|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Pomoc w wyborze aparatu Lumix DMC FZ100 czy Canon SX 30 IS
kerad12 - Pon 01 Lis, 2010 Temat postu: Pomoc w wyborze aparatu Lumix DMC FZ100 czy Canon SX 30 IS Witam. Przyglądam się dwóm aparatom, które mają mi służyć do robienia niezłych zdjęć oraz krótkich ujęć filmowych dobrej jakości. Wybór padł na Lumix DMC FZ100 oraz Canon SX 30 IS. Czy ktoś mógłby mi doradzić, który z nich wybrać. A może jeszcze jakiś trzeci model doradzicie. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Dominika - Wto 02 Lis, 2010
Nie kupila bym zadnego z tych dwuch ani zadnego innego super zooma. Po prostu powyzej zoom 6x uzawa sie jako bejer raz na rok i przewaznie i tak nic z takiego zdjecia nie ma przy zoom 24 czy 35 to juz woglle porazka. I przez tak wielki zakres zoom szeroki kat jest tez przewaznie zrypany.
Zamiast pytac jaki aparat wybrac lepiej pomysl co w 90% przypadkow chcesz fotografowac- a doradzimy co sie do tego najlepiej nada.
ghost - Wto 02 Lis, 2010
moje oczy!
kerad12 - Wto 02 Lis, 2010
Dominika zdjęcia mają być amatorskie (trochę w plenerze, jakieś imprezy, uroczystości rodzinne, wakacje) i krótkie filmiki z takich imprez.
Dominika - Wto 02 Lis, 2010
Wiec zoom ktorym mozesz sfotografowac ksiezyc do niczego ci nie jest potrzebny
Jesli nie znasz sie na fotografi i nie masz zamiaru sie w nia zglebiac potrzebny ci aparat z dobrym trybem auto- polecam cos ze stajni LUMIX te aparaty tez kreca bardzo dobre filmy.
Jesli imprezy potrzebujesz szeroki kat widzenia. Jesli filmiki to HD. Profesionalna linia Lumix to LX, uniwersalnych zoom ale bez przesady to TZ a zaawansowanych maluchow to FX- kazdy z tych lini aparatow posiadalam i moge szczerze polecic. Jest w nich szeroki kat zoom 3-12x i filmy HD. Jesli cos solidnego od canona to G11 lub S90 ale jest bez filmow HD. Sony WX1 tez jest spoko i ma HD jak lumix. Nikony pentaksy olympusy omijala bym szerokim lukiem. Jesli samsung to jedynie EX1- ale tam trzeba sie w manualnych ustawieniach bawic tryb auto jest jako dodatek ktory slabo dziala.
Powiem szczerze filmiki chciałbym oglądać też dobre. Myślałem już nad tymi aparatami tylko kwestia HD i Full Hd w filmach. Będzie znacząca różnica?
wielbicielxx - Wto 02 Lis, 2010
czasami HD moze byc przyjemniejsze w odbiorze niz ful HD- tym bym sie nie sugerowal przy wyborze. Lumix robi rewelacyjne filmy TZ10 np.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy działa zoom podczas filmowania?
wielbicielxx - Wto 02 Lis, 2010
W lumixsie TZ10 zoom dziala w czasie filmowania w LX5 tez. W samsungu EX1 tez. W canonach nie wiem.
|
|