forum.optyczne.pl

Sklepy i promocje - Pewne i sprawdzone miejsca na zakup lustrzanki cyfrowej

ADRIANNO - Pon 18 Paź, 2010
Temat postu: Pewne i sprawdzone miejsca na zakup lustrzanki cyfrowej
Witam serdecznie wszystkich użytkowników Forum.
Zapewne każdy przyszły nabywca swojej wymarzonej lustrzanki cyfrowej stanie nieuchronnie przed wyborem pewnego i sprawdzonego źródła, w którym mógłby się w ów rynsztunek wyekwipować.
Przedmiotem niniejszego wątku są właśnie bezpieczne zakupy lustrzanki cyfrowej - czyli rzecz o tym :
gdzie kupić i które sklepy internetowy, stacjonarne, inne źródła są wypróbowane i cieszą się Waszym zaufaniem w kwestii niezawodności zakupionego sprzętu, ukrytych wad, reklamacji itp. Czy istnieją sklepy umożliwiające wybór spośród paru egzemplarzy danego modelu lub umożliwiają sprawdzenie sprzętu przed jego zakupem etc.
Zapraszam wszystkich użytkowników do podzielenia się opiniami oraz spostrzeżeniami na temat pewnych miejsc pochodzenia swoich lustrzanek.
Sam stoję obecnie przed faktem zakupu Canona 5D Mk II i stąd pomysł na niniejszy wątek.
Z pewnością wiele osób stoi dziś przed podobnym wyborem, więc proszę forumowiczów o wszelkie sugestie
w rzeczonej sprawie.

Pozdrawiam. :grin:

GoOrange - Pon 18 Paź, 2010

Nigdy nie zawiodłem się na sklepie fotozakupy.pl Najczęściej kupuję towar dostępny ale ostatnio kupiłem szkło, na które czas oczekiwania wynosił 1 dzień, rzeczywiście cały zakup trwał zgodnie z tym jaki był status dostępności. Generalnie w fotozakupach kupiłem ok. 5 rzeczy.
Nie polecam natomiast fotojokera. Na dostępne szkło kazali mi czekać 10 dni! W międzyczasie zrezygnowałem i kupiłem gdzie indziej. Obsługa nie potrafiła wyjaśnić kiedy obiektyw będzie wyslany, tylko "robimy wszystko", "zmieścimy się w regulaminowym czasie", takie bla, bla, bla. Żeby sprawiedliwości stało się za dość, próbowałem tam kupić jeden raz.

kozidron - Pon 18 Paź, 2010

ADRIANNO a do wątku sklepowego nie dało się zajrzeć ?
MM - Pon 18 Paź, 2010

Jak ja napiszę o najlepszym sklepie w mojej okolicy to mściwy Arek da mi bana za "kryptoreklamę". Gdyby to był sklep z Gdańska to wszystko oczywiście byłoby cacy bo doją się na ich reklamach :evil: Dlatego napiszę tak - skoro chcesz kupić Canona to zrób to w sklepie prodilerskim tej firmy. Lista takich sklepów umiejscowionych w całym kraju ma być niedługo opublikowana na stronie Canona.
MC - Pon 18 Paź, 2010

Gdyby tylko jeszcze kontakt mailowy/gg z tym sklepem był lepszy. No i ceny :roll:

I oczywiście również odsyłam do odpowiedniego DZIAŁU.

komor - Pon 18 Paź, 2010

MM napisał/a:
Jak ja napiszę o najlepszym sklepie w mojej okolicy to mściwy Arek da mi bana za "kryptoreklamę".

To ja się podłożę za Ciebie skoro jesteś taki bojaźliwy :P i napiszę, że raz skorzystałem z usług sklepu fotoaparaciki.pl i jestem zadowolony. Cena, czas oczekiwania i produkt – wszystko wporzo. Gdybym jeszcze decydował się na jakiś droższy obiektyw Canona to na pewno ten sklep brałbym pod uwagę. Sigmy wolę jednak kupować lokalnie, w Foto-Master we Wrocławiu, ze względu na możliwość sprawdzenia na miejscu szkła. Puszki dwukrotnie kupowałem w Fotojokerze (internetowym), bo mieli najlepsze ceny w momencie, kiedy decydowałem się na zakup.

A wątek przeniosłem do odpowiedniego działu.

No - w zasadzie macie rację Kozidron i MC. Jestem tu przysłowiową "świeżynką", więc jeszcze nie wiem jak technicznie przenieść ten wątek do działu sklepowego - jeśli w ogóle da się taką czynność wykonać.
Tak, czy owak za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.
Btw - a jak uważacie - czy ten trop myślenia jest prawidłowy (?) :
Lepiej wybrać taki sklep internetowy, który umożliwia fizycznie sprawdzenie sprzętu na miejscu, niż odebrać sprzęt w domu, pomimo możliwości 10 dniowego okresu gwarantującego jego zwrot, gdyby coś z nim było nie tak ( np. kiepskie ostrzenie autofokusa ).
Czy wedle Waszej opinii taki sposób zakupu ( choć wymagający więcej zachodu ) byłby rozsądniejszy - czyli dokonanie osobistego teściku przed wyłożeniem gotówki ??
Czy może nie ma czego się obawiać - bo w przypadku, gdyby sprzęcik nie hulał jak trza, to nie będzie kłopotu z jego zwrotem/wymianą na inny egzemplarz w ramach tegoż 10-cio dniowego okresu gwarantującego zwrot zamówionego towaru ??

Oprócz Mk II chciałbym przy okazji nabyć do niego dwa szkiełka i lampę 580 II.
Tak, że ostrożności nigdy nie za dużo ...

komor - Pon 18 Paź, 2010

ADRIANNO napisał/a:
Lepiej wybrać taki sklep internetowy, który umożliwia fizycznie sprawdzenie sprzętu na miejscu

A na czym ma polegać internetowość sklepu, skoro chcesz towar oglądać na miejscu? Ty po prostu szukasz najtańszego miejsca, gdzie jakiś Franio sprzeda Ci 5DII z możliwością odbioru w jego mieszkaniu? Ja mając tyle kasy do wydania nie szukałbym miejsca najtańszego, tylko w miarę niedrogiego ale wiarygodnego. Czyli albo solidny sklep internetowy, taki znany i z dużym wolumenem sprzedaży, albo fizyczny sklep, z którym mam już jakieś (i to pozytywne) doświadczenia, i gdzie cena nie jest z sufitu.
Wpisz do swojego profilu miasto w którym mieszkasz, to może Ci ludzie coś konkretniej doradzą.

[quote="komor"]
ADRIANNO napisał/a:
Lepiej wybrać taki sklep internetowy, który umożliwia fizycznie sprawdzenie sprzętu na miejscu

A na czym ma polegać internetowość sklepu, skoro chcesz towar oglądać na miejscu? Ty po prostu szukasz najtańszego miejsca, gdzie jakiś Franio sprzeda Ci 5DII z możliwością odbioru w jego mieszkaniu? Ja mając tyle kasy do wydania nie szukałbym miejsca najtańszego, tylko w miarę niedrogiego ale wiarygodnego.

Toż to ja właśnie o to pytam - przecie nigdzie nie pisałem, że szukam najtańszego sklepu.
Dokładnie mam taki sam stosunek do kwestii " nie szukałbym miejsca najtańszego, tylko w miarę niedrogiego, ale w miarę wiarygodnego ". Dokładnie !
Mam po prostu do wyboru dwie opcje :
1. Zamówić sprzęt i kurier dostarcza mi go do mojego domu. Ja mam wówczas ten 10-cio dniowy okres gwarantującego mi np. jego sprawdzenie. No i w sytuacji, gdyby coś z nim było nie tak mogę go odesłać z powrotem lub wymienić na inny egzemplarz.
2. Albo skorzystać ze sklepu umożliwiającego mi odbiór zamówionego sprzętu osobiście w siedzibie sklepu, jak np. Cyfrowe.pl, który- jak przed chwilę wyczytałem z innych postów - dającego klientowi po prostu postrzelać przed odbiorem w intencji krótkiego teściku zamówionego egzemplarza.
A ponieważ mam małe doświadczenia z zamawianiem towaru przez internet, więc pytam się o Wasze opinie w tej materii - która opcja jest wedle Waszej oceny pewniejsza ?
Jestem z Wrocławia, więc naturalnie wolałbym jakąś propozycje w moim mieście, ale jeśli będzie trza - to i śmignę po sprzęciorek w głąb Polski. A choćby i do Gdańska, czy gdzie tam trzeba będzie.

[ Dodano: Pon 18 Paź, 2010 10:48 ]
Sorrki, ale jeszcze nie wiem jak przytoczyć odpowiedni passus jako cytat, stąd pewien bałagan w poprzednim poście. :razz:

MC - Pon 18 Paź, 2010

ADRIANNO, ja bym na Twoim miejscu nie kombinował. Blisko masz do Towersa czyli sklepu foto-ivy. Zadzwoń i dogadaj się. Krotoszyn jest blisko.
B o g d a n - Pon 18 Paź, 2010

Wrocław duże miasto jest. Sklepów dużo jest. Idziesz i kupujesz.

Jeśli będziesz kupował samo boody 5DMkII to dobrze by było pójść do sklepu aby kupić w opakowaniu fabrycznym samo boody, a nie w pudle z rozebranego zestawu boody+obiektyw. Takiego zakupu nie ryzykuj.
Jak kiedyś kupowałem w jednym ze sklepów 24-105L to dostałem oprócz obiektywu wszystkie akcesoria od 5DMkII (ładowarkę, aku, pasek,...) Tak sprzedawca "podzielił" KIT. :wink:

Jeżeli będziesz kupował zestaw, czyli aparat z obiektywem w jednym pudle, to nie musisz niczego oglądać. Prawdopodobieństwo, że ktoś w nim grzebał i coś nie tak skompletował będzie małe, a jakości nie musisz się obawiać. Oczywiście musisz kupić w renomowanym sklepie internetowym, a nie tym co tylko kusi najniższą ceną i pisze, że "dostępny", co oznacza, że od swego dostawcy ściąga w 7-14 dni.

komor - Pon 18 Paź, 2010

B o g d a n napisał/a:
Wrocław duże miasto jest. Sklepów dużo jest. Idziesz i kupujesz.

No! Poza niewątpliwie dużą ilością MM/Saturn/Euro/Fotojoker itd. to sklepów foto z prawdziwego zdarzenia ostały się ze dwa. :) No może trzy. Nie wiem czy będą miały przyzwoitą cenę na 5D.

Ilona - Pon 18 Paź, 2010

To chyba zależy od Twoich umiejętności. Czy potrafisz sam przetestować np. A nawet, jeśli tak, to w domu jest więcej czasu. Znam sklep internetowy, który w razie stwierdzenia wady sprzętu, odbiera go od ciebie z domu kurierem na koszt sklepu.

komor- czasami jest tak, że sklep ma stronę i sklep stacjonarny- a ceny się różnią. Jak kupujesz przez net, jest taniej (w tym samym sklepie), niż gdybyś kupował na miejscu bez pośrednictwa netu. A kupiony taniej przez net mogą wysłać lub odbierasz sam w sklepie.

Komor - a jakie sklepy wrocławskie " z prawdziwego zdarzenia " miałeś na myśli, bo bym je zlustrował, ewentualnie podskoczył do nich, jeśli posiadają fizyczne sklepy ?
Zaś Foto-Master by mnie zainteresował ze względu na możliwość - jak piszesz - przetestowania Sigmy ( może 12-24 ).
Ja się Bogdan tylko zastanawiam nad bardzo podzielonymi opiniami dotyczącymi zestawów typu Kit -
np. 5D Mk II z L-ką 24-105, które to szkiełko jest w obrębie mojego zainteresowania.
Jedni stwierdzają, że zestawy kit'owe to ni chuchu pomimo, że taniej - i trzymać się od nich z daleka ze względu na dosyć nierzadkie przypadki dodawania do boody słabszych szkieł, inni zaś chwalą sobie takie mariaże.
I bądź tu mądry. :roll:
Mam takie jeszcze następujące pytanie troszeczkę ogólniejszego rodzaju - czy sklepy internetowe robią z natury jakieś problemy w sytuacji odesłania zakupionego boody lub z prośbą o wymianę go na inny egzemplarz ? - mowa oczywiście o tych 10 dniach, w ciągu którego przysługuje klientowi prawo odesłania towaru bez podawania przyczyny. Oczywiście nie zakładam z góry, iż będę odsyłał przysłowiową puszkę z powrotem, ale gdyby coś w mojej opinii było z nią nie tak.

