forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - filtry do obiektywu canona 10-22mm

gwiazdeczka - Pią 15 Paź, 2010
Temat postu: filtry do obiektywu canona 10-22mm
Witam,
Niektorzy z Was pomogli mi w wyborze obiektywu, a teraz chcialabym sie dowiedziec jakie filtry do niego moga sluzyc... nie musze chyba przypominac, ze z fotografia przygode dopiero rozpoczynam ;)
Dzieki wszysktim za odpowiedzi i podpowiedzi...

moronica - Pią 15 Paź, 2010

mozna konia doprowadzic do wodopoju...

Test filtrów UV
Test filtrów UV - uzupełnienie
Test filtrów polaryzacyjnych
Test filtrów polaryzacyjnych - uzupełnienie

gwiazdeczka - Sob 16 Paź, 2010

wiem co to sa za filtry, raczej chodzilo mi o wielkosc czy to jest np. 77mm czy jaki i czy oplaca sie kupowac UV ? czy holder do filtra nie przeszkadza? czy lepiej polaryzacyjny czy polowkowy? po jakims czasie moze kupie je wszystkie ale ktory waszym zdaniem jest najbardziej potrzebny... np. w krajobrazach...
moronica - Sob 16 Paź, 2010

srednice gwintu twojego obiektywu masz na obiektywie

ja do szerokiego kata uzywam polara, praktycznie go nie zdejmuje. tylko powinien byc w wersji slim, to rowniez masz uwzglednione w nazwie modelu filtra

candy - Sob 16 Paź, 2010

do krajobrazu to tak jak radzi moronica, polarek w wersji slim
UV nie kupuj,bo jak jeszcze nakręcisz polar na UV to bedzie winieta na szerszym kącie

komor - Sob 16 Paź, 2010

gwiazdeczka napisał/a:
czy holder do filtra nie przeszkadza? czy lepiej polaryzacyjny czy polowkowy? po jakims czasie moze kupie je wszystkie ale ktory waszym zdaniem jest najbardziej potrzebny... np. w krajobrazach...

Przeczytałaś jakiekolwiek poradniki z sieci na temat filtrów? Jeśli nie, to poczytaj, możesz zacząć od tych ze strony Optycznych, być może ktoś jeszcze poleci Ci inne przydatne teksty.

Filtry polaryzacyjne - podstawy
Filtry polaryzacyjne w praktyce
Filtry szare oraz połówkowe
Filtry UV
Filtry efektowe

candy - Sob 16 Paź, 2010

i nie próbuj kupić "jakiegoś" filtra na siłę tylko po to żeby go mieć
filtry stosuje się z myślą o jakimś konkretnym efekcie,z góry założonym,no chyba że chcesz UV jako ochronny,ale czy na pewno go potrzebujesz?

4motion - Sob 16 Paź, 2010

Średnica twojego obiektywu to 77mm więc kup co najmniej 77mm filtr, taki porządny Polar będzie trochę kosztował więc może lepiej odrazu kupić np.82mm i takie coś . Jak byś miała w przyszłości obiektyw z większą średnicą( nie trzeba kupować dodatkowego filtra) i ominęła byś chyba problem winiety na szerokim kącie.

4motion,
Cytat:
Dzięki tej redukcji wykorzystasz mniejszy filtr do obiektywu o większej średnicy gwintu

poza tym obiektywow o srednicy filtra wiekszej niz 77mm jest stosunkowo malo, sa duze, ciezkie i drogie i calkiem mozliwe, ze gwiazdeczka nigdy sie nawet nad takim nie bedzie zastanawiac, wiec ogolnie bez sensu ladowac kase w jeszcze wiekszy filtr. 77mm juz i tak bedzie sporo kosztowal, moj mnie kosztowal prawie 1/4 ceny obiektywu na ktorym jest zamontowany

no coz nie wiem co bedzie w przyszlosci, ale raczej wiekszych nie bedzie, chociaz nie wiem, ale jak bedzie mnie stac na wiekszy to i na wiekszy filter ;) wiec narazie moze tylko ten 77mm... a narazie na obiektywie przeczytac nie moge bo dopiero gdzies w drodze jest :) nastepnym obiektywem bedzie 55-250 canona, ale to gdzies w dalekiej przyszlosci... a moze nie dalekiej :smile: dziekuje za wszystkie odpowiedzi jak cos jeszcze dla mnie macie to piszcie ;)

zawsze mozna zajrzec na optycznych, tam rowniez jest srednica filtra w specyfikacji

mhm... juz wiem :) niestety czasem mam lenia do czytania i latwiej sie zapytac ;)
komor - Nie 17 Paź, 2010

4motion, z podanym przez Ciebie rozwiązaniem nie jest tak różowo, poza tym co napisała już moronica to trzeba sobie zdawać sprawę, że przejściówka powoduje przeważnie niemożność założenia osłony przeciwsłonecznej. No akurat do tego Canona jej nie dają, jak znam życie, ale generalnie taka porada (kupna większego filtra + przejściówka) jest obarczona właśnie taką wadą.
gwiazdeczka - Wto 19 Paź, 2010

czyli, jakbym miala ta oslone to nie bede wstanie jej uzywac z filtrem? a filtr 82mm wystarczy?
lupo57 - Wto 19 Paź, 2010

gwiazdeczka napisał/a:
a filtr 82mm wystarczy?

Jaki 82mm ???? przecież do canona 10-22 jest średnica filtra 77mm

moronica - Wto 19 Paź, 2010

jesli filtr bedziesz miala dopasowany do srednicy gwintu twojego obiektywu bez zadnych przejsciowek to tak, bedziesz mogla uzywac i filtrow i oslony. uzycie filtrow polaryzacyjnych moze jednak byc nieco utrudnione. poczytaj o tym choc troche bo bladzisz po omacku i nie wiesz jak interpretowac informacje, ktore ci sie tu podaje
Usjwo - Sro 20 Paź, 2010

A najlepiej kup B+W 77mm MCR slim i wystarczy (ale tani nie jest).
Wieksza srednica i przejsciowka to zbyt duzy hardcore. Do jakiego amatorskiego obiektywu by sie przydal?
Operowanie filtrem (77) z oslona chyba nie powinno byc trudne bo sama oslona dla 10mm powinna byc raczej symboliczna :mrgreen: