|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw portretowy do Nikona
krokodajl - Pon 01 Lis, 2010 Temat postu: Obiektyw portretowy do Nikona mam zamiar w najbliższych tygodniach zakupić aparat Nikon d5000 z kitem 18-105. Docelowo chciałbym dokupić do tego aparatu jakiś obiektyw do portretów z ładnym bokeh'em. Zastanawiam się czy ładniejszy efekt rozmycia uzyskam ze stałki czy z tele. Problemem w wyborze obiektywu może być brak śruby w tym aparacie...
hijax_pl - Pon 01 Lis, 2010
krokodajl napisał/a: | Zastanawiam się czy ładniejszy efekt rozmycia uzyskam ze stałki czy z tele. | Stałki bo mniejsze GO uzyskasz czyli większe rozmycie. Ale czy mówiąc ładniejszy miałeś na myśli bokeh?
krokodajl napisał/a: | Problemem w wyborze obiektywu może być brak śruby w tym aparacie... | Nie - problemem może być koszt obiektywów z którymi będziesz miał AF
krokodajl napisał/a: | mam zamiar w najbliższych tygodniach zakupić aparat Nikon d5000 z kitem 18-105 | To może dołożysz tych parę stów i weźmiesz D90?
krokodajl - Pon 01 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Stałki bo mniejsze GO uzyskasz czyli większe rozmycie. Ale czy mówiąc ładniejszy miałeś na myśli bokeh? |
Tak, myślałem o bokeh
hijax_pl napisał/a: | Nie - problemem może być koszt obiektywów z którymi będziesz miał AF |
też się tego obawiam
hijax_pl napisał/a: | To może dołożysz tych parę stów i weźmiesz D90? |
ciągle biję się z tą myślą czy dokładać do d90 z tym szkłem, to jednak 700zł różnicy. Ale poczekam jeszcze trochę(z miesiąc) i zobaczę jak się rozwinie sytuacja. W ostatnich tygodniach taki zestaw (d90+18-105) potaniał o jakieś 200zł, ale czy stanieje w najbliższych tygodniach do poziomu <= 3000zł? obawiam się, że niestety nie
hijax_pl - Pon 01 Lis, 2010
krokodajl napisał/a: | Tak, myślałem o bokeh | Z tym to ciężej - bo kszatłt bokehu nie jest bezpośrednio powiązany z jasnością obiektywu a bardziej z aberracja sferyczną. Czyli im lepiej korygowana aberracja - tym gorzej wyglądający bokeh
krokodajl napisał/a: | ciągle biję się z tą myślą czy dokładać do d90 z tym szkłem, to jednak 700zł różnicy. | Jednak różnica w koszcie zakupu nikkora 85/1.4G a 85/1.4D to około 2tyś, a w cenie tej różnicy mógłbyś kupić też 85/1.8D i 50/1.8D.
krokodajl napisał/a: | czy stanieje w najbliższych tygodniach do poziomu <= 3000zł? obawiam się, że niestety nie | Kto wie? Zależy od tego jak silnie będą promować D7000 oraz ile mają jeszcze w magazynach D90 do opchnięcia...
wintermute01 - Sob 24 Wrz, 2011 Temat postu: Jasny obiektyw portretowy do D5100? Szukam jasnego obiektywu do D5100.
Myślałem o 50mm 1.4 lub 50mm 1.4 AF-S, ale podobno są trudne do użytku w pomieszczeniach ("Specyficzna ogniskowa na DX - ograniczona użyteczność w pomieszczeniach." - cytat z forum).
Proszę o komentarz osoby które miały do czynienia z tymi obiektywami na DX lub znają sensowną alternatywę która kosztuje mniej niż nowy samochód.
Oprócz jestem ciekawy porównania manual vs AF. Nigdy nie używałem manuala a o AF w tym modelu słyszałem że ma tendencje do słabej trafności. z drugiej strony D5100 ma ciągły AF przy wideo wię AF-s chyba też ma sens?
Z góry przepraszam jak głoszę jakieś totalne herezje i bzdury - jestem amaorem i to bardzo początkującym.
moronica - Sob 24 Wrz, 2011
jesli 50mm to dla ciebie za wasko to odpowiedz jest prosta - 35mm f/1.8
ostrzenie manualne moze byc wygodne ale tak jest zazwyczaj tylko w manualnych obiektywach. pierscien ostrosci w obiektywach z AF czesto nie pracuje tak dobrze jak ten w manualach. oczywiscie sprawuje sie w jednych obiektywach lepiej, w innych gorzej
hijax_pl - Sob 24 Wrz, 2011
wintermute01 napisał/a: | ale podobno są trudne do użytku w pomieszczeniach | Zależy o jaki portret Ci chodzi i o jakim pomieszczeniu myślisz
Mam i 50 i 35 na DX i obie sprawdzają się nieźle
maput - Sob 24 Wrz, 2011
Na pewno bardziej "klasyczną" portretówką (na DX) jest 50-tka. No ale to zależy jaki kto woli portret. Używając 35-tki trzeba chyba więcej umieć
wintermute01 - Sob 24 Wrz, 2011
a jak z celnością na trybie AF na 50mm, szczególnie w trybie fimowania?
maput - Sob 24 Wrz, 2011
W filmowaniu nie mam pojęcia.
A celność to chyba bardziej zależy od korpusu Ja nie narzekam.
wintermute01 - Sob 24 Wrz, 2011
Czyli generalnie 50mm manual lub AF-s nie jest jakąś pomyłką do portretów?
i jeszcze kilka pytań:
- niektóre obiektywy maja tendencje do FF lub BF. Gdybym akurat na taki trafił czy można to w jakimś serwisie wyregulować i czy musi to być autoryzowany serwis Nikon?
- jakieś sugestie/doświadczenia z Sigmą 50 1.4 EX DG HSM? Droższe szkło ale czy warte dopłaty?
komor - Nie 25 Wrz, 2011
wintermute01 napisał/a: | jakieś sugestie/doświadczenia z Sigmą 50 1.4 EX DG HSM? Droższe szkło ale czy warte dopłaty? |
Akurat jest świeży wątek w dziale wyżej: Jak sprawdza sie Sigma 50 1.4 EX HSM?.
pandorra - Wto 03 Sty, 2012
obiektyw samyang_85mm_f1_4 też nalezy do jasnych i porządnych, mój znajomy go miał i był z niego niesamowicie zadowolony, światło świetnie się sprawdza. On akurat robił dużo portretów i ja na prawdę jestem pod wrażeniem jego prac tym obiektywem.
hijax_pl - Wto 03 Sty, 2012
pandorra napisał/a: | ten obiektyw | Z 5100 będzie współpracować, ale ergonomia tej współpracy wielu zniechęca. I jeśli Two∆ znajomy ma też nikona z niższej półki to nie dziwne, że ten obiektyw... miał (czyli już nie ma).
loveontop - Nie 25 Mar, 2012 Temat postu: Jaki obiektyw do nikona D3100 Heej ; )) mam nikona D3100 i zastanawiam się nad nowym obiektywem. Najczęściej robie portrety, a więc czekam na propozycje obiektywów, dzięki którym te portrety będą ładniejsze
hijax_pl - Nie 25 Mar, 2012
35/1.8G albo 50/1.8G
Ktory? Sprawdź, która ogniskowa Ci bardziej pasuje.
ophiuchus - Nie 25 Mar, 2012
Ja bym proponował oba
panmarecq - Nie 25 Mar, 2012
Rozumiem,że pod pojęciem portrety widzisz zdjęcia ciaśniej skadrowane,samej twarzy.
Najlepiej byłoby 85/1.8 G ale on niedawno wyszedł i ciągle jest dość drogi(prawie 2000zł).
Bierz 50/1.8G. Zbiera dobre opinie i powinien dobrze współpracować z Twoim d3100.
komor - Nie 25 Mar, 2012
loveontop, scaliłem Twój temat z dwoma bardzo podobnymi. Zamiast zakładać nowy temat wystarczyło nieco poszukać…
|
|