|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Jak to jest z tymi pomiarami szumów????
Remol71 - Sob 11 Sie, 2007 Temat postu: Jak to jest z tymi pomiarami szumów???? Pogoda deszczowa, więc siedzę przed komputerem i ogladam m. in. wykresy szumu różnych aparatów. Pod testem Pentaxa K10D znalazłem zdjęcie pawia robione ruskim szkłem przy ISO1600. Zabrałem więc 400D z ruskim szkłem do parku i zrobiłem zdjęcie pawia przy ISO1600. Ogladam sobie te zdjęcia i widzę, że szum na nich ma sie trochę nijak do wykresu. Z wykresu można odczytać, że szumy przy ISO1600 w Pentax-ie są 30%-50% niższe niż w 400D, tymczasem na zdjęciu widać cos wręcz odwrotnego. Proszę nie traktować tego tekstu jako wychwalanie 400D pod niebiosa, jako że nie o to tu chodzi. Zakładam, że metoda pomiaru szumu jest identyczna w przypadku tych aparatów. Zdjęcie zrobiłem w RAW-ie i wywołałem z kompletnie zerowymi nastawami w DPP.
MM - Sob 11 Sie, 2007
Jeżeli chcesz coś porównać to musisz JEDNOCZEDŚNIE robić zdjęcia tymi aparatami z takimi samymi nastawami. Bo taki korespondencyjny test to...
Remol71 - Sob 11 Sie, 2007
MM napisał/a: | Jeżeli chcesz coś porównać to musisz JEDNOCZEDŚNIE robić zdjęcia tymi aparatami z takimi samymi nastawami. Bo taki korespondencyjny test to... |
Różnica jest niestety duża. Na tyle duża, że wykluczam różnice związane z tym o czym piszesz. Oczywiście najlepiej byłoby tak zrobić, ale nie znam niestety nikogo z K10D K10D bardzo mi się podoba, ma mocne zalety ze stabilizacja i starymi szkłami i do tego jest szczelny.
P_M_ - Nie 12 Sie, 2007
Remol71 napisał/a: | MM napisał/a: | Jeżeli chcesz coś porównać to musisz JEDNOCZEDŚNIE robić zdjęcia tymi aparatami z takimi samymi nastawami. Bo taki korespondencyjny test to... |
Różnica jest niestety duża. Na tyle duża, że wykluczam różnice związane z tym o czym piszesz. Oczywiście najlepiej byłoby tak zrobić, ale nie znam niestety nikogo z K10D K10D bardzo mi się podoba, ma mocne zalety ze stabilizacja i starymi szkłami i do tego jest szczelny. |
Napisano ci wyraznie, ze pomiar musi byc wykonany w identycznych warunkach. Oczywiscie, to samo ujecie. Musisz wiedziec kolego, ze zaszumienie zalezy od fotografowanej sceny. Duzo jasnych obiektow, to jednak mniejszy szum. Aparat potrafi zaszumiec bardzo, kiedy masz ciemne obiekty w dosc jednolitej kolorystyce.
Arek - Nie 12 Sie, 2007
Poza tym zdjęcie pawia było z tego co wiem zrobione od razu w JPG, bo takie zwykle pokazujemy fotki testowe. Nie wiem jak by to wyszło, gdyby zrobić je w RAW i przerobić do JPGa.
Poza tym szum szumowi nierówny. Czasami wartości na wykresie te same, a dużo zależy jeszcze od widma tego szumu. Szum wysoki, ale drobnoziarnisty wygląda często lepiej niż szum o niższych wartościach, ale "plackowy". Dlatego sam wykres to nie wszystko, po to pokazujemy fragmenty scenki, żeby każdy sobie sam wyrobił zdanie, który szum mu bardziej odpowiada.
Arek
|
|