|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - Edycja plików mpeg2 w pinnacle9 z kamery Sony
ROBERT1 - Nie 24 Paź, 2010 Temat postu: Edycja plików mpeg2 w pinnacle9 z kamery Sony Pare dni temu kupiłem camerę Sony hdr-cx305e narazie ja testuje i nagrywam w sdt mpeg2. Problem polega na tym ze po zaladowaniu ich do pinnacle9 one są pinnacle je widzi ale nie odtwarza tym samym nie mozna poddac ich edycji .natomiast pliki mpeg2 z Panasonica czy Canona nie stwazaja problemu. co wy na to?
Baku - Pon 25 Paź, 2010
Zaraz, chwilkę, bo się pogubiłem...
Chcesz powiedzieć, że materiał który zgrywasz z kamer i chcesz dalej obrabiać w pinnaclu 9 (sam też go używam) daje się montować w przypadku kamer Panasonica i Canona, a w przypadku Sony nie?
Jeśli tak, to przychodzi mi do głowy tylko błąd z kodekiem. Czy materiał z Sony daje się odtworzyć w standardowym odtwarzaczu pod windows?
ROBERT1 - Pon 25 Paź, 2010
Hej. Odtwarzacz Windowsa go odtwarza próbowałem tez Nero 6 i lipa. W Pinnacle pokazuje ze to MPEG, w miniaturce pokazuje 1 klatkę tak całkiem normalnie, ale jak chcę go odtworzyć to nic się nie dzieje. Może i to kodek ale jaki sam nie wiem.
[ Dodano: Pon 25 Paź, 2010 17:37 ]
ŚCiągnąłem Pinnacle 14 z netu wersję 15-dniową i tam jest normalnie. Wszystko działa, no ale pełna wersja to wydatek tak czy tak nie unikniony, bo kamera nagrywa tez w Full HD. Ale narazie zależy mi na Pinnacle 9.
komor - Pon 25 Paź, 2010
ROBERT1, nie piszemy samymi dużymi literami.
ROBERT1 - Pon 25 Paź, 2010
Hej komor naoisz coś na temat
Baku - Wto 26 Paź, 2010
Aktualizację Pinnacla miałem Ci polecić jako drugi krok. To nie jest kwestia kodeka (bo materiał jest odtwarzany na systemowym playerze). Bez zakupu nowej wersji Pinnacla jednak się nie obejdzie, a szkoda, bo 9 uznawana jest za najstabilniejszą jak do tej pory.
Może w rachubę wchodzi jakiś tańszy program obsługujący materiał z cx305e (Vegas Movie, Ulead VideoStudio)?
ROBERT1 - Wto 26 Paź, 2010
HEJ BAKU. Tak szczerze to szkoda mi tej 9 bo mam ful wersię ponad 400 fx 3d a do hd mogę narazie używać to co jest na płycie od kamery .Sam niewiem co robic moze trzeba cos doinstalowac
[ Dodano: Wto 26 Paź, 2010 12:02 ]
Jeszcze jedno jakto rozumiec mpeg2 z sony niedziała a z panasonica działa
[ Dodano: Wto 26 Paź, 2010 19:59 ]
ROBERT1 napisał/a: | Hej komor napisz coś na temat |
Baku - Sro 27 Paź, 2010
Widać pinnacle obsługuje dekodowanie filmów za pomocą wbudowanych bibliotek a nie preinstalowanych kodeków. Prowadzi to do wniosku, że od momentu premiery wersji 9 panasonic i canon nie zmienili formatu wideo a sony zmieniło i pinnacle 9 po prostu go nie obsługuje, analogicznie jak Camera RAW w starszych wersjach nie obsługuje najnowszych lustrzanek i kompaktów. Pamiętaj o tym, że cx305 swoją premierę miał w tym roku, więc jest to stosunkowo nowy gadżet.
|
|