|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - wyzwalacz radiowy do canona 430 ex II
gąbka - Sob 16 Paź, 2010 Temat postu: wyzwalacz radiowy do canona 430 ex II witam! potrzebuje wyzwalacz radiowy do lampy 430 ex II , zalezy mi zeby czas synch. blysku byl mniejszy niz 1/250 . Prosze o pomoc , jeszcze dodam ze chcial bym zeby bylo to jak najtansze rozwaiaznie . z gory dziekuje i pozdrawiam
jaad75 - Sob 16 Paź, 2010
Jeśli ma być tanio i z HSS-em, to chyba tylko Pixel Knight... Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że moc tej półlampy z HSS-em jest jeszcze mniejsza, a "błysk" HSS trwa dużo dłużej niż normalny?
gąbka - Sob 16 Paź, 2010
no własnie nie , czyli lepiej do tej lampy wziasc wyzwalacz typu phottix ?
MC - Sob 16 Paź, 2010
Nie rozumiesz o co koledze chodzi.
Jaadowity miał na myśli to, że lampa typu 430ex2 jest wg. niego namiastką lampy i jest g*** warta.
Ja mam 430ex2, pixel knighta, hss działa bez problemu.
gąbka napisał/a: | no własnie nie , czyli lepiej do tej lampy wziasc wyzwalacz typu phottix ? | Zależy do czego chcesz używać czasów krótszych od synchro.
[ Dodano: Sob 16 Paź, 2010 13:22 ]
MC napisał/a: | Ja mam 430ex2, pixel knighta, hss działa bez problemu. | Że działa, to ja wiem, kwestia problematyczności jego wykorzystania przy tak małej mocy.
gąbka - Sob 16 Paź, 2010
jaad- co z nia jest nie tak wg Ciebie ze uwazasz ze jest problematyczna ?
MC - Sob 16 Paź, 2010
Moc.
gąbka - Sob 16 Paź, 2010
zostaje 580 ex II ze swoim 1600 zl :/
gąbka napisał/a: | jaad- co z nia jest nie tak wg Ciebie ze uwazasz ze jest problematyczna ? | Dokładnie to o czym pisze MC (chociaż się ze mną nie zgadza )... HSS wykorzystujesz głównie w plenerze, a tam lampa pracuje w pobliżu górnej granicy swoich możliwości, zwłaszcza jeśli używasz jakichkolwiek filtrów, czy większych modyfikatorów. różnica między 580-tką, a 430-tką, to ok. 1EV (czyli 2x mniej światła - 580-tka na 1/2, to 480-tka na max)... Resztę sobie dopowiedz, wiedząc, jak długo ładuje się lampa tego typu po błysku na pełnej mocy i że czas błysku przy pełnej mocy, to ok. 1/250s (t.1) i taka też jest jej zdolność mrożenia ruchu...
gąbka - Sob 16 Paź, 2010
ok , dzięki za odpowiedzi , rozważę to i coś kupie . pozdrawiam
MC - Sob 16 Paź, 2010
Ja bym jeszcze coś dopisał (jeśli mogę )
Oczywiście zgadzam się z twierdzeniem, że lampa mocniejsza jest lepsza niż słabsza. To jest raczej oczywiste.
Chodzi mi tylko o to, że 430ex2 nie jest taka strasznie słaba jak to by mogło wynikać z wypowiedzi kolegi i bynajmniej nie jest też tak, że się mało do czego nadaje (albo i do niczego).
Prawie pół roku temu miałem wybór: kupić 430 lub nie kupić nic. Zrobiłem "rachunek sumienia" mając doświadczenia z posiadania przez ponad rok hvl58am - lampy dużo przyjemniejszej niż 580ex2. No i stwierdziłem, że mocy w całości nie wykorzystywałem, seriami nie walę, hss też powinien się wyrobić. O dziwo, nawet na weselu dawała radę, mimo podpięcia jej do paskudnego, amatorskiego 5d2.
I tak właśnie jest.
Każdemu wedle potrzeb. Jeśli ktoś potrzebuje większej mocy, sporo błyska - niech zapomni o 430. Jeśli nie - warto się zastanowić.
gąbka - Sob 16 Paź, 2010
no chyba jednak i tak wezme 430 bo mam jeszcze nissin di 622 ktora jest troche slabsza od 580 i mocniejsa od 430 , dlatego musle ze taki zestaw mi spokojnie wystrczy .
[ Dodano: Sob 16 Paź, 2010 18:48 ]
niee , sorry pomylka . Jest bardzo podobna do 430 ex II . Uzywam jej juz od roku i nigdy nie bylo sytuacji zeby mi zabraklo mocy .
komor - Sob 16 Paź, 2010
gąbka, mając Di622 i kupując jednak 580EX II, to miałbyś możliwość używania Nissina jako optycznego slave’a i błyskać dwoma lampkami naraz. Z drugiej strony, jeśli jednak zdecydujesz się na radio Pixel Knight, to wtedy nawet Di622 + 430EX II będą błyskały bez problemu.
MC napisał/a: | Chodzi mi tylko o to, że 430ex2 nie jest taka strasznie słaba jak to by mogło wynikać z wypowiedzi kolegi | 34Ws na pełnej mocy, przy 70Ws dla lamp klasy 580EX... Przy czym należy zauważyć, że używanie pełnej mocy jest z opisywanych wyżej wzgledów mało praktyczne, a przy 1/2 dla 430EX dostajemy oszałamiające 17Ws... Dla porównania, najsłabsze lampy studyjne, to 100Ws, a uważane za w miarę uniwersalne - 500Ws... Parasolka zabiera ok. 2EV, CTO - 1.5EV... To daje mniej wiecej rozeznanie z czym mamy tu do czynienia - jeśli chcemy bawić się w coś, co ma przypominać świecenie studyjnymi/plenerowymi, to musimy używać najmocniejszych speedlightów.
gąbka napisał/a: | Jest bardzo podobna do 430 ex II . Uzywam jej juz od roku i nigdy nie bylo sytuacji zeby mi zabraklo mocy . | Pytanie, jak i do czego jej używasz...
gąbka - Sob 16 Paź, 2010
komor - wlasnie o to mi chodzi
a lampy uzywam min. do fotografi sportowej jak i na jakis rodzinnych spotkaniach dlatego nie jest mi potrzebna az taka moc . Mysle ze to co mam wystarczy .
cybertoman - Nie 17 Paź, 2010
DI866 ma (wg. instrukcji) 84Ws, czyli za cene 580EXII mozna miec 168 (kaprysnych) Ws
jaad75 - Nie 17 Paź, 2010
gąbka napisał/a: | a lampy uzywam min. do fotografi sportowej | Więc potrzebujesz jak najkrótszego czau błysku, przy dużej mocy. Absolutnie nie HSS-a, bo ten oznacza długi i słaby błysk. Potrzebujesz maksymalnie mocnego speedlighta, bo krótkie czasu błysku przydatne w fotografii sportowej uzyskuje się przy skręceniu conajmniej do 1/4-1/8 mocy (lampy sterowane bramką IGBT mają tym krótszy czas błysku im bardziej je skręcasz).
[ Dodano: Nie 17 Paź, 2010 20:30 ]
cybertoman napisał/a: | DI866 ma (wg. instrukcji) 84Ws | Serio? W takim razie niezbyt efektywnie tę energię wykorzystują, patrząc na ich GN...
cybertoman - Pon 18 Paź, 2010
Tak, a dokladnie 83 Ws.
jaad75 napisał/a: | W takim razie niezbyt efektywnie tę energię wykorzystują, patrząc na ich GN... | Serio? Nie znalazlem oficjalnych danych a np. SB-900 szacuja niektorzy na 90 Ws...
jaad75 - Pon 18 Paź, 2010
cybertoman napisał/a: | Serio? Nie znalazlem oficjalnych danych a np. SB-900 szacuja niektorzy na 90 Ws... | Nie mają nawet siedemdziesięciu Ws.
cybertoman - Wto 19 Paź, 2010
To informacja producenta?
jaad75 - Wto 19 Paź, 2010
cybertoman napisał/a: | To informacja producenta? | Nie, światłomierza...
Jak mierzysz swiatlomierzem wyemitowana energie blysku?
cybertoman napisał/a: | Jak mierzysz swiatlomierzem wyemitowana energie blysku? | Porównywałem z lampą studyjną używając takich samych modyfikatorów. I szczerze mówiąc, zrobiłem to po to, żeby udowodnić, że speedlighty są silniejsze niż to wcześniej wyczytałem...
Rozumiem. Speedlightem nie jest latwo uzyskac rownomierne oswietlenie calej powierzchni modyfikatora wiec nawet z tego samego softboxa emituje swiatlo inaczej, niz lampa studyjna a to rzutuje pewnie na wynik pomiaru przez porownanie.
cybertoman, różnice będą pomijalne - świeciłem parasolką odbijającą i dbałem o odległość od czaszy i kąt rozsyłu. W klasycznym softboksie speedlight daje wyniki ciut zawyżone (studyjna świeci mniej kierunkowo), a w moim Apollo jest sytuacja odwrotna (światło speedlighta jest tylko odbitym, a studyjna przychodząca od dołu świeci częściowo na dyfuzor). Poza tym robiłem też porównanie z żarówką błyskową, mającą wg. specyfikacji 68/34Ws, ale te wyniki uważam za mniej miarodajne, bo ta żarówka jakaś mało stabilna była, a poza tym kąt świecenia też nie za bardzo się zgadzał.
jaad75 napisał/a: | różnice będą pomijalne | jesli o to zadbales, to tak. Pytalem, bo - jak widac na zalaczonych obrazkach, ten sam softbox (120x80) emitowac moze calkiem rozne swiatlo.
A tak zupelnie na boku - 2 EV roznicy emitowanego swiatloa na softboxie (ostatni obrazek) to juz rownomiernie? Jak to wyglada w profesjonalnym sprzecie studyjnym?
[ Dodano: Wto 19 Paź, 2010 19:39 ]
PS. Zupelnie a propos to pierwszy obrazek jest tez dowodem na to, ze softboxa tez mozna mozna sobie "zmniejszyc"...
jaad75 - Sro 20 Paź, 2010
cybertoman napisał/a: | Pytalem, bo - jak widac na zalaczonych obrazkach, ten sam softbox (120x80) emitowac moze calkiem rozne swiatlo. | Tyle, że to klasyczny softbox - ja używam do speedlightów Apollo Westcotta, a on działa jak kwadratowa parasolka odbijająca, z dyfuzorem na wyjściu - praktycznie nie ma hotspota, bo światło odbija się od całej czaszy...
cybertoman napisał/a: | A tak zupelnie na boku - 2 EV roznicy emitowanego swiatloa na softboxie (ostatni obrazek) to juz rownomiernie? Jak to wyglada w profesjonalnym sprzecie studyjnym?
| Lampy studyjne mają palniki wysunięte, więc świecą dookólnie wewnątrz softboksa i są mniej podatne na tworzenie hotspotów. Możesz ten efekt zasymulować zakładając Stofena na speedlighta...
cybertoman - Sob 23 Paź, 2010
jaad75 napisał/a: | Możesz ten efekt zasymulować zakładając Stofena na speedlighta... | To trzeci obrazek od dolu, domyslam sie, ze nie czytasz zbyt dokladnie, wiec powtorze pytanie, cos, czego nie moge sprawdzic a chcialbym wiedziec:
Jak rownomiernie rozklada sie swiatlo w sprzecie profesjonalnym? <1EV? <2EV?
komor - Nie 24 Paź, 2010
cybertoman napisał/a: | To trzeci obrazek od dolu |
Bouncer to jest Stofen? Coś mi się nie zgadza…
cybertoman - Nie 24 Paź, 2010
komor napisał/a: | Bouncer to jest Stofen? | Firma Stofen nazywa te nakladke OmniBounce (LQ UltraBounce). Trza bylo napisac stofen - mea culpa.
jaad75 - Wto 26 Paź, 2010
cybertoman napisał/a: | Jak rownomiernie rozklada sie swiatlo w sprzecie profesjonalnym? <1EV? <2EV? | Mój softbox (obecnie używam tylko jednego), jest dość specyficznej konstrukcji, więc trudno go porównywać z tradycyjnymi (zwłaszcza z wysokiej półki). W każdym razie im wyższa klasa, tym bardziej równomiernie oświetlona powierzchnia. W tańszych (zwłaszcza tych płytkich), hotspoty są normą.
cybertoman - Pią 29 Paź, 2010
jaad75, dzieki za info.
Apollo, o ktorym wspomniales, wyglada zachecajaco. Mam parasolke-softbox, gdzie swiatlo odbite przechodzi przez dyfuzor, ale jest za plytka, by bez dodatkowego modyfikatora dobrze ja rozswietlic. A Apollo mozna pewnie zasilac "golym" speedlight'em co da 1-2 EV wiecej swiatla, a to duzo.
Pytanie tez, o jaka rownomiernosc warto sie bic..
|
|