forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS,czy Sigma 70-300 mm f/4-5.6?

minimoom - Sro 20 Paź, 2010
Temat postu: Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS,czy Sigma 70-300 mm f/4-5.6?
Witam! Jestem posiadaczką Sony alfa 200 i szukam obiektuwu amatorskiego, który nadaje się zarówno do portretów, jak i do krajobrazów (próg cenowy - około 2000zł). Co sądzicie o obiektywie Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 lub Sigma 70-300 mm f/4-5.6, a może możecie mi polecić coś innego ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam ! :)

moronica - Sro 20 Paź, 2010

1) obiektywy typu 18-200/250/270 teoretycznie sa do wszystkiego ale w praktyce sa zazwyczaj slabe lub bardzo slabe
2) 70-300 do krajobrazow? skad taki pomysl?

kufel - Sro 20 Paź, 2010

moronica napisał/a:
2) 70-300 do krajobrazow? skad taki pomysl?
pomysł może nie zły,na ogniskowych ~70mm i wiecej tez mozna zrobić (niestandardowe) zdjęcie krajobrazu ale jeśli ma być to jedyny obiektyw to juz zdecydowanie zly pomysl :)
moronica - Sro 20 Paź, 2010

to troche jak kupowac rybie oko jako jedyna portretowke - do nietypowych zdjec od czasu do czasu jest fajne, ale co z czesciej wykonywanymi 'standardowymi' zdjeciami?
kufel - Czw 21 Paź, 2010

moronica napisał/a:
to troche jak kupowac rybie oko jako jedyna portretowke - do nietypowych zdjec od czasu do czasu jest fajne, ale co z czesciej wykonywanymi 'standardowymi' zdjeciami?
ależ ja dokładnie to samo napisałem. można wykonywać zdjęcia krajobrazu powyżej 70mm ale niestandardowe. i napisałem ze jeśli ma byc to jedyny i główny obiektyw (czyli do wszystkiego) to kupowanie go to zły pomysł.

minimoom, masz juz jakies obiektywy czy dopiero kompletujesz wszystko?

hijax_pl - Czw 21 Paź, 2010

minimoom napisał/a:
szukam obiektuwu amatorskiego, który nadaje się zarówno do portretów, jak i do krajobrazów

A może Tamron 28-75/2,8? Bardzo dobry do portretu, ujdzie do krajobrazu. Choć zapewne i tak częściej kitowe szkiełko użyjesz...

minimoom - Czw 21 Paź, 2010

kufel napisał/a:
minimoom, masz juz jakies obiektywy czy dopiero kompletujesz wszystko?

narazie tylko kitówkę i zaczynam kompletować :)

Co do Waszych poprzednich postów chciałam dodać, że chcę robić różne zdjęciam, więc chodzi mi , aby obiektyw był bardziej wszechstronny, ale zarazem z naciskiem portret.
Pozdrawiam !