forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - 550D + EF 70-200 mm f/4L USM

zuzelek - Pon 18 Paź, 2010
Temat postu: 550D + EF 70-200 mm f/4L USM
Witam,

Jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość. Kupiłem sobie Canona 550D do którego chętnie dokupię ww obiektyw. Czytałem różne opinie i zauważyłem, że nie które obiektywy "gorzej" współpracują z konkretnymi BODY.

Czy ktoś się spotkał z problemami w tej parze???

as... - Pon 18 Paź, 2010

Będzie wspólpracował bez najmniejszego problemu.
Uzywałem go z canonem 350d przez 1,5 roku, używałem równiez wersji f2.8 przez 6miesięcy.

komor - Pon 18 Paź, 2010

zuzelek napisał/a:
550D

as... napisał/a:
350d

:)
Czy ja też mam napisać, że z moimi 400D, 40D i 50D współpracował/uje bez problemu? :) W sumie kolega zuzelek pyta o konkretne połączenie 550D + to szkło. Ma ktoś z użytkowników 550D właśnie tego słoika w swojej szklarni?

edmun - Pon 18 Paź, 2010

komor, a tak szczerze to będzie jakaś różnica że ktoś odpowie? w 90% przypadków będzie idealnie, a w 10% przypadków nieważne jest czy ktoś ma 40D/550D czy 350D, bo i tak będzie wysyłał body do serwisu na regulację.
Więc czy to ważne do czego podpinamy ten konkretny Canonowski obiektyw ?

MM - Pon 18 Paź, 2010
Temat postu: Re: 550D + EF 70-200 mm f/4L USM
zuzelek napisał/a:

Obiektyw L nie będzie marudził po podpięciu do korpusu Canona. Marudzić może jakaś Sigma i tej w kontekście problemów przy pracy z korpusem nie polecam.

komor - Pon 18 Paź, 2010

MM napisał/a:
Obiektyw L nie będzie marudził po podpięciu do korpusu Canona.

Tak? Nikt nigdy nie miał problemów z kalibracją swojego zestawu Canon + Canon? A chociażby wczoraj bodajże co pisał 1507 o swoim 7D i szkłach?

MM - Pon 18 Paź, 2010

Po coś dają tą kalibrację w korpusie. Trzeba tylko ją wykorzystać :P
komor - Pon 18 Paź, 2010

MM napisał/a:
Po coś dają tą kalibrację w korpusie.

Pewnie dla tej głupiej Sigmy ją zaimplementowali, bo przecież Canon to Canon. Bubla by nie wypuścił, nie? :)

MM - Pon 18 Paź, 2010

Mnie na szczęście problemy z takimi kłopotami omijają. W robocie chłopaki też niczego złego nie zauważyli. CUD? :lol:
MC - Pon 18 Paź, 2010

Ja z Sigmami nie zauważyłem żadnego problemu, a z 50/1.4 Canon tak. Cud?
Monastor - Pon 18 Paź, 2010

Jeśli rozumować na tej zasadzie to wniosek nasuwa się sam. Nie ma co się pakować w Canony, no chyba że chce się problemów z AF, odklejonego lustra, a w przypadku 70-200/4 i aparatu klasy 550D wyrwanego bagnetu :(

zuzelek napisał/a:
Jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość. Kupiłem sobie Canona 550D do którego chętnie dokupię ww obiektyw. Czytałem różne opinie i zauważyłem, że nie które obiektywy "gorzej" współpracują z konkretnymi BODY.

Bierz śmiało to szkło, wszystko powinno śmigać bez problemu. To jeden z najfajniejszych obiektywów, jakie można dostać w tej cenie do Canona ;)

MM - Pon 18 Paź, 2010

MC napisał/a:

Przypadek. Ja miałem kilka korpusów i kilkanaście szkieł. Koledzy pracują na parudziesięciu zestawach. Generalnie zasada jest taka w Canonie, że im większa ogniskowa tym mniejszy kłopot.

B o g d a n - Pon 18 Paź, 2010

zuzelek napisał/a:
Czytałem różne opinie i zauważyłem, że nie które obiektywy "gorzej" współpracują z konkretnymi BODY.
Kolego zuzelek, zawsze może się zdarzyć, że będzie problem na styku korpus-obiektyw. Nie ważne ile za niego zapłacisz i czy ma czerwony pasek, czy nie.
Problem polega na tym, że niektórzy, wydając całą miesięczną wypłatę na taki obiektyw, gdy maja jakikolwiek problem robią burdę na pół internetu. I takich opinii pewnie się naczytałeś.
Kupuj i fotografuj. :smile:

Sunders - Wto 19 Paź, 2010

komor napisał/a:
Nikt nigdy nie miał problemów z kalibracją swojego zestawu Canon + Canon? A chociażby wczoraj bodajże co pisał 1507 o swoim 7D i szkłach?

Z tego co zrozumiałem, problem 1507 dotyczył przede wszystkim puszki.
MC napisał/a:

Tak cud :grin: Jesteś jedynym znanym mi posiadaczem puszki canona, który próbował kilku egzemplarzy sigmy 50/1,4 i z żadną nie miał problemów :wink: .
zuzelek napisał/a:
Kupiłem sobie Canona 550D do którego chętnie dokupię ww obiektyw. Czytałem różne opinie i zauważyłem, że nie które obiektywy "gorzej" współpracują z konkretnymi BODY.

zuzelek, nie słyszałem o takim przypadku-nie znaczy to że jest to nemożliwe, ale zapewne o tym że jest to mało prawdopodobne :idea:

MC - Wto 19 Paź, 2010

Sunders napisał/a:
Jesteś jedynym znanym mi posiadaczem puszki canona, który próbował kilku egzemplarzy sigmy 50/1,4 i z żadną nie miał problemów

No bez przesady, że kilku. Tylko trzech :wink:
Poza tym kilka dni temu przyszła Sigma 150 macro i marzę o tym, żeby Canon 50/1.4 tak celnie ostrzył.

Sunders - Wto 19 Paź, 2010

MC napisał/a:
kilka dni temu przyszła Sigma 150 macro i marzę o tym, żeby Canon 50/1.4 tak celnie ostrzył.

Jakby w następnej wersji canona 50/1,4 zainstalowano ring usm to mógłbyś na to liczyć :smile: Porównywałem/na 50d/ celność tej sigmy i 100L. Do eLi sigmie nieco jednak brakuje.Może gdybym sigmę skalibrował byłaby lepsza, ale się na nią nie zdecydowałem :???: .

woys - Sro 20 Paź, 2010

Witam.
Proszę mi podpowiedzieć, jak to jest z tą kalibracją obiektywu. Sewis to robi? Czy kupując body Canona, dajmy na to 550D i dodatkowy obiektyw np. Sigmy 18-250mm, będę musiał to kalibrować? Jezeli założę jeszcze jakiś inny dodatkowy obiektyw, to znów bedzie potrzebna kalibracja? Jak to fizycznie wygląda? Wejscie kalibracyjne jest przez elektronikę aparatu - z menu, czy też jakieś pokretło?
A może mi ktos podpowie jakiś inny obiektyw do Canona?
Pzdr.

komor - Sro 20 Paź, 2010

Jeśli kupisz body Canona a obiektyw Sigmy, to ewentualną regulację robisz w serwisie Sigmy. Szczegóły na stronie dystrybutora. Jeśli masz gwarancję i kupiłeś w oficjalnej sieci sprzedaży to kalibracja jest darmowa, płacisz tylko za wysyłkę do serwisu.
Jeśli kupisz obiektyw i puszkę Canona to ewentualną kalibrację robisz w serwisie Canona. Też chyba jest darmowa (o ile w ramach gwarancji i sprzęt kupiony w oficjalnej sieci), może zaraz ktoś uściśli.
A jakie metody kalibracji stosuje serwis to już ich sprawa, generalnie zależy jak leży… :)

woys - Sro 20 Paź, 2010

Hmm... dziękuję za odpowiedź. Kilka postów wyżej ktoś napisał:
MM napisał/a:
Po coś dają tą kalibrację w korpusie. Trzeba tylko ją wykorzystać :P

Sądziłem, ze dowiem się coś więcej......

komor - Sro 20 Paź, 2010

woys, w korpusie ostatnio pojawia się mikroregulacja, czyli programowa możliwość „doregulowania” konkretnego obiektywu do konkretnego body. Jeżeli całe body jest źle rozregulowane (czyli źle ostrzy generalnie z wszystkimi obiektywami a nie tylko jednym) to dochodzi do regulacji serwisowej. Czy to się odbywa programowo, w jakimś serwisowym menu niedostępnym dla użytkownika, czy poprzez mechaniczną adjustację jakiegoś wihajstra – to już zależy od modelu aparatu.
Regulacja obiektywu w serwisie chyba zawsze odbywa się sprzętowo a nie programowo, czyli poprzez jakieś wihajstry dostępne dla serwisu.

woys - Sro 20 Paź, 2010

:-) Dziękuję.
pioroon - Czw 21 Paź, 2010

OK, skoro nie znalazłeś jeszcze kogoś z takim zestawem, to posiadam takowy :wink:
Problemów nie stwierdziłem i nie martw się, że Ci się coś urwie, niektórzy toszkę za bardzo fantazjują :razz:
Kupuj i ciesz się sprzętem, btw jeżeli nie masz gripa to polecam sobie dokupić (choćby zamiennik nie jest drogi), od razu lepiej puszka się trzyma, a 70-200/f4 wcale nie jest duży i ciężki...

Pozdrawiam

as... - Czw 21 Paź, 2010

potwierdzam.
Ja z 350d długo używałem 70-200L.
Od jutra zaczynam go katować 70-200L f2.8 :lol:

Wcześniej go katowałem przez 6miesięcy takim szkłem i nic mu się nie stało :cool:
a prze 1,5 roku katowałem ceciutkim 70-200L f4.

Ach te testy i Arka słynny tekst że w 350d może się coś urwać/wyrwać.
Po tylu latach dalej działa ten tekst na ludzi:)

Usjwo - Pią 22 Paź, 2010

as... znow kupiles 70-200 f2.8 ??? Zmieniasz obiektywy jak rekawiczki :mrgreen:
as... - Pią 22 Paź, 2010

Tak znowu mam 70-200L f2.8, znowu mam tamron-a 17-50 f2.8 i dalej mam c17-55 f2.8 is :razz: (którego pcham na allegro w szalonej aukcji od 1złotego bez ceny minimalnej :lol: )

Ale oczywiście tamron mimo iż ostry cierpi na 17mm na ff przy f2.8 :lol:
Nic się nie zmieniło w kwestii tamron-a. :cool:

ot takie hobby.
Ale zostaję już na zawsze z 70-200L f2.8.
Problem mam tylko z std. zoom.
Bo c17-55 po prostu mi nie odpowiada nie odpowiada.
Tamron to syf(trzeba poprzebierać jak jabłka na bazarze :lol: ) ale jakość obrazka na 50mm i f2.8 jest taka sama jak w c17-55 na 50 i f2.8
A sigmy się jeszzce bardziej boję od tamron-a :cool:

-takie hobby.
Ale nie róbmy ot