forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Laptop z dobrą matrycą

Baku - Sro 13 Paź, 2010
Temat postu: Laptop z dobrą matrycą
Był niedawno temat o monitorach szczególnie dobrze nadających się do obróbki graficznej. Obecnie "laptop z dobrą matrycą" brzmi trochę niedorzecznie, bo wszędzie pakują nieszczęsne TNki, ale jak wiadomo matryca matrycy nie równa. Czy wśród komputerów przenośnych można znaleźć jakieś ciekawe propozycje? <- zakładając, że rozwiązanie laptop + zewn. monitor nie wchodzi w rachubę.
Pod uwagę wziąłem:
- pokrycie przestrzeni barwnej
- jakość czerni i bieli
- równomierność podświetlenia matrycy
Czy można to jakoś zwaloryzować, ewentualnie uzupełnić?
Wziąwszy pod uwagę głównie gamut zarysowała mi się następująca czołówka:
DELL Studio XPS / Dell Precision RGB LED
LENOVO W
SONY Vaio F (Sony Premium Display)
DELL Studio 17 fullHD
HP ProBook
DELL Vostro
SONY Vaio
Podobno nieźle wypadają też matryce w Asusach G i HP z matrycą dreamcolor.

Generalnie nie ma zbyt wiele firm produkujących laptopy zawracających sobie głowę czymś takim jak jakość obrazu...
Czy macie podobne spostrzeżenia, a może da się tą listę jeszcze uzupełnić?

MM - Sro 13 Paź, 2010

Jak chcesz laptopa z dobrą matrycą to chyba trzeba kupić Mac`a.
dr11 - Sro 13 Paź, 2010

MM, żeby się w nim przeglądać ;)
Baku, Thinkpad w701 jest dobry :)

Baku - Sro 13 Paź, 2010

MM, tak masz rację. Nie jestem miłośnikiem Win, ale zdążyłem już przywyknąć do tej architektury i filozofii pracy. Poza tym nazbyt często miałem do czynienia z makowcami, których wiedza i umiejętności ograniczały się do serfowania po necie a najprostsze czynności zajmowały im na tym sprzęcie długie i nerwowe kwadransy. Komputer - poza tym wszystkim - ma być także rodzinny, co wyklucza mace, maci, k.. mać, nawet nie wiem jak to odmienić... co wyklucza apple'a na starcie. Poza tym wizerunek makowca mi kompletnie nie odpowiada. Nie chciałbym być utożsamiany z produktami tej firmy, na tyle na ile Ty nie masz ochoty zamienić zawartości swojej torby fotograficznej na alfę a230 i komplet szkiełek DT :smile:

dr11, no faktycznie niezła maszyna. Dość bezkompromisowa, ale jej parametry znacznie przewyższają to co mi wystarczy, w związku z powyższym będzie to po prostu przepłacanie. Z resztą Lenovo W jest na mojej liście. Czy powinno się tam znaleźć jeszcze coś?

zug - Sro 13 Paź, 2010

dr11 napisał/a:
żeby się w nim przeglądać

nie konieczne ;) http://www.photodon.com/c/AppleMacBookPro.html

komor - Sro 13 Paź, 2010

Baku napisał/a:
Poza tym wizerunek makowca mi kompletnie nie odpowiada. Nie chciałbym być utożsamiany z produktami tej firmy

Jesteś już kanonierem, to z Apple będzie Ci do twarzy – obciach taki sam. :P

Baku napisał/a:
Poza tym nazbyt często miałem do czynienia z makowcami, których wiedza i umiejętności ograniczały się do serfowania po necie a najprostsze czynności zajmowały im na tym sprzęcie długie i nerwowe kwadransy.

Interesujących masz znajomych. :)

adziohiciek - Sro 13 Paź, 2010

Przecież nie ma żadnej przeszkody w tym by mieć Windows na Macu... Z tym, że dochodzi koszt dokupienia go osobno. MacOS dopuszcza dual boot.
B o g d a n - Sro 13 Paź, 2010

Baku napisał/a:
Z jakich materiałów można to wyczytać, np dla takiego HP ProBook?

Baku napisał/a:
Generalnie nie ma zbyt wiele firm produkujących laptopy zawracających sobie głowę czymś takim jak jakość obrazu...
No właśnie i dlatego nie wiem, czy nie szkoda czasu na analizowanie procentów w parametrach, bo i tak bez kalibracji kolorki nie będą idealne. W sumie uważam, że dla celów domowych, jak juz się godzisz na kompromis w formie notebooka, to inne cechy wezmą górę: wielkość matrycy, rozdzielczość, wydajność, wielkość HDD, czy wreszcie cena.
Czasami nawet wygląd ma znaczenie.
Do amatorskiego obrabiania i ewentualnie pokazywania zdjęć w zasadzie każdy skalibrowany ekran nowego, co za tym idzie, nowoczesnego notebooka powinien być dobry.

FotoTomek - Sro 13 Paź, 2010

A tak przy okazji. Czy Windows w swojej najnowszej wersji dorobił się jakiejś kalibracji monitora, choćby podobnej, jak w MacOS? Czy dalej taka sama wioska?
dr11 - Sro 13 Paź, 2010

FotoTomek, to znaczy o co chodzi? Nie widzę za bardzo powiązania Windowsa z kalibracją...
hijax_pl - Sro 13 Paź, 2010

Może chodzi o systemowe wsparcie dla CMS'a , np przy obsłudze 2 monitorów ;)
dr11 - Sro 13 Paź, 2010

hijax_pl, ale że jest jakieś nie ten teges? :)
hijax_pl - Sro 13 Paź, 2010

W XP to loteria, w Visia chodzi niemrawo, ale daje radę, w W7 już nie próbowałem ;)
dr11 - Sro 13 Paź, 2010

Podobno działa ok.
http://forums.dpreview.co...32&changemode=1
Sam nie próbowałem, nie podłączam drugiego monitora bo robi na ścianie za TV i trochę to bez sensu, jak nie jest koło mastera.

FotoTomek - Czw 14 Paź, 2010

dr11 napisał/a:
FotoTomek, to znaczy o co chodzi? Nie widzę za bardzo powiązania Windowsa z kalibracją...

Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodzi mi o kalibrator, który w Maku jest częścią systemu. Wygląda jak na obrazku. Co prawda metoda jest "na oko", ale działa całkiem nieźle. Pamiętam, że kiedyś znalazłem podobny program na Windows, ale to były czasy Win98, a działanie tego softu było raczej mizerne.
Zresztą szczegóły nie są ważne, chodzi mi o to, czy Windows obecnie ma wbudowaną jakąkolwiek metodę kalibracji.

dr11 - Czw 14 Paź, 2010

FotoTomek, oj, dla mnie kalibracja na oko jest na tyle nieprecyzyjna, że wolę nie ruszać ustawień bez możliwości pomiaru. Już się bawiłem na laptopie, dużo zdjęć poszło do piachu. Z resztą kalibracja to jedno a oprofilowanie to drugie. Jedno bez drugiego nie za bardzo ma sens egzystencji a oprofilowania na oko to już raczej nie zrobisz...
FotoTomek - Czw 14 Paź, 2010

dr11 napisał/a:
FotoTomek, oj, dla mnie kalibracja na oko jest na tyle nieprecyzyjna, że wolę nie ruszać ustawień bez możliwości pomiaru. Już się bawiłem na laptopie, dużo zdjęć poszło do piachu..

Na Maku, czy na Win? Mnie ta metoda nigdy ( :?: :grin: ) nie zawiodła, a Maka używam od kilkunastu lat i mam bardzo dużo do czynienia z obrazem.

dr11 napisał/a:
Z resztą kalibracja to jedno a oprofilowanie to drugie. Jedno bez drugiego nie za bardzo ma sens egzystencji a oprofilowania na oko to już raczej nie zrobisz...

Możesz jaśniej?

dr11 - Czw 14 Paź, 2010

FotoTomek napisał/a:
Możesz jaśniej?
W skrócie. Kalibracja to ustawienie współczynników w tablicach LUT w celu osiągnięcia zadanej krzywej gamma i punktu bieli. Oprofilowanie, to zbadanie możliwości wyświetlenia przestrzeni barwnej i stworzenie profilu, który jest użyty w konwersji obrazu z jego przestrzeni do przestrzeni monitora.
O ile obraz możesz skalibrować na oko, w zasadzie to taka parodia kalibracji, to oprofilowania nie zrobisz bez urządzenia pomiarowego.

PS. Przydadny stuff: http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6

Baku - Pią 15 Paź, 2010

Temat trochę odpłynął od zadanego (i pożądanego) nurtu, bo kalibracja i profilowanie to zasadniczo "soft", ja natomiast chciałbym się skupić na "hard".

Bogdan napisał/a:
Z jakich materiałów można to wyczytać, np dla takiego HP ProBook?

Internet pełen jest różnorakich testów. Trzymałem się jednego źródła (notebookcheck).
Gamut matrycy przeciętnej (słabej) wygląda jak w przypadku Sony Vaio F11ME. Matryca dobra to już np. ta z ProBooka, natomiast najlepiej prezentuje się tu Dell Studio XPS.

Zastanawiam się jakiego sprzętu sami używacie. Może to będzie jakaś podpowiedź dla mnie, bo na razie najbardziej skłaniam się właśnie ku XPSowi ze względu na rozsądną proporcję jakości do ceny.

MM - Pią 15 Paź, 2010

Ja jak używałem laptopa do zdjęć to robiłem to tylko w domu. Podpinałem go do bezprzewodowej klawiatury, takowej myszki i zewnętrznego, skalibrowanego monitora CRT :smile:
Baku - Pią 15 Paź, 2010

Tak, to jest rozwiązanie które wprost narzuca się. Mam całkiem niezłego CRTka (Brilliance 107MP) wprost stworzonego w ówczesnych czasach do obróbki foto i DTP. Niestety, przyjdzie się mi z nim pożegnać i po prostu nie chcę poczuć aż tak mocnego pogorszenia jakości pracy. Bo na jakieś pogorszenie się szykuję.
B o g d a n - Pią 15 Paź, 2010

Baku napisał/a:
Matryca dobra to już np. ta z ProBooka
Jeżeli HP ProBook 6550b, to ten o numerze P/N: WD705EA#AKD
Posiada fabryczne 2x2GB w dualu i 500GB dysk.

Baku - Pią 15 Paź, 2010

Możesz coś więcej na ten temat napisać? Miałeś okazję korzystać z probooka? Jak wygląda kwestia serwisu? Ponoć wersje biznesowe HP są lepsze od domowych i to znacznie (wykonanie i serwis). Pamiętam jak kolega walczył w serwisie z pavillonem, gdzie usłyszał, że "to uszkodzenie jest nagminne, ale naprawiamy tylko na gwarancji" (chodziło o uszkodzony chipset grafiki).
FotoTomek - Pią 15 Paź, 2010

dr11 napisał/a:
W skrócie. Kalibracja to ustawienie współczynników w tablicach LUT w celu osiągnięcia zadanej krzywej gamma i punktu bieli. Oprofilowanie, to zbadanie możliwości wyświetlenia przestrzeni barwnej i stworzenie profilu, który jest użyty w konwersji obrazu z jego przestrzeni do przestrzeni monitora.
O ile obraz możesz skalibrować na oko, w zasadzie to taka parodia kalibracji, to oprofilowania nie zrobisz bez urządzenia pomiarowego.

PS. Przydadny stuff: http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6

No dobra. Bardzo ładnie to brzmi w teorii. W praktyce, na Maku - za pomocą oprogramowania, o którym pisałem wcześniej - tworzymy sobie profil ICC monitora. Ten profil jest używany przez system operacyjny do modyfikacji parametrów wyświetlania. W tej metodzie urządzenie pomiarowe, które, jak piszesz - jest konieczne, to ludzkie oko. Oczywiście wiadomo, że metoda nie jest doskonała tak, jak nie jest doskonały ludzki wzrok. Z drugiej strony uważam, że jest wystarczająca do bardzo wielu zastosowań. Jeśli poświęci się chwilę na stworzenie profilu, to efekty są bardzo dobre.

dr11 piszesz, że przez tego typu manipulacje musiałeś wywalić część swojej pracy. Rozumiem, że pracowałeś na Maku, stworzyłeś sobie profil monitora i tak obrabiałeś zdjęcia. Ale co dalej? Gdzie ta porażka? Na wydrukach, na stronach www, na innym kompie czy gdzie?

Baku trochę masz rację, że temat odpłynął, ale mnie chodziło o konkretną odpowiedź, jak kalibracja/oprofilowanie wygląda obecnie w Windows. Wbrew pozorom może się to przydać przy wyborze sprzętu.

Trochę się rozpisałem, sorry :roll:

Baku napisał/a:
Możesz coś więcej na ten temat napisać? Miałeś okazję korzystać z probooka? Jak wygląda kwestia serwisu? Ponoć wersje biznesowe HP są lepsze od domowych i to znacznie (wykonanie i serwis).

Na wszystkie Twoje pytania, z racji zawodowych doświadczeń, odpowiedź mam TAK.
Generalnie jeśli chcesz mieć porządny sprzęt, szukaj w dziale dla firm. Jeśli HP to tutaj. Jeśli DELL to w tym miejscu.

Rozwiązania Lenovo sobie podaruj. Sony VAIO to coś jak Leica w foto, czyli dla koneserów lub tych, którzy chcą się wyróżnić z tłumu ... w McDonald. :smile:

Z Della wybierałbym z modelu Vostro 350 15" lub Vostro 370 17"
Jeśli chodzi o HP to żadne ProBook 4XXX, tylko ProBook 6550b. Oczywiście gdybyś chciał wyższy model to trzeba kupić Notebook HP EliteBook. :wink:

moronica - Pią 15 Paź, 2010

vaio to z pewnoscia nie leica, goscil jeden u mnie w domu i szybko zaczal sie sypac. a gdy np odtwarzacz plyt odmowil posluszenstwa to w sklepie pan rozlozyl rece i powiedzial, ze nie ma zadnego standardowego zlacza i jesli chcemy nowy odtwarzacz to musi go sprowadzic od sony. leica zdaje sie slynie z tego, ze jest niezniszczalna. a od wyrozniania sie z tlumu w macu sa... maki ;) po tym soniaku jego uzytkownik przesiadl sie na generycznego lapka zlozonego na zamowienie i jest duzo szczesliwszy

za to z dellem mam same pozytywne wspomnienia, mamy tu rowniez w pracy entuzjaste della ktory kupuje tylko ich lapki od lat a uzywa intensywnie, niemalze sypia z kompem, wiec wymagania ma

Baku - Pią 15 Paź, 2010

O - ciekawe! Dzięki moronica za ten głos a propos Sony. Już prawie byłem napalony na jakieś F /bez premium display/ ale później okazało się, że matryce nie są wcale takie rewelacyjne nawet w tej fotograficznej serii.

B o g d a n, również słyszałem wiele dobrego o serii vostro, zwłaszcza 3700. Gamut matrycy jest tam porównywalny z ProBookiem 6550 (z niewielkim wskazaniem na ProBooka) jednak nie jestem fanem HP (może niesłusznie). Generalnie na razie jestem nastawiony na DELLa - jak wyczaję jakąś okazję to będzie to studio xps, a jak nie to zostanie vostro 3700.

moronica - Pią 15 Paź, 2010

tzn nie mowie by wszystkie produkty oceniac po tym jednym egzemplarzu, tym bardziej ze akurat z czysto subiektywnego punktu widzenia matryce mial bardzo przyjemna. ale niezniszczalne to one nie sa. calkiem ladne, owszem, ale nie niezniszczalne. mialam kiedys inspirona 9400 (zreszta nadal mam tylko juz ktos inny go uzywa), to byl czolg
komor - Pią 15 Paź, 2010

Znajomy lekarz psioczył na Sony. Zastanawiał się nad Macbookiem Pro, w końcu wziął jakieś Vaio za równie duże pieniądze. Nie dość, że jeszcze w czasie gwarancji posypała mu się dwukrotnie taśma sygnałowa do wyświetlacza (kolorowe paski na ekranie przy odpowiednim pochyleniu klapy) to jeszcze klawisze zostawiają mu trwałe odciski na wyświetlaczu. To się zdarza także w makówkach (choć ślady da się zmyć :) ) ale zdenerwował go serwis, gdzie zbywano go stwiedzeniami, że na pewno usiadł na komputerze i takie tam podobne standardowe zagrywki. Generalnie z serwisu niezadowolony, bo nie chcieli mu tego uznać.
Baku - Pią 15 Paź, 2010

moronica, spokojnie :smile: Nie wyciągam z tego przykładu pochopnych wniosków. Vaio podoba mi się pod względem "dizajnu". Modele za 7, 8 tys. są już nieźle wyposażone. Jak na razie dyskusja utwierdza mnie w pewnych przekonaniach i tyle.

Każdy może mieć różne doświadczenia z Vaio, jak i w każdej innej marce.
Ja znam szefów firm, którzy innego by sobie nie kupili. Nie ma żadnego kłopotu. Może to kwestia, że nie były to te najtańsze. :wink:

Baku, upewnij się, czy te DELL Studio nie mają przypadkiem błyszczących (jak nie powiem co i komu) ekranów. :wink: Dla mnie jest to dyskwalifikacja.

jaad75 - Sob 16 Paź, 2010

B o g d a n napisał/a:
Baku, upewnij się, czy te DELL Studio nie mają przypadkiem błyszczących (jak nie powiem co i komu) ekranów. :wink: Dla mnie jest to dyskwalifikacja.
Studio XPS, bo o tych mowa mają - zwykłe Studio, to dziadostwo, którym nie ma co sobie głowy zawracać. Poza tym, szeroki gamut ma tylko wersja z podświetleniem RGB-LED - nie wiem jak teraz, ale do niedawna tylko większy model miał taką opcję. Zwykłe Studio XPS, to przyzwoity ekran, ale na białych LED-ach, więc nie oferujący zbyt szerokiego gamutu. BTW, Studio XPS w mocniejszej konfguracji dość mocno się grzeją z racji niezbyt szczęśliwego zaprojektowania systemu wentylacyjnego.
Sony Vaio mają również bardzo dobre ekrany RGB-LED, ale puszczają je w krótkich seriach, których nie można zazwyczaj kupić w PL - w Sony Centre na mojego AW zrobili wielkie oczy, bo nie wiedzieli o istnieniu takiej wersji... Wersje AW na podwójnym CCFL nie miały już tak szerokiego gamutu, ani tej jasności.
Teoretycznie fotograficzne Lenovo W700 (to z wbudowanym tabletem i sprzętowym kalibratorem) ma gamut ok. 70% Adobe RGB, ale miałem do czynienia z wersją na CCFL o poszerzonym spektrum, może są już wersje na LED-ach - nie wiem, nie siedzę w najnowszych modelach.
HP ma naprawdę świetne ekrany w highendowych przenośnych stacjach graficznych - Dreamcolor wyglada na oko fantastycznie, ale nie miałem okazji zapinać do tego kalibratora, żeby sprawdzić dokładniej.
Macbook Pro 17 na białych LED-ach jest ok, ale nie wybija się specjalnie.

hijax_pl - Sob 16 Paź, 2010

Niektóre serie Della, też te z montażu w Łodzi mają pewne defekty sterownika klawiatury. Już kilku znajomych (co prawda to były lapy firmowe) narzekało na Dell'e. Tak g woli pełnego obrazu ;)
jaad75 - Sob 16 Paź, 2010

hijax_pl, ale w PL nie robią XPS-ów, z tego co wiem...
hijax_pl - Sob 16 Paź, 2010

jaad75, dlatego mówię, że "niektóre" i zwracam uwagę na "te PL". Bo syndrom podobny w lapkach z różnymi "made in..."
B o g d a n - Sob 16 Paź, 2010

Z moich obserwacji podczas wdrożeń i wsparcia IT, najniższy odsetek awarii notuje zdecydowanie HP, zarówno w notebookach, jak i desktopach.
Dell notuje okresowe irytujące wpadki. Oczywiście zawsze jest wszystko sprawnie naprawiane ale sam fakt, to wyłącznik zasilania, to wymiana dysków w całej partii,... .
Z Lenovo niektórzy mają szczęście i są OK, ale mnie trafia szlak nawet w modelach ThinkPad serii X, odkąd Chińczycy to produkują. I w dodatku są problemy logistyczne z firmami świadczącymi dla nich naprawy.

Na kilkadziesiąt sprzedanych HP ProBook i Elitebook, w ostatnich dwóch latach, mieliśmy problem tylko z jednym, gdzie klient skarżył się, że bateria mu trzyma tylko godzinę. Przy czym sprzęt miał pół roku i miało prawo tak być, bo dużo zależy od eksploatacji. Po telefonicznym zgłoszeniu problemu do HP, klient otrzymał w ciągu 48 godzin nową baterię bez konieczności zwrotu starej. Oczywiście mógł to zrobić wysyłając ją na koszt HP.

ov_Darkness - Pon 18 Paź, 2010

ja bym proponował dwa modele, w zależności od tego, jak będzie taki komp używany.

1. opcja droga:
HP 8740W z matrycą Dreamcolor. koszt ok 10-15tys.
2. Thinkpad X200 i akcesoryjna matryca Hydis (technologia AFFS) - koszt ok 2500-5000+ 370PLN matryca (niestety glare, matowe AFFS'y to rzadkość, lub cena 400USD)
Ewentualnie Thinkpad X200/X201 tablet, mają też matryce AFFS a edycja zdjęć na takim sprzęcie to mniut. Jak komuś za mała powierzchnia, to 200baksów na dock i 400 na HP zr24w to nie zbrodnia.

B o g d a n - Pon 18 Paź, 2010

ov_Darkness napisał/a:
1. opcja droga:
HP 8740W z matrycą Dreamcolor. koszt ok 10-15tys.
Trochę mało mobilny. Waga z baterią prawie 4 kg. Jako komputer stacjinarny tylko do domu OK. Można go kupić poniżej 10000 zł. Konstrukcja godna uwagi.

ov_Darkness napisał/a:
2. Thinkpad X200
Jak zajrzysz do środka będziesz wiedział dlaczego są problemy jakościowe. Pomijam fakt matrycy 12 cali i to, że cała seria X200/201 jest już produktem wycofywanym End-Of-Life.

ov_Darkness napisał/a:
Jak komuś za mała powierzchnia, to 200baksów na dock
Przy zewnętrznym monitorze, albo będziesz miał skalibrowany ekran notebooka, albo zewnętrzny. Razem pod Win zapomnij.
jaad75 - Pon 18 Paź, 2010

B o g d a n napisał/a:
Przy zewnętrznym monitorze, albo będziesz miał skalibrowany ekran notebooka, albo zewnętrzny. Razem pod Win zapomnij.
To zależy od możliwości karty graficznej notebooka i oprogramowania kalibratora. Generalnie, u mnie Studio Match na Viście 64 działało całkiem nieźle, chociaż musiałem kalibrować ekran notebooka na prawie minimalnej jasności i okazjonalnie traciłem profil na jednym, bądź obydwu monitorach po wyjściu z uśpienia (co zresztą jest dość charakterystyczne dla Visty).
komor - Pon 18 Paź, 2010

jaad75 napisał/a:
okazjonalnie traciłem profil na jednym, bądź obydwu monitorach po wyjściu z uśpienia (co zresztą jest dość charakterystyczne dla Visty).

Na makach też się to zdarza, czyli być może tak naprawdę źródłem problemu jest sprzęt a nie oprogramowanie. Ja tak mam ze swoim MacbookPro, którego w ogóle nie wyłączam tylko usypiam. Po przeniesieniu z biura do domu ale bez wylogowywania się (w domu budzi się z podpiętym zewn. monitorem) czasem mam dziwne kolorki i muszę się przelogować, żeby profil został załapany. Przy czym zjawiska tego nie było kiedy nie używa się profili pochodzących z kalibratora, tylko fabrycznych.

jaad75 - Pon 18 Paź, 2010

komor, wiem - po prostu loader profili kalibratora musi załadować się po domyślnym ustawieniu karty, czasem jest odwrotnie (również przy starcie systemu), a oprogramowanie Spydera rozwiązuje problem co jakiś czas przeładowując profil, bywa jednak, że po przebudzeniu trzeba przeładować go ręcznie, bo sam wskoczyłby dopiero za kilkadziesiąt sekund. Generalnie problem jest praktycznie niewidoczny w Windows 7, chociaż nie wiem jak to tam wygląda w przypadku dwóch monitorów.
MM - Pon 18 Paź, 2010

Windows XP Prof, normalny komp, karta graficzna Matrox Millenium, kalibrator Spyder 3, kalibracja działa oddzielnie dla dwóch monitorów, monitory odpalane jedniocześnie. Załącza się po jakiejś minucie, ale chyba sam nastawiłem taki czas oczekiwania w czasie kalibracji.
ov_Darkness - Pon 18 Paź, 2010

Jakie są problemy z Thinkpadem?
Jakościowe?
Aha.
A to nie wiedziałem, szukając laptopa przez pół roku, jakoś nie trafiłem na taką informację.
Forum thinkpads.com tez nie kipi opowieściami rozżalonych użytkowników.
Ja w każdym razie jestem zadowolony, z premedytacją kupiłem X200, zamiast X201.
Jak X201 może być EOL, skoro został wypuszczony kilka miesięcy temu?
Nowy model, będący odświeżeniem X201 pojawi się dopiero po kolejnym "tock" -Sandy Bridge Intela, a do tego jeszcze chwila.
Poza tym: różnica wydajnościowa między C2D i Core iX jest znikoma. Różnica pomiędzy pierwszą i drugą generacją Core iX jest pomijalna.
A WXGA na wyświetlaczu wystarcza na co dzień, jeśli potrzeba więcej są WXGA+, a jeśli jeszcze więcej, to można dokupić monitor.
W każdym razie na X200 25MB RAf'y obrabia się komfortowo. Mam p8600 i 4GB RAM.

Baku - Sro 20 Paź, 2010

jaad75 napisał/a:
Studio XPS, bo o tych mowa mają - zwykłe Studio, to dziadostwo, którym nie ma co sobie głowy zawracać. Poza tym, szeroki gamut ma tylko wersja z podświetleniem RGB-LED

Właśnie taka wersja studia xps wchodzi w rachubę. Dopłata do matrycy RGB LED jest spora ale warto. Matrycę taką (i bardziej przemyślaną konstrukcję) mają jeszcze laptopy precision. Jeśli będzie okazja, to one również wchodzą w rachubę.

Bogdan napisał/a:
Z moich obserwacji podczas wdrożeń i wsparcia IT, najniższy odsetek awarii notuje zdecydowanie HP, zarówno w notebookach, jak i desktopach.

Do tej pory nie miałem najlepszego zdania o tej firmie, ale może czas to zdanie zmienić. Jeśli nie nadarzy się okazja z DELLem na rgbled to szansę na probooka są większe. Dreamcolor to już wydatek pięciocyfrowy a na taki się nie szykuję.
W zasadzie porównywalne z probookiem jest DELL Vostro 3700. Zobaczymy kto zaproponuje lepszą ofertę.

B o g d a n - Sro 20 Paź, 2010

Baku napisał/a:
W zasadzie porównywalne z probookiem jest DELL Vostro 3700. Zobaczymy kto zaproponuje lepszą ofertę.
No tak, ale różnią się też przekątną: 15, a 17 cali. :smile:

Pamiętasz oczywiście, że do końca października na ProBooki, które Ciebie interesują otrzymujesz HP CarePack (P/N: UJ382A), rozszerzające gwarancję do 3 lat w serwisie.
Dell Vostro ma 3 lata 3YNBD, czyli Next Business Day.

Baku - Czw 21 Paź, 2010

Na razie przechodzę w stan uśpienia. Będę obserwował promocje i nowości, ale raczej nastawiam się na zakup po nowym roku. Do tej pory robiłem wywiad, mam już pewne typy - żaden nowy czarny koń się nie pojawił. Dziękuję B o g d a n za przybliżenie mi pewnych kwestii od kuchni.
ov_Darkness - Sob 23 Paź, 2010

Dell Vostro to fajny sprzęt... Jako zabawka dla kobity.
Wersja 13" ma 2(!!) porty USB. To jakaś kpina. Poza tym mają matryce glare :/

B o g d a n - Sob 23 Paź, 2010

ov_Darkness napisał/a:
Wersja 13" ma 2(!!) porty USB. To jakaś kpina.
No ale przecież Baku rozważa modele z większą matrycą. Vostro 3500 ma już 3 porty USB, a 3700, aż 4 sztuki. Mało? Nie wiem, czy spotyka się ich więcej w takim sprzecie, bo i po co?. Masz mało kupujesz replikator portów lub stację dokującą lub hub USB i podłączasz sobie do niego sto tysięcy urządzeń. :smile:

ov_Darkness napisał/a:
Poza tym mają matryce glare :/
A gdzie takie rewelacje kolega wyczytał? Moża warto się jednak upewnić, nim się coś napisze? :wink:
komor - Nie 24 Paź, 2010

ov_Darkness napisał/a:
Wersja 13" ma 2(!!) porty USB.

A po co Ci w takim małym urządzeniu więcej portów?

moronica - Nie 24 Paź, 2010

ja mam na 12'' laptopiku trzy porty i nie uwazam, ze to przesada. i tak pracuje na zewnetrznym ekranie wiec porty uzywam do podlaczenia myszki, klawiatury i jeden mi zostaje zeby ewentualnie cos sobie podladowac czy wrzucic pliki na odtwarzacz mp4. uprzedzajac reakcje musze sie przyznac, ze po prostu lubie kable, jakos nie moge sie przekonac do bezprzewodowych wynalazkow, takie moje osobiste skrzywienie
B o g d a n - Nie 24 Paź, 2010

Polecam np. Logitech Notebook Kit MK605 Nie męczą się tak kręgi szyjne, a klawiatura + mysz zajmuje 1xUSB , gdzie wkłada się tzw. nanoodbiornik o minimalnych wymiarach. :wink:
komor - Nie 24 Paź, 2010

moronica napisał/a:
porty uzywam do podlaczenia myszki, klawiatury

No ja w tym celu używam Bluetooth. Nie potrzeba wtedy żadnych nanoodbiorników ani złącz USB. Przy dobrej myszce to tylko w jakiejś wymagającej grze możnaby narzekać na czas reakcji mychy, w porównaniu do USB. W pozostałych zastosowaniach dla mnie nie ma różnicy. A wygoda – bezcenna.

hijax_pl - Nie 24 Paź, 2010

komor napisał/a:
A wygoda – bezcenna.

Tylko te baterie... ;)

komor - Nie 24 Paź, 2010

Raz na kwartał naładować? No problem. Używam łącznie sześciu Eneloopów, które sobie ukradłem z własnego plecaka foto :) Klawiatura Apple (biała wanna) nie zżera prawie nic, a myszka Logitecha wymaga ładowania na tyle rzadko, że nie pamiętam w sumie czy co miesiąc czy co kwartał.
Baku - Pon 25 Paź, 2010

W grę wchodzi Vostro 3700. Mobilność i czas pracy na baterii mają dla mnie marginalne znaczenie.

Cytat:
Raz na kwartał naładować? No problem. Używam łącznie sześciu Eneloopów, które sobie ukradłem z własnego plecaka foto :) Klawiatura Apple (biała wanna) nie zżera prawie nic, a myszka Logitecha wymaga ładowania na tyle rzadko, że nie pamiętam w sumie czy co miesiąc czy co kwartał.

Przy moim szczęściu i pamięci do drobiazgów notorycznie natrafiałbym na wyładowane baterie i cały ten "wygodny" sprzęt wylądowałby szybko na allegro. Kable to kable - póki chomik nie przegryzie będzie działać. Nawet do sieci wifi nie mam przekonania...

komor - Pon 25 Paź, 2010

Baku napisał/a:
Kable to kable

No właśnie, bardzo wygodnie jest się ich pozbyć, jedno źródło zdenerwowania mniej. ;) Ale oczywiście degustibus…

krajan - Czw 18 Lis, 2010

Witajcie
Jako że wspomnieliście o Vostro 3700 jako wartym zauważenia laptopie to z pytaniem zwracam się do Was. Otóż dodarł do mnie niedawno wspomniany. No i.. rozczarowanie lekkie. Jestem świadomy, ze matryca w laptopie nie nadaje się do profesjonalnych zastosowań, ale myślałem, że chociaż do 'domowych'. Chodzi o to, że matryca jest niezbyt równo oświetlona [chyba że to inny problem]. Czy możecie mi powiedzieć czy to normalne?
http://img809.imageshack....700display.jpg/

Jest to zdjęcie czerni na pełnym ekranie. Bez jakichkolwiek źródeł światła. ISO 100, Przysłona 6.3, 3 sekundy naświetlania.
Prześwietlone w celu uwydatnienia problemu. Czy to jest normalne? One tak maja? Inne laptopy też? Ktoś mógłby wykonać podobne zdjęcie? Niekoniecznie Vostro. Nie wiem czy mam odsyłać sprzęt czy załamać ręce nad jakością matryc w laptopach.

Dzięki (:

PS. Ten sam problem przedstawiłem na innym forum [http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=29842&st=2260]. Tamże Ludzie powiadają, że to normalne. Tutaj piszecie, że w 3700 matryca jest znośna, wiec pytam też tutaj.