MM - Pon 18 Paź, 2010

Jeżeli towaru nie uszkodzisz itd. to bez problemu w ciągu 10 dni odsyłasz. Musza przyjąć i łaski nie robią.
komor - Pon 18 Paź, 2010

ADRIANNO napisał/a:
Komor - a jakie sklepy wrocławskie " z prawdziwego zdarzenia " miałeś na myśli, bo bym je zlustrował, ewentualnie podskoczył do nich, jeśli posiadają fizyczne sklepy ?

Ja pisałem właśnie o fizycznych sklepach, bo internetowe to nie wiadomo gdzie są. :) Sęk w tym, że poza Foto-Masterem to niewiele się utrzymało wg mojej wiedzy, ale lepiej niech się inni wrocławianie wypowiadają, bo ja to tak rzadko ruszam się ze swojego podwórka, że jak tylko pojadę do centrum to okazuje się, że jakiś nowy bank lub aptekę postawili. :)

B o g d a n - Pon 18 Paź, 2010

ADRIANNO napisał/a:
Ja się Bogdan tylko zastanawiam nad bardzo podzielonymi opiniami dotyczącymi zestawów typu Kit -
np. 5D Mk II z L-ką 24-105, które to szkiełko jest w obrębie mojego zainteresowania.
Jedni stwierdzają, że zestawy kit'owe to ni chuchu pomimo, że taniej - i trzymać się od nich z daleka ze względu na dosyć nierzadkie przypadki dodawania do boody słabszych szkieł, inni zaś chwalą sobie takie mariaże.
I bądź tu mądry.

Nie słuchaj takich głupot i teorii spiskowych.
Mam i miałem egzemplarze i z zestawów (w białym pudełku) i nie z zestawów (w kolorowym pudełku). Wszystkie pracują tak samo. Model też nie ma znaczenia bo w zestawie możesz kupić 24-105/4L i 24-70/2.8L.

Zresztą gdy ktoś kupuje w necie z raczej tańszych ofert, na 90% dostanie obiektyw z "rozebranego" kita, w białym pudełku. Umownie 'kolorowe pudełko' kosztuje trochę pieniędzy i automatycznie oferta jest mniej atrakcyjna cenowo.

RB - Pon 18 Paź, 2010

komor napisał/a:

Ja pisałem właśnie o fizycznych sklepach, bo internetowe to nie wiadomo gdzie są. :) Sęk w tym, że poza Foto-Masterem to niewiele się utrzymało wg mojej wiedzy,

Tez skłaniam sie do tej tezy...
Sa jeszcze jakies sklepy w galeriach i jakiś na Dubois sygnowane logiem najkona - ale tam jest moim zdaniem nędza straszna.... taki fotojokerek.

ADRIANNO - Wto 19 Paź, 2010

B o g d a n napisał/a:

Nie słuchaj takich głupot i teorii spiskowych.
Mam i miałem egzemplarze i z zestawów (w białym pudełku) i nie z zestawów (w kolorowym pudełku). Wszystkie pracują tak samo. Model też nie ma znaczenia bo w zestawie możesz kupić 24-105/4L i 24-70/2.8L.
Zresztą gdy ktoś kupuje w necie z raczej tańszych ofert, na 90% dostanie obiektyw z "rozebranego" kita, w białym pudełku. Umownie 'kolorowe pudełko' kosztuje trochę pieniędzy i automatycznie oferta jest mniej atrakcyjna cenowo.

Dzięki Bogdan za tą informacje, bo "dygotałem" przed tymi Kit'ami, że nie w kij dmuchał - właśnie z w/w powodów.
A to, że może słabiej ostrzyć, a to że mydło, innym zaś korpus chrzęści itd. :shock:
Jestem też ciekawy jaką inni forumowicze mają na ten pogląd "optykę" - ma kwestie Kit'ów ??

[ Dodano: Wto 19 Paź, 2010 13:35 ]
A czy kupując w sklepie zestaw Kit'owski istnieje możliwość ( gdyby co ) wymiany samego boody lub samego obiektywu np. w ciągu tych 10 dni gwarantującego klientowi zwrot towaru, czy jeśli już, to zwraca się cały zestaw - tzn. wyłącznie w komplecie ( puszke z obiektywem ) ?

B o g d a n - Wto 19 Paź, 2010

ADRIANNO napisał/a:
A czy kupując w sklepie zestaw Kit'owski istnieje możliwość ( gdyby co ) wymiany samego boody lub samego obiektywu np. w ciągu tych 10 dni gwarantującego klientowi zwrot towaru, czy jeśli już, to zwraca się cały zestaw - tzn. wyłącznie w komplecie ( puszke z obiektywem ) ?
Sklep pewnie może wszystko, trudno powiedzieć. Myslę, że większość sklepów, którzy na rynku ostro konkurują ceną, kupują z klucza zestawy boody+obiektyw aby poszczególne elementy wyszły tańsze i sprzedają w częściach. Im pewnie wtedy wszystko jedno aby tylko klient kupił. W sumie to nie są tanie zabawki i powinno im zależeć.
W większych sklepach sieciowych pewnie nikt tak nie kombinuje, no ale wtedy ceny są trochę wyższe.
Jedna istotna rzecz - otrzymujesz jedną kartę gwarancyjną na taki zestaw, a na pudełku jest tylko numer boody.
Tak to wygląda. :smile:

zug - Wto 19 Paź, 2010

B o g d a n napisał/a:
Jedna istotna rzecz - otrzymujesz jedną kartę gwarancyjną na taki zestaw, a na pudełku jest tylko numer boody.

to w Polsce tak jest czy w całej Europie ?
dla mnie to dziwne :roll:

B o g d a n - Wto 19 Paź, 2010

zug napisał/a:
dla mnie to dziwne

Nie wiem jak jest w całej Europie.

W sumie, czy to dziwne?
Otrzymujesz przecież w jednym pudle jedno funkcjonalne urządzenie - aparat z obiektywem, co jest uwzględnione nawet w niższej cenie takiego zestawu. Karta gwarancyjna obejmuje przecież i korpus i obiektyw więc czemu widzisz problem?

pitras - Wto 19 Paź, 2010

B o g d a n napisał/a:
zug napisał/a:
dla mnie to dziwne

Nie wiem jak jest w całej Europie.

We Włoszech jest podobnie, jedna karta na cały zestaw.

zug - Wto 19 Paź, 2010

to znaczy że u mnie jest inaczej :roll:
miałem dwie karty,
po zakupie obiektyw poszedł na sprzedaż jako nowy na gwarancji.

edmun - Sro 20 Paź, 2010

ADRIANNO napisał/a:
np. w ciągu tych 10 dni gwarantującego klientowi zwrot towaru

wyrzuć ten idiotyzm z głowy. Takie prawo przysługuje tylko i wyłącznie gdy nie miałeś możliwości zobaczyć kupowany sprzęt. Dotyczy to głównie sklepów internetowych, więc jeśli kupisz gdzieś na miejscu, to nie wygaduj takich głupot. Codziennie z takimi "cfaniakami" co to się czegoś naczytały i wiedzą że gdzieś dzwoni ale nie wiedzą w którym kościele, muszę się kłócić i udowadniać że są w błędzie.

Jeśli jesteś klientem fizycznym (a nie prowadzącym działalności gospodarczej, czyli nie na firmę), to przysługuję Ci 2 lata gwarancji, prawo rękojmi (za towar niezgodny z umową, np. posiadający ukrytą wadę wykrytą w trakcie pierwszego roku od zakupu) lub prawo zwrotu towaru bez podania przyczyny w 14 dni od daty zakupu, jeśli zakupywałeś towar wysyłkowo.

MC - Sro 20 Paź, 2010

edmun napisał/a:
Jeśli jesteś klientem fizycznym (...)to przysługuję Ci (...) prawo rękojmi

W takim przypadku prawo rękojmi nie przysługuje.

edmun napisał/a:
prawo zwrotu towaru bez podania przyczyny w 14 dni od daty zakupu, jeśli zakupywałeś towar wysyłkowo.

A to nowość...
:zalamany:

kozidron - Sro 20 Paź, 2010

edmun, a sytuacja też wygląda podobnie z drugiej strony, jako klient wielokrotnie spotykałem się z tak poinformowanymi sprzedawcami jak Ty :zalamany:
ADRIANNO - Sro 20 Paź, 2010

edmun napisał/a:
ADRIANNO napisał/a:
np. w ciągu tych 10 dni gwarantującego klientowi zwrot towaru

wyrzuć ten idiotyzm z głowy. Takie prawo przysługuje tylko i wyłącznie gdy nie miałeś możliwości zobaczyć kupowany sprzęt. Dotyczy to głównie sklepów internetowych, więc jeśli kupisz gdzieś na miejscu, to nie wygaduj takich głupot. Codziennie z takimi "cfaniakami" co to się czegoś naczytały i wiedzą że gdzieś dzwoni ale nie wiedzą w którym kościele, muszę się kłócić i udowadniać że są w błędzie.
Jeśli jesteś klientem fizycznym (a nie prowadzącym działalności gospodarczej, czyli nie na firmę), to przysługuję Ci 2 lata gwarancji, prawo rękojmi (za towar niezgodny z umową, np. posiadający ukrytą wadę wykrytą w trakcie pierwszego roku od zakupu) lub prawo zwrotu towaru bez podania przyczyny w 14 dni od daty zakupu, jeśli zakupywałeś towar wysyłkowo.

Chyba niektórzy lubią gaworzyć o sobie w drugiej osobie - już pomijam Edmun "ważkość" Twojej gruntownej wiedzy w rzeczonym przedmiocie ... ale ... mniejsza o nią ... :oops:
No przecież oczywiste jest, że mowa tu o 10-ciu dniach gwarantowanych przez sklepy sieciowe. I o to pytam, choć być może powinienem specjalnie przeliterować, że chodzi o internetowe ...
Z jakiej paki miałby jakiś podmiot przyjmować towar z powrotem skoro wcześniej udostępniono klientowi możliwość fizycznego sprawdzenia go na miejscu ?
Czy każde słowo trzeba Ci opatrywać kwalifikatorem dosłowności ?
Ja i znajomi też spotykali się z rożnymi cwaniackimi praktykami od "drugiej strony", więc staram się pytania stawiać ( jeśli się tylko da ) wręcz zero-jedynkowo i najzwyczajniej praktycznie - z których nie tylko ja, ale i inni skorzystają ... choć z pewnością dla bardziej obytych "w rynku" tu kolegów i koleżanek mogą wydawać się trochę sztubackie.
Skoro jestem skłonny wydać tyle klocków na sprzęt, to chyba nie po to, żeby go odsyłać wte i wewte i przysłowiowo kombinować. Niby po co (?)
Po prostu chcę kupić sprawny ekwipunek, wiedzieć dokładnie na czym stoję, gdyby któryś z jego komponentów zawiódł ... aby na końcu tej ścieżki wymalować śliczną laurkę temu, kto mnie w te instrumenty bezusterkowo wyposaży. Ot cała filozofia.
Sporo jest tu ludzi mających rzetelniejszą i szerszą wiedzę w temacie niż Ty i ja razem wzięci, więc kogo mam się o te kwestie pytać - Ciebie Edmun ?
Tak, czy owak za wszystkie tutaj posty forumowiczom serd. dziękuję - są one szczególnie cenne dla trochę mniej doświadczonych użytkowników. :cool:

edmun - Sro 20 Paź, 2010

Ważkość czy nie ważkość, pamiętaj że nie piszesz sobie tutaj po prywatnych wiadomościach między osobą A i B.
Wchodzi później taki niedzielny żółtodziób, czyta pobieżnie, Twoich "prawdziwych intencji" ukrytych gdzieś pomiędzy zdaniem nr 1 a zdaniem nr 2 po prostu nie zauważył i zaczyna Ci wierzyć że PRAWO PO PROSTU MA i już.
ADRIANNO napisał/a:
No przecież oczywiste jest, że mowa tu o 10-ciu dniach gwarantowanych przez sklepy sieciowe

Zapytam wprost. Gdzie jest oczywiste? Stosujesz skrót myślowy ? Nie chcę się opisać dokładnie czy zasadą - "reszta się przecież domyśli o co mi chodzi" - mamy sobie wróżyć co autor miał na myśli.

Więc na koniec podpiszę, pomoc pomocą, a pisanie niedokończonych bzdur swoją drogą.

Serdecznie pozdrawiam i proszę następnym razem nie kazać sobie dopowiadać.

Z mojej strony EOT

P.S. A wobec Twojej pewności że chodziło Ci tylko o sklepy "sieciowe" (internetowe) to masz własny dowód:
ADRIANNO napisał/a:
gdzie kupić i które sklepy internetowy, stacjonarne, inne źródła są wypróbowane i cieszą się Waszym zaufaniem

[ Dodano: Sro 20 Paź, 2010 18:15 ]
MC napisał/a:
W takim przypadku prawo rękojmi nie przysługuje.

a tu się przyznaję do błędu, bo pomyliłem jedno z drugim i tak mi wyszło.
I tak jak zaznaczył MC, jest 10 a nie 14 dni. (14 dni to ma serwis na odpowiedź czy będą naprawiać w ramach gw. czy też nie... na odpowiedź, nie na naprawę)

ADRIANNO - Sro 20 Paź, 2010

edmun napisał/a :
[quote="edmun"]
P.S. A wobec Twojej pewności że chodziło Ci tylko o sklepy "sieciowe" (internetowe) to masz własny dowód:
ADRIANNO napisał/a:
gdzie kupić i które sklepy internetowy, stacjonarne, inne źródła są wypróbowane i cieszą się Waszym zaufaniem

Edmun - w wątku sformułowałem ogólny zakres/ramy tematyki dot. wszelkiej, ale sprawdzonej proweniencji i bezpiecznych źródeł godnych forumowiczów zaufania - jako ogólny tytuł.
Wydaje się być oczywistym faktem, że jeśli w pewnym passusie piszemy o 10 dniowym okresie, w którym klientowi przysługuje prawo do zwrotu towaru bez podawania przyczyny - to z automatu gadamy o sklepach internetowych/sieciowych/wysyłkowych, czy jak to tam zwał.
Ale pewnie masz też rację i wcale się nie upieram przy swoim - rzeczywiście nie każdy jest tu stałym bywalcem i nie każdy musi być "wyczesany" w regulaminach itd. ... w końcu to forum jest dla wszystkich.
I w tym sensie uzasadniona jest uwaga, aby nie powodować i nie wnosić u niektórych niepotrzebną zadumę - nie zaszkodzi pisać jednoznaczniej - " z kropką nad i ".
Zadziwia mnie tylko ta Twoja szkolarska narracja i łatwość do asymetrycznej optyki ( "cfaniaki", "żółtodzióbstwo", które słyszy dźwięki lecz nie wytropiło kościoła, idiotyzmy ... i klepiący bzdury ... ), skoro samemu potrafi się w jednym poście nabroić nieskromnie.

PS. Ponieważ nie personalny wątek miał stać się tu tematem dyżurnym, więc i z mojej strony również EOT, a Pana Edmuna naturalnie serd. pozdrawiam.