forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Obiektywy M42 - MC Flektogon 2,8/20, Pancolar electric 1,8/5

janksz - Nie 31 Paź, 2010
Temat postu: Obiektywy M42 - MC Flektogon 2,8/20, Pancolar electric 1,8/5
Jako nowy na wstępie witam wszystkich serdecznie.
Teraz do rzeczy.Posiadam te obiektywy i lustrzanką Praktica PLC3. Wszystko w stanie praktycznie idealnym. Dodatkowo mam też Heliosa-44M-4 2/58.
I teraz mam prośbę o pomoc...
Czy kupić do tego jakieś body /np Canon 1000/, plus adapter z dandelionem i focić, czy też wszystko sprzedać i kupić cyfrową lustrzankę z kitem IS. Nie mam i nie będę miał "zacięcia" fotograficznego. Po prostu szkoda żeby sprzęt leżał nie wykorzystany. Nie mam pojęcia jak te obiektywy będą współpracowć z body cyfrowym i czy warto pchać się w tę stronę. Czy bardzo będę odbiegać jakością zdjęć od obiektywów dedykowanych do cyfrówek? Jeżeli sprzedać, to bardzo proszę też o przybliżoną cenę jaką można uzyskać ze sprzedaży tych obiektywów i Prakticy. Od 5 lat bawię się Canonem A610 i może już czas spróbować jak to jest z lustrzanką? Z góry dziękuję za cenne uwagi. Pozdrawiam.

hijax_pl - Nie 31 Paź, 2010

Skoro
janksz napisał/a:
Nie mam i nie będę miał "zacięcia" fotograficznego.

To proponuję sprzedać i kupić jakiś porządny kompakt, bo A610 to już taki mały dinozaur ;)

janksz napisał/a:
Czy bardzo będę odbiegać jakością zdjęć od obiektywów dedykowanych do cyfrówek?
Zależy jakich. Od jednych lepsze od drugich gorsze. Ale zdjęcia się nimi robić da.

janksz napisał/a:
czas spróbować jak to jest z lustrzanką?

PLC3 to lustrzanka właśnie.

Porządny kompakt to w/g Ciebie który?
Za ile da się to sprzedać?
Myślę, że nową lustrzanką mógłby być np. Canon 500d + sigma 18-135
Praktica to lustrzanka..fakt, tylko ,że analogowa.

janksz napisał/a:
Porządny kompakt to w/g Ciebie który?
Np Canon S95?
janksz napisał/a:
Za ile da się to sprzedać?
Dawno już nie grzebałem w antykach ;) - sprawdzałeś na allegrogo?
janksz napisał/a:
Myślę, że nową lustrzanką mógłby być np. Canon 500d + sigma 18-135
Może być, choć sigmę wymieniłbym na Canona odpowiednik. Albo D5000+18-105VR, czy też Pentax Kr+18-55
janksz napisał/a:
Praktica to lustrzanka..fakt, tylko ,że analogowa.
I jedyna różnica w stosunku do cyfrówek jest taka, że nie wspiera natychmiastowego wywoływania, czyli brakuje jej polaroidowości ;)
moronica - Nie 31 Paź, 2010

sigma 18-135? a jest w ogole taki obiektyw? chyba ze chodzi o 18-125 ale jak widac w tescie to srednie szklo. skad pomysl by wlasnie ten obiektyw wybrac?

moronica, pewnie takie sklepowe, nieoficjalne "kity". ;)

Nie wiem, czy nie wolałbym któregoś z serii G. Jakoś bardziej mi pasują. Sęk w tym, że po zabawie z A610 wolę przejść na lustrzankę. Jakoś bardziej mnie to nęci. Myślę też, że zostanę wierny Canonowi i ta 500d nawet z kitem jakoś mi przypasowała. Nowość i z dnia na dzień tańsza. Tę sigmę oczywiście 125 poradzili mi w sklepie jako alternatywę dla kita Mój problem polega na tym, że nie wiem czy posiadane M42 będą np.lepsze od tej sigmy czy nie.

nowe modele sa wprowadzane na rynek co 2-2.5 roku, 1.5roczny korpus to zadna nowosc. ale najwazniejsze ze ci pasuje, zreszta to porzadny sprzet

janksz napisał/a:
Nie wiem, czy nie wolałbym któregoś z serii G. Jakoś bardziej mi pasują
G czy S - w sumie matryc praktycznie taka sama ( przy porównaniu do APS-C).
janksz napisał/a:
Myślę też, że zostanę wierny Canonowi i ta 500d nawet z kitem jakoś mi przypasowała. Nowość i z dnia na dzień tańsza.
Nowość to raczej już nie (zastąpiony przez 550D) a tanszy - bo coraz starszy ;)
janksz napisał/a:
Mój problem polega na tym, że nie wiem czy posiadane M42 będą np.lepsze od tej sigmy czy nie.
Sigmę czy cokolwiek innego możesz dokupić później. Tzn kup sam korpus i jak zabawa w stare manuale nie będzie tym czego szukasz - wtedy kup obiektyw z AF.
Choć pewnie lepiej byłoby zamiast 500D kupić nawet K-x. Tam żadnych dandelionów nie potrzeba i z M42 działają całkiem całkiem ;)

Ostatnia uwaga słuszna, liczę tylko nadzieję, że na forum jest ktoś, kto przerabiał już pracę na analogach i podpowie jak to jest z praktyki. Uważam, że moje M42 przynajmniej teoretycznie są Ok /jasne stałki, szeroki kąt/ i jeżeli miałyby dawać takie efekty ja z Prakticą to może warto podpiąć je pod cyfrówke. Przy dandelionie chodzi ponoć cała elektrionika /potwierdzenie ostrości/. A może ktoś mi podpowie jaki obiektyw z AF spełni wymagania amatora i zastąpi te M42? W K-x wystarczy sam adapter?
masza - Nie 31 Paź, 2010

hijax_pl napisał/a:
Choć pewnie lepiej byłoby zamiast 500D kupić nawet K-x. Tam żadnych dandelionów nie potrzeba i z M42 działają całkiem całkiem ;)

Mogę tylko potwierdzić.
janksz, na Twoim miejscu nie wyzbywałabym się starych obiektywów. Fortuny za nie nie dostaniesz, a może akurat spodoba Ci się możliwość ich wykorzystania. Używanie ich - wierz mi - nie wymaga "zacięcia fotograficznego" :)

janksz napisał/a:
liczę tylko nadzieję, że na forum jest ktoś, kto przerabiał już pracę na analogach i podpowie jak to jest z praktyki
No akurat odezwała się koleżanka masza, która Heliosem foci ;)
janksz napisał/a:
W K-x wystarczy sam adapter?
Tak. Taki za parenaście złotych.
janksz napisał/a:
A może ktoś mi podpowie jaki obiektyw z AF spełni wymagania amatora i zastąpi te M42?
Pancolara 1.8/5? ;)

Miłe Koleżanki i Koledzy... Żeby doprecyzować...Oczekuję odpowiedzi typu....Kup body i podpinaj M42 bo sa lepsze od kitów i innych budżetówek, albo...sprzedaj posiadane szkła i kup obiektyw z AF dedykowany lustrzance /i tu jaki?/ bo bedzie lepszy od tych M42. :smile: Mimo wszystko w grę wchodzi jednak tylko Canon.

sposrod tanich szkiel jednak zauwaza se tendencje by te nowe byly jednak lepsze optycznie niz te starsze. nie zawsze tak jest ale zaryzykuje stwierdzenie, ze w wiekszosci przypadkow. jednak pamietaj, ze zazwyczaj tak jest ze ile osob tyle opinii wiec nie polegaj wylacznie na forum, samemu rowniez poszperaj w necie, jest tyle testow, tyle juz istniejacych tematow na najrozniejszych forach. nikt ci nie powie jednoznacznie ze masz zrobic to czy tamto, ostateczna decyzja nalezy do ciebie. poza tym zazwyczaj kity 18-55 to groszowe sprawy kupujac zestaw korpus+obiektyw wiec mozesz zaryzykowac, kupic calosc i nastepnie pozbyc sie tego co ci nie bedzie potrzebne

janksz napisał/a:
Żeby doprecyzować...Oczekuję odpowiedzi typu...

No tak prosto to nie ma, chyba że trafisz na swojego klona, który już ten problem rozwiązał. To ty podejmiesz decyzję a nie my za Ciebie ;)

janksz napisał/a:
Mimo wszystko w grę wchodzi jednak tylko Canon.

No to skoro już wiesz co potrzebujesz to rozumiem, że pozostaje pytanie o obiektyw. W takim razie polecam adapter EOS/M42 z dandelionem i już. Pamiętaj jednak, że lustrzanki cyfrowe o niepełnej matrycy mają mniejszy wizjery. A te tańsze modele nie mają nawet pryzmatu. Porównując to z Praktiką może być małym szokiem ;)

[ Dodano: Nie 31 Paź, 2010 20:52 ]
moronica napisał/a:
sposrod tanich szkiel jednak zauwaza se tendencje by te nowe byly jednak lepsze optycznie niz te starsze. nie zawsze tak jest ale zaryzykuje stwierdzenie, ze w wiekszosci przypadkow.
I tak i nie. Starsze szkła miały lepiej korygowaną aberrację - w dobie cyfrowej obróbki to nie jest problem o ile nie jest ona skomplikowana. Tak samo winieta, tez się ten problem traktuje po macoszemu - korpusy same to korygują. Z dystorsją też już walczy się softwerowo przecież.
jedyne co można zarzucić starym szkłom to brak powłok przeciwodblaskowych na soczewce tej od strony matrycy - a przecież od matrycy odbija się więcej światła niż od kliszy.

I tak to jest, jak laik rozmawia z mądrymi. Przepaść wiedzy i doświadczenia.:grin: Gdyby ta Praktica była cyfrówką nigdy bym jej na nic innego nie zamienił. Chyba zrobię tak....kupię wspomnianą 500d z kitem, dandelion podepnę M42 i zobaczę efekty. Albo je zatrzymam, albo zostanę przy kicie. Chyba, że znajdzie się ktoś, kto już to przerabiał i ma na ten temat wyrobione konkretne zdanie.
A tak przy okazji......http://lovebeer.blog.pl/ Powiedzcie proszę, czy te fotki są po obróbce czy "prosto z aparatu"? Czy jest możliwe uzyskanie takiej ostrości bez wyostrzenia programem?

janksz, ze szkłami M42 niższej półki jest był problem że jest dość spory rozrzut jakościowy. Takie dwa Heliosy montowane przez dwie panie: jedne może być super-ostry od pełnej dziury, a drugi mydlić...

Kup cyfrowe body, podepniesz i zobaczysz. Jak będzie kiepsko - pozbądź się. Jak będzie znośnie - zostaw. Tylko nie oglądaj z dokładnością do piksela - nawet nowe szkła na tym poziomie nie wykażą super ostrości ;)

Czy obiektywy M42 wymagają kalibracji z body?
lotofag - Nie 31 Paź, 2010

janksz napisał/a:
Uważam, że moje M42 przynajmniej teoretycznie są Ok /jasne stałki, szeroki kąt/ i jeżeli miałyby dawać takie efekty ja z Prakticą to może warto podpiąć je pod cyfrówke.

Po podpięciu do cyfrówki z matrycą APS-C żaden z tych obiektywów nie jest już szerokim kątem ;)
Cytat:
Czy obiektywy M42 wymagają kalibracji z body?

A jak sobie taką kalibrację wyobrażasz? Poza tym 500D i podobne nie posiadają żadnej możliwości dostrojenia układu focusa...

janksz, a cos innego sie kalibruje poza AF?

Sorry....z tą kalibracją to dałem ciała :oops:

moronica napisał/a:
a cos innego sie kalibruje poza AF?

W najstarszych (historycznie) nikkorach przysłona miała nieliniowe sterowanie. No ale to raczej podlegało przeróbce a nie kalibracji ;)

bacruk - Pon 01 Lis, 2010

janksz napisał/a:
Sorry....z tą kalibracją to dałem ciała

Niekoniecznie... trochę w tym słuszności.
Jeżeli masz przejściówkę z dandelionem który potwierdza ustawienie ostrości to normalnością jest że może występować FF/BF tak jak w szkłach AF.
Jest możliwa kalibracja układu.

hijax_pl - Pon 01 Lis, 2010

bacruk, tak z ciekawości - te dandeliony pod Canona są programowalne, czy zawsze raportują to samo szkło, np 50/1.4?
bacruk - Pon 01 Lis, 2010

hijax_pl napisał/a:
dandeliony pod Canona są programowalne

tak..można ustawić max otwór, bodaj ogniskową... jak Cię to ciekawi to gdzieś mam opis takiego ustrojstwa.

janksz - Wto 02 Lis, 2010

http://lovebeer.blog.pl/

Koledzy, ponowię swoją prośbę. Powiedzcie proszę, czy te fotki są po obróbce programem komputerowym, czy też jest możliwe, aby takie wyszły prosto z aparatu. Dla mnie są super i cieszyłbym się, gdybym mógł takie robić.

moronica - Wto 02 Lis, 2010

obecnie w dobie fotografii cyfrowej prakrycznie nie istnieje fotografia bez obrobki (nie mylic obrobki z przerobka). czemu nie napiszesz do niego PW? jest tu na forum pod ta sama ksywka
MC - Wto 02 Lis, 2010

Pewnie są jakoś obrabiane.
Generalnie filtr połówkowy, dobre światło i doświadczenie.

hijax_pl - Wto 02 Lis, 2010

janksz, połówka, polar, umiejętne ustawienie profilu przetwarzania koloru w puszce plus poprawne ustawienie balansu bieli, a przede wszystkim świadomie i mądrze dobrane parametry ekspozycji - i takie JPGi wyjdą prostu z puchy ;)

A jak się nie ma czasu to się robi w RAW zdjęcia byle jak, i w komputerze kombinuje z:
Cytat:
filtr gradientowy, ustawienie profilu przetwarzania koloru plus poprawne ustawienie balansu bieli, korekta parametrów ekspozycji

janksz - Wto 02 Lis, 2010

No to długa droga jeszcze przede mną....ale niech żywi nie tracą nadziei.
I teraz zaczynam się zastanawiać, czy dla zwykłego "pstrykacza" jak ja wchodzenie w lustro jest uzasadnione. Może dobry kompakt zaspokoiłby oczekiwania?
Czy jest taki, /najlepiej z szerokim kątem i większym zumem/, który zrobi fotki w jpg jakością niewiele odbiegające od amatorskiej lustrzanki z kitem?

hijax_pl - Wto 02 Lis, 2010

janksz napisał/a:
który zrobi fotki w jpg jakością niewiele odbiegające od amatorskiej lustrzanki z kitem?
Jeśli przez jakość rozumiesz szumy czy też osławioną plastykę - to nie.

Ale są kompakty, które też zapisują RAWy, i takie panoramki da się nimi łatwo zrobić. ot - choćby nowy P7000 http://www.youtube.com/watch?v=m5e9Elkaw6s ;)