forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - EPSON Pro 3880 - eksploatacja

mati83 - Pon 18 Paź, 2010
Temat postu: EPSON Pro 3880 - eksploatacja
Witajcie,
Od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem drukarki EPSON Pro 3880. W związku z tym mam kilka pytań do użytkowników. Wyjaśnię pokrótce o co mi chodzi. Sam robię fotki jednak drukarkę kupiłem przede wszystkim z zamiarem zarabiania na wydrukach fotografii w dużych formatach i nie tylko.

Jeśli ktoś z Was korzysta z tego systemu i mógłby uchylić rąbek tajemnicy jakie są optymalne ustawienia druku i drukarki dla poszczególnych rozmiarów : A2, A2+, A3, A4, A5 ?

Idąc dalej za ciosem, zauważyłem, że są problemu z dostępnością papieru fotograficznego o dużych formatach do tego sprzętu, nie wspominając już o wydruku z rolki na który już mam zamówienie i zaczynam się trochę spinać. Czy możecie podać jakieś namiary na sklepy lub hurtownie, które są w stanie dobrze zaopatrzyć mnie w odpowiedni papier foto ?

Kolejna sprawa to tusz, zauważyłem, że w innych modelach jest możliwość zainstalowania systemu stałego zasilania tuszu, a w związku z tym, że drukarka ma zarabiać na mnie i na siebie to będę musiał w to zainwestować i pytanie do Was : gdzie najlepiej się zaopatrzyć w takie system pod ten model i tusze ?

Czy zamienniki są widocznie gorsze od oryginalnych w jakości wydruku ?

Najważniejsza sprawa to ile brać za poszczególne wydruki ? jak to liczyć ? Jakie jest zużycie tuszu w pełnym kolorze i czarno-białych fotografiach na papierze połyskowym i matowym ?

Ostatnie pytanie zadaję gdyż nie chciałbym przesadzić ze zbyt wysoką ceną ale też nie chcę zepsuć rynku.

Na tą chwilę to chyba wszystko, jak mi się coś przypomni to dopiszę ale jeśli jest coś istotnego o czym wiecie, a ja tego nie uwzględniłem w swoich pytaniach to proszę o informację na ten temat.
Pozdrawiam

B o g d a n - Pon 18 Paź, 2010

mati83, na większość (jeśli nie wszystkie) Twoich problemów odpowiedź znajdziesz, obojętnie co klikniesz:
www.ilford.pl
www.medikon.pl
:smile:

veenee - Wto 19 Paź, 2010
Temat postu: Re: EPSON Pro 3880 - eksploatacja
mati83 napisał/a:
Witajcie,
Od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem drukarki EPSON Pro 3880. W związku z tym mam kilka pytań do użytkowników. Wyjaśnię pokrótce o co mi chodzi. Sam robię fotki jednak drukarkę kupiłem przede wszystkim z zamiarem zarabiania na wydrukach fotografii w dużych formatach i nie tylko.

Jeśli ktoś z Was korzysta z tego systemu i mógłby uchylić rąbek tajemnicy jakie są optymalne ustawienia druku i drukarki dla poszczególnych rozmiarów : A2, A2+, A3, A4, A5 ?

ustawienia raczej powinienes dobierac do rodzaju papieru, a nie wielkosci zdjec. No ale moze nie do konca zalapalem, o co pytasz...
Cytat:

Kolejna sprawa to tusz, zauważyłem, że w innych modelach jest możliwość zainstalowania systemu stałego zasilania tuszu, a w związku z tym, że drukarka ma zarabiać na mnie i na siebie to będę musiał w to zainwestować i pytanie do Was : gdzie najlepiej się zaopatrzyć w takie system pod ten model i tusze ?

w 3880 tez mozesz zamontowac cos takiego, ale dla mnie to troche jak instalacja LPG w aucie - sam bym tego nie zrobil.
Jakie wielkosci przede wszystkim bedziesz drukowal? Jaki zakladasz stosunek ceny do kosztow? Czy znasz juz koszty druku z oryginalnymi tuszami? Musisz najpierw znac odpowiedzi na te pytania - pozniej zastanow sie na CISem
Cytat:

Czy zamienniki są widocznie gorsze od oryginalnych w jakości wydruku ?

pod wzgledem trwalosci wydruku - podejrzewam, ze tak, no i oczywiscie bedziesz musial skalibrowac drukarke, bo wszytkie dostepne ICC sa zaprojektowane po tusze Epsona.
Jesli chodzi o nasycenie kolorow to niektore zastepcze tusze sa niemal nie do odroznienia.
Cytat:

Najważniejsza sprawa to ile brać za poszczególne wydruki ? jak to liczyć ? Jakie jest zużycie tuszu w pełnym kolorze i czarno-białych fotografiach na papierze połyskowym i matowym ?

troszke mnie dziwi, ze najpierw kupiles drukarke, a teraz zastanawiasz sie nad cennikiem i kosztami...
Epson 3880 pozwala na bardzo dokladne monitorowanie zuzycia tuszu przy uzyciu dolaczonego oprogramowania (mozna je tez sciagnac ze strony Epsona).
Ponizej przyklad z logu, zdjecie A4 w B&W, wydrukowane na matowym papierze fotograficznym w trybie Advanced Black & White:

MK 0.04ml; LK 0.37ml; LLK 0.18ml; C 0.01ml; VM 0.01ml; LC 0.13ml; VLM 0.19ml; Y 0.03ml.
Photo Black oczywiscie w ogole nie byl uzyty przy tym wydruku.
Przy 80ml cartridge'ach daje to calkiem ciekawa wydajnosc.

Mimo to uwazam, ze 3880 nie do konca nadaje sie do masowego druku dla klientow, do tych celow powinienes celowac w wyzszy model - fakt, ze cena inna, ale wytrzymalosciowo sa one obliczone na druk duzych ilosci zdjec.

