|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 5D vs. 50D
hxc - Sob 06 Lis, 2010 Temat postu: 5D vs. 50D witam,
w grudniu stanę przed wyborem nowej puszki. zastanawiam się nad używanym 5D mark I lub nowym 50D. na stanie mam tylko 50mm f/1.8 i 18-55mm od 450D, którego mecze od blisko dwóch lat. rzeczą dla mnie oczywista jest wymiana migawki jeżeli zdecyduje się na 5D. jest to dla mnie dość spory dylemat bo to pojedynek APS-C z pełna klatka, która pewnie mnie rozwali w pozytywnym tego słowa znaczeniu. co możecie mi doradzić? dodam, ze mieszkam we Wrocławiu i jeżeli znacie jakiś dobry sklep lub komis to z chęcią się do niego przejadę.
hijax_pl - Sob 06 Lis, 2010
hxc napisał/a: | nad używanym 5D mark I lub nowym 50D | To da zupełnie inne aparaty. Trudno je porównywać poza aspektem cenowym.
Czy pociąga Cię pełna klatka?
Sunders - Sob 06 Lis, 2010
hxc napisał/a: | co możecie mi doradzić? |
To zależy jakiego rodzaju zdjęcia lubisz najczęściej robić?
hxc - Sob 06 Lis, 2010
generalnie to jakieś imprezy w klubach, sporty motorowe, portrety.
czy pociąga mnie? nie wiem czy można to tak nazwać, wszystkie porównania jakie widziałem dały mi mocno do myślenia nad opłacalnością kupna 50D.
hxc napisał/a: | imprezy w klubach, sporty motorowe, portrety. |
Do sportów motorowych 50d będzie lepszy, do portretów i imprez klubowych 5d
Kup 5d
hxc napisał/a: | generalnie to jakieś imprezy w klubach, sporty motorowe, portrety.
| Jeśli to 5D nie jest zajechane po jakichś ślubach - brałbym pełną klatkę
lupo57 - Sob 06 Lis, 2010
tylko pamiętaj że na początku to tylko 50 mm bo kit jest pod APS-C
hxc - Sob 06 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Jeśli to 5D nie jest zajechane po jakichś ślubach |
i tak bede wymieniac migawke przy uzywanym 5D. wlasnie znalazlem ogloszenie 5d mkII + 24-105mm za 2800...
lupo57 napisał/a: | tylko pamiętaj że na początku to tylko 50 mm bo kit jest pod APS-C |
tak, tak, 450D sprzedam z kitem i zostawiam sobie tylko 50mm, cala reszte kasy pakuje w puche.
hxc napisał/a: | wlasnie znalazlem ogloszenie 5d mkII + 24-105mm za 2800... |
Jeśli odbiór osobisty, to warto sprawdzić.
hxc - Sob 06 Lis, 2010
Sunders napisał/a: | hxc napisał/a: | wlasnie znalazlem ogloszenie 5d mkII + 24-105mm za 2800... |
Jeśli odbiór osobisty, to warto sprawdzić. |
napisalem mail'a do goscia, ale niestety oglszenie jest z zeszlego miesiaca wiec pewnie przepadlo :<
bacruk - Sob 06 Lis, 2010
hxc napisał/a: | wlasnie znalazlem ogloszenie 5d mkII + 24-105mm za 2800 |
Albo super okazja albo sprzęt zmasakrowany.
Głosuje za FF jeżeli w przyzwoitym stanie.
sigmiarz - Sob 06 Lis, 2010
nieee.. przecież 24-105 na allegro nie schodzi poniżej 2900
hxc napisał/a: | wlasnie znalazlem ogloszenie 5d mkII + 24-105mm za 2800... |
Podchodziłbym do tego ogłoszenia z najwyższą rezerwą...
sigmiarz napisał/a: | nieee.. przecież 24-105 na allegro nie schodzi poniżej 2900 |
Taaa...przecież kupować można tylko na allegro :
http://canon-board.info/showthread.php?t=70757
i 5dmkII wyjdzie za 300
Też mi sie wydaje mocno podejrzane.
