forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Sharpness

as... - Sob 06 Lis, 2010
Temat postu: Sharpness
JAki to ma wpływ na jakość zdjeć??
Przez wszystkie lata miałem ustawione to na 0, ostatnio odkryłem wyostrzanie w swoim body c350d.

Na jakiej to działa zasadzie, zauwarzyłem że zdjecia robione na iso800 są bardziej syfiaste i jak by jest na nich więcej szumu.

Jak wy używacie tego parametru w swoich body.

*chyba nie odkryłem jeszcze wszystkiego w c350d :lol:

hijax_pl - Sob 06 Lis, 2010

as... napisał/a:
Użyty poprawnie poprawi ich wygląd ;)
as... napisał/a:
Na jakiej to działa zasadzie, zauwarzyłem że zdjecia robione na iso800 są bardziej syfiaste i jak by jest na nich więcej szumu.
Najprostsza metoda - unsharp mask, czyli nałożenie rozmydlonego i "odjęcie" - zostaną ostre krawędzie. ;) No i oczywiście szum będzie wyraźniejszy ;)
jaad75 - Sob 06 Lis, 2010

as... napisał/a:
Przez wszystkie lata miałem ustawione to na 0, ostatnio odkryłem wyostrzanie w swoim body c350d.

Jak wy używacie tego parametru w swoich body.
Robisz JPG-i?
as... - Sob 06 Lis, 2010

nie tylko rawy i tutaj właśnie mnie to ciekawi czy soft miesza coś w rawie?

dzisiaj muszę strzelić wieczorem parę fotek na sharp 0 i na 1 i na 2 i będę wiedział.
Chyba że ktoś wcześniej odpowie :idea:

as... napisał/a:
Nie.
B o g d a n - Sob 06 Lis, 2010

as... napisał/a:
as..., jeżeli wywołujesz RAW w DPP to program ten przyjmuje wejściowo wszystkie ustawienia, które miałeś w aparacie z ostrością włącznie dla każdego zdjęcia indywidualnie.
Nie wiem jak inne programy, bo to nie jest takie oczywiste.
as... napisał/a:
Starsze aparaty miały domyślnie ustawiane poziom "0", nowsze mają "3". Oczywiście możesz to zmienić dla każdego 'stylu' oddzielnie.

B o g d a n napisał/a:
Nie wiem jak inne programy, bo to nie jest takie oczywiste.
To jest oczywiste - programy inne niż DPP nie czytają metadanych dotyczących parametrów obrazu, ponieważ to oznaczałoby, że musiałyby rownież kopiować algorytmy demozaikowania i np. tworzenia JPG-ów. Oczywiście zdjęcia z różnych puszek mogą mieć inny "zerowy" poziom wyostrzania, ale to ustawienie nie ma absolutnie żadnego powiązania z ustawieniami puszki zapisanymi w metadanych.
as... - Sob 06 Lis, 2010

Rawy wywołuje w photoshop cs4 i od zawsze miałem sharp na 0...
I zdjęcia robię tylko raw...

Dzisiaj wieczorkiem zrobię sam sobie test i będę wiedział co i jak.

Czy ktoś wie czy cs4 miesza coś w rawach jak sparp jest podkręcony?

as... napisał/a:
Czy ktoś wie czy cs4 miesza coś w rawach jak sparp jest podkręcony?
Ponoć zarówno LR, jak i ACR stosują nieco inny domyślny poziom wyostrzania dla różnych puszek, nie czytają natomiast metadanych, dotyczących ustawień samej puszki.
Arek - Sob 06 Lis, 2010

Słowo "ponoć" niepotrzebne. Oba ostrzą różnie dla różnych puszek i nigdy nie na zero.
Usjwo - Pon 08 Lis, 2010
Temat postu: Re: Sharpness
as... napisał/a:
ostatnio odkryłem wyostrzanie w swoim body c350d.

Jakbys wwczesniej odkryl, to nie musialbys tak czesto zmieniac obiektywow na L-ki :razz:

zug - Pon 08 Lis, 2010
Temat postu: Re: Sharpness
Usjwo napisał/a:
as... napisał/a:
ostatnio odkryłem wyostrzanie w swoim body c350d.

Jakbys wwczesniej odkryl, to nie musialbys tak czesto zmieniac obiektywow na L-ki :razz:

:mrgreen:
tak to jest jak się nie czyta instrukcji :wink: