|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Album zawierający mieszane formaty zdjęć
Wizjerioner - Sro 20 Paź, 2010 Temat postu: Album zawierający mieszane formaty zdjęć Nie wiem, czy to dobry dział, jeśli nie to proszę o przeniesienie.
Poszukuję albumu na zdjęcia, w którym można by umieszczać zdjęcia w mieszanych formatach, czyli np. część zdjęć 10x15, a część 15 x 21. Szukałem i niestety nie znalazłem.
Problem polega na tym, że chciałbym zrobić taki album z wakacji, gdzie większość zdjęć jest w formacie 10x15 w celach dokumentacyjnych powiedzmy (po dwa na stronę dla uproszczenia), a kilka lub kilkanaście, które mi się szczególnie podobają, chciałbym wyeksponować i oddać im całą stronę w większym formacie.
Nie chciałbym przy tym wydać tysiąca złotych na album
Czy ktoś z Was natknął się może na taki typ albumów?
Jeśli nie, to czy macie może pomysł na jakieś rozwiązania, które pozwolą zrealizować zamiar bezpośredni stworzenia albumu
hijax_pl - Sro 20 Paź, 2010
Wizjerioner, tak, zwykły album gdzie wklejasz zdjęcia tak jak chcesz
Wizjerioner - Sro 20 Paź, 2010
no to się uśmiałem! Bo to najprostsza opcja o której nie pomyślałem wcale
Ale przyznam szczerze, że nie wklejałem nigdy fotek do albumu, zawsze używałem tych na tzw. "wsuwkę". I w związku z tym mam inne pytanie, czy używac do tego zwykłego kleju biurowego, czy są do tego jakieś specjalne kleje? I jeszcze jedno jak kleić żeby zdjęcia się nie poskręcały, marszczyły itd...
Może to się wydaje mocno prozaiczne, ale nigdy tego nie robiłem, a szkoda by mi było zmarnować wydruki
hijax_pl - Sro 20 Paź, 2010
Wizjerioner, są takie narożniki do wklejania, w które wsuwasz zdjęcia
A jak chcesz się pobawić - to czemu nie zrobisz sobie foto-książki?
skasowany - Sro 20 Paź, 2010
Wizjerioner, narożniki ok, ale zawodne
Najlepiej kup dobrą taśmę dwustronnie klejąca i nią przyklejaj, na 100% będzie się trzymać
Wiem, bo sam stosuję tę metodę od lat i jak do tej pory nic się nie odkleja
Próbowałem różnych opcji, ta wydaje mi się najskuteczniejsza i masz na stronie tylko zdjęcia bez najmniejszego śladu klejenia na 'zewnątrz'
Wizjerioner - Sro 20 Paź, 2010
hmmm... trójkąciki powiadasz! no dobra to poszukam! Fotoksiążka jest spoko, ale album wolę!
[ Dodano: Sro 20 Paź, 2010 22:06 ]
Ruslan dopiero zauważyłem Twój post. No właśnie znalazłem rozmaite przylepce i cóż sporo roboty z tym klejeniem, ale spróbuję. Czego człowiek nie zrobi, żeby dać sobie trochę przyjemności
edmun - Czw 21 Paź, 2010
A albumy które mają papier przylepny i na to folię ?
Wkładasz zdjęcie, ono delikatnie się przylepia i na to nakładasz folię.
Format zazwyczaj A4/A3, tak samo oczywiście kartki jak i folia a układ sam sobie rozdzielasz jak wygodniej
skasowany - Czw 21 Paź, 2010
edmun napisał/a: | A albumy które mają papier przylepny i na to folię ?
|
G...o warte, po kilku latach nic się nie trzyma... A jak album stoi na szafce przy grzejniku albo w okolicach lampki, to i kilka miesięcy wystarczy do całkowitej 'degradacji'...
[ Dodano: Czw 21 Paź, 2010 01:06 ]
Wizjerioner napisał/a: | rozmaite przylepce i cóż sporo roboty z tym klejeniem |
Przylepce są najczęściej małe i słabo kleją Tak jak pisałem, zaopatrz się w dobrą folie dwustronnie klejącą, koszt takiej to około 25 pln za 10 metrów Na konkretny album w zupełności wystarcza Najlepsza jest na cienkim 'podkładzie' materiałowym, żadne dwustronnie klejące przezroczyste 'folijki' nie wchodzą w grę...
Po kilku stronach klejenia załapiesz wprawę i będzie szło jak burza, sam się przekonasz...
Wizjerioner - Czw 28 Paź, 2010
No album zakupiłem, zdjęcia wydrukowałem i zacząłem w dniu wczorajszym klejenie na potęgę. Dwieście zdjęć, część w formacie 10x15 część 13x18, a część w formacie 15x21(choć rozmiar faktyczny ma się nijak do formatu
Przy klejeniu wyszła zabawna historia! Stwierdziłem, że zrobię sobie jakiś ładny szablon, lub kilka, żeby równo powklejać. A guzik nierówno, jak cholera wychodziło. Po 2 godzinach walki okazało się, że najszybciej, najłatwiej i najrówniej wychodzi jak - na oko! Jednak w fotografii najładniejsze jest oko.
Dzisiaj zamierzam skończyć album! Dzięki za porady.
bacruk - Nie 31 Paź, 2010
Wizjerioner, A może zwyczajnie następnym razem fotoksiążka.
Nieograniczone możliwości edycyjne, możliwość druku na papierze fotograficznym.
Dla mnie tradycyjne albumy odeszły w niepamięć. poszukaj w sieci info np o CEWE.
mnich - Nie 31 Paź, 2010
Ruslan napisał/a: | Wizjerioner, narożniki ok, ale zawodne
Najlepiej kup dobrą taśmę dwustronnie klejąca i nią przyklejaj, na 100% będzie się trzymać
Wiem, bo sam stosuję tę metodę od lat i jak do tej pory nic się nie odkleja
Próbowałem różnych opcji, ta wydaje mi się najskuteczniejsza i masz na stronie tylko zdjęcia bez najmniejszego śladu klejenia na 'zewnątrz' |
Popieram! Również taką metodę stosuje.
|
|