lotofag - Sob 06 Lis, 2010 Temat postu: Re: 5D vs. 50D
hxc napisał/a: |
w grudniu stanę przed wyborem nowej puszki. zastanawiam się nad używanym 5D mark I lub nowym 50D. na stanie mam tylko 50mm f/1.8 i 18-55mm od 450D, którego mecze od blisko dwóch lat. |
A nie lepiej dokupić do tego jakieś fajne szkiełko? Przez dwa lata nie wyklarowało Ci się jaki rodzaj fotografii Cię pociąga? Kupisz 50D i dalej będziesz latał z 18-55 i plasticzaną 50ką? Jak kupisz 5D to stać Cię na szklarnię do niego? To, że EF 50/1.8 kosztuje około 4 stów nie ma się nijak do ceny innych szkieł pod większą matrycę...
hxc - Sob 06 Lis, 2010
lotofag napisał/a: | Przez dwa lata nie wyklarowało Ci się jaki rodzaj fotografii Cię pociąga? |
wyklarowało. motosporty, ale mało tego generalnie w dużym mieście, a nie mam warunków, żeby jeździć po Polsce, żeby robić foty.
zdaje sobie z tego sprawę, ale dokupię za jakiś czas 24-70 i to mi wystarczy na razie. o ile FF wypali.
MM - Sob 06 Lis, 2010
Jeżeli koledze zależy na jakości obrazowania to jako obecny właściciel starego 5D i były 50D napiszę, że nie ma porównania. Oczywiście na korzyść 5D. Im bardziej wymagająco oświetleniowo scena, im bardziej zwiększamy czułość tym bardziej wygrywa 5D. Problem tylko w komforcie pracy. Kalibracja szkieł, ekranik LCD, automatyczny balans bieli, AF, pomiar światła, czyszczenie matrycy - to wszystko na korzyść 50D.
B o g d a n - Sob 06 Lis, 2010
lotofag napisał/a: | Jak kupisz 5D to stać Cię na szklarnię do niego? To, że EF 50/1.8 kosztuje około 4 stów nie ma się nijak do ceny innych szkieł pod większą matrycę... |
Dobre szkła do matrycy FF kosztują tyle samo, co dobre szkła do matrycy APS-C.
Kiepskie szkła też kosztują podobnie więc ... ?
A w temacie:
Jeżeli stać Cie na droższego 5D Mark II to bez dwóch zdań jest lepszym wyborem od 50D.
Jeżeli myślisz o starym 5D, to sprawa nie jest oczywista i dużo zależy od rodzaju i warunków fotografii, którą chcesz wykonywać. Według mnie 50D to wtedy lepszy wybór dla amatora.
kozidron - Sob 06 Lis, 2010
lotofag napisał/a: | A nie lepiej dokupić do tego jakieś fajne szkiełko? Przez dwa lata nie wyklarowało Ci się jaki rodzaj fotografii Cię pociąga? Kupisz 50D i dalej będziesz latał z 18-55 i plasticzaną 50ką? Jak kupisz 5D to stać Cię na szklarnię do niego? To, że EF 50/1.8 kosztuje około 4 stów nie ma się nijak do ceny innych szkieł pod większą matrycę... |
......sorry panowie ale to jedyny głos rozsądku.
hxc - i do tej pory używałeś 50/1.8 + kit i nie brakowało Ci czegoś.
Tak na zdrowy rozum zacznij może od szkieł, które będą Ci odpowiadać.
W sumie pytanie czy zamierzasz sprzedać to 450D ? Zacznij może od jakiegoś słoika do tego 450D a może Cię wciągnie i przestaniesz myśleć, że twój sprzęt cię ogranicza a po drodze pewnie się dozbiera do używanego 5DII, bo pewnie do tego czasu więcej stanieją.
Przyznam, że dwa lata z aparatem + te plastiki i sam na to nie wpadłeś- dziwne
lotofag - Sob 06 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: |
Kiepskie szkła też kosztują podobnie więc ... ? |
A które to są te kiepskie szkła i po co w ogóle je kupować?
B o g d a n - Sob 06 Lis, 2010
lotofag napisał/a: | A które to są te kiepskie szkła | Tu można by długo wymieniać ale szkoda mi czasu.
lotofag napisał/a: | i po co w ogóle je kupować? | Ja nie wiem po co ludzie je kupują, ale kupują. Może z oszczędności, może z niewiedzy, ...
hxc ma już np. takie dwa.
hxc - Sob 06 Lis, 2010
hola hola, 450D kupiłem sobie z kitem, a stałke dostałem więc nie ma mowy tutaj o żadnym kupowaniu tanich plastikowych szkieł.
czyli co, mam kupić sobie np. 24-105mm i latać z tym? a kiedyś sobie kupić 5DMKII? kiedyś to nie będę miał pieniędzy, zwłaszcza, że jest możliwość kupna używki w UK.
hxc napisał/a: | mam kupić sobie np. 24-105mm i latać z tym? a kiedyś sobie kupić 5DMKII? kiedyś to nie będę miał pieniędzy, zwłaszcza, że jest możliwość kupna używki w UK. |
Kup zestaw 5d+24-105L, może byc uzywany.Na początek będzie fajny zestaw.
hxc - Sob 06 Lis, 2010
mkI mam rozumieć?
hxc napisał/a: | mkI mam rozumieć? |
Jesli nie starczy Ci kasy na mkII, to tak.
hxc - Nie 07 Lis, 2010
opłaca się w ogole kupować mark II, oprócz tego, że ma większą matryce, lepszy wyświetlacz, live view, wieksze pokrycie wizjera? 3000zł różnicy dla tych funkcji chyba jest średnio opłacalne?
jeżeli pod koniec tego roku/ na poczatku 2011 wypuszczą 5D mk III to jest jakaś szansa na obniżki mk II?
tkosiada - Nie 07 Lis, 2010
hxc napisał/a: | opłaca się w ogole kupować mark II, oprócz tego, że ma większą matryce, lepszy wyświetlacz, live view, wieksze pokrycie wizjera? 3000zł różnicy dla tych funkcji chyba jest średnio opłacalne?
jeżeli pod koniec tego roku/ na poczatku 2011 wypuszczą 5D mk III to jest jakaś szansa na obniżki mk II? |
kup 5D I i reszte zainwestuj w szkła z USM, to ważne, zbieraj szkła
[ Dodano: Nie 07 Lis, 2010 01:16 ]
po czasie żałowałem, że sprzedałem 5D i kupiłem 50D
myslałem że to rązwiąże moje problemy z AF,
lotofag - Nie 07 Lis, 2010
hxc napisał/a: | opłaca się w ogole kupować mark II, oprócz tego, że ma większą matryce, lepszy wyświetlacz, live view, wieksze pokrycie wizjera? 3000zł różnicy dla tych funkcji chyba jest średnio opłacalne? |
To już tylko Ty sam jesteś w stanie sobie odpowiedzieć co Ci się opłaca a co nie. Jest jeszcze jeden aspekt - 5D II można kupić nowy, 5D to już tylko mniej lub bardziej zajeżdżone używki. Oczywiście można trafić na korpus w przyzwoitym stanie, niemniej nie wierzyłbym w okazje z małym przebiegiem typu "wujek kupił, nie miał czasu fotografować i włożył do szafy na 3 lata"
Do tego już teraz sprawdź jakie szkła Cię interesują i ile kosztują. Żebyś czasem nie został na "nieco" dłużej tylko z tą 50ką, albo nie musiał kupować byle jakich szkieł, o których pisał Bogdan.
belkot77 - Nie 07 Lis, 2010
MIalem 5D. Uzywalem z 50 1.8 85 1.8 i 24-70. Swietny sprzet do portretu i do imprez. Fotografowalem tez motocykle i samochody w ruchu. Da sie bez problemu jednak duzo zdjec musialem wyrzucac. Sprzedalem 5D kupilem 50D i zaluje (chodzi o jakosc zdjecia). DZis wiem ze wole wyrzucic pare zdjec niz miec prawie wszystkie trafione ale za to duzo gorsze....
Kup 5D. Jesli chodzi o migawke to moze nie trzeba bedzie od razu wymieniac. WYmiana na zytniej to 800 zl.
hxc - Nie 07 Lis, 2010
najbardziej kreci mnie 24-105L, na allegro używki po 3200 były ostatnio. wielkie dzięki za pomoc, teraz pozostaje mi tylko czekanie na przypływ gotówki w najbliższych tygodniach i wycieczka do sklepu! nie mogę się doczekać
komor - Nie 07 Lis, 2010
A ja za lotofagiem i kozidronem – wolałbym zacząć od szkieł. Jak rozumiem z kasą masz cieniutko i po kupnie używanego 5D I zostaniesz z plastikową 50-tką i co dalej? Fajnie mieć plastykę i to wszystko o czym pisał MM, ale do tego potrzebne są szkła.
I nie zgadzam się z B o g d a nem, że
B o g d a n napisał/a: | Dobre szkła do matrycy FF kosztują tyle samo, co dobre szkła do matrycy APS-C |
Bogdan z definicji odrzuca wszystko, czego nie wyprodukował Canon, tymczasem korzystając z oferty wszystkich producentów można sobie złożyć pod APS-C wdzięczny zestaw za w miarę przyzwoitą kasę. A na pełną klatkę to nie ma zmiłuj się, szkła takie jak 16-35L, 24-70L czy nie daj boże stałki L to przecież inna liga cenowa.
Są ludzie co potrafią latać z FF i jednym szkłem, oczywiście, pytanie czy kolega hxc się do nich zalicza. Ja na pewno nie. Wolę mieć szkło makro, szkło do portretów, szeroką jasną stałkę, lampy itd. – niż starą używaną puszkę FF i plastikową 50-kę.
hxc, określ się sam przed sobą ile kasy i kiedy będziesz miał na szkła – od tego uzależniałbym wybór.
Luke_S - Nie 07 Lis, 2010
hxc napisał/a: | najbardziej kreci mnie 24-105L, na allegro używki po 3200 były ostatnio. |
Mniej więcej tyle za niego zapłacisz, jeśli kupisz 5DII w kicie z tym obiektywem. A szkło bardzo fajne, polecam.
MC - Nie 07 Lis, 2010
Używki 24-105 po 3200zł? Praktycznie za tyle to można nówkę kupić. Używki "chodzą" 400-500zł mniej i to wcale nie aż dużo używane.
hxc - Nie 07 Lis, 2010
zawsze te 400-500 do przodu.
B o g d a n - Nie 07 Lis, 2010
hxc napisał/a: | opłaca się w ogole kupować mark II, oprócz tego, że ma większą matryce, lepszy wyświetlacz, live view, wieksze pokrycie wizjera? 3000zł różnicy dla tych funkcji chyba jest średnio opłacalne?
jeżeli pod koniec tego roku/ na poczatku 2011 wypuszczą 5D mk III to jest jakaś szansa na obniżki mk II? |
Opłaca się zdecydowanie. Lepszy wyświetlacz jest bardzo ważny, używalne sRAW1 ok. 10Mpix bezcenne jak dla mnie, a wyższe używalne ISO (jak dla mnie 3200) przechyla szalę zdecydowanie. W starej piątce w zasadzie na ISO 1600 sprawa się kończy. Nie wspomnę o mikroregulacji AF'a (akurat mi nigdy się nie przydała do szkieł Canona ale dla innych może się przydać), czy czyszczeniu matrycy, które wedle moich doświadczeń działa skutecznie. W starej piątce ... Wydaje mi się także, że układ AF jest lepiej oprogramowany, choć sprzet jest ten sam.
Pomijam już fakt, że używane egzemplarze maja już kilka ładnych lat i trafić w perełkę może być ciężko.
komor napisał/a: | A na pełną klatkę to nie ma zmiłuj się, szkła takie jak 16-35L, 24-70L czy nie daj boże stałki L to przecież inna liga cenowa. |
A kto Ci każe do FF kupować topowe i najdroższe modele f/2.8 Canona? Można do tego jeszcze dołożyć 70-200/2.8L IS II.
Z drugiej strony to takie szkła ludzie kupują też do APS-C i co wtedy?
adziohiciek - Nie 07 Lis, 2010
Bogdan napisał/a: | W starej piątce w zasadzie na ISO 1600 sprawa się kończy. |
Naprawdę zdjęcia na ISO3200 są nieakceptowalne? Też myślałem nad 5d swojego czasu, głównie ze względu na wysokie ISO. Zdaję sobie sprawę że ISO 1600 na 5d to duży skok jakościowy w porównaniu do C450D, ale chciało by się ten jeden stop więcej.
To jak to jest z tym 5D? z ISO 1600 jak duże odbitki można zrobić? a z ISO 3200?
hxc - Nie 07 Lis, 2010
no i masz. jeżeli nie 5D ani 5DMKII (niestety) to co? 7D? będę mimo wszystko czaił się na 5DMKII, może znajde jakaś super promocję, ale jeżeli nie to co będzie najlepszym wyborem?
tkosiada - Nie 07 Lis, 2010
hxc napisał/a: | no i masz. jeżeli nie 5D ani 5DMKII (niestety) to co? 7D? będę mimo wszystko czaił się na 5DMKII, może znajde jakaś super promocję, ale jeżeli nie to co będzie najlepszym wyborem? |
ja bym spojzał trochę szerzej niż canon
komor - Nie 07 Lis, 2010
hxc napisał/a: | no i masz. jeżeli nie 5D ani 5DMKII (niestety) to co? 7D? |
Szklarnia!
B o g d a n napisał/a: | A kto Ci każe do FF kupować topowe i najdroższe modele f/2.8 Canona? |
A co, mam kupić takie wypasione body i podpinać do niego bele-co?
adziohiciek napisał/a: | Naprawdę zdjęcia na ISO3200 są nieakceptowalne? Też myślałem nad 5d swojego czasu, głównie ze względu na wysokie ISO. | Dla mnie tak. Stara 5-ka ma ISO 3200 zrobione już zresztą programowo.
adziohiciek napisał/a: | To jak to jest z tym 5D? z ISO 1600 jak duże odbitki można zrobić? | Na moje oko tylko małe 10x15. Wieksze oczywiście można ale nie do oglądania przy nosie.
adziohiciek napisał/a: | a z ISO 3200? | Nigdy nie robiłem.
Jeśli chcesz mieć takie ISO użyteczne to tylko 5D Mk II.
adziohiciek - Nie 07 Lis, 2010
Cytat: | jeśli chcesz mieć takie ISO użyteczne to tylko 5D Mk II |
dzięki może kiedyś zostanę jego posiadaczem
Sunders - Nie 07 Lis, 2010
hxc napisał/a: | najbardziej kreci mnie 24-105L, na allegro używki po 3200 były ostatnio |
Na CB wczoraj była uzywka za 2500pln.
hxc napisał/a: | opłaca się w ogole kupować mark II, oprócz tego, że ma większą matryce, lepszy wyświetlacz, live view, wieksze pokrycie wizjera? 3000zł różnicy dla tych funkcji chyba jest średnio opłacalne? |
IMO, podobnie jak B o g d a na, warto.
komor napisał/a: | na pełną klatkę to nie ma zmiłuj się, szkła takie jak 16-35L, 24-70L czy nie daj boże stałki L |
Z tym się nie zgadzam, bo niby dlaczego
hxc - Nie 07 Lis, 2010
poszukam jeszcze na ebay'u, cb dodam sobie na strone startową i będziem polować! jak wyrwe 5dmkII do około 4k to może zostanie mi hajsu na jakieś szkło. sprzedam 450D i bede miec na prawko te 1000zł. dla mnie pełna bomba.
MM - Nie 07 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: |
adziohiciek napisał/a: | To jak to jest z tym 5D? z ISO 1600 jak duże odbitki można zrobić? | Na moje oko tylko małe 10x15. Wieksze oczywiście można ale nie do oglądania przy nosie.
|
Jak czytam takie bzdury to mam ochotę się śmiać, płakać, pukać w czoło, użyć "łaciny" itd.
Robiłeś takie zdjęcia na papierze? Jakiekolwiek?
Zdjęcia na ISO 1600 w formacie 20x30 BEZ ODSZUMIANIA to ja dawałem na spotterską wystawę na Piotrkowską. Dla ułatwienia podam, że to nawet nie był 5D, ale 20D i mój kolega nikoniarz - szumowy purysta - nie wierzył, że to taka czułość i nie ma odszumiania.
To co piszesz jest od tej pory dla mnie kompletnie nieistotne bo kompetencją nie porażasz.
Na szybko znalazłem coś w ISO 3200 na 5D i zwyczajowo bez odszmiania (bo wtedy pojęcia o tym nie miałem)
MM, ale uważasz że warto dopłacać do mkII, czy ma brać mkI?
MM - Nie 07 Lis, 2010
Sunders napisał/a: | MM, ale uważasz że warto dopłacać do mkII, czy ma brać mkI? |
Ja uznałem, że nie będę kupował nowej piątki bo nie jest funkcjonalnie tego warta. Wolałem kupić np. 135L i nową wersję 16-35L (oba używane kilka miesięcy w stanie jak igła). Jeżeli kolega ma kupić nowe 5D i mieć kiepskie szkło to niech kupi stare 5D i np. 50/1.4 i 85/1.8 lub jakiś jasny zoomik. Można spokojnie spotkać stare 5D w dobrym stanie. Chętnie pokażę jak wygląda moje po ponad czterech latach używania. Niestety ja swojego dożywotnio nie sprzedam
hxc - Nie 07 Lis, 2010
już nic nie wiem. jedni narzekają na brak czyszczenia matrycy i na wysokie szumy, inni jeszcze na af i inne rzeczy. i dalej nie wiem co mam zrobić. fakt, jara mnie mkII, bardziej niż mkI z powodu posiadania systemu czyszczenia matrycy, rzekomo lepszego af i paru innych rzeczy. ale raczej nikt nie chciałby sprzedać mkII za cene mniej wiecej 4000zł? na dzień dzisiejszy jest to bardzo sensowna puszka więc sprzedawców raczej będzie mało. 5D jest od cholery na allegro za cene mniejszą niż 4000zł, ale te komentarze na temat jego wad jakoś mnie powstrzymują przed jego kupnem.
