|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikkor 180 f2.8 bądź 85 f1.4
jarwicz - Czw 21 Paź, 2010 Temat postu: Nikkor 180 f2.8 bądź 85 f1.4 Witam,
fotografuję już ładnych parę lat ale nigdy nie miałem ogniskowej powyżej 50mm. robię dużo portretów i wszystko 50-ką ale coś mnie tknęło i uznałem że to za mało i zastanawiam się nad kupnem jednej z ogniskowych które wymieniłem w temacie. Jako że nie mam jak sprawdzić odległości od fotografowanego obiektu przy tych ogniskowych proszę o pomoc (pójść do sklepu i sprawdzić nie mogę, niestety).
jak daleko (mniej więcej) muszę się znajdować od osoby aby uchwycić:
1) jej całą sylwetkę (ogniskowa 180mm i 85mm)
2) jej twarz (te same ogniskowe)
3) czy na 85mm f1.4 można wyizolować całą sylwetkę z tła czy potrzeba do tego dłuższe tele?
4) czy Nikkor 180mm f2.8D różni się znacznie od tego bez D? różnica w cenie używanych to 500-600zl i ciekaw jestem czy optycznie jest jakaś różnica.
dla wielu pewnie to banalne pytania ale ja nie mam doświadczenia na tym polu
z góry dzięki za odpowiedzi
Sunders - Czw 21 Paź, 2010
Policz sam:odległość od obiektu fotografowanego=ogniskowaxrozmiar obiektu/rozmiar matrycy aparatu.
hijax_pl - Czw 21 Paź, 2010
jarwicz napisał/a: | jak daleko (mniej więcej) muszę się znajdować od osoby aby uchwycić: | Przy takim podejściu będziesz na każdym portrecie miał inne obrazowanie. Aby nie zmieniać perspektywy rób zdjęcia osób z ustalonej odległości, np 3m - a kątem widzenia obiektywu ustalaj kadr. Tzn im więcej chcesz uchwycić - tym mniejszą ogniskową musisz użyć.
W związku z tym wzór Sundersa powinieneś sobie odwrócić
ogniskowa = rozmiar-matrycy * odległość_od_obiektu / rozmiar_obiektu
W zależności od tego czy to będzie kadr poziomy czy pionowy - podstawiaj raz dłuższy raz krótszy bok matrycy.
jarwicz - Czw 21 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: | jarwicz napisał/a: | jak daleko (mniej więcej) muszę się znajdować od osoby aby uchwycić: | Przy takim podejściu będziesz na każdym portrecie miał inne obrazowanie. Aby nie zmieniać perspektywy rób zdjęcia osób z ustalonej odległości, np 3m - a kątem widzenia obiektywu ustalaj kadr. Tzn im więcej chcesz uchwycić - tym mniejszą ogniskową musisz użyć. |
aż takim laikiem nie jestem
chodziło mi wyłącznie o praktyczne podejście co do odległości.
wg. waszego wzoru robiąc zdjęcie ogniskową 180mm osobie 2m (zakładając że robię od stóp do głów pełna klatką w poziomie) muszę odejść na około 10m..... mam nadzieje że dobrze policzyłem.
dzięki o to mi chodziło.
jeszcze zostaje kwestia głębi ostrości (wyizolowanie całej sylwetki z tła) na 85 1.4. Uda sie czy potrzeba dłuższe tele?
no i czy ten Nikkor 180 2.8D różni się optycznie od wersji bez D?
jarwicz napisał/a: | chodziło mi wyłącznie o praktyczne podejście co do odległości. |
Praktyczne podejście jest takie że portrety robi się z odległości 1.5-5m.
jarwicz napisał/a: | jeszcze zostaje kwestia głębi ostrości (wyizolowanie całej sylwetki z tła) na 85 1.4. Uda sie czy potrzeba dłuższe tele? |
No skoro takim laikiem nie jesteś, to pewnie policzysz sobie GO
Cytat: | no i czy ten Nikkor 180 2.8D różni się optycznie od wersji bez D? |
Nie wiem - żadnego z nich nie miałem. Ale zapytam się - jaki masz aparat?
[ Dodano: Czw 21 Paź, 2010 10:23 ]
jarwicz napisał/a: | wg. waszego wzoru robiąc zdjęcie ogniskową 180mm osobie 2m (zakładając że robię od stóp do głów pełna klatką w poziomie) muszę odejść na około 10m..... mam nadzieje że dobrze policzyłem. |
Na FF, pole obrazowe przy obiektywie 180mm, kadrowaniu w poziomie i odległości przedmiotowej 10m będzie około 2x1,3m - czyli osoba o wzroście 2m się nie zmieści. Ale z obiektywem 105mm już da radę tak skadrować (pole około 3,5x2,3m)
hijax_pl napisał/a: | jarwicz napisał/a:
jeszcze zostaje kwestia głębi ostrości (wyizolowanie całej sylwetki z tła) na 85 1.4. Uda sie czy potrzeba dłuższe tele?
No skoro takim laikiem nie jesteś, to pewnie policzysz sobie GO |
nieprecyzyjnie się wyraziłem jak zawsze. miało być - laikiem nie jestem co do praktyki. Fotograficzne wykresy, wzory i obliczenia wszelkiego rodzaju pozostają dla mnie zagadką. więc GO sobie raczej nie wyliczę.
Cytat: | Cytat:
no i czy ten Nikkor 180 2.8D różni się optycznie od wersji bez D?
Nie wiem - żadnego z nich nie miałem. Ale zapytam się - jaki masz aparat? |
D700, wiec AF serii D popcha jeśli dlatego pytałeś o aparat. Wiem że D to info o odległości od fotografowanego obiektu i wersja bez D czasami ogłupia lampy bo nie wiedzą jak mają błyskać. Natomiast nie wiem jak wersja D i brak D, w tym przypadku, ma się do optyki. Czy zmienili delikatnie konstrukcję gdy dodawali D.
Cytat: | Na FF, pole obrazowe przy obiektywie 180mm, kadrowaniu w poziomie i odległości przedmiotowej 10m będzie około 2x1,3m - czyli osoba o wzroście 2m się nie zmieści. Ale z obiektywem 105mm już da radę tak skadrować (pole około 3,5x2,3m) |
wiec zupełnie źle to policzyłem do wzoru podstawiłem nie ten bok matrycy bo leżąca 2m osoba by się zmieściła
Ja dokładnie wiem jak fotografuję i w jakich warunkach. Poprostu, staram się na sucho dowiedzieć czy takie obiektywy jak w temacie będą odpowiednimi instrumentami dla mnie zanim stracę 2 dni na wyjazd do sklepu
jarwicz napisał/a: | nieprecyzyjnie się wyraziłem jak zawsze. miało być - laikiem nie jestem co do praktyki. Fotograficzne wykresy, wzory i obliczenia wszelkiego rodzaju pozostają dla mnie zagadką. więc GO sobie raczej nie wyliczę. |
FF, 85mm, f/1.4 - w takich warunkach uzyskasz następujące głębie ostrości:
- odległość ostrzenia 2m - GO = 4cm
- odległość ostrzenia 3m - GO = 10cm
- odległość ostrzenia 5m - GO = 29cm
- odległość ostrzenia 10m - GO = 1,17m
http://dofmaster.com/dofjs.html
jarwicz napisał/a: | D700, wiec AF serii D popcha jeśli dlatego pytałeś o aparat. | Pytałem też z uwagi na światłomierz
hijax_pl napisał/a: | http://dofmaster.com/dofjs.html |
dzięki. Już sobie policzyłem ciekawe jak to jeszcze wygląda w praktyce...
wielkie dzięki za pomoc.
zostaje więc już tylko kwestia tej literki D
jarwicz napisał/a: | ciekawe jak to jeszcze wygląda w praktyce... |
Zależy jak daleko masz to tło..
komor - Czw 21 Paź, 2010
jarwicz napisał/a: | czy na 85mm f1.4 można wyizolować całą sylwetkę z tła czy potrzeba do tego dłuższe tele? |
Tu masz przykład z Nikkora 85 D, na cropowym body, czyli na FF będzie z tej samej odległości jeszcze szerzej, przy tej samej głębi:
Vintage look girl f/1.4 by karolgrafik, on Flickr
Jak najbardziej można wyizolować postać, pozostaje kwestia odległości, trzeba na te dobre 5-8 metrów się odsunąć, o ile dobrze pamiętam, przy cropie. Na pełnoklatkowej matrycy to będzie mniej, i mniejsza głębia jeszcze. Ja co prawda nie mam ani Nikona ani pełnoklatkowego aparatu, ale na cropowej matrycy i obiektywie Samyang 85/1,4 to wygląda tak:
Naprawdopodobniej wszystkie te pstryki są na f/2. Samyang niestety nie zostawia śladu w EXIF-ie, stąd nie mam pewności.
dragossani - Czw 21 Paź, 2010
Zachowując te zwyczajowe odległości od modela o których pisał hihax_pl, obiektywem 85mm obejmiesz postać przy pionowym kadrze, a przy poziomym masz popiersie. Praktyka wygląda tak, że całe postaci robi się zwykle 50-ką. W plenerze można 85-ką bo jest się gdzie cofnąć. Ujęcia samej twarzy to zwykle 135mm przy niedużych odległościach albo 180-200mm w plenerze.
Co do odcinania tła to o ile szkło jest ostre to zwykle wystarczy f/2-f/2.5 żeby uzyskać pożądany efekt. Jak tło jest daleko to przy f/2.8 też wyjdzie dobrze. Jeśli tło jest blisko to można otworzyć przesłonę szerzej ale wtedy fragmenty postaci już zaczynają uciekać w nieostrości (niektórzy tak lubią), no i oczywiście trzeba mieć szkło które nie mydli na takich przysłonach.
komor, dragossani dzięki za sample i odpowiedzi. mam już jako takie pojecie o owych ogniskowych.
zastanawiam się nad nowa Sigmą 85 1.4 a Nikkorem 180 2.8 (nie wiem czy D czy nie D). cena taka sama, waga taka sama......hmmm muszę poważnie pokombinować i poszukać więcej sampli na sieci
Jeśli masz już 50-kę to chyba bardziej przyda Ci się dłuższe szkło - 180mm. Rozważ jeszcze 135mm f/2 DC - taki. Nabierzesz wprawy z dłuższym szkłem i z czasem możesz dokupić 85-kę żeby wypełnić lukę w ogniskowych.
dragossani napisał/a: | Jeśli masz już 50-kę to chyba bardziej przyda Ci się dłuższe szkło - 180mm. Rozważ jeszcze 135mm f/2 DC - taki). Nabierzesz wprawy z dłuższym szkłem i z czasem możesz dokupić 85-kę żeby wypełnić lukę w ogniskowych. |
myślałem o 135 ale coś mi się ubzdurało ze waży ponad kilogram a to za dużo jak dla mnie. Sprawdziłem jeszcze raz i faktycznie można się zastanowić z tym ze sporo droższy....
Tak sobie myślę waśnie że mając 50 1.4 i 180 2.8 to będę w stanie osiągnąć podobne rezultaty do 85 1.4 plus coś ponadto....
180 wydaje się lepszym rozwiązaniem ale to tak na razie teoretycznie
Jednakże to właśnie 135DC jest po dziś dzień niekwestionowanym królem szkieł portretowych.
hijax_pl napisał/a: | Jednakże to właśnie 135DC jest po dziś dzień niekwestionowanym królem szkieł portretowych. |
wiem, wiem
sprawdziłem ceny u mnie i tak
Sigma 85 f1,4 nowa - 2000zł
Nikkor 180 f2.8 używany w dobrym stanie ok. 1500zł
Nikkor 135 f2 używany w dobrym stanie ok. 2800zł
więc różnica spora. poszukam jeszcze dokładniej to może znajdę coś tańszego...
komor - Czw 21 Paź, 2010
dragossani, co można takim długim szkłem jak 180 mm robić w portrecie? Jest sens wchodzić w takie coś? Ja mimo wszystko wolałbym jasne 85-100-135 mm, coś z takiego zakresu.
ov_Darkness - Czw 21 Paź, 2010
Zdecydowanie 105 i 135DC do FF.
85/1.4 nie musi być Nikkora, bo ten jest piekielnie drogi. Warto spojrzeć choćby na Cajsa.
Samyang daje radę, a kosztuje śmiesznie w porównaniu do powyższych.
na S5pro 135/2 był za długi. na D700 powinien być miód.
Dla większości fotografujących 180mm to już za długie szkło do portretu. Nic dziwnego - potrzeba wtedy sporo miejsca na manewry. Wielu profesjonalistów sięga jednak chętnie po takie szkła przy portrecie jeśli mają sesję w kontrolowanych warunkach. Portrety z Nikkora 200/2 wychodzą obłędnie.
Oczywiście optymalne rozwiązanie to jednak 135/2.
jarwicz - Pią 22 Paź, 2010
ov_Darkness napisał/a: | Zdecydowanie 105 i 135DC do FF.
85/1.4 nie musi być Nikkora, bo ten jest piekielnie drogi. Warto spojrzeć choćby na Cajsa.
Samyang daje radę, a kosztuje śmiesznie w porównaniu do powyższych.
na S5pro 135/2 był za długi. na D700 powinien być miód. |
nie lubię manualnych szkieł jak mogę mieć AF wiec zaiss i samyang odpadają.
zostaje mi sigma i nikon
AM - Pią 22 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: | 135DC jest po dziś dzień niekwestionowanym królem szkieł portretowych. |
Znaczy krolem szkiel portretowych marki Nikon o ogniskowej 135mm?
hijax_pl - Pią 22 Paź, 2010
AM napisał/a: | Znaczy krolem szkiel portretowych marki Nikon o ogniskowej 135mm? |
Mhm
jarwicz - Pon 01 Lis, 2010
dzięki tej nowej sigmie 85mm 1.4 i nowemu nikkorowi 85mm 1.4G ceny starego nikkora D znacznie spadły wiec się na niego zdecydowałem i znalazłem nówkę sztukę za 2200zl
no i teraz mam się czym bawić heh
|
|