forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon vs Nikon do 2250zł

filippo1990P - Pią 29 Paź, 2010
Temat postu: Canon vs Nikon do 2250zł
Witam, chciałbym kupić Canona lub Nikona do 2200-2300zł.
Jestem amatorem, zdjęcia robię w trybie M, preselekcji czasu i preselekcji przesłony.
Od aparatu i obiektywu oczekuje :
1 dobra jakość wykonania, nic nie trzeszczy, nie stuka i puka
2 dobry uchwyt - miałem w ręku C1000D i C500D i ND5000 - 1 - do dupy, 2 - dobrze , 3 - dobrze się trzyma
3 dobra jakość zdjęć - do ISO800 włącznie - bardzo mało szumu
4 dobra ostrość zdjęcia - by na przesłonie F8,0 -> f5,6 było ostro a nie mgiełka
5 odwzorowanie kolorów - czerwony to czerwony a nie różowy
6 szybkość działania - szybkie włączenie i wyłączenie, wejście do odtwarzania zdjęć - 0,5 sekundy lub szybciej
7 szybkie ostrzenie - ale to od obiektywu zależy
8 duży wybór obiektywów
9 łatwość zmiany parametrów

Najważniejsze punkty :
1,2,3,4,6,7

Na to wszystko 2200 +/- 100zł
Na początek kit, 18-55IS albo 18-55mm VR

kozidron - Pią 29 Paź, 2010

filippo1990P napisał/a:
Witam, chciałbym kupić Canona lub Nikona do 2200-2300zł.
Jestem amatorem, zdjęcia robię w trybie M, preselekcji czasu i preselekcji przesłony.
Od aparatu i obiektywu oczekuje :
2 dobry uchwyt - miałem w ręku C1000D i C500D i ND5000 - 1 - do dupy, 2 - dobrze , 3 - dobrze się trzyma
4 dobra ostrość zdjęcia - by na przesłonie F8,0 -> f5,6 było ostro a nie mgiełka
6 szybkość działania - szybkie włączenie i wyłączenie, wejście do odtwarzania zdjęć - 0,5 sekundy lub szybciej
8 duży wybór obiektywów

Najważniejsze punkty :
1,2,3,4,6,7

Na to wszystko 2200 +/- 100zł
Na początek kit, 18-55IS albo 18-55mm VR

widać, że mniej więcej wiesz czego chcesz, teraz tylko musi upłynąć trochę czasu, zebyś zdał sobie sprawę że w tej cenie (jeżeli nówka) jest to mało mozliwe, szczególnie jeżeli chodzi o jakość szkieł i szybkość af, bo jeżeli ergonomia 500D ci pasuje no to okey :razz: :wink:

zależy mi na tym by aparat robił zdjęcia , powiedzmy o 80% lepsze niż te które wypluwa kompakt za 500zł (Fuji S1500). Chodzi mi o ostrość, szybkość działania - głównie włączania menu przeglądania zdjęć - aparat który mam teraz , włącza to menu w 2sekundy - krew zalewa, a sam się włącza i robi zdjęcie w 5sekund ...potem jest lepiej ale ... jest widoczny front i back focus - na super makro zamiast ostrzyć kwiatka który jest bliżej, on ostrzy tego który jest 10-20cm dalej... a funkcja działa od 1cm ... przez to straciłem wiele całkiem dobrych ujęć. Jaka jest różnica między 18-55mm IS a Sigmą 18-55mm DC za 500zł ?
pan.tadeusz - Pią 29 Paź, 2010

jeśli i tak na początek zostajesz przy kitach to zastanów się jeszcze nad K-x
z kitami 18-55 i 55-200 (ponoć jedne z lepszych w tej kategorii) miałbyś nówkę za 2200 zł
a w kwestiach szumu na tym poziomie cenowym jest bezkonkurencyjny i dobrze wykonany
na przesiadkę z kompaktu w sam raz :)

moronica - Pią 29 Paź, 2010

kazda lustrzanka bedzie gotowa do robienia zdjec szybciej niz kompakt dlatego, ze bazuje na wizjerze optycznym a nie na wyswietlaczu. problem z ostrzeniem w kompakcie pewnie nie wynikal z tendencji do BF/FF (inaczej na danej ogniskowej zawsze bylby to tylko BF albo tylko FF), raczej po prostu z tego ze aparat probowal wyostrzyc na cala scene a nie na konkretny punkt, i dlatego wybieral pukt optymalny dla calosci a nie konkretny obiekt. albo miales AF w trbie ciaglym (jesli takowy byl), ostrzyles na obiekt nie w centrum, przekadrowywales i aparat ponownie dobieral ostrosc. w kazdym razie to rowniez powinno sprawowac sie lepiej bez wzgledu co wybierzesz, o ile oczywiscie bedziesz dobieral odpowiedni tryb AF do sytuacji

jesli bedziesz mial okazje to moze pomacaj w sklepiej nikona d3100 i zobacz, jak ci lezy. d5000 to rowniez dobry sprzet, rozwaz dorzucenie 250zl do kita 18-105, duzo bardziej uniwersalny i bardzo przyzwoity optycznie

pan.tadeusz - myślałem o dalszej rozbudowie systemu o kolejne obiektywy np. 70-200mm F4,0 i Sigma 10-20mm . i myslałem o sprzęcie renomowanym Canon, Nikon. Canon i Nikon maja najlepiej rozbudowane "zaplecze" i dlatego jeden z tych producentów.
Zapomniałem dodać, robię zdjęcia krajobrazowe, troszkę makro - kwiatki, samochody, zwierzęta - ale to jak będzie kasa na kupienie 55-250mm IS lub Sigmy 70-300mm APO
moronica - teraz zauważyłem, że Nikon D5000 nie ma silnika Af, zresztą tak jak Canon - ale u Canona silnik jest w prawie każdym obiektywie. A u Nikona w droższych. Słyszałem wiele dobrych opiń o 18-105mm Nikona, ale nie mogę naciągnąć budżetu.

silnik jest nie tyle w drozszych ile w nowszych obiektywach. wszystkie nowe go maja (od kilku lat)

edit: zerknij tu, od 2002r dopatrzylam sie tylko 2 szkiel, ktore nie maja AF-S (oczywiscie poza T/S ktore w ogole AF nie maja ze wzgledu na ich konstrukcje)

a Canon od jakiego body ma silnik AF ? czy w ogóle go ma, w jakimkolwiek body ?
jakby nie patrzeć, u Nikona nie ma żadnego tele z VR , u Canona jest 55-250mm, u Nikona - 1500zł za 55-300mm VR - niezbyt mi to odpowiada, gdyż chciałbym dość tanio zestaw szerokokątny + tele na początek.
D5000 ma ekran 2,7" i 230tys pikseli , a Canon 3" i 921tys pikseli , nikon ma obracany.
Canon ma przyciski : WB i ISO, Nikon nie
Przejrzałem test Nikona i jest troszkę lepszy od Canona. Na wykresach troszkę mniej szumu, lepszy zakres tonalny. Oj, ciężka decyzja będzie.
Znajdź mi jakieś tele Nikona do 1000zł - 400mm i więcej po przeliczeniu na pełna klatkę ma być, albo okolice 400mm. Ewentualnie Sigma/Tamron z autofokusem i stabilizacją.

filippo1990P napisał/a:
jakby nie patrzeć, u Nikona nie ma żadnego tele z VR , u Canona jest 55-250mm, u Nikona - 1500zł za 55-300mm VR

??

400mm nie znajdziesz, 70-300mm bedziesz mial tamrona i sigme pod oba te systemy

z tanich nikonow jest 55-200 VR za kilkaset zl
od ~1600 jest 70-300 VR
no i inne tele z VR, tyle ze juz w innych przedzialach cenowych

widziałem 55-300mm za 1300zł - dobry jest ?
widziałem również Tamrona 10-24mm za 1700zł
jest też Tamron 70-300 za 1600zł
widziałem Canona 500D + kit za 2200 zł - ale to bubel - 18-55mm II , bez IS

filippo1990P, przede wszystkim zastanow sie czego tak naprawde chcesz, bo raz tele z VR, raz kita, raz UWA. nie nastawiaj sie za bardzo na to, ze w tym budzecie dostaniesz korpus i wiecej niz 1 szklo
jaad75 - Pią 29 Paź, 2010

filippo1990P napisał/a:
Zapomnij o Canonach i Sony entry level.
filippo1990P napisał/a:
2 dobry uchwyt
Zapomnij w ogóle o entry level... :razz:
filippo1990P napisał/a:
To da Ci każda lustrzanka wyprodukowana w ostatnich trzech latach.
filippo1990P napisał/a:
Większość obiektywów pracuje najlepiej przymknięta o jedną-dwie działki - im ciemniejsze szkło, tym mniejsze szanse na naprawdę dobra ostrość w podanym zakresie przysłon.
filippo1990P napisał/a:
A masz skalibrowany monitor?
filippo1990P napisał/a:
Większość nowych DSLR-ów włącza się bez widocznego opóźnienia.
filippo1990P napisał/a:
Właśnie.
filippo1990P napisał/a:
8 duży wybór obiektywów
Wszystkie systemy posiadają wybór obiektywów mogący zaspokoić wymagania zdecydowanej większości fotografujących, a już zwłaszcza początkujących.
filippo1990P napisał/a:
Zapomnij o entry level.
filippo1990P napisał/a:
Jaka jest różnica między 18-55mm IS a Sigmą 18-55mm DC za 500zł ?
Obydwa szkła są gówniane, Sigma trochę bardziej.
moronica napisał/a:
problem z ostrzeniem w kompakcie pewnie nie wynikal z tendencji do BF/FF (inaczej na danej ogniskowej zawsze bylby to tylko BF albo tylko FF), raczej po prostu z tego ze aparat probowal wyostrzyc na cala scene a nie na konkretny punkt, i dlatego wybieral pukt optymalny dla calosci a nie konkretny obiekt.
A jak to sobie technicznie wyobrażasz?... :razz:
filippo1990P napisał/a:
myslałem o sprzęcie renomowanym Canon, Nikon.
To nie są jedyni renomowani producenci. Prawdę mówiąc, na rynku DSLR, trudno znaleźć nierenomowanych....
filippo1990P napisał/a:
u Canona silnik jest w prawie każdym obiektywie.
Jest w każdym obiektywie AF systemu EOS.
filippo1990P napisał/a:
a Canon od jakiego body ma silnik AF ? czy w ogóle go ma, w jakimkolwiek body ?
Nie ma. Cały system został zaprojektowany z myślą o silniku AF w obiektywach. Tak jak FourThirds Olympusa.
filippo1990P napisał/a:
jakby nie patrzeć, u Nikona nie ma żadnego tele z VR
Jaja sobie robisz?
filippo1990P napisał/a:
u Nikona - 1500zł za 55-300mm VR - niezbyt mi to odpowiada, gdyż chciałbym dość tanio zestaw szerokokątny + tele na początek.
To jest tanio. Witamy w świecie lustrzanek.
pan.tadeusz - Pią 29 Paź, 2010

filippo1990P napisał/a:
u Nikona - 1500zł za 55-300mm VR - niezbyt mi to odpowiada, gdyż chciałbym dość tanio zestaw szerokokątny + tele na początek.

K-x z dual kitem będzie dla Ciebie w sam raz
no ale Ty nie chcesz znaczka Pentaxa na pasku ;)

FuzBal - Pią 29 Paź, 2010

bo pentax nie jest ani trendi zani jezzy ani cool ani nie nadaje sie do czegokolwiek sensownego...... :evil: :evil: kurde nawet ja nie mialem takich wymagan przy kupnie puszki za okolo 2/2.5tys :O :O
filippo1990P - Sob 30 Paź, 2010

Chodzi mi o Body + kit + 250-300mm obiektyw - do 3200zł max
Canon 1000D : Tamron 10-24mm + 55-250mm Canon - 3800zł - ponad budżet ...
Canon 500D : 18-55mm IS + 55-250mm IS - 3100zł
Nikon D5000 : 18-55mm VR + 55-300mm VR - 3300zł
Pentax - widziałem test i kiepsko u niego z jakością zdjęć w rawach, i jakością wykonania...
Canon - najlepiej wykonany, dobry obiektyw - za 1,5 roku zmiana kita na Sigmę/Tamron 10-24mm , dobra jakość zdjęć,

który z zestawów ejst najlepszy ?

Sunders - Sob 30 Paź, 2010

Ja wybrałbym ten:
filippo1990P napisał/a:
Canon 500D : 18-55mm IS + 55-250mm IS - 3100zł

RB - Sob 30 Paź, 2010

filippo1990P napisał/a:
Chodzi mi o Body + kit + 250-300mm obiektyw - do 3200zł max
Canon 1000D : Tamron 10-24mm + 55-250mm Canon - 3800zł - ponad budżet ...
.
.
.
Pentax - widziałem test i kiepsko u niego z jakością zdjęć w rawach, i jakością wykonania...

Jeśli w ogóle myślisz o 1000d a potem piszesz że Pentax ma kiepskie zdjęcia w RAWach i słaba jakość wykonania... to Ty chyba nie wiesz co te testy znaczą...

Obawiam się, że przez całkiem pokaźny czas nie będziesz w ogóle bawił się w RAW, bo nie opanujesz wywoływarki a potem okaże się, że cokolwiek bys wybrał to jak sobie dobierzesz dobra wołarkę (a niekoniecznie defaultową, czy taka jaka sobie Red. Arek ukochał)) i ją opanujesz to czy to Nikon czy Pentax nie odróżnisz....

jaad75 - Sob 30 Paź, 2010

filippo1990P napisał/a:
To jest właśnie przykład jak szkodliwe są testy Optycznych, jeśli ktoś odbiera je bez odpowiedniego przygotowania i nie przymyka oczu na osobiste wtręty redakcji... Jest dokładnie odwrotnie.
filippo1990P napisał/a:
Canon - najlepiej wykonany, dobry obiektyw - za 1,5 roku zmiana kita na Sigmę/Tamron 10-24mm , dobra jakość zdjęć,
Otóż Canony entry level są zdecydowanie najgorzej wykonane z wymienionych, a 1000D jest już po prostu tragiczny pod tym względem.
filippo1990P napisał/a:
Najlepsze są tu zdecydowanie D5000 i K-x, ale co z tego, skoro chcesz Canona... :roll:
Sunders - Sob 30 Paź, 2010

jaad75 napisał/a:
Najlepsze są tu zdecydowanie D5000 i K-x

jaad75, w czym nikon d5000 i pentax k-x są zdecydowanie lepsze od canona 500d?

Wujek_Pstrykacz - Sob 30 Paź, 2010

Jak ktoś ma uraz do Canona to takie 500d nie jest dla niego lepsze, ani nawet porównywalne do D5000 czy też K-x :razz:
A to niestety ta sama liga, niewiele się różnią, choć muszą :razz:
Plastikacze wykonane z tych samych materiałów :wink:

hijax_pl - Sob 30 Paź, 2010

filippo1990P napisał/a:

Jak dla mnie:
Nikon D3100 + 18-105VR za ok 2700zł
Canon 550D + 18-135IS za ok 3700zł
Pentax Kr + 18-55 + 55-200 - ok 3400zł

W takiej właśnie kolejności ;)

FuzBal - Sob 30 Paź, 2010

hijax_pl przy kx chyba chodzilo ci o 2400zl nie 3400 :P

Poprawka - nie K-x tylko K-r.
Już nie poprawię :(

Jak jest już K-r to można o K-x zapomnieć :D

moronica - Sob 30 Paź, 2010

przypadkiem natrafilam na takie porownanie d3100 i 550d
http://www.youtube.com/watch?v=WGZwk9YgeKg

Kai jest śmieszny ;)
Warto obejrzeć więcej jego recenzji - taki kenrockwellowy ;)

Cytat:
How do they perform? Nikon.. Canon.. Yes, they both take pictures.

;)

filippo1990P - Sob 30 Paź, 2010

niestety, na razie mnie stać na body + kit za 2300zł max, w przyszłości - za 1,5roku dopiero lepszy obiektyw - 1000 - 3000zł.
Nie mam zrazy do Pentaxa, ale widziałem że kiepsko w profesjonalnymi lustrami u niego.
Wybierałbym pomiędzy D5000 a 500D ze wskazaniem na tego drugiego, dlaczego ?
Canon ma :
- przyciski : ISO i WB
- gorszy zakres tonalny od Nikona
- 3calowy wyświetlacz

Nikon ma :
- 2,7cala wyświetlacz obracany
- brak przycisków Wb i ISO
- bardzo dobry zakres tonalny

filippo1990P napisał/a:
- brak przycisków Wb i ISO

Ma to dopiero D90, rozumiem to tak, że wg Nikona w EL użytkownik zawierza automatyce. ;)

Co do D5000 to robię to tak: ustawiam AutoISO, a przycisk Fn mam zaprogramowany na WB.

Aha - jedna sprawa. Mam takie skrzywienie, że robię w RAW tylko. I teoretycznie WB mogę olać, ale z przyzwyczajenia i tak ustawiam zawsze ;)

RB - Sob 30 Paź, 2010

filippo1990P napisał/a:

Nie mam zrazy do Pentaxa, ale widziałem że kiepsko w profesjonalnymi lustrami u niego.

Wysoko mierzysz za te dwa trzysta ;-)

filippo1990P napisał/a:
ale widziałem że kiepsko w profesjonalnymi lustrami u niego.

A patrzyłeś na K-5?

moronica - Sob 30 Paź, 2010

filippo1990P napisał/a:

serio?

a nikon i canon nawet nie maja sredniego formatu wiec nie warto sie w nie ladowac marzac o profesjonalnym sprzecie ;)

moronica, no tak, tyle, że taki Hassel nie ma aparatów EL więc - trudno tam o prawidłową ścieżkę rozwoju ;)
lotofag - Sob 30 Paź, 2010

filippo1990P, póki co zwracasz uwagę na kompletne p-i-e-rdolety (filtrowanie pewnych wyrazów na tym forum nadal nie przestaje mnie zadziwiać :mrgreen: ) i mylnie interpretujesz pewne rzeczy. Tak czy siak kup sobie np. wspomniane 500D i zacznij robić zdjęcia, a może zobaczysz o co w tym chodzi.
jaad75 - Nie 31 Paź, 2010

Sunders napisał/a:
jaad75, w czym nikon d5000 i pentax k-x są zdecydowanie lepsze od canona 500d?
K-x ma np. prawdziwego spota, sterowanie lampami, szybszą serię, migawkę 1/6000s, stabilizację, green button... D5000 choćby lepszy AF, czy odchylany ekran + (a może przede wszystkim) podobnie jak w K-x świetną matrycę. Jedyną zaletą 500D, jest wizjer minimalnie lepszy od tego z K-x (choć z gorszą matówką) i wysokorozdzielczy LCD.
hijax_pl napisał/a:
Jak dla mnie:
Nikon D3100 + 18-105VR za ok 2700zł
Canon 550D + 18-135IS za ok 3700zł
Pentax Kx + 18-55 + 55-200 - ok 3400zł

W takiej właśnie kolejności ;)
Jeśli jak mówisz chciałeś tu wpisać K-r, a nie K-x, to kolejność jak dla mnie dokładnie odwrotna.
Sunders - Nie 31 Paź, 2010

jaad75 napisał/a:
D5000 choćby lepszy AF

Czemu tak uważasz?
jaad75 napisał/a:
K-x ma np./.../szybszą serię

A ile RAW-ów lub JPEG-ów zrobi z tą szybkością?
jaad75 napisał/a:
wysokorozdzielczy LCD

W tym przewaga canona jest widoczna na pierwszy rzut oka :smile:
W pentaxie k-x dla mnie istotnym brakiem jest brak wyjścia HDMI.
To ta sama półka, we wszystkich z tych trzech mozna znaleźć przewagi i braki w stosunku do pozostałych.Pisanie,że któryś z nich jest "zdecydowanie lepszy" to przesada.

Sunders napisał/a:
Czemu tak uważasz?
Używałeś kiedyś AF-C Nikona? O ile w AF-S jest na tej półce dość podobnie, to różnice AF-C są wyraźnie widoczne...
Sunders napisał/a:
A ile RAW-ów lub JPEG-ów zrobi z tą szybkością?
W JPG-u w cholerę (nie liczyłem), w RAW zwalnia po jakichś dwóch sekundach, co jak dla mnie jest aż nadto długo, jak na aparat EL.
Sunders napisał/a:
W pentaxie k-x dla mnie istotnym brakiem jest brak wyjścia HDMI.
A do czego Ci to? Telewizory mają już zazwyczaj czytniki SD, albo przynajmniej porty USB... No chyba, że chcesz mieć podgląd LV w HD... :roll: Już bardziej rozumiem narzekanie na brak podświetlenia AF...
Sunders napisał/a:
To ta sama półka, we wszystkich z tych trzech mozna znaleźć przewagi i braki w stosunku do pozostałych.Pisanie,że któryś z nich jest "zdecydowanie lepszy" to przesada.
Pokaż mi przewagi 500D poza wymienionymi. Gdzie sterowanie lampami? Gdzie pół działki krótsza migawka? Seria? Gdzie stabilizacja z krótszymi stałkami? Porównaj też DR, szumy itd... To ta sama gówniana półka, ale są gówna mniej i bardziej śmierdzące.

jaad75 napisał/a:
w AF-S jest na tej półce dość podobnie, to różnice AF-C są wyraźnie widoczne...

To prawda.
jaad75 napisał/a:
ile RAW-ów lub JPEG-ów zrobi z tą szybkością?
W JPG-u w cholerę (nie liczyłem), w RAW zwalnia po jakichś dwóch sekundach, co jak dla mnie jest aż nadto długo, jak na aparat EL.

K-x:
• Tryb szybki (Hi), 4.7 kl./s, maksymalnie 5 zdjęć w formacie RAW lub 17 w formacie JPEG
A canon 500d:
3.4 kl./s, maksymalnie 170 zdjęć w formacie JPEG lub 9 zdjęć w formacie RAW
Jeśli 17 JPEG-ów to jest "w cholerę", to ile to będzie wg Ciebie 170 canona?
jaad75 napisał/a:
HDMI.
A do czego Ci to?

A jak myślisz, po co canon i nikon w swoich kręcących filmy lustrzankach oprócz USB instalują wyjścia HDMI, jako niepotrzebny gadżet?
jaad75 napisał/a:
rozumiem narzekanie na brak podświetlenia AF...

To też istotny brak k-xa :smile:
jaad75 napisał/a:
Porównaj też DR, szumy itd...

To porównaj też dostępne rozdzielczości zdjęć i zapisu video :wink:
jaad75 napisał/a:
To ta sama gówniana półka, ale są gówna mniej i bardziej śmierdzące.

:roll: :zalamany:

Sunders napisał/a:
K-x:
• Tryb szybki (Hi), 4.7 kl./s, maksymalnie 5 zdjęć w formacie RAW lub 17 w formacie JPEG
A canon 500d:
3.4 kl./s, maksymalnie 170 zdjęć w formacie JPEG lub 9 zdjęć w formacie RAW
Jeśli 17 JPEG-ów to jest "w cholerę", to ile to będzie wg Ciebie 170 canona?
Masz tu porównanie serii JPG:

K-x

500D

A tu RAW:

K-x

500D

Bufor K-x mieści o jedną klatkę RAW mniej (przy ISO1600), ale seria jest znacznie szybsza. Co więcej, K-x robi więcej zdjęć niż w specyfikacji, 500D mniej...

[ Dodano: Nie 31 Paź, 2010 02:18 ]
Sunders napisał/a:
A jak myślisz, po co canon i nikon w swoich kręcących filmy lustrzankach oprócz USB instalują wyjścia HDMI, jako niepotrzebny gadżet?
Myślę, że akurat obecność (lub nie) portu HDMI, to jedna z mniej istotnych obecnie cech aparatu - wkładasz kartę do czytnika i tyle.
Sunders napisał/a:
To też istotny brak k-xa :smile:
W zasadzie jedyny, do którego można się przyczepić.
Sunders napisał/a:
To porównaj też dostępne rozdzielczości zdjęć i zapisu video :wink:
12MP vs. 15MP? Proszę Cię... Bardziej istotny jest tu DR i szumy, a z tym w przypadku 15MP matryc Canona jest gorzej niż w przypadku 12MP Sony. Video 1080p przy 20 fps?... :lol:

Myślę, że nie ma co zamieniać tego wątku w kolejny, w którym jaad75 przekonuje wszystkich o wyższości pentaxa k-x nad pozostałymi aparatami.filippo1990P, jeśli zechce sobie wyrobić zdanie nt. twojego sposobu argumentacji, to już taki wątek jest:
http://forum.optyczne.pl/...p=213563#213563
IMO jaad75, to talib pentax`a :wink:

Sunders, linkuję suche dane z testu, do którego komentarz ewidentnie sugeruje co innego. Po prostu niektórzy nie potrafia interpretować informacji z tutejszych testów i biorą "widzimisie" autora tekstów za fakt.
Ty jak do tej pory nie potrafiłeś wykazać istotnych parametrów, w których 500D jest lepszy od K-xa, ale mimo to uważasz, że jest co najmniej tak samo dobry - na jakiej podstawie? Tego, że ma HDMI, nieznacznie większy wizjer, wyświetlacz VGA i mało użyteczny tryb 1080p@20? Komu tu bliżej do "taliba"?

BTW, zacytuj, gdzie w zalinkowanym wątku napisałem nieprawdę.

jaad75 napisał/a:
BTW, zacytuj, gdzie w zalinkowanym wątku napisałem nieprawdę.

jaad75, talib to nie jest osoba pisząca nieprawdę.Chodzi mi o to,że każdą "przewagę" k-xa uważasz za bardzo istotną,natomiast jakiekolwiek "przewagi" 500d,za nieistotne.Jesteś "talibem pentax`a",bo na jego sprzęcie się "wychowałeś",używasz go,uważasz za najlepszy i starasz się przekonać do "jego wyższości" innych.Trudno Ci zaakceptować fakt,że co innego może być ważniejsze z twojego punktu widzenia,co innego z mojego,a jeszcze co innego z cech sprzętu uzna za najistotnejsze filippo1990P.

Uważasz cechy, które wymieniłeś jak zalety 500D, za istotniejsze z fotograficznego punktu widzenia, niż podstawowe parametry charakteryzyjące aparat wymienione przeze mnie?

[ Dodano: Nie 31 Paź, 2010 11:28 ]
BTW, nie "wychowałem" się na Pentaksie. Już prędzej na Druh-u, Praktice i Canonie FD, a cyfrowo, na kompakcie Casio i Dynaksie 7D. I nie uważam, że go "za najlepszy" - prostuję ewidentne bzdury w kwestii sprzętu tej marki pojawiające się często na tym i innych forach.

jaad75 napisał/a:
nie potrafiłeś wykazać istotnych parametrów, w których 500D jest lepszy od K-xa, ale mimo to uważasz, że jest co najmniej tak samo dobry - na jakiej podstawie?

Jesteśmy w wątku amatora filippo1990P,dlatego napiszą,co IMO jest zauważalne dla amatora, a lepsze w canonie:
*podświetlane punkty AF ułatwiające ostrzenie/brak w k-xsie/
*nieco lepszy wizjer
*wyświetlacz LCD VGA /conajmniej o klasę lepszy od tego w k-xie/ który ułatwia jednocześnie ostrzenie w trybie LV
*dobry uchwyt+w razie potrzeby możliwość podłączenia uchwytu pionowego BG-E5 z dodatkowymi akumulatorami lub bateriami
*bezproblemowe i w wystarczająco długie zasilanie na akumulatorach lub bateriach/w k-xsie brak możlwości podłączenia uchwytu pionowego+opisane w teście optycznych problemy z zasilaniem/
*możliwość nagrywania filmów w formacie full HD
*obecność gniazda HDMI/w k-xsie brak/
*większy wybór dostępnych obiektywów
EOT

filippo1990P - Nie 31 Paź, 2010

Sunders - jestem amatorem, ale potrzebuje szybkiego dostępu do ISO, WB i do zmiany czasów i przesłony. - Ogólnie 3 przyciski, wyświetlacz - do obejrzenia zrobionego zdjęcia - oceny ostrości - na oko - kasować czy zostawić, wizjer - musi posiadać punkty AF, uchwyt - nie mam dużych rąk, ale body będzie używane ze 2 lata. Nagrywanie filmów - rzadko używam, ale 720p wystarczy - FullHD - 20kl/s - nie dziękuje - niepotrzebne
gniazdo Hdmi - przyda się, duży wybór szkieł,
Znajdźcie mi porównanie zdjęć wykonanych Canonem 500D i Nikonem D5000 - ta sama scena, obiektyw kit-owy, ISO 200,400,800,1600

lotofag - Nie 31 Paź, 2010

filippo1990P napisał/a:
potrzebuje szybkiego dostępu do ISO, WB i do zmiany czasów i przesłony. - Ogólnie 3 przyciski,

Wygodniej 2 rolki, ogólnie tak jak to opisałeś to wystarczy niemal dowolny korpus EL. Przy używaniu RAW o WB możesz nie myśleć.
filippo1990P napisał/a:

Znajdźcie mi porównanie zdjęć wykonanych Canonem 500D i Nikonem D5000 - ta sama scena, obiektyw kit-owy, ISO 200,400,800,1600

Może jeszcze wybierzcie za mnie i zapłaćcie? :mrgreen:

hijax_pl - Nie 31 Paź, 2010

filippo1990P napisał/a:
jestem amatorem, ale potrzebuje szybkiego dostępu do ISO, WB i do zmiany czasów i przesłony

AutoISO, AutoWB i tryb P ;)

A tak na poważnie - po co Ci szybki dostęp do ISO i WB?

filippo1990P napisał/a:
wyświetlacz - do obejrzenia zrobionego zdjęcia - oceny ostrości
Najlepszy będzie ten w kompie.
filippo1990P napisał/a:

A gdzie "proszę" ? :???:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

FuzBal - Nie 31 Paź, 2010

jezuniu jaad dopiero pisal o niesugerowaniu sie testami glownie tymi optycznych... a tu znowu farmazon z zasilaniem w kx... matko na niebie :D

bierz d5000 i olej tego conan albo kup 50d :cool:

FuzBal napisał/a:
a tu znowu farmazon z zasilaniem w kx...

Taaaa... Sam byłem świadkiem kiedy sprzedawca w sklepie na moją prośbę odpakował nowe baterie *, takie zwykłe, by zasilić K-x. I co? Nico. Dopiero po założeniu Eneloopów K-x ożył.
Tak - są sytuacje kiedy coś nie zatrybi. Niestety. Niezależnie od systemu ;)
Musisz to po prostu zrozumieć :)

*)
Baterie alkaliczne, dłuuugo przed zakończeniem okresu ważności, nie najtańsze dostępne w tym sklepie. Sklep owy znajduje się poza granicami naszego kraju ;)

Sunders napisał/a:
*podświetlane punkty AF ułatwiające ostrzenie/brak w k-xsie/
Tak. Zwłaszcza jeśli używa punktów AF poza centralnym, co jednak jest mało sensowne w przypadku 500D, bo nie są one krzyżowe...
Sunders napisał/a:
*nieco lepszy wizjer
0.87x vs. 0.85x, ale za to krycie 95% vs. 96% i gorsza (czyt. gładsza) matówka... Pytanie, ile osób to zauważy...
Sunders napisał/a:
*wyświetlacz LCD VGA /conajmniej o klasę lepszy od tego w k-xie/ który ułatwia jednocześnie ostrzenie w trybie LV
To jest istotne, ale nie stanowi kluczowego elementu - niżej rozdzielcze wyświetlacze nie są aż tak złe by sprawiały kłopot przy filmowaniu, czy LV, o podglądzie zdjęć nie wspominając.
Sunders napisał/a:
*dobry uchwyt+w razie potrzeby możliwość podłączenia uchwytu pionowego BG-E5 z dodatkowymi akumulatorami lub bateriami
Bez gripa, uchwyt jest conajmniej tak samo dobry - Pentax zresztą słynie z dobrze zaprojektowanych gripów nawet w małych aparatach. Battery gripa rzeczywiście brak (przynajmniej nic mi nie wiadomo o takowym), bo K-x jest projektowany by być jak najmniejszą lustrzanką...
Sunders napisał/a:
*bezproblemowe i w wystarczająco długie zasilanie na akumulatorach lub bateriach/w k-xsie brak możlwości podłączenia uchwytu pionowego+opisane w teście optycznych problemy z zasilaniem/
Rzekome problemy z zasilanim znikają całkowicie jeśli używasz odpowiednich akumulatorów (czyli tak samo jak w przypadku 500D) lub baterii litowych. Myślę, że ponad 1000 zdjęć jakie jest w stanie zrobić K-x na ładowaniu, to wystarczająco dużo?
Sunders napisał/a:
*możliwość nagrywania filmów w formacie full HD
Tego nie daje również 500D - żadna ze specyfikacji HD nie podaje 1080p@20, wątpliwa też jest użyteczność takiego video... Oba te aparatu nagrywają standardowe 720p.
Sunders napisał/a:
*obecność gniazda HDMI/w k-xsie brak/
O sensie jego istnienia już dyskutowaliśmy, ale ok - można to wpisać jako brak w K-x.
Sunders napisał/a:
*większy wybór dostępnych obiektywów
Nie chodzi o większy - oba sytemy maja bardzo duży, a o to czy są te które są nam potrzebne i czy nas na nie stać...