MM napisał/a: | Zdjęcia na ISO 1600 w formacie 20x30 BEZ ODSZUMIANIA to ja dawałem na spotterską wystawę na Piotrkowską. Dla ułatwienia podam, że to nawet nie był 5D, ale 20D | Taa, .... z 20D na ISO 1600. To dopiero są bzdury. Chyba, że ten kto odbierał był niewidomy. Inna okoliczność tak skromne wymagania jak na tamte czasy.
MM napisał/a: | Na szybko znalazłem coś w ISO 3200 na 5D i zwyczajowo bez odszmiania | I to jest takie osiagnięcie? Zdjęcie masakra w cieniach, nawet oglądane w necie.
Monastor - Nie 07 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: | I to jest takie osiagnięcie? Zdjęcie masakra w cieniach, nawet oglądane w necie. |
Trudno się nie zgodzić, straszne rzeczy się tam dzieją. Za to można to łatwo zbić do czerni na krzywych.
hxc napisał/a: | jara mnie mkII, bardziej niż mkI z powodu posiadania systemu czyszczenia matrycy, rzekomo lepszego af |
Czyszczenia matrycy nie przeceniaj, można bez niego żyć.Gruszkę i tak sobie musisz kupić jeśli jeszcze nie masz. Co do AF, różnica między mkI i mkII jest dość "dyskretna", na pewno przepaści nie ma.
Monastor napisał/a: | Zdjęcie masakra w cieniach, nawet oglądane w necie.
Trudno się nie zgodzić, straszne rzeczy się tam dzieją. Za to można to łatwo zbić do czerni na krzywych. |
MM - Nie 07 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: | Taa, .... z 20D na ISO 1600. To dopiero są bzdury. Chyba, że ten kto odbierał był niewidomy. |
Jak skończysz się mądrować a zaczniesz swoje zdjęcia drukować to zrozumiesz. W formacie 10x15 to można drukować zdjęcia z lepszych kompaktów na ISO 1600 i będzie cacy.
Co do fotki sprzed kilku lat na ISO 3200 praktycznie tylko wywołanej z RAW-a...
Wyobraź sobie kompletną czerń nocy i walące na biały kadłub silne punktowe światło reflektora. Dam oryginał tego RAW-a jaad75 i jestem pewien, że zrobi z tego cukiereczek. Zresztą teraz pewnie sam bym to zrobił o niebo lepiej. Ja cięższej sytuacji dla ISO 3200 nie znam. Zdjęcia zrobionego przy dużo lepszym świetle i dużo mniejszym kontraście pewnie nawet byś nie podejrzewał o taką czułość. Nowe 5D jest lepsze na wysokich ISO? Oczywiście, że jest lepsze - tylko co z tego? Na tym etapie i przy ograniczonym budżecie nie ma sensu pchać się w super puszkę nie mając przyzwoitej optyki.
MM napisał/a: | Nowe 5D jest lepsze na wysokich ISO? Oczywiście, że jest lepsze - tylko co z tego? |
Już nic, zupełnie nic. Szkoda mi czasu na bezproduktywne dyskusje.
A zdjęcia sam drukuję od 2006 roku do formatu A4 włącznie.
MM - Nie 07 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: | ... do formatu A4 włącznie. |
ŁOŁ!! Szacun i rispect. Z 5D Mk II to naprawdę wyczyn. Jak się udaje zrobić tak wielki format?
Pewnie moje foty 30x45 z 20D powinny być beznadziejnie mierne .....
hxc - Pon 08 Lis, 2010
a co z uzywanymi jedynkami z alledrogo? warto?
belkot77 - Pon 08 Lis, 2010
Jezeli nie ogranicza cie budzet to kup nowa piatke lub nawet 1d III. Jezeli nie masz za duzo kasy to kup stara piatke i ze dwa dobre obiektywy (jak radzi MM). Mozesz tez poszukac uzywanej jedynki.
Nie sugeruj sie za bardzo wszytskimi wypowiedziami bo minie rok i nic nie kupisz a zmarnowanych chwil kiedy siedzisz w domu i zdjec nie robisz nic ci nie zrekompensuje.
|
|