forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d300s albo ???

Athlon - Nie 07 Lis, 2010
Temat postu: Nikon d300s albo ???
Witam :) Ponad rok czasu walczyłem z Alphą 350 aparacik sprzedany , nadszedł czas na zmianę sprzętu na coś lepszego :)
Bardzo poważnie myślę o Nikonie d300s wydatek samego body ok 5 tys złotych .
Jest to duża kasa jak dla mnie i chciał bym dokonać trafnego wyboru aparatu na dłuży okres czasu . Z tegoż powodu powstał ten temat .
Moje pytanie jest następne czy Canon w tym przedziale złotówek ma coś porównywalnego bądź coś lepszego .( nie orientuje się bardzo w Canonach )
Potrzebuje pomocy , pokierowania aby wydać sensownie pieniądze .
Pozdrawiam serdecznie i liczę na fachową pomoc .

komor - Nie 07 Lis, 2010

A więc tradycyjnie: nic nie przeczytałeś na forum ze starszych wątków, skoro tak zadajesz pytanie. Nic nie napisałeś jakie rodzaje fotografii Cię pociągają, jakie szkła w związku z tym był planował. Samą puszką wiele nie zdziałasz.
tkosiada - Nie 07 Lis, 2010

D300s to bardzo dobry wybór, kup i baw się dobrze
B o g d a n - Nie 07 Lis, 2010

Athlon napisał/a:
Moje pytanie jest następne czy Canon w tym przedziale złotówek ma coś porównywalnego bądź coś lepszego .( nie orientuje się bardzo w Canonach )

W Canonie masz na tej półce EOS 7D w cenie od 4660 zł.
Wydaje mi się, że przy wyborze aparatu powinieneś się kierować już wyborem obiektywów, które Cię interesują. One z kolei zależą od rodzaju fotografii, którą chcesz wykonywać. Sam korpus zdjęć nie robi. :wink:

jaad75 - Nie 07 Lis, 2010

A w Pentaksie K-5, jeśli wybór obiektywów Ci odpowiada.
hijax_pl - Nie 07 Lis, 2010

W Nikonie też w tej cenie jest D7000. Aparat godny uwagi.
kozidron - Pon 08 Lis, 2010

komor napisał/a:
A więc tradycyjnie: nic nie przeczytałeś na forum ze starszych wątków, skoro tak zadajesz pytanie. Nic nie napisałeś jakie rodzaje fotografii Cię pociągają, jakie szkła w związku z tym był planował. Samą puszką wiele nie zdziałasz.

dokładnie komor, , nastała jakaś taka tendencja całkiem dobre body + "obiektyw kitowy" i tak się pomaga, no i po standardzie pokazali się wszyscy przedstawiciele marek :wink:
Athlon, będzie niewielka różnica w twojej fotografii jak znowu zaczniesz tak samo jak z ta alfektką, pewnie że będziesz miał dobre body, które mało szumi, ma porządną serie, szybki af, większy wizjer itd. ale co z tego jak będziesz miał na końcu przyspawanego "kita".
Proponuje zastanowić się nad tym jakie potrzebujesz szkła i celować w używane body pokroju 40D, D90, K-5 czy nawet A700.

hijax_pl - Pon 08 Lis, 2010

Można też obejrzeć sobie np to: Pro DSLR + Cheapo Lens vs "Cheapo" DSLR + Pro Lens ;)
jaad75 - Pon 08 Lis, 2010

kozidron napisał/a:
dokładnie komor, , nastała jakaś taka tendencja całkiem dobre body + "obiektyw kitowy" i tak się pomaga, no i po standardzie pokazali się wszyscy przedstawiciele marek :wink:
Chyba nie przycztałeś dokładnie... :razz:
kozidron napisał/a:
Proponuje zastanowić się nad tym jakie potrzebujesz szkła i celować w używane body pokroju 40D, D90, K-5 czy nawet A700.
Używane body K-5, to będzie dość trudno na razie znaleźć...
kozidron - Pon 08 Lis, 2010

jaad75 napisał/a:
Chyba nie przycztałeś dokładnie... :razz:

bo dodałeś jako jedyny: " jeśli wybór obiektywów Ci odpowiada "

się nie dąsaj :wink: :razz:

jaad75 napisał/a:
Używane body K-5, to będzie dość trudno na razie znaleźć...

tu fakt ale może być K10,20 K-7

Athlon - Pon 08 Lis, 2010

Wiem Panowie że obiektyw kitowy odpada :) Do tej mojej Alphy mam jeszcze minolte 50mm 1,7 no i lampkę 58-kę . Myślałem sprzedać ta minolte , lampę i kupić jakieś nowe body no i za jakieś dwie wypłaty nowe szkiełko .
Też bardzo długo myślałem nad zakupem używanej 700 bo lampę mam bardzo dobrą no i ta minoltę .

Rozglądam się właśnie po necie i za nie całe 2 tys złotych można kupić Alphe 700 zostają 3 tys na jakiś obiektyw . Nie miałem do czynienia z 700 ale z tego co czytałem po necie za tą kase dobry aparat . Coś dodacie na ten temat ?
Muszę jeszcze raz sprawę przemyśleć tego zakupu

jaad75 - Pon 08 Lis, 2010

Athlon napisał/a:
Coś dodacie na ten temat ?
Tak, to dobry aparat.

Chociaż stary... :mrgreen:

bodzio239 - Sob 27 Lis, 2010

Pewnie że będziesz miał dobre body, które mało szumi, ma porządną serie, szybki af, większy wizjer itd. ale co z tego jak będziesz miał na końcu przyspawanego "kita".

Może nie będę zbyt skromny ,ale takim kitem Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED zrobiłem kilka zdjęć , po obejrzeniu których moi znajomi "zaawansowani" poczuli się nieswojo porównując zdjęcia zrobione swoimi drogimi szkłami. ten fakt tylko utwierdza mnie w wiarygodności testów Optyczne.pl