forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Dalekie obserwacje - tanie obiektywy

rosim - Pią 15 Paź, 2010
Temat postu: Dalekie obserwacje - tanie obiektywy
--------------------------------------------------------------------------------

Witam, ostatnio zainteresowałem się robieniem zdjęć odległych obiektów (np. góry, industrial), tzw. dalekich obserwacji (jest strona www na ten temat). Jako że nie mam za wiele środków finansowych na ten cel, chciałbym się poradzić w temacie obiektywów do tego celu. Chciałbym coś taniego, ale przede wszystkim priorytetem jest dobre ostrzenie na nieskończoność. Obecnie mam canona 55-250IS i zastanawiam się, czy nie dokupić czegoś dłuższego, przynajmniej do tych 300 mm, chociaż wiem, że między 250 a 300 różnicy wielkiej nie będzie. Myślałem o czymś niskobudżetowym typu sigma 70-300 DC APO, czy tamron 75-300. A może coś innego i też taniego, może M42? Proszę o podpowiedź, chodzi mi przede wszystkim o dobre ustawnienie ostrości bardzo dalekich planów. Przy okazji jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej ustawiać ostrość w tego rodzaju zdjęciach?

MasterB - Pią 15 Paź, 2010

rosim, między 250 a 300mm nie ma aż tak istotnej różnicy...

Dwa pytania: jakim budżetem dysponujesz i jaką puszkę masz w tej chwili (odnośnie ostrzenia na nieskończoność)

oranżewski - Pią 15 Paź, 2010

MasterB napisał/a:
jaką puszkę masz w tej chwili (odnośnie ostrzenia na nieskończoność)
rosim, ma 450D ;)

nie widzę sensu zmieniać instrumentu 55-250 na 70-300, tym bardziej, że są mniej więcej tej samej klasy.

bacruk - Pią 15 Paź, 2010

rosim, ostatnio sprawdzałem kombinację taira 300 + konwerter 2x zeissa (koszt zestawu ok 400zł) i zeissa 200 +konwerter (1100 zł) wszystko na m42.
Przy Tairze akceptowalnie ale generalnie słabo, przy zeiss + zeiss jakość podobna do np Sigmy 70-300 dla 300 tyle że tutaj mamy 400mm.
Wobec tego nie wiem czy jest uzasadnione wchodzenie w m42.

Natomiast sam zeiss 200 2,8 jak dotąd pozostaje u mnie niepobity przez budzetowe szkła.

rosim - Pią 15 Paź, 2010

Dzięki za wszystkie podpowiedzi, zostanę chyba jednak przy 55-250IS. Pozdrawiam
h.s. - Sob 16 Paź, 2010

Najmniej korzystnym rozwiązaniem jest ustawianie obiektywu na nieskończoność /najniższa rozdzielczość/. Obiektyw powinno ustawiać się na hiperfokalną, ale nowoczesne obiektywy nie posiadają skali odległości, takiej jak stalki do analogów. Canony mają za to na gałce funkcję A DEP pełniącą tę rolę i warto z niej skorzystać.