Czy według Ciebie "przebiłeś" większy DR, niższe szumy, szybszą serię, krótszą migawkę, sterowanie lampami, czy stabilizację z krótkimi stałkami? Które cechy puszek są istotniejsze z fotograficznego punktu widzenia?

jaad75 napisał/a:
większy DR, niższe szumy, szybszą serię, krótszą migawkę, sterowanie lampami, czy stabilizację z krótkimi stałkami

Dodam jeszcze lepszą współpracę z M42 (nie potrzeba żadnych dandelionów ;) )

bacruk - Nie 31 Paź, 2010

Jest jeszcze szansa na 50d (albo na d90 jak ktoś woli) + coś.
Kurcze, to pewnie ostatnia z dobrych, zrobionych jeszcze w starej konwencji lustrzanek o dobrym stosunku "ogólne" jakości do ceny.
To co teraz wiodące firmy chcą wypuszczać na rynek nie napawa optymizmem.
Albo kuresko drogo albo względnie tano, względnie przyzwoicie, wodotryskowo, plastikowo, marketingowo...
Niezbyt na teamat ale takie mam przemyślenia. Może lepiej teraz wysupłać dodatkowe kilka złotych i nie kupować tego g..na.

bacruk napisał/a:
Może lepiej teraz wysupłać dodatkowe kilka złotych

A pod tym się podpisuję obiema rękami :)

bacruk napisał/a:
szansa na 50d (albo na d90 jak ktoś woli) + coś
bacruk napisał/a:
lepiej teraz wysupłać dodatkowe kilka złotych

hijax_pl napisał/a:
pod tym się podpisuję obiema rękami

Pod tym ja też :smile:

filippo1990P - Pią 05 Lis, 2010

as co myślicie o kupieniu osobno D90 za 2500zł i 18-55mm VR za 350zł ? Razem mniej niż 2900zł. Opłaca się ? A za jakiś czas dokupienie 55-300mm VR albo 70-300mm VR ?
Ile D90 wytrzyma na 1 ładowaniu akumulatorka - ile zdjęć ?

moronica - Pią 05 Lis, 2010

troche szkoda taka fajna puszke uzywac z kitem 18-55, ale jasne - rozumiem ze nie da sie tak w nieskonczonosc dokladac do czegos lepszego, lepiej kupic i robic zdjecia ;)

ostatnio jak bylam na festiwalu to pierwszego dnia wyzwolilam migawke ponad 1000 razy i na wyswietlaczu z baterii zniknely mi 2 kreski z 5. jasne, ze to kwestia tego czy sie uzywa flasha, live view, na jak dlugo ustawione jest wyswietlanie wykonanego zdjecie (przyznam sie bez bicia, ze nie pamietam na 100% czy to jest konfigurowalne, i nie moge teraz tego sprawdzic ale wydaje mi sie ze tak), jaki jest ustawiony kontrast na lcd. jednakze oryginalna bateria wystacza jak widac na naprawde dlugo, nawet nie mialam wlasciwie potrzeby kupic zapasowej

filippo1990P - Pią 05 Lis, 2010

moronica - a Canon 500D, Nikon D5000 - mają gorsze akumulatorki ? Używałbym tylko podglądu zdjęć, flasha - LV - nie potrzebne. Wiem że to zabrzmi głupio, ale jest w D90 pasek który pokazuje czy zdjęcie może wyjść niedoświetlone, prześwietlone i gdzieś pośrodku dobrze oświetlone ? W wizjerze/LCD/monochromatycznym - jest coś takiego ?
A przyciski po lewej stronie, to w czasie robienia zdjęcia, to jakie dają funkcje ?

bacruk - Pią 05 Lis, 2010

filippo1990P, dodatkowy akumulator kosztuje jakieś 40zł.

d90 prosi się z 18-105vr jeżeli wybór ma padać na plastykowce.

hijax_pl - Pią 05 Lis, 2010

filippo1990P napisał/a:
Wiem że to zabrzmi głupio, ale jest w D90 pasek który pokazuje czy zdjęcie może wyjść niedoświetlone, prześwietlone i gdzieś pośrodku dobrze oświetlone ?
Nie. Na górnym nie ma tej informacji (mówię o tzw drabince światłomierza). Aby ją zobaczyć trzeba włączyć monitor, albo spojrzeć w wizjer.
filippo1990P napisał/a:
A przyciski po lewej stronie, to w czasie robienia zdjęcia, to jakie dają funkcje ?
Te obok monitora? Do szybkiego wybierania jakości zdjęć, czułości ISO i balansu bieli.

A tak w ogóle to poczytaj sobie: http://www.optyczne.pl/84..._wykonania.html

filippo1990P - Sob 06 Lis, 2010

który obiektyw jest lepszy - 55-300mm VR czy 70-300mm VR - 1300 i 1600zł - który lepszy
czy jeśli kupuje obiektyw do FF to będzie on działał na DX ? i jakie będą tego konsekwencje ?

Luke_S - Sob 06 Lis, 2010

filippo1990P napisał/a:
czy jeśli kupuje obiektyw do FF to będzie on działał na DX ?

Tak, będzie działał.

filippo1990P napisał/a:
i jakie będą tego konsekwencje ?

