|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Tento 10x50 za ile?
e2rdo - Sro 27 Paź, 2010 Temat postu: Tento 10x50 za ile? Witam, znalazłem w starej szafie lornetkę Tento 10x50 z pełnym wyposażeniem, dodatkowe gumki, jakieś szkiełka koloru bursztyn/pomarańcz, dodatkowy rzemyk oraz komplet papierów, no i wiadomo to wszystko w etui. Widać na oko że jest to produkt starszej generacji(made in ZSRR), ale w świetnej jakości. Podpytałem mamę o tą lornetkę, okazało się że została zakupiona w jakimś sklepie z militariami itp. w na początku lat 90', jeszcze przed dewaluacją i podobno ojciec wydał na nią prawie całą wypłatę(za co podobno matka chciała go zamordować I potem została użyta kilka razy i resztę czasu spędziła spakowana w etui w szafie(ojciec opuścił dom, więc nie było komu jej używać). Więc naprawdę wygląda jak nówka, nie ma nawet śladów używania. Z tego co czytałem na różnych forach, lornetki Tento mimo że są stare zapewniają bardzo dobrą jakość obrazu.
I teraz pytanie: Ile może być warta ta lornetka, bo chciałbym ją wystawić na aukcji allegro?
edit, przed chwilą odkopałem w równie idealnym stanie aparat Zenit 11 z obiektywem Helios-44M-4, 58mm 1:2, M52x0,75(cokolwiek by to znaczyło), również będę go chciał sprzedać i również przydałaby się jakaś cena.
Arek - Sro 27 Paź, 2010
Tento 10x50 w dobrym stanie chodzą od 250 do 400 zł. One nigdy nie kosztowały całej wypłaty, nawet tej najniższej
Arek
e2rdo - Sro 27 Paź, 2010
Dzięki za informacje, z tą wypłatą to może być różnie, bo było to dawno a mama jest pewna jedynie tego że była strasznie wściekła. Ojciec wydał jak na tamte czasy kupę kasy, a nie bardzo było widać potrzeby Więc albo początkowo przesadziła, albo ojca oskubali w sklepie(co może być prawdopodobne, do inteligentów się nie zalicza
Guliwer - Sro 27 Paź, 2010
Te Zenity są w cenie od kilkudziesięciu do 200zł.
Myślę, że ceny radzieckich lornetek będą nieco zwyżkować a kliszowych aparatów spadać.
|
|