forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Problemy z LV w Canonie 50D

Sajgon - Nie 31 Paź, 2010

Przestał mi działać AF w trybie LV. Na ekranie widać biały prostokąt od ostrości oraz malutki szary kwadracik po środku... Może coś przestawiłem?? nie przypominam sobie abym coś grzebał w ustawieniach ale może jednak bo dawno nie używałem tego trybu...
MM - Nie 31 Paź, 2010

Włączyłeś środkowy punkt AF-u i szybki AF?

Tak, cały czas mam na quick, zmieniałem na Live i też nie działa.
MM - Nie 31 Paź, 2010

A na obiektywie jest włączony AF?

Oczywiście, sprawdzałem na kicie i 50mm...

Przez wizjer AF działa normalnie bez zarzutu, nie korzystałem z LV ostatnio ale nie przypominam sobie aby w tym trybie pokazywały się punkty AF na szaro.

jacenty - Pon 01 Lis, 2010

Użyj przycisku AF-ON.
Sajgon - Pon 01 Lis, 2010

Na LV przytrzymuje AF-ON, pokazuje mi się w wizjerze obraz który się wyostrza i powraca z powrotem do LV (w tym czasie słychać oczywiście dźwięk lustra jak przy włączaniu/wyłączaniu LV)
jacenty - Pon 01 Lis, 2010

Proponuję jeszcze raz przeanalizować instrukcję obsługi od strony 115-130.
http://software.canon-eur...1334.asp?model=

Nie wiem już sam czy mi się coś po...... ale czy mogę ustawiać ostrość w trybie LV za pomocą spustu migawki poprzez wciśnięcie do połowy?
Kocur - Pon 01 Lis, 2010

Niestety, nie ma takiej możliwości.
MM - Pon 01 Lis, 2010

Kocur napisał/a:
Niestety, nie ma takiej możliwości.

Nie można? Hmm... Już nie pamiętam dokładnie jak było w 50D, ale w 7D można, więc...

Kocur - Pon 01 Lis, 2010

W 50D, podobnie jak w 40D, nie ma takiej możliwości. Zapewne w 7D poszli po rozum do głowy i zrobili to normalnie.

Ja właśnie byłem przekonany, że można. Bawiłem się tez 550d i tam chyba tak to działało podobnie jak w 7d. Od momentu zakupu nawet chyba nie uruchamiałem LV aż do wczoraj gdy słabo widzący wujek chciał zrobić zdjęcie i musiałem włączyć LV i właśnie stąd mój problem.