Żadne.

jannik - Sob 06 Lis, 2010

Filippo
Jeśli nadal chcesz zaopatrzyć się w 18-55, to zajrzyj
TUTAJ
zdecydowanie tanio...
:wink:

lupo57 - Sob 06 Lis, 2010

filippo1990P napisał/a:
który obiektyw jest lepszy - 55-300mm VR czy 70-300mm VR - 1300 i 1600zł - który lepszy
czy jeśli kupuje obiektyw do FF to będzie on działał na DX ? i jakie będą tego konsekwencje ?

zdecydowanie lepszym wyborem będzie 70-300 VR

hijax_pl - Sob 06 Lis, 2010

filippo1990P napisał/a:
Będzie działać - i nawet w obie strony. Tylko tyle, że:
- DX założony na FF - będzie winietował mocno
- FF założony na DX - będziesz wykorzystywał tylko środkową część obiektywu, tzn słabiej będzie dawać o sobie znać w rogach winietowanie, koma, aberracje - ogólnie mówiąc obiektyw będzie równiejszy na całym kadrze.

filippo1990P - Sob 06 Lis, 2010

jannik - na razie nie kupuje jeszcze lustra,
ta 18-55mm jest ze stabilizacją - nie napisane
ostrość 70-300mm spadnie na DX ? Czy nie ?
Czy kupując D90 + 50mm F1.8 Af będę miał Af-s ? Będzie ostrzył automatycznie ?

P_M_ - Sob 06 Lis, 2010

Ad.1. Bedzie OK. A moze nawet lepiej bedzie na DX, bo ten wykorzystuje srodek obrazu generowanego przez obiektyw, a zasada jest taka, ze im dalej od srodka, tym gorzej. Dobre szkla poznasz po tym, ze sa dobre nawet na brzegu, aczkolwiek kazde jest najostrzejsze w centrum kadru.
Nikkor 55-300 to nowy obiektyw i jeszcze malo popularny, wiec wiele o nim nie wiemy. Taraz kazdy kombinuje przyszlosciowo i poluje na szkla pod FX.
Ad.2. Tak. Mam takie przety i spisuja sie znakomicie.

Nisiakowata - Czw 18 Lis, 2010

Hej ;) Udało mi się rodziców namówić na aparat i waham się pomiędzy dwoma. Na początku chciałabym zestaw kitowy ;) A moje pytanie brzmi: Canon 1000d czy Nikon d5000?? :cool:
komor - Czw 18 Lis, 2010

Nikon D5000 jest bardziej zaawansowanym aparatem niż Canon 1000D. Nie wiem jak wygląda to cenowo, ale z tych dwóch wolałbym D5000. Sprawdź tylko jak pasuje Ci ergonomia, guzikologia…
jannik - Czw 18 Lis, 2010

Nisiakowata napisał/a:
Hej ;) Udało mi się rodziców namówić na aparat i waham się pomiędzy dwoma. Na początku chciałabym zestaw kitowy ;) A moje pytanie brzmi: Canon 1000d czy Nikon d5000?? :cool:

Nikon D5000 jest z wyższej półki niż Canon 1000d.
Cenowo też się różnią
Jeśli cię stać, to kup Nikon D5000 + Nikkor 18-105
idealny zestaw dla początkującego ambitnego amatora
ale jeśli po prostu chcesz uzyskać trochę lepszej jakości fotki (od kompaktowych) i do tego zmierzyć się z techniką lustrzankową, by w przyszłości ewentualnie kupić coś poważniejszego, to spokojnie kupuj Canona 1000d i pstrykaj!
:wink:

PS
Jeśli chodzi ci wyłącznie o lepszą jakość fotek, a nie koniecznie o lustrzankę, to polecam zdecydowanie Fuji HS10, ponieważ w stosunku cena-jakoś fotek jest to świetna opcja.

pzodro

Nisiakowata - Pią 19 Lis, 2010

Bardzo dziękuję za pomoc ;) :wink:
filippo1990P - Sro 01 Gru, 2010

Co myślicie o :
Canon 60D/500D + Sigma 17-70mm OS HSM Macro + ( ale to za jakiś czas ) 70-300mm - Tamron/Canon - tylko co lepsze ?
Ta Sigma 17-70 to dobry odpowiednik 17-50mm Sigmy EX OS HSM ?
Czy nada się to do krajobrazów ?
można na niej zamontować filtr polaryzacyjny ?

hijax_pl - Sro 01 Gru, 2010

filippo1990P, i chcesz to kupić za cenę "do 2250zł" ? Gdzie rozdają sprzęt? :roll:
komor - Czw 02 Gru, 2010

filippo1990P napisał/a:
Ta Sigma 17-70 to dobry odpowiednik 17-50mm Sigmy EX OS HSM ?

To nie jest żaden odpowiednik. Ta pierwsza Sigma to w miarę tani obiektyw o większym zakresie ogniskowych, ale kosztem światła, a ten drugi ma stałe światło f/2,8 ale kosztem mniejszego zakresu ogniskowych a przy okazji i wyższej ceny, bo przeznaczony dla użytkownika o nieco większych wymaganiach co do jakości obrazowania.

mysinka - Pią 03 Gru, 2010

Od jutra w media będzie d5000 + 18-55 VR + 55-200VR za 2580zł i są raty 30x0%. Czy w waszym mniemaniu to dobra opcja? Zaś w rtv agd sony dslr a290 za 1999 zł z obiektywami DT 18-55 i 55-200.
B o g d a n - Pią 03 Gru, 2010

mysinka napisał/a:
Od jutra w media będzie d5000 + 18-55 VR + 55-200VR za 2580zł i są raty 30x0%. Czy w waszym mniemaniu to dobra opcja?

Kupić i pstrykać.
Tylko wpierw poczytać, co to jest przysłona, czas migawki, ISO i jak się to wszystko ma do zdjęć. Bez tej wiedzy fotki mogą wyjść gorzej, niż z kompaktu typu super-extra-zoom. :wink: