forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - D-Lite 2 it to go Set

cybertoman - Wto 02 Lis, 2010
Temat postu: D-Lite 2 it to go Set
Zastanawiajac sie nad dokupieniem kolejnego blysku do swojego "studia", czy 360 Euro zamiast na 580EX II nie lepiej wydac na cos studyjnego wpadlem na D-Lite Elinchroma. Troche powyzej 500 Euro kosztuja:
2- lampy 200Ws (400Ws za 80 wiecej) z wbudowanym radiem (Skyport ), fotocela na dowolna ilosc przedblyskow,
2x softbox 66x66,
2x statyw,
reflektor i
nadajnik radiowy Skyport Transmitter ECO .

To taniej niz chinszczyzna!? Przynajmniej porownywalnie...

I tak sie zastanawiam - to odpowiedz firmy na tanie lampy i Elinchrom z prawdziwego zdarzenia, czy naklejka Elinchrom na lampach z importu?

jaad75 - Wto 02 Lis, 2010

O ile mi wiadomo, to wszystkie Elinki były do tej pory made in Switzerland, no ale wszystko co dobre kiedyś się kończy... Osobiście wolałbym chyba 400Ws, choć są wolne i schodzą tylko do 25Ws (1/16)... Ale z drugiej strony ze speedlightami praktyczniejsze będą 200Ws...

jaad75 napisał/a:
choć są wolne
Czy 400-tka przy 1/2 nie bedzie tak szybka jak 200-tka na 1/1 ?

Ile prawdy jest w legendzie Elinchroma?

cybertoman napisał/a:
Czy 400-tka przy 1/2 nie bedzie tak szybka jak 200-tka na 1/1 ?
Nie, im mniejsza moc, tym wolniejszy błysk - to są klasyczne monobloki sterowane napięciowo.
cybertoman napisał/a:
Zawsze mnie ciągnęło do tej firmy, ale zawsze też miałem w głowie, że mają droższe od bowensowskich akcesoria - tzn, nie ma tak wielu chińskich podrób pod to mocowanie...

jaad75 napisał/a:
Nie, im mniejsza moc, tym wolniejszy błysk - to są klasyczne monobloki sterowane napięciowo.
A mialo byc tak pieknie... No to mi pomogles...

[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 23:25 ]
Quantuum podaje 1/1700–1/700s, czyli troche szybciej niz D-Lite 200 z 1/1200.

cybertoman napisał/a:
A mialo byc tak pieknie... No to mi pomogles...
Ale to nie jest jakaś szczególna wada - większość monobloków pracuje w ten sposób.
AM - Sro 03 Lis, 2010

jaad75 napisał/a:

cybertoman napisał/a:
Zawsze mnie ciągnęło do tej firmy, ale zawsze też miałem w głowie, że mają droższe od bowensowskich akcesoria - tzn, nie ma tak wielu chińskich podrób pod to mocowanie...

Mam teraz na testach elinchroma quadre i jest swietny. Nie wiem jaka to ma legende, ale pieniedzy warte.

jaad75 - Sro 03 Lis, 2010

Rangery Quadra są fantastyczne, zwłaszcza jeśli ktoś para się fotografią sportową, tyle, że należałoby wtedy kupić te szybsze głowice... Trzeba tylko pamietać, że to inne mocowanie i wymaga adaptera do standardowego EL, no i że powerpacki są asymetryczne, ale to akurat niewielki problem w tak kompaktowym systemie... Jeśli kiedyś zmieniałbym system na Elinchroma, to Quadry byłyby na pewno głównym powodem.
cybertoman - Sro 03 Lis, 2010

jaad75 napisał/a:
większość monobloków pracuje w ten sposób.
to male pocieszenie... Z dwoma speedlightami na 1/8 zadne dziecko sie nie wymknie... To sie nazywa czytac ze zrozumieniem - niby to wszystko wiedzialem, ale jakos dopiero teraz dotarlo. Wychodzi wiec na 200-tki - ale marzyly mi sie 400 z silnym pilotem.
Potrzebuje swiatla modelujacego, bo dosc mam zgadywania oswietlenia (za mala praktyka) i maltretowania ludzi, nawet tych o anielskiej cierpliwosci (szczegolnie tych). Wsadzic zarowke pod speedlighta? Ma ktos jakies praktyczne doswiadczenia?

cybertoman napisał/a:
Z dwoma speedlightami na 1/8 zadne dziecko sie nie wymknie...
Tylko pamietaj, że speedlight na 1/8, to 1/5000s (t.0), a te monobloki, to 1/1700s (t.5) i to na pełnej mocy, co oznacza zdolność mrożenia ruchu na poziomie 1/500s (t.1), a im bardziej skręcone, tym błysk dłuższy...
cybertoman napisał/a:
Potrzebuje swiatla modelujacego, bo dosc mam zgadywania oswietlenia (za mala praktyka) i maltretowania ludzi, nawet tych o anielskiej cierpliwosci (szczegolnie tych). Wsadzic zarowke pod speedlighta? Ma ktos jakies praktyczne doswiadczenia?
Spróbuj użyć małej latarki LED-owej.
cybertoman - Sro 03 Lis, 2010

jaad75 napisał/a:
Spróbuj użyć małej latarki LED-owej.
a pewnie ze tak zrobie.

Czy to znaczy, ze czas podawany w specyfikacjach speedlightow to t.0? To by wiele wyjasnialo...

cybertoman napisał/a:
Czy to znaczy, ze czas podawany w specyfikacjach speedlightow to t.0? To by wiele wyjasnialo...
Oficjalnie w specyfikacjach nie ma czegoś takiego jak t.0, ale ponieważ bramka IGBT obcina błysk nagle, to trudno nazwać ten czas inaczej. Tyle, że czas błysku 1/1, to najprawdopodobniej t.5, bo większość producentów podaje 1/800-1/1000s, a wtedy zdolnosć mrożenia ruchu (t.1) jest mniej więcej 3x dłuższa. M.in dlatego przy fotografii szybko poruszających się obiektów lepiej stosować kilka skręconych speedlightów niż jeden na większej mocy.
komor - Czw 04 Lis, 2010

jaad75 napisał/a:
powerpacki są asymetryczne

Co to znaczy?

jaad75 - Czw 04 Lis, 2010

komor, że mają stały podział energii błysku na gniazdo, np. 2:1.
cybertoman - Czw 04 Lis, 2010

jaad75 napisał/a:
klasyczne monobloki sterowane napięciowo.
To by znaczylo, ze bez wzgledu na ustawiona moc, lampa zawsze emituje cala, zgromadzona energie i musi sie podladowac. Inaczej, niz w speedlightach, gdzie po blysku np. 1/32 lampa natychmiast gotowa jest do nastepnego strzalu. Zgadza sie? 6fps nie wchodzi w gre?
D-200 czas ladowania przy 1/1 ma max 0,6s - skoro jest napisane max, to przy 1/32 bedzie krocej - sa jakies przeslanki, jakich czasow mozna oczekiwac przy skrecaniu mocy?

[ Dodano: Czw 04 Lis, 2010 22:46 ]
Chlopcy z Hensela mowia, ze Elinchrom ma fabryke w Indiach...

jaad75 - Czw 04 Lis, 2010

cybertoman napisał/a:
To by znaczylo, ze bez wzgledu na ustawiona moc, lampa zawsze emituje cala, zgromadzona energie i musi sie podladowac. Inaczej, niz w speedlightach, gdzie po blysku np. 1/32 lampa natychmiast gotowa jest do nastepnego strzalu. Zgadza sie? 6fps nie wchodzi w gre?
Dokładnie tak.
cybertoman napisał/a:
D-200 czas ladowania przy 1/1 ma max 0,6s - skoro jest napisane max, to przy 1/32 bedzie krocej - sa jakies przeslanki, jakich czasow mozna oczekiwac przy skrecaniu mocy?
Pewnie można to łatwo policzyć, ale fizykę miałem naprawdę dawno temu... :razz:
cybertoman napisał/a:
Chlopcy z Hensela mowia, ze Elinchrom ma fabryke w Indiach...
Być może... Nie byłoby to nic dziwnego w dzisiejszych czasach...