forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu....proszę o radę

eye - Sob 06 Lis, 2010
Temat postu: zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu....proszę o radę
witam, mam dylemat czy go kupić:

http://allegro.pl/sigma-1...1304326957.html

hijax_pl - Sob 06 Lis, 2010

eye napisał/a:
mam dylemat czy go kupić:
A mogę wiedzieć jakiej natury jest ten dylemat? Ten obiektyw chcesz używać czy to raczej kolekcjonerski zakup?
eye - Sob 06 Lis, 2010

chcę używać. Kupiłem canona 50D ale szukam do niego obiektywu, nie droższego od wyżej wymienionego
Sunders - Sob 06 Lis, 2010

Rozważ canona 18-135IS.

eye, a do czego potrzebujesz obiektywu? Do jakich zdjęć? Bo ta sigma to taka lepsiejsza spacerówka...

[ Dodano: Sob 06 Lis, 2010 15:19 ]
Sunders napisał/a:
canona 18-135IS.

O - duża lepsza propozycja moim zdaniem...

eye - Sob 06 Lis, 2010

powiem szczerze, że do fotografii ślubnej szukam obiektywu, nie mam dużego budżetu. Obecnie kupiłem tego canona oraz lampę. Teraz szukam obiektywu.
Myślałem nad kupnem dokładnie tego canona 18-135IS ale boję się kupić używanego a tylko takie są na allegro. W sklepie jest za 2000 zł bądź mniej w niektórych podanych na stronach internetowych, a defacto jak się dzwoni słyszę (brak)

eye napisał/a:
Myślałem nad kupnem dokładnie tego canona 18-135IS ale boję się kupić używanego a tylko takie są na allegro. W sklepie jest za 2000 zł

Do jakich Ty sklepów zaglądasz?
http://www.e-fotojoker.pl...m-f-3-5-5-6-is/

eye - Sob 06 Lis, 2010

dzięki za pomoc :)
as... - Sob 06 Lis, 2010

eye napisał/a:
powiem szczerze, że do fotografii ślubnej szukam obiektywu, nie mam dużego budżetu. Obecnie kupiłem tego canona oraz lampę. Teraz szukam obiektywu.
Myślałem nad kupnem dokładnie tego canona 18-135IS ale boję się kupić używanego a tylko takie są na allegro. W sklepie jest za 2000 zł bądź mniej w niektórych podanych na stronach internetowych, a defacto jak się dzwoni słyszę (brak)

taki obiektyw do fotografii na ślub???
Rozumiem że będziesz tam gościem a nie "fotografem" za pieniądzę???
Bo jeśli "fotograf" za pieniądze to współczuje osobom które Ciebie wynajmą!! :???:

Minimum to canon 17-55 f2.8 is jako podstawa.
A jak chcesz na tym zarabiać to FF 24L i 85L
Było nie raz i nie dwa i nie trzy o tym.

eye - Sob 06 Lis, 2010

będę fotografem, byłem na ślubach gościem, gdzie zwący się profesjonalistami od lat w fotografii ślubnej robili zdjęcia canonami (400D, 450D) bądź nikonem D3000 z kitowymi obiektywami. Fotografią zajmuję się od lat, ślubną? od początku następnego roku :wink:
as... - Sob 06 Lis, 2010

O Jezusie Brodaty!!!!

Jeśli jesteś "fotografem" od lat i pytasz się o śmiecia typu sigma 17-70 bądź canon 18-135 na śluby.... To :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bo te obiektywy to śmiecie na ślub.
Potrzebujesz światła światła i jeszcze raz światła.

Aby Twoi klienci byli zadowoleni....!

eye napisał/a:
powiem szczerze, że do fotografii ślubnej szukam obiektywu

To się wycofuję z tego co napisałem powyżej i podpisuję pod tym co mówi as...

eye - Sob 06 Lis, 2010

nie chcę drążyć tego tematu aby forum nie zaśmiecać ale napiszę że ,,wiem" i ,, nie od razu Rzym zbudowano". Fundusz mnie ogranicza a zlecenia coraz bliżej. Uwagi wezmę do serca i poszukam jeszcze coś jaśniejszego może coś jeszcze $ poszukam. pozdrawiam

eye, bierzesz za gotówkę? Może jak masz w planach zlecenia warto by było zainwestować, wziąć raz a porządnie - na kredyt?

as... napisał/a:
jeśli "fotograf" za pieniądze to współczuje osobą które Ciebie wynajmą!!

Minimum to canon 17-55 f2.8 is jako podstawa.
A jak chcesz na tym zarabiać to FF 24L i 85L

hijax_pl napisał/a:
podpisuję pod tym co mówi as...

hijax_pl, pod tym sie podpisujesz :???:

as... - Sob 06 Lis, 2010

a chciałbyś zdjęcia ze swojego ślubu pojechane 18-135 canonem???
Nie każy bawie się w foto.

Sunders napisał/a:
pod tym sie podpisujesz :???:

Nie - pod tym:
as... napisał/a:
Bo jeśli "fotograf" za pieniądze to współczuje osobą które Ciebie wynajmą!!

as... napisał/a:
Jeśli jesteś "fotografem" od lat i pytasz się o śmiecia

;)

Że niby nie mając 24L i 85L, to zdjęć slubnych nie da rady zrobić :???:
lupo57 - Sob 06 Lis, 2010

w tej cenie to Tamron 17-50 mm F/2.8 będzie najlepszym rozwiązaniem
eye - Sob 06 Lis, 2010

mam dwie ceremonie ślubne plus przyjęcia weselne. Osoby wiedzą że nie mam doświadczenia w uwiecznianiu chwil ślubnych ale mi zaufały.
Za te dwa zlecenia nie biorę ani jednego $. Zaufanie jest zapłatą ;-)

as... - Sob 06 Lis, 2010

Da radę zrobić...

Ale przyjemność pracy i efekt na 24L i 85L to miód..
Lampy nie potrzebujesz tylko puszki która mało szumi na wysokim iso.

Tamron 17-50 nie ma pewnego af (znowu mam takie coś!)

Sunders napisał/a:
Że niby nie mając 24L i 85L, to zdjęć slubnych nie da rady zrobić :???:

18-135 z jego ciemnicą też się da. Tak samo jak 100-400... Ale przecież nie o to chodzi :???:

hijax_pl napisał/a:
Nie - pod tym:as... napisał/a:
Bo jeśli "fotograf" za pieniądze to współczuje osobą które Ciebie wynajmą!!

Temu się dziwię.
hijax_pl napisał/a:
as... napisał/a:
Jeśli jesteś "fotografem" od lat i pytasz się o śmiecia

A temu już mniej :smile:

hijax_pl napisał/a:
18-135 z jego ciemnicą też się da.

Jeśli jest w stanie spełnic wymagania klientów, to sprawą drugorzędną jest to, czym to zrobi :???:
Zrozumiałe, że ani as..., ani Ty nie będziecie jego klientami :smile:

hijax_pl napisał/a:
też się da. Tak samo jak 100-400... Ale przecież nie o to chodzi

To już byłby nietuzinkowy wyczyn :mrgreen:

as... - Sob 06 Lis, 2010

Mi się ślub nie szykuje :mrgreen:

MIałem jeden i wystarczy..
A fotki do dzisiaj jak oglądam to widzę totalna przepaść jaką reprezentował pewien fotograf w porównaniu do innych...
A w zasadzie była ich para (on i ona) + kilka 1ds marków i kilka wiader stałek klasy L...
+ wiedzieli co z tym wszystkim robić.
I byłem zaszokowany jak nie używali nigdzie lamp (a mieli na stanie kilka)

Ale to był okres jak po kicie 18-55 odkryłem 17-40L canon-a i zacząłem się interesować foto, a fotograf na mój ślub miał być naprawdę dobry!
Fotografa wybierałem już w miarę świadomie, ciężko znaleźć kogoś naprawdę dobrego.
A sprzęt poniekąd mówi o tym czego można się spodziewać..
Bo zdjęcia z "portofolio" to wybrane z tysięcy zdjeć..

Ale robimy off topic

Sunders napisał/a:
Jeśli jest w stanie spełnic wymagania klientów, to sprawą drugorzędną jest to, czym to zrobi
Takie wymagania to brak wymagań. Rozumiem, że wbudowana lampa błyskowa też się nada? Nie prościej w takiej sytuacji kupić kompakt? ;)

hijax_pl, przesadzasz:
eye napisał/a:
kupiłem tego canona oraz lampę.

poza tym rzeczywiście
as... napisał/a:
robimy off topic

Sunders napisał/a:
hijax_pl, przesadzasz:
Komentowałem tylko wymogi klientów. Niektórym nie przeszkadza płaskie światło z wbudowanej a do czerwonych oczu przywykli ;)
muzyk - Sob 06 Lis, 2010

as... napisał/a:
O Jezusie Brodaty!!!!
Jeśli jesteś "fotografem" od lat i pytasz się o śmiecia typu sigma 17-70 bądź canon 18-135 na śluby.... To

O Matko z jakiego bądź kościoła!
Sam widziałem zdjęcia do dokumentów - canon 400D bodajże plus kit bez IS... i to w nejcentralniejszym centrum HH... :lol:
I kapucha, że łeP bouli. Nie inacy :razz:

bacruk - Sob 06 Lis, 2010

Temat wałkowany milion razy - jak zdjęcia robione w ciemnicy to sprawę ratują jedynie jasne szkła albo przyzwoite (nie istnieje) ISO liczone w pierdzilionach, z naciskiem na te pierwsze ze względu na dodatkowy bonus w postaci małej GO.
oranżewski - Sob 06 Lis, 2010

Cytat:
witam, mam dylemat czy go kupić:

http://allegro.pl/sigma-1...1304326957.html

eye napisał/a:
do fotografii ślubnej

jeśli do ślubnej, to zamiast sigmy 17-70 - tamrona 17-50, bo ma lepsze światło.
chyba, że zainwestujesz w 50/1.8 i 35/2 - ogólnie mówiąc stałki. tylko wtedy potrzebujesz większego kapitału, bo nie będziesz miał szerokości ;) (wtedy oczywiście inny zestaw od w/w).
ale jak masz lampę, to tamronem 17-50 sobie poradzisz.

p.s. skończcie już z tymi przepychankami, bo zawsze się znajdzie taki, któremu tylko FF i wiadro Lek smakuje oraz taki, który wynajduje najtańsze obiektywy i udowadnia temu pierwszemu, że takim też się da. naprawdę, skończcie ;)

as... - Sob 06 Lis, 2010

A robiłeś zdjęcia t17-50???
Jego af nie jest pewny i szybki.
To nie jest ring usm.

Dla mnie ślub= kościół+impreza(wesele) w kościołach jest zazwyczaj ciemno i tam t17-50 będzie się gubi i bzyczy i bzyczy.
Impreza= dynamiczne sceny, tańce i inne takie tam.
Af tamron-a 17-50 również się tam nie popisze.
I finalnie się okaże że 3/4 zdjęć jest nietrafionych.

Nie skończę nigdy o FF i jasnych stałka L .
Czemu odpowiedzi padły wyżej oraz już kilka trylionów razy..

p.s. a to że ktoś robi zdjęcia do dowodu kompaktem, jak najbardziej tak!
przcież robi je trylion razy zawsze w tym samym miejscu i takich samych warunkach.
Na ślubie nie ma czegoś takiego jak takie same miejsce i takie same warunki,ci którzy robią fotki od lat na pewno trafią kiedyś z powrotem do tego samego kościoła czy takiej samej sali weselnej...

Wujek_Pstrykacz - Nie 07 Lis, 2010

No młodzi przy ołtarzu tak latają, że AF nie nadąży za nimi, to fakt :razz: Ten Tami do niczego na ślubie się nie nada :wink:

A tak naprawdę, to warto na początek zainwestować w T 17-50/2,8 niż w S17-70/2,8-4,5
takie mam zdanie, Canon 17-55 jest tu za drogi, dużo za drogi :razz:

oranżewski - Nie 07 Lis, 2010

Cytat:
tak. na dwóch ślubach. raz bez lampy, drugi raz z lampą. i dwóch imprezach - obie z lampą.
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
A tak naprawdę, to warto na początek zainwestować w T 17-50/2,8 niż w S17-70/2,8-4,5
na pewno można. właśnie to mówię, zważywszy na propozycję początkową autora. w tej sytuacji wpychanie się z FF, 24L, 85L jest nie na miejscu, a na pewno nie w tym wątku.
konczako - Nie 07 Lis, 2010

as... napisał/a:
O Jezusie Brodaty!!!!

Jeśli jesteś "fotografem" od lat i pytasz się o śmiecia typu sigma 17-70 bądź canon 18-135 na śluby.... To :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bo te obiektywy to śmiecie na ślub.
Potrzebujesz światła światła i jeszcze raz światła.

Aby Twoi klienci byli zadowoleni....!

Czy aby nie przesadzasz?? :mrgreen:
Na pewno będzie trudno ale coś można zdziałać. Mocna lampa i jazda+odpowiednia obróbka... Od razu skreślasz kogoś bo nie ma takiego sprzętu??
A ja ciebie się zapytam.. Da się kadrować w ogóle twoim starym 350d w ciemnym kościele?? Z pewnym trudem ale się da więc nie wyrażaj się tak kategorycznie. Sam widzę przebierasz w obiektywach i już sam chyba się gubisz bo nie wiesz czego chcesz.
Co do tematu to może warto przemyśleć kupno Tamrona 17-50 ze stabilizacja skoro nie da się zwiększyć budżetu...

[ Dodano: Nie 07 Lis, 2010 11:08 ]
as... napisał/a:
Jego af nie jest pewny i szybki.
To nie jest ring usm.

Z czymś takim jak "śmieć" 350d na pewno :wink: .

as... - Nie 07 Lis, 2010

Leczy mnie jak ktoś chce zarabiać kasę na zdjęciach ślubnych i chce zakupić sprzęt nadający się na wycieczkę do egiptu. :roll:

Czy chciałbyś mieć zdjęcia ze swojego ślubu zrobione jakąś tam sigmą czy ciemnym canonem 18-135 + mega lampa i obróbka.

Ślub zazwyczaj bierze się raz w życiu(zazwyczaj!!!) fotograf ślubny to koszt, jest to jakiś koszt w całym tym przedsięwzięciu.(średni koszt to pewnie 1.5k pln = 2śluby i jest na 17-55)

Wiem da się ustawisz aparat ma M największy otwór przesłony czas 1/100 a resztę przypali lampa, później obróbka w cs4 bądź czymś takim i masz płaskie "zdjęcia" takie jakie masz....
Zawsze będę krytykował takie podejście do zarabiania na zdjęciach.
zobacz jak wyglą profi fotograf ot tak kilku pierwszy lepszych:
http://www.flickr.com/photos/gosiajanik/
http://blog.barbarapiotrowska.pl/
http://www.ak-foto.blogspot.com/

A pseudo fotogra ślubnego każdy sobie znajdzie...(np. na allegro!)
Zazwyczaj będzie on tańszy od przykładowo ww...

**A to że mój syfiasty 350d znosi kolejne szkła..
Tak ma być takie moje hobby. :razz:
Ja nie zarabiam na zdjęciach tylko się bawię w zmianę obiektywów...
NIe pogubiłem się w tym!! Spokojenie... :cool:
Stać mnie na to więc się bawię w zmianę szkieł.
I będę się bawił jeszcze długo obalając kolejne mity :lol:

kozidron - Nie 07 Lis, 2010

Panowie- spokojnie, tamronem da radę oblecieć ślub, chociaż nie będzie to łatwe, zresztą zauważyłem że z kukułką af działa odrobinę lepiej.

konczako napisał/a:
Czy aby nie przesadzasz?? :mrgreen:

konczako, to zależy jak się do sprawy podchodzi, sporo fotografów ślubnych daje też większe niż A4 odbitki parze młodej, podbijanie iso powoduje utratę szczegółów i pewnie to miał na myśli as..., takie ciemne zoomy to nie jest dobre rozwiązanie do fotografii ślubnej.

konczako napisał/a:
Z czymś takim jak "śmieć" 350d na pewno :wink: .

konczako, a to już mogłeś sobie darować :wink:

Co do degrengolady na rynku fotografii ślubnej, to kolega eye, rzeczywiście ma rację, ostatnio zauważyłem wysyp fachocccófff z entry level +kit

[ Dodano: Nie 07 Lis, 2010 11:54 ]
as... napisał/a:
I będę się bawił jeszcze długo obalając kolejne mity :lol:

żadnych mitów nie obalasz, kazdy kto miał 350D i cokolwiek wyżej pozycjonowanego doskonale wie, że opowiadasz bajki :wink: (bez urazy), są też tacy którzy dojdą do tego czytając choćby test 50D - akapit o jakości sraw-ów.
Nie trzeba być wybitnie spostrzegawczym, żeby rozumieć przewagę puszek z mniej szumiącym wysokim iso, dopóki nie będziesz potrzebował przyzwoitego iso1000 dopóty będzie Ci wystarczył twój 350D - ja nie widze w tym nic złego. Dla mnie iso800 z 350tki to masakra.

Cytat:
takie ciemne zoomy to nie jest dobre rozwiązanie do fotografii

Nigdzie nie napisałem że to jest dobre rozwiązanie

Cytat:
konczako, a to już mogłeś sobie darować :wink:

Przecież nie napisałem tego złośliwie tylko w takim kontekście jak as pisał o "śmieciowych' obiektywach :wink:
Kolega as za pieniądze które włożył w sprzęt miał by już pełno-klatkowca i świetne jasne
stalki.

Cytat:
Wiem da się ustawisz aparat ma M największy otwór przesłony czas 1/100 a resztę przypali lampa, później obróbka w cs4 bądź czymś takim i masz płaskie "zdjęcia" takie jakie masz....

Ale wiesz co... mało kto zaczynał od nie wiadomo jakiego sprzętu
, ci najlepsi poszli dalej inni stoją w miejscu. Co do wymagań klientów to znajdą się i tacy dla których 700zł na fotografa to będzie dużo jak i tacy dla których 10000zł to będzie jak splunięcie. Co do wymagań też jest różnie. Jeden nawet na zdjęcia nie spojrzy a ze ma kase to wynajmię "drogiego" fotografa, inny z kolei wyszuka takiego który będzię robił dobre zdjęcia.
I nie ma co się tak kategorycznie wypowiadać

kozidron - Nie 07 Lis, 2010

konczako napisał/a:
Kolega as za pieniądze które włożył w sprzęt miał by już pełno-klatkowca i świetne jasne stalki.

Każdy ma prawo do marnowania czasu i pieniędzy wedle własnego uznania.

konczako napisał/a:
Nigdzie nie napisałem że to jest dobre rozwiązanie

...o to przepraszam, może źle zrozumiałem.

Cytat:
Każdy ma prawo do marnowania czasu i pieniędzy wedle własnego uznania.

święta prawda

as..., weź przystopuj. nie każdy, kto kupuje samochód musi być kierowcą rajdowym :roll:
jakim jeździsz samochodem? toyotą yaris? chłopie! zmień ją! po co kupować takie coś, jak można lamborghini za 500kzł! pomyśl, to ciekawa propozycja! szczególnie, że tą yariską nie zarobisz, nie. a lamborghini? jasne, że tak! zawieziesz raz, drugi młodych do ślubu i już! albo telefon komórkowy. czemu nie kupiłeś tego najnowszego za 3kzł? przecież tym swoim złomem nie zarobisz. wyrzuć te śmieci i kup wszystko najlepsze!

przepraszam za OT, ale musiałem.

as... - Nie 07 Lis, 2010

wiem że nie każdy..

zmieniłem odpowiedź aby nie było "siary"..

czym jeździłem:
nie ma szybkich toyot yariś :cool:

w 2005 roku na 1/4 na mili zrobiłem et 12.4 sekundy, obecnie mało co tyle robi( z seryjnych aut salonowych)
Na officjalnych zawodach sss (pewien ozz z krainy ozz ...) czas jest potwierdzony.

Było e36 m3 sedan 4d 299kuni@sleeper 316i lpg, była cali let4x4 254kunie@sleeper 2.0i lpg
i od zawsze mazda 323 którą strzeliłem taki czas..... Moce oczywiście hamo obciążeniowa!
OD zawsze ścigałem się na ćwiarę czyli 1/4 mili (ale to było zbyt kosztowne) i chyba wyrosłem z tego.
Ale to były czasy jak byłem młodym kawalerem :twisted:

Foto to nie jest moje jedyne hobby :lol:

To jak już robimy ot :razz:

*
co się robi z ferrari tryliony
http://www.youtube.com/wa...player_embedded

a tutaj ściga się canon 350d z canonem 300d
http://www.youtube.com/wa...feature=related

które zjadają canony 1ds mark :lol: :lol:
Gdybm dalej mieszkał w wawie i był kawalerem to pewnie też bym był tam i z "nimi"

muzyk - Nie 07 Lis, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:

Wujek, a jeśli to byłaby Sigma z OS? Stoję przed dylematem - bzykacz Tami, czy zaoesiona Sigma 17-70.
Zaradź/cie. Plis.

maczetka - Nie 07 Lis, 2010

oranżewski napisał/a:

jakim jeździsz samochodem? toyotą yaris? chłopie! zmień ją! po co kupować takie coś, jak można lamborghini za 500kzł! pomyśl, to ciekawa propozycja! szczególnie, że tą yariską nie zarobisz, nie. a lamborghini? jasne, że tak! zawieziesz raz, drugi młodych do ślubu i już! albo telefon komórkowy. czemu nie kupiłeś tego najnowszego za 3kzł? przecież tym swoim złomem nie zarobisz. wyrzuć te śmieci i kup wszystko najlepsze!

glupia analogia...

a ja sie z Asem troche zgadzam. na swoim slubie mialem goscia z d700, torba sloikow, systemem lamp i dwudziestoletnim doswiadczeniem w fotografowaniu, ktory zapytany o to czemu taka droga puszka z marszu wymienia mi kilka sensownych fotograficznych powodow z ktorych wiem, ze nie kupil jej dla szpanu tylko zeby rzeczywiscie wykorzystac na maxa. wole takiego, niz faceta, ktory dobiera sprzet na podstawie opinii obcych sobie uzytkownikow forum (bez osobistych wycieczek rzecz jasna)

no sorry, ale jak place jakies pieniadze to staram sie znalezc kogos, kto jest najlepszy przy zadanym budzecie - kogos, kto testy i zapytania na forum "jaki obiektyw do slubow" - jak to napisal kiedys przy innej okazji MM - "moze sobie powiesic w slawojce" bo sam wie czego potrzebuje. znajomosc sprzetu to czesc warsztatu po prostu.

wiadomo, kazdy kiedys musi zaczac, niekoniecznie z najlepszym sprzetem, ale inwestycja rzedu kilkunastu tysiecy w rozruch wlasnej dzialalnosci, z ktorej potem chcemy sie utrzymywac to naprawde nie jest duzo... traktujmy swoich potencjalnych klientow powaznie!!

kazdy z nas na tym forum po obejrzeniu portfolio goscia i ewentualnym zapytaniu o sprzet wie mniej wiecej jaka decyzje podjac. ale my jestesmy mniejszoscia. wiekszosc par mlodych w temacie iso vs ilosc szczegolow vs kontrast zdjecia czy przyslona vs glebia ostrosci robi wielkie oczy...

as... - Nie 07 Lis, 2010

tami jeśli znajdiesz dobrą sztukę, sigma ma tylko na 17mm f2.8..
Na ślubie/weselu światło jest potrzebne jak tlen :shock:

[ Dodano: Nie 07 Lis, 2010 14:55 ]
maczetka napisał/a:
oranżewski napisał/a:

glupia analogia...

a ja sie z Asem troche zgadzam. na swoim slubie mialem goscia z d700, torba sloikow, systemem lamp i dwudziestoletnim doswiadczeniem w fotografowaniu, ktory zapytany o to czemu taka droga puszka z marszu wymienia mi kilka sensownych fotograficznych powodow z ktorych wiem, ze nie kupil jej dla szpanu tylko zeby rzeczywiscie wykorzystac na maxa. wole takiego, niz faceta, ktory dobiera sprzet na podstawie opinii obcych sobie uzytkownikow forum (bez osobistych wycieczek rzecz jasna)

no sorry, ale jak place jakies pieniadze to staram sie znalezc kogos, kto jest najlepszy przy zadanym budzecie - kogos, kto testy i zapytania na forum "jaki obiektyw do slubow" - jak to napisal kiedys przy innej okazji MM - "moze sobie powiesic w slawojce" bo sam wie czego potrzebuje. znajomosc sprzetu to czesc warsztatu po prostu.

wiadomo, kazdy kiedys musi zaczac, niekoniecznie z najlepszym sprzetem, ale inwestycja rzedu kilkunastu tysiecy w rozruch wlasnej dzialalnosci, z ktorej potem chcemy sie utrzymywac to naprawde nie jest duzo... traktujmy swoich potencjalnych klientow powaznie!!

kazdy z nas na tym forum po obejrzeniu portfolio goscia i ewentualnym zapytaniu o sprzet wie mniej wiecej jaka decyzje podjac. ale my jestesmy mniejszoscia. wiekszosc par mlodych w temacie iso vs ilosc szczegolow vs kontrast zdjecia czy przyslona vs glebia ostrosci robi wielkie oczy...

w końcu znalazł się kolejny który rozumie!!!!!
Ślub to naprawdę ważna wydarzenie!
I nie chciał bym być w niczyjej skórze jak bym miał spartolone fotki..

MOże podchodzę zbyt nerwodo do tematu, ale w przeciągu 2 lat 4razy uratowałem 4 śluby na których byli właśnie entrylevel+kit+meeeeeeeeeeeeeeeegaaaaaaaaa lampa!!!!
A ja byłem tylko gościem :twisted:
Pamiętam ostanie "ślub" i swojego szwagra, fotograf za 1.5k pln jakiś tam nikon+ sigma 18-50 f2.8+ wieeeeeeeeeelka lampa..
Po chwili rozmowy wspomniany tryb m, f5 1/125 a resztę robiłą lampa, iso "fotograf" nawet nie wiedział co to jest..
Zdjęcia zapisane tylko do jpg. Makabra.. Zółty wnętrze światyni itd.

Cytat:
tami jeśli znajdiesz dobrą sztukę, sigma ma tylko na 17mm f2.8..
Na ślubie/weselu światło jest potrzebne jak tlen :shock:
nareszcie się z Tobą zgadzam :o :grin:
maczetka, chodzi mi o to, że nie każdy bierze fotografa za kilka tyś. zł. nie każdy bierze JAKIEGOKOLWIEK fotografa - liczy na ciocię i wujka z małpką. co w takim przypadku? tami wtedy to siódme niebo dla młodych ;)

O czym wy mówicie :mrgreen: . Każdy rodzi się od razu fotografem z dwudziestoletnim stażem, z wiedzą jaki sprzęt kupić oraz perfekcyjnym warsztatem,?? zapomniał wół jak cielęciem był
as... - Nie 07 Lis, 2010

a Ty o czym piszesz???
Chciałbyś mieć swój ślub skopany pod wzgledem foto???

Jak ktoś to robi za $$$$$$ to nie mam litości.. :evil:

as... napisał/a:
Jak ktoś to robi za $$$$$$ to nie mam litości.. :evil:
tak, ale jeśli robi dobrze, to czemu nie?
powtórzę jeszcze raz: nie wszyscy młodzi dbają o to, żeby mieć fotografa, bo nie wszyscy lubią zdjęcia, nie wszyscy się znają na foto. a jeśli chcą fotografa, to na pewno nie takiego za 2kzł, tylko za 0,5kzł. i tutaj się poleca tamiego 17-50.

Sunders - Nie 07 Lis, 2010

eye napisał/a:
nie chcę drążyć tego tematu aby forum nie zaśmiecać ale napiszę że ,,wiem" i ,, nie od razu Rzym zbudowano". Fundusz mnie ogranicza a zlecenia coraz bliżej. Uwagi wezmę do serca i poszukam jeszcze coś jaśniejszego

eye napisał/a:
mam dwie ceremonie ślubne plus przyjęcia weselne. Osoby wiedzą że nie mam doświadczenia w uwiecznianiu chwil ślubnych ale mi zaufały.
Za te dwa zlecenia nie biorę ani jednego $

W zakładanym budżecie jako "coś jaśniejszego" może zmieścić się tylko tamron 17-50/2,8. Czy da się uniknąć używania lampy-zależy od kościoła, ale raczej będzie trudno.Skoro ma to być "grzecznościowa przysługa" i zarówno zlecający jak i wykoanawca mają świadomość "amatorskiego przedsięwzięcia" , to chyba nie ma o co "bić piany" :???:

muzyk - Pon 08 Lis, 2010

as... napisał/a:
Pamiętam ostanie "ślub" i swojego szwagra, fotograf za 1.5k pln jakiś tam nikon+ sigma 18-50 f2.8+ wieeeeeeeeeelka lampa..
Po chwili rozmowy wspomniany tryb m, f5 1/125 a resztę robiłą lampa, iso "fotograf" nawet nie wiedział co to jest..
Zdjęcia zapisane tylko do jpg. Makabra.. Zółty wnętrze światyni itd.

Było zaprosić na chór i kulturalnie zrzucić.

jaad75 - Pon 08 Lis, 2010

Taa, lampa to samo złooo i afuuuj.... :lol:
oranżewski - Pon 08 Lis, 2010

Sunders napisał/a:
Czy da się uniknąć używania lampy-zależy od kościoła, ale raczej będzie trudno.
mi się na ISO 800 udawało, ale wtedy bałem się włączać 1600 :lol: a teraz 1600 to u mnie podstawa ;) więc w jasnym kościele tami da radę bez lampy (ale lepiej trochę dopalić z jakimś dyfuzorem).
Sunders - Pon 08 Lis, 2010

jaad75 napisał/a:
Taa, lampa to samo złooo i afuuuj....

jaad75, nie chodzi o to, że "to samo złoo...", ale że są księża, którym przeszkadza :wink:

Tadeuszek - Pon 08 Lis, 2010

Sunders, myślę, że są to Ci księża którym będzie cokolwiek przeszkadzało w Twojej pracy dopóki się nie dogadacie :wink:

byłem ostatnio na 2 ślubach i księża nie stwarzali żadnych problemów a do zdjęć się uśmiechali ;) (btw. na jednym z nich była Pani 2w1, w jednej ręce hybryda w drugiej kamerka z jakąś przystawką szerokokątną :lol: . Dużą część zdjęć wykonywała bez przyłożenia oka do wizjera ;) )

maczetka - Pon 08 Lis, 2010

konczako napisał/a:
O czym wy mówicie :mrgreen: . Każdy rodzi się od razu fotografem z dwudziestoletnim stażem, z wiedzą jaki sprzęt kupić oraz perfekcyjnym warsztatem,?? zapomniał wół jak cielęciem był

nie kazdy rodzi sie fotografem z dwudziestoletnim stazem i warsztatem. prawie nikt bez praktyki "z marszu" nie umie robic dobrych zdjec.

pelna zgoda.

jest jedno male "ale". trzeba miec troche stazu i warsztatu, zeby profesjonalnie (ja uwazam, ze rowniez w rozumieniu tego slowa jako "zarobkowo") zajmowac sie robieniem zdjec na slubach. innymi slowy: nie masz stazu i opanowanego warsztatu - nie naciagaj ludzi.

tak sobie jednak mysle, ze te nasze teoretyczne, a w moim przypadku rowniez odrobine idealistyczne dywagacje o kant d... potluc bo rynek na koniec i tak zweryfikuje sytuacje i znajdzie sie miejsce i dla "profi" z puchami entry level jadacymi na zielonym kwadraciku i dla fotografow z dwudziestoletnim stazem. niestety...

podsumowujac: jak nie starcza budzetu brac tamiego :grin:

Baku - Pon 08 Lis, 2010

I dokupić jakąś zewnętrzną lampę. Jak nie starczy pieniędzy na najdroższego speedlite'a to 430tkę, a jak i na to nie starczy, to choćby i Nissina...
Wujek_Pstrykacz - Pon 08 Lis, 2010

Skoro tanim i starym EL z założoną tanią eLką można ratować wesela to taki Tami ze światłem 2,8 będzie się spoko na wesela nadawał. Trochę brzęczy, ale jak ksiądz wiekowy i lekko przygłuchawy to nie powinno mu to przeszkadzać w pracy. A młodzi ze zdjęć powinni być zadowoleni bo obrazek z Tamiego jest przyzwoity, pod warunkiem, że dobrze będzie ostrzył. Po prostu trzeba wybrać odpowiednia dla siebie sztukę :razz:

eye napisał/a:
Obecnie kupiłem tego canona oraz lampę.

Baku napisał/a:
I dokupić jakąś zewnętrzną lampę.

:wink:

kozidron - Pon 08 Lis, 2010

Sunders, kto by dał radę czytać ten cały szplajs :wink:

kozidron napisał/a:
Sunders, kto by dał radę czytać ten cały szplajs

Ja :mrgreen: