|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wirtualne Plenery - XIII WIRTUALNY PLENER
goltar - Pon 01 Lis, 2010 Temat postu: XIII WIRTUALNY PLENER XIII WIRTUALNY PLENER
Temat XIII wirtualnego pleneru, który zaproponował Ruslan to: "Siła.".
Zasady pleneru są następujące:
1. Kolejny temat wybiera zwycięzca tego pleneru.
2. Temat jest zamykany do dnia 14.11.2010. W tym czasie każdy chętny przygotowuje swoje prace związane mniej lub bardziej z tematem.
3. 15.11.2010 temat będzie ponownie otwarty i do 21.11.2010 każdy może wstawić jedno zdjęcie. Zdjęcia powinny być kolejno numerowane. W tym czasie zakazane jest wstawianie jakichkolwiek komentarzy.
4. Od dnia 22.11.2010 do dnia 27.11.2010 mamy czas na dyskusje, głosowanie i wybór zwycięzcy. Każdy w komentarzu może oddać głos na jedno zdjęcie. 28.11.2010 podliczam głosy i ogłaszam zwycięzcę.
5. Wielkość zdjęć ograniczona jest do 800 x 800 pix, format zdjęć JPEG.
6. Data wykonania zdjęcia nie jest istotna (mogą to być zdjęcia już wcześniej wykonane) .
7. Edycja w programach graficznych jest dozwolona.
8. Wszelkie uwagi formalne i techniczne proszę zgłaszać w TYM TEMACIE.
9. Biorąc udział w plenerze każdy z uczestników wyraża zgodę, aby zdjęcie które otrzyma największą liczbę głosów zostało umieszczone na głównej stronie portalu optyczne.pl wraz z nickiem autora, w informacji o nowym temacie wirtualnego pleneru.
goltar - Pon 15 Lis, 2010
Zapraszam do wstawiania zdjęć.
hajhet - Pon 15 Lis, 2010
1. Stalowa siła.
sklsk - Wto 16 Lis, 2010
2. rozwiązanie siłowe
Tomasz_ - Sro 17 Lis, 2010
3. Turbosiła
Nikitaa - Czw 18 Lis, 2010
4. sila ognia
szaleniec - Czw 18 Lis, 2010
5. Siła zapałki
hijax_pl - Czw 18 Lis, 2010
6
dr11 - Czw 18 Lis, 2010
7. Siła w energii
Tutejszyn - Czw 18 Lis, 2010
8.
B o g d a n - Czw 18 Lis, 2010
9.
fatman - Czw 18 Lis, 2010
10. Siła spokoju...
Tworas - Czw 18 Lis, 2010
11. rośnie w siłę
degol - Sob 20 Lis, 2010
12
siła natury
Daniel*1977 - Sob 20 Lis, 2010
trochę mocy
13
340 FOUR BARREL by Daniel*1977, on Flickr
zwirek210 - Nie 21 Lis, 2010
14.
trupek83 - Nie 21 Lis, 2010
..poprawiony rozmiar mej trzynastki. Pozdrawiam.
15.
bbeeaa - Nie 21 Lis, 2010
16.
Tadek - Nie 21 Lis, 2010
17
multics - Nie 21 Lis, 2010
18. Siła (Wikipedii)
goltar - Nie 21 Lis, 2010
Po wstawieniu poprawionych zdjęć zmieniłem numerację tak aby była kolejna.
klecha - Nie 21 Lis, 2010
19. Siła muzyki
goltar - Pon 22 Lis, 2010
I czas przejść do ocen...
dr11 - Pon 22 Lis, 2010
11, 8, 11, 8... ?
Wybieram 8
moronica - Pon 22 Lis, 2010
3. podoba mi sie kolorystyka
4. chaotyczna kompozycja i ostrosc ustawiona nie tam, gdzie byc powinna
5. ciekawe, choc nie dostrzeglabym zwiazku z tematem bez podpisu
9. podoba mi sie, ale szkoda ucietych nog
11. chyba glowa ciut poruszona
15. fajnie wypatrzone
18. pomysl jest ale wymaga dopracowania
19. ot takie sfotografowane logo, nie widze tu wkladu tworczego fotografa
wybieram 11
Tutejszyn - Pon 22 Lis, 2010
Podoba mi się wiele prac. W tym plenerze ujął mnie obraz nr 9. Bardzo lubię ten rodzaj ekspresji na fotografiach. Mój głos na 9
Tadek - Pon 22 Lis, 2010
Ja głosuje na 15
masza - Pon 22 Lis, 2010
Plener obfitował w prace. Najprzeróżniejsze...
3. Kolorystyka rzeczywiście urzeka.
5. Równowaga sił. Pomysłowe, fizyczne takie.
7. Bardzo fajny, industrialno-naturalny krajobraz.
10. Uśmiecham się
11. Budzi respekt...
14. Dowcipne!
15. Dobrze wypatrzone.
16. Pełne poezji...
Najbardziej podobają mi się prace "cielesne": 8 i 9, a z "niecielesnych" - 6.
6. Ładnie zrealizowany temat. Oszczędnie a "dobitnie"
8. Widzę tu siłę! Aż bym dotknąć chciała!
9. Piękne, ciepłe zdjęcie.
Głos oddaję na fotografię nr 8.
zwirek210 - Pon 22 Lis, 2010
Ocene czas zacząc.
Najbardzie w tych plenerach podoba mi sie różnorodność wstawionych zdjęć. Jak wiele różnych punktów widzenia mamy. Słowo siła spotikało sie z kilunastoma interpretacjami. Uważam ze wszystkie są trafione. Nie mniej jednak mi najbardziej do gustu przypadły mi trzy 15, 9 i 10.
Głos jednak oddaje na 15 bo ta interpretacja siły najbardziej mi sie podoba. Zdjęcie przedstawia człowieka zmagajacego sie z problemami dnia codziennego i pokazuje jaka determinacje i siłą czasem się trzeba wykazać by przeżyć kolejny dzień.
hijax_pl - Pon 22 Lis, 2010
Z mojego punktu widzenia:
- 1 nie zatrzymuje mojego wzorku,
- 2 nie ma związku z tematem,
- 3 fajne, kolorowe, ale takie jakieś dziwne, może inna obróbka/kadr by wydobył więcej z tego zdjęcia? Mam też wrażanie, że potencjał gdzieś tam nadal śpi i czeka na odkrycie,
- 4 w sumie jedyne co mogę powiedzieć to to, że jest komplementarne do 2,
- 5 ciekawe, widzę cierpliwość w układaniu sceny
- 7 nie widzę związku z tematem,
- 8 pomysł bardzo dobry, ale z tym zdjęciem jak dla mnie jest coś nie tak.. niewytłumaczalnie nie tak
- 9 fajne, podoba mi się mimo uciętej nogi
- 10 śmieszne, ale nie widzę związku z tematem,
- 11 nie zatrzymuje mojego wzorku,
- 12 nie widzę sił natury, siła natury to dla mnie powódź, pożar itp
- 13 po prostu 3 po zamknięciu klapy silnika
- 14 dowcipne
- 15 faaajne, gdyby nie ta kostka po lewej
- 16 jakby wbrew naturze, wbrew jesieni liść się kurczowo trzymał by nie spaść
- 17 straszny bałagan w kadrze, brakuje mi oddzielenia pierwszego i drugiego planu,
- 18 dowcipne, choć nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to pstryk znad klawiatury
- 19 jak 18
Podsumowując, moim osobistym, subiektywnym zdaniem, najciekawsze to 9 i 15.
Wybieram 9
fatman - Pon 22 Lis, 2010
Moim zdaniem:
- 1 niewidoczne, przynajmniej dzisiaj,
- 2 nie widzę związku z tematem,
- 3 nie czuję siły w żadnym aspekcie,
- 4 nie widzę związku z tematem,
- 5 raczej nie jest to siła zapałki a układ sił konstrukcji,
- 6 raczej jest to rezultat siły
- 7 włożone na siłę
- 8 przemawiałoby bardziej B/W i to spocone
- 9 dobrze uchwycone ale... czegoś mi brakuje
- 11 nie budzi we mnie żadnych emocji,
- 12 siła? ziemia sie kręci po prostu...
- 13 gdzie tu siła?
- 14 zabawne
- 15 przypomina mi to słynne zdjęcie pt. "Europejczyk" gdzie gościu walczył solo z rowerem,
- 16 jakby liść się jeszcze trzymał drzewa ale poręczy?
- 17 nie widzę związku z tematem,
- 18 pomysłowe ale nie kupuję
- 19 nie wiem czy to jest zdjęcie. Akurat ta stacja nie jest dla mnie wyznacznikeim siły,
Podsumowując, wybieram 15 pomimo kostki w kadrze.
Ten gościu prezentuje dla mnie siłę do trwania i zmagania się z życiem!
Sajgon - Pon 22 Lis, 2010
Niektóre zdjęcia jak dla mnie nie trafione z tematem. Najbardziej podoba mi się 8,9 i 15. Ciężko spośród nich wyłonić faworyta, głos oddaje na 15.
multics - Pon 22 Lis, 2010
9
Aszex - Pon 22 Lis, 2010
Sierściuch, 10
Daniel*1977 - Pon 22 Lis, 2010
fatman,
Ad 13 - pod maską.
Dodge Challenger, 340 Four Barrel - około 290 koni mechanicznych - słabo??
[ Dodano: Pon 22 Lis, 2010 15:35 ]
6, 11, 15, 3,
Z tego wybieram 15
fatman - Pon 22 Lis, 2010
Daniel*1977 napisał/a: | fatman,
Ad 13 - pod maską.
Dodge Challenger, 340 Four Barrel - około 290 koni mechanicznych - słabo?? |
Wybacz Daniel*1977 ale nie znam sie na samochodach
Podtrzymuję 15
bbeeaa - Pon 22 Lis, 2010
Za ciekawe uznaję zdjęcia nr 5 i 6.
Inne ciekawe to 8, 9 i 15.
Wybieram między 9 a 15.
Głos oddaję na niewydumane, radosne i autentyczne zdjęcie nr 15.
Tomasz_ - Pon 22 Lis, 2010
fatman napisał/a: |
Wybacz Daniel*1977 ale nie znam sie na samochodach |
Tez zauważyłem
- 1 gdzie ta siła......
- 4 i 2 wspólny temat ale moim zdaniem chybiony
- 3 dużo dużo koni mechanicznych, bardzo silnych (dla tych co nie znaja sie na samochodach)
- 5 świetnie ujęty temat i świetnie wykonany.
- 6 siła uderzenia, sprytnie. Zdjęcie super.
- 7 silnie pomarańczowe zdjęcie, ładne, ale gdzie temat
- 8 dobry pomysł, brakuje jakiegoś akcentu, punktu zaczepienia ......
- 9 beznożna siła, oprócz tego zdjęcie bardzo mi sie podoba
- 10 kot fantastyczny, ale bez tytułu bym sie nie domyślił, o co biega. Po za tym pomysł 100%
- 11 nie lubię tego wyrazu na twarzy, ale zdjęcie jest w temacie
- 12 dużo sie napracowałeś nad tym zdjęciem i efekt jest do pozazdroszczenia, szkoda że wstawiłeś to w ten temat, bardzo naciągnięte.
- 13 pokaz siły, uhe az ciary ida
- 14 dwa gniazda....... we dwóch jest siła????
- 15 genialna sytuacja, wykonanie mniej, ale gratulacje pięknego ujęcia
- 16 fantastycznie zauważone, az zazdroszczę spostrzegawczosci.
- 17 totalny chaos, trza bylo coś wyodrębnić i się tego trzymać. Chcesz za dużo naraz pokazać.
- 18, 19 A nie mówiłem, ze ktoś się wybierze do księgarni/biblioteki i "Siłaczkę" sfotografuje,
Chciałem nominować 5, przyszła 6-ka no i powstał problem, 15 rozwiązała problem, ale jest 16
5 i 6 jest wykonane pod temat, czyli praca jest przemyślana i zaplanowana, a wykonanie jest mistrzowskie.
16 nie jest wyciągnięte z szuflady, czyli wychodzę z założenia ze jest wykonane z premedytacją, zauważyłaś siłę tego liścia, zdjęcie jest zrobione pod temat. (duzo zdjęć tutaj jest dopasowane do tematu)
Oddaje glos na 16 za włożona pracę i autentyczność i promieniujacą siłę.
masza - Pon 22 Lis, 2010
bbeeaa, zaintrygowałaś mnie określeniem zdjęcia nr 15 radosnym. Rozwiniesz?
No ładnie! Oczywiście miałam głosować na 9-tkę i to zdjęcie miałam na myśli pisząc, że jest takie "radosne". Trudno, stało się.
Przepraszam
dr11 - Pon 22 Lis, 2010
Skoro mój pstryk spotkał się z delikatnym niezrozumieniem, wypada mi wyjaśnić, że w tym przypadku chodziło mi o siłę czającą się w energii. Energii słonecznej, elektrycznej i wodnej (wiatru zabrakło ). Widocznie to zbyt naciągane
Oj Tomasz ale pojechałes. Na 14 te gniazda to przyłacza pod 3 fazy. Co jak kazdy facet wie nazywa sie potocznie siłą. Także widze ze nie zrozumiałes przesłania.Szkoda
zwirek210, zabrakło tabliczki z napisem "380V" albo "Siła"
masza - Pon 22 Lis, 2010
zwirek210, ja wiedziałam bez tabliczki!
zwirek210 napisał/a: | Oj Tomasz ale pojechałes. Na 14 te gniazda to przyłacza pod 3 fazy. Co jak kazdy facet wie nazywa sie potocznie siłą. Także widze ze nie zrozumiałes przesłania.Szkoda |
Ale ślizgawa, nie widze jej końca .......
Ciągle muszę się tłumaczyć : ))))
Tomasz_, no właśnie wyciągnięte z szuflady : )))
hijax_pl Dla mnie było to zbyt logiczne zeby wymagało jakiejs tabliczki. Po zatym uważam że dodawanie tytułu jest błędem gdyz w ten sposób nie pozwalamy mysleć odbiorcy tylko mu narzucamy naszą wizję tworząc demotywatora
Masza RESPECT
zwirek210 napisał/a: | Dla mnie było to zbyt logiczne zeby wymagało jakiejs tabliczki. | Dla mnie też. bbeeaa napisał/a: | Ciągle muszę się tłumaczyć : )))) | Musisz?
B o g d a n - Pon 22 Lis, 2010
Kurcze co tu napisać. Hmm ...
Generalnie uważam, że trochę za mało Siły w tym temacie. Kilka kadrów mi się podoba (3, 6, 8, 10 i 15) ale mimo niekiedy tytułów zawierającą słowo "siła", bardziej pasują do innych tematów. Najbardziej z siłą (oprócz mojego oczywiście ) kojarzy mi się ......... 7 choć jest pewnen niedosyt i tak właśnie głosuję.
Nie myśl sobie dr11, że Twoje "dopowiedzenie" miało na coś wpływ - mogłeś się bardziej postarać.
A tak wogóle to chyba zabawa więc proponuję poluzować szelki panowie.
bbeeaa napisał/a: | Ciągle muszę się tłumaczyć : ))))
Tomasz_, no właśnie wyciągnięte z szuflady : ))) |
dlaczego się tak odrazu tłumaczyc ...........
Nikitaa - Wto 23 Lis, 2010
Co wlasciwie tutaj jest oceniane , walory artystyczne i technika czy pomyslowosc i wyczucie tematu, mnie "dostalo" sie za obie rzeczy , przyjmuje to do wiadomosci ale nie do konca sie z tym zgadzam. To nie sa zdjecia "egzaminacyjne" a raczej nasze wizje zwiazane z tematem "sila" i kazdy ma inna wysublimowana wrazliwosc , wiec ocena typu- "- nie na temat" ...."nie widze zwiazku z tematem" ..lub "gdzie ta sila" .....tego typu oceny pokazuja ograniczenie w postrzeganiu tak szerokiego tematu. Ja rowniez nie we wszytkich tych zdjeciach dostrzegam "sile" w szerokim tego slowa znaczeniu ale potrafie uszanowac inne postrzeganie sily przez kogos, bo "swiat" nie konczy sie na tym co ja tylko widze - dokladnie tak jak napisal Bogdan nie spinajcie sie tak bardzo przy tych ocenach bo to jest tylko zabawa
teraz moja ocena
Wszystkie zdjecia tematyczne o bardzo szerokim wachlarzu znaczeniowym pojecia "sily" co prawda zabraklo sily persfazji, sily pieniadza, silnej reki, sily seksapilu...itd...itp....ale za to poznalismy nowa sile a mianowicie sile liscia
swoj glos oddaje na 3 za perfekcyjna wizualizacje interesujacego pomyslu
pozdrawiam wszystkich Nikitaa
moronica - Wto 23 Lis, 2010
a moze by tak poczekac z tlumaczeniem i bronieniem sie do zakonczenia glosowania?
hijax_pl - Wto 23 Lis, 2010
Nikitaa napisał/a: | Co wlasciwie tutaj jest oceniane , walory artystyczne i technika czy pomyslowosc i wyczucie tematu, mnie "dostalo" sie za obie rzeczy , przyjmuje to do wiadomosci ale nie do konca sie z tym zgadzam. | No cóż, nie musimy się zgadzać z krytyką. Co oceniamy? Moja ocena to absolutnie subiektywna opinia dotycząca prezentowanych zdjęć, dokonana w wyniku jakiejś tam analizy. Widzę temat i piszę, co mi się podoba, a co nie, co według mnie pasuje do tego tematu, a co nie. Jest to ocena biorąca pod uwagę tylko moje postrzeganie, nie wzoruję się na innych.
Nikitaa napisał/a: | To nie sa zdjecia "egzaminacyjne" a raczej nasze wizje zwiazane z tematem "sila" i kazdy ma inna wysublimowana wrazliwosc , wiec ocena typu- "- nie na temat" ...."nie widze zwiazku z tematem" ..lub "gdzie ta sila" .....tego typu oceny pokazuja ograniczenie w postrzeganiu tak szerokiego tematu. | Gdy do tematu "Upadek drzewa" ktoś wstawi zdjęcie "starszej pani w ludowym stroju szydełkującej na ławeczce w skansenie Ziemi Lubuskiej", to mimo najszczerszych chęci nie zobaczę powiązania z tematem, może ktoś inny się doszuka. Jeśli ja nie widzę - napiszę, że nie widzę związku z tematem. Oczywiście to nie powód, by się obrażać, ale informacja, że czyjaś wizja nie jest tak oczywista.
A teraz zestawmy dwa zdania:
Nikitaa napisał/a: | potrafie uszanowac inne postrzeganie sily przez kogos, bo "swiat" nie konczy sie na tym co ja tylko widze |
oraz:
Nikitaa napisał/a: | za to poznalismy nowa sile a mianowicie sile liscia |
cybertoman - Wto 23 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | "starszej pani w ludowym stroju szydełkującej na ławeczce w skansenie Ziemi Lubuskiej", | Ziemia Lubuska jest piekna. Kielecka tez.
Glos na 15.
Baku - Wto 23 Lis, 2010
Podoba mi się 5 choć nie czuję dużego związku z tematem.
Bardzo podoba mi się metaforyczne potraktowanie siły płynącej z energii elektrycznej bowiem można ją zamienić w dowolną siłę (światła, ciepła, ruchu, etc...), stąd moje wahanie pomiędzy 7 a 14. Tym razem górę bierze dosłowność i jednak stawiam głos 14 - 380/400V potocznie nazywana jest siłą.
Prawdę rzekłszy sam chciałem wstawić zdjęcie z wnętrza stacji trafo, ale nie nadarzyła się okazja by odwiedzić teścia w pracy...
Hijax_pl absolutnie nie widze sprzecznosci w zestawianiu moich dwoch wypowiedzi ktore zrobiles, to ze poznalam "sile liscia" i podchodze do niej na luzie nie oznacza ze ona nie istnieje i ze nie mam do niej szacunku. Twoj przyklad tematu "upadek drzewa" i pani w ludowym sroju jest ekstremalny, natomiast tu jest temat "sila" i uwazam ze takich skrajnych przypadkow tutaj nie bylo, kazde zdjecie jest zwiazane w jakims stopniu z "sila"-postrzegana przez autora. Jako przyklad moje zdjecie ktore Ty uznales ze nie ma zwiazku z tematem - nie spotkales sie nigdy w literaturze batalistycznej z okresleniem ....."sila ognia altylerii wroga zdziesiatkowala nasze oddzialy" ....to tylko przyklad . Rozne sa widzenia sily ale jak mozna kolubryny robiacej spustoszenie w szeregach wrogiej armii nie zakwalifikowac do pojecia "sila ognia". Nie chodzi mi o inne walory lub ich brak mojego zdjecia tylko o zwiazek z tematem
pozdrawiam Nikitaa
Nikitaa napisał/a: | Jako przyklad moje zdjecie ktore Ty uznales ze nie ma zwiazku z tematem | A skąd to wyczytałaś?
hijax_pl napisał/a: | Nikitaa napisał/a: | Jako przyklad moje zdjecie ktore Ty uznales ze nie ma zwiazku z tematem | A skąd to wyczytałaś? |
skoro moje zdjecie jest Twoim zdaniem komplementarne do zdjecia nr 2 a zdjecie nr 2 nie ma zwiazku z tematem - konkluzja oczywista
Nikitaa napisał/a: | konkluzja oczywista | Rozpatrujesz komplementarność oceny. A co z komplementarnością obrazu? Dla mnie polega ona na tym, że pokazałaś działo, armatę, czyli przykład narzędzia powodującego spustoszenia, uszkodzenia ogólnie pojętego bunkra. Pod tym względem te dwa zdjęcia są według mnie ze sobą powiązane. Hm.. ja właśnie to podobieństwo dostrzegam.
Zresztą, to pokazuje, że można mieć różne punkty widzenia
Nikitaa, po prostu nie odczytuj w każdym słowie atakowania Twojej osoby
hijax_pl napisał/a: | Nikitaa, po prostu nie odczytuj w każdym słowie atakowania Twojej osoby |
absolutnie tego nie robie i lubie konstruktywna krytyke wobec swojej osoby rowniez , ale chodzi mi tylko o jedno - jak mozna w kolubrynie z XVI wieku ktora na owe czasy byla postrachem i siala spustoszenie swoja sila ognia w szeregach wroga "zarzucic" ze jest nie w temacie , akceptuje to ale kompletnie sie z tym nie zgadzam podajac swoje argumenty , zdjecie jako zdjecie moze jest beznadziejne dla niektorych ale to ze jest nie na temat to slodko-kwasny dowcip i w takich kategoriach do tego podchodze skoro logika, wiedza , historia , fakty mowia co innego
teraz to juz zmykam Nikitaa
Tutejszyn - Wto 23 Lis, 2010
Nikitaa, to nie autor ma bronić swojego zdjęcia. Zdjęcie ma się obronić samo.. Jeśli tak się nie dzieje, nie pozostaje nic innego, jak tylko wziąć udział w następnym plenerze i spróbować ponownie.
sklsk - Wto 23 Lis, 2010
pozwolę sobie i ja wziąć udział w tej dyskusji jak na razie zaśmiecającej wątek i tak od razu i szybciutko
- skupmy się na ocenie zdjęć, kiedy jest na to czas
- po wynikach mamy wątek dla siebie i wtedy możemy dyskutować nad trafnością, dosłownością zdjęcia czy tytułu.
- autor ma prawo widzieć związek zdjęcia z tematem (dlatego umieszcza pracę)
- oceniający NIE MUSI dostrzegać tego związku, powiem więcej, powinien to powiedzieć jeśli coś takiego dostrzega. przecież zależy nam na rzetelnej ale co z tym się też wiąże subiektywnej opinii oceniającego.
Nikitaa - nie przejmuj się, ja też załapałem się na brak związku z tematem , baw się dalej.
Zastanawia mnie inna rzecz mam wrażenie jak by zdjęcie umieszczone tutaj dostawało dodatkowego kontrastu.
ocenę postaram się jeszcze w tym poście umieścić (jeśli zdążę)
[ Dodano: Wto 23 Lis, 2010 13:58 ]
nie zdążyłem edytować
najbardziej przypadły mi do gustu 9,10,15
9 - szkoda uciętych nóg
10 - bardziej interesująco by wyglądało w pionie zmaganie futrzaka
15 - przeszkadzają mi palety kostki
głos oddaję na 9
fatman - Wto 23 Lis, 2010
sklsk napisał/a: | 10 - bardziej interesująco by wyglądało w pionie zmaganie futrzaka
|
Jest i walka w pionie. Ba! Jest nawet siła
Zastanawiałem się nad Zenkiem i jego walką w pionie" czy go nie wstawić na plener ale ostatecznie zdecydowałem się na mojego drugiego leniucha Kicię.
Ale zgodnie z regulaminem pleneru nie mogę go tu zamieścić.
Wstawię do wątku o zwierzętach
dr11 - Wto 23 Lis, 2010
sklsk napisał/a: | pozwolę sobie i ja wziąć udział w tej dyskusji jak na razie zaśmiecającej wątek i tak od razu i szybciutko
- skupmy się na ocenie zdjęć, kiedy jest na to czas
- po wynikach mamy wątek dla siebie i wtedy możemy dyskutować nad trafnością, dosłownością zdjęcia czy tytułu. | No aż tak źle nie jest, dyskutować mamy prawo cały czas
goltar napisał/a: | 4. Od dnia 22.11.2010 do dnia 27.11.2010 mamy czas na dyskusje, głosowanie i wybór zwycięzcy. |
Djwalkman - Wto 23 Lis, 2010
Mi najbardziej spodobały się zdjęcia 5 i 6, oba dobrze oddają siłę, ale wybieram zdjęcie namber 6.
sklsk - Wto 23 Lis, 2010
dr11 napisał/a: | No aż tak źle nie jest, dyskutować mamy prawo cały czas |
ale miejmy litość dla tego który będzie musiał to wszystko przegrzebać by doliczyć się głosów a i emocje troszeczkę opadną, spokojniej będzie
sklsk napisał/a: | dr11 napisał/a: | No aż tak źle nie jest, dyskutować mamy prawo cały czas |
ale miejmy litość dla tego który będzie musiał to wszystko przegrzebać by doliczyć się głosów a i emocje troszeczkę opadną, spokojniej będzie |
Nigdy nie nalezy odkladac na jutro tego co mozna zrobic dzis, mowil pewien czlowiek biegajacy po miescie w poszukiwaniu toalety
ps. nie jestem "osamotniona" dr11 tez "tlumaczyl" przeslanie swojego zdjecia, ktore nota bene bylo przejrzyste i klarowne
Sunders - Wto 23 Lis, 2010
Oddaję głos na nr 15
moronica - Sro 24 Lis, 2010
no to moze jeszcze ja sie wypowiem. co do zwiazku z tematem, nie nalezy przeginac w zadna strone. zbyt abstrakcyjne zdjecia wymagajace tlumaczenia tak samo ma marne szanse na bycie docenionym co zdjecie doslowne i bez polotu a takie sa wlasnie zdjecia 2 i 4 (o walorach technicznych juz sie wczesniej wypowiedzialam). przynajmniej ja nie oceniam tu tyle zgodnosci z tematem ile interpretacje tego tematu i oczywiscie biore pod uwage, czy ta interpretacja jest naciagana czy moze brak jej kreatywnego podejscia
Nikitaa, piszesz o postrachu i sile ognia, tyle ze tego nie ma w twoim zdjeciu. jest ono statyczne, nieciekawie zakomponowane i stad zadna sila z niego nie bije. to tak jakbys tu wstawila pstryk staruszka i tlumaczyla, ze za mlodu trenowal rzut mlotem. jak juz napisano, zdjecie powinno bronic sie samo
fatman - Sro 24 Lis, 2010
moronica napisał/a: | Nikitaa, piszesz o postrachu i sile ognia, tyle ze tego nie ma w twoim zdjeciu. jest ono statyczne, nieciekawie zakomponowane i stad zadna sila z niego nie bije. to tak jakbys tu wstawila pstryk staruszka i tlumaczyla, ze za mlodu trenowal rzut mlotem... |
Już B o g d a n pisał, żeby poluzowac szelki...
hijax_pl - Sro 24 Lis, 2010
Kurczę, co to się stało? Pechowy numer pleneru czy co, że takie zajadle dyskusje?
Dwanaście poprzednich w jakimś tam spokoju minęły, nikt się nie obrażał, nie tłumaczył.
Nikitaa - Sro 24 Lis, 2010
moronica napisał/a: | no to moze jeszcze ja sie wypowiem. co do zwiazku z tematem, nie nalezy przeginac w zadna strone. zbyt abstrakcyjne zdjecia wymagajace tlumaczenia tak samo ma marne szanse na bycie docenionym co zdjecie doslowne i bez polotu a takie sa wlasnie zdjecia 2 i 4
Nikitaa, piszesz o postrachu i sile ognia, tyle ze tego nie ma w twoim zdjeciu. jest ono statyczne, nieciekawie zakomponowane i stad zadna sila z niego nie bije. to tak jakbys tu wstawila pstryk staruszka i tlumaczyla, ze za mlodu trenowal rzut mlotem. jak juz napisano, zdjecie powinno bronic sie samo |
Skoro dalej toczy sie dyskusja, wiec skomentuje to tak :
Moronico widze sprzecznosc w tym co piszesz bo skoro Twoim zdaniem zdjecie nr 2 i 4 sa "doslowne" to jak to jest mozliwe ze nie sa w temacie
Co do drugiej czesci Twojej wypowiedzi skierowanej do mnie to tak masz racje, powinnam przetoczyc w inne miejsce to dzialo aby bylo ciekawiej zakomponowane , a nastepnie je odpalic aby nie bylo tak razaco statyczne , ale zapewne wtedy mialabys inne zastrzezenia , natomiast zdjecie nr 2 byloby z polotem w momencie gdyby Sklsk wpadl na pomysl obrzucania tego bunkra granatami jednoczesnie pstrykajac zdjecia
Droga Moronico ekspresje o wiele latwiej bylo wydobyc na przyklad na zdjeciu nr 9 , niz na zdjeciach nr 2 i 4 gdzie mozliwosci fizyczne sa bardzo ograniczone ale od poczatku chodzilo mi o zupelnie cos innego - ich zwiazek z tematem i tego tylko staralam sie bronic , podobnie z reszta jak robil to dr11
ps Z calym szacunkiem do Bogdana ktory robi swietne zdjecia i jest bardzo pomocny w roznach problemach tu na forum to powiem ze gdybym ja umiescila takie zdjecie (nr 9) to az boje sie pomyslec co napisalaby Moronica...wystarczy ze obcielabym nogi majac na gorze tak duzo miejsca
Bogdan- gratuluje syna , ale moim zdaniem to konkretne zdjecie nie wyszlo Ci do konca
dr11 - Sro 24 Lis, 2010
Ja tylko odpowiedziałem na pytanie "ale gdzie temat"
I naprawdę nie liczyłem, że ktoś będzie kojarzył podobnie jak ja, po prostu postanowiłem wstawić coś, co według mnie reprezentuje siłę według mojej interpretacji, spośród ostatnio wykonanych pstryków
moronica - Sro 24 Lis, 2010
Nikitaa, nigdzie nie napisalam ze nie jest w temacie, wrecz przeciwnie. nie kaze ci rowniez ani przenosic ani odpalac dziala, po prostu mysle ze niektore kadry ze wzgledu na warunki takie a nie inne nie maja potencjalu by sie wykazac kreatywnoscia czy artyzmem. a jesli potencjalu nie maja to do autora nalezy to dostrzec, przeciez nie o to chodzi by przyznawac dodatkowe punkty za fotografowanie np w ciasnym pomieszczeniu i tym samym "karac" zdjecia ciekawsze, wykonane lepiej ale w kontrolowanych warunkach. ale nawet najbardziej klopotliwy kadr, z twoim wlacznie, pozostawia pewne pole do popisu jesli chodzi o kompozycje, perspektywe, glebie ostrosci i punkt, na ktory ta ostrosc zostala ustawiona. nie wiem, czemu czujesz potrzebe bronienia od kilku stron kadru, ktory po prostu dobry nie jest. i gdyby nie twoje tlumaczenia to poprzestalabym na mojej pierwotnej zdawkowej ocenie. stwierdzasz, ze jestes otwarta na krytyke, to pokaz to. zawsze lepiej gdy osoba krytykujaca przedstawia konkrety zamiast stwiedzac, ze "nie wyszlo". zauwaz, ze na zdjeciu na ktore glosowalam rowniez jeden aspekt wg mnie wymagal dopracowania, nie ma zdjec idealnych ale i tak 100 razy bardziej wole zdjecia interesujace tresciowo niz technicznie
moronica napisał/a: | nie wiem, czemu czujesz potrzebe bronienia od kilku stron kadru, ktory po prostu dobry nie jest. |
Nie bronie kadru i to podkreslam za kazdym razem - bronie tylko tego ze zdjecie jest TAMATYCZNIE, zwiazane z mottem czyli "sila"
Nie wiem w ogole po co Moronica mieszasz wszystko i czemu ma sluzyc rozpoczeta przez ciebie szeroka dyskusja nad wartosciami artystycznymi/a raczej ich brakiem/ , technika ...itp tego zdjecia /pytanie retoryczne/, czy moglabys juz przestac "pastwic" sie nade mna i nadinterpretowywac to co mowie .....dziekuje
pozdrawiam Nikitaa
pitras - Sro 24 Lis, 2010
Najbardziej podoba mi się zdjęcie numer 9 i na to zdjęcie oddaję głos
B o g d a n - Sro 24 Lis, 2010
Prosiłem chłopaków o poluzowanie szelek ... i posłuchali.
Teraz proszę dziewczyny aby poluzowały ... rajtuzy.
--------------------
Skoro poruszyliście już moją fotkę to coś, choć niechętnie , muszę napisać, prawda?
Zgadzam się, że całe stopy gdyby były to mogłoby być przyjemniej.
Niestety siła wyższa, a raczej odległość, ukształtowanie terenu i spontaniczność całej sytuacji nie dała mi takiej możliwości. Podobnie jak na jednym ze zdjęć w mojej galeryjce, o --> tym właśnie. Obydwa były wykonane z dużej odległośći na 400mm i APS-C w tym samym miejscu i czasie.
Moja fotka w tym Wirtualnym Plenerze, została docięta w taki sposób aby pokazać jedynie to, co istotne dla tematu i chwilę wielkiego wysiłku (no właśnie gdzie ja wcześniej pisałem, że to ... ) mego 13-letniego wtedy syna.
Pozdrawiam serdecznie, dziękując za dobre słowo.
Tutejszyn - Sro 24 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: | ..(no właśnie gdzie ja wcześniej pisałem, że to ... ) mego 13-letniego wtedy syna... |
No jak to. Patrzę na awatar, patrzę na zdjęcie.. Toczka w toczkę to Twój syn
Usjwo - Sro 24 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Kurczę, co to się stało? Pechowy numer pleneru czy co, że takie zajadle dyskusje? Dwanaście poprzednich w jakimś tam spokoju minęły, nikt się nie obrażał, nie tłumaczył. |
Jaki pechowy, nareszcie cos sie dzieje, troche dyskusji, a nie tylko mdle "glosuje na 9" a po wynikach "gratki"
Do obrazania to jeszcze daleko, daleko...
B o g d a n napisał/a: |
Teraz proszę dziewczyny aby poluzowały ... rajtuzy |
Nic nie luzowac, zacisnac i bronic swoich racji
A ja ocenie jak wroce do biura i obejrze wszystkie zdjecia (moze szelki zacisne )
B o g d a n napisał/a: |
Teraz proszę dziewczyny aby poluzowały ... rajtuzy.
(no właśnie gdzie ja wcześniej pisałem, że to ... ) mego 13-letniego wtedy syna.
Pozdrawiam serdecznie, dziękując za dobre słowo. |
Nie wiem jak inne ale ja juz dostosowalam sie do postulatu Bogdana .
Pewnie nigdzie nie pisales o synu /przynajmniej ja nie wyczytalam/ ...czysta kobieca intuicja , dedukcja , spostrzegawczosc i umiejetnosc kojarzenia faktow
pozdrawiam serdecznie Nikitaa
zyskas - Sro 24 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Kurczę, co to się stało? Pechowy numer pleneru czy co, że takie zajadle dyskusje?
|
- nie pechowy tylko Nikitaa zaczęła się udzielać.
A ja głosuję na zdjęcie 15 - przedstawiony na nim Pan, to taki siłacz - walczący z życiem. Silny bo nie rezygnuje z życia.
masza - Sro 24 Lis, 2010
Nikitaa napisał/a: | Nie wiem jak inne ale ja juz dostosowalam sie do postulatu Bogdana . |
Te "inne" mają bardzo dużo merytorycznych argumentów, sporą fotograficzną wiedzę oraz pokłady cierpliwości w dyskutowaniu - z chęcią "ich" posłucham. I nie chciałabym, za nic, by milkły!
Tutejszyn - Sro 24 Lis, 2010
Usjwo napisał/a: | ...Jaki pechowy, nareszcie cos sie dzieje... | Ja też lubię jak coś się dzieje. Ale plener, to taki azyl, gdzie do tej pory ważniejsze były zostawione tu prace, a nie słowne utarczki. Gdzie indziej wrogowie, tutaj ambasadorzy. Broń zostawała przed wejściem.. To było fajne..
Jest tyle innych tematów, gdzie można sobie wyłupywać oczy..
multics - Sro 24 Lis, 2010
Fakt, fajnie jak coś się dzieje, ale na to "dzianie" powinien być czas po zakończeniu głosowania. Póki co to współczuję przekopywania się przez maile i podliczanie głosów...
Usjwo - Sro 24 Lis, 2010
Tutejszyn napisał/a: |
Jest tyle innych tematów, gdzie można sobie wyłupywać oczy.. |
Tiaa... "czy pixel szerszy czy wyzszy..." albo "Pentax bardziej zielone zdjecia robi..." tez mi powody do narazania oczow.
fatman - Sro 24 Lis, 2010
Usjwo napisał/a: |
Tiaa... "czy pixel szerszy czy wyzszy..." albo "Pentax bardziej zielone zdjecia robi..." tez mi powody do narazania oczow. |
Taaa... że już nie wspomnę o legendarnej pogardzie Nikoniarzy dla Kanoniarzy i vice versa
4motion - Sro 24 Lis, 2010
Głos na 9
kozidron - Sro 24 Lis, 2010
głosuje na 11
Ps. goltar - wyrazy uznania, że musisz z tego wszystkiego łowić i liczyć głosy.
mavrik - Sro 24 Lis, 2010
No to wywiązała się dyskusja pozwólcie że w nią nie wejdę:)
Ja tylko tak szybko:
3 - podoba mi sie ta praca - ładne kolory
6 - ładnie widzę tu temat - i ja to kupuję
9 - ten chłopiec ma albo mało siły albo kamień był cieżki:) nic to - ładne zdjęcie
14 - bo sam o takim pomyśle myślałem i podoba mi się.
16 - przyznam sie ze długo myślałem nad tym zdjęciem co ma wspólnego z tematem, jednak wypowiedzi forumowiczów olśniły mój mało artystyczny mózg.
Swój głos oddaję jednak na pracę nr 15. Szkoda tych bloków po lewej jednak sama sytuacja jest najmocniej trafiającym do mnie aktem siły.
szaleniec - Sro 24 Lis, 2010
No to na mnie kolej:)
1. Nie widzę tu siły, może inny kadr bo pomysł był dobry:)
2. Jakoś do mnie nie przemawia to zdjęcie;)
3. Nie bardzo znam się na samochodach więc te bajery mi nie znane ale pewno moc ma
4. Tu trwa dyskusja ale ja też powiem że nie widzę siły może jakby zdjęcie przedstawiało strzelającą armatę
5. No COMMENT
6. Fajnie pomysł, przemyślane zdjęcie, widać siłę
7. Jakby kolega nie wypowiedział się o swoim zdjęciu to tak se mi się podobało ale jak nakierował mój umysł to stwierdzam że bardzo przemyślana kompozycja, ładne ujęcie ale i tak głosu nie dostanie;P
8. To zdjęcie podoba się mojej dziewczynie ale mi tak średnio;)Wysportowany brzuch nie zawsze świadczy o sile;)
9. Ooo tu jest siła młodzieńca, suuper i te emocje które mu towarzyszą przyćmiewają nawet uciętą nogę;)
10. Jakoś do mnie nie trafił kocur;)
11. Ciekawie wykonane zdjęcie ale widzę tu tylko pozę a nie siłę;)
12. Zgadzam się z kimś przede mną że siła natury to raczej kojarzy się z burzą itp.;)
13. Raczej kojarzy się z mocą a nie siłą, jak dla mnie oczywiście;)
14. Ooohoho tu się uśmiałem:) Świetny pomysł potraktowany dosłownie aż przypomniała mi się fota z pleneru "Życie w ruchu" jak jeden kolega wstawił gazetę "Życie" w kiosku Ruchu hehe też był ubaw:) Podsumowując fajna fota:)
15. Rowerzysta jest na tak:) może i ta kostka trochę szpeci fotkę ale ma ona coś więcej w sobie:)
16. Niezła spostrzegawczość i powiązanie do tematu. Podoba mi się i aż widać jak liść próbuje oderwać kolejną "rękę" od rury:)
17. Nawet dobry pomysł, gorzej z wykonaniem:)
18. Eee to do mnie nie dociera nic się nie napracowałeś ;P
19. A tu chyba jest reklama niż siła tej muzyki;)
Nikitaa nie ma się co wkurzać jak ktoś nie kapuje "co miał autor na myśli" widzisz moja fotka też do nikogo nie dotarła a myślałem że to takie oczywiste;) ale jak ktoś nie wykonał tej sztuczki to trudno mu będzie to pojąć;) Ale o mojej fotce więcej chciałem popisać już po głosowaniu!
Więc czas na mój głos:) A przyznaję go zdjęciu nr 9
Ale wybór był ciężki bo fajnych było wiele prac:)
Pozdrawiam!
mga - Czw 25 Lis, 2010
Najbardziej podobają mi się cztery kolejne: 6,7,8,9. Uwagi pokrywają się z wcześniej napisanymi.
Głos oddaję na 8.
Gratuluję Tutejszynowi takiego ciała w pobliżu
goltar - Czw 25 Lis, 2010
kozidron napisał/a: | Ps. goltar - wyrazy uznania, że musisz z tego wszystkiego łowić i liczyć głosy. | Spoko, dam radę Jednak jeśli Wasze głosy będą bardziej dotyczyły oceny zdjęć na pewno będzie mi łatwiej I zgodnie z tym co napisał Bogdan, trochę więcej luzu, ten plener ma być zabawą, a nie powodem do awantur.
mavrik - Czw 25 Lis, 2010
goltar napisał/a: | a nie powodem do awantur. |
amen
B o g d a n - Czw 25 Lis, 2010
mga napisał/a: | Gratuluję Tutejszynowi takiego ciała w pobliżu | mga,
to się nazywa "kaloryfer" i całkiem prawdopodobne, że jego własny.
PS.
Przepraszam goltar ale nie mogłem się powstrzymać.
Tutejszyn - Czw 25 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: | ...to się nazywa "kaloryfer" i całkiem prawdopodobne, że jego własny... | W pewnym sensie mój.. syn(16) trochę ćwiczy. Zdjęcie to wynik desperacji, w jakiej byłem, kiedy inne pomysły zawiodły.
Impose3 - Czw 25 Lis, 2010
4. Co tu przedstawia siłę?
5. Bardzo fajny pomysł .
6. Też mi się podoba, ładnie rozmyte tło, fajne kolory.
10. Fajny pomysł, chociaż zdjęcie mi się raczej nie podoba.
13. Nie za bardzo rozumiem.
14. Hehehe .
16. Super pomysł i piękne kolory .
18. .
Głosuję na zdjęcie numer 16.
Wojteo - Czw 25 Lis, 2010
14.
Usjwo - Pią 26 Lis, 2010
No to jeszcze ja
1. Raczej predkosc widac nie sile
2 - bez podpisu ciezko zobaczyc sile
3 - podobnie jak 2
4 - podobnie jak 3
5 - ciekawy pomysl, ale to akrobacja bardziej
6 - Pomysl i wykonanie sie podoba
7 - Moze wode trzebabylo ciac i uwydatnic slupy?
8 - widac sile
9 - czy ten okrzyk nie za glosny do tego kamienia?
10 - podobnie jak 3
11 - wykonanie pierwsza klasa
12 - jak zwykle nie widze degola
13 - zrozumiale dla samochodziarzy
14 - bez podpisu widac sile
15 - dobry kadr
16 - podobnie jak 10
17 - duzo sie dzieje, ale sila jest
18 - pomysl jest
19 - jak ktos nie slucha zetki to niezrozumiale.
Wydaje mi sie ze pomimo wielu prac, temat nie byl latwy, intrpretacje trzeba naciagac.
Ja zobaczylem na kilku 6, 8, 9, 11, 14
Glos oddaje na 15. Nie za sile czlowieka ktory cignie uparcie ten swoj wozek. Glos za sile zdjecia i jego wymowy. Mozna spokojnie powiedziec ze to mocne zdjecie.
Utarl sie dobry zwyczaj ze pogrubiamy zwyciezki numer, to bardzo pomoze policzyc glosy, wiec trzymajmy sie tego.
oranżewski - Pią 26 Lis, 2010
15
trupek83 - Sob 27 Lis, 2010
Witam.
Wg mnie, praktycznie wszystkie fotki, na pierwszy rzut oka, pasują do tematu.
Jeśli chodzi o jakość fotki i celność tematyczną, trafia do mnie nr 6.
Mój głos: fot. 6
PS: moje zdjęcie (nr 15) przedstawia człowieka, emerytowanego nauczyciela, wbrew pozorom dobrze zarabiającego. Dlaczego w ten sposób zwozi codziennie towar na swoją posesję, tego nie wie nikt.
Pozdrawiam.
Tworas - Sob 27 Lis, 2010
moim faworytem jest zdjęcie nr 15
kasiakaaz - Sob 27 Lis, 2010
A ja oddaję swój głos na 14.
Tadeuszek - Sob 27 Lis, 2010
hijax_pl, co do 6 to widziałbym to tak kilka wygiętych nowych błyszczących gwoździ i jeden stary, zardzewiały który stoi prosto
najbardziej spodobało mi się zdjęcie Bogdana, mój głos to 9
P.S.
Gratuluje wszystkim, dobre zdjęcia
goltar - Nie 28 Lis, 2010
Wyniki „XIII wirtualnego pleneru” forum Optyczne.pl
Temat konkursu: Siła.
Do konkursu zgłoszono 19 zdjęć.
Łącznie oddano 36 głosów.
III miejsce z 3 głosami zdobyły dwa zdjęcia: nr 8, którego autorem jest Tutejszyn oraz nr 14 którego autorem jest zwirek210.
II miejsce z 8 głosami zdobyło zdjęcie nr 9, którego autorem jest B o g d a n.
I miejsce i zwycięstwo wynikiem 13 głosów zdobyło zdjęcie nr 15, którego autorem jest trupek83.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcy.
Zapraszamy do udziału w kolejnym wirtualnym plenerze, który zostanie ogłoszony już wkrótce.
Poniżej jeszcze raz zwycięskie zdjęcie.
multics - Nie 28 Lis, 2010
trupek83 - gratulacje
Gratulacje dla wszystkich biorących udział w plenerze
Dziękuję również za wszystkie komentarze/głosy krytyki oddane w stosunku do mojej pracy. Przyznaję, mogłem lepiej się do tego przyłożyć
4motion - Nie 28 Lis, 2010
Gratulacje!
zwirek210 - Nie 28 Lis, 2010
Trupek83 Gratuluje wygranej a ja ciesze sie z 3 miejsca . W końcu jestem na podium .
Już się boje co wymyśli Trupek83 na następna sesję.
Gratuluje wszystkim
B o g d a n - Nie 28 Lis, 2010
Gratuluję zwycięzcy, trzecim miejscom i wszystkim, którzy odważyli się stanąć w szranki.
Dziękuję jednocześnie Forumowiczom, którym podobał się mój pstryk i polecam się na przyszłość (jeśli będzie na co głosować oczywiście ).
masza - Nie 28 Lis, 2010
I ja gratuluję wszystkim uczestnikom.
Podzielam radość zwycięzców, a sama cieszę się, że na podium znalazły się moje typy!
Trupek83 - mam nadzieję, że wymyślisz temat, który pozwoli znaleźć równowagę między dosłownością a niedopowiedzeniem
Tworas - Nie 28 Lis, 2010
gratulacje dla Trupka
temat w sumie nie łatwy a zdjęć było sporo - oby tak dalej
Tomasz_ - Nie 28 Lis, 2010
Temat niełatwy ale twórczy
Gratuluje Trupek83
hijax_pl - Nie 28 Lis, 2010
Oj tam, nie przesadzajcie tak z tą trudnością
Ja gratuluję laureatom, ale też (gratulacje nie mniejsze) wszystkim, którzy wystawili swoje prace
Nikitaa - Pon 29 Lis, 2010
Graty dla laureatow, a dla innych uczestnikow rowniez szczere brawa .
Zastanawiam sie tylko czy wyniki bylyby podobne gdyby wszystkie zdjecia w konkursie byly anonimowe, wtedy emocje bylyby jeszcze wieksze a ogloszenie wynikow przez Goltara i odtajnienie dopiero wtedy autorow zdjec powodowaloby dreszczyk adrenalinki na najwiekszym poziomie
To byl moj pierwszy plener tutaj i od razu dostalam "ostra jazde" mimo tego mam zamiar wystawiac swoje "niezrozumiale" prace w nastepnych rowniez
Mysle rowniez,ze niestety prace sa od razu szufladkowane przez osoby oceniajace punktowo kazda z osobna, krytyka fachowcow sprawia ze czesc prac znajduje sie od razu na przegranej pozycji - oczywiscie kazdy ma prawo do dowolnej krytyki ale osoby wstawiajace tu swoje prace wiedza o tym co wstawiaja, natomiast dla krytyka mankamentem jest np ostrosc nie tam gdzie byc powinna ale moze dla autora bylo to zamierzone dzialanie, niekonwencjonalna asymetria, chaotyczny nielad to nie koniecznie bledy , szczegolnie jezeli chodzi o wystawianie prac w konkursach.
Nawet cos identycznego kazdy moze postrzegac inaczej w zaleznosci od swoje artystycznej wrazliwosci, starajmy sie to uszanowac
pozdrawiam serdecznie wszystkich Nikitaa
moronica - Pon 29 Lis, 2010
gratulacje dla zwyciezcy od poczatku to zdjecie wydawalo mi sie jednym z faworytow
masza - Pon 29 Lis, 2010
Nikitaa, o jakich "fachowcach" mówisz? Tutaj każdy jest "fachowcem". Każdy uczestnik forum, który zechce wziąć udział w głosowaniu. Być może jedni "fachowcy" ulegają opiniom innych - ale tak to już jest z ocenianiem "sztuki"
Nie zauważyłam, żeby ktoś z głosujących w plenerze nie szanował artystycznej wrażliwości uczestników konkursu. O to chodzi przecież - analiza, interpretacja, wartościowanie. Coś się podoba, coś nie. Na podium stają ci, których prace podobają się większości.
Pozwólmy oceniającym wyrażać własne zdanie i nie zarzucajmy im braku szacunku.
Zdjęcie MOŻE się nie podobać i MOŻNA o tym napisać.
masza napisał/a: | ,
Pozwólmy oceniającym wyrażać własne zdanie i nie zarzucajmy im braku szacunku.
Zdjęcie MOŻE się nie podobać i MOŻNA o tym napisać. |
Masza ja bym Cie bardzo prosila o to abys nie zarzucala mi tego czego nie powiedzialam Nikomu w swojej wypowiedzi nie zarzucilam braku szacunku z duza przesada nadinterpretowywujesz moja wypowiedz i zastanawiam sie dlaczego to robisz
Wyrazilam w kulturalny sposob nie obrazajac nikogo swoje subiektywne zdanie
Oczywiscie zgadzam sie z Toba ze zdjecie MOZE sie nie podobac i MOZNA o tym napisac, ale zeby to zrobic dobrze wypadaloby najpierw to zdjecie zrozumiec , poczuc je i mysli jakie chcial nam przekazac jego autor. Dobra krytyka jest wielka sztuka sama w sobie, lepiej czasem nie pisac nic niz na "oslep bic w czambul", i nie kieruje tych slow do nikogo konkretnego zebys znowu zle nie nadinterpretowywala - prosze - dziekuje
pozdrawiam serdecznie Nikitaa
Usjwo - Pon 29 Lis, 2010
Nikitaa Czesto sie zdarza ze ogladajacy czuje cos innego niz autor, znaczy to ze praca sie nie udala . Jezeli trzeba sie domyslac co autro mial na mysli, a tego nie widac, to tez zdjecie dostaje nizsza ocene. W koncu chodzi o to (przymajmniej w plenerze) zeby praca podaobala sie najwiekszej ilosci osob.
Prace anonimowe bylyby bardziej pracochlonne dla admina. Musialby wszytkie zebrac emailowo i potem wstawic wszystkie razem. Ja tez wolalbym anonimowe.
Jeszze jedna sprawa, bylbym tez za tym zeby zdjecia wstawiac bez tytulu, w koncu tytul zostal juz ustalony wczesniej, zostawmy mozliwosc interpretacji dla odbiorcy.
sklsk - Pon 29 Lis, 2010
Nikita - wychodząc z Twojego założenia, że jeśli oceniający nie zrozumiał pracy, nie powinien się wypowiadać. to nie mógłby oddać żadnego głosu, nie rozumiejąc wszystkich zdjęć. głosować by mogli tylko ci którzy prawidłowo odebrali wszystkie przesłania - nie realne.
nawet określenie, - nie na temat, może być krytyką konstruktywną, nie trzeba tego odbierać jako ataku na swoją osobę, lub dyskryminację że jest się nowym.
chyba w poprzednim wygrała osoba nowa tutaj, więc raczej ocenianie nie jest tendencyjne, ja biorę udział chyba 3 raz, w większości jedynymi opiniami jest - nie na temat, ale to jest przecież zabawa. zabawa przy której ja staram się coś nauczyć, podglądać innych, jeśli zdjęcie mnie zainteresuje pod kontem przekazu poświęcę mu więcej czasu, jeśli zainteresuje mnie pod kontem technicznym, zaglądnę w EXIFy, które jeszcze bardzo mało mi mówią.
Moja rada jest taka. nie podchodź do tych plenerów aż tak ambicjonalnie, pozwól innym ocenić Twoje prace ale nie atakuj bo ktoś nie zrozumiał lub mu się Twoja praca nie podoba.
i oczywiście gratulację dla zwycięzcy i wszystkich punktowanych i wystawiających
Tutejszyn - Pon 29 Lis, 2010
Nikitaa napisał/a: | ..zdjecie MOZE sie nie podobac i MOZNA o tym napisac, ale zeby to zrobic dobrze wypadaloby najpierw to zdjecie zrozumiec , poczuc je i mysli jakie chcial nam przekazac jego autor... | Ale jak dobrze skrytykować pracę?
Nikitaa, proszę.. czy to jest Twoja najlepsza fotografia, jaką zrobiłaś w życiu? Bronisz jej jak Puchatek miodu.. To nie jest pierwszy plener. Raz autor święci triumfy, innym razem jego praca jest jakby przeźroczysta. Wkrótce zostaie ogłoszony nowy temat.. Ja już przetarłem soczewkę, naładowałem baterię i sprawdziłem, czy działa spust. W tym plenerze nic już się nie zmini, ale za chwilę zostanie ogłoszony następny
Baku - Pon 29 Lis, 2010
Tym razem nie przepuszczę!
Poprzedni przegapiłem, w tym się spóźniłem z pomysłem
skasowany - Pon 29 Lis, 2010
Gratuluję zwycięscy i cieszę się, że wbrew niektórym opiniom związanym z doborem tematu plener okazał się owocny, a wszyscy biorący udział lub tylko komentujący byli bardzo aktywni! Wszystkim powodzenia w przyszłym plenerku i oby spływało jak najwięcej zdjęć!
Tutejszyn napisał/a: | Nikitaa napisał/a: | ..zdjecie MOZE sie nie podobac i MOZNA o tym napisac, ale zeby to zrobic dobrze wypadaloby najpierw to zdjecie zrozumiec , poczuc je i mysli jakie chcial nam przekazac jego autor... | Ale jak dobrze skrytykować pracę?
Nikitaa, proszę.. czy to jest Twoja najlepsza fotografia, jaką zrobiłaś w życiu? Bronisz jej jak Puchatek miodu.. |
haha nie jestem Puchatkiem i miodu nie bronie i w ogole wyrazajac swoje zdanie nie mam na mysli swojego zdjecia, pisze jedynie szczerze o swoich odczuciach dotyczacych tego pleneru. Ogladalam i czytalam rowniez inne plenery dlatego wysnulam takie wnioski na temat szfladkowania, oczywiscie mozna sie ze mna nie zgadzac ale prosze jedynie o to abym mogla warazic swoja opinie.
A co do dobrej krytyki to mam na mysli to aby byla ona zetelna, obiektywna, a przede wszystkim specyficznie ukierunkowana do formy, czyli do ram pleneru /konkursu/. Plener tematyczny to nie jest zwykle pokazywanie zdjec, wiec i krytyka nie musi byc "ksiazkowa" , w plenerze przekazujemy pewna mysl wiec krytyka co gdzie ostrzyc, jak kadrowac co rozjasnic ..itp...itd nie koniecznie jest trafiona
Ja na przyklad zupelnie inaczej widzialabym to zdjecie z gwozdziami w desce , inaczej bym to skomponowala, na innym gwozdziu skupila ostrosc ...itp, jednak autor tej pracy inaczej czul ten temat, ja to szanuje i rozumiem a nie w ciemno kytykuje tylko z powodu bo ja to widze inaczej
pozdrawiam Nikitaa
masza - Pon 29 Lis, 2010
Nikitaa napisał/a: | Nikomu w swojej wypowiedzi nie zarzucilam braku szacunku |
Mniej więcej tak zrozumiałam Twoją wypowiedź: jeśli ktoś krytykuje, nie szanuje wrażliwości artystycznej autora krytykowanej pracy.
Nikitaa napisał/a: | Oczywiscie zgadzam sie z Toba ze zdjecie MOZE sie nie podobac i MOZNA o tym napisac, ale zeby to zrobic dobrze wypadaloby najpierw to zdjecie zrozumiec , poczuc je i mysli jakie chcial nam przekazac jego autor. |
Ten paradoks chyba już wyjaśnił sklsk - a jeśli ktoś nie rozumie, co autor miał na myśli? Jest skazany na milczenie? Czy wolno mu wyrazić swoje poczucie zagubienia wobec zawiłości dzieła?
Nikitaa napisał/a: | A co do dobrej krytyki to mam na mysli to aby byla ona zetelna, obiektywna, a przede wszystkim specyficznie ukierunkowana do formy, czyli do ram pleneru /konkursu/. Plener tematyczny to nie jest zwykle pokazywanie zdjec, wiec i krytyka nie musi byc "ksiazkowa" , w plenerze przekazujemy pewna mysl wiec krytyka co gdzie ostrzyc, jak kadrowac co rozjasnic ..itp...itd nie koniecznie jest trafiona |
Z Twoimi zasadami dobrej krytyki trudno mi się zgodzić.
masza napisał/a: | .
Nikitaa napisał/a: | Oczywiscie zgadzam sie z Toba ze zdjecie MOZE sie nie podobac i MOZNA o tym napisac, ale zeby to zrobic dobrze wypadaloby najpierw to zdjecie zrozumiec , poczuc je i mysli jakie chcial nam przekazac jego autor. |
Ten paradoks chyba już wyjaśnił sklsk - a jeśli ktoś nie rozumie, co autor miał na myśli? Jest skazany na milczenie? Czy wolno mu wyrazić swoje poczucie zagubienia wobec zawiłości dzieła? . |
Jezeli ktos czegos nie rozumie /wszystko jedno w jakiej dziedzinie/ absolutnie nie powinien tego krytykowac, natomiast wyrazic opinie mozna zawsze
pozdrawiam Nikitaa
masza - Pon 29 Lis, 2010
Nikitaa, pojęcie "krytyka" ma niejedno znaczenie. Analiza dzieła i jego ocena (wyrażanie opinii) to właśnie krytyka.
Nikitaa napisał/a: | ...Jezeli ktos czegos nie rozumie /wszystko jedno w jakiej dziedzinie/ absolutnie nie powinien tego krytykowac... |
A nie lepiej przyjąć krytykę taką jaka jest? Obojętnie zlą, czy dobrą.. Mam wrażenie, że starasz się zawrócić Wisłę kijem. Jak myślisz, przekonałaś kogoś?
TS - Pon 29 Lis, 2010
Nikitaa napisał/a: |
Jezeli ktos czegos nie rozumie /wszystko jedno w jakiej dziedzinie/ absolutnie nie powinien tego krytykowac |
Czemu? Prostota też jest cenna. W każdej dziedzinie .
Nie brałem jeszcze udziału w WP, ale wezmę jeśli będę miał coś akurat w temacie .
oceniajacemu rowniez nalezy sie szacunek a tego nie okazujesz stwiedzajac, ze skoro ktos skrytykowal to znaczy, ze nie zrozumial / nie dostrzegl / nie ma wystarczajaco wrazliwosci a do tego ma cos do ciebie osobiscie i gdyby glosowanie bylo anonimowe to sprawy wygladalyby zupelnie inaczej. nie sugeruj, ze jest to problem plenerow ogolnie bo jakos nie przypominam sobie by ktokolwiek inny reagowal tak jak ty. widzisz, tak sie sklada ze od jakichs 12 lat w sferach naukowych, zawodowych i hobbystycznych krytyka (w znaczeniu ocena) to moj chleb powszedni i gdybym zawsze reagowala tak defensywnie to bym pewnie dawno dala sobie spokoj albo wypracowala gruba skore i podejscie w stylu "a co oni tam wiedza" a to nie o to chodzi
najprosciej i najmniej bolesnie przyjmuje sie krytyke gdy sie jest swiadomym niedoskonalosci swoich prac. jak bedziesz swoim wlasnym najsurowszym krytykiem to unikniesz takich bolesnych niespodzianek
TS napisał/a: | Nikitaa napisał/a: |
Jezeli ktos czegos nie rozumie /wszystko jedno w jakiej dziedzinie/ absolutnie nie powinien tego krytykowac |
Czemu? Prostota też jest cenna. W każdej dziedzinie .
. |
Prostota moze jest w cenie ale "niezrozumiala" prostota moze przyniesc raczej tylko wieksze zagmatwanie i szkody
Tutejszyn napisał/a: |
Mam wrażenie, że starasz się zawrócić Wisłę kijem. Jak myślisz, przekonałaś kogoś? |
Niczego nie staram sie zawrocic , i nikogo nie usiluje przekonac , po prostu wyrazam wlasna opinie
Czy robie cos niestosownego przekazujac na forum moje odczucia, nie chce nic zmieniac po prostu zawsze jestem szczera i bezposrednia, nikogo nie obrazam, nie atakuje , czy jest nietaktem wyrazanie swojego zdania w jakims temacie
pozdrawiam wszy stkich Nikitaa
Nikitaa napisał/a: | ..Czy robie cos niestosownego przekazujac na forum moje odczucia... |
Tak
To znaczy proszę bardzo. Mów co chcesz. Mówię "tak", bo w tym momencie robi się z tego spektakl jednego aktora. Mniej odczuć, mniej wyjaśniania, a będzie lepiej.
Podoba mi się pewna myśl: "Lepiej powiedziec mniej, niż za dużo.. "
dr11 - Pon 29 Lis, 2010
Gratuluję zwycięzcom, dziękuję współuczestnikom
Poza tym nie powiem nic
masza - Pon 29 Lis, 2010
Nikitaa napisał/a: |
A juz myslalam ze przeszlysmy na merytoryke, widze jednak ze Ty znowu zaczynasz |
A co to za połajanki? Jakby mama dziecku palcem groziła
Oj, nie godzi się używać takich zwrotów w "merytorycznej" dyskusji...
Sajgon - Pon 29 Lis, 2010
Gratuluje wszystkim wygranym jak i przegranym
moronica napisał/a: | oceniajacemu rowniez nalezy sie szacunek a tego nie okazujesz stwiedzajac, ze skoro ktos skrytykowal to znaczy, ze nie zrozumial / nie dostrzegl / nie ma wystarczajaco wrazliwosci a do tego ma cos do ciebie osobiscie i gdyby glosowanie bylo anonimowe to sprawy wygladalyby zupelnie inaczej. nie sugeruj, ze jest to problem plenerow ogolnie bo jakos nie przypominam sobie by ktokolwiek inny reagowal tak jak ty. widzisz, tak sie sklada ze od jakichs 12 lat w sferach naukowych, zawodowych i hobbystycznych krytyka (w znaczeniu ocena) to moj chleb powszedni i gdybym zawsze reagowala tak defensywnie to bym pewnie dawno dala sobie spokoj albo wypracowala gruba skore i podejscie w stylu "a co oni tam wiedza" a to nie o to chodzi
najprosciej i najmniej bolesnie przyjmuje sie krytyke gdy sie jest swiadomym niedoskonalosci swoich prac. jak bedziesz swoim wlasnym najsurowszym krytykiem to unikniesz takich bolesnych niespodzianek |
Moronico znowu "chybilas" po raz kolejny sugerujesz ze usiluje bronic swojej pracy - blad . Wiec skupmy sie na pracy ...........hmm.... na przyklad nr9 //na wstepie jeszcze raz podkresle swoj szacunek do osoby i uznanie dla wielu prac Bogdana
Jestem przekonana ze gdyby osoba nowa tu na forum wystawila zdjecie nr9 nie otrzymalaby az tak duzo glosow-powod - negatywna krytyka, czysto hipotetycznie zakladajac ze to ja wastawiam 9 - malo ze sypia sie zarzuty zlego albo wrecz braku kadrowania to rowniez pojawia sie krytyka mistyfikacji i wyrezyserowania tego zdjecia poniewaz prawdopodobnie ten "ciezki" glaz wazy w rzeczywistosci okolo 2 kg
Ktos prawdopodobnie wpadlby na pomysl w nawiazaniu do mojego avataru na sugestie ze wprowadzilam tym zdjeciem nowa jakosc - styl pijanego mistrza
Moim zdaniem szacunek nas wszystkich do Bogdana i jego innych swietnych zdjec dal nieco inne spektrum w ocenie , takie po prostu jest zycie , dlatego anonimowosc wprowadzilaby znacznie wieksza obiektywnosc w ocenie i krytyce prac konkursowych.
W sumie ciekawa jestem jaki bylby wynik ankiety z zapytaniem o wprowadzenie anonimowosci/do momentu ogloszenia wynikow/ prac plenerowych
Tutejszyn napisał/a: | Nikitaa napisał/a: | ..Czy robie cos niestosownego przekazujac na forum moje odczucia... |
Tak
. Mniej odczuć, mniej wyjaśniania, a będzie lepiej. |
no comment
jedynie tylko - oj "zajechalo" cenzura, i to nie uzasadniona
oczywiscie, zdjecie Bogdana zostalo ocenione lagodniej bo nie bylo twoje.... wybacz, nie bylo osoby nowej na forum. a twoje zdjecie... wybacz, zdjecie nowej osoby na forum zostalo skrytykowane bo bylo twoje... wybacz, nowej osoby na forum generalnie tutejsze oceny nie maja nic wspolnego z kompozycja, perspektywa, interpretacja tematu, swiatlo-cieniem, kreatywnoscia, ekspresywnoscia i unikalnoscia za to sa determinowane tym, kto z kim sie koleguje i ile ktos ma postow na forum
dlatego wlasnie jeden z niedawnych plenerow wygrala osoba nowa na forum. zwyciezkie zdjecie bylo proste ale z pomyslem i nikomu nie trzeba bylo robic wykladu nt glebi jego przeslania ani burzliwej historii jego tematu
dr11 - Pon 29 Lis, 2010
Jeśli chodzi o wprowadzenie anonimowości to myślę, że pomysł jest całkowicie dobry. Tylko, jak już wspomniano, może być zbyt dużo pracy dla moda. Ale czy rzeczywiście...? Do danego dnia wysyłka plików 800px na @, potem wystawienie posta z numeracją i ankietą. Pozostaje kwestia klonów... O, jeśli chodzi o klony, jak nie da się z wysyłką na @ to niech każdy założy sobie osobne konto specjalnie pod plenery i sprawa załatwiona, wszyscy będą nowi
moronica napisał/a: | generalnie tutejsze oceny nie maja nic wspolnego z kompozycja, perspektywa, interpretacja tematu, swiatlo-cieniem, kreatywnoscia, ekspresywnoscia i unikalnoscia za to sa determinowane tym, kto z kim sie koleguje i ile ktos ma postow na forum
|
Pewnie dlatego ze ponosza Cie emocje nie zrozumialas mojego przeslania , wszystko co napisalas jest istotne w ocenie, ale nie mozna wykluczyc rowniez tego ostatniego natomiast wprowadzenie anonimowosci wykluczyloby jakakolwiek "stonniczosc" o ile ma ona tu w ogole czasem miejsce
Moronico nie denerwuj sie , ja rozumiem ze Ty masz inne zdanie i je szanuje ale nie usiluj autorytatywnie przekonac mnie ze to Ty masz racje. Mozna sie roznic opinia , miec inne poglady i jednoczesnie nie "potepiac" swojego adwersarza , na tym polega sila daskusji
pozdrawiam Nikitaa
Nikitaa napisał/a: | wszystko co napisalas jest istotne w ocenie, ale nie mozna wykluczyc rowniez tego ostatniego natomiast wprowadzenie anonimowosci wykluczyloby jakakolwiek "stonniczosc" o ile ma ona tu w ogole czasem miejsce |
jaki sens ma dyskusja o stronniczosci skoro w twojej pracy zabraklo tego, co wylistowalam a co przyznajesz jest istotne w ocenie?
masz racje, nie rozumiem ciebie ani twojego podejscia. ale akurat w tym nic zdroznego nie widze
moronica napisał/a: |
jaki sens ma dyskusja o stronniczosci skoro w twojej pracy zabraklo tego, co wylistowalam a co przyznajesz jest istotne w ocenie?
masz racje, nie rozumiem ciebie ani twojego podejscia. ale akurat w tym nic zdroznego nie widze |
Nadal nie rozumiesz mojego przeslania i przykladu jaki podalam ze zdjeciem nr9, natomiast ja nie rozumiem dlaczego z uporem probujesz nawiazywac do mojego zdjecia w momencie gdy ja o nim w ogole nic nie wspominam , a tak na marginesie abstrahujac od mojego zdjecia to zwroc uwage ze wszystkie Twoje "wylistowania" jakie stosujesz nie do konca musza byc jedynie sluszne /delikatnie rzecz ujmujac/
To ze nadajemy kompletnie na roznych "falach" nie oznacza ze musimy byc w wiecznym sporze , tylko widze ze Tobie jest trudno zaakceptowac inna opinie od swojej wlasnej
pozdrawiam Nikitaa
Nikitaa, poddaje sie, jestes dla mnie zbyt gleboka i skomplikowana i mi oraz wszystkim tym, ktorzy mieli na tyle cierpliwosci do ciebie by wlaczyc sie w ta dyskusje, brak wrazliwosci i wnikliwosci by zrozumiec ciebie i twoja tworczosc. powodzenia zycze, przyda ci sie
kasiakaaz - Pon 29 Lis, 2010
Nikitaa, w świetle tego co usiłujesz tu udowodnić - to ja odwrócę kota ogonem. Jeśli osoba, której prace tutaj są ogólnie znane i podziwiane wstawi knota, to usłyszy/przeczyta, że knot to straszliwy i, że stać ją na więcej...
P.S.
Zapomniałabym o najważniejszym - gratulacje dla zwycięzcy.
kasiakaaz napisał/a: | Nikitaa, w świetle tego co usiłujesz tu udowodnić - to ja odwrócę kota ogonem. Jeśli osoba, której prace tutaj są ogólnie znane i podziwiane wstawi knota, to usłyszy/przeczyta, że knot to straszliwy i, że stać ją na więcej... |
W pelni sie z Toba zgadzam i byc moze tak sie tu dzieje, jednak w tym plenerze tego nie zauwazylam - znowu "przywoluje" mojego posta z przykladem zdjecia nr9-
Oczywiscie praca nr9Bogdana absolutnie nie byla "knotem" ale moim zdaniem "ominela" ja uczciwa, obiektywna i rzetelna krytyka
pozdrawiam Nikitaa
hijax_pl - Pon 29 Lis, 2010
A może po prostu (tak na przyszłość) nie powinno się oceniać prac koleżanki? Pomijać? Bo jeśli się nie rozumie to nieumiejętną oceną można niepotrzebnie skrzywdzić?
albo chociaz dodac dopisek "UWAGA! przedstawione prace moga zostac ocenione"
kasiakaaz - Pon 29 Lis, 2010
Nikitaa napisał/a: | Oczywiscie praca nr9Bogdana absolutnie nie byla "knotem" ale moim zdaniem "ominela" ja uczciwa, obiektywna i rzetelna krytyka |
Nie, nie ominęła. Kilka razy było wspomniane coś o uciętych stopach, a i ja z tego właśnie powodu na to zdjęcie nie głosowałam, choć generalnie podobało mi się. A, że o tym nie napisałam podczas głosowania? Akurat byłam zmęczona i nie chciało mi się rozpisywać. To zdjęcie nie wygrało, więc chyba nie wszyscy uważali, że jest najlepsze - czyż nie? Więcej luzu Nikitaa.
hijax_pl napisał/a: | A może po prostu (tak na przyszłość) nie powinno się oceniać prac koleżanki? Pomijać? Bo jeśli się nie rozumie to nieumiejętną oceną można niepotrzebnie skrzywdzić? |
Oczywiscie jak nie ma sie nic specjalnego do powiedzenia to najlepiej jest, kogos wykpic lub probowac osmieszyc , moze zaraz oglosisz bojkot mojej osoby , kto odezwie sie lub odpowie Nikicie wskakuje na czarna liste , juz jedna zwolenniczke masz - powodzenia i gratuluje
hijax_pl - Pon 29 Lis, 2010
Nikitaa, ależ wręcz przeciwnie. To co napisałem to po prostu zastosowanie w praktyce Twoich "nauk"
multics - Pon 29 Lis, 2010
Miałem zamiar coś napisać w sprawie Nikitaa vs. pozostali uczestnicy pleneru, ale się powstrzymam bo to nie ma sensu...
Czekam na nowy plener i tym razem gniota nie wstawię
Pozdrawiam i więcej luzu życzę To jest tylko zabawa.
sklsk - Pon 29 Lis, 2010
Nikita - nie chcesz by odnoszono się do Twojego zdjęcia i podajesz pod dyskusję zdjęcie nr 9- ok.
oczywiście że były osoby które to zdjęcie typowały do wygranej, były też osoby które typowały inne zdjęcie, więc chyba jest logicznym że nie wszyscy mogli głosować na zdjęcie które wygrało. na tym polega ta zabawa. kto dostanie więcej głosów ten wygra, nie jest to konklawe.
jak podałem wcześniej, w poprzednich wygrał nowy user, wiec pomińmy układy i układziki.
chcesz coś udowodnić ale tak naprawdę chyba za bardzo nie wiesz co. zabolało cię ze ktoś napisał że nie widzi związku z tematem, ma prawo nie widzieć, ale to nie znaczy ze nie powinien się w ogóle wypowiadać a Ty nie musisz na siłę mu udowadniać że jest w temacie.
po długich wywodach nad siłą ognia, można uznać, lub nie, że jest w temacie, tak samo można udowadniać zdjęcie ostrzelanej kaponiery czy zapałki ze sztućcami, ale czy tak naprawdę coś zmienia to w odbiorze zdjęcia. chyba nie.
pomijam dyskusję, ale miałaś okazje szansę dowiedzieć się co dolega zdjęciu, co jest ok co niedomaga i trzeba popracować ale ty jesteś cały czas niezadowolona.
wybacz ale ja jako nowy tutaj i chyba jeszcze nie skażony układami też nie dostrzegłem przewagi twojego zdjęcia nad faworytami
goltar - Pon 29 Lis, 2010
Nikitaa Twoje posty są na pograniczu regulaminu i stają się mało sympatyczne. Proszę o zmianę nieco tonu wypowiedzi.
Dla ostudzenia emocji temat zamykam.
|
|