P.S. Gratuluje zakupu, jakosc wydruku z 3880 jest po prostu doskonala!

mati83 - Wto 19 Paź, 2010

B o g d a n Dziękuję za linki :)

bveenee W sumie racja, ustawienia robi się do rodzaju papieru, a nie jego formatu. Ale też trzeba ustawić odpowiednie DPI. Byłbym wdzięczny jakbyś podał jakieś ustawieni jeśli chodzi o papier matowy, połysk i ultra połysk. I jeśli chodzi o wydruki A2, A3 to czy jak wydrukuję zdjęcie zrobione matrycą 10Mpx to nie będzie utraty jakości, tj mam tu na myśli czy nie wyjdą mi jakiś piksele ?

Z tym CISem to faktycznie zastanowię się, w sumie to ta drukarka jest dość oszczędna i może jednak warto zostawić tą jakość i mieć argument w reklamie, że tylko oryginalne zasobniki! :]

Odnośnie kalibracji : ja kto się wykonuje ? i jak najlepiej skalibrować monitor pod tą drukarkę ?

I tak się zastanawiam gdybym dostał jakieś zlecenie na mniejsze formaty np A4, A5
to czy nie puścić tego przez Epsona P50 - zastanawiałem się nad kupnem tego sprzętu ale czy w przypadku posiadania 3880 jest sens inwestować w P50 ?

Odnośnie modelu wyższego 4880 - czy poza wytrzymałością ma on coś lepszego niż 3880 ? Czy jakość wydruku jest jeszcze lepsza ?[/b]

jaad75 - Wto 19 Paź, 2010

mati83 napisał/a:
I jeśli chodzi o wydruki A2, A3 to czy jak wydrukuję zdjęcie zrobione matrycą 10Mpx to nie będzie utraty jakości, tj mam tu na myśli czy nie wyjdą mi jakiś piksele ?
Ke??? I z taką wiedzą zamierzasz brać za się za komercyjne drukowanie?
mati83 napisał/a:
Odnośnie kalibracji : ja kto się wykonuje ?
Spektrofotometrem i wzornikami.
mati83 napisał/a:
i jak najlepiej skalibrować monitor pod tą drukarkę ?
Monitora nigdy nie kalibruje się "pod drukarkę". W skrócie, tworzy się profil monitora i drukarki (dla danego tuszu i papieru), po to, by poznać jakie odchyłki dają one od standardów i by system zarządzania kolorem mógł te odchyłki kompensować.

jaad75 Gdzieś jednak trzeba zdobyć tą wiedzę, a gdzie indziej jak nie tu, to chyba lepiej, że pytam niż miałbym produkować knoty...

Cytat:
Odnośnie kalibracji : ja kto się wykonuje ? i jak najlepiej skalibrować monitor pod tą drukarkę ?

Jesli chcesz to zrobic sam – to musisz zainwestowac calkiem niezla kase – np w cos takiego http://spyder.datacolor.c...p-s3printsr.php

Jestem pewien, ze w Polsce ktos wykonuje usluge kalibrowania drukarki, ale niestety nie powiem Ci gdzie i za ile.
W UK niektorzy producenci papieru (np. PermaJet, Fotospeed) oferuja taka usluge za darmo dla produkowanych przez nich papierow, jest tez wiele miejsc gdzie mozna zamowic cos takiego odplatnie. Cena – ok £15 - 20.

Cytat:
W sumie racja, ustawienia robi się do rodzaju papieru, a nie jego formatu. Ale też trzeba ustawić odpowiednie DPI. Byłbym wdzięczny jakbyś podał jakieś ustawieni jeśli chodzi o papier matowy, połysk i ultra połysk. I jeśli chodzi o wydruki A2, A3 to czy jak wydrukuję zdjęcie zrobione matrycą 10Mpx to nie będzie utraty jakości, tj mam tu na myśli czy nie wyjdą mi jakiś piksele ?

Prawie w ogole nie drukuje na polysku, ale ponoc na niektorych papierach warto wybierac ustawienie 2880dpi – na matowych nie ma to absolutnie sensu – nie zobaczysz roznicy po prostu.
Co do rozmiarow pliku to pamietaj, ze 3880 zawsze bedzie drukowac zdjecia w 360ppi (przy normalnych ustawieniach) a wiec jesli nie dasz jej pliku, ktory jest odpowiednio duzy do druku w 360ppi, sterownik drukarki interpoluje go do rozmiarow zapewniajacych druk w 360ppi.
Niezle sobie z tym poradzi, ale lepiej jest powiekszyc zdjecie np w LR czy innym PS, wyostrzyc pod odpowiednia wielkosc druku (np. w Nik Sharpener Pro) i dopiero taki plik puscic do drukarki – uzyskasz w ten sposob bardziej przewidywalny rezultat. Niektorzy uzywaja Qimage (dosc tani, ale dobry program do drukowania) i bardzo go sobie chwala – sciagnij demo i sprobuj.

Cytat:
Odnośnie modelu wyższego 4880 - czy poza wytrzymałością ma on coś lepszego niż 3880 ? Czy jakość wydruku jest jeszcze lepsza?

4880 nie zapewni Ci lepszej jakosci wydruku; byc moze jej nastepca, 4900 jest nieco lepszy bo korzysta z tuszy Ultrachrome HDR, a nie K3 Vivid Magenta – ale nie mialem okazji porownac, wiec nie wiem.
Poza tym wymiana tuszy (black matt na gloss i odwrotnie) to w 4880 ponoc horror – w 4900 jest to juz lepiej rozwiazane (oba tusze sa zamonowane na stale).

Aaa 4880 i 4900 moge tez bez problemu drukowac z rolek – w 3800/3880 jest to nieco utrudnione.

veenee dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie : sugerujesz, że Qimage jest lepszy od oprogramowania załączonego do drukarki ? Posiadam Corela i PS czy Qimage jest od nich lepszy jeśli chodzi o druk ?

Z tego co czytalem wiekszosc ludzi Qimage bardzo chwali. Ponoc ma swietne algorytmy wyostrzania i zmiany wielkosci zdjecia, pozwala tez latwo drukowac serie zdjec i cale ich zestawy na pojedynczych arkuszach.

zaciagnij demo - sam sie przekonasz www.ddisoftware.com/qimage/

ja sam poki co nie wiem za duzo o Qimage i jestem na etapie testow, bo nie jestem pewien, czy LR+Sharpener Pro nie jest lepszym rozwiazaniem. Poki co wiem, ze jest to lepszy zestaw niz sam LR, ale to zadne odkrycie :wink:

(cos mi sie wydaje, ze ten watek powinien znalezc sie w dziale Drukarki albo Obrobka Zdjec, bo Wolny Temat to to w sumie nie jest :mrgreen: )

goltar - Wto 19 Paź, 2010

veenee słusznie, drukarki mamy w innych akcesoriach fotograficznych - przeniesione.
marcin-t1 - Wto 19 Paź, 2010

Epson 3880 to już raczej nieruchomość :)

dopoki jedna osoba daje rade cos takiego przeniesc czy przestawic - to raczej do kategorii drukarki przenosne mozna ja zakwalifikowac :mrgreen:
goltar - Sro 20 Paź, 2010

Tylko nie mamy działu dotyczącego drukarek, choć można się zastanowić czy nie warto wydzielić drukarek, papieru foto, monitorów i kalibratorów do osobnego działu lub poddziału.
Baku - Sro 20 Paź, 2010

goltar, pomysł nie jest zły. Inne akcesoria fotograficzne kojarzą się raczej z drobiazgami typu baterie, wężyki, etc..

Korzystając z Twojego zainteresowania strukturą forum, chciałem zapytać, czy istnieje możliwość zmiany (rozszerzenia nazwy) działu "Filmowanie cyfrowe" na "Kamery wideo i filmowanie cyfrowe". Obecna nazwa wraz z opisem - choć pewnie w zamyśle miała w sobie zawrzeć także aparaty cyfrowe z możliwością nagrywania wideo - sugeruje, że jest to dział poświęcony wyłącznie technice filmowania, a tymczasem z moich obserwacji wynika, że dział ten cieszył się popularnością przede wszystkim od strony sprzętowej, czyli przede wszystkim kamer wideo. Można by także rozszerzyć opis kategorii...

jaad75 - Sro 20 Paź, 2010

goltar napisał/a:
Tylko nie mamy działu dotyczącego drukarek, choć można się zastanowić czy nie warto wydzielić drukarek, papieru foto, monitorów i kalibratorów do osobnego działu lub poddziału
Podział na coraz więcej kategorii jest mało wygodny i zmniejsza prawdopodobieństwo odwiedzin w wątku...
Baku napisał/a:
z moich obserwacji wynika, że dział ten cieszył się popularnością przede wszystkim od strony sprzętowej
To dotyczy niemal wszystkich działów na tym forum... :razz:
komor - Sro 20 Paź, 2010

Baku, dział z kamerami w nazwie właśnie już był, ale stosunkowo rzadko był odwiedzany, bo to forum nie miało wcześniejszych tradycji wideo. Teraz nazywa się filmowanie i jest to bliższe przeciętnemu użytkownikowi tego forum, który przede wszystkim ma aparat foto.
Baku - Sro 20 Paź, 2010

Ale dyskretna zmiana, której dziś dokonał goltar w opisie kategorii jest moim zdaniem całkowicie wystarczająca. Chodziło mi o położenie nacisku na część sprzętową właśnie...
mati83 - Sro 20 Paź, 2010

Powracając do głównego tematu. Czy możecie podać przedział cenowy za wydruk wielkoformatowej fotografii np A2, A3, który jest optymalny w kosztach dla klienta i osoby wykonującej zlecenie. Pytam bo nie mogę znaleźć w swojej okolicy takich ofert, na allegro tez się z tym nie spotkałem. Nie chciałbym przesadzić z ceną i też nie zepsuć rynku. Czy za wydruk kolorowy i czarno-biały jest taka sama cena?

[ Dodano: Sro 20 Paź, 2010 19:05 ]
Jeszcze mam jedno pytanie o papier. W jaki papier najlepiej się zaopatrzyć jeśli chodzi o zdjęcia i gdzie go najlepiej nabyć ?

veenee - Czw 21 Paź, 2010

mati83 napisał/a:
Jeszcze mam jedno pytanie o papier. W jaki papier najlepiej się zaopatrzyć jeśli chodzi o zdjęcia i gdzie go najlepiej nabyć ?

Mat czy polysk?

mati83 - Czw 21 Paź, 2010

Potrzebuję kilka rodzajów w formatach A2, A3 (jaka jest różnica pomiędzy A3+, a A3?), A4, A5 po niżej wymienię o jakie mi chodzi :

z Pewnością będę potrzebował jakiś najlepszy tj super połysk - nie wiem czy dobrze celuję ale myślę o Epson Premium Glossy Photo i tu mam pytanie bo znalazłem jeszcze jakiś Epson Premium Luster Photo i czym one się różnią ?

Kolejny cel to Epson Glossy Photo

Na pewno będę potrzebował jakiegoś matowego i tutaj nie mam pojęcia co wybrać.

Jeśli chodzi o wydruk czarno-biały i kolorowy to papier ma znaczenie ? jeśli tak to proszę zaproponować jakiś w połysku i macie.

Wiem, że model 3880 nie ma mocowania do rolki i nożyka ale widziałem w internecie jak ktoś drukował z rolki na tym model i szło to ładnie. Też chcę spróbować druku panoramicznego i tak się zastanawiam nad papierem w rolce Epson Premium Glossy Photo 16" x 30,5m. Jeśli to jest możliwe to czy papier z rolki 17" też wejdzie w tą drukarkę ?

Zaznaczam, że zamierzam korzystać tylko z oryginalnego tuszu.

