| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d300s albo ???

Athlon - Nie 07 Lis, 2010
 Temat postu: Nikon d300s albo ???
 Witam
  Ponad rok czasu walczyłem z Alphą 350 aparacik sprzedany , nadszedł czas na zmianę sprzętu na coś lepszego   Bardzo poważnie myślę o Nikonie d300s wydatek samego body ok 5 tys złotych .
 Jest to duża kasa jak dla mnie i chciał bym dokonać trafnego wyboru aparatu na dłuży okres czasu . Z tegoż powodu powstał ten temat .
 Moje pytanie jest następne czy Canon w tym przedziale złotówek ma coś porównywalnego bądź coś lepszego .( nie orientuje się bardzo w Canonach )
 Potrzebuje pomocy , pokierowania aby wydać sensownie pieniądze .
 Pozdrawiam serdecznie i liczę na fachową pomoc .
 komor - Nie 07 Lis, 2010

A więc tradycyjnie: nic nie przeczytałeś na forum ze starszych wątków, skoro tak zadajesz pytanie. Nic nie napisałeś jakie rodzaje fotografii Cię pociągają, jakie szkła w związku z tym był planował. Samą puszką wiele nie zdziałasz.
 tkosiada - Nie 07 Lis, 2010

D300s to bardzo dobry wybór, kup i baw się dobrze
 B o g d a n - Nie 07 Lis, 2010

| Athlon napisał/a: |  	  | Moje pytanie jest następne czy Canon w tym przedziale złotówek ma coś porównywalnego bądź coś lepszego .( nie orientuje się bardzo w Canonach ) | 
 W Canonie masz na tej półce EOS 7D w cenie od 4660 zł.
 Wydaje mi się, że przy wyborze aparatu powinieneś się kierować już wyborem obiektywów, które Cię interesują. One z kolei zależą od rodzaju fotografii, którą chcesz wykonywać. Sam korpus zdjęć nie robi.
   jaad75 - Nie 07 Lis, 2010

A w Pentaksie K-5, jeśli wybór obiektywów Ci odpowiada.
 hijax_pl - Nie 07 Lis, 2010

W Nikonie też w tej cenie jest D7000. Aparat godny uwagi.
 kozidron - Pon 08 Lis, 2010

| komor napisał/a: |  	  | A więc tradycyjnie: nic nie przeczytałeś na forum ze starszych wątków, skoro tak zadajesz pytanie. Nic nie napisałeś jakie rodzaje fotografii Cię pociągają, jakie szkła w związku z tym był planował. Samą puszką wiele nie zdziałasz. | 

dokładnie komor, , nastała jakaś taka tendencja całkiem dobre body + "obiektyw kitowy" i tak się pomaga, no i po standardzie pokazali się wszyscy przedstawiciele marek
   Athlon, będzie niewielka różnica w twojej fotografii jak znowu zaczniesz tak samo jak z ta alfektką, pewnie że będziesz miał dobre body, które mało szumi, ma porządną serie, szybki af, większy wizjer itd. ale co z tego jak będziesz miał na końcu przyspawanego "kita".
 Proponuje zastanowić się nad tym jakie potrzebujesz szkła i celować w używane body pokroju 40D, D90, K-5 czy nawet A700.
 hijax_pl - Pon 08 Lis, 2010

Można też obejrzeć sobie np to: Pro DSLR + Cheapo Lens vs "Cheapo" DSLR + Pro Lens
   jaad75 - Pon 08 Lis, 2010

Chyba nie przycztałeś dokładnie... 	  | kozidron napisał/a: |  	  | dokładnie komor, , nastała jakaś taka tendencja całkiem dobre body + "obiektyw kitowy" i tak się pomaga, no i po standardzie pokazali się wszyscy przedstawiciele marek   | 

Używane body K-5, to będzie dość trudno na razie znaleźć... 	  | kozidron napisał/a: |  	  | Proponuje zastanowić się nad tym jakie potrzebujesz szkła i celować w używane body pokroju 40D, D90, K-5 czy nawet A700. | 
 kozidron - Pon 08 Lis, 2010

| jaad75 napisał/a: |  	  | Chyba nie przycztałeś dokładnie...   | 

bo dodałeś jako jedyny: " jeśli wybór obiektywów Ci odpowiada "

się nie dąsaj

| jaad75 napisał/a: |  	  | Używane body K-5, to będzie dość trudno na razie znaleźć... | 

tu fakt ale może być K10,20 K-7
 Athlon - Pon 08 Lis, 2010

Wiem Panowie że obiektyw kitowy odpada
  Do tej mojej Alphy mam jeszcze minolte 50mm 1,7 no i lampkę 58-kę .  Myślałem sprzedać ta minolte , lampę i kupić jakieś nowe body no i za jakieś dwie wypłaty nowe szkiełko . Też bardzo długo myślałem nad zakupem używanej 700 bo lampę mam bardzo dobrą no i ta minoltę .

Rozglądam się właśnie po necie i za nie całe 2 tys złotych można kupić Alphe 700 zostają 3 tys na jakiś obiektyw . Nie miałem do czynienia z 700 ale z tego co czytałem po necie za tą kase dobry aparat . Coś dodacie na ten temat  ?
 Muszę jeszcze raz sprawę przemyśleć tego zakupu
 jaad75 - Pon 08 Lis, 2010

Tak, to dobry aparat. 	  | Athlon napisał/a: |  	  | Coś dodacie na ten temat ? | 

Chociaż stary...
   bodzio239 - Sob 27 Lis, 2010

Pewnie że będziesz miał dobre body, które mało szumi, ma porządną serie, szybki af, większy wizjer itd. ale co z tego jak będziesz miał na końcu przyspawanego "kita".

Może nie będę zbyt skromny ,ale  takim kitem Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED  zrobiłem kilka zdjęć , po obejrzeniu których moi znajomi "zaawansowani" poczuli się  nieswojo porównując zdjęcia zrobione swoimi drogimi szkłami. ten fakt tylko utwierdza mnie w wiarygodności testów  Optyczne.pl

|  |