|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - lightroom i photoshop - jaka wersja?
samsam - Czw 04 Lis, 2010 Temat postu: lightroom i photoshop - jaka wersja? właśnie, mam Lightrooma i chce kupic Photoshopa, ktory bedzie kompatybilny z tym pierwszym. Czy Photoshop 5.0 bedzie widoczny w Lightroomie? ( edit in)
hijax_pl - Czw 04 Lis, 2010
samsam napisał/a: | Czy Photoshop 5.0 bedzie widoczny w Lightroomie? ( edit in) |
Rozumiem, że mówisz o CS5? Jeśłi tak - to tak. Zintegruje się automatycznie.
jaad75 - Pią 05 Lis, 2010
samsam napisał/a: | właśnie, mam Lightrooma i chce kupic Photoshopa, ktory bedzie kompatybilny z tym pierwszym. Czy Photoshop 5.0 bedzie widoczny w Lightroomie? ( edit in) | Tak jak i poprzednie wersje PS. Problemy pojawią się tylko jeśli będziesz chciał renderować Smart Objects, a wersje LR i ACR zintegrowane z PS będą się różnić (zwłaszcza jeśli będziesz używał np. LR3 oparte na ACR 6.x z CS4 z ACR-em 5.x). W każdym razie normalne Edit in, na pliku PSD, czy TIFF renderowanym w LR będzie działało bez problemów i wyedytowane pliki będą widoczne w bibliotece LR.
komor - Pią 05 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | W każdym razie normalne Edit in, na pliku PSD, czy TIFF renderowanym w LR będzie działało bez problemów i wyedytowane pliki będą widoczne w bibliotece LR.
|
Potwierdzam. Ja używam Photoshopa CS1 z Lightroomem 2.x bez problemu w ten sposób. Ale żadnych Smart Objects nie mam, tylko edycja TIFF-a w PS i zmiany widoczne w LR bezproblemowo.
arietiss - Pią 05 Lis, 2010
A mi właśnie coś niedawno "padło" i teraz "Edit in" zrobiło mi się nieaktywne. Utworzyłem własny preset, ale niestety szykuje TIFF do edycji ale Photoshop się nie odpala. Ściągnąłem nawet LR3.3 i tu opcje edycji są aktywne, ale nie edytuje, tylko krzyczy o Camera Raw 6.3. Tego zaś nie mogę zainstalować, bo wskakują mi jakieś błędy zabezpieczeń internetowych. A wszystko zaczęło się od tego jak złapałem jakiegoś złośliwego syfa tydzień temu...
jaad75 - Pią 05 Lis, 2010
arietiss napisał/a: | Ściągnąłem nawet LR3.3 i tu opcje edycji są aktywne, ale nie edytuje, tylko krzyczy o Camera Raw 6.3 | Do Edit in nie potrzebujesz ACR 6.3.
arietiss - Pią 05 Lis, 2010
Ale kiedy robię Edit in Photoshop to właśnie mi wyskakuje okno z informacją że potrzebna jest ACR6.3.
jaad75 - Sob 06 Lis, 2010
arietiss napisał/a: | Ale kiedy robię Edit in Photoshop to właśnie mi wyskakuje okno z informacją że potrzebna jest ACR6.3. | Zrób screenshota i pokaż.
arietiss - Sob 06 Lis, 2010
Tak to wygląda.
[ Dodano: Sob 06 Lis, 2010 12:07 ]
Jedyną możliwością jaka teraz mam, żeby edytować w Photoshop, to eksport do pełnowymiarowego TIFF i otwórz w Photoshop.
jaad75 - Sob 06 Lis, 2010
arietiss, może czas nauczyć się angielskiego?...
Dajesz Render using Lightroom.
jaad75, jasne! Tylko, że przygotowuje mi zdjęcie do Photoshop ale niestety nie otwiera się on. Trzeba je ręcznie importować. Tak jakby oba programy o sobie już nie wiedziały... Niedawno było jeszcze OK. To coś po tym wirusie, który mi wlazł.
hijax_pl - Sob 06 Lis, 2010
arietiss, reinstalacja LR i po nim PS nic nie pomaga?
Nie próbowałem, ale boję się tego zrobić. Mam problemy z instalacją jakiegokolwiek oprogramowania, bo włączają mi się ciągle jakieś zabezpieczenia. To chyba jakaś grubsza sprawa i muszę chyba oddać laptopa do jakiegoś informatyka. Na razie wolę niczego nie odinstalowywać, bo mogę nie móc zainstalować tego z powrotem.
samsam - Nie 07 Lis, 2010
jeszce raz.
Edith in - oczywiscie dziala
ale nie dziala Smart Object jak rowniez robienie panoram i HDR.
[ Dodano: Nie 07 Lis, 2010 11:04 ]
mam CS3 i kupilem Photoshopa 5.0 (nie mylic z CS5)
czy w tym drugim przypadku bedzie dzialac Edith in?
kolouker - Nie 07 Lis, 2010
samsam napisał/a: | kupilem Photoshopa 5.0 (nie mylic z CS5) |
Tego z 1998 roku? Mnie by było szkoda pieniędzy na to, już nie mówiąc o miejscu na dysku. Sporo darmowych narzędzi da Ci teraz większe możliwości niż ten PS.
hijax_pl - Nie 07 Lis, 2010
samsam napisał/a: | mam CS3 i kupilem Photoshopa 5.0 (nie mylic z CS5)
czy w tym drugim przypadku bedzie dzialac Edith in? |
Z tego co mi wiadomo to:
- nie zintegruje się sam
- możesz sam sobie dopisać do listy zewnętrznych edytorów
|
|