PS

Dzisiaj dokonałem pierwszego próbnego wydruku na papierze Epson Premium Glossy Photo i wyszedł mi lekki kwas. Drukowałem zdjęcie, które kilka dni wcześniej wydrukowałem na Brather DCP 150C - co wyszło nie najgorzej ale barwy były mniej więcej jak na monitorze (i tu zaznaczę, że sprawdzałem na 3 różnych monitorach i wszędzie jest tak samo, czyli bardzo w zdjęciu są OK). Nie wiem dlaczego 3880 wydrukował mi to kolorach jak by za jakimś filtrem zielonym, woda była bardzo szmaragdowa. Nie wiem co mogło być źle jutro będę to dalej sprawdzał. Może jakiś rady, na co trzeba zwracać szczególną uwagę ? Zaznaczam, że zdjęcie miałem już obrobione finalnie i było w formacie TIF.

dragossani - Czw 21 Paź, 2010

Zwykle nie wypowiadam się w takich momentach ale tu nie mogłem się powstrzymać. Kolega mati83 przejawia nieokiełznaną wręcz determinację w dążeniu do komercyjnego świadczenia usług na których się nie zna. Najpierw panoramy z ręki, a teraz druk dużych formatów. Gratuluję pędu do przedsiębiorczości ale proponuję wybrać branżę w której ma się doświadczenie lub przynajmniej ograniczyć się do zarządzania i zatrudnić fachowców.

Jeśli te panoramy i wydruki kolegę pociągają to tutaj na forum z pewnością wiele się dowie, a przez praktykę z czasem osiągnie biegłość profesjonalisty. Do tego punktu jednak daleka droga. Po co pomnażać rzesze sfrustrowanych klientów i wkładać środki w biznes, który siłą rzeczy będzie łagodnie mówiąc kulejący...

muzyk - Czw 21 Paź, 2010

dragossani napisał/a:
Najpierw panoramy z ręki

Takie poglądowe, na monitor do domu - ok, ale do wydruku?
No, raczej potrzeba ze statywu z jakąś świetną głowicą panoramiczną.

dragossani - nie wytrzymał i w końcu uwolnił swoje ego...

Je jednak poczekam na rady profesjonalistów.

B o g d a n - Czw 21 Paź, 2010

mati83 napisał/a:
Je jednak poczekam na rady profesjonalistów.

mati83, profesjonaliści nie mają czasu przesiadywać na forum, a na pewno nie podzielą się pełną, fachową i rzetelną wiedzą za free.

Dlatego też wcześniej podałem Ci link do profesjonalistów, którzy mogą Ci wszystko wyjaśnić. W zamian Ty będziesz kupował u nich papiery, folie, i wszystko, czego Ci do tego businessu będzie potrzeba. Będziesz miał też wsparcie. Może jeszcze zdążysz zapisać się na warsztaty w tym temacie, które organizują w listopadzie.

To jest moja "wędka" dla Ciebie. Ryby niestety nie mogę Ci dać. :wink:

dragossani - Czw 21 Paź, 2010

Myślę że profesjonaliści chętnie pomogą w nauce. Czy od pomysłu robienia na tym biznesu będą Cię odwodzić - tego nie wiem. Konkurencją realną nie będziesz, co najwyżej nadpsujesz rynek. Nikt Ci nie zabroni robić na zlecenie panoram z ręki i wydruków bez zarządzania kolorem - szkoda tylko nabitych w butelkę klientów.
komor - Czw 21 Paź, 2010

mati83, kolega dragossani udzielił Ci naprawdę dobrej rady…
muzyk - Czw 21 Paź, 2010

dragossani napisał/a:
szkoda tylko nabitych w butelkę klientów.

Hmm, ci też mają oczy...

zug - Czw 21 Paź, 2010

muzyk napisał/a:
Hmm, ci też mają oczy...

po nabiciu pewnie otworzą ;) :P

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Z pewnością będę musiał skorzystać z warsztatów bo nie pozwolę na kurzenie się tak drogiego sprzętu.

mati83 napisał/a:
Potrzebuję kilka rodzajów w formatach A2, A3 (jaka jest różnica pomiędzy A3+, a A3?),

http://www.dpandi.com/paper/index.html

Cytat:
z Pewnością będę potrzebował jakiś najlepszy tj super połysk - nie wiem czy dobrze celuję ale myślę o Epson Premium Glossy Photo i tu mam pytanie bo znalazłem jeszcze jakiś Epson Premium Luster Photo i czym one się różnią ?

Epson Premium Glossy Photo jest bardzo przyzwoitym papierem, poza tym profile do wszystkich papierow Epsona dadza niezle efekty i dostajesz je razem z softem drukarki.

Roznica miedzy Luster i Gloss:
http://www.smugmug.com/help/lustre

Cytat:

Na pewno będę potrzebował jakiegoś matowego i tutaj nie mam pojęcia co wybrać.

To zalezy jaki typ zdjec bedziesz drukowal, na przyklad czy bedziesz drukowal nasycone kolory itd. Papiery Hahnemuhle, Innova, PermaJet – praktycznie wszystki mozna polecic (dokladnie w tej kolejnosci...).

Cytat:

Jeśli chodzi o wydruk czarno-biały i kolorowy to papier ma znaczenie ? jeśli tak to proszę zaproponować jakiś w połysku i macie.

Tak, papiery matowe i blyszczace bardzo roznia sie odwzorowaniem kolorow, zakresem tonalnym itd. Co do propozycji to patrz wyzej.
Cytat:

Wiem, że model 3880 nie ma mocowania do rolki i nożyka ale widziałem w internecie jak ktoś drukował z rolki na tym model i szło to ładnie. Też chcę spróbować druku panoramicznego i tak się zastanawiam nad papierem w rolce Epson Premium Glossy Photo 16" x 30,5m. Jeśli to jest możliwe to czy papier z rolki 17" też wejdzie w tą drukarkę ?

Nie probowalem ale podobno tak (maksymalna dlugosc wydruku to wowczas ponad 37 cali albo znacznie wiecej z dodatkowym oprogramowaniem (RIP).

Cytat:

Dzisiaj dokonałem pierwszego próbnego wydruku na papierze Epson Premium Glossy Photo i wyszedł mi lekki kwas. Drukowałem zdjęcie, które kilka dni wcześniej wydrukowałem na Brather DCP 150C - co wyszło nie najgorzej ale barwy były mniej więcej jak na monitorze (i tu zaznaczę, że sprawdzałem na 3 różnych monitorach i wszędzie jest tak samo, czyli bardzo w zdjęciu są OK). Nie wiem dlaczego 3880 wydrukował mi to kolorach jak by za jakimś filtrem zielonym, woda była bardzo szmaragdowa. Nie wiem co mogło być źle jutro będę to dalej sprawdzał. Może jakiś rady, na co trzeba zwracać szczególną uwagę ? Zaznaczam, że zdjęcie miałem już obrobione finalnie i było w formacie TIF.

Jestes pewien, ze nie wlaczyles podwojnego profilowania (w programie do obrobki zdjec i w drukarce)? Wybrales wlasciwy profil dla danego papieru? Ew. sprawdziles soft-proof? Zakladam, ze monitor masz skalibrowany….

Zacznę od końca, nie kalibrowałem monitora bo jeszcze nie wiem jak to się robi ale byłbym wdzięczny za udzielenie informacji. Dzisiaj podjąłem dalsze próby wydruku, zmieniłem ustawienia i wydrukowało się bardzo ładnie tak że nie wiem czy jest konieczność kalibracji. Monitor który posiadam to DELL 2209wa.

Z tą rolką będę musiał pomyśleć jeszcze. Bo pojawiła się opcja zamiany 3880 na 4880 i tak się zastanawiam czy warto dopłacać te kilka tys...

Dzisiaj dokonałem też wydruku na dużym formacie A3 jednak nie był to oryginalny papier, a HP Premium Plus Photo - wydruk wyszedł bardzo ładny jeśli chodzi o kolory, jednak nie tak połyskowy i odporny na dotyk jak na Epson Premium Glossy Photo. Zapewne była to wina braku profilu do tego papieru bo jako sam papier połyskiem bardzo przypominał EPGP. Czy jest możliwość pobrania w internecie profili dla 3880 pod papier HP ?

veenee jeśli korzystasz z oryginalnych papierów to gdzie się warto w nie zaopatrywać, a jeśli korzystasz z zamienników to jakich marek ?

W ogóle to serdeczne dzięki za zainteresowanie tematem i pomoc bo już sporo nauczyłem się z tej wiedzy, mam nadzieję, że przyda się ona nie tylko mi :)

jaad75 - Czw 21 Paź, 2010

mati83 napisał/a:
Zacznę od końca, nie kalibrowałem monitora bo jeszcze nie wiem jak to się robi ale byłbym wdzięczny za udzielenie informacji. Dzisiaj podjąłem dalsze próby wydruku, zmieniłem ustawienia i wydrukowało się bardzo ładnie tak że nie wiem czy jest konieczność kalibracji.
Jest konieczność kalibracji. Zawsze. Bez tego, to po prostu rzeźba w gównie.
Poznaj choć podstawy CMS, zanim wpakujesz kolejne pieniądze w coś, na czym się kompletnie nie znasz.

jaad75 wiem, dzisiaj będę dalej męczył instrukcję obsługi, jednak są też i takie formy zdobywani informacji jak forum. Wychodzę z założenie, że liczy się też szybkość zdobywanych informacji. Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że wcześniej czy później zdobyłbym te informacje tym bardziej, że szukam informacji wielotorowo.
Pozdrawiam.

hijax_pl - Czw 21 Paź, 2010

mati83, zamiast:
Cytat:
zamiany 3880 na 4880 i tak się zastanawiam czy warto dopłacać te kilka tys...
kup za te pieniądze Colormunki Photo

A za czytanie instrukcji się weź, gdy będziesz miał problemy z włożeniem jakiegoś dziwnego papieru czy wymianą atramentów ;)

kalibracja jest niezbedna, to fakt - na pewno znajdziesz mase poradnikow na ten temat w internecie.

Cytat:
Z tą rolką będę musiał pomyśleć jeszcze. Bo pojawiła się opcja zamiany 3880 na 4880 i tak się zastanawiam czy warto dopłacać te kilka tys...

Jesli masz zamiar czesto zmieniac papiery (a co za tym idzie - tusze) z polysku na mat i odwrotnie, 4880 jest zlym pomyslem. Nie tylko dlatego, ze musisz fizycznie wymieniac tusze (podobnie jak w R2880), to jeszcze 4880 bardzo duzo ich marnuje przy tej operacji (ponoc za ok. $50 :smile: )
Po premierze 4900 kupowanie 4880 wg mnie nie ma sensu - no, chyba, ze w jakiejs mega atrakcyjnej cenie...
Cytat:
Czy jest możliwość pobrania w internecie profili dla 3880 pod papier HP ?

nie sadze, musialbys zapewne sam lub z czyjas pomoca skalibrowac do nich drukarke.
Cytat:
veenee jeśli korzystasz z oryginalnych papierów to gdzie się warto w nie zaopatrywać, a jeśli korzystasz z zamienników to jakich marek ?

tak do konca to nie ma czegos takiego, jak oryginalne papiery, bo Epson tez sam ich nie produkuje. :wink: . Papierow Epsona uzywam glownie do proofingu (jak to jest po polsku?), bo sa stosunkowo tanie - np. Archival Matte.
Do wydrukow ktore maja byc sprzedane, glownie stosuje Hahnemuhle (Photo Rag Ultra Smooth do zdjec w B&W).

[ Dodano: Czw 21 Paź, 2010 18:03 ]
mati83 napisał/a:
Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że wcześniej czy później zdobyłbym te informacje tym bardziej, że szukam informacji wielotorowo.
Pozdrawiam.

niezle zrodlo:
http://people.csail.mit.e...3800/index.html

glownie o Epsonie 3800, ale 90% z tych informacji ma zastosowanie rowniez do 3880, polecam glownie FAQ.

hijax_pl - Czw 21 Paź, 2010

veenee napisał/a:
glownie stosuje Hahnemuhle

A porównywałeś do barytów np Ilforda?

tylko jakis tam Galerie Smooth Gloss probowalem, ale poniewaz glownie drukuje na matowych papierach, najczesciej uzywam papiery w 100% z wlokna bawelnianego. Zreszta Hahnemuhle tez ma niezla serie papierow przypominajacych oryginalne papiery fotograficzne.
mati83 - Pią 22 Paź, 2010

veenee Czy na papierach Hahnemühle wydruk jest lepszy jakościowo niż na papierze Epsona ? jak wygląda sprawa kalibracji drukarki z tym papierem ? Widzę, że mają dobre opinie te papiery, jeszcze nie wiem jak jest z cenami i ewentualnymi profilami do druku ale mam nadzieję, że ludzie z medikon mi pomogą w wyborze właściwego papieru jak również wskażą jak na nim drukować :)
veenee - Pią 22 Paź, 2010

Cytat:
Czy na papierach Hahnemühle wydruk jest lepszy jakościowo niż na papierze Epsona ?

trudno powiedziec - co kto lubi.
Epson ma rowniez znakomite papiery np. Velvet Fine Art, UltraSmooth Fine Art, Exhibition Fiber albo nowa seria Hot/Cold Press; no i z reguly ogolnodostepne profile sa bardzo dobre.

Hahnemuhle tez ma niezle ICC, ale oczywiscie najlepiej jest skalibrowac drukarke pod konkretny papier. Polecam zamowic najpierw sample pack i samemu zobaczyc co Ci odpowiada (Epson niestety w ogole nie oferuje probek swoich najlepszych papierow!)

veenee Ty pewnie masz na myśli papiery samego Hahnemuhle, a znalazłem jeszcze jakieś HARMAN by Hahnemühle czy one też są godne polecenia ?
veenee - Pią 22 Paź, 2010

nie probowalem, musisz poszukac opinii/recenzji online.

moze uda mi sie miec probki w przyszlym tygodniu (Matt Smooth 300gsm), to dam znac.

Napisałem wczoraj maila do medikon z zapytaniem o papier i jeszcze nic nie mi nie odpowiedzieli. Może ktoś z Was będzie wiedział czy jeśli zdecyduję się na współpracę z nimi to skalibrują mi drukarkę pod ich papier i dostarczą potrzebne profile ? Czy udzielają jakiegoś szkolenia w zakresie druku na ich papierach ? Czy dostarczają sample packi z różnymi rodzajami papieru ? Ewentualnie gdzie można dostać w dobrej cenie sample packi Hahnemühle w naszym kraju ? Zależy mi też na szybkości nabywania papieru gdyż już mam dużo zainteresowanych klientów.
B o g d a n - Pią 22 Paź, 2010

mati83 napisał/a:
... mam dużo zainteresowanych klientów.

To dzwoń człowieku do nich, dzwoń. To najprostrza stara metoda szybkiego porozumiewania się. :grin:

Dzisiaj już nikt nie czyta e-maili od nieznanych osób bo to same spamy są. :wink:
Kiedyś na telex szybciej się odpowiadało. :mrgreen:

mati83 - Nie 24 Paź, 2010

B o g d a n Serdeczne dzięki za tą "wędkę" :) Znalazłem na medikon odpowiedzi chyba na wszystkie moje wątpliwości dotyczące druku fotografii. Faktycznie bez tej wiedzy byłoby trudno obsługiwać klientów. Z pewnością miałbym jakiś niezadowolonych, nie wspominając już o jakiś zawodowcach znających się choćby na najlepszych podłożach do druku. Mam nadzieję, że teraz nie zostanę zaskoczony przez wymagającego klienta ale to ja będę zaskakiwał :) . Widzę też, że jednak będzie konieczność zmiany monitora na jakiś model EIZO, jeszcze nie wiem jaki, będę musiał przeszperać forum bądź utworzyć nowy post. Zastanawiam się też nad zmianą na Epsona 4900 bo już mam zainteresowanych na panoramy z rolki, a tu może być problem z prostym wprowadzeniem papieru. Chciałbym też zamówić 4900 ze stanów bo ona tam jest zdecydowanie tańsza. Znacie jakiś pewne sklepy w stanach z takim sprzętem i firmy które zajmują się wysyłką paczek do kraju ? Pytam bo już raz zostałem oszukany na Ebay jak zamawiałem kamerę z USA i ani kamery ani kasy.
hijax_pl - Nie 24 Paź, 2010

mati83 napisał/a:
Widzę też, że jednak będzie konieczność zmiany monitora na jakiś model EIZO
Czy aby na pewno? Na początek nie wystarczy sama kalibracja? :???: :roll:
mati83 napisał/a:
Chciałbym też zamówić 4900 ze stanów bo ona tam jest zdecydowanie tańsza.
O ile nie dowalą Ci cła na starcie ;) Poza tym pozostaje kwestia gwarancji - jak to jest w Epsonie? Będzie? Nie będzie? Nie to żebym Cie odwodził od pomysłu - po prostu musisz być świadomy tych potencjalnych problemów :)

hijax_pl
Cytat:
Czy aby na pewno? Na początek nie wystarczy sama kalibracja?

To który kalibrator możesz mi polecić ?

Cytat:
O ile nie dowalą Ci cła na starcie ;) Poza tym pozostaje kwestia gwarancji - jak to jest w Epsonie? Będzie? Nie będzie? Nie to żebym Cie odwodził od pomysłu - po prostu musisz być świadomy tych potencjalnych problemów :)

Właśnie dlatego pytam. Z tego co wiem ta są jakieś firmy, które zajmują się kupnem danego sprzętu na terenie USA i wysyłką do kraju. Podobno robią to tak, że ryzyko dowalenia cła jest bardzo małe. Co do gwarancji to wydaje mi się, że taka poważna firma jak Epson daje gwarancję globalną.

mati83 napisał/a:
To który kalibrator możesz mi polecić ?

Polecałem już w tym wątku - wyżej ;)
mati83 napisał/a:
Z tego co wiem ta są jakieś firmy, które zajmują się kupnem danego sprzętu na terenie USA i wysyłką do kraju. Podobno robią to tak, że ryzyko dowalenia cła jest bardzo małe
Trzeba zaniżyć koszt i wysłać jako gift / prywatną przesyłkę. Tyle że 4900 sporo kosztuje więc jak dla mnie duże ryzyko - w sensie takim, że ktoś zaniży do 200$, ubezpieczy przesyłkę na 200$, przesyłka zginie :neutral:
Prawdę mówiąc gdybym ja kupował w celu usługowym, to na firmę, wrzucił w koszty itp itd.

[ Dodano: Nie 24 Paź, 2010 10:58 ]
mati83 napisał/a:
Co do gwarancji to wydaje mi się, że taka poważna firma jak Epson daje gwarancję globalną.
Hm... Jest dużo poważnych firm, które rozróżniają rynek amerykański od EU, a dalej EU od PL :???:

hijax_pl - a tak faktycznie polecałeś ;)

No też racja szkoda byłoby jak by zaginął w akcji taki sprzęt :( Opcja na firmę też jest dobrym rozwiązaniem. Zastanawiam się tylko ile będzie kosztować 4900 jak pojawi się w polskich sklepach. Jak na razie jedyna informacja cenowa jest na stronach producenta, a koszt wydaje mi się spory bo to aż 12,229.00 zł - dużo taniej można kupić 7880 gdzie mamy wydruk A1+.

Czy dobrze rozumiem, że chciałeś kupić prywatnie?

Jeśli chodzi o USA to raczej prywatnie bo jest i tak dużo taniej, a nie wiem jak by to było z rozliczeniem z US. Jeśli chodzi o zakup w kraju to na 100% kupiłbym na formę.
B o g d a n - Nie 24 Paź, 2010

mati83,
Po pierwsze odpuść sobie zakup z USA. Taki wielki pakunek raczej nie przejdzie obojętnie na cle, chyba, że jako mienie przesiedleńcze :grin: . Ponadto weź pod uwagę napięcie zasilania 110V. Musiałbyś mieć trafo. Ja osobiście ćwiczyłem ten temat i bywa, że urządzenia potrafią mieć fochy, nawet te pobierające kilkanaście watów.

Po drugie, wybierając urządzenie drukujące nie powinieneś patrzeć tylko na jego cenę ale też na cenę atramentów. Proponuję wziąć kartkę i ołówek i sobie policzyć całkowite koszty na okres 3 lata, zawierające koszt urządzenia i atramentów, przy założonym obłożeniu. Coś musisz założyć. Może się okazać, że warto dopłacić nawet kilka tyś. zł. i jeszcze będziesz in plus.
Przykładowo 100 ml. atramentu do 3880 kosztuje (ok.) 290 zł. Dla drukarki 4900 ten koszt jest już znacznie niższy ok. 190 zł. Dla modelu 7700 masz już ok. 150 zł. itd.

Po trzecie, jeżeli nastawiasz się na wydruki z rolki, rozważ ploter. Nie musi on mieć wcale 10 różnych atramentów. Może wystarczy ich kilka, a jakość wydruku będzie więcej niż wyśmienita. Pytanie też z jakiej odległości Twoi klienci będa oglądać te panoramy. Jeśli na wystawach z kilku metrów, to być może nie trzeba tu jakości zdjęcia pocztówkowego? Inaczej nie zarobisz na atramenty. :wink:

veenee - Nie 24 Paź, 2010

Od plottera lepsza jakosc wydruku da Ci inkjet z serii 7xxx albo 9xxx (przynajmniej z tego co slyszalem). No chyba ze chcesz drukowac jakies monstrualne powiekszenia....

Ale do panoram model 4900 powinien byc zupelnie wystarczajacy (oczywiscie to zalezy od rozmiarow ktore chcesz drukowac).

Sprawdz ceny w innych krajach EU - moze sie okazac, ze bedzie taniej niz w Polsce, a o clo nie bedziesz musial sie bac.

W sumie i tak trzeba poczekać do grudnia bo dopiero wtedy ma się pojawić 4900 w polskich sklepach i cena ma być już przystępna. Jeszcze jak na firmę się weźmie to już będzie bajka :)
Jeszcze zahaczę o jeden temat, a mianowicie o oryginalne tusze do 3880. Czy jest możliwość kupienia jakiś większych pojemników niż 80ml ? jakiś takich jak do 4880 220ml. I gdzie można dostać najtaniej oryginalne tusze ? Oczywiście mam na myśli sprawdzone źródło.

veenee - Pon 25 Paź, 2010

Nie, w 3880 mozna zamontowac tylko jeden rodzaj tuszy.

Swoja droga ciekaw jestem ile tuszu sie zuzywa przy zamianie PK <-> MK w 4900...

mati83 - Pon 25 Paź, 2010

veenee Z tego co wiem i też w tym poście było to poruszane to 4900 już ma wejście na wszystkie tusze i nie ma tego problemu jaki jest w 4880. Ale to jest naprawdę beznadziejnie przemyślane z tymi zmianami, jakby nie mogli zrobić jednego gniazda więcej w takim sprzęcie tak wysokiej klasy... Czasem to z takimi kapeluchami się spotykam w różnych poważnych urządzeniach, że zaczynam się zastanawiać czy to nie jest celowa robota producentów aby utrudnić życie użytkownikowi i zniechęcić do marki.
veenee - Pon 25 Paź, 2010

ze niby producent zniecheca do wlasnej marki?
nie sadze :mrgreen:

hijax_pl - Pon 25 Paź, 2010

mati83 napisał/a:
Czasem to z takimi kapeluchami się spotykam w różnych poważnych urządzeniach, że zaczynam się zastanawiać czy to nie jest celowa robota producentów aby utrudnić życie użytkownikowi i zniechęcić do marki.
Hm.. A ja myślałem, że chodzi o to żeby trzepać kasiorę :wink: :D :cool:
mati83 - Pon 25 Paź, 2010

Właśnie tak czasem mam wrażenie, że producent zniechęca do swoich marek totalnie bezmyślnym rozwiązaniami. Podam dla przykładu wejście Firewire (oczywiście to małe) w laptopie Benq, które było zamontowane dokładnie pod touchpadem obok wejścia słuchawkowego i na mikrofon :/ totalna porażka !

Orientujecie się czy jest możliwość uzyskania w internecie profilu kalibracyjnego do monitora DELL 2209wa ?

[ Dodano: Czw 28 Paź, 2010 17:45 ]
Zakupiłem samplepack Ilford i jestem z niego bardzo zadowolony. Jakość wydruków jest powalająca. Jedynym minusem tego papieru na który zwróciłem szczególną uwagę to, to, że niektóre papiery mają taką fakturę, że trudno było mi wybrać na której stronie mam drukować. I tak właśnie było w przypadku SMOOTH FINE ART. Chciałem na nim wydrukować replikę obrazu, wsadziłem papier do drukarki, ustawiłem opcje zgodnie z zaleceniami i kolory nie były takie jak bym tego chciał. Ale gdy wsadziłem papier ponownie z innej strony to jakość mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie bo barwy były dużo lepsze, bardziej żywe niż na monitorze. Nie wiem czy to tak jest z tym w/w papierem ale na jedną stronę A4 poszło ponad 4ml tuszu to dużo jak w porównaniu z innymi papierami. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie informacji o ustawieniach druku dostępnych na medikon. Na stronie 16 jest wyświetlone okno z właściwościami drukarki i chodzi mi o opcję Mode / Custom i tu mam wybrać "No Color Adjustment" ale u mnie jest tylko opcja "Off (No Color Adjustment)" czy to tak ma być ? kolejną sprawą jest rodzaj wybieranego papieru oczywiście poza zainstalowanym profilem ICC zalecanym do danego papieru. Jeśli chodzi o artystyczne papiery to też strzelałem z ustawieniami w opcji Media Type bo nie było opcji identycznego papieru jak ten Ilforda SMOOTH FINE ART, czy można gdzieś pobrać z internetu więcej rodzajów papieru ? I ostatnia sprawa to czy konieczna jest zmiana rodzaju papieru w drukarce ? chodzi mi o zmianę której dokonuje się w urządzeniu.

veenee - Sro 12 Sty, 2011

zdaje sobie sprawe, ze pytania zadane w poscie powyzej moga nie byc juz aktualne dla mati83, ale moze ktos inny skorzysta czytajac ponizszy post

mati83 napisał/a:

Jedynym minusem tego papieru na który zwróciłem szczególną uwagę to, to, że niektóre papiery mają taką fakturę, że trudno było mi wybrać na której stronie mam drukować. I tak właśnie było w przypadku SMOOTH FINE ART.

Nigdy nie uzywalem matowych papierow Ilford, ale to troche dziwne, ze miales problemy z wyborem strony - faktem jest, ze niektore z nich maja okreslona fakture, ale z reguly strona do druku powinna byc dosc latwa do zidentyfikowania

mati83 napisał/a:
Chciałem na nim wydrukować replikę obrazu, wsadziłem papier do drukarki, ustawiłem opcje zgodnie z zaleceniami i kolory nie były takie jak bym tego chciał. Ale gdy wsadziłem papier ponownie z innej strony to jakość mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie bo barwy były dużo lepsze, bardziej żywe niż na monitorze.

kolory na matowym papierze bardziej zywe niz na monitorze? hmmm....

mati83 napisał/a:
Nie wiem czy to tak jest z tym w/w papierem ale na jedną stronę A4 poszło ponad 4ml tuszu to dużo jak w porównaniu z innymi papierami.

troche duzo choc matowe papiery zawsze "pochlaniaja" wiecej papieru niz gloss/semi-gloss

mati83 napisał/a:

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie informacji o ustawieniach druku dostępnych na medikon. Na stronie 16 jest wyświetlone okno z właściwościami drukarki i chodzi mi o opcję Mode / Custom i tu mam wybrać "No Color Adjustment" ale u mnie jest tylko opcja "Off (No Color Adjustment)" czy to tak ma być ?

tak, dokladnie

mati83 napisał/a:
kolejną sprawą jest rodzaj wybieranego papieru oczywiście poza zainstalowanym profilem ICC zalecanym do danego papieru. Jeśli chodzi o artystyczne papiery to też strzelałem z ustawieniami w opcji Media Type bo nie było opcji identycznego papieru jak ten Ilforda SMOOTH FINE ART, czy można gdzieś pobrać z internetu więcej rodzajów papieru ? I ostatnia sprawa to czy konieczna jest zmiana rodzaju papieru w drukarce ? chodzi mi o zmianę której dokonuje się w urządzeniu.

zeby uzyskac wydruk skalibrowany wg zalecen producenta papieru, musisz nie tylko wybrac wlasciwy profil w oprogramowaniu ktorego uzywasz (np. LR) ale rowniez odpowiadajacy mu rodzaj papieru, ktory musisz wybrac w ustawieniach drukarki.
Z reguly producent papieru podaje taka informacje w opisach papieru/profili, albo w nazwie samego profilu ICC np. PPGP - Premium Glossy Photo Paper. Profile zawsze sa tworzone w oparciu o rodzaje papieru dostepne dla danej drukarki (opcje w driverze).