|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - ustawienie lamp w studiu
ketrab - Sob 23 Paź, 2010 Temat postu: ustawienie lamp w studiu Witam
Mam dwie lampy Quantuma jedna 600r+digital druga 300r+digital do tego ma lampe błyskowa speedlight 580 II , czarne i białe tło 2,75 m szerokie 5 metra dlugie.
Mam dwa softboxy 80/120 i parasolke białą.
Jak ustawić lampy aby zdjęcia wychodziły ostre doświtlone i co najważniejsze aby kolory osoby fotografowanej były ciepłe...
Pozdrawiam
Aparacik to canon 5d mark II a obiektyw na razie tylko canon II 50mm/1,8
hijax_pl - Sob 23 Paź, 2010
ketrab napisał/a: | Jak ustawić lampy aby zdjęcia wychodziły ostre doświtlone |
Skierować je na to co fotografujesz
ketrab napisał/a: | co najważniejsze aby kolory osoby fotografowanej były ciepłe... |
W lampach nie ma niestety takiego wihajstra
A tak na poważnie - masz światłomierz? Wiesz co nie co o oświetleniu studyjnym?
ketrab - Sob 23 Paź, 2010
Jestem laikiem jeśli chodzi o te sprawy a światłomierza niestety nie mam.. dopiero się uczę i liczę na pomoc...
Polecacie jakiś światłomierz ... nie koniecznie drogii
To może czas zacząć od poczytania czegoś, na pierwszy ogień może iść to: http://www.cyberfoto.pl/s...ly-poradnik.htm
Światłomierz - jakikolwiek z pomiarem błysku.
ketrab - Sob 23 Paź, 2010
Pytam tutaj bo może ktoś ma podobny zestaw do mojego i wie co jak usawić...
Poczytać też nie zaszkodzi hehe
ketrab, ustawiasz według potrzeb. Wg efektu jaki chcesz uzyskać. Poczytaj o świetle kluczowym i wypełniającym. O potrzebie podświetlania tła itp itd.
komor - Nie 24 Paź, 2010
ketrab, taka super puszka z takim byle-szkłem. Ten obiektywik nie jest mistrzem odwzorowania kolorów, więc możesz mieć nieco problemów z tym. Robisz RAW-y czy JPG-i? Balans bieli masz ustawiony na Flash? Jeśli posiadane przez Ciebie lampy nie trzymają zbyt dobrze jednej temperatury barwowej (nie wiem czy tak jest) to najtańszym sposobem na przyzwoitą kontrolę koloru jest zainwestowanie stosunkowo niewielkich pieniędzy w takie coś: http://wzorniki.eu/opis/5...r-passport.html
No i jak już napisał hijax_pl, nie unikniesz poznania tematu. Pytanie Jak ustawić lampy aby zdjęcia wychodziły ostre doświetlone jest równie niemądre jak pytanie Jak mam ustawić samochód, żeby jeździć jak Kubica.
hijax_pl, czemu sugerujesz światłomierz? W cyfrowym świecie nie jest to niezbędne akcesorium do zabawy ze światłem błyskowym, moim zdaniem.
hijax_pl - Nie 24 Paź, 2010
komor napisał/a: | czemu sugerujesz światłomierz? W cyfrowym świecie nie jest to niezbędne akcesorium do zabawy ze światłem błyskowym, moim zdaniem. |
Oczywiście, ale dużo upraszcza. Bo jeśli go nie mamy to z histogramu tak średnio skorzystamy gdy mamy więcej niż jedną lampę i chcemy rozłożyć światło jakoś. Osobiście nie wierzę gałkom w tych tańszych lampach (choć nie wiem jak to jest w quantuumach)
ketrab - Nie 24 Paź, 2010
Obiektyw jest w planach... co mogli byście mi polecić w miare rozsądnej cenie...
Chce sprzedac canona 400d z obiektywem sigmy 18/200 lub wymienic na jakis obiektywik. Niestety troszke zle skalkulowalem wydatki i nie starczylo na obiektywik.
Zdjecia w raw-e sa robione
hijax_pl - Nie 24 Paź, 2010
ketrab napisał/a: | co mogli byście mi polecić w miare rozsądnej cenie... |
Pytasz o obiektyw? Zależy z jakiej odległości będziesz fotografował i ile chcesz widzieć w kadrze.
Co do ostrości, o ile nie jesteś w stanie ograniczyć do zera światło zastane - i tak będziesz jechał na dużych przysłonach - wtedy każdy obiektyw jest "ostry"
ketrab - Nie 24 Paź, 2010
Chodzi mi oo obiektyw ktory fajnie by dzialas zz 5D i cos fajnego z zakresem od 18 do max 200 . A jesli chodzi o marke to canon , sigma, tamron czy nawet sangyang. Tylko cos w fajnej cenie i nie musi to bys Elka
|
|