forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Szkła Yashica (m42), prośba o opinie

bacruk - Nie 07 Lis, 2010
Temat postu: Szkła Yashica (m42), prośba o opinie
Mam ochotę trochę poeksperymentować ze starymi szkłami, których jeszcze nie znam.
Padło na Yashica.
Mam prośbę do osób znających temat o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami. Czy u tego producenta są modele szczególnie godne uwagi? Jakie mają cechy charakterystyczne świadczące o ich wyjątkowości? Może ktoś ma sample?
Czy coś może mnie w nich pozytywnie zaskoczyć po przerobieniu Zeissów i Takumarów?

Z modeli łatwo dostępnych widzę: YASHICA AUTO YASHINON DS 50/1.9 M42, YASHICA AUTO YASHINON DS 50mm 1:1,7.

komor - Nie 07 Lis, 2010

bacruk, a w istniejącym już temacie Rozmówki o m42 i innych manualnych szkłach nie ma jakichś przydatnych informacji? Jeśli są to nie wiem czy jest sens tworzyć osobny temat, biorąc pod uwagę niewielki ruch dotyczący M42 na tym forum.

komor Wydzieliłem w nadziei, że ktoś go zauważy. Jak się rozwinie to poproszę o scalenie z ogólnym.
mavierk - Nie 07 Lis, 2010

a jak nie, to kasuj :P

Przykładowo Yashica 50/1.4 pod C/Y jest wg niektórych uważane za szkło z plastyką na poziomie Takumara o tych samych parametrach.

mavierk, ciężko znaleźć jakieś konkrety o tych obiektywach.. ML 24mm /2.8
ciekawy dla mnie podobnie jak ML 55mm /1.2 - wygląda to obiecująco tylko pytanie czy warte grzechu..