|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Używany 40d czy 50d
muchowa - Pon 01 Lis, 2010 Temat postu: Używany 40d czy 50d Witam.
(Wiem, że takie tematy były tu już setki raz, ALE nie znalazłam na nich tego, co pomoże mi w wyborze.)
Obecnie robię zdjęcia W180, ale niejednokrotnie robiłam zdjęcia lustrami i zdecydowałam się na kupno swojego. Pozostaje kwestia, że kasy mam niewiele,a oczekiwania spore.
Zastanawiam się nad używanym 40d i jakimś przeciętnym szkłem na początek (nie doradzajcie mi starego d80 z super szkłem, bo nie zgodzę się na ten układ!), ale boję się kupić używane body. Czy kupowaliście na allegro swoje body? A może macie 40d do sprzedania? Pomóżcie, bo nie ogarniam niektórych rzeczy...
Zapewne lepiej byłoby dozbierać do 50d, tylko oprócz lepszego wyświetlacza i 5tys mpix więcej nie widzę różnic dla amatora(mylę się? mikroregulacja pomoże amatorowi?), ale kupiłabym go dopiero na wiosnę, a nie ukrywam, że chciałabym mieć aparat jakoś teraz, bo zbieram od ponad roku...
Liczę na Was! Z góry dziękuję za pomoc!!!
hijax_pl - Pon 01 Lis, 2010
A cóż takiego jest złego w: muchowa napisał/a: | d80 z super szkłem | że się na to nie zgodzisz?
Poza tym pytanie w ankietce jest coś krzywo skonstruowane. Na tak postawione nie odpowiem gdyż brakuje 3 opcji: "i tak i nie"
ophiuchus - Pon 01 Lis, 2010
muchowa, skoro tak długo wytrzymałaś, to może spróbuj dozbierać do 50D? Myślę, że warto bo puszka jest super, a powoli schodzi z rynku. Podstawowe szkło? 18-55 IS? Na allegro chodzą po ok 250-300 zł używane. Na początek, żeby w ogóle robić fotki chyba wystarczy? Korpusy na allegro nawet używane widzę raczej powyżej 2 tysięcy...
moronica - Pon 01 Lis, 2010
muchowa, a jaki masz budzet? bo moze sie okazac, ze to D80 i "super szklo" nie wchodzi nawet w rachube, super szkla kosztuja super kase
niezly upgrade
ophiuchus, rozwiązując problem:
tani_korpus + super_szkło vs super_korpus + kiepskie_szkło
Zdecydowanie stawiam na: tani_korpus + super_szkło
edmun - Pon 01 Lis, 2010
przede wszystkim nie myl literki D i jej pozycji.
W canonie za cyframi (np. 40D) w Nikonie przed (np. D90)
hijax_pl, słuszna uwaga, zasugerowałem się jednak preferencjami muchowej, która zaznaczyła, że woli coś ze średniej półki... obiektyw zawsze może dokupić w przyszłości :] puszkę w sumie też może zmienić, ale to chyba inna filozofia
ophiuchus, wisi mi filozofia wolę od razu robić dobre zdjęcia zamiast walić mydła do czasu "jak się kupi lepszy obiektyw"
W dzisiejszych czasach matryce w aparatach są już na tak wysokim poziomie, że nawet najprostsze aparaty w typowych sytuacjach dadzą piękne obrazki... o ile będzie podłączony porządny obiektyw.
pan.tadeusz - Pon 01 Lis, 2010
osobiście mimo wszystko brałbym nowy korpus z pełną gwarancją
może warto rozważyć 550D
stosunek cena do możliwości bdb, a zawsze zostaje więcej na szkło i inne dodatki
lotofag - Pon 01 Lis, 2010
Jak już dochodzimy do ceny 550D, to IMHO warto jednak dołożyć do 50D
jeden doceni bardziej pancerne body, a inny to że dzieciaka czy inną chwilę będzie mógł nakręcić w postaci krótkiego filmiku
możliwości jak na pierwszą lustrzankę w obu wypadkach wystarczające, a cena całkiem przyzwoita:
http://www.euro.com.pl/se...ml?keyword=550D
muchowa - Pon 01 Lis, 2010
ad.1
hijax_pl napisał/a: |
A cóż takiego jest złego w:
muchowa napisał/a:
d80 z super szkłem
że się na to nie zgodzisz? |
Bo zamierzam rozbudowywać w przyszłości szklarnię nie bawiąc się w muzeum.
[ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 22:09 ]
ad.2
ophiuchus napisał/a: | muchowa, skoro tak długo wytrzymałaś, to może spróbuj dozbierać do 50D? Myślę, że warto bo puszka jest super, a powoli schodzi z rynku. Podstawowe szkło? 18-55 IS? Na allegro chodzą po ok 250-300 zł używane. Na początek, żeby w ogóle robić fotki chyba wystarczy? Korpusy na allegro nawet używane widzę raczej powyżej 2 tysięcy... |
Dlaczego uważasz, że warto? (Pytam się, bo chciałabym poznać opinię dłuższa niż "bo tak".)
muchowa napisał/a: | Bo zamierzam rozbudowywać w przyszłości szklarnię nie bawiąc się w muzeum. | Że co?
ad.3
Cytat: | super szkla kosztuja super kase
|
Nie rzucam się od razu na biało-czerwoną serię Canona czy na Wimberly.
jesli d80 to muzeum to 40d to co, nowosc? rowniez staruszek, rowniez juz 2 nowe korpusy z tej polki pojawily sie na rynku, wiec co to naprawde za roznica? z nowym korpusami tak samo mozna sie bawic w uzywanie starych szkiel co uzywac nowe szkla z korpusem nie pierwszej mlodosci, przeciez sa kompatybilne
ad.4
hijax_pl napisał/a: | W dzisiejszych czasach matryce w aparatach są już na tak wysokim poziomie, że nawet najprostsze aparaty w typowych sytuacjach dadzą piękne obrazki... o ile będzie podłączony porządny obiektyw. |
Yes, of course, ale wolę rozszerzać "pakiet" obiektywów iż za rok zmieniać body...
[ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 22:15 ]
moronica napisał/a: | rowniez staruszek |
Jak dla mnie staruszek, który ma większe możliwości.
muchowa napisał/a: | iż za rok zmieniać body... |
A z jakiego powodu miałabyś zmieniać body? Bo wyszło nowsze? To stare przestanie robić zdjęcia? ie rozumiem...
pan.tadeusz napisał/a: | jeden doceni bardziej pancerne body, a inny to że dzieciaka czy inną chwilę będzie mógł nakręcić w postaci krótkiego filmiku
możliwości jak na pierwszą lustrzankę w obu wypadkach wystarczające, a cena całkiem przyzwoita:
http://www.euro.com.pl/se...ml?keyword=550D |
Dziękuję, postoję. Nie lecę na bajery typu filowanie.
muchowa napisał/a: | Jak dla mnie staruszek, który ma większe możliwości. |
A czyże te większe możliwości są? Rozumiem, że cały czas porównujesz 40D do D80...
muchowa napisał/a: |
Bo zamierzam rozbudowywać w przyszłości szklarnię nie bawiąc się w muzeum.
|
Też się spytam co ma piernik do wiatraka..?
pan.tadeusz napisał/a: | jeden doceni bardziej pancerne body, a inny to że dzieciaka czy inną chwilę będzie mógł nakręcić w postaci krótkiego filmiku |
To jest akurat ostatnia rzecz do której bym wykorzystał lustrzankę z możliwością rejestracji video... A dlaczego? Bo póki co samo filmowanie lustrzanką jest mocno upierdliwe, ale efekty obrazowe na tyle dobre, że osoba z opanowanym warsztatem może montować z tego profesjonalny materiał.
Czyli źle myślę, że stare body pracuje gorzej niż nowsze?
tak szczerze to wydajesz sie kims, kto zadaje pytanie podczas gdy z gory wie, jakiej odpowiedzi oczekuje i nie przyjmuje innej do wiadomosci
To może wróćmy do początku:
muchowa napisał/a: | Obecnie robię zdjęcia W180, ale niejednokrotnie robiłam zdjęcia lustrami i zdecydowałam się na kupno swojego |
Jakimi lustrzankami robiłaś zdjęcia? Jaka jest Twoja wiedza fotograficzna?
d60, d90, d300, d3000, d5000, 40d, 50d, 400d, 550d, a300, a350, a700.
Wiedza nikła, czysto internetowa.
[ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 22:27 ]
moronica napisał/a: | tak szczerze to wydajesz sie kims, kto zadaje pytanie podczas gdy z gory wie, jakiej odpowiedzi oczekuje i nie przyjmuje innej do wiadomosci |
Przyjmuję, ale uzasadnioną.
To może czas uzupełnić tę wiedzę? Na pewno pomoże to w wyborze.
Te "niejednokrotne robienie zdjęć" tyloma lustrzankami to było coś z sensem czy na zasadzie "daj, coś se pstryknę"?
lotofag napisał/a: | Te "niejednokrotne robienie zdjęć" tyloma lustrzankami to było coś z sensem czy na zasadzie "daj, coś se pstryknę"? |
Długo zastanawiałam się nad wyborem systemu.
muchowa napisał/a: | Długo zastanawiałam się nad wyborem systemu. |
Wybór OK - ale uzasadnienie wskazujące na pewną losować w dokonanym wyborze.
hijax_pl napisał/a: | na pewną losować |
nie bardzo rozumiem...
Dopatruję się niedostatecznej wiedzy w zakresie funkcjonalności sprzętu by z taką łatwością ferować wyrokami za czy przeciw.
tak, wiem, "50" jest ciężka, 40 nie dużo lżejsza, nie zawiesi się na szyję jak d3000.
muchowa, ja mówię poważnie...
W sumie, po to tu jestem, aby się dowiedzieć od mądrzejszych, czy mój wybór jest dobry, czy lepiej byłoby pomyśleć nad czymś innym.
muchowa, To może powiedz na jakiej podstawie dokonałaś takiego wyboru?
Wytrzymałość, jakość zdjęć, opinie, funkcjonalność, obsługa, łatwość w dobraniu szkieł, opinie.
Ogólnie mówiąc pełnia moje założenia odnośnie lustrzanki.
2 zestawy marzen dla poczatkujacych:
N D5000 + 18-105
C 550D + 18-135
no chyba ze te szkla nie sa dla ciebie wystarczajaco "przecietne"
moronica napisał/a: | 2 zestawy marzen dla poczatkujacych:
N D5000 + 18-105
C 550D + 18-135
no chyba ze te szkla nie sa dla ciebie wystarczajaco "przecietne" |
Szkoda, że już z miejsca potraktowałeś\łaś mnie jak dziecko, które wymyśla i nic nie wie.
Powiedzmy, że zależy mi na monochromatycznym wyświetlaczu.
muchowa napisał/a: | Ogólnie mówiąc pełnia moje założenia odnośnie lustrzanki. |
No to skoro tak - to nie opłaca się kupować używek. Bierz nowego 50D albo D90, akurat są w atrakcyjnej cenie.
Niestety kitowe szkiełko w Canonie może być na tyle do kitu, że ucierpi na tym jakość zdjęć. Dodatkowo 50D to aparat już na zejściu (właśnie co zastąpiony przez 60D) zatem może się okazać że za pół roku czy rok będziesz miała muzeum... No ale tak to już jest...
muchowa napisał/a: | Powiedzmy, że zależy mi na monochromatycznym wyświetlaczu. |
D90 + 18-105VR
hijax_pl napisał/a: | No to skoro tak - to nie opłaca się kupować używek. Bierz nowego 50D, akurat jest w atrakcyjnej cenie.
Niestety kitowe szkiełko może być na tyle do kitu, że ucierpi na tym jakość zdjęć. Dodatkowo 50D to aparat już na zejściu (właśnie co zastąpiony przez 60D) zatem może się okazać że za pół roku czy rok będziesz miała muzeum... No ale tak to już jest... |
Na szczęście canon coraz kunsztowniej robi body, więc chyba docenię mój eksponat.
[ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 22:55 ]
hijax_pl napisał/a: | No to skoro tak - to nie opłaca się kupować używek. |
A co myśli Pan o używanym 40d i dlaczego warto dołożyć do 50d?
jesli nie jestes poczatkujaca to jaki jest twoj poziom zaawansowania? pytam powaznie
Bierz nowego 50D albo D90...
Co Pan poleciłby mi w Nikonie i dlaczego Pana wybór padł na Nikona?
muchowa napisał/a: | Na szczęście canon coraz kunsztowniej robi body, więc chyba docenię mój eksponat. | No jakoś porównując 50d i 60d to raczej nie widać wzrostu kunsztu...
muchowa napisał/a: | A co myśli Pan o używanym 40d i dlaczego warto dołożyć do 50d? | Dołożyć do nowego 50D. Dla gwarancji i takim tam nieistotnych rzeczy...
moronica napisał/a: | jesli nie jestes poczatkujaca to jaki jest twoj poziom zaawansowania? pytam powaznie |
Nigdy nie miałam lustrzanki, ale interesuję się tym tematem od dłuższego czasu. Naparawdę trudne pytanie...
[ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 22:59 ]
hijax_pl napisał/a: | Dla gwarancji i takim tam nieistotnych rzeczy... |
Czemu doczekałam się złośliwości?
[ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 23:00 ]
hijax_pl napisał/a: | No jakoś porównując 50d i 60d to raczej nie widać wzrostu kunsztu... |
osobiście widzę spadek/
muchowa, no to jestes poczatkujaca jakby na to nie spojrzec. jesli wg ciebie "poczatkujaca" znaczy "dziecko" no to proponuje zmienic nastawienie
muchowa napisał/a: | Co Pan poleciłby mi w Nikonie i dlaczego Pana wybór padł na Nikona? |
Zależy do czego potrzebny aparat. Jest D90, pojawił się D7000. Jest też doskonały D700.
Dlaczego Nikon? Dla AF, CLS - to przede wszystkim.
[ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 23:02 ]
muchowa napisał/a: | Czemu doczekałam się złośliwości? |
Żadna złośliwość. To już nie czasu analogowych aparatów o prostej konstrukcji. Naprawa takiego korpusu może pochłonąć naprawdę pokaźną ilość gotówki.
muchowa, 50D ma (jak wykazał test na tut. portalu) matrycę o nieco większych możliwościach niż 40D i nie chodzi mi tu o liczbę mpikseli. Z technikaliów - producent dołożył fajną opcję mikroregulacji AF czyli możesz sobie w przypadku lekkich wad autofokusa w obiektywie dostroić ustrojstwo do korpusu, coby uniknąć wizyty w serwisie. Gwarancja też chyba jest nie do pogardzenia
moronica napisał/a: | muchowa, no to jestes poczatkujaca jakby na to nie spojrzec. jesli wg ciebie "poczatkujaca" znaczy "dziecko" no to proponuje zmienic nastawienie |
Nie zaprzeczam. Nawet przedpoczątkującą, bo nie mam sprzętu. Ale już nie wpadam na drzewa w lesie, więc coś tam jednak mi dzwoni gdzieś.
[ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 23:07 ]
ophiuchus napisał/a: | muchowa, 50D ma (jak wykazał test na tut. portalu) matrycę o nieco większych możliwościach niż 40D i nie chodzi mi tu o liczbę mpikseli. Z technikaliów - producent dołożył fajną opcję mikroregulacji AF czyli możesz sobie w przypadku lekkich wad autofokusa w obiektywie dostroić ustrojstwo do korpusu, coby uniknąć wizyty w serwisie. Gwarancja też chyba jest nie do pogardzenia |
Szczególnie z moim szczęściem odn sprzętu to gwarancja może się przydać.
[ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 23:14 ]
Wiem, że większość ochotników jest już sparzona moim nieuzasadnionym uporem, za co przepraszam.
Wasze propozycje to, jak dobrze rozumiem nowe:
+550d
+d90
+50d
Czy jeszcze jakaś inna propozycja?
550D to jakoś tak nie pasuje skoro cenisz górny wyświetlacz.
Jak dla mnie TYLKO wybór z D90 i 50D. O tym który - powinna zadecydować listą planów zakupowych szkieł.
muchowa, hijax dobrze prawi, a różnica funkcjonalności między 50D a 550D jest znacznie większa na korzyść 50D niż różnica w cenie między tymi dwoma aparatami... pomijając filmy oczywiście.
Nie interesują mnie filmy, naprawdę.
Lista planowa szkieł. To chyba zbyt trudne dla mnie... Myślałam o 17-70 sigmy, może w przyszłości rybim oku, jakimś tele.
Na szkłach nie znam się i nie ukrywam tego.
muchowa napisał/a: | Lista planowa szkieł. To chyba zbyt trudne dla mnie... | Jednak to dyskryminuje cenę końcową. Bo dostępność szkieł w Nikonie i Canonie jest podobna. A jak zwykle to bywa diabeł tkwi w szczegółach. Może się zdarzyć że system wybierze się dla konkretnego szkiełka - np Canona 100-400 czy Nikkora 85/1.4
P.S.
Od sigmy 17-70 już wolę Nikkora 18-105VR
N D90 + 18-105
C 550D + 18-135
zgadzam się - dwa "zestawy marzen" i troszkę nie rozumiem dlaczego autorka wątku podchodzi tak emocjonalnie do słowa początkujący
do damskiej rączki 550D będzie jak ulał
zasadniczo wydaje się też, że może powinna określić jaki ma budżet i w jakim kierunku zamierza się rozwijać lub do czego głównie chce wykorzystywać ten sprzęt np. krajobrazy na wycieczkach, architektura, a może wnętrza, ślubniaki albo robaczki czy raczej sport, portret, a może polowanie na ptaszki?
chyba pod tym kątem powinna szukać porad bo wydaje się wystarczająco bystra by korzystając z http://www.dpreview.com/reviews/sidebyside.asp czy http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM dostrzec różnice pomiędzy 40/50D
pan.tadeusz napisał/a: | N D90 + 18-105
C 550D + 18-135
zgadzam się - dwa "zestawy marzen" i troszkę nie rozumiem dlaczego autorka wątku podchodzi tak emocjonalnie do słowa początkujący
do damskiej rączki 550D będzie jak ulał
zasadniczo wydaje się też, że może powinna określić jaki ma budżet i w jakim kierunku zamierza się rozwijać lub do czego głównie chce wykorzystywać ten sprzęt np. krajobrazy na wycieczkach, architektura, a może wnętrza, ślubniaki albo robaczki czy raczej sport, portret, a może polowanie na ptaszki?
chyba pod tym kątem powinna szukać porad bo wydaje się wystarczająco bystra by korzystając z http://www.dpreview.com/reviews/sidebyside.asp czy http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM dostrzec różnice pomiędzy 40/50D |
Powiedzmy, że mam dosyć silną rączkę.
Budżet? Kwestia dyskusyjna. Jak na razie koło 2, ale należy dobrze się uśmiechac do rodziców, to zbiorę na nowy 50d i jakiś podstawowy (z naciskiem na podstawowy, zestawowy) kit.
Do czego?
Portret, makro, krajobraz. Zależy od okazji.
Czasem na wystawach, na koncertach po zakupieniu lampy.
pan.tadeusz napisał/a: | N D90 + 18-105
C 550D + 18-135 |
Coś Ci się palec omsknął - chyba miał to być 50D?
Bo jeśli jednak 550D to czemu tam jest D90 a nie D5000?
hijax_pl napisał/a: | Od sigmy 17-70 już wolę Nikkora 18-105VR |
Ale do makro to chyba nie za bardzo?
muchowa, Sigma do macro się nie nadaje. Ale do zbliżeń - owszem. Także mniejszy dystans - większe powiększenie - w komputerze wycinamy cześć kadru - i mamy takie pseudo makro.
Pamiętaj że nie każdy obiektyw z dopiskiem MACRO daje skalę odwzorowania 1:1 - od tego są specjalizowane obiektywy.
o lustrzankach do 2k z kitem to jest caly watek http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=8034
generalnie budzet ciasny jesli sie do fotografii podchodzi powaznie. 50d z kitem IS to juz koszt 3k. szczerze ci mowie, ze osobiscie wolalabym od razu sie zaopatrzyc w obiektyw, ktorego nie bede wymieniac na inny przy pierwszym przyplywie gotowki bo plulabym sobie w brode, ze przeciez zamiast zamiennika kita moglabym juz miec makro czy portretowke. poza tym przy tak szerokim wachlarzu tematow (krajobraz, portret, koncerty) nie sadze, by kit 18-55 sprawial ci duzo radosci
makro zostaw sobie na pozniej, do tego najlepiej miec dedykowany obiektyw. sa zoomy dajace namiastke makro ale zaden z dotychczas wymienionych tutaj do nich nie nalezy. lustrzanka to nie kompakt, nie przelaczysz jej w tryb makro nie posiadajac odpowiedniego obiektywu
walenie lampa na koncertach to bardzo kiepski pomysl, do tego albo jasne szklo albo dobra jakosc przy wysokim ISO a najlepiej i to i to
jak to tu ktos lubi pisac, "witamy w swiecie lustrzanek"
hijax_pl napisał/a: | Coś Ci się palec omsknął - chyba miał to być 50D?
Bo jeśli jednak 550D to czemu tam jest D90 a nie D5000? |
ach ten złośliwy palec
zabawne, że 50D był o ile kojarzę bezpośrednim konkurentem D300, a przychodzi mu się dziś mierzyć z jego wykastrowanym młodszym bratem
wybór chyba rozstrzygnięty - 50D
tylko czy założenia są adekwatne do możliwości
bo coś mi mówi że szybko nie zainwestuje w nowe szkła
no chyba że rodzina jest liczna
moronica napisał/a: | "witamy w swiecie lustrzanek" |
A no witamy i spadamy z bólem o chodnik...
A tak na poważnie, to wiem, że budżet ciasny, ale ledwo go rozciągam...
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 00:11 ]
Czytałam, ale to już dość stary wątek.
jaad75 - Wto 02 Lis, 2010
pan.tadeusz napisał/a: | zabawne, że 50D był o ile kojarzę bezpośrednim konkurentem D300, a przychodzi mu się dziś mierzyć z jego wykastrowanym młodszym bratem | Nigdy nie był "bezpośrednim konkurentem", zawsza był ciut niżej. Bezpośrednim konkurentem został dopiero 7D. BTW, w porównaniu z 50D, to D90 wcale nie jest taki "wykastrowany"...
A w w temacie - dlaczegóż ograniczać się do C i N? Są jeszcze choćby Olympusy E-3/E-30, Pentaksy K10/K20D czy też nowszy K-7, świetny Sony A700, Sigma SD14, albo Fuji S5Pro na bagnecie Nikona... Poza tym, jeśli w grę wchodziłby D80, to czemuż nie zapłacić ciut więcej za znacznie lepszy D200?...
hijax_pl - Wto 02 Lis, 2010
pan.tadeusz napisał/a: | że 50D był o ile kojarzę bezpośrednim konkurentem D300 | Raczej nie pan.tadeusz napisał/a: | a przychodzi mu się dziś mierzyć z jego wykastrowanym młodszym bratem | Cóż.. Pomiędzy D90 a 50D jest naprawdę niewielka odległość na osi funkcjonalności. Pomiędzy 50D i D300 jest - w mojej opinii - przepaść
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 06:48 ]
jaad75 napisał/a: | A w w temacie - dlaczegóż ograniczać się do C i N? Są jeszcze choćby Olympusy E-3/E-30, Pentaksy K10/K20D czy też nowszy K-7, świetny Sony A700, Sigma SD14, albo Fuji S5Pro na bagnecie Nikona... Poza tym, jeśli w grę wchodziłby D80, to czemuż nie zapłacić ciut więcej za znacznie lepszy D200?... | Mówimy nadal o sprzęcie mniej więcej "do 2 tyś zł"?
pan.tadeusz - Wto 02 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Raczej nie |
a ja pamiętam jak D300 debiutował w walce o rynek razem z 40D i A700
co prawda szybko okazało się, że puszki jakby z innej półki więc zdaje się rok później Canon podliftował swój produkt do 50D, a Nikon zdegradował D300 do D90 aby powalczyć w niższym segmencie. 7D pojawił się dwa lata po premierze D300, zaraz po tym gdy Nikon odświeżył swój produkt dodając mu literkę D300s, tak to kojarzę
nawet test A700 na optycznych nosi tytuł - "Sony A700 - konkurencja dla 40D i D300"
ale faktycznie rzeczywistość jest taka, że aparaty leżą na innej półce
kozidron - Wto 02 Lis, 2010
Panowie przesadzacie 40D to dobra puszka, przy tak ograniczonym budżecie nie ładowałbym się w 50D jeżeli nadal mówimy o budżecie w okolicach 2K, najłatwiej by było jakby autorka podała konkretnie sumę jaka dysponuje, bo:
muchowa napisał/a: | A tak na poważnie, to wiem, że budżet ciasny, ale ledwo go rozciągam... |
nie jest wyrażone w żadnych jednostkach monetarnych.
Baku - Wto 02 Lis, 2010
kozidron, zgadzam się w pełni. I wcale nie dlatego, że sam używam 40D a gwarancji na niego nigdy nie miałem (import).
Przy takim budżecie i nastawieniu wolałbym jednak rozejrzeć się wśród obiektywów i nawet jeśli na początku kupisz coś w zestawie (kit) to ze świadomością, że w systemie który posiadasz jest to co Cię interesuje, czy będzie 14-24 Nikona, 70-200 Canona, Limited Pentaxa, czy cokolwiek innego.
Tak więc dylemat swój na razie odłóż na półkę i zastanów się nad swoim obiektywowym zestawem marzeń, na początku definiując kluczowe zakresy ogniskowych. Taka diagnoza w połączeniu z realną oceną możliwości finansowych sama zdeterminuje wybór systemu dla Ciebie. A kiedy już będziemy wiedzieli co to za system zastanowimy się wspólnie nad korpusem i pierwszym startowym obiektywem.
hijax_pl napisał/a: | Mówimy nadal o sprzęcie mniej więcej "do 2 tyś zł"? | A 50D, czy D90 kupimy do 2 tys. zł?...
jaad75 napisał/a: | A 50D, czy D90 kupimy do 2 tys. zł? |
To zależy jakie marginesy ceny mamy na myśli mówiąc : mniej-więcej
Baku napisał/a: | czy cokolwiek innego. | Budżetowe szkła Sigmy...
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 10:52 ]
hijax_pl napisał/a: | To zależy jakie marginesy ceny mamy na myśli mówiąc : mniej-więcej | Jeśli te marginesy są na tyle szerokie, to wszystkie wymienione body zmieszczą się z powodzeniem...
belkot77 - Wto 02 Lis, 2010
muchowa napisał/a: | Do czego?
Portret, makro, krajobraz. Zależy od okazji |
Do kazdego z tych nalezy dokupic obiektyw dedykowany zeby miec dobre zdjecia. No moze makro i portet da sie polaczyc jednym obiektywem. Co do kwoty 2000 zl. Ciezko bedzie kupic nawet uzywany 50D za ta kwote nie mowiac juz o obiektywach.
Jezeli jestes poczatkujaca to kup cos taniego w kitowym obiektywem i po jakims czasie sie dowiesz do czego naprawde potrzebujesz aparat i wtedy sobie kupisz cos porzadnego. Na razie nie wiesz nic i widac to po twoich postach wiec sie nie obrazaj. Kazdy z nas byl dokladnie w tym miejscu gdzie ty.
Swiadomosc fotograficzna przychodzi po dlugim czasie...
Jesli chodzi o canona to kupil bym 500D + kitowy obiektyw. Ten drugi z IS wcale nie jest taki zly.
kufel - Wto 02 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | A czyże te większe możliwości są? Rozumiem, że cały czas porównujesz 40D do D80... | hijax_pl,Ty prawdę nie dostrzegasz różnic miedzy 40D i d80 ?
hijax_pl napisał/a: | Niestety kitowe szkiełko w Canonie może być na tyle do kitu, że ucierpi na tym jakość zdjęć. | ktore szklo masz na mysli? jesli z zakresu 18-55 to nie widze przewagi w szkłach tego typu w innych systemach... wiec to troche naciągana teza
hijax_pl napisał/a: | Dodatkowo 50D to aparat już na zejściu (właśnie co zastąpiony przez 60D) zatem może się okazać że za pół roku czy rok będziesz miała muzeum | to samo tyczy sie polecanego przez Ciebie Nikona d90
muchowa napisał/a: | Powiedzmy, że mam dosyć silną rączkę. | to niestety nie kwestia siły ale wielkości dłoni dla niektórych body wielkości 50D jest juz za duze dlatego wybierają 550D ktore jest mniejsze.
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 11:59 ]
hijax_pl napisał/a: | Jak dla mnie TYLKO wybór z D90 i 50D. O tym który - powinna zadecydować listą planów zakupowych szkieł. | rowniez wyboru dokonywałbym miedzy tymi dwoma i co podkreślił hijax_pl, na podstawie listy planowanych szkieł. oczywiście zakładając ze planujemy rozwój systemu. a jeśli nie, wziąłbym ten który lepiej mi leży w dłoni
kufel napisał/a: | hijax_pl napisał/a:
Dodatkowo 50D to aparat już na zejściu (właśnie co zastąpiony przez 60D) zatem może się okazać że za pół roku czy rok będziesz miała muzeum
to samo tyczy sie polecanego przez Ciebie Nikona d90 |
kufel- hijax_pl, raczej miał na myśli, żeby właśnie zmienić tok myślenia założycielki tego wątku, że nieprodukowane nie znaczy muzealne.
kufel napisał/a: | to niestety nie kwestia siły ale wielkości dłoni dla niektórych body wielkości 50D jest juz za duze dlatego wybierają 550D ktore jest mniejsze. |
tu nie chodzi o wielkość tylko wygodę i komfort działania, wielkość dłoni nie powinno mieć wpływu nad oczywistą przewagą dwóch rolek.
kufel - Wto 02 Lis, 2010
kozidron napisał/a: | kufel- hijax_pl, raczej miał na myśli, żeby właśnie zmienić tok myślenia założycielki tego wątku, że nieprodukowane nie znaczy muzealne.
| jeśli o to chodziło to zgadzam się.
kozidron napisał/a: | tu nie chodzi o wielkość tylko wygodę i komfort działania, wielkość dłoni nie powinno mieć wpływu nad oczywistą przewagą dwóch rolek. | kozidron, zgadzam sie, tylko ze ja skupilem sie na wielkości body właśnie.a to tez ma wplyw na komfort pracy. o ile pewne rozwiązania mogą nam sie podobać lub nie a do niektórych możemy sie po prostu przyzwyczaić, tak niedopasowane body do wielkości dłoni może bardziej moim zdaniem przeszkadzać niz np to czy przycisk mam bardziej z lewej czy z prawej strony
kufel napisał/a: | kozidron, zgadzam sie, tylko ze ja skupilem sie na wielkości body właśnie.a to tez ma wplyw na komfort pracy. o ile pewne rozwiązania mogą nam sie podobać lub nie a do niektórych możemy sie po prostu przyzwyczaić, tak niedopasowane body do wielkości dłoni może bardziej moim zdaniem przeszkadzać niz np to czy przycisk mam bardziej z lewej czy z prawej strony |
idąc dalej w tym wywodzie można się pokusić o tezę, iż kobiety z małymi dłońmi nie mogą jeździć dużymi samochodami, dajmy temu lepiej spokój.
kufel napisał/a: | hijax_pl,Ty prawdę nie dostrzegasz różnic miedzy 40D i d80 ? | Ja widzę większość na plus D80:
+ matryca CCD
+ większy wizjer
+ sterowanie lampami
+ AF-C
+ spot
+ lampka AF
przewaga 40D, to:
+ magnezowa obudowa
+ szybsza seria
to tak z pamięci...
kufel - Wto 02 Lis, 2010
kozidron napisał/a: | idąc dalej w tym wywodzie można się pokusić o tezę, iż kobiety z małymi dłońmi nie mogą jeździć dużymi samochodami, | oczywiście , że moga kierować dużymi samochodami , wszak kierownica jest taka sama jak w mniejszym samochodzie... trochę błędne porównanie...
kozidron napisał/a: | dajmy temu lepiej spokój. | zgadza sie, "przekonanego nie przekonasz". a ja dalej twierdze ze wielkość body a co za tym idzie ergonomia to dość istotny czynnik przy wyborze body. z mojej strony koniec tematu.
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 12:27 ]
jaad75 napisał/a: | + matryca CCD | jako ze często używam wyższych Iso dla mnie to akurat nie jest zaleta jaad75 napisał/a: | + większy wizjer | oo a tego przyznam nie zauwazylem
?
no dobra,przyznaje , roznica jest mniejsza niz myslałem
Baku - Wto 02 Lis, 2010
Matryca CCD dla jednego będzie plusem dla innego wprost przeciwnie.
A ten spot, to kwestia różnicy 1.3%?
Pozostałe kwestie bezdyskusyjne...
kufel napisał/a: | a ja dalej twierdze ze wielkość body a co za tym idzie ergonomia to dość istotny czynnik przy wyborze body |
ja nie twierdze inaczej !
dlatego ludziom z małymi dłońmi polecasz bardziej 550D zamiast XXD
kufel napisał/a: | oczywiście , że moga kierować dużymi samochodami , wszak kierownica jest taka sama jak w mniejszym samochodzie... |
ta, najbardziej ta z cięklaka vs ta z nissana patrola czy o ciężarowych już nie wspomnę, przykład trafiony moim zdaniem idealnie bo niezależnie od wielkości auta mała kobieta będzie sobie z powodzeniem radzić zarówno w scani jak i cięklaku.... czasy kiedy robiono stary bez wspomagania minęły.
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 12:43 ]
jaad75 napisał/a: | Ja widzę większość na plus D80: |
ja niestety na odwrót tak to jest jak się oglądało sample z jednego i drugiego przy iso 1600
kozidron napisał/a: | hijax_pl, raczej miał na myśli, żeby właśnie zmienić tok myślenia założycielki tego wątku, że nieprodukowane nie znaczy muzealne. | Dokładnie tak.
Co do wyższości D80 nad 40D czy odwrotnie to takie paplanie o wyższości jednych świąt nad drugimi. Choć przy porównywaniu ich następców II generacji już raczej wątpliwości nie ma
muchowa - Wto 02 Lis, 2010
A w w temacie - dlaczegóż ograniczać się do C i N? Są jeszcze choćby Olympusy E-3/E-30, Pentaksy K10/K20D czy też nowszy K-7, świetny Sony A700, Sigma SD14, albo Fuji S5Pro na bagnecie Nikona... Poza tym, jeśli w grę wchodziłby D80, to czemuż nie zapłacić ciut więcej za znacznie lepszy D200?... |
Nie lubię kolorów olympusa, odn pentaksa nie podoba mi się zasilanie bateriami, a sony... mam wiele "ale".
muchowa napisał/a: | Nie lubię kolorów olympusa | A to ciekawe... Po pierwsze jest RAW, a po drugie Olympusy zachowują się w kwestii kolorów bardzo dobrze - nie wiem, czy nie najlepiej spośród CMOS-owców. muchowa napisał/a: | odn pentaksa nie podoba mi się zasilanie bateriami | Ani jeden z wymienionych Pentaksów nie jest zasilany bateriami - wszystkie mają dedykowany akumulator Li-ion...
muchowa napisał/a: | a sony... mam wiele "ale". | Do systemu Sony? Bo akurat korpusowi A700 nie można wiele zarzucić - to bodaj najbardziej udana puszka tego producenta i jedna z bardziej udanych APS-C...
Przepraszam, wcześniej jechałam po d80, a dopiero zauważyłam, że popełniłam bład w cyferce. Zwracam honor puszce.
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 18:47 ]
O co mi chodziło z tym muzeum... już wyjaśniam.
Prawdopodobnie kupię body na allegro, a łatwiej jest dostać 50d z fajną ilością zrobionych klatek niż np d200.
Cieszę się, że zrozumieliście mnie, tak, Wy też kiedyś staliście w tym samym miejscu co ja i wiem, że chcę kawioru w cenie parówki, ale tak już z nam, podlotkami jest.
muchowa, czyli po której puszce zamierzałaś "jechać"?...
Nadal nie jestem przekonana do Olympusów.
Do Pentaxa k7 chyba musielibyście mi sami dołożyć.
W sony nie wierzę. Niech jakiś zadowolony profesjonalista użytkujący sony się wypowie, to może uwierzę. (Tak, oczywiście, jestem początkująca, wiem.)
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 18:50 ]
po d70.
muchowa, określ konkretnie budżet, będzie łatwiej pomóc bo na razie będą tu się spierać "starzy wyjadacze" (na foumie nudo-zima, to chociaz mozna coś poskrobac w takim wątku ).
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 18:52 ]
muchowa napisał/a: | Do Pentaxa k7 chyba musielibyście mi sami dołożyć.
|
a może jeszcze frytki do tego
Czy ktoś z Was używał K20d?
muchowa napisał/a: | Czy ktoś z Was używał K20d? | A co chcesz wiedzieć?
http://allegro.pl/rewelac...1293552606.html
co myślicie o nim?
muchowa napisał/a: | W sony nie wierzę. Niech jakiś zadowolony profesjonalista użytkujący sony się wypowie, to może uwierzę | Oj trochę by się ich znalazło... Jeden jest nawet ambasadorem marki...
kozidron napisał/a: |
a może jeszcze frytki do tego |
Żartowałam .:)
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 18:57 ]
Cytat: | A co chcesz wiedzieć? |
Jak spisuje się w ekstremalnych warunkach (chodzi mi głównie o szybkość) i czy trudno dobrać do niego dobre szkła.
muchowa napisał/a: | co myślicie o nim? | Atrakcyjność tej oferty zależy od przebiegu migawki i faktycznej wielkości i ilości "otarć i rysek"...
To co takiego w Sony?
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 18:59 ]
Chciałabym się zamknąć w 2000 - 2200.
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 18:59 ]
Ok 22000 klatek.
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 19:01 ]
Jak dla mnie sony to coś wielkiego i niepraktycznego. Ma beznadziejny układ przycisków.
muchowa napisał/a: | Jak spisuje się w ekstremalnych warunkach | Zależy, co uznajesz za ekstremalne warunki - w brudzie, kurzu, deszczu i śniegu spisuje się fantastycznie
muchowa napisał/a: | (chodzi mi głównie o szybkość) | Demonem szybkości jak na obecne standardy, to on z pewnością nie jest, ale piszesz, że jesteś amatorką, więc jeśli nie masz zamiaru kupić aparatu np. typowo do fotografowania szybkiego sportu, czy np. ptaków w locie, to wystarcza z powodzeniem.
muchowa napisał/a: | i czy trudno dobrać do niego dobre szkła. | Nie trudno, ale na pewno łatwiej do Canona, czy Nikona, bo te są w każdym sklepie foto.
jaad75 napisał/a: | Demonem szybkości jak na obecne standardy, to on z pewnością nie jest, ale piszesz, że jesteś amatorką, więc jeśli nie masz zamiaru kupić aparatu np. typowo do fotografowania szybkiego sportu, czy np. ptaków w locie, to wystarcza z powodzeniem. |
Właśnie tu jest ból, bo ptaki w locie i mój skaczący pies nie chcą czekać.
muchowa napisał/a: | Jak dla mnie sony to coś wielkiego i niepraktycznego. Ma beznadziejny układ przycisków. | Weź do ręki A700. Zresztą, jest podobnej wielkości co 40/50D, więc nie rozumiem tych obiekcji.
jaad75 napisał/a: | więc nie rozumiem tych obiekcji. |
podgląd np. ma trochę w innym miejscu.
A z czystej ciekawości... czego używasz?
muchowa napisał/a: | Właśnie tu jest ból, bo ptaki w locie i mój skaczący pies nie chcą czekać | Da się nim zrobić takie zdjęcia, ale z pewnością nie jest to optymalny korpus do takich zadań - już prędzej K-7. A jeszcze prędzej D200...
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 19:11 ]
muchowa napisał/a: | A z czystej ciekawości... czego używasz? | W tej chwili Pentaksa K10D i sporadycznie Nikona F100.
jaad75 napisał/a: | D200... |
d200 mają kosmiczne przebiegi
muchowa, uzywany, strzela do ptaków, tanio, mały przebieg .....hmm ...a zastanowiłaś się czym chcesz strzelać do tych ptaków, podpowiem że kitem nie da rady a przynajmniej będzie bardzo ciężko.
muchowa napisał/a: | d200 mają kosmiczne przebiegi | Spróbuj kupić z zagranicy - w PL, to był aparat reporterski, gdzie indziej był często używany po prostu do amatorskiego pstrykania.
Czyli lepiej wolnym body z tele niż szybszym z 90-300?
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 19:18 ]
jaad75 napisał/a: | Spróbuj kupić z zagranicy |
np gdzie?
muchowa napisał/a: | Czyli lepiej wolnym body z tele niż szybszym z 90-300? | W obu przypadkach będzie to dość frustrujące, ale lepiej mieć trafione zdjęcie gorszej jakości, niż lepszej jakości "mazy"...
muchowa napisał/a: | np gdzie? | UE, HK... Szukałaś na ebayu?
jaad75 napisał/a: | na ebayu |
Szczerze, to czasem przerażają mnie ceny przesyłki.
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 19:26 ]
A ja już chyba wolę mieć lepszej jakości...
RB - Wto 02 Lis, 2010
muchowa napisał/a: | Czyli lepiej wolnym body z tele niż szybszym z 90-300?
|
Powiedzmy, że szybki i celny obiektyw do ptaków trochę przekracza Twój budżet. Nawet gdy body dostaniesz w prezencie.
Zdaję sobie sprawę.
muchowa napisał/a: | A ja już chyba wolę mieć lepszej jakości... | ...mazy? Nietrafionego zdjęcia uratować sie już nie da, natomiast takie, w którym użyto nienajwyższej jakości szkła zawsze podciągniesz trochę w sofcie...
Tak w ramach wstępnego podsumowania...
Nie ma za dużej różnicy, co wybiorę, bo i tak jeszcze nie wiem, czego wymagam od body.
Najbardziej przekonuje mnie C i N, ponieważ mogę pod nich podpiać, czy Tamrona, czy Sigmę, czy firmowe szkła. Nadal skłaniam się ku "50", bo żaden z Was nie pokazał mi body spełniającego te sam, bądź podobne kryteria [d200 nie do zdobycia, d300 za drogie, a700 nadal nie uśmiecha się do mnie (czyżby wychowywał się we mnie jakiś duch promujący żółte i czerwone produkty ?!), do Pentaxów trudno dostać szkła, przynajmniej jak dla mnie.] Kwestia pierwszych szkieł to chyba podstawowe, bo hmn... tak zazwyczaj jest, że mamy fajne body i gówniane szkło.
muchowa napisał/a: | Najbardziej przekonuje mnie C i N, ponieważ mogę pod nich podpiać, czy Tamrona, czy Sigmę, czy firmowe szkła. | Podobnie jak do Olympusa, Pentaksa, czy Sony...
muchowa napisał/a: | Kwestia pierwszych szkieł to chyba podstawowe, bo hmn... tak zazwyczaj jest, że mamy fajne body i gówniane szkło. | Kupujesz fajne body i jedną fajną stałkę (np. 35mm) i masz i fajne body i fajne szkło i fajne warunki do nauki fotografowania na początek. Olej zoomy - zacznij od stałek.
RB - Wto 02 Lis, 2010
Tamrona, Sigme oraz firmówki to możesz podpiąc praktycznie do wszystkiego. Oooo, sorry, do Sigmy SD14 nie podepniesz Tamrona...
Pomyśl sobie tak: chcę obiektyw do...
i co mam w ofercie danej firmy i za ile.
Jeśli wyjdzie Ci że i tak bedziesz jechała na Sigmach i Tamronach to wybierz ładniejszy system. Znaczy Pentaksa
muchowa napisał/a: | Nadal skłaniam się ku "50", bo żaden z Was nie pokazał mi body spełniającego te sam, bądź podobne kryteria |
a czego Ci brakuje w 40D ?
jaad75 napisał/a: | Kupujesz fajne body i jedną fajną stałkę (np. 35mm) i masz i fajne body i fajne szkło i fajne warunki do nauki fotografowania na początek. Olej zoomy - zacznij od stałek. |
o i pod tym sie podpisuje, jak najbardziej - co nie zmienia faktu, że jednak większość pęka i kupuje szit zoom'a
RB - Wto 02 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | Olej zoomy - zacznij od stałek. |
To ma jedną małą wadę. Po czyms takim to zum który Cię w miare zadowoli bedzie naprawdę sporo kosztował.
jaad75 napisał/a: | Olej zoomy - zacznij od stałek. |
Ale stałka daje mniej możliwości, przecież nie zawsze mogę podejść...
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 20:18 ]
kozidron napisał/a: | a czego Ci brakuje w 40D ? |
Wiem, że to zabrzmi naprawdę głupio, ale boję się, że jak będę obcinać na maxa zdjęcie z 40d, to może wyjść coś rozmazane...
muchowa napisał/a: | Ale stałka daje mniej możliwości, przecież nie zawsze mogę podejść... |
moim zdaniem daje więcej a martwiłbym się bardziej tym, że nie będziesz mogła "odejść"
No to zróbmy eksperymentalny zestaw:
http://allegro.pl/canon-e...1295415679.html
cena: 1600
i stałka...?
Oj działo się w tym wątku - działo
muchowa napisał/a: | Ale stałka daje mniej możliwości, przecież nie zawsze mogę podejść... |
Myślisz schematycznie.
muchowa napisał/a: | Wiem, że to zabrzmi naprawdę głupio, ale boję się, że jak będę obcinać na maxa zdjęcie z 40d, to może wyjść coś rozmazane... |
no Ci powiem, dałaś radę brzmi dziwnie, bo ja się domyslam, że chodzi Ci o cropowanie - tak ?
Cytat: | Myślisz schematycznie. |
Zmień moje myślenie!
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 20:21 ]
kozidron napisał/a: | muchowa napisał/a: | Wiem, że to zabrzmi naprawdę głupio, ale boję się, że jak będę obcinać na maxa zdjęcie z 40d, to może wyjść coś rozmazane... |
no Ci powiem, dałaś radę brzmi dziwnie, bo ja się domyslam, że chodzi Ci o cropowanie - tak ? |
tak.
muchowa napisał/a: | No to zróbmy eksperymentalny zestaw: |
a co to za eksperyment, muchowa - określisz Ty w końcu końcowy budżet ?
muchowa napisał/a: | Zmień moje myślenie! |
Żaden zuum nie da Ci takiej jakości jak stałka. Plastyki. Stałki to inny świat.
RB - Wto 02 Lis, 2010
muchowa napisał/a: | jaad75 napisał/a: | Olej zoomy - zacznij od stałek. |
Ale stałka daje mniej możliwości, przecież nie zawsze mogę podejść...
|
W portrecie, makro w fotografii ptasiej? Bez jaj...
Zoom to leniwa proteza dla fotografów krajobrazu, którzy nie maja 3 stałek, bądź nie chce im sie ich zmieniać (fakt, mi tez sie nie chce do krajobrazówki...). Zum jest ekstra, gdy faktycznie odległośc do przedmiotu zmienia się na tyle szybko, że nie jesteś w stanie ani zmienic szkła ani się ruszyć.
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=75
podałam.
tkosiada - Wto 02 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | muchowa napisał/a: | Zmień moje myślenie! |
Żaden zuum nie da Ci takiej jakości jak stałka. Plastyki. Stałki to inny świat. |
tutaj byłbym ostrożny z wygłaszaniem takich oświadczeń
a swoja drogą 40D i reszte na szkła
Żaden zoom do tysiąca?
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 20:26 ]
tkosiada napisał/a: | a swoja drogą 40D i reszte na szkła |
a jakie szkła?
RB - Wto 02 Lis, 2010
Uej... nie tak źle - niech bedzie taki plajstikowy Nikkor 18-105...
Tyle, że portretu tym raczej nie oblecisz ładnie... To takie szkiełko do pitolenia i szczelania krajobrazu
muchowa napisał/a: | Żaden zoom do tysiąca?
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 20:26 ]
tkosiada napisał/a: | a swoja drogą 40D i reszte na szkła |
a jakie szkła? |
a ja wiem co ty lubisz lub chcesz fotografować
INWESTUJ W SZKŁA, DOBRE SZKŁA
no tak ale teraz widzę, że z 2,2K to się nie powalczy(no chyba że plastik 50/1.8 ale to już chyba za wąsko, chociaż dla mnie to w sam raz) , czytając rano wątek budżet wydawał mi sie bardziej rozciągliwy.
No więc chyba stałka samoistnie zniknęła z mojego zestawu. Przynajmniej w tym momencie...
muchowa napisał/a: | Żaden zoom do tysiąca? | Żaden w tej cenie nie da Ci jakości jaką uzyskasz stałkami, które dla odmiany kupisz w tej cenie...
kozidron napisał/a: | no tak ale teraz widzę, że z 2,2K to się nie powalczy(no chyba że plastik 50/1.8 ale to już chyba za wąsko, chociaż dla mnie to w sam raz) , czytając rano wątek budżet wydawał mi sie bardziej rozciągliwy. |
Stwierdziłam, że podam wersję bez rozciągania.
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 20:36 ]
jaad75 napisał/a: | muchowa napisał/a: | Żaden zoom do tysiąca? | Żaden w tej cenie nie da Ci jakości jaką uzyskasz stałkami, które dla odmiany kupisz w tej cenie... |
Np która jako-tako pasowałaby do moich oczekiwań?
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 20:37 ]
http://allegro.pl/canon-5...1301194655.html ?
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 20:40 ]
50/1.8
A ps...
Wiem, że to nie ten wątek, ale...
co za informację przekazują mi te cyferki, bo już mi się miesza...
tak, wiem, nie powinno.
muchowa napisał/a: | 50/1.8
A ps...
Wiem, że to nie ten wątek, ale... |
50/1.8
50-ogniskowa
1.8 - swiatłosiła
RB - Wto 02 Lis, 2010
obawiam się, że cyferki to nam przekazuja informację, ze mimo zaklęć i szmanienia jaada i kozidrona i 9 stron wątku wracamy do standardowego pytania: chcę jakiś lepsiejszy korpus, może byc z ch...ym szkłem.
Cyferki Tobie przekazuja, że będziesz mogła mieć bardzo płytką głebęe ostrości i że będziesz miała kąty widzenia takie raczej do portretu, a aby tym zrobić architekturę to się napocisz. Szkło na wakacje i widoczki to ono nie jest.
Czyli an początek lepsza 18?
muchowa napisał/a: | A co reszta uważa o 50/1,8? |
że to plastik, wąsko i generalnie RB ma rację a jak ktoś wie co z tym szkłem zrobić to efekty mogą byc przyzwoite tak samo jak z zestawu A700 i 50/1.7
RB - Wto 02 Lis, 2010
Dziewczyno... jedną stałką nie da sie wygodnie i bezproblemowo fotografować wszystkiego i w kazdej sytuacji...
CO Ty chcesz fotografować? Jak wszystko i nic, to kup sobie zuma i odkładaj forsę. Może w trakcie się zdecydujesz na tematykę to i wybór szkła naturalnie przyjdzie...
Kozidron, nigdzie nie pisałem , ze to plastik
Na razie głównie portretówka i krajobraz, później dozbieram do makro.
muchowa napisał/a: | A co reszta uważa o 50/1,8? | Opinii można znaleźć całkiem sporo, ale uśredniając wszystkie wyjdzie: fatalna mechanicznie, przeciętna (jak na stałkę) optycznie, za to fantastycznie tania.
muchowa, w ten sposób do niczego nie dojdziesz. Doczytaj wpierw o co chodzi, bo mam wrażenie że poruszasz się jak we mgle.
A wątek ten ma tendencje do stania się najdłuższym wątkiem o niczym
RB - Wto 02 Lis, 2010
Kup 50/1.8 i za stówę-dwie? jakiegoś używanego plajstikowego Canonowego zuma 18-55. Zum Ci zbrzydnie i go wymienisz w przypływie gotówki, ale na początek polecisz z jakimi takimi kątami do krajobrazu - a cena taka, ze jak nawet go wyrzucisz to nie szkoda.
50/1.8 cudem nie jest, ale... dłużej go zatrzymasz. Popróbujesz z tym portretu, potem kupisz 85/1.8. No chyba, ze makro Tamrona 90/2.8 i będziesz miała makro i taka prawie-portretówkę w jednym...
muchowa napisał/a: | Na razie głównie portretówka i krajobraz, później dozbieram do makro. |
50/1,8 na poczatek do nauki jak najbardziej
portrecik i krajobraz w sam raz
To ja już wole D80/90 + 35/1.8G. Albo by było taniej D5000+35/1.8G
moronica - Wto 02 Lis, 2010
cos mi sie wydaje, ze zaraz ktos nie wytrzyma i uzyje tego wstretnego slowa na K (k____k_)
muchowa, skoro jak sama stwierdzilas interesujesz sie tym od dawna no to najwyzszy czas zainteresowac sie rowniez tymi cyferkami. bo jak na razie widze, ze interesuje cie glownie posiadanie lustrzanki. w trybie auto moze sie okazac, ze nie zauwazysz wiekszej przewagi nad kompaktem, a by wyjsc poza tryb auto to bez cyferek ani rusz
Monastor - Wto 02 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | bo mam wrażenie że poruszasz się jak we mgle. |
To widać, słychać i czuć. Wystarczy wejść do tego wątku i przejrzeć parę stron. Koleżanka tak sobie kluczy, a za nią w tej mgle snuje się korowód doradzających na wszystkie możliwe sposoby. Konia z rzędem temu, kto wyciągnie z tego wszystkiego sensowne wnioski
RB napisał/a: | Dziewczyno... jedną stałką nie da sie wygodnie i bezproblemowo fotografować wszystkiego i w kazdej sytuacji... | Tego nie da się zapewnić nawet workiem szkieł... Ale jeśli na początek kupi choćby 50-tkę i nauczy się ją wykorzystywać i w miarę postępu umiejętności dokupi kolejne szkła, to nauka pójdzie jej zdecydowanie szybciej, przyjemniej i owocniej, niż z jednym ciemnym spacerzoomem do wszystkiego (i niczego).
RB - Wto 02 Lis, 2010
A wątek ten ma tendencje do stania się najdłuższym wątkiem o niczym |
No bo zamiast zadać standardowe pytanie i uzyskac standardową odpowieź to wątkotwórczyni filozofuje...
Monastor napisał/a: | Konia z rzędem temu, kto wyciągnie z tego wszystkiego sensowne wnioski | Ależ wnioski zostały już wyciągnięte na początku tego wątku
RB napisał/a: | wątkotwórczyni filozofuje... | przez 10 stron.
Tak, wiem, jestem rozwalająca.
Chcę body, które wykorzystam przez najbliższe lata i obiektyw, na którym nauczę się co nieco i dowiem się, czego chcę od fotografii, ale nie wiem, co to stałka, bo nigdy nie robiłam nią zdjęć.
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 21:03 ]
Znaczy się wiem, co to jest.
RB - Wto 02 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | Tego nie da się zapewnić nawet workiem szkieł... Ale jeśli na początek kupi choćby 50-tkę i nauczy się ją wykorzystywać i w miarę postępu umiejętności dokupi kolejne szkła, to nauka pójdzie jej zdecydowanie szybciej, przyjemniej i owocniej, niż z jednym ciemnym spacerzoomem do wszystkiego (i niczego). |
jaad, ja jednak myślę, że nasza wątkotwórczyni wcale nie jest tak zaawansowana jak o sobie pisze, i że jedną staka zrobi sobie poważne kuku. Dlatego oprócz 50/1.8 niech dołozy te 150 PLN na 18-55, ten słynny najbardziej gówniany zum Canona w jego historii... Dużo forsy nie jest, w razie czego kolejny jeleń-nabywca tez się znajdzie.
ale wątek sie rozwija, co ty Monastor zrobiłeś się taki poważny masz motylka w avatarze
hijax_pl napisał/a: | To ja już wole D80/90 + 35/1.8G. |
ja, bym wolał 40D ale rzeczywiście w canonie nie ma tak taniego i przyzwoitego szkła jak glut 35/1.8
RB - Wto 02 Lis, 2010
muchowa napisał/a: |
Chcę body, które wykorzystam przez najbliższe lata i obiektyw, na którym nauczę się co nieco i dowiem się, czego chcę od fotografii, ale nie wiem, co to stałka, bo nigdy nie robiłam nią zdjęć.
|
Serio?
Prosta odpowiedź - cokolwiek + cokolwiek. Korpus jakikolwiek, jaad jedzie na k10d, ja swojej a100 tez nie wymieniam bo po cholerę (i na co, jak też lubię CCD-ki?)? Szkło jakiekolwiek, bo i tak je wymienisz...
Mam propozycję by skasować wszystkie posty oprócz pierwszego i zacząć od początku standardowym tekstem jakich tu multum w tym dziale.
RB napisał/a: | jaad jedzie na k10d | Ale wymieniam, wymieniam... Na CMOS-a niestety...
jaad75, K5 przyszła?
Tzn, niezupelnie wymieniam, bo K10D sobie zostawiam.
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 21:14 ]
hijax_pl napisał/a: | jaad75, K5 przyszła? | jeszcze nie - niebawem...
RB - Wto 02 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | RB napisał/a: | jaad jedzie na k10d | Ale wymieniam, wymieniam... Na CMOS-a niestety... |
Cóz, w APS to CCD prawie już nie ma... a CCD-ki w formacie większym niz APS to chiba trochę kosztują... niestety
No to teraz nawiązując do początku: jeśli używane to do jakiego przebiegu?
muchowa napisał/a: | No to teraz nawiązując do początku | jaki masz budżet i jakie zdjęcia chcesz robić?
hijax_pl napisał/a: | muchowa napisał/a: | No to teraz nawiązując do początku | jaki masz budżet i jakie zdjęcia chcesz robić? |
podziwiam wasza cierpliwość
a które ci sie bardziej podoba?
muchowa napisał/a: | Nadal nie jestem przekonana do Olympusów. |
E-520 o ile dobrze pamiętam:
http://plfoto.com/84971/autor.html
muchowa napisał/a: | W sony nie wierzę [...] może uwierzę. |
Sony:
Zdjęcia głównie portrety i krajobrazy, a także makro.
Myślałam o 40d, TESSAR 50/2.8 i 18-55.
to ostatnie słowo
miła damo
kup 40D + 18-135 i zobaczysz co ci jest potrzebne i co sie podoba
gorąco pozdrawiam
ach i jedz w góry w końcu...
muchowa napisał/a: | TESSAR 50/2.8 | ale wiesz, że to manualna stałka?
Byłam w górach.
tkosiada napisał/a: | kup 40D + 18-135 i zobaczysz co ci jest potrzebne i co sie podoba | To bardzo popularna metoda zrobienia sobie fotograficznej krzywdy...
Wiem. Jeśli będę miała 55, to na stałce przynajmniej się pobawię.
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 22:08 ]
A poza tym, nie starczy mi na 135
hijax_pl napisał/a: | muchowa napisał/a: | No to teraz nawiązując do początku | jaki masz budżet i jakie zdjęcia chcesz robić? |
pytanie padło już kilka razy i nawet była odpowiedź:
Cytat: | Budżet? Kwestia dyskusyjna. Jak na razie koło 2, ale należy dobrze się uśmiechac do rodziców, to zbiorę na nowy 50d i jakiś podstawowy (z naciskiem na podstawowy, zestawowy) kit.
Do czego?
Portret, makro, krajobraz. Zależy od okazji.
Czasem na wystawach, na koncertach po zakupieniu lampy. |
myślę, ona tak naprawdę nie wie czego chce ale z pewnością poczucia, że trzyma w dłoniach wysokiej klasy sprzęt
zakres 18-105 + D90 byłby dobry aby ocenić swoje potrzeby.
ma do tego górny wyświetlacz (na którym jej zależy), bdb body i świetną matrycę.
2 tysiaki, a resztę doskubie od rodziców albo weźmie na raty.
będzie nowe z gwarancją, a jak się już nauczy obsługiwać to dokupi 50-tkę
Cytat: | a jak się już nauczy obsługiwać to dokupi 50-tkę | Cały czas jednak gorąco namawiałbym na odwrotna kolejność...
Wiem, że nie powinnam się odzywac, ale uważam, ze rozsądniej jest dokupic szklo niz zmienic body.
muchowa, uśmiechnij się dobrze do rodziców i kup D90 + 35/1.8G. A później dokupisz sobie szkło tele (70-300VR), portertówkę (85/1.8D), makro...
RB - Wto 02 Lis, 2010
daj za jakiekolwiek body ze standard-zumem 1500 za resztę kup stałke AF do portretu - n.p. 50/1.8.
BTW - Wredne Sony wypuszcza taniego plajstika DT 85/2.8 - okropne to, warczy, wolno ostrzy, metalu chyba w tym jest tyle co na stykach, ale kosztuje w jueseju chyba ze 250 dularów, to może u nas za 8 stów się da kupić Lepsza portretówa od Canona 50/1.8 czy Sony 50/1.8 DT, czy lepszy wybór... to można się spierać.
A czemu d90?
Bo do Canona się 35/1.8G nie podłączy
RB - Wto 02 Lis, 2010
muchowa napisał/a: | Wiem, że nie powinnam się odzywac, ale uważam, ze rozsądniej jest dokupic szklo niz zmienic body. |
A.. to już zalezy od punktu widzenia. Róznica pomiędzy d3000 a 50d jest pomijalna przy róznicy pomiedzy 85/1.8 a 18-55/3.5-5.6 do fotografii portretowej. Mówiąc obrazowo - dobry portret zrobisz oboma korpusami, ale z obiektywami to będzie juz trudniej...
d3000?
muchowa napisał/a: | A czemu d90? | Bo to Nikon. Posiadanie Canona to faux pas...
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 22:26 ]
muchowa napisał/a: | d3000? | to również faux pas...
a tak na poważnie?
muchowa napisał/a: | a tak na poważnie? | to było na poważnie.
muchowa napisał/a: | d3000? |
Lepiej nie. Jak już to D5000.
To pytanie odn postu RB
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 22:29 ]
jaad75 napisał/a: | to również faux pas... |
A CO NIE JEST GAFĄ?
MC - Wto 02 Lis, 2010
Zestaw marzeń
RB - Wto 02 Lis, 2010
muchowa napisał/a: | d3000? |
Ta. d3000. Najtańszy, stary, g..ny Nikon z segmentu entry level.
razem z Nikkorem 85/1.8 zdecydowanie lepsze do foto portretowej niźli dwu-kółkowy, wypasiony, cud niskoszumny i szybkoostrzący, CMOSowy 50d z... 18-55 (nawet IS)...
BTW- To ma unaocznić bezsens kupowania fajnego korpusu i g..nego szkła a nie zachecac do nabywania d3000...
RB napisał/a: | Najtańszy, stary, g..ny Nikon z segmentu entry level.
razem z Nikkorem 85/1.8 zdecydowanie lepsze do foto portretowej niźli dwu-kółkowy, wypasiony, cud niskoszumny i szybkoostrzący, CMOSowy 50d z... 18-55 (nawet IS)... |
Prawda...
RB napisał/a: | Ta. d3000. Najtańszy, stary, g..ny Nikon z segmentu entry level.
razem z Nikkorem 85/1.8 zdecydowanie lepsze do foto portretowej niźli dwu-kółkowy, wypasiony, cud niskoszumny i szybkoostrzący, CMOSowy 50d z... 18-55 (nawet IS)... | Aż tak nisko bym nie schodził. Najpierw porządne dwurolkowe body (choćby stare i second hand), a do tego conajmniej 50-tka i za jakiś czas coś dłuższego, czy krótszego w zależności od preferencji. W międzyczasie jakaś lampa też by się przydała, jeśli o portrecie mowa...
lampa, blenda... chyba w przyszłym roku
muchowa napisał/a: | lampa, blenda... chyba w przyszłym roku | No i dobrze, byle na poczatek mieć fajną bazę do rowoju. Ciemny spacerzoom, to nie jest żadna baza, tylko pierwszy element do wymiany...
Czyli polujemy na 40d, chyba, że znajdę 50d w podobnej cenie oraz kupujemy gowno 18-55 i stałke 50?
muchowa, no i wróciliśmy do początku
muchowa napisał/a: | kupujemy gowno 18-55 | Ja bym nie kupował czegoś, o czym z góry wiadomo, że zostanie szybko wymienione. Nawet za tak niską cenę.
[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 23:02 ]
hijax_pl napisał/a: | muchowa, no i wróciliśmy do początku | No nie, doszła 50-tka, czyli krok w dobrym kierunku... Chociaż jeden...
RB - Wto 02 Lis, 2010
No cóż, ja bym 18-55 kupił... bo nie ma szans na jakiekolwiek lepsze szkło z w miarę szerokim kątem do krajobrazu. Sorry, ale zestaw stałek 20-35-50(-85-...) to nie za te pieniądze...
To niedobry obiektyw, ale co innego zrobić?
RB napisał/a: | To niedobry obiektyw, ale co innego zrobić? |
także nie mam pomysłu.
lotofag - Wto 02 Lis, 2010
Do krajobrazu się spokojnie nada, tak jak każdy inny "standard" 18-55 z dowolnego systemu. Nie przesadzajmy jakie to gówno i tym podobne, jak budżet i tak nie pozwala...
jaad75 napisał/a: | No nie, doszła 50-tka, czyli krok w dobrym kierunku... Chociaż jeden... | Spójrz na tytuł wątku i ankietkę
Mnie pomogło!
Ale nadal nie dowiedziałam się, jaki przebieg jest do przyjęcia.
RB - Wto 02 Lis, 2010
lotofag napisał/a: | Do krajobrazu się spokojnie nada, tak jak każdy inny "standard" 18-55 z dowolnego systemu. |
Ja o starym 19-55, tym bez IS. A to było szkło jeszcze gorsze od SAL1870... Fakt, ze wg niektórych krajobraz można zapchac byle czym... ale to nie jest tak. Naprawdę, niektóre wady okrutnie widac nawet w krajobrazówce. Fakt, obrobione i podostrzone nieco a umiejętnie w rozmiarze 1024x700 to niekoniecznie widać
RB napisał/a: | Naprawdę, niektóre wady okrutnie widac nawet w krajobrazówce. Fakt, obrobione i podostrzone nieco a umiejętnie w rozmiarze 1024x700 to niekoniecznie widać |
podpisuję się pod tym.
sam widzę jak okrutnie tracę ostrość zwłaszcza na brzegach kadru gdy przymykam na szerokim w DT 18-55, a to przecież ponoć jeden z bardziej udanych kitów w tym zakresie.
na starym S6500fd to miało zupełnie inny wymiar.
oj chyba muszę się nauczyć lepiej operować przysłoną i ogniskową bo to zupełnie inna skala głębi
jaad75 - Sro 03 Lis, 2010
Ja jeszcze a propos profesjonalistów używających Sony, bo akurat natknąłem się na kolejnego:
http://xritephoto.com/cus...ign=brian_smith
Usjwo - Sro 03 Lis, 2010
Juz trzynascie stron i dopiero dyskusja zaczyna zmierzac w dobrym kierunku.
40D - 1500PLN (na allegro widzialem), lepsze canony(50D) przekracaja budzet, wiec mozna podyskutowac na nastepnych 13 stronach o "lepszosci" drozszych modeli (jak jest z czego dolozyc to oczywiscie jestem za)
EF-S 17-85 IS - 700PLN ( w gorszym budzetowo przypadku pozostaje 18-55)
Razem 2200 PLN - na poczatek wystarczy (nawet dlugi poczatek).
Potem dozbierac te kilka stow i sprobowac "magicznej jakosci satlek" 50/1.8
APS-C + 50f/1.8 to nie jest dobry zestaw na start. Zdecydowanie za wasko.
Jezeli juz startowac ze stalka to gdzies okolo 30mm, niestety 28f/1.8 czy Sigma 30f/1.4, sa poza budzetem.
Sam uzywam 40D od prawie 3 lat i jak na razie zmiana body jest na ostatniej pozycji w mojej liscie zakupow. Jak juz zbiore szklarnie zaczne przegladac testy lustrzanek canona
Usjwo napisał/a: | APS-C + 50f/1.8 to nie jest dobry zestaw na start. Zdecydowanie za wasko. | To jest jak najbardziej dobry zestaw na początek, zwłaszcza dla kogoś zainteresowanego portretami, ale też świetnie sprawdza się w innych zastosowaniach. Przez pierwsze miesiące po zakupie Pentaksa miałem tylko 50-tkę - nie zdarzyło mi się, żeby mi zabrakło tematów do fotografowania... Po prostu zaczynasz patrzeć na świat bardziej wycinkowo, zauważasz inne rzeczy, niż te które wydają Ci się interesujace gołym okiem - świetne ćwiczenie, zwłaszacza dla osoby początkującej, ale nie tylko. Zoom nigdy nie da Ci takich doświadczeń - jest bardziej bezpłciowy, nie zmusza do zastanowienia się nad kadrem, czy perspektywą, nie daje możliwości elastycznej pracy z GO... Kolejną zaletą takiego rozwiązania jest, że potem zoomy zaczynasz traktować podobnie jak stałki, czyli ustawiasz daną ogniskową i jej używasz, kadrując poprzez zmianę pozycji - możesz dzięki temu używać świadomie konkretnych ogniskowych, np. pomijając te, w których szkło zachowuje się gorzej... Osoba nie mająca stałkowych nawyków, będzie miała z tym spory problem.
Usjwo - Sro 03 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | Usjwo napisał/a: | APS-C + 50f/1.8 to nie jest dobry zestaw na start. Zdecydowanie za wasko. | To jest jak najbardziej dobry zestaw na początek, zwłaszcza dla kogoś zainteresowanego portretami |
W pomieszczeniu mozna zrobic portret taki klasyczny (popiersie), jak cos wiecej pozostaje plener. Pamietaj ze mowimy o jednym obiektywie. Wiem ze mozna, ale moze to zniechecic poczatkujacego uzytkownika. Jak dodasz jeszcze pierwsze problemy z galkologia, to moze dojsc do przekonania ze jednak kompakt bylby taniszy, lzejszy, szybszy i bardziej uniwersalny, a i zdjecia jakies lepsze byly
Ja mialem najpierw 50-tke i powiem ze torche mnie denerwowalo, jak nie mozna sie bylo cofnac, ostatecznie czkala na specjalne okazje a 17-55 "rzondzil" . Teraz mam tez 28 i moge powiedziec ze jest to obiektyw ktory mi najbardziej pasuje jako uniwersalny.
RB - Sro 03 Lis, 2010
Usjwo napisał/a: |
W pomieszczeniu mozna zrobic portret taki klasyczny (popiersie), jak cos wiecej pozostaje plener. |
yhy, czyli portret w ciasnym pomieszczeniu - bo na przykład trza se czasnąc w kibelku - na 16mm jest jak najbardziej kul i okej... no śfietnie, a ze takie troche zniekształcone i letko przerysowane to tylko fun większy. Uczta tak dalej...
Jak czytam to zaczynam rozumieć, o co jaadowi chodzi, aby w ogóle tego zooma nie nabywać na początek.
50 dużo rzeczy się da obskoczyć - długo miałem Zenita i Heliosa, a zuma ni kawałka...
Usjwo - Sro 03 Lis, 2010
RB Ja tez i moze wlasnie dlatego. 28mm na 40D daje taki sam kat jak 45mm na Zenicie. Helios mial chyba 58 mm. Przyczep 80mm do Zenita i sprobuj obskoczyc wszystko, zobaczysz ze jednak 50mm bedzie lepsze.
[ Dodano: Sro 03 Lis, 2010 14:26 ]
Portret to nie tylko "paszport". Przy calej postaci w mieszkaniu (jak nie masz osobnego pustego pokoju na studio) to ciezko sie wyrobic z 50.
hijax_pl - Sro 03 Lis, 2010
RB napisał/a: | 50 dużo rzeczy się da obskoczyć - długo miałem Zenita i Heliosa, a zuma ni kawałka... |
1) Helios to nie 50 ale często-gęsto 58mm
2) Zenit to nie APS-C
To takie 40° vs 32°
RB - Sro 03 Lis, 2010
Usjwo napisał/a: |
Portret to nie tylko "paszport". Przy calej postaci w mieszkaniu (jak nie masz osobnego pustego pokoju na studio) to ciezko sie wyrobic z 50. |
A czy trzeba wszystko i w każdych warunkach fotografować? Byle jak, byle było? Portret to nie tylko to aby jakoś tam temat w kadrze zmieścić.
To, ze dużo rzeczy sie da obskoczyć 58 na formacie 135 to nie znaczy, że można zrobić wszystko. Nie. Kadry i tak będa wybiórcze... Ale się chociaz popatrzy, pogłówkuje, zakombinuje może trochę ochłonie - a nie przyzumuje i naciśnie i... To samo z 50 na APS-C, szczególnie jeśli ktoś jest mocniej portretowo ukierunkowany. Baaa, ja bym nawet pchał w tanią 85-kę.
Usjwo - Sro 03 Lis, 2010
RB mowimy o poczatkujacym uzytkowniku i jednym obiektywie do wszystkiego. Ja nie podwazam zasadnosci "mania" 50-tki, sam mam dwie
Baku - Sro 03 Lis, 2010
Moim zdaniem stary zestaw marzeń czyli
Eos 40D + Tamron 17-50/2.8 wzbogacony o EF 50/1.8 II a w przyszłości np. o EF 80/1.8 lub Samyanga 85/1.4
Do tego choćby i lampka Nissina Di466 i już jest baza do robienia zdjęć.
Kolejność zakupów:
1. 40D i Tamron
2. 50/1.8 i Nissin
3. 85tka.
Pewnych spraw pominąć się nie da i na pierwszy etap trzeba dysponować funduszem ok. 3000 zł i koniec.
Usjwo napisał/a: | mowimy o poczatkujacym uzytkowniku i jednym obiektywie do wszystkiego | Właśnie to dla jego dobra, by nie było tak jak z "Bandyci napadli na autokar z wycieczką z Japonii. Na szczęście nie będzie problemu z ujęciem napastników, jako że policja dysponuje dwoma tysiącami ich zdjęć"
RB - Sro 03 Lis, 2010
Usjwo napisał/a: | RB mowimy o poczatkujacym uzytkowniku i jednym obiektywie do wszystkiego. |
Nie. Nikt nie radzi co kupić do wszystkiego i niczego. Tu odpowiedź jest oczywista i po wielokroć nadużywana.
Mówimy o uzytkowniku mniej więcej ukierunkowanym.
Nie ma sensu wydawać 9-10 stów (700 za nowy to trudno będzie...) na w sumie i tak średni na jeża obiektyw 17-85. Po co, jak do portretu to on nie jest w ogóle, a jakie takie widoczki na szerokim kącie da się zrobić tanim czymkolwiek za 150 PLN.
To już ten Tamron lepszy..., jak ktos musi mieć zuma.
Całe to nasze doradzanie w końcu kończy się: kup body i standard-zuma, niezależnie co kto o sobie pisze, bo w sumie no ogniskowe sie przydają... Panowie, toż to sensu nie ma...
Do dokumentacji budynków za małą forsę to zum, bo kątów widzenie niczym sie nie da odrobić a fotę kamienicy strzelić trzeba. A że się plan wali i krzywi - cóż, dokumentacja. Do sztuki kupisz coś innego.
Do portretowania - a po cholerę? Jesteś ograniczony szkłem, fakt, ale możesz sesję zaplanować pod szkło zamiast przerysowywać w koszmarnej ciasnocie. Portret to nie reporterka. Ja wciąż piszę o portrecie a nie zdjeciach rodzinnych za stołem, bo Krysia ma nowy aparat to ...yesyesyes... nam fajną fotkę strzeli, ciocia Zdzisia tu siądzie a wujek Józio zrobi fajosko mine...
Sajgon - Sro 03 Lis, 2010
muchowa kup sobie dobry kompakt
Usjwo - Sro 03 Lis, 2010
RB napisał/a: |
Całe to nasze doradzanie w końcu kończy się: kup body i standard-zuma, niezależnie co kto o sobie pisze, bo w sumie no ogniskowe sie przydają... Panowie, toż to sensu nie ma...
|
No pewnie ze nie ma, bo z budzetem lekko ponad 2000 nie mozna nic odkrywczego wymyslec.
W druga strone to powinnismy zawsze polecac body + 50f/1.8, bo na nic innego kasy nie starczy.
O uzytkowniku wiemy ze ma niewielkie doswiadczenie i chce robic portrety. Do tego nadaje sie i 28, i 50, i 85.
Oczywiscie cala dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo kasy starczy tylko na 50/f1.8 albo kitowego zooma.
Ja jak mialbym i moglbym wybierac w stalkach to jako jeden bralbym 28mm zamiast 50mm. Z tym przerysowaniem to przesadzasz, chyba ze to portret paszportowy. Postaram sie cos zrobic obydwoma i pokazac.
Usjwo napisał/a: | No pewnie ze nie ma, bo z budzetem lekko ponad 2000 nie mozna nic odkrywczego wymyslec. |
Usjwo napisał/a: | Ja jak mialbym i moglbym wybierac w stalkach to jako jeden bralbym 28mm zamiast 50mm. | 28/1.8 kosztuje powyżej 1500 zł, więc o czym my tu dyskutujemy?
Poza tym, już 50-tka, to szersza portretówka na APS-C, więc to 28-mka byłaby dla początkującej portrecistki większym ograniczeniem - brak możliwości zrobienia klasycznych zdjęć tego typu, bez przerysowań (no chyba, że pocropowanych w post processie, ale przecież chodzi o naukę posługiwania się aparatem)... Nawet 50-tka nie pozwoli jej zrobić klasycznego headshota, bez późniejszego przekadrowania...
Usjwo - Sro 03 Lis, 2010
Jedak pozostane przy swojm, jedna stalka na APS-C to 28mm zamiast 50mm. Jednak wobec zmasowanego ataku mozemy zakonczyc dyskusje . Tym bardziej ze i tak ze stalek dostepna jest tylko 50f/1.8.
bacruk - Sro 03 Lis, 2010
W ogólnym zarysie Usjwo ma rację. Jako jedyna stałka do cropa prosi się coś szerszego niż 50mm.
Jednak jeżeli przeznaczeniem mają być jedynie portrety to osobiście wolę 85.
85 mocno ogranicza pole zastosowań. Jakoś nie wyobrażam sobie abym robił jedynie portrety a resztę kadrów sobie odpuszczał albo mocno kombinował... hmm, wolałbym już pokombinować przy portrecie z 35mm
konczako - Sro 03 Lis, 2010
Cytat: | Całe to nasze doradzanie w końcu kończy się: kup body i standard-zuma, niezależnie co kto o sobie pisze, bo w sumie no ogniskowe sie przydają... Panowie, toż to sensu nie ma... |
Ja ktoś zaczyna to o jakim ukierunkowaniu my tutaj mówimy. Najlepiej faktycznie kupić taniego, jasnego, długiego zooma (Nikkor18-105vr czy np. 18-135mm w Canonie). Na 105 mm można sypać takie portrety że aż się patrzy (tylko proszę nie piszcie że koniecznie potrzebna jest papierowa głębia).
Później świadomie można dokupywać stalki jakie sobie wyśnisz...
konczako, również jestem zdania, że na początek dobrze jest kupić jakiś plastyk aby potem docenić "coś lepszego". Jak ktoś się nie wciągnie to nie będzie miał drogiej zabawki w szufladzie a jak zacznie brakować i będzie wiadomo czego brakuje to będzie można świadomie wybrać coś docelowego. Plastyczek jak jeszcze będzie na chodzie to sru na allegro..
MC - Sro 03 Lis, 2010
Również uważam, że jakiś spacerzum jest najlepszy dla osoby początkującej.
Stałka może tylko zniechęcić. I proszę, nie piszcie o "uczeniu się" mając jedną stałę. Na to czas przyjdzie później.
bacruk napisał/a: | Jakoś nie wyobrażam sobie abym robił jedynie portrety a resztę kadrów sobie odpuszczał albo mocno kombinował... | Dlatego lepsza jest 50-tka. A do tego tańsza.
konczako napisał/a: | Najlepiej faktycznie kupić taniego, jasnego, długiego zooma (Nikkor18-105vr czy np. 18-135mm w Canonie) | F/5.6 to nie jest "jasny zoom".
konczako napisał/a: | Później świadomie można dokupywać stalki jakie sobie wyśnisz... |
MC napisał/a: | Również uważam, że jakiś spacerzum jest najlepszy dla osoby początkującej.
Stałka może tylko zniechęcić. I proszę, nie piszcie o "uczeniu się" mając jedną stałę. Na to czas przyjdzie później. | Wciąż nie rozumiecie o czym mówię i przypuszczam, że wiem dlaczego - sami zaczynaliście od "standard zoomów".
Otóż zoomy są szkodliwe. Utrudniają naukę i nie pozwalają początkującym skupić się na konkretnym temacie i sposobie jego ujęcia. Zamiast eksplorować możliwości danego kąta widzenia, zoomiarz kręci pierścieniem bez zastanowienia i pomysłu. Nie trzeba fotografować wszystkiego, co się nawinie pod rękę - naprawdę nie ma takiej potrzeby/obowiązku. Lepiej pomyśleć nad kadrem, znaleźć odległość i kąt pod którym ujęcie będzie ciekawe i oryginalne... Zdjęć będzie mniej, ale na pewno będą one bardziej wartościowe i przyczynia się do fotograficznego rozwoju takiej osoby.
Przestańmy wreszcie polecać maszynki do pstrykania fotek wszystkiemu wokół, a zacznijmy doradzać coś, co pomoże przejść na wyższy poziom fotografii, zwłaszcza, jeśli pytajacy zdaje się wykazywać ciągoty w tym kierunku.
MC - Sro 03 Lis, 2010
jaad75, a Ty patrzysz na wszystko przez pryzmat własnej osoby.
Wyobraź sobie, że niektórzy nie będą robili artystycznych, wspaniałych zdjęć. Chcą jedynie pstrykać focie. U cioci na imieninach. Na spacerze w parku. Na wakacjach.
I głęboko gdzieś mają SZTUKĘ i Fotografię przez duże "F".
Wiem też, że nie przekonam Ciebie. Podobnie jak podczas rozmowy nt. AFa przy kręceniu filmów. Rozejdźmy się więc w pokoju.
MC napisał/a: | jaad75, a Ty patrzysz na wszystko przez pryzmat własnej osoby.
| Ty oczywiście nie?...
MC napisał/a: | Wyobraź sobie, że niektórzy nie będą robili artystycznych, wspaniałych zdjęć. Chcą jedynie pstrykać focie. U cioci na imieninach. Na spacerze w parku. Na wakacjach.
I głęboko gdzieś mają SZTUKĘ i Fotografię przez duże "F".
| Może zapytajmy autorkę wątku do której grupy chce się zaliczyć?
MC - Sro 03 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | Ty oczywiście nie?... |
Ja się przynajmniej staram dostrzec drugą stronę...
EOT
kozidron - Sro 03 Lis, 2010
konczako napisał/a: | Najlepiej faktycznie kupić taniego, jasnego, długiego zooma (Nikkor18-105vr czy np. 18-135mm |
tak oczywiście, to są jasne zoomy - jak najbardziej
MC napisał/a: | I proszę, nie piszcie o "uczeniu się" mając jedną stałę. Na to czas przyjdzie później. |
jak ktoś jest uparty i mu zależy to da radę, jak ktoś potrzebuje pstrykadła na wycieczki to jak najbardziej zoom i to najlepiej ultra 18~200. Nie róbmy z wszystkich początkujących- oferm, wielu z was kiedyś zaczynało i pewnie większość od stałek. To krakanie, że nie da rady; że bu bu bu, bu- biedny amator się zniechęci, co on pocznie z jedną stałką.
Nic nie przychodzi latwo jak się człowiek chce czegoś nauczyć to pot musi lecieć.
MC napisał/a: | jaad75, a Ty patrzysz na wszystko przez pryzmat własnej osoby.
|
wszyscy patrzymy w pewien własciwy dla siebie, subiektywny sposób i nic w tym dziwnego, z perspektywy czasu patrze na to tak -dobrze, że zaczynałem od stałki.
Usjwo - Sro 03 Lis, 2010
A propos zaczynania. Do Zenita mialem 35mm, 58mm i 200mm stalki i to calkiem jasne jak na tamte amatorskie warunki, chcialem miec wtedy zooma jak przy kamerze
Jak ktoś "początkujący" wie o co biega i jest w stanie zrozumieć jaad75 to nie będzie pytał o tak podstawowe sprawy tylko zada konkretne pytanie typu jak chcę 50/1,4 doradzcie mi który.
Jeżeli nie kuma bazy to dajcie człowiekowi dojrzeć. Jest kilka możliwych dróg tego dojrzewania. Niekoniecznie Wasza.
belkot77 - Sro 03 Lis, 2010
Pamietam jak kupilem swoja pierwsza lustrzanke cyfrowa. 350D + kit. Robilem nim jakies 2 lata zdjecia i bylem zadowolony. Jak urodzily sie dzieci to ukierunkowalem sie na zdjeciach dzieci. Caly czas jednak mi zdjecia nie pasowaly. Wspominalem czasy kiedy mialem zenita i zdjecia byly lepsze (jakosciowo i kadrowo) od tego co pokazuje 350D. Znalazlem starego heliosa, kupilem przejsciowke i zrobilem pierwsze zdjecie. Gdy je zobaczylem to zaniemowilem z wrazenia. Od tej poru juz wiecej kita nie podpialem. Jak dzieci zaczely sie ruszac nie nadazalem z ustawieniem ostrosci. Kupilem canona 50 1.8. Mam go do tej pory i czesto uzywam (czesciej 85 mm). W miedzy czasie kupilem 24-70L (potrzebne na sluby). Uzywalem go tylko na slubach i imprezach. Jak wracam do starych albumow (zdjecia z kita) to plakac mi sie chce ze tyle czasu zmarnowalem.
Jestem za opcja jak za dawnych lat. Dobre body + 50 mm + zoom w nogach
A to jest to pierwsze zdjecie z heliosem : http://plfoto.com/zdjecie...li,1436437.html
Usjwo - Sro 03 Lis, 2010
belkot77 napisał/a: |
Jestem za opcja jak za dawnych lat. Dobre body + 50 mm + zoom w nogach |
Zgadzam sie do FF to 50mm
Cytat: | Zgadzam sie do FF to 50mm | Jakos dalem rade.
35 mm to okolo 1000 pln dobre swiatlo - cos byla mowa o koncertach ale slaba jakosc obrazu
28 mm to okolo 800 pln
50 mm to okolo 400 zl.
I tu dochodzimy znowu ze na jakikolwiek sensowny zestaw to budzet za maly.
Bez sensu dyskucja 15 stron watku i konca nie widac.
belkot77 napisał/a: | 28 mm to okolo 800 pln | Ale chyba f/2.8... Jeśli już 28mm, to f/1.8...
jaad75 napisał/a: | Jeśli już 28mm, to f/1.8.. | 2000 zl za obiektyw.
Tak jak pisalem bez sensu dyskucja. Gdyby nie to ze pyta dziewczyna to pewnie niektorzy juz dawno stracili by cierpliwosc.
pan.tadeusz - Sro 03 Lis, 2010
bacruk napisał/a: | Jest kilka możliwych dróg tego dojrzewania. Niekoniecznie Wasza. |
zgadzam się i dlatego bliżej mi do osób które polecają 18-105 + D90
prawda jest taka, że jeśli ktoś może pomęczyć się nad stałką aby wyciągnąć z niej więcej satysfakcji to równie dobrze może poćwiczyć przyzwoitego spacerzooma aby strzelić nim dobry portret. jedno i drugie wymaga myślenia ale mz 18-105 okaże się na początek bardziej elastycznym rozwiązaniem, co też może skutecznie przyciągnąć do przemyślanego powiększania szklarni.
wygląda na to, że dziewczyna nie ma zielonego pojęcia, a lustro to raczej kaprys.
belkot77 napisał/a: | Gdyby nie to ze pyta dziewczyna to pewnie niektorzy juz dawno stracili by cierpliwosc. | Ja tam już straciłem. Tym bardziej jednak się Wam dziwię - bo przecież po 5 okrążeniu założycielka wątku wraca do pierwszego postu. I jak tu coś doradzić? Nie chodzi o budżet, nie chodzi o najlepszy dobór sprzętu, nie chodzi o świadomość fotograficzną. Cały czas chodzi o to, która używka jest lepsza: 40D czy 50D
belkot77 napisał/a: | Tak jak pisalem bez sensu dyskucja. Gdyby nie to ze pyta dziewczyna to pewnie niektorzy juz dawno stracili by cierpliwosc. |
też tak sądzę
moronica - Sro 03 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Cały czas chodzi o to, która używka jest lepsza: 40D czy 50D |
chodzi o to, zeby powiedziec rodzicom ze absolutnie musza dorzucic drugie tyle by cokolwiek porzadnego kupic bo tak powiedzieli panowie na forum dlatego tak sie wzburza gdy sie wspomina polke ponizej xxd czy inne ekonomiczne a przeciez wartosciowe opcje
moronica napisał/a: | hodzi o to, zeby powiedziec rodzicom ze absolutnie musza dorzucic drugie tyle by cokolwiek porzadnego kupic bo tak powiedzieli panowie na forum |
Mhm
belkot77 napisał/a: | 2000 zl za obiektyw. | Używkę można kupić taniej...
pan.tadeusz napisał/a: | prawda jest taka, że jeśli ktoś może pomęczyć się nad stałką aby wyciągnąć z niej więcej satysfakcji to równie dobrze może poćwiczyć przyzwoitego spacerzooma aby strzelić nim dobry portret. jedno i drugie wymaga myślenia ale mz 18-105 okaże się na początek bardziej elastycznym rozwiązaniem, co też może skutecznie przyciągnąć do przemyślanego powiększania szklarni.
| Obawiam się jednak, że wciąż nie rozumiesz o czym mówię. I absolutnie nie o "męczenie się" ze stałką tu chodzi.
[ Dodano: Sro 03 Lis, 2010 17:28 ]
moronica napisał/a: | dlatego tak sie wzburza gdy sie wspomina polke ponizej xxd czy inne ekonomiczne a przeciez wartosciowe opcje | Tu akurat w pełni ją popieram.
wątek fenomen, wszyscy mówią, że zatacza koło, ze cierpliwość a każdy wróci i coś skrobnie
zawsze pozostaje zestaw marzeń D90+18-105, jak niedawno się dowiedzieliśmy jasny zoom do nikona
jaad75 napisał/a: | Obawiam się jednak, że wciąż nie rozumiesz o czym mówię. I absolutnie nie o "męczenie się" ze stałką tu chodzi. |
myślę, że chodzi o odrobinę wysiłku ale po niektórych postach wnoszę, że jeśli nie zacznie od stałki to zamknie sobie wrota do fascynacji fotografią - nie zgadzam się z tym
jestem przekonany, że najlepszą motywacją będzie inwestycja z własnej kieszeni
muchowa - Sro 03 Lis, 2010
Dziękuje Wam , Kochani Panowie za poświęcenie tylu czasu. Możecie mi wierzyć, że nikt ze mną tak nigdy nie rozmawiał. Zawsze słyszałam tekst, który od kogoś padł, kup sobie kompakt.
Super... kupiłam i jak zobaczyłam, że mogę zmienić tylko tryby to zapragnęłam zobaczyć lot w180 przez okno.
Myślę, że jednak chcę się pobawić i wysilić. "Zoom w nogach".
Obecnie szukam fajnych ofert 40d, ew. 50d, ale to już, Drodzy Panowie, doskonale wiecie.
(Nigdy nie przypuszczałam, że mężczyźni są tacy cierpliwi! )
Kit chyba także zakupię, bo te 160zł jakoś przeżyję, nawet, jeśli z porównaniu z 50 to tylko plastyk.
A, mogę się pochwalić, że zaśmiałam się czytając, że 18-105 jest jasny.
16 stron, a jak ciekawych.
[ Dodano: Sro 03 Lis, 2010 18:24 ]
Cytat: | dlatego tak sie wzburza gdy sie wspomina polke ponizej xxd czy inne ekonomiczne a przeciez wartosciowe opcje
Tu akurat w pełni ją popieram. |
Czemu mnie popierasz?
muchowa napisał/a: | Czemu mnie popierasz? | Bo uważam, że nie warto kupować korpusów z niższej półki.
A do jakiego przebiegu warto kupić używany?
do 100 tys canon daje gwarancje na migawke do wiekszosci lustrzanek z nizszej polki. Plus jest taki ze mozesz zarzadac od sprzedawcy podlaczenia lustra do programi EOS info i odczytania przebiegu
kufel - Sro 03 Lis, 2010
muchowa napisał/a: | A do jakiego przebiegu warto kupić używany? | wytrzymałość migawki to ok. 100 tys klapnięć.do tego przebiegu jest gwarancja. nie oznacza to oczywiście ze po 100 tys migawka padnie może wytrzymać drugie tyle albo paść przedwcześnie...
kozidron napisał/a: |
zawsze pozostaje zestaw marzeń D90+18-105, jak niedawno się dowiedzieliśmy jasny zoom do nikona |
Ojmatko tam.. pisałem w locie, myślałem o czym innym napisałem co innego . A że ostatnio leniwy jestem to co tam będę więcej pisał. W zasadzie uczyć się na jednej stalce ma swoje dobre strony jak i kręcenie zoomem. Każdy pójdzie swoją drogą i niech się uczy na swoich błędach. Poradzić zawsze można ale wyborów dokonujemy sami...
Sprostowanie dla nieomylnychiwszstkodobrzepiszoącychimówiących.... zoooomy zazwyczaj są cieeemne nie jasne.
muchowa napisał/a: | A do jakiego przebiegu warto kupić używany? | Ja bym nie kupił powyżej 50 tys, chyba że cena byłaby na tyle atrakcyjna, że rekompensowałaby z nawiązką koszt wymiany migawki. Ale fakt, że niby szacują (choć zdaje się nie gwarantują) migawkę na 100 tys. cykli.
Jak sprzedawalem 5D to dzwonilem do serwisu i powiedzieli ze gwarantuja 100 tys klapniec. A wymiana odplatna to koszt 800 zl (do 5D). Oczywiscie sa przypadki ze pada wczesniej jak rowniez i takie ze wytrzymuja dwa razy tyle. 40D i 50D mozna odczytac programem eos info. Rzeczywiscie 50 tys to taka rozsadna granica.
konczako napisał/a: | Sprostowanie dla nieomylnychiwszstkodobrzepiszoącychimówiących.... zoooomy zazwyczaj są cieeemne nie jasne. |
daj spokój konczako, to tylko żart
muchowa napisał/a: | A do jakiego przebiegu warto kupić używany? |
celowałbym jak wspomina jaad75, poniżej 50tysia, wszakże mój 40D wytrzymał prawie 180tysia ale nie każdy może mieć tyle "szczęścia" (chociaż nie wiem czy to dobre określenie na to zjawisko).
muchowa napisał/a: | Zawsze słyszałam tekst, który od kogoś padł, kup sobie kompakt.
Super... kupiłam i jak zobaczyłam, że mogę zmienić tylko tryby to zapragnęłam zobaczyć lot w180 przez okno.
A, mogę się pochwalić, że zaśmiałam się czytając, że 18-105 jest jasny.
|
hmm
lata temu kupiłem pełny automat z zoomem i z racji tego, że mogłem ustawiać tylko korektę ekspozycji, uczyłem się na nim kadrować i operować ogniskową aby coś z niego wycisnąć.
ani mi w głowie było walnąć nim w kąt ale może też dlatego, że wyłożyłem na niego zarobione dutki
później kupiłem hybrydę dzięki, której mogłem lepiej panować nad obrazem, bo na cyfrową lustrzankę z podobnym zakresem ogniskowych nie było mnie po prostu stać.
każdy z tych aparatów służył mi kilka lat i dopiero kilka dni temu zdecydowałem się na lustrzankę. mniej więcej potrafię ocenić czego poszukuję ale i tak gdyby nie kol.jaad to pewnie zakupiłbym coś w rodzaju 18-200. wszystko dlatego, że dużo spaceruję i na szlaku bardzo ceniłem uniwersalny zakres mojej hybrydy. nie raz, nie dwa któryś z przyjaciół rezygnował przed wyprawą z czegoś dłuższego bo było mu z tym po prostu niewygodnie. ja nie miewałem takich problemów, a wręcz możliwości bardziej elastyczne.
oczywiście wszystko jest kwestią dobrej organizacji, samozaparcia i tak jak kol. jaad napisał:
Kwestia przyzwyczajenia i tego, czy chodzisz, by robić zdjęcia, czy robisz zdjęcia przy okazji chodzenia...
Wynika więc z tego, że życie jest sztuką kompromisu i konsekwencji
Boję się, że jeśli ta małpka miała lecieć przez okno to i podobny los może spotkać ten nowy zestaw. Widać, że znowu idziesz w nieznane próbując się tym chyba troszkę dowartościować.
Nie ma w tym nic złego, że poszukujemy w sobie wrażliwości, która zawsze jest w cenie
Tylko boję się czy ten nie do końca świadomy wybór spełni Twoje pragnienia... bo może skończyć w oknie
dlatego chyba lepiej coś uniwersalnego i z gwarancją bo wydaje mi się, że należysz do tych mniej cierpliwych
przejrzyj sample i poczytaj test obiektywu , który tak Cię rozbawił
porównaj zdjęcia (zwłaszcza na wyższym ISO) z D90 choćby nawet z nowym D7000 czy sugerowanym 40/50D
przeglądnij inne porównania
jeśli stać Cię na zestaw D90 + 18-105 to da Ci on spore pole do popisu i pewnie wkrótce dokupisz sobie do niego jakąś 50-tkę
plus jest taki, że będziesz już wtedy umiała posługiwać się body i dzięki dosyć szerokiej zmiennej ogniskowej tego kita poznasz pewne podstawowe zależności.
gdy weźmiesz w łapki 50-tkę spojrzysz na nią zupełnie innym okiem
przy odrobinie cierpliwości już wkrótce zdjęcia będą budzić podziw wśród znajomych więc myślę, że będziesz zadowolona
Proszę nie traktować mojej wypowiedzi tak poważnie, chciałam tylko wprowadzić uśmiech na usta.
Mój kompakt nadal pozostanie mi wierny, lustro jest duże i nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.
To nie jest tak,że usiadłam i stwierdziłam: Chcę mieć lustrzankę, bo nie mam słit zdjęć na fejsbuku z lustrzanką. Na to cudo zbieram trzeci rok, więc gdyby miało mi się odwidzieć, to myślę, że tak by się już stało.
Mój sony robił naprawdę fajne zdjęcia (i mam nadzieje, że z serwisu powróci naprawiony i nadal będzie mi służył), a wiele osób twierdziło, że posiadana przeze mnie małpka to lustrzanka.
muchowa napisał/a: | A do jakiego przebiegu warto kupić używany? |
W zasadzie przebiegiem nie musisz się przejmować - jest mnóstwo aparatów z przebiegiem do 3000 klapnięć na allegro, wystarczy poczekać na okazje oraz kupić od osoby której znudziła się kolejna zabawka i chce szybko sprzedać. Takich osób jest dużo, pewnie niektórzy z nich zakładali podobne watki na forach .
muchowa napisał/a: | Na to cudo zbieram trzeci rok |
tym bardziej odpuść używkę i kup nowe body z krajową gwarancją
przejrzyj te linki które podsunąłem bo jeśli idzie o samą matrycę to D90 można nazwać swoistym "cudem" zwłaszcza w relacji do ceny choć w tym względzie przebija go K-x
ten kit 18-105 też wg wielu opinii prezentuje rewelacyjny stosunek możliwości do wydatku, przemyśl
pan.tadeusz napisał/a: | tym bardziej odpuść używkę i kup nowe body z krajową gwarancją |
kolego możesz rozwinąć i użyć sensownych argumentów, dlaczego nie może być używka ?
pan.tadeusz napisał/a: | przejrzyj te linki które podsunąłem bo jeśli idzie o samą matrycę to D90 można nazwać swoistym "cudem" zwłaszcza w relacji do ceny choć w tym względzie przebija go K-x |
aha i zejdź już na ziemie
RB - Sro 03 Lis, 2010
używka używką, jak komus to nie przeszkadza, to nie ma tematu...
...ale za 1500 PLN mozna kupić wcale nie taki zły nowy a450 z kicikiem 18-55. Cóż, ergonomicznie to on d40 nie dorówna, ale jeśli chodzi o obrazowanie to jednak chyba bez większych kłopotów. Przy okazji rozmów o ergonomii to też nie jest najtańszy entry level z dołu drabiny typu 1000d, d3000, a290/390...
Masz nówke z jakims tam ciemnym bo ciemnym ale w sumie nie tragicznym zumikiem którego mozesz sobie na wycieczki zabierać (w porównaniu do Canonowskiego 18-55 bez IS to on jest naprawde niezłym optycznie plajstikowym obiektywem...) i wciąz masz te 6-7 stów na jakiś pseudo-portretowiec. Tu mas z do wyboru:
Minoltę 50/1.7 - szkło pełnoklatkowe, solidnie zrobione i całkiem dobre - ale tylko uzywka za mniej niż 5 stów (jakoś nietania...)
Sony 50/1.8 DT - szkło nowe, APS, plastik - jakość jak poprzednik za 5-6 stów
Sony 85/2.8 - szkło nowe, pełnoklatkowe, full plastik za mniej niż 9 stów (trza by dołozyć...). Ponoć niezła optyka, tylko wolny AF. Taka tania namiastka 'prawdziwej' portretówy - namiastka jeśli idzie o światło bo ogniskowa jak najbardziej OK. Go będzie nieco mniej papierowa niż w wypadku 85/1.8 (Canon i Nikon - ale nówka gdzieś za 15 -16 stów tam chodzi).
Nie namawiam na Sony, ale brzydzić się nim nie brzydzę ani trochę (mam a100, mam Minolty na film...). Ale też jest to jakas (tania) opcja dla amatora na początek. Na razie rozbudowuja oferte swoich tanich plastikowych 'pierwszych w karierze' stałek. Niestety, ich lepsze odpowiedniki sa w tym systemie drogie (tzn. brak taniej pełnoklatkowej 50, brak 85/1.8 - jest droga 85/1.4...)
No właśnie o to chodzi w sony. Niby body tanie, ale w szkłach wybór jak w PRL na półkach.
[ Dodano: Sro 03 Lis, 2010 21:03 ]
[quote]kolego możesz rozwinąć i użyć sensownych argumentów, dlaczego nie może być używka ? [/quote
też chciałabym się dowiedzieć.
[ Dodano: Sro 03 Lis, 2010 21:04 ]
pan.tadeusz napisał/a: | tym bardziej odpuść używkę i kup nowe body z krajową gwarancją |
dlaczego?
RB - Sro 03 Lis, 2010
muchowa napisał/a: | No właśnie o to chodzi w sony. Niby body tanie, ale w szkłach wybór jak w PRL na półkach. |
upppsss, lekko przesadzasz
muchowa napisał/a: | Niby body tanie, ale w szkłach wybór jak w PRL na półkach. |
Hm.. O których półkach mówisz?
Sunders - Sro 03 Lis, 2010
muchowa napisał/a: | w sony. Niby body tanie, ale w szkłach wybór jak w PRL na półkach. |
Ty chyba jednak nie masz zbyt dokładnych wiadomości nt.PRL-u
pitras - Sro 03 Lis, 2010
Sunders napisał/a: | Ty chyba jednak nie masz zbyt dokładnych wiadomości nt.PRL-u |
Neich Wam będzie, średnio wyposażony Pewex.
lotofag - Sro 03 Lis, 2010
muchowa napisał/a: | Neich Wam będzie, średnio wyposażony Pewex. |
muchowa, tak realistycznie patrząc - ile ze szkieł niewątpliwie bogatszego systemu np. Canona leży w polu Twoich zainteresowań i przede wszystkim możliwości finansowych? Bo może szybko okazać się, że tak naprawdę wszystkie systemy okażą się dla Ciebie równie "bogato wyposażone", albo skończy się co najwyżej ciułaniem na jakiś tańszy model Tamrona czy Sigmy To nie jest tania zabawa...
A kto powiedział, że chcę od razu? To nie kolekcja zbierz wszystkie...
kozidron napisał/a: | kolego możesz rozwinąć i użyć sensownych argumentów, dlaczego nie może być używka ?
|
a kto powiedział nie może? może
aczkolwiek uważam, że oszczędny płaci podwójnie
poza tym skoro zbiera trzy lata to nie stać jej na naprawy, a chyba nie jest też Adamem Słodowym
oczywiście można podnieść argument by poszukać sprzętu, który jest jeszcze na gwarancji
ale i tak pozostaje niepewność jak i gdzie się z nim obchodzono
zrobi jak uważa ale takie jest moje zdanie
lotofag napisał/a: | Tamrona czy Sigmy |
co nie tak w nich?
[ Dodano: Sro 03 Lis, 2010 23:27 ]
pan.tadeusz napisał/a: | aczkolwiek uważam, że oszczędny płaci podwójnie |
Miał Pan może kiedyś taki przypadek?
lotofag napisał/a: | muchowa, tak realistycznie patrząc - ile ze szkieł niewątpliwie bogatszego systemu np. Canona leży w polu Twoich zainteresowań i przede wszystkim możliwości finansowych? Bo może szybko okazać się, że tak naprawdę wszystkie systemy okażą się dla Ciebie równie "bogato wyposażone", albo skończy się co najwyżej ciułaniem na jakiś tańszy model Tamrona czy Sigmy To nie jest tania zabawa... |
właśnie w tym kontekście rozważyłbym tego całkiem przyzwoitego i uniwersalnego 18-105
[ Dodano: Sro 03 Lis, 2010 23:32 ]
muchowa napisał/a: | Miał Pan może kiedyś taki przypadek? |
zastanów się nad tym w również w odniesieniu do kompaktu, który jak wynika z Twojej relacji szybko rozczarował
Proszę nie traktować mojej wypowiedzi tak poważnie, chciałam tylko wprowadzić uśmiech na usta.
Mój kompakt nadal pozostanie mi wierny, lustro jest duże i nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.
To nie jest tak,że usiadłam i stwierdziłam: Chcę mieć lustrzankę, bo nie mam słit zdjęć na fejsbuku z lustrzanką. Na to cudo zbieram trzeci rok, więc gdyby miało mi się odwidzieć, to myślę, że tak by się już stało.
Mój sony robił naprawdę fajne zdjęcia (i mam nadzieje, że z serwisu powróci naprawiony i nadal będzie mi służył), a wiele osób twierdziło, że posiadana przeze mnie małpka to lustrzanka.
[ Dodano: Sro 03 Lis, 2010 23:40 ]
uniwersalnego 18-105 nie znaczy najlepszego dla mnie.
Deja vu?
RB - Czw 04 Lis, 2010
muchowa napisał/a: | lotofag napisał/a: | Tamrona czy Sigmy |
co nie tak w nich?
|
Nic. Ale w kontekście tego, że Sony nie ma odpowiedniej liczby szkieł... to Sigmy i Tamrony do tego systemu (zwykle) są.
goltar - Czw 04 Lis, 2010
Temat zamykam, bo chyba doszedł do miejsca, w którym dalsza dyskusja jest zbyteczna.
|
|