|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Problem z ekspozycją lampy D90 + Tamron 17-50 VC + SB-900
lukemeng - Pon 25 Paź, 2010 Temat postu: Problem z ekspozycją lampy D90 + Tamron 17-50 VC + SB-900 Witam. Chciałem się dowiedzieć jak ustawiać SB 900 podczas fotografowania. Chodzi o to, że cały czas mam wrażenie iż błyska ona zdecydowanie za mocno. Wiem że mój obiektyw nie ma "D", ale jak stosuje tryb TTL to i tak przy kompensacji ekspozycji na lampie i kompensacji mocy błysku poprzez body, lampa wali błyskiem oślepiającym. Gdy ją podpinam do body "drabinka" w trybie P jest do oporu na lewo i tylko przy krótkich czasach jestem w stanie wyzerować ekspozycję. Oczywiście są ograniczenia synchronizacji błysku z migawką, więc tak w skrócie nie wiem jak się do tego zabrać.
skasowany - Pon 25 Paź, 2010
W skrócie: przeczytać instrukcję!
hijax_pl - Pon 25 Paź, 2010
lukemeng napisał/a: | Chciałem się dowiedzieć jak ustawiać SB 900 podczas fotografowania | TTL BL lukemeng napisał/a: | Wiem że mój obiektyw nie ma "D" |
A jaki to? Mówisz o tym 17-50VC? To też jest "D"
lukemeng napisał/a: | Gdy ją podpinam do body "drabinka" w trybie P jest do oporu na lewo | Bo drabinka pokazuje ilość światła zastanego a w trybie P przy podłączonej lampie masz zafiksowany czas na 1/60
lukemeng napisał/a: | Oczywiście są ograniczenia synchronizacji błysku z migawką |
Jakie?
lukemeng - Pon 25 Paź, 2010
Ruslan napisał/a: | W skrócie: przeczytać instrukcję! |
no tak właśnie myślałem. przeczytałem ją ale praktyka to praktyka.
hijax_pl napisał/a: | masz zafiksowany czas na 1/60 |
to mam go "odfiksować" w ustawieniach? hijax_pl napisał/a: | lukemeng napisał/a:
Oczywiście są ograniczenia synchronizacji błysku z migawką
Jakie? |
no właśnie ten czas 1/60
hijax_pl - Pon 25 Paź, 2010
lukemeng, odfiksować możesz ustawiając FP (dla krótkich czasów) lub SLOW (dla długich). Albo używając trybu M.
Czy na wyświetlaczu lampy obok TTL jest ikonka BL?
lukemeng - Pon 25 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: | Czy na wyświetlaczu lampy obok TTL jest ikonka BL? |
no ustawiam TTL BL lub czasami TTL FP BL. Chyba nic nie pomieszałem.
|
|