forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - problem z oświetleniem - izolowanie przedmiotów

Itts - Sro 03 Lis, 2010
Temat postu: problem z oświetleniem - izolowanie przedmiotów
witam,
podczas eksperymentów z różnego typu oświetleniem do izolowania przedmiotów na białym tle wymyśliłem taki oto sposób jak na rysunku: http://img713.imageshack..../szkiclampa.jpg . obiekty umieszczam na bezbarwnej szklanej płycie, obiekt oświetlam 2 lampkami biurkowymi, tło zewn. lampą błyskową wyzwalaną z przewodu (polecam zobaczyć szkic w linku). metoda ta byłaby bardzo dobra, ale po wykonaniu kilku próbnych zdjęć zauważyłem na brzegach przedmiotów niebiesko-błękitne poświaty, podobne do aberracji chromatycznej, które dyskwalifikują całe zdjęcie. balans bieli ustawiłem na żarówki, aby obiekt oświetlony właśnie tego typu żółtym światłem nie wyglądał źle. proszę o podpowiedź, co robię źle, co należałoby zmienić, a może powinienem inaczej rozmieścić lampy do izolowania przedmiotów na białym tle ? dodam, że mam do dyspozycji jeszcze jedną, taką samą lampę błyskową (obie o liczbie przewodniej 32). a tutaj przykład takiego zdjęcia > http://img822.imageshack....1/img1107yn.jpg (proszę się nie sugerować zdjęciem, zrobiłem je na szybko tylko w celu pokazania problemu:) ) z góry dziękuję :)

jaad75 - Sro 03 Lis, 2010

Itts, niebiesko-błekitne poświaty wynikają z różnic temperatury barwowej miedzy lampkami biurkowymi (ok. 2500K), a lampą błyskową (ok.5500K). Rozwiązań problemu jest kilka:
1. Dopasować temperaturę lamp do siebie:
a. Zażelowac błyskową filtrem CTO
b. Zażelować żarowe filtrem CTB
c. Wkręcić w klosze żarowych świetlówki 5500K
2. Wymienić błyskową na kolejną żarową i robić jak dawniej
3. Wymienić żarowe na błyskowe i nauczyć się pracy z błyskiem
4. Zrobić jedna ekspozycję na żarowych z odpowiednim WB, drugą na błyskowym i połączyć w PS.

hijax_pl - Sro 03 Lis, 2010

O ble - lampy widać ;)
Itts - Sro 03 Lis, 2010

"O ble - lampy widać "
widać, bo robiłem na szybko, niczym nie rozpraszałem światła z lampek, dlatego tak jest :) chodziło mi tylko o przykład.
jaad75, wielkie dzięki, coś pokombinuję :) o różnicy w temp. barwowej wiedziałem ,ale nie myślałem, że przy "wypaleniu" tła powstanie taki problem...

jaad75 - Sro 03 Lis, 2010

Itts, problem nie powstaje na tle, tylko na przedmiocie.
Tutejszyn - Czw 04 Lis, 2010

Dosyć łatwo jest usunąć tło suwakami w PS. Oświetlenie od spodu jest dosyć cudacznym sposobem. Zwykły namiot bezcieniowy wystarczy.
hijax_pl - Czw 04 Lis, 2010

Tutejszyn napisał/a:
Dosyć łatwo jest usunąć tło suwakami w PS
Tak? ;)
Tutejszyn napisał/a:
Oświetlenie od spodu jest dosyć cudacznym sposobem
Dającym jednak ciekawe efekty. A przecież o to chyba chodzi? Po co kolejne nudne foty? ;)
jaad75 - Czw 04 Lis, 2010

Tutejszyn napisał/a:
Dosyć łatwo jest usunąć tło suwakami w PS.
Samymi "suwakami" w PS, zrobisz akurat niewiele. Musisz zrobić odpowiednie zaznaczenie, co nie w przypadku każdego przedmiotu będzie łatwe i szybkie. A do tego, życzę powodzenia, jeśli przedmiotów będzie np. kilkaset i "na wczoraj"...
Tutejszyn napisał/a:
Oświetlenie od spodu jest dosyć cudacznym sposobem
Jest bardzo popularnym sposobem.
komor - Czw 04 Lis, 2010

hijax_pl napisał/a:
Po co kolejne nudne foty? :wink:

Bo klient zamówił, że chce mieć takie, a nie inne? :wink: Ale to taka uwaga ogólna. :)

komor, fakt. Klyent nasz pannnn ;)
Tutejszyn - Czw 04 Lis, 2010

Nie bardzo mam ochotę się tutaj wymądrzać. Teraz tylko, kiedy czytam wasze wypowiedzi, wydaje się, że oświetlenie stołu bezcieniowego to jakaś straszna filozofia.

Tutejszyn, ależ nie chodzi o wymądrzanie się. Po prostu uważam że podstawki akrylowe, różnokolorowe czy też szyby podświetlane od dołu - fajne są. A stół - w tym przypadku - da Ci brak odblasków i cieni od dołu...
jaad75 - Czw 04 Lis, 2010

Tutejszyn napisał/a:
Teraz tylko, kiedy czytam wasze wypowiedzi, wydaje się, że oświetlenie stołu bezcieniowego to jakaś straszna filozofia.
To może zacznij czytać ze zrozumieniem?... :twisted:
Kocur - Czw 04 Lis, 2010

komor napisał/a:
Bo klient zamówił, że chce mieć takie, a nie inne? :wink: Ale to taka uwaga ogólna. :)

Z definicji klient nie jest osobą, która wie najlepiej, czego potrzebuje. :mrgreen: :razz: