forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 60D z EF-S 17-85 czy coś innego?

Amix - Nie 31 Paź, 2010

Krótka piłka. Chcę zmienić system. Wyjść z Olympusa i wejść w Canona. Poczytałem ten wątek i zastanawiam się nad kupnem 60D z obiektywem w zestawie EF-S 17 - 85 mm IS. Ogniskowa (dla 35 mm): 27 - 136 mm. Cena jak na razie 5690 w RTV EURO AGD, to samo w MM.
Co radzicie, poczekać, wybrać inny model, tańszy bo droższy od 60D nie wchodzi w rachubę.
Foce wszystko co się rusza i nie rusza.
To poproszę o rade.

Aha oglądałem go w sklepie, robi wrażenie.

bacruk - Nie 31 Paź, 2010

Amix, co w 60D robi na Tobie wrażenie, zwłaszcza w tej cenie? I przepraszam dodatkowo z 17-85....
goltar - Nie 31 Paź, 2010

Jeśli nie zależy Ci na filmach zastanów się nad 50D. Moim zdaniem 60D nie jest warty obecnej ceny. Za oszczędzone środki wolałbym kupić Canon 15-85 mm EF-S f/3.5-5.6 IS USM. Taki zestaw można dostać za mniej niż 4900 zł.
fatman - Nie 31 Paź, 2010

Weź 50D z 17-55 IS lub z 15-85.
MM - Nie 31 Paź, 2010

fatman napisał/a:

Generalnie podpiszę się pod tym z całym przekonaniem. Jak już chcesz kupić tego 60D to zapomnij o 17-85. Już lepiej kupić Tamrona 17-50/2.8 ze stabilizacją.

lotofag - Nie 31 Paź, 2010

Amix napisał/a:

Co radzicie, poczekać, wybrać inny model, tańszy bo droższy od 60D nie wchodzi w rachubę.

Masz 50D w bardzo atrakcyjnej cenie, chyba że chcesz płacić za niesprawdzone nowości ;)
Amix napisał/a:

Foce wszystko co się rusza i nie rusza.

Zbieraj na stosowną szklarnię...

Luke_S - Nie 31 Paź, 2010

Amix, czym fotografujesz obecnie? Na czym najbardziej Ci zależy? Czego najbardziej Ci teraz brakuje?

Sam niedawno przeskoczyłem z 4/3 na Canona.

B o g d a n - Nie 31 Paź, 2010

Amix napisał/a:
zastanawiam się nad kupnem 60D z obiektywem w zestawie EF-S 17 - 85 mm IS.
Amix napisał/a:
Cena jak na razie 5690 w RTV EURO AGD, to samo w MM.

A dlaczego wybrałeś bodaj najdroższe sklepy z ofertą 60D?
W każdym innym masz o kilkaset złotych taniej taki zestaw, który według mnie jest jak najbardziej dla amatora.
Tutaj za 4822 zł..
A za 4922 zł. masz taki zestaw 60D z 18-135 IS.
Według mnie i jeden i drugi zestaw jest godny uwagi.

Oczywiście jeśli nie zależy Ci na atutach 60D, możesz szukać 50D z takimi szkłami - będzie jeszcze taniej. :smile:

Sunders - Nie 31 Paź, 2010

goltar napisał/a:
Jeśli nie zależy Ci na filmach zastanów się nad 50D

fatman napisał/a:

MM napisał/a:
podpiszę się pod tym z całym przekonaniem

No to ja się pod tym podpiszę jako czwarty,też z pełnym przekonaniem :smile:

cybertoman - Pon 01 Lis, 2010

Ja tez sie podpisuje. I to z przekonaniem - sam wybralem 50D z 15-85.
Sunders - Pon 01 Lis, 2010

cybertoman napisał/a:
wybralem 50D z 15-85.

Ja "dla odmiany" wybrałem 2 lata temu zestaw 50d+17-55/2,8 i do dzisiaj jestem z niego zadowolony :smile:

goltar - Pon 01 Lis, 2010

MM napisał/a:
fatman napisał/a:

Generalnie podpiszę się pod tym z całym przekonaniem. Jak już chcesz kupić tego 60D to zapomnij o 17-85. Już lepiej kupić Tamrona 17-50/2.8 ze stabilizacją.
Też bym to zaproponował tylko taki zestaw przekracza podany budżet. Zależy też na czym bardziej Ci zależy, uniwersalność 15-85, jakość 17-55.
Amix - Pon 01 Lis, 2010

No to teraz mam dylemat. Na filmach mi nie zależy, od tego mam kamerę Panasonica HDC-SD200.
Rozmyślałem dużo o50D wcześniej i już prawie mnie przekonaliście, chodź prawie robi duża różnice :wink:
Rozsądne jest to co napisał między innymi @MM.
Chcę kupić Canona i pomału do niego się przestawiać z systemu 4/3 Olka, ale zestaw zostawiam, szkoda sprzedawać za grosze, chodź sprzęt w idealnym stanie, nie to, że na sprzęt chucham i dmucham, ale jak coś już kupie to dbam o niego.
Co do najdroższych sklepów, to w Szczecinie innych nie ma, wiocha z tramwajami. Kiedyś był foto-joker, ale się wyniósł.
Wracając do Olka, bo jest pytanie czemu odchodzę od tego systemu. Ano fajnie się go kupuje bo jest dość tani z w miarę dobrymi kitami, ale już coś dokupić to albo nic nie ma, albo ceny z kosmosu. Poza tym nie widzę jakoś przyszłości w tym systemie, coś Olympus wpadł od jakiegoś czasu w jakąś czarna dziurę i nie warto już w niego inwestować, starczy co mam rezerwowo, jak kupie Canona.
Wracając jeszcze raz do Canona, to jeszcze pomyśle czy 50D, czy 60D. Szkło w zestawie wiadomo nie jest dobre i chyba kupię body i tego Tamarona, zależy mi bardziej na jakości.
Na drugi obiektyw będę sobie zbierał pieniądze i spokojnie kupie później.
Napiszcie może jeszcze raz odnośnie obiektywów, co najlepiej kupić. Jeden to taki np. 17-55, ale drugi chciał bym jakiś zoom ale pojęcia nie mam jaki. Max 300mm przeliczając na mały obrazek, no i cena dla normalnego człowieka.
Dzięki za zainteresowanie i rady, czekam jeszcze na sugestie.

lotofag - Pon 01 Lis, 2010

Amix napisał/a:
Na filmach mi nie zależy, od tego mam kamerę Panasonica HDC-SD200.

To mógłbyś się zdziwić co potrafi lustrzanka, ale to bardziej temat dla entuzjasty filmowania.
Amix napisał/a:

Wracając jeszcze raz do Canona, to jeszcze pomyśle czy 50D, czy 60D.

Zastanów się co takiego posiada 60D co jest dla Ciebie na tyle istotne, żeby dopłacić. To akurat dość kontrowersyjny póki co model, pod pewnymi względami krok do przodu, ale w innych wygląda na krok wstecz względem 50D - Canon przeorganizował swój line-up.
Amix napisał/a:

Jeden to taki np. 17-55, ale drugi chciał bym jakiś zoom ale pojęcia nie mam jaki. Max 300mm przeliczając na mały obrazek,

A 17-55 to niby co, stałoogniskowy jest? ;) Nazwij rzecz po imieniu - chcesz teleobiektyw. Zoom to potoczna nazwa każdego obiektywu zmiennoogniskowego, a nie tylko tych o dłuższych ogniskowych.
Amix napisał/a:

no i cena dla normalnego człowieka.

To może od razu określ kwotę i sprawdź co dostaniesz przy takim budżecie.

Amix - Pon 01 Lis, 2010

Kwotę określiłem wyżej, na pierwszy rzut, około 5,5k z jednym obiektywem. Na drugi będę zbierał pieniądze i jak napisałem kupie później np. latem.
Z tym zoomem to się przejęzyczyłem, oczywiście, że wszystkie zmiennoogniskowe to są zoomy.
Często jestem w Warszawie, zajrzę do Fotojokera.

fatman - Pon 01 Lis, 2010

Amix napisał/a:
... Jeden to taki np. 17-55, ale drugi chciał bym jakiś zoom ale pojęcia nie mam jaki. Max 300mm przeliczając na mały obrazek, no i cena dla normalnego człowieka.

Weź 70-300 f/4-5,6 IS, cena ok 1600-1700 PLN jest do przyjęcia dla normalnego człowieka.
Pewnie inni koledzy będą kusić Cię na 70-200 ale pamiętaj, że przy słabszym swietle potrzeba naprawdę dobrej ręki, żeby zrobić ostro bez IS na 200 (w cropie = 320).
Jak weźmiesz dobry 70-300 f/4-5,6 IS to nie będziesz żałował. Ja go używam rzczej rzadko. Ot... kompresja przy widoczkach ale również do kwiatków. Piękny bokeh i dobra ostrosć.
Test tego obiektywu na optycznych jest również zachęcający.

Amix - Pon 01 Lis, 2010

Poczytałem sobie jeszcze raz o 50D, hmm jak na razie, to 50D wypada lepiej. Ja nie biorę pod uwagę w ogóle możliwości robienia filmów aparatem foto. I tak w jednej torbie nosze aparat i kamerę.

Jest jedno ale co do 60D nie ma jeszcze szczegółowych testów, a o obu aparatach czytałem na Fotopolis.pl gdzie w stosunku do 50D jest dość krytycznie odniesienie nowości w postaci 60D. Dość marna obudowa, szybkość zdjęć seryjnych mniejsza, to co zdążyłem na razie zauważyć czytając. W ogóle napisali jak by ten Canon 60D się cofnął. To są jednak dylematy co wybrać, a tylko wybieram wśród dwóch modeli.

To nie jest jeszcze taka piekarnia z tym kupnem, ale coś mi mówi jednak za 50D.

Ktoś się pytał jakiego mam Olympusa, mam E-520 plus dwa kitowe obiektywy Zuiko 14-42 i 40-150mm

MM - Pon 01 Lis, 2010

Zamiast Canona 70-300 IS wolałbym poczekać i zobaczyć co potrafi nowy Tamron 70-300 VC (ze stabilizacją). Ta ostatnia jest ponoć rewelacyjna a i sam obrazek niezły. W tym tygodniu będę miał chyba okazję dorwać to szkło pod Canona i wtedy napiszę co i jak.
tkosiada - Pon 01 Lis, 2010

namieszam Ci
bierz nikona D7000 bo lepszy AF, pomiar światła, ma juz czas 1/8000, bardzo dużo skrótów do funkcji na body i wiekszy wybór szkieł amatorskich
poza tym moje doswiadczenie pokazuje że Nikon lepiej wspólpracuje z szkłami nie firmowymi
puki nie kupiłeś, przemyśl
miałem 50 canona, ale nie pasowała mi do końca
zmieniłem system i skończyły sie moję problemy i pytania, teraz pełna zabawa
pozdro :cool:

a w kwesti tele to nikkor 70-300 VR i nie mam pytań

Baku - Wto 02 Lis, 2010

Canon:
50D - 2670
17-55/2.8 - 3280
70-300IS - 1100
------
7050 zł

Nikon
D7000 - 4450
17-55/2.8 - 4625
70-300VR - 1570
------
10645 zł

Różnica jest taka, że zamiast 70-300IS można brać 70-200/2.8L lub 70-200/4L IS.

Trochę ten brak pytań i wątpliwości kosztuje. W życiu bym się nie zdecydował na taki zestaw za takie pieniądze. Pomijając już fakt braku firmowego 70-200 w sensownej cenie u Nikona. Oczywiście można sobie cały system zbudować w oparciu o Sigmę czy Tamrona żyjąc przeświadczeniem, że "Nikon lepiej współpracuje", tylko że to samo u Canona będzie na firmowych obiektywach. A w porównaniu z AF Olympusa Canon to już zupełnie inna klasa.

maczetka - Wto 02 Lis, 2010

Baku napisał/a:
Canon:
A w porównaniu z AF Olympusa Canon to już zupełnie inna klasa.

ze niby olek taki slaby? tak z ciekawosci...

P_M_ - Wto 02 Lis, 2010

Baku napisał/a:

Różnica jest taka, że zamiast 70-300IS można brać 70-200/2.8L lub 70-200/4L IS.

Trochę ten brak pytań i wątpliwości kosztuje. W życiu bym się nie zdecydował na taki zestaw za takie pieniądze. Pomijając już fakt braku firmowego 70-200 w sensownej cenie u Nikona. Oczywiście można sobie cały system zbudować w oparciu o Sigmę czy Tamrona żyjąc przeświadczeniem, że "Nikon lepiej współpracuje", tylko że to samo u Canona będzie na firmowych obiektywach. A w porównaniu z AF Olympusa Canon to już zupełnie inna klasa.

Niby to samo tansze u canona. Ale czy lepsze? Sprawa dyskusyjna. Te dwa obietywy nikona sa drozsze, ale i zdecydowanie lepsze, wiec cena jest usprawiedliwiona.

Troche z pupy porownywanie modeli wycofywanych i tych świeżo po premierze, kiedy roznica cen najwieksza. No i wiesz, ze nikon i canon nie maja puszek na tym samym poziomie. D300s i d7000 to jednak za wysokie progi dla 50d.

Zgoda, co do bogactwa 70-200 w canonie.
Dobry egzemplarz sigmy to tez nie taki sw. gral. Da sie znalezc i swietnie dziala.

Co do olka - generalnie poglady mam zblizone w tym temacie.

veenee - Wto 02 Lis, 2010

P_M_ napisał/a:
Troche z pupy porownywanie modeli wycofywanych i tych świeżo po premierze,

nie troche - bardzo.

Amix - Wto 02 Lis, 2010

Ciesze się, ze piszecie. Na pewno Wasze posty sprowadzą mnie na dobra ścieżkę do lądowania, bo tak na marginesie zajmuje się spotterstwem, oraz sporo latam samolotami i filmuję po cichu :wink: "moje" starty i lądowania. czasem "stewke" zapytam czy wolno, tak dla jaj.
Piszcie jeszcze śmiało, każdy Wasz post jest dla mnie cenny.

Baku - Wto 02 Lis, 2010

P_M_ napisał/a:
Troche z pupy porownywanie modeli wycofywanych i tych świeżo po premierze, kiedy roznica cen najwieksza.

veenee napisał/a:
nie troche - bardzo.

Dlaczego? Obydwa korpusy są do kupienia w sklepie i z gwarancją. Nie trzeba przeszukiwać aukcji, kupować ostatnich egzemplarzy. A dylemat pojawił się tu i teraz, a nie za miesiąc czy za kwartał, kiedy D7000 raczy stanieć.
Kolejny raz pokutuje stereotyp jakoby np. dwuletnie korpusy automatycznie robiły gorsze zdjęcia w momencie gdy na horyzoncie pojawia się następca.
Z resztą nie ja wymyśliłem w tym wątku D7000. To co napisałem jest jedynie wyrazem mojego zwątpienia czy w danym momencie (przy danym budżecie) jest to taki dobry pomysł - może D90 jest lepszą alternatywą?

P_M_ napisał/a:
No i wiesz, ze nikon i canon nie maja puszek na tym samym poziomie. D300s i d7000 to jednak za wysokie progi dla 50d.

Canona i Nikona trudno jest ze sobą porównywać wprost - zawsze tak było, że firmy te tworzyły swoje segmenty unikając bezpośredniego starcia. Progi może za wysokie na 50D ale to przecież nie ta półka cenowa, skoro punktem wyjścia jest 50D a nie 7D. Można przecież od razu wyskoczyć z D3x i trudno będzie znaleźć coś lepszego, prawda?

tkosiada - Wto 02 Lis, 2010

D7000 zaproponowałem własnie ze wzgledu na nowszy i pewniejszy AF porównując D90 i 50D
poza tym wspomniałeś o spoterce, 39 pól zrobi swoje

hydra - Sro 03 Lis, 2010

B o g d a n napisał/a:

Tutaj za 4822 zł..
A za 4922 zł. masz taki zestaw 60D z 18-135 IS.
Według mnie i jeden i drugi zestaw jest godny uwagi.

Sory za OT ale coś takiego mi się pojawiło z linku :

[img][/img]

hijax_pl - Sro 03 Lis, 2010

No w końcu to... Joker :mrgreen:
Amix - Sro 03 Lis, 2010

U mnie NIS 2011 zablokował foto książkę. Był tez jakiś raport przez moment. Dziwne bo wcześniej tego nie było, otwierałem linki.
edmun - Sro 03 Lis, 2010

śmieć w reklamie. często spotykane :)
pan.tadeusz - Pią 05 Lis, 2010

Amix napisał/a:
Kwotę określiłem wyżej, na pierwszy rzut, około 5,5k z jednym obiektywem.

przy takiej sumie nie myślałeś o E-5?
wygląda na bardzo udaną puszkę

jaad75 - Pią 05 Lis, 2010

Baku napisał/a:
A w porównaniu z AF Olympusa Canon to już zupełnie inna klasa.
Tak, jeśli mówimy np. o E-3 - wyraźnie niższa... :twisted:
Baku - Pią 05 Lis, 2010

Jeżeli chodzi o serię trzycyfrową Olympusa to AF Canona na pewno jest zdecydowanie lepszy. A jeżeli chodzi o E-3 to sam nie miałem okazji porównać (z resztą co by to było za porównanie, skoro tym E-3 pewnie cyknąłbym kilka fotek) jednak mam tu wypowiedź naszego forumowego kolegi:

Luke_S napisał/a:
Coś napiszę o autofocusie w Canonie 5DII...

Do niedawna, przez kilka lat, siedziałem w systemie Olympusa. Miałem m.in. model E-30, który dzieli ten sam układ AF co E-3 - ponoć najszybszy autofocus na świecie wg. materiałów reklamowych producenta. 11-punktów podwójnie krzyżowych miało zapewniać szybkość i precyzję. No i AF faktycznie był dobry, mimo że nie miałem obiektywów z napędem ultradźwiękowym. Ten poziom działania AF w zupełności mnie zadowalał, tym bardziej, że za bardzo nie miałem porównania do innych systemów. Mówiąc krótko, nigdy mnie zawiódł.

Zdecydowałem się jednak na przesiadkę na 5DII. Naczytałem się o fatalnym działaniu AF, ale machnąłem na to ręką. Spodziewałem się, że będzie nieco wolniejszy, niż w E-30, ale trudno. Jednak gdy Canon trafił wreszcie w moje ręce, szybkość autofocusa mnie po prostu zmiażdżyła - jest wyraźnie szybszy, niż ten w Olympusie. I to nie tylko na środkowym krzyżowym punkcie, ale i na zewnętrznych, które krzyżowe nie są. Przewaga Canona w słabym oświetleniu jest kolosalna - nawet dwa razy szybciej. Inna sprawa, że mam teraz obiektywy z napędem ultradźwiękowym (17-40L i 24-105L) i być może tutaj tkwi sedno.

A porównujemy AF E-3 z 5DII, który jest jak wiemy słabszy od dwucyfrowej serii Canona, czy choćby tego co prezentuje 7D.
Może jednak jaad75 trochę przesadzasz ze swoim ciągłym i nużącym obalaniem canonowskich wiatraków...

Baku napisał/a:
A porównujemy AF E-3 z 5DII, który jest jak wiemy słabszy od dwucyfrowej serii Canona, czy choćby tego co prezentuje 7D.
Może jednak jaad75 trochę przesadzasz ze swoim ciągłym i nużącym obalaniem canonowskich wiatraków...
Autofokus w E-3 jest porównywalny z szybkością tego w D300 (conajmniej), autofokus w 5D jest bardzo zbliżony do tego z K10D. To tyle na temat fantastycznych odczuć kolegi.
Luke_S - Pią 05 Lis, 2010

Bardzo dokładnie sprawdzałem różnice w działaniu AF między E-30 i 5DII. Nie napisałbym tego, gdybym nie był pewien swoich obserwacji.

Luke_S napisał/a:
Bardzo dokładnie sprawdzałem różnice w działaniu AF między E-30 i 5DII. Nie napisałbym tego, gdybym nie był pewien swoich obserwacji.
A ja miałem przez długi czas sąsiada z 5D (Mk.I) i E-3 z 12-60 w domu przez dobrych kilka dni. AF w 5D Mk.II ponoć nie został poprawiony...

Ja nie wiem, czy AF w 5DII został poprawiony, czy nie został. Miałem przez pewien czas oba systemy i znam ich wady i zalety, również te dotyczące działania AF. I żaden sąsiad nie był mi potrzebny do tego, abym mógł wyrobić sobie opinię.

Luke_S napisał/a:
I żaden sąsiad nie był mi potrzebny do tego, abym mógł wyrobić sobie opinię.
Z sąsiadem porównywaliśmy AF-y K10D i 5D i jak już kiedyś pisałem było generalnie bardzo podobnie, raz z przewagą jednego, innym razem drugiego, w zależności od szkieł (BTW, nie miałem wtedy jeszcze żadnego SDM-a, więc to porównanie USM vs. śrubokręt). Obydwa zresztą niszczył prędkością analogowy Nikon F100 ze śrubokrętowym 50/1.8.
Baku - Pią 05 Lis, 2010

jaad75 napisał/a:
Autofokus w E-3 jest porównywalny z szybkością tego w D300 (conajmniej), autofokus w 5D jest bardzo zbliżony do tego z K10D. To tyle na temat fantastycznych odczuć kolegi.

jaad75, zaczynasz się kreować na oficjalne źródło danych pierwotnych.

Baku napisał/a:
jaad75, zaczynasz się kreować na oficjalne źródło danych pierwotnych.
Wiem, co widziałem i nie było to tylko moje odczucie, co więcej, ma to też potwierdzenie w ogólnych opiniach, poza nielicznymi wyjątkami. BTW, jak dla mnie ani AF w K10D, ani w 5D nie jest zbyt wolny - nie mam absolutnie żadnych problemów z ich prędkościami, ale fakty pozostają faktami.
Baku - Pią 05 Lis, 2010

Wcale mi nie chodzi o AF 5d czy 5dII, bo wszyscy* wiedzą, że to żadne mistrzostwo - raczej celowe upitolenie dobrego korpusu, żeby nie robił konkurencji wyższej półce w ramach tego samego systemu. I znając możliwości 5d (starego) jak i 40d AF z piątki także i mnie wydaje się wystarczający. Bardziej drążę temat w kierunku szybkości (wspaniałości) AFu E-3. Czy faktycznie jest to coś bardziej klasy d300 czy jednak w zdaniu "A w porównaniu z AF Olympusa Canon to już zupełnie inna klasa.
Tak, jeśli mówimy np. o E-3 - wyraźnie niższa..." nie kryje się przesada.

* - wszyscy: kto ma wiedzieć ten wie.

No jak widać każdy miał do czynienia z innymi "faktami" w swoim życiu :)

Baku, masz 40D - weź sobie idź choćby do sklepu i porównaj. Naprawdę, różnica jest wyraźna. W prędkości i celności oczywiście - nie mówię o zaawansowanych funkcjach śledzenia 3D, bo tych nie sprawdzałem i tu będzie na pewno różnica w stosunku do D300, wynikająca choćby z ilości punktów AF.
Baku - Pią 05 Lis, 2010

Ale już się teraz pogubiłem. Co mam porównać w sklepie: 40D do D300 czy E-3 do 40D?

Baku napisał/a:
E-3 do 40D?
E-3 do 40D (możesz przy okazji porównać D300 jeśli chcesz)... :smile:

Takie porównanie powinno rozwiać wszystkie możliwości.
Baku - Pią 05 Lis, 2010

Wolałbym wziąć D700 na testy :smile:
Niestety nikt z moich znajomych nie posiada E-3 (a szkoda). W "Miejskich Macalniach" także nie jest to bardzo częsty gość.
Poza tym (żeby było uczciwie) wypadało by go brać na testy z jakimś SWD, a to już graniczy z cudem.

Baku, ostatnio widziałem E-3 w którymś krakowskim Fotojokerze - przypuszczam, że również w Łodzi będą go mieli.
Baku - Pią 05 Lis, 2010

Jak mi się w ręce napatoczy to okazji postaram się nie przepuścić. Olympusy bardzo lubię - do tej pory noszę cały czas przy sobie leciwy (7 lat) kompakt tej firmy... ...tak na wszelki wypadek :smile:

Łatwiej będzie znaleźć w sklepie E-30. Pod względem AF to to samo (a niektórzy twierdzą, że nawet nieco lepiej). Jakieś szkło SWD też się powinno znaleźć w MM.

Luke_S napisał/a:
Łatwiej będzie znaleźć w sklepie E-30. Pod względem AF to to samo (a niektórzy twierdzą, że nawet nieco lepiej).
Nie wiem, nie miałem nigdy wlączonego E-30 w ręce.
Amix - Pon 08 Lis, 2010

tkosiada napisał/a:
D7000 zaproponowałem własnie ze wzgledu na nowszy i pewniejszy AF porównując D90 i 50D
poza tym wspomniałeś o spoterce, 39 pól zrobi swoje

No Panowie dyskusja zeszła trochę na boczny tor i dla mnie nic z tego nie wynika. Zastanawiam się całkiem poważnie nad Nikonem D7000. Chodzi tu między innymi o spotting i F1. 39-pól swoje zrobi, tak jak to zaznaczył kolega @tkosiada

GoOrange - Nie 21 Lis, 2010

Ja jeszcze kilka dni temu też miałem podobny dylemat, wybrałem 50D, po prostu ta cena teraz jest bardzo dobra a sprzęt sprawdzony i naprawdę dobry. Inna sprawa że 60D wielkimi krokami zbliża się do ceny 3000 zł a D7000 szybko poniżej 4000 zł nie spadnie.
Reasumując bierz 50D, sam tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony.

Co do E-3 i AF. Miałem to body z 12-60 czyli szkłem SWD, jestem pewny na 1000% że tandem 50D z 24-105L jest zdecydowanie szybszy.