|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Drugi obiektyw
selekta - Pią 29 Paź, 2010 Temat postu: Drugi obiektyw Witam, jakieś pół roku temu zakupiłem ww. aparat. Wiem że mój model to zabawka, ale w porównaniu z kompaktami jest super i rozmiar aparatu jest też fajny.
Aparat posiada standardowy obiektyw kitowy nikor 18-55, przyszedł czas aby kupić drugi obiektyw bo fotografowanie mi się spodobało. Na początku zastanawiałem się nad jakimś zumem ale doszedłem do wniosku że póki co zoom mi wystarcza:)
Moją uwagę zwrócił za to Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G
http://fotozakupy.pl/obie...mm-f-1-8g,9089s
Co zyskam kupując ten obiektyw? czy kąty widzenia będą większe od tego co mam ?
wiem, że jest to stało ogniskowa
pozdr
goltar - Pią 29 Paź, 2010 Temat postu: Re: Drugi obiektyw
selekta napisał/a: | ww. aparat. | Czyli jaki ? Ok, widzę że chodzi o D3000, a nie widać tego po wejściu do tematu
selekta napisał/a: | czy kąty widzenia będą większe od tego co mam ? | Nie, będzie dokładnie taki, jak na swoim obecnym ustawisz 35 mm.
selekta napisał/a: | Co zyskam kupując ten obiektyw? | Głównie światło, czyli możliwość wykonywania zdjęć bez lampy w gorszych warunkach oświetleniowych. Po drugie jakość i po trzecie możliwość wykonywania zdjęć z mniejszą głębią ostrości, czyli z bardziej rozmazanym tłem.
Jednak jako uzupełnienie obiektywu kitowego bardziej proponuję stałoogniskowy 85mm (ewentualnie 50mm), szczególnie jeśli lubisz portrety. A jeśli szukasz czegoś szerszego (większe kąty widzenia) to jakiś zoom z zakresu 10-18mm.
selekta - Pią 29 Paź, 2010
"85mm (ewentualnie 50mm" i "zakresu 10-18mm." możesz podać jakieś przykładowe obiektywy? z tych dwóch zakresów
W sumie zainteresowałeś mnie dwoma rodzajami w takim razie:)
dokładnie chodzi o nikona d3000 -myślałem że będzie widać
hijax_pl - Pią 29 Paź, 2010
selekta, nikkor 85/1.4G - ale to jest dość drogi obiektyw. Starczy model, tak samo jak wersja f/1.8 - niestety będzie bez AF na D3000. Nowa Sigma 85/1.4 jeszcze nie jest w sprzedaży. Także... Wybór dość skromny jeśli chcesz mieć AF i pomiar światła
35/1.8G to bardzo fajny obiektyw. Da Ci nowe spojrzenie na fotografię...
goltar - Pią 29 Paź, 2010
- Nikkor 50 mm F1.4 G AF-S (1280 zł),
- z 85 będzie pewien problem bo D3000 nie ma wbudowanego silnika AF, więc mamy tu dość drogie szkiełka, jeśli z AF to najtaniej chyba wychodzi Sigma 85mm F/1.4 EX DG HSM (4000 zł )
- z szerokiego kąta to Nikkor 10-24mm f/3.5-4.5G ED AF-S DX (ok 3000 zł) lub Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM (ok 2600 zł), ewentualnie z tańszych Sigma 10-20 mm f/4.0-f/5.6 DC EX HSM (ok 2000 zł)
Niestety tu wychodzą wady korpusów Nikona bez AF.
z tych tak zwanych "rybich oczu" 10-20 mm - nie ma czegoś tańszego -do 1000zł?
a i faktycznie muszę mieć obiektyw z silnikiem w środku przy autofocusie
moronica - Pią 29 Paź, 2010
selekta, nie kazdy szeroki kat to rybie oko, powyzej wymienione obiektywy nimi akurat nie sa
jesli jestes pewien, ze chcesz tanie rybie oko, to masz jak znalazl samyanga 8mm za niecale 1000zl tyle ze bez AF i tylko w trybie M
goltar - Pią 29 Paź, 2010
Te które podałem to nie są Rybie oczy. Z Rybich oczu stosunkowo tanio można dostać Samyanga 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye. Nie ma AF, ale w tego typu zdjęciach nie jest on za bardzo potrzebny.
moronica mnie widzę uprzedziłaś
hijax_pl - Pią 29 Paź, 2010
moronica napisał/a: | i tylko w trybie M |
O ile się nie doklei dandeliona
acha ok to już coś nieco wiem -teraz poukładam to sobie w głowie i wybiorę coś odpowiedniego
dzięki za pomoc i informacje
|
|