|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - 550D + EF 70-200 mm f/4L USM
zuzelek - Pon 18 Paź, 2010 Temat postu: 550D + EF 70-200 mm f/4L USM Witam,
Jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość. Kupiłem sobie Canona 550D do którego chętnie dokupię ww obiektyw. Czytałem różne opinie i zauważyłem, że nie które obiektywy "gorzej" współpracują z konkretnymi BODY.
Czy ktoś się spotkał z problemami w tej parze???
as... - Pon 18 Paź, 2010
Będzie wspólpracował bez najmniejszego problemu.
Uzywałem go z canonem 350d przez 1,5 roku, używałem równiez wersji f2.8 przez 6miesięcy.
komor - Pon 18 Paź, 2010
Czy ja też mam napisać, że z moimi 400D, 40D i 50D współpracował/uje bez problemu? W sumie kolega zuzelek pyta o konkretne połączenie 550D + to szkło. Ma ktoś z użytkowników 550D właśnie tego słoika w swojej szklarni?
edmun - Pon 18 Paź, 2010
komor, a tak szczerze to będzie jakaś różnica że ktoś odpowie? w 90% przypadków będzie idealnie, a w 10% przypadków nieważne jest czy ktoś ma 40D/550D czy 350D, bo i tak będzie wysyłał body do serwisu na regulację.
Więc czy to ważne do czego podpinamy ten konkretny Canonowski obiektyw ?
MM - Pon 18 Paź, 2010 Temat postu: Re: 550D + EF 70-200 mm f/4L USM
zuzelek napisał/a: |
Czy ktoś się spotkał z problemami w tej parze??? |
Obiektyw L nie będzie marudził po podpięciu do korpusu Canona. Marudzić może jakaś Sigma i tej w kontekście problemów przy pracy z korpusem nie polecam.
komor - Pon 18 Paź, 2010
MM napisał/a: | Obiektyw L nie będzie marudził po podpięciu do korpusu Canona. |
Tak? Nikt nigdy nie miał problemów z kalibracją swojego zestawu Canon + Canon? A chociażby wczoraj bodajże co pisał 1507 o swoim 7D i szkłach?
MM - Pon 18 Paź, 2010
Po coś dają tą kalibrację w korpusie. Trzeba tylko ją wykorzystać
komor - Pon 18 Paź, 2010
MM napisał/a: | Po coś dają tą kalibrację w korpusie. |
Pewnie dla tej głupiej Sigmy ją zaimplementowali, bo przecież Canon to Canon. Bubla by nie wypuścił, nie?
MM - Pon 18 Paź, 2010
Mnie na szczęście problemy z takimi kłopotami omijają. W robocie chłopaki też niczego złego nie zauważyli. CUD?
MC - Pon 18 Paź, 2010
Ja z Sigmami nie zauważyłem żadnego problemu, a z 50/1.4 Canon tak. Cud?
Monastor - Pon 18 Paź, 2010
Jeśli rozumować na tej zasadzie to wniosek nasuwa się sam. Nie ma co się pakować w Canony, no chyba że chce się problemów z AF, odklejonego lustra, a w przypadku 70-200/4 i aparatu klasy 550D wyrwanego bagnetu
zuzelek napisał/a: | Jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość. Kupiłem sobie Canona 550D do którego chętnie dokupię ww obiektyw. Czytałem różne opinie i zauważyłem, że nie które obiektywy "gorzej" współpracują z konkretnymi BODY. |
Bierz śmiało to szkło, wszystko powinno śmigać bez problemu. To jeden z najfajniejszych obiektywów, jakie można dostać w tej cenie do Canona
MM - Pon 18 Paź, 2010
MC napisał/a: | Ja z Sigmami nie zauważyłem żadnego problemu, a z 50/1.4 Canon tak. Cud? |
Przypadek. Ja miałem kilka korpusów i kilkanaście szkieł. Koledzy pracują na parudziesięciu zestawach. Generalnie zasada jest taka w Canonie, że im większa ogniskowa tym mniejszy kłopot.
B o g d a n - Pon 18 Paź, 2010
zuzelek napisał/a: | Czytałem różne opinie i zauważyłem, że nie które obiektywy "gorzej" współpracują z konkretnymi BODY. | Kolego zuzelek, zawsze może się zdarzyć, że będzie problem na styku korpus-obiektyw. Nie ważne ile za niego zapłacisz i czy ma czerwony pasek, czy nie.
Problem polega na tym, że niektórzy, wydając całą miesięczną wypłatę na taki obiektyw, gdy maja jakikolwiek problem robią burdę na pół internetu. I takich opinii pewnie się naczytałeś.
Kupuj i fotografuj.
Sunders - Wto 19 Paź, 2010
komor napisał/a: | Nikt nigdy nie miał problemów z kalibracją swojego zestawu Canon + Canon? A chociażby wczoraj bodajże co pisał 1507 o swoim 7D i szkłach? |
Z tego co zrozumiałem, problem 1507 dotyczył przede wszystkim puszki.
MC napisał/a: | Ja z Sigmami nie zauważyłem żadnego problemu, a z 50/1.4 Canon tak. Cud? |
Tak cud Jesteś jedynym znanym mi posiadaczem puszki canona, który próbował kilku egzemplarzy sigmy 50/1,4 i z żadną nie miał problemów .
zuzelek napisał/a: | Kupiłem sobie Canona 550D do którego chętnie dokupię ww obiektyw. Czytałem różne opinie i zauważyłem, że nie które obiektywy "gorzej" współpracują z konkretnymi BODY.
Czy ktoś się spotkał z problemami w tej parze??? |
zuzelek, nie słyszałem o takim przypadku-nie znaczy to że jest to nemożliwe, ale zapewne o tym że jest to mało prawdopodobne
MC - Wto 19 Paź, 2010
Sunders napisał/a: | Jesteś jedynym znanym mi posiadaczem puszki canona, który próbował kilku egzemplarzy sigmy 50/1,4 i z żadną nie miał problemów |
No bez przesady, że kilku. Tylko trzech
Poza tym kilka dni temu przyszła Sigma 150 macro i marzę o tym, żeby Canon 50/1.4 tak celnie ostrzył.
Sunders - Wto 19 Paź, 2010
MC napisał/a: | kilka dni temu przyszła Sigma 150 macro i marzę o tym, żeby Canon 50/1.4 tak celnie ostrzył. |
Jakby w następnej wersji canona 50/1,4 zainstalowano ring usm to mógłbyś na to liczyć Porównywałem/na 50d/ celność tej sigmy i 100L. Do eLi sigmie nieco jednak brakuje.Może gdybym sigmę skalibrował byłaby lepsza, ale się na nią nie zdecydowałem .
woys - Sro 20 Paź, 2010
Witam.
Proszę mi podpowiedzieć, jak to jest z tą kalibracją obiektywu. Sewis to robi? Czy kupując body Canona, dajmy na to 550D i dodatkowy obiektyw np. Sigmy 18-250mm, będę musiał to kalibrować? Jezeli założę jeszcze jakiś inny dodatkowy obiektyw, to znów bedzie potrzebna kalibracja? Jak to fizycznie wygląda? Wejscie kalibracyjne jest przez elektronikę aparatu - z menu, czy też jakieś pokretło?
A może mi ktos podpowie jakiś inny obiektyw do Canona?
Pzdr.
komor - Sro 20 Paź, 2010
Jeśli kupisz body Canona a obiektyw Sigmy, to ewentualną regulację robisz w serwisie Sigmy. Szczegóły na stronie dystrybutora. Jeśli masz gwarancję i kupiłeś w oficjalnej sieci sprzedaży to kalibracja jest darmowa, płacisz tylko za wysyłkę do serwisu.
Jeśli kupisz obiektyw i puszkę Canona to ewentualną kalibrację robisz w serwisie Canona. Też chyba jest darmowa (o ile w ramach gwarancji i sprzęt kupiony w oficjalnej sieci), może zaraz ktoś uściśli.
A jakie metody kalibracji stosuje serwis to już ich sprawa, generalnie zależy jak leży…
woys - Sro 20 Paź, 2010
Hmm... dziękuję za odpowiedź. Kilka postów wyżej ktoś napisał:
MM napisał/a: | Po coś dają tą kalibrację w korpusie. Trzeba tylko ją wykorzystać |
Sądziłem, ze dowiem się coś więcej......
komor - Sro 20 Paź, 2010
woys, w korpusie ostatnio pojawia się mikroregulacja, czyli programowa możliwość „doregulowania” konkretnego obiektywu do konkretnego body. Jeżeli całe body jest źle rozregulowane (czyli źle ostrzy generalnie z wszystkimi obiektywami a nie tylko jednym) to dochodzi do regulacji serwisowej. Czy to się odbywa programowo, w jakimś serwisowym menu niedostępnym dla użytkownika, czy poprzez mechaniczną adjustację jakiegoś wihajstra – to już zależy od modelu aparatu.
Regulacja obiektywu w serwisie chyba zawsze odbywa się sprzętowo a nie programowo, czyli poprzez jakieś wihajstry dostępne dla serwisu.
woys - Sro 20 Paź, 2010
Dziękuję.
pioroon - Czw 21 Paź, 2010
OK, skoro nie znalazłeś jeszcze kogoś z takim zestawem, to posiadam takowy
Problemów nie stwierdziłem i nie martw się, że Ci się coś urwie, niektórzy toszkę za bardzo fantazjują
Kupuj i ciesz się sprzętem, btw jeżeli nie masz gripa to polecam sobie dokupić (choćby zamiennik nie jest drogi), od razu lepiej puszka się trzyma, a 70-200/f4 wcale nie jest duży i ciężki...
Pozdrawiam
as... - Czw 21 Paź, 2010
potwierdzam.
Ja z 350d długo używałem 70-200L.
Od jutra zaczynam go katować 70-200L f2.8
Wcześniej go katowałem przez 6miesięcy takim szkłem i nic mu się nie stało
a prze 1,5 roku katowałem ceciutkim 70-200L f4.
Ach te testy i Arka słynny tekst że w 350d może się coś urwać/wyrwać.
Po tylu latach dalej działa ten tekst na ludzi:)
Usjwo - Pią 22 Paź, 2010
as... znow kupiles 70-200 f2.8 ??? Zmieniasz obiektywy jak rekawiczki
as... - Pią 22 Paź, 2010
Tak znowu mam 70-200L f2.8, znowu mam tamron-a 17-50 f2.8 i dalej mam c17-55 f2.8 is (którego pcham na allegro w szalonej aukcji od 1złotego bez ceny minimalnej )
Ale oczywiście tamron mimo iż ostry cierpi na 17mm na ff przy f2.8
Nic się nie zmieniło w kwestii tamron-a.
ot takie hobby.
Ale zostaję już na zawsze z 70-200L f2.8.
Problem mam tylko z std. zoom.
Bo c17-55 po prostu mi nie odpowiada nie odpowiada.
Tamron to syf(trzeba poprzebierać jak jabłka na bazarze ) ale jakość obrazka na 50mm i f2.8 jest taka sama jak w c17-55 na 50 i f2.8
A sigmy się jeszzce bardziej boję od tamron-a
-takie hobby.
Ale nie róbmy ot
|
|