forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Panasonic DMC-FZ45 - problem z kolorami

Kuczma - Nie 24 Paź, 2010
Temat postu: Panasonic DMC-FZ45 - problem z kolorami
Witam.

Od niedawna jestem posiadaczem aparatu Panasonic FZ45. Lubię zdjęcia, które są nieco podkolorowane, dlatego często ustawiam kolorystykę na 'ciepłą', ew. zwiększam dodatkowo nasycenie. Dziś zauważyłem, że zdjęcia po zgraniu na komputer masakrycznie tracą na kolorach. Są jakby bledsze, a podkolorowanie jest niewidoczne. Zdjęcia niepodkolorowane wyglądają nieco nienaturalnie. Generalnie te zgrane mają się nijak do tego, co można zobaczyć na wyświetlaczu w aparacie. Wie ktoś czego może to być wina?

Poprzednio miałem FZ-28 i nie było takiego problemu - zdjęcia były identyczne i na aparacie i na komputerze.

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w tej kwestii.
Pozdrawiam.

Ktosik - Nie 24 Paź, 2010

Będę zgadywał masz nieskalibrowany monitor ;)
hijax_pl - Nie 24 Paź, 2010

Kuczma, A nie masz przypadkom w aparacie ustawionego tworzenia JPG w przestrzeni Adobe RGB? :roll:
kufel - Nie 24 Paź, 2010

hijax_pl napisał/a:
A nie masz przypadkom w aparacie ustawionego tworzenia JPG w przestrzeni Adobe RGB? :roll:
a monitor zapewne w sRGB . i stąd ta bladość. przynajmniej u mnie to kiedyś było powodem :)

kufel napisał/a:
a monitor zapewne w sRGB

Nawet gdy mamy monitor zdolny pokazać AdobeRGB, wystarczy przeglądanie zdjęć w programie nie zarządzającym kolorem. I już klapa gotowa.

kufel - Nie 24 Paź, 2010

hijax_pl napisał/a:
Nawet gdy mamy monitor zdolny pokazać AdobeRGB, wystarczy przeglądanie zdjęć w programie nie zarządzającym kolorem. ,
nawet gdy w systemie op. przypisany jest profil srgb?

kufel, nawet.
kufel - Nie 24 Paź, 2010

a co ma większe znaczenie w takim wypadku na (nie)poprawne wyświetlanie kolorów i różnice? zdolność wyświetlania dużej ilości kolorów czy jaki profil przypiszemy w systemie ?
komor - Nie 24 Paź, 2010

kufel napisał/a:
nawet gdy w systemie op. przypisany jest profil srgb?

Są systemy operacyjne, w których nie ma już niezarządzalnych przeglądarek grafiki. :twisted:

komor, oj przepraszam :oops:
Założyłem, że mówimy o windzie...

kufel - Nie 24 Paź, 2010

komor napisał/a:
Są systemy operacyjne, w których nie ma już niezarządzalnych przeglądarek grafiki. :twisted:
taaa, niszowe :razz:
komor - Nie 24 Paź, 2010

kufel, coraz mniej, coraz mniej… :)
kufel - Nie 24 Paź, 2010

komor napisał/a:
coraz mniej, coraz mniej… :)
to fakt :) ale do zdetronizowania "jedynie słusznego systemu" daleeeeka droga ;)

kufel, to OS X ma detronizować sam siebie? :wink: :lol: :cool:
kufel - Nie 24 Paź, 2010

hijax_pl, no zależy dla kogo który system jest tym jedynie słusznym ;)
Ktosik - Nie 24 Paź, 2010

@all, jedyny słuszny system to ten którego się właśnie używa. dotyczy to też: samochodów lokalizacji zamieszkania stanowisk pracy, i oczywiście aktualnie posiadanego sprzętu foto
kufel - Pon 25 Paź, 2010

Ktosik, to się nazywa przyzwyczajenie ;) a to nie jest równoznaczne z tym że coś jest dla nas najlepsze, żeby to stwierdzić trzeba porównania...

i tak oto z wątku dotyczącego profili kolorów zrobił sie informatyczno filozoficzny ;) a sam zainteresowany chyba juz rozwiązał problem skoro nic tu nie pisze :roll: