|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka ze standartem do 1500 zl.
Dominika - Pon 08 Lis, 2010 Temat postu: Lustrzanka ze standartem do 1500 zl. Czy mozliwe jest za 1500 zl. kupic nowa lustrzanke z jasnym szklem f 1/8 ekwiwalentem na cropie ok 50mm. (czyli szklo jakies 30mm) Jesli tak jakiej firmy i jakie szklo?
MC - Pon 08 Lis, 2010
Nowe - raczej nie.
Ale można na przykład jakąs używaną tanią Alfę i do tego 30/1,8 nowe.
RB - Pon 08 Lis, 2010
35/1.8...
Masz do wyboru dwa tanie 35/1.8 - Nikkora za ok. 700 PLN i Sony za ok. 750 PLN (nowe, ale używek... nie ma).
Czy za resztę dostaniesz jakikolwiek korpus któregoś z tych systemów? Nie wiem...
ale będzie to cos w rodzaju Nikona d70 bądź d40 lub Sony a200. Oczywiście - uzywane.
Najtańsza opcja 'wszystko nowe' to chyba w wydaniu Sonowskim wyjdzie tak z 1900-2000 PLN...
Sunders - Pon 08 Lis, 2010
Dominika napisał/a: | jakiej firmy i jakie szklo? |
Sony:
Używana A200 lub A230 + SAL50F18/może być nowy-od 543pln/.
MC - Pon 08 Lis, 2010
Sunders napisał/a: | SAL50F18 |
Dominika napisał/a: | czyli szklo jakies 30mm |
Ja tu widzę pewną sprzeczność.
Oczywiście na miejscu Dominiki też bym przy wybieraniu jedynego szkła w 30mm celował na cropie.
RB - Pon 08 Lis, 2010
Sunders napisał/a: |
Sony:
Używana A200 lub A230 + SAL50F18/może być nowy-od 543pln/. |
Z 50mm to można kombinować w kazdym z systemów i to jest proste jak drut. Z 30-35mm jest już nieco gorzej...
MC - Pon 08 Lis, 2010
No ja wiem, ale 50mm na cropie jako jedyne szkło to moim zdaniem jednak zbyt wąsko.
Usjwo - Pon 08 Lis, 2010
Eee tam, dopiero niedawno tu mnie zakrzyczeli ze 50mm na APS-C jest w sam raz.
Niestety z szerszymi szklami jest wiekszy problem (sa drozsze), na nowe nie ma co liczyc, trzeba szukac uzywanych. Za 1500 to i tak bedzie trudno.
Dominika - Pon 08 Lis, 2010
Nie chce szkla 50 mm (na FF) tylko chce osiagnac cos ok 50 mm na matrycy APS-C wiec szklo ma miec jakies 30mm (np, sigma 30 f 1/4)
RB - Pon 08 Lis, 2010
Usjwo napisał/a: | Eee tam, dopiero niedawno tu mnie zakrzyczeli ze 50mm na APS-C jest w sam raz. |
Zależy do czego. Do wszystkiego - nie. Portretówka - tak (albo i to nawet za krótko). Naprawdę Usjwo, nie kazdy potrzebuje mieć szkła "do wszystkiego".
Ale to nie temat rozmowy - bo kolezanka określiła się ze chce 30-35. I tu opcji wiele nie ma. Na pewno nowego zestawu o takich parametrach w załozonej cenie nie wykręci.
Dominika napisał/a: | chce osiagnac cos ok 50 mm na matrycy APS-C wiec szklo ma miec jakies 30mm (np, sigma 30 f 1/4) |
Dominika, jak kupisz tą sigmę, to "osiagniesz" 30mm na APS-C, a nie 50
Usjwo - Pon 08 Lis, 2010
Sigma 30 f1.4 to pochlonie caly budzet i jescze troche.
Sunders Na APS-C chce osiagnac kat odpowiadajacy 50mm na FF
Dominika napisał/a: | Czy mozliwe jest za 1500 zl. kupic nowa lustrzanke z jasnym szklem f 1/8 ekwiwalentem na cropie ok 50mm. (czyli szklo jakies 30mm) |
Usjwo napisał/a: | Sunders Na APS-C chce osiagnac kat odpowiadajacy 50mm na FF |
Usjwo, po Twoim wyjaśnieniu mogę już odpowiedzieć własciwie na to pytanie: NIE, to nie jest mozliwe.
Dominika - Pon 08 Lis, 2010
Widze ze nic nie kupie w tej cenie- chyba ze uzywany badziew A200 +szklo. A to mnie dziwi bo jak ktos na forum pyta czy kupic lustro czy zaawansowany kompakt to wszyscy twierdza ze w cenie zaawansowanego kompaktu mozna kupic nowe lustro ze szklem. Tylko pewnie szklo jest klasy sloika od ogórkow, ale o tym juz niedoinformowanych laikow nikt nie informuje. Dzieki za pomoc.
MC - Pon 08 Lis, 2010
Abstrahując od ortografii, to bym "badzieviem" można bardzo ciekawe zdjęcia robić.
hijax_pl - Pon 08 Lis, 2010
Dominika, szkło jest po prostu kitem, np 18-55 za jakieś 200-400zł
Przykładowy zestaw:
Canon EOS 1000D KIT 18-55 1375zł
Czyli - w cenie zaawansowanego kompakt/hybrydy da się kupić najprostsze lustrzanki.
moronica - Pon 08 Lis, 2010
ze stalka z nowek to mi jedynie do glowy przychodzi nikon d3000 (1265zl) i af-s 35mm 1.8 dx (668zl), kilka stow drozej ale moze udaloby sie te komponenty dostac taniej z allegro np albo uzywane (d60?)
Luke_S - Pon 08 Lis, 2010
Tanie obiektywy 35 f/1,4 (około 650-750 zł) ma Sony i Nikon. Każda z tych firm ma też ofercie przynajmniej jedną puszkę w okolicach 1300 zł. Razem wychodzi 2000 zł i nowego zestawu poniżej tej ceny raczej się nie dostanie. Ale kupując używki bez problemu dałoby radę zmieścić się w 1500 zł.
komor - Pon 08 Lis, 2010
Luke_S, na pewno f/1,4 a nie f/1,8? Podasz konkretne modele?
Oczywiście f/1,8. Literówka...
raczej cyfrowka
W Nikonie oficjalnie nie ma już D3000, a D3100 kosztuje około 2 tysi.
No i jest już zmierzch D5000. Zaraz Będzie tylko D3100 i D7000
wg Thoma Hogana w przyszlym roku ma byc d5100
Nion Rumors napisał/a: | The short version of Thom Hogan’s predictions for 2011: D4, D800, D400, D5100, and Coolpix mirrorless camera + new 80-400mm f/4-5.6, 70-200mm f/4, new long Micro-Nikkor, 50mm f/1.2G, 24-70mm replacement (possibly with 24-105mm f/2.8 VR). |
I jest to bardzo prawdopodobne. Bo jeśli nie to w ofercie byłyby tylko 2 aparaty amatorskie - mało. A D5100 to będzie najprawdopodobniej D3100 z obrotowym ekranikiem
hijax_pl napisał/a: | W Nikonie oficjalnie nie ma już D3000... |
Ale chyba ciągle dostępny jest w sprzedaży.
Cytat: | ...D4, D800, D400, D5100, and Coolpix mirrorless camera + new 80-400mm f/4-5.6, 70-200mm f/4, new long Micro-Nikkor, 50mm f/1.2G, 24-70mm replacement (possibly with 24-105mm f/2.8 VR). |
Chyba ktoś przesadził z życzeniami.
D5100 = D3100 z zawiasem
D400 = D7000 w nowej obudowie
D800 = D700 z nowa matrycą FF w technologii tej co ta w D7000
D4 = D3 z matryca jak wyżej
[ Dodano: Pon 08 Lis, 2010 16:32 ]
Luke_S napisał/a: | Ale chyba ciągle dostępny jest w sprzedaży. | No właśnie już nie wszędzie...
Luke_S, czemu przesadzil? wszystkie te korpusy az prosza sie o odswiezenie a jesli chodzi o szkla - policz sobie, jaka kupe szkiel N wydal w tym roku
hydra - Pon 08 Lis, 2010
Też poszukuję ( co prawda czegoś innego) i to rzuciło mi się w oczy ok 1600 zł :
http://allegro.pl/olympus...1304250288.html
http://allegro.pl/olympus...1308896473.html
hydra, ale "to" ma 2,8 a nie 1,8
Martin___ - Wto 09 Lis, 2010
Dominika napisał/a: | lustro ze szklem. Tylko pewnie szklo jest klasy sloika od ogórkow, ale o tym juz niedoinformowanych laikow nikt nie informuje. Dzieki za pomoc. |
Niedoinformowany laik często nie odróżni szkła kiepskiego od średniego, a zalety lustrzanki, jej szybkości i zalety dużej matrycy każdy widzi gołym okiem.
moronica - Wto 09 Lis, 2010
mysle, ze warto rowniez wspomniec, ze aparat kompaktowy z matryca aps-c i jasna stalka to koszt zazwyczaj wyzszy niz lustrzanka EL z tania ale dobra stalka
wielbicielxx - Wto 09 Lis, 2010
Martin___ napisał/a: | Dominika napisał/a: | lustro ze szklem. Tylko pewnie szklo jest klasy sloika od ogórkow, ale o tym juz niedoinformowanych laikow nikt nie informuje. Dzieki za pomoc. |
Niedoinformowany laik często nie odróżni szkła kiepskiego od średniego, a zalety lustrzanki, jej szybkości i zalety dużej matrycy każdy widzi gołym okiem. |
Tak sie sklada, że to szkło pozwala wydobyć zalety matrycy a nie odwrotnie. Podepnij do np. nikona D3 kiepskie szklło lub do D40 dobre szkło i zobaczysz te zależność.
lupo57 - Wto 09 Lis, 2010
canon 350d/400d/1000d możesz też dopaść 20D/30D + do tego 50mm 1/8 i spokojnie się mieścisz w budżecie (to są propozycje canona ) myślę że w każdym systemie się coś znajdzie
pozdr
RB - Wto 09 Lis, 2010
Dżizas... Pacz mnie na usta...
trzydzieści milimetrów, czydzieści, 30, a nie pięćdziesiąt!
lupo57 - Wto 09 Lis, 2010
RB napisał/a: | Dżizas... Pacz mnie na usta...
trzydzieści milimetrów, czydzieści, 30, a nie pięćdziesiąt! |
niedopatrzenie
tornado - Pon 22 Lis, 2010
Witam. Na wstępie proszę o darowanie sobie profesjonalnego bełkotu (zawodowiec raczej nie szuka tu pomocy) i filozofii (czytając dziesiątki postów w tym temacie - 90% to kłótnie nic nie wnoszące). Ale do rzeczy:
Również szukam NOWEJ, cyfrowej lustrzanki do 1500zł. Nie mam absolutnie żadnego pojęcia o fotografii. Potrzebuję aparat z menu PL, duży wyświetlacz, do fotek z wakacji, wyjazdów, imprezy w domu...lustrzanka, bo kojarzy mi się z dobrą jakością fotek. Jedna, ważna rzecz: żeby robiła ładne (dla laika) fotki np. centrum miasta, noc, oświetlenie neonów, albo ładnie oświetlony hotel nocą i fotki na jego tle. Mam cyfrówkę Canon A590 i te nocne fotki dramat (nie chodzi mi o fotografowanie w ciemnościach!). Ogromna większość fotek będzie "dzienna" ale wiadomo czasem różnie bywa...CzyTEN będzie ok? Pozdrawiam
ps. to chyba nazywa się "seryjne" fotografowanie, żeby zrobić jednocześnie kilka fotek jednej sceny, a potem sobie wybrać, bo ktoś zamknął oczy, głupia mina itp.
muzyk - Pon 22 Lis, 2010
Do 1500 zl to mozesz Canona 1000D kupic, albo odpowiedniego Nikona, albo cos z "odzysku".
MC - Pon 22 Lis, 2010
Albo kilka aparatów z Sony
W zasadzie - obojętnie co kupisz - da się tym zrobić dobre zdjęcia.
muzyk napisał/a: | Do 1500 zl to mozesz Canona 1000D kupic, albo odpowiedniego Nikona, albo cos z "odzysku". |
Fajnie, oczywiście wiem co znaczy "odpowiedniego" i oczywiście nie szukam NOWEGO. Spytałem też czy Sony, który podałem jest ok....
hijax_pl - Pon 22 Lis, 2010
tornado napisał/a: | Mam cyfrówkę Canon A590 i te nocne fotki dramat (nie chodzi mi o fotografowanie w ciemnościach!). | To znaczy? Poruszone? tornado napisał/a: | .Czy TEN będzie ok? | TEN, to znaczy KTÓRY? Bo wyszło pytanie retoryczne... tornado napisał/a: | ps. to chyba nazywa się "seryjne" fotografowanie, żeby zrobić jednocześnie kilka fotek jednej sceny, a potem sobie wybrać, bo ktoś zamknął oczy, głupia mina itp. | Jeśli nie masz kontaktu z tymi osobami - to tak. Można serią potraktować. Ale jak masz ten kontakt, wystarczy powiedzieć: 1... 2.. 3...
muzyk napisał/a: | Do 1500 zl to mozesz Canona 1000D kupic, albo odpowiedniego Nikona, albo cos z "odzysku". | Tak. Tyle, że samym kitowcem będzie trudno osiągać dobre wyniki w półmroku... Poza tym obawiam się o AF...
kozidron - Pon 22 Lis, 2010
MC napisał/a: | W zasadzie - obojętnie co kupisz - da się tym zrobić dobre zdjęcia. |
dokładnie zgadzam się z MC
tornado- obojętne, masz takie wymagania, że nie ma to znaczenia a co Cie tam będziemy "bełkotem" zarzucać
Baku - Pon 22 Lis, 2010
Zdjęcia nocne będą bardziej udane jeśli wykorzystasz statyw i samowyzwalacz. 1000d z kitem IS na początek może być. Jeżeli liczysz na dobre ujęcia nocne czy nawet wieczorne to stabilizacja obrazu na niewiele się przyda - musisz wygospodarować budżet na statyw (za jakieś 300-400 zł już będzie coś co się nie chybocze) bo inaczej skojarzenie "lustrzanka, bo kojarzy mi się z dobrą jakością fotek" pęknie jak bańka mydlana.
MC napisał/a: | Albo kilka aparatów z Sony
W zasadzie - obojętnie co kupisz - da się tym zrobić dobre zdjęcia. |
Czy tenSONY A450 18-55 o który pytam, ma możliwość wyboru najlepszej fotki z całej serii jednego ujęcia i czy te "nocne" o których pisałem będą ok?
tornado napisał/a: | Czy ten Sony o który pytam, | Z łaski swojej kliknij w linka który stworzyłeś...
MC - Pon 22 Lis, 2010
A który to jest "ten" Sony?
Bo link jest błędny.
tornado napisał/a: | Czy ten Sony o który pytam, ma możliwość wyboru najlepszej fotki z całej serii jednego ujęcia i czy te "nocne" o których pisałem będą ok? |
jak trafisz af-em to w zasadzie TAK
lotofag - Pon 22 Lis, 2010
tornado napisał/a: |
Czy ten Sony o który pytam, ma możliwość wyboru najlepszej fotki z całej serii jednego ujęcia |
Przecież zapisana zostanie cała seria i to Ty potem możesz sobie coś wybrać a coś skasować... Ale tak czy siak popraw linka.
Panowie, zaczynacie filozofować i techniczne dyrdymały prawić.
Pytanie jest proste: czy jest OK?
TAK, JEST OK!
cyfrówka stała na barierce....cudów nie wymagam ale to kicha wyszło.FOTKA
ps. poprzedni link do aparatu poprawiony
tornado, wstaw jakieś zdjęcie. Takim aparatem da się zrobić zdjęcie wieczorem, co prawda cudów się nim nie zrobi , ale dać zrobić się da.
moronica - Pon 22 Lis, 2010
no ewidentnie czas byl za dlugi. rownie dlugi czas przy tych samych pozostalych parametrach w lustrzance bedzie skutkowal podobnym wynikiem
muzyk - Pon 22 Lis, 2010
tornado napisał/a: | i oczywiście nie szukam NOWEGO. |
tornado napisał/a: | Również szukam NOWEJ |
Tzn. że jak?
tornado napisał/a: | ...cudów nie wymagam ale to kicha wyszło.FOTKA | Statyw i samowyzwalacz i będzie OK.
moronica napisał/a: | no ewidentnie czas byl za dlugi. rownie dlugi czas przy tych samych pozostalych parametrach w lustrzance bedzie skutkowal podobnym wynikiem |
A może TAKA CYFRÓWKA będzie lepsza?
moronica napisał/a: | no ewidentnie czas byl za dlugi. rownie dlugi czas przy tych samych pozostalych parametrach w lustrzance bedzie skutkowal podobnym wynikiem |
no generalnie moronica się z Tobą zgadzam ale w takim wypadku już zaczynamy filozofować, że statyw, że czas a tornado, chce pstrykać bez technicznych dyrdymałów
muzyk napisał/a: | tornado napisał/a: | i oczywiście nie szukam NOWEGO. |
tornado napisał/a: | Również szukam NOWEJ |
Tzn. że jak? |
"nie szukam nowego" to była IRONIA do poprzednika, który nie widział, że szukam NOWEGO, a mimo to proponuje używkę....ech....
ps.NIE CHCĘ biegać po plażach, hotelach i lokalach ze statywem...
kozidron, alez ja nie chce tu filozofowac. jasne, uogolniajac to lustrzanka da lepsze wyniki na wyzszym ISO, ale jak uzytkownik tejze nie wie co to ISO i z czym to sie je no to efekty beda co najwyzej srednie. w kompakcie rowniez mozna podbic ISO i ewentualnie narzekac tu, ze sie robi kasza i dlatego chce lustrzanke. ale skoro tego nie zrobil i wszystko na zdjeciu "nie wiedziec czemu" lata i wiruje no to wnioskuje, ze lepiej najpierw zainwestowac troche czasu w lekture instrukcji obslugi, zmiana sprzetu da tu niewiele albo i nic
tornado, przykładowe nocne zdjęcie z Canona A590
http://www.dcresource.com...w/nightshot.jpg
Da się? Da. Ale z ręki 6s nie utrzymasz. A jak chcesz z ręki to musisz rzucić kasą ambitniej. Co najmniej 3x więcej.
muzyk - Pon 22 Lis, 2010
Cytat: | "nie szukam nowego" to była IRONIA do poprzednika, który nie widział, że szukam NOWEGO, a mimo to proponuje używkę....ech.... |
Eh, piszesz trochę enigmatycznie.
Moja rada: otwórz sobie www.optyczne.pl kliknij w "aparaty", a później w "porownaj aparaty".
Poszukaj sobie najprostszych modeli różnych firm, poczytaj testy, zobacz zdjęcia - łatwiej będzie Ci się zorientować w temacie.
Później idź do sklepu i weź dany aparat wypróbuj, czy Ci dobrze w ręce leży, czy Ci się ogólnie "widzi".
Rozpisywanie się w kółko o tym samym nie ma sensu.
Jest jeszcze opcja "szukaj". Podobnych zapytań jest od licha i trochę.
hijax_pl napisał/a: | tornado, przykładowe nocne zdjęcie z Canona A590
http://www.dcresource.com...w/nightshot.jpg
Da się? Da. Ale z ręki 6s nie utrzymasz. A jak chcesz z ręki to musisz rzucić kasą ambitniej. Co najmniej 3x więcej. |
link nie działa...
ps. Wnioskując z tego co piszecie nie ma różnicy w fotce zrobionej cyfrówką za 400 zł, a lustrzanką za 1500, bo bez statywu, źle trzymałem aparat, muszę do tego studio fotograficzne i 6 w lotka....no błagam! Skoro w cyfrówce był "program/efekt/opcja/tryb" czy jak to zwał - fotki nocne/neony i TAK wyszło stojąc na barierce, autofocus...
a jak w lustrzance nie bedzie trybu nocnego to tym bardziej polegniesz
muzyk napisał/a: | Cytat: | "nie szukam nowego" to była IRONIA do poprzednika, który nie widział, że szukam NOWEGO, a mimo to proponuje używkę....ech.... |
Eh, piszesz trochę enigmatycznie.
Moja rada: otwórz sobie www.optyczne.pl kliknij w "aparaty", a później w "porownaj aparaty".
Poszukaj sobie najprostszych modeli różnych firm, poczytaj testy, zobacz zdjęcia - łatwiej będzie Ci się zorientować w temacie.
Później idź do sklepu i weź dany aparat wypróbuj, czy Ci dobrze w ręce leży, czy Ci się ogólnie "widzi".
Rozpisywanie się w kółko o tym samym nie ma sensu.
Jest jeszcze opcja "szukaj". Podobnych zapytań jest od licha i trochę. |
Co mi da oglądanie w ręce aparatów? mam gdzieś jak leżą w dłoni, nie znam się na specyfikacjach technicznych, mam słuchać sprzedawcy, który wszystko powie? czytanie setek postów też mija się z celem, 90% mnie nie dotyczy, reszta to Wasze wojny i nabijanie postów. Chciałam w JEDNYM poście w miarę prosto opisać czego potrzebuję. Liczyłem na kilka odpowiedzi z linkami i odpowiedziami TAK lub NIE...ale jak widać to samo jak bym spytał na forum linuxa jak zmienić kolor czcionki na pulpicie a wychodzi z tego dyskusja o kompilacji jądra, rozszczepieniu atomu itp...
tornado napisał/a: | ps. Wnioskując z tego co piszecie nie ma różnicy w fotce zrobionej cyfrówką za 400 zł, a lustrzanką za 1500, bo bez statywu, źle trzymałem aparat, muszę do tego studio fotograficzne i 6 w lotka....no błagam! Skoro w cyfrówce był "program/efekt/opcja/tryb" czy jak to zwał - fotki nocne/neony i TAK wyszło stojąc na barierce, autofocus... |
a była taka zima na forumie.
Kolego tornado, jednak lektura instrukcji i jakas książka o podstawach fotografii to by ci się do kompletu przydała, bo skoro nie chcesz czytać paru krótkich rad od kolegów z foruma to może ogarnij lekturę instrukcji i jakiejś książki o podstawach foto.
muzyk - Pon 22 Lis, 2010
Sam sobie właśnie kupiłem. Tornado, pomyśl o 30 stce.
Chyba, że chcesz mieć bajery typu LV i inne...
muzyk napisał/a: | Chyba, że chcesz mieć bajery typu LV i inne... |
Chyba nie zrozumiałeś kolegi tornado.
[ Dodano: Pon 22 Lis, 2010 15:36 ]
tornado, problem polega na tym, że wydając 1500zł na lustrzankę nie osiągniesz spektakularnych rezultatów nie wiedząc jak ten aparat obsługiwać. Nawet gdybyś wydał 15000zł - wynik będzie taki sam.
muzyk - Pon 22 Lis, 2010
tornado napisał/a: | Co mi da oglądanie w ręce aparatów? mam gdzieś jak leżą w dłoni, nie znam się na specyfikacjach technicznych, mam słuchać sprzedawcy, który wszystko powie? |
Oglądanie da Ci tyle, że sam się przekonasz "live" z czym masz do czynienia.
Mówisz, że masz gdzieś jak leży w dłoni... teraz tak mówisz.
Jak zaczniesz fotografować, przypomnisz sobie o tym.
Właśnie po to masz poczytać, porówanć zwłaszcza zdjęcia, szumy na różnych ISO, dynamike tonalną, aby żaden sprzedawca Ci kitu nie wciskał.
tornado napisał/a: | Chciałam w JEDNYM poście w miarę prosto opisać czego potrzebuję |
Więc napisałeś. Odpisałem co mógłbyś zrobić. Tyle.
Czekasz, żeby Ci ktoś powiedział, że masz kupić konkretny model?
hijax_pl napisał/a: | Chyba nie zrozumiałeś kolegi tornado. |
Być może.
tornado napisał/a: | ps. Wnioskując z tego co piszecie nie ma różnicy w fotce zrobionej cyfrówką za 400 zł, a lustrzanką za 1500, bo bez statywu, źle trzymałem aparat, muszę do tego studio fotograficzne i 6 w lotka....no błagam! |
Oczywiście, że jest - przy czasie naświetlania, który się da utrzymać w ręce jeszcze.