Baku - Pią 19 Lis, 2010

Obawiam się, że po prostu tak ma tu być. Na pocieszenie dodam, że Vostro ma całkiem niezłą równomierność podświetlenia matrycy - jak na laptopa oczywiście.
jaad75 - Pią 19 Lis, 2010

krajan, to jest matryca TN, tylko zdjęcie idealnie prostopadłe do jej powierzchni pokaż jak wygląda równomierność podświetlenia... Tragedii jak widzę nie ma, jak na ekran TN z podświetleniem liniowym...
Fawu - Wto 30 Lis, 2010
Temat postu: Notebook do foto i grafiki.
Nadchodzi czas kiedy "blaszak" nie wydoli i tak się zastanawiam czy są jakieś dedykowane notebook'i do foto i grafiki.
Ostatnio spodobał mi się (ale nie cenowo :( ) sony vaio (seria F) z niebłyszczącą matrycą 16,4 full HD.
Szczególnie spodobała mi się ta nie błyszczalność, bo ja za tą firmą nie przepadam :mrgreen:
Teraz co prawda nie mam sprzętu do foto ale jakby były notebook'i np. ze wskazaniem na foto albo grafikę, film itp. to można by się zastanowić bo,że będzie to komputer mobilny to raczej przesądzone.
Jakieś opinie i doświadczenia oraz plotki na w/w temat mile widziane :wink:

dr11 - Wto 30 Lis, 2010

FotoTomek napisał/a:
No dobra. Bardzo ładnie to brzmi w teorii. W praktyce, na Maku - za pomocą oprogramowania, o którym pisałem wcześniej - tworzymy sobie profil ICC monitora. Ten profil jest używany przez system operacyjny do modyfikacji parametrów wyświetlania. W tej metodzie urządzenie pomiarowe, które, jak piszesz - jest konieczne, to ludzkie oko. Oczywiście wiadomo, że metoda nie jest doskonała tak, jak nie jest doskonały ludzki wzrok. Z drugiej strony uważam, że jest wystarczająca do bardzo wielu zastosowań. Jeśli poświęci się chwilę na stworzenie profilu, to efekty są bardzo dobre.
Czy ten profil poprawnie odwzorowuje przestrzeń barwną zdjęcia, np. aRGB, ProPhoto na monitorze?
FotoTomek napisał/a:
dr11 piszesz, że przez tego typu manipulacje musiałeś wywalić część swojej pracy. Rozumiem, że pracowałeś na Maku, stworzyłeś sobie profil monitora i tak obrabiałeś zdjęcia. Ale co dalej? Gdzie ta porażka? Na wydrukach, na stronach www, na innym kompie czy gdzie?
Kalibrację "na oko" zrobiłem w laptopie, porównałem później na innym sprzęcie, potem na skalibrowanym stanowisku, następnie na wydrukach i w labie. Wszędzie było inaczej :D
Fawu - Sro 01 Gru, 2010

No tak tu mi się troszkę rozjaśniło :idea: :grin: i nie chciałbym sprofanować albo rozśmieszyć nikogo ale po rozmowie ze sprzedawcą z "euro" i dość wysokich cenach muszę spytać o "Allienware" czy to tylko bajer w extra(waganckim) opakowaniu czy jakościowo również ze szczególnym naciskiem na foto i grafikę?
Baku - Sro 01 Gru, 2010

Alienware to z tego co mi wiadomo DELL, tyle że bardziej z przeznaczeniem dla graczy.
W zastosowaniach do grafiki raczej skłaniałbym się ku nowym modelom z matrycą B+RG LED ze stajni DELLa.

Nie bez wad, ale myślę że to ciekawa oferta:
http://www.notebookcheck....5M.41319.0.html

jaad75 - Sro 01 Gru, 2010

Nie wiem czy teraz DELL (kiedyś z pewnością nie), ale z pewnością dla graczy, a nie do zastosowań graficznych. Poza tym ciężka krowa, która praktycznie nie działa na baterii - przynajmniej te modele z którymi sie spotkałem.
Baku napisał/a:
Nie bez wad, ale myślę że to ciekawa oferta:
http://www.notebookcheck....5M.41319.0.html
Taki znowu duży to ten gamut nie jest... U mnie bezproblemowo pokrywa całe AdobeRGB...
Baku - Sro 01 Gru, 2010

No tak, ale w kwestii wyświetlaczy wszystko idzie raczej ku złemu niż ku dobremu; szaleństwo na punkcie świecących ekranów (matowe coraz trudniej spotykane), odejście od matryc MVA/PVA i IPS (zostało TN, bo tanio). Jeszcze trochę a laptop z przyzwoitą matrycą to będzie kosztowna fanaberia.
W sumie jak na obecnie produkowany sprzęt w klasie budżetowej, to matryca jest akurat mocnym punktem tego komputera.