|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - jakosc macro z dystansu
ConCam - Pią 05 Lis, 2010 Temat postu: jakosc macro z dystansu Witam!
Po przegladnieciu testow, jak sie okazuje najobiektywow makro zastanawiam sie czy tak samo dobrze wypadlyby one w testach na fotach robionych z dystansu 3/5m+?
Czy wciaz EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM bylby lepszy od EF 100 mm f/2.0 USM w koncu to macro, a 100 to prawie 2 x 60?
Przeciez nikt nieodmowilby sobie zrobic nim zdjecia portretowego czy zachodu slonca, czyz nie?
Pozdrawiam
CC
bacruk - Pią 05 Lis, 2010
Obiektywy makro są optymalizowane do zdjęc z bliska. Do portretu też się nadają.
Zachody słońca nie są zbyt wymagające dla optyki
Odpowiadając na pytanie. Zdjęcia obiektów oddalonych również będą ok. Nie będzie to szczyt możliwości tych obiektywów ale zdeklasują szereg popularnych zumów z naciskiem na mega.
ConCam - Sob 06 Lis, 2010
Ale czy sa robione testy tego typu, w ktorych mozna by porownac mozliwosci obiektywow makro na odleglosciach 3/5m+ z obietywami typu 100mm f/2 USM?
bacruk - Sob 06 Lis, 2010
ConCam, nie spotkałem się z takimi testami.
Może masz możliowść wypożyczyć sobie taki obiektyw/obiektywy i sprawdzić czy spełnia Twoje wymagania? W ostateczniści zrobić kilka zdjęć w sklepie i pooglądać na spokojnie w domu..
ConCam - Sob 06 Lis, 2010
musialyby to byc identyczne foty
ps. wiem, ze niektore serwisy oferuja wypozyczanie obietywow i aparatow, ale jedyny jaki znam jest w stanach...
hijax_pl - Sob 06 Lis, 2010
ConCam, biorąc pod uwagę to skąd pochodzisz, w google wrzucam "borrow lenses uk" i wyskakuje mi np: http://www.lensesforhire.co.uk/
komor - Sob 06 Lis, 2010
ConCam napisał/a: | Ale czy sa robione testy tego typu, w ktorych mozna by porownac mozliwosci obiektywow makro na odleglosciach 3/5m+ z obietywami typu 100mm f/2 USM? |
Może Arek się odezwie, ale z tego co pamiętam to testy Optycznych są robione dla paru odległości przedmiotowych i raczej nie-makro, więc wartości z testów możesz traktować jako miarodajne dla odległości 3–5 metrów.
Marian - Sob 06 Lis, 2010
Na pewno są robione bo je czytałem, tylko nie pamiętam kto. Czy nie Chasseur d'images?
ConCam - Nie 07 Lis, 2010
fajna stronka, dzienki!
szkoda tylko, ze akurat 60mm macro, o ktorym wspominalem nie ma..
chyba pomysle nad 100mmf/2.8 L IS USM macro - bardzo dobre, jasne szklo w niezbyt wygurowanej cenie jak za L-ke
ps. tylko, ze do ceny wypozyczenia trzeba jeszcze dodac koszty wysylki specjalnej, a te obiektywy troche waza
[ Dodano: Nie 07 Lis, 2010 09:27 ]
Marian napisał/a: | Na pewno są robione bo je czytałem, tylko nie pamiętam kto. Czy nie Chasseur d'images? |
malo zrozumialy jezyk jak dlamnie..
[ Dodano: Nie 07 Lis, 2010 09:29 ]
komor napisał/a: | ConCam napisał/a: | Ale czy sa robione testy tego typu, w ktorych mozna by porownac mozliwosci obiektywow makro na odleglosciach 3/5m+ z obietywami typu 100mm f/2 USM? |
Może Arek się odezwie, ale z tego co pamiętam to testy Optycznych są robione dla paru odległości przedmiotowych i raczej nie-makro, więc wartości z testów możesz traktować jako miarodajne dla odległości 3–5 metrów. |
musze przyznac, ze to mnie troche uspakaja i zastanawiam sie nad wymiana 100mm USM na te 60 macro - ceny sa bardzo podobne
hijax_pl - Nie 07 Lis, 2010
ConCam, tak ogólnie zapytam - czy będziesz korzystał z tego szkła bardziej jako macro, czy bardziej jako portrety/widoczki?
hijax_pl napisał/a: | ConCam, tak ogólnie zapytam - czy będziesz korzystał z tego szkła bardziej jako macro, czy bardziej jako portrety/widoczki? |
potrzebuje naprawde dobrego szkla do sfotografowania wyskakujacych lososi, lubie tez fotografowac szalejace w powietrzu mewy, ale macro tez jest w kregu moich zainteresowan i moze, kto wie zdominuje moja pasje, gdy dostane do rak macro obiektyw, tak dobry macro obiektyw
hijax_pl - Nie 07 Lis, 2010
Tak tylko pytam, bo im mniejsza ogniskowa tym mniejsza odległość przedmiotowa, dla której uzyskasz odwzorowanie 1:1. Mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę
tak, dlatego mysle jeszcze nad 100 mm f/2.8 L Macro IS USM, tylko ze on kosztuje 2x tyle co EF-S 60mm f/2.8 Macro USM
B o g d a n - Nie 07 Lis, 2010
ConCam napisał/a: | potrzebuje naprawde dobrego szkla do sfotografowania wyskakujacych lososi, lubie tez fotografowac szalejace w powietrzu mewy,.... |
Proponuję zakup w ciemno, ostrego jak brzytwa EF 70-200mm f/4L IS USM.
Minimalna odległość ostrzenia 1,2 metra więc spoko dla takiego zastosowania, gdzie światła raczej nie brakuje. Ponadto dostajesz w nim super szybki AF.
B o g d a n napisał/a: | ConCam napisał/a: | potrzebuje naprawde dobrego szkla do sfotografowania wyskakujacych lososi, lubie tez fotografowac szalejace w powietrzu mewy,.... |
Proponuję zakup w ciemno, ostrego jak brzytwa EF 70-200mm f/4L IS USM.
Minimalna odległość ostrzenia 1,2 metra więc spoko dla takiego zastosowania, gdzie światła raczej nie brakuje. Ponadto dostajesz w nim super szybki AF. |
jesli chodzi o mewy to OK, ale nad zadrzewionymi rzekami juz nie jest tak jasno, co do AF to ten duzo zalezy tez od aparatu a w 100mm L macro kusi mnie IS, a raczej dopracowana jego wersja HIS, bo nigdy niewiesz gdzie ta ryba sie pokaze??
ConCam, przy ogniskowej 100mm, konieczności ustawienia czasu min. 1/250s dla ustrzelenia szybkiego pstrąga, stabilizacja raczej Ci się nie przyda. Najbardziej przyda się super szybki AF.
I tu jest według mnie problem bo stałka 100L Macro nie bardzo się nadaje do bardzo szybkich strzałów. AF w niej nie pracuje aż tak szybko, czasami potrafi przejechać cały zakres zanim ustawi ostrość - rybki już nie będzie nad wodą.
Jest ogromna różnica pod tym względem pomiędzy tym, który proponowałem wcześniej, a 100L.
dziwia mnie tak wielkie roznice pomiedczy najsprzetem, ktory wtym wypadku jako L-ka to przereklamowanym (canon lubi raczej grac pod publike niz jakosc - napakowane sensory pikselami, filmy HD...) zerknolem na obiektywy Nikona - niedosc, ze tansze to do tego lepsze, lub w najgorszym wypadku bardzo podobne i do tego wkrencane na lepsze obudowy z wiekszymi, mniej szumiacymi sensorami!!!
ps. w cenie 100mm USM canona moge miec Nikkor AF 85 mm f/1.8D z 38lpmm na f/2.8!
Jakoś tak szybko przeskakujesz ze szkieł macro na zwykłe. Zaczynałeś od C60/2.8 Macro i C100/2.0. Potem była L-ka C100/2.8L, a teraz znowu porównujesz to wszystko do N85/1.8. Musisz brac pod uwagę, że testy są robione na różnych aparatach i w różnym czasie. Do tego dochodza błędy pomiarowe (testowane są 1 egzemplarze). Naprawdę chcesz wybierać obiektym według tabelek?
ConCam napisał/a: | zerknolem na obiektywy Nikona - niedosc, ze tansze to do tego lepsze, lub w najgorszym wypadku bardzo podobne | W zależności od modeli szkieł można to pewnie odnieść w różne strony.
ConCam - Pon 08 Lis, 2010
Jesli te wsystkie, pieczolowicie dopracowywane testy nie sa miarodajne to w takim wypadku mozna wszystkiemu zaprzeczyc i/lub wszystko potwierdzic - wrocic do pierwszego postu i poprostu przekonac sie samemu na wlasnej skorze kupujac/wymieniajac dany obiektyw.
B o g d a n - Pon 08 Lis, 2010
ConCam napisał/a: | Jesli te wsystkie, pieczolowicie dopracowywane testy nie sa miarodajne to w takim wypadku mozna wszystkiemu zaprzeczyc i/lub wszystko potwierdzic - wrocic do pierwszego postu i poprostu przekonac sie samemu na wlasnej skorze kupujac/wymieniajac dany obiektyw. |
Niestety to jest najlepsza metoda choć dość droga i kłopotliwa. Stosuję ją od kilku lat.
Generalnie kształty krzywych się zgadzają ale poziomy odniesienia już bywają różne, zwłaszcza gdy szkło testowane na matrycy APS-C 8Mpix, ląduje na 15Mpix lub nowe FF.
ale chyba warto zainwestowac w "wiencej pixelowy" sensor jesli foty nie przekraczaja ISO 400?
ConCam napisał/a: | ale chyba warto zainwestowac w "wiencej pixelowy" sensor jesli foty nie przekraczaja ISO 400? |
Więcej pikseli to nie wszystko. Trzeba jeszcze mieć szkła, które dadzą im radę. ISO 400 nie jest specjalnie wysokie. W jaki aparat celujesz?
30D i 50D maja bardzo zblizone wyniki do ISO 400/800 z tym, ze potem w 50D mozna wlaczyc usuwanie szumow (kolejna sprawa to jak takie sztuczne usuwanie szumow odbija sie na jakosci??)
ConCam napisał/a: | 30D i 50D maja bardzo zblizone wyniki do ISO 400/800 |
Do 30D raczej bym nie sięgał, 50D ma lepszy/nowszy AF i jednak wyższe używalne ISO. Spokojnie dojedziesz nim do 1000, albo i wyżej ale zależy od rodzaju "sceny".
mam jeszcze takie pytanka przy okazji rozmowy z expertem
co to jest sensor FF?
ktory z aparatow canona/nikona ma naj AF
i ktory, jasny (cenowo rozsadny obiektyw dosc szybko slizga sie po AF?
ConCam napisał/a: | co to jest sensor FF? | Full Frame, czyli matryca ma wymiary 24x36mm, tzw pełna klatka (ramka).
W aparatach np. 30D, 40D, 50D, 60D, 7D jest matryca o wymiarach mniejszych, okreslana symbolem APS-C, na wymiary ok. 22x15mm.
ConCam napisał/a: | ktory z aparatow canona/nikona ma naj AF | Naj AF mają naj cenowo aparaty. choć generalnie Nikony mają lepsze AF'y w tańszych aparatach. W tym wypadku dużo zależy też od samego obiektywu.
zauwazylem tez ze tansze nikony maja lepsze sensory
ps. to chyba glownie po ich rozmiarze podzielono obiektywy na amatorskie, polprof i Full proFesjoale
choc nawet - jak juz wspominalem - te amatorskie nikona sa zawsze ciut wieksze od canon-skich
dlatego zastanawiam sie nad przesiadka do nikona
Wymiary matryc APS-C Nikona są trochę większe od Canona. Wymiary obiektywów raczej podobne, jeśli Cie dobrze zrozumiałem.
Chodzi oczywiście o wymiary liniowe matryc, a nie rozdzielczości. Rozdzielczości ma większe Canon.
Chyba czas na sen.
tak chodzilo mi o matryce, choc podobnie przy tanszych szklach tez jest troche lepiej niz u canona o tych samych ogniskowych
Dzienkuje serdecznie za pomoc i wszystkie wskazowki - dobrze jest wymienic kilka zdan z kims kto sie zna na rzeczy.
Tym czasem - kolorowych snow, bo to juz chyba pora najwyzsza
komor - Pon 08 Lis, 2010
ConCam napisał/a: | w cenie 100mm USM canona moge miec Nikkor AF 85 mm f/1.8D z 38lpmm na f/2.8! |
Z całym szacunkiem dla tego fajnego obiektywu 85 mm, to chyba jednak setka makro będzie miała lepsze osiągi, obojętnie czy Nikona czy Canona. Nie wiem jakie testy czytasz, ale spójrz na to:
Canon 100/2,8 Macro USM:
Canon 100/2,8 Macro USM:
Nikkor 105/2,8 Micro VR
A tu portretówka Nikkor 85/1,8 D
Wyniki z jednego źródła, choć drobnych przeliczeń i tak wymagają ze względu na różne puszki i okresy testowania. Do doczytania.
Co do:
B o g d a n napisał/a: | stałka 100L Macro nie bardzo się nadaje do bardzo szybkich strzałów. AF w niej nie pracuje aż tak szybko, czasami potrafi przejechać cały zakres zanim ustawi ostrość |
to nowy limiter, który tam jest – nie pomaga? Bo można wyłączyć zakres makro i wtedy na pewno jest szybciej, choć oczywiście reporterskie tele mają inne charakterystyki AF.
komor napisał/a: | ConCam napisał/a: | w cenie 100mm USM canona moge miec Nikkor AF 85 mm f/1.8D z 38lpmm na f/2.8! |
Z całym szacunkiem dla tego fajnego obiektywu 85 mm, to chyba jednak setka makro będzie miała lepsze osiągi, obojętnie czy Nikona czy Canona. Nie wiem jakie testy czytasz, ale spójrz na to: |
piszac o 100mm mialem na mysli 100mm f/2 USM, ktory wyraznie przegrywa z 85 1.8 nikona
ps. 70-200 f/2.8 L USM tez ma limiter i super osiagi w bardzo szerokim zakresie od f/2.8 do f/8.0!
[ Dodano: Pon 08 Lis, 2010 19:52 ]
a co do 100mm f/2.8 L macro IS USM to w opisie mozna znalesc, ze:
..."Taka konstrukcja powoduje, że w trybie normalnej pracy jesteśmy zdani w zasadzie wyłącznie na autofokus. Jakiekolwiek próby manualnego ustawiania ostrości, w zakresie od 1 metra do nieskończoności, są skazane na niepowodzenie"...
komor - Pon 08 Lis, 2010
ConCam napisał/a: | aka konstrukcja powoduje, że w trybie normalnej pracy jesteśmy zdani w zasadzie wyłącznie na autofokus |
No, to jest w sumie typowe szkło AF, czyli ma stosunkowo niewielki zakresu obrotu pierścienia ostrości. Jest on większy niż w „normalnych” szkłach, ze względu na dodatkowy zakres makro, ale nie tak duży jak w szkłach manualnych. Ale co do ustawiania ostrości to jeszcze pozostaje kwestia matówki, która może pomagać. Do łapania tych łosi, tfu! łososi zamierzasz używać AF czy ręcznie łapać na MF czy jak?
z tymi losiami to jest tak, ze nigdy w sumie nie wiadomo gdzie wyskoczy
jesli sie da to ustawiam AF w miejscu gdzie ostatnio sie pokazala ryba i przelanczam na MF,
- a wtedy ona pokazuje sie troche z boku
tak, ze w sumie probuje roznie, wszystkiego po rochu - jak to na rybach
ps. raz mi sie udalo na zwyklym kicie 450d, nawet i w fokusie, ale z daleka i przy duzym ISO obrazek go niczego...
komor napisał/a: | to nowy limiter, który tam jest – nie pomaga? Bo można wyłączyć zakres makro i wtedy na pewno jest szybciej | Oczywiście, że jest przełącznik, wszystko jest OK, można ograniczyć w zakresie od 0,5 do nieskończoności, krzywdy nie ma, ale .....
To wszystko przez to, że mam 70-200/4L IS.
Już nigdy świat nie będzie taki sam, już nigdy.
Teraz to już tylko 70-200/2.8L IS II mogę sobie kupić, nic więcej, masakra.
Bo te nowe lufki typu 400mm II to już bez przesady - ludzie na świecie głodują ...
ConCam napisał/a: | jesli sie da to ustawiam AF w miejscu gdzie ostatnio sie pokazala ryba i przelanczam na MF, |
Ja myslę, że w takich ekstremalnych warunkach przysłona f/2.8 i stosunkowo niewielka odległość może dać zbyt płytka głębię ostrości i rybka będzie poza nią. Raczej trzeba domykać obiektyw lub robic z większej odległości. Czas oczywiście też ekstremalnie krótki. Cieżka sprawa z tymi łasiami, tfu łososiami.
pomiedzy 70-200 4.0 i 70-200 2.8 IS jest jeszcze "zwykly" 70-200 2.8 USM, a na ebay'u calkiem przystepny - zostanie jeszcze na spora kolacje, i spora ilosc drinkow by odpowiednio uczcic nowy zakup
ConCam napisał/a: | jest jeszcze "zwykly" 70-200 2.8 USM, a na ebay'u calkiem przystepny | Oczywiście, jeżeli masz okazję kupić w dobrej cenie to może być rozwiązanie, choć dla Twego zastosowania f/2.8 z bliska raczej nie widzę. No ale po domknięciu poprawi Ci się od razu trochę ostrość, więc spoko. Dodatkowo możliwość zastosowania dłuższej ogniskowej daje nowe możliwości fotograficzne.
tym razem jak cos wyskoczy zamiast kitu bende mial 30d z wytrzymalym na wysokie ISO sensorem i jasne ostre, tele ale raczej na monopodzie -
tym razem daje mi do myslenia zdawaloby sie najmniej wazny element czyli waga tej rury..
a 100mm 2.8 macro USM tez ma przelacznik i jest jeszcze bardziej przyjazny dla kieszeni, mogbym reszte kasy wlozyc w zakup 50D po sprzedaniu 30D???
Monopod i krzesełko zawsze warto mieć na taka nasiadkę, wtedy ciężar nie ma takiego znaczenia. Stara 100-ka macro to też rozwiązanie, kombinuj dalej.
ConCam - Wto 09 Lis, 2010
a moze sie przezuce na losie zamiast lososi wymagania beda owiele mniejsze
[ Dodano: Nie 14 Lis, 2010 08:05 ]
i wybieram
Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM
super IS
szybki i celny AF
rewelacyjna rozdzielczosc (przy 85mm osiaga 43 lpmm! - 50lpmm na 50D!!!)
a owadow raczej malo zima
|
|