|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Głębia ostrości w lornetkach
jaqb - Sob 16 Paź, 2010 Temat postu: Głębia ostrości w lornetkach Per analogiam do fotografii, gdzie można głębię ostrości sprowadzić do skali odwzorowania przedmiotu na elemencie światłoczułym, czy nie jest tak, że głębia ostrości zależy li tylko od powiekszenia (i średnicy obiektywu) lornetki nie od konstrukcji. Ok wiem, ze allegrówki będą miały większą - w znaczeniu nic ostro Ale o nich nie piszę.
Moje obserwacje zdają sie potwierdzać tezę (7x50 BPC, japońskie coś, DO Silver).
Guliwer - Sob 16 Paź, 2010
Ogniskowa obiektywu i przesłona to nie wszystko.
Znaczenie ma też odległość od fotografowanego obiektu.
Jeśli w standardowym obiektywie (ogniskowa ok. 50mm dla klatki filmu 24x35mm) i przesłonie 4 nastawisz ostrość na 10m, to głębia ostrości będzie w zakresie od 6 do 20m (14m).
Jeśli nastawisz na 1 m, to głębia będzie między 0,95m a 1,05m, czyli tylko 10cm.
Arek - Sob 16 Paź, 2010
Baardzo dużo zależy też od oka obserwatora. U mnie przykładowo, wszystkie lornetki mają dużą GO.
RB - Sob 16 Paź, 2010
Arek napisał/a: | Baardzo dużo zależy też od oka obserwatora. U mnie przykładowo, wszystkie lornetki mają dużą GO. |
Święta prawda. U mnie miały dużą GO, ale już nie maja. To zależy od ... wieku.
Niewątpliwie są ludzie, którzy maja tak świetny wzrok, że w ogóle nie potrzebują lornetki ani noktowizora.
W teorii kol. Jaqb to moja DO 10x25 powinna mieć większą głębię ostrości niż Fujinon 10x50, bo ma mniejszą średnicę obiektywu i tym samym mniejszą źrenicę wyjściową.
Musiałbym jakoś moje lornetki przetestować na głębię, ale jak?
Nawet OPTYCZNI tego nie robią w swoich testach a głębia jednak interesuje klientów.
jaqb - Sob 16 Paź, 2010
Guliwer napisał/a: | Ogniskowa obiektywu i przesłona to nie wszystko.
Znaczenie ma też odległość od fotografowanego obiektu.
Jeśli w standardowym obiektywie (ogniskowa ok. 50mm dla klatki filmu 24x35mm) i przesłonie 4 nastawisz ostrość na 10m, to głębia ostrości będzie w zakresie od 6 do 20m (14m).
Jeśli nastawisz na 1 m, to głębia będzie między 0,95m a 1,05m, czyli tylko 10cm. |
z 2 i 200 m będziesz miał ta samą GO dla takiej samej skali odwzorowania vide makrofotografia. Dla dyskusji o lornetkach poręczniejszy parametr imho
Arku, RB ale ja nie o oku ino sprzęcie. Można pomierzyć krążki rozproszenia obiektywu to można i lornetki. Ok może trochę więcej z tym zabawy
Po prostu chciałem uwolnić oceny lornetek od GO (allegrówki rulez w tej kategori ). Tak jak dwa obiektywy o równej ogniskowej, tak samo przysłonięte, na danym motywie (z tego samego punktu) dadzą taką samą GO, podobnie lornetki. Np. GO przyzwoitej 10x50 z 100m w każdej będzie podobna... mam rację Panowie?
RB - Sob 16 Paź, 2010
Guliwer napisał/a: | Niewątpliwie są ludzie, którzy maja tak świetny wzrok, że w ogóle nie potrzebują lornetki ani noktowizora. |
Guliwer, sarkazm sarkazmem a zdolność akomodacji i postrzegania oka to sprawa osobna i osobnicza. Może wypada troszkę się dowiedzieć zanim się zacznie takie teksty jak wyżej prawić?
jaqb - Sob 16 Paź, 2010
Guliwer napisał/a: | Niewątpliwie są ludzie, którzy maja tak świetny wzrok, że w ogóle nie potrzebują lornetki ani noktowizora.
W teorii kol. Jaqb to moja DO 10x25 powinna mieć większą głębię ostrości niż Fujinon 10x50, bo ma mniejszą średnicę obiektywu i tym samym mniejszą źrenicę wyjściową.
Musiałbym jakoś moje lornetki przetestować na głębię, ale jak?
Nawet OPTYCZNI tego nie robią w swoich testach a głębia jednak interesuje klientów. |
.. i ma jak sądzę. Tylko w jasny dzień, przy otwarciu źrenicy do 2,5mm będzie tak samo
RB - Sob 16 Paź, 2010
Ludzie, sprzet przed zakupem się próbuje. Osobiście. Szczególnie tacy koneserzy, którzy na szczególy zwracają uwagę. Testy testami: to sa jedynie wskazówki czego w ogóle się nie opyla brac do ręki.
Mam rozumieć, że autofocus w niektórych lornetkach Steinera nie polega na dużej głębi ostrości tylko na innych sztuczkach
[ Dodano: Sob 16 Paź, 2010 18:55 ]
Dyskusja pod testem lornetki Steinera nie daje jednoznacznej odpowiedzi.
Zacytuję Arka:
Cytat: | Ogniskowanie- Indywidualny ideał. Sport Auto Focus to nie gadżet - naprawdę działa...
Cytat ze strony Artemixa, przedstawiciela Steinera na Polskę: "Unowocześniony system Sports-Auto-Focus nie wymaga korygowania ostrości nawet przy obserwowaniu obiektów, położonych w różnych odległościach od obserwatora! " ...
Sports-Auto-Focus wpisałem do zalet, nie dlatego, że wychwala to Steiner czy Artemix, tylko dlatego, że testujący stwierdzili, że to faktycznie działa. |
|
|