobry filtr polaryzacyjny, wazna sprawa przy krajobrazach a wcale nie tania na sporych rozmiarow srednice obiektywow szerokokatnych. moj kenko zamontowany na tokinie 12-24 kosztowal prawie 1/4 jej ceny

gwiazdeczka napisał/a:
650 euro to narazie tyle co mam...

W Polsce za takie pieniądze można tą sigmę kupić:
http://www.fotoit.pl/inde...produkt&id=1908
:smile:

a czy ta Sigma nie jest gorszej jakosci od tych zaczynajacych sie od 10mm?
Jak jest napisane na stronie...

* duża aberracja chromatyczna dla najkrótszej ogniskowej,
* bardzo duży astygmatyzm,
* spore winietowanie dla najkrótszej ogniskowej,
* brak możliwości stosowania filtrów.

gwiazdeczka, pierwsza i trzecia, wady wymienione w podsumowaniu testu dotyczą wszystkich UWA i pod tym względem sigma nie jest najgorsza.
Jeśli planujesz używanie filtrów wybierz canona 10-22.

jak canon to canon i juz.. dzieki wielkie za podpowiedzi, chociaz tak na prawde ciagle nie wiem... ale do canona mam chyba wieksze zaufanie i 7 lat gwarancji ;)
maczetka - Sro 13 Paź, 2010

podepnij i zrob pare fotek obydwoma.

obiektywy niby porownywalne, jeden lepszy w tym, drugi w tamtym. ja po przetestowaniu dwoch sigm (stary i nowy model) oraz canona wybralem tego ostatniego. czemu? lekkie wrazenie o szybszym AF, po zapieciu filtra szczelna konstrukcja i przede wszystkim bardziej podobal mi sie obrazek prosto z puchy (kolory, kontrast). bylem super zadowolony, na APSC to byl moj ulubiony obiektyw :-)

as... - Pią 15 Paź, 2010

Sunders napisał/a:
gwiazdeczka, pierwsza i trzecia, wady wymienione w podsumowaniu testu dotyczą wszystkich UWA i pod tym względem sigma nie jest najgorsza.
Jeśli planujesz używanie filtrów wybierz canona 10-22.

To naprawdę szerokie szkiełno na crop-a i łatwo znaleźć bardzo ostrą sztukę :twisted:
*Nie wyobrażam sobie tak szerokiego obiektywu z którym idę w plener i nie ma na nim chociaż jakiegoś polara.. Filtry to jest to!

fatman - Wto 19 Paź, 2010

Weź Canona, zadnych kłopotów z kalibracją no i ta ostrość !
No i gotowe profile.