Jeśli chcesz zdjęcie ładne nocne zrobić, to czy kompakt, czy lustrzanka, a nawet średni format typu Leica S2 czy Pentax 645 da porównywalnie złe zdjęcia, jeśli będą poruszone.
Porównywalnie, bo każdy z nich da inne szumy, zafarb i parę tam jeszcze innych parametrów, które mocno, kosmicznie mocno odróżniają te aparaty od siebie, mimo to zdjęcia będą w każdym tak samo do bani i nieczytelne.
Jeśli użyjesz statywu, to zdjęcie z kompaktu będzie dalej kijowe, zdjęcie z lustrzanki lepsze, ze średniego formatu najlepsze.
Innymi słowy, jeśli chcesz robić ładne zdjęcia lustrzanką musisz poznać pewne zależności czasu od przysłony i jako na nie ma wpływ czułości ISO.
Jak to będziesz wiedział, to przestaniesz się interesować automatycznymi programami w lustrzance, a zaczniesz fotografować kreatywnie.
dr11 - Pon 22 Lis, 2010
tornado, http://www.makethephoto.c...tal-camera1.png
muzyk - Pon 22 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | tornado, problem polega na tym, że wydając 1500zł na lustrzankę nie osiągniesz spektakularnych rezultatów nie wiedząc jak ten aparat obsługiwać. Nawet gdybyś wydał 15000zł - wynik będzie taki sam. |
Święta prawda. Tu nie pomoże denerwowanie się.
Jeśli ktoś chce coś ładnie ufocić, bata nie ma, pewne rzeczy musi choćby w stopniu minimalnym znać.
Też kiedyś stałem przed zakupem lustrzanki... oj, przewertowało się testów...
Wybór był trochę mniejszy niż dziś, kiedy masz całą masę przeróżnistych lustrzanek, bezlustrekowców, ba, nawet z wymienną modułem obiektyw + matryca.
Już miałem kupić NIKONA D700 za 15, tyś ale skoro nie będzie różnicy między moją, obecną cyfrówką za 500zł...(żart ha ha ha).
Znam już na pamięć co to jest ISO, Mpx, dynamika totalna...tylko nie wiem...o co chodzi. Jedni piszą, że jak największa ilość Mpx to lipa, że ISO zależy od firmy/producenta, a dynamika totalna to rzecz względna.
Cześć, jestem tu nowy, chcę kupić pierwszy aparat w kwocie do 1500zł. Do zdjęć z wakacji i rodzinnych. W TEJ cenie lepiej wybrać drogą cyfrówkę czy tanią lustrzankę?
tornado napisał/a: | NIKONA D700 | Nie ma trybu Auto. Ani tematycznych.
hijax_pl napisał/a: | tornado napisał/a: | NIKONA D700 | Nie ma trybu Auto. Ani tematycznych. |
No, ale naczytałem się specyfikacji, jutro w salonie przymierzę do dłoni, kupię statyw i otwieram studio foto. Dla dziecka nadal szukam czegoś do 1500
muzyk - Pon 22 Lis, 2010
Cytat: | Znam już na pamięć co to jest ISO, Mpx, dynamika totalna...tylko nie wiem...o co chodzi. |
Tzn. że nie znasz.
tornado napisał/a: | No, ale naczytałem się specyfikacji, jutro w salonie przymierzę do dłoni, kupię statyw i otwieram studio foto. Dla dziecka nadal szukam czegoś do 1500 |
Wybrałeś konkretne modele Canon 1000D, Sony 230, czy coś w ten deseń, Nikon D3000, Olympus 450, czy nawet 420 (na pamięć pisze, myślę, że zamykają się w 1500 zł).
Porównałeś na podstawie testów zdjęcia przy różnych iso?
Podejrzewam, że nie, skoro w dalszym ciągu niepotrzebnie się denerwujesz.
Na pamięć znam regułki i objaśnienia tych terminów. Co do konkretnych modeli to wybrałem, podałem tu i grzecznie spytałem czy będzie OK. Na 20 ostatnich postów JEDNA jasna odp. Spytałem znawców tematu o konkretny model/modele/przykłady. Tłumaczę jak dzieciom, NIC mi nie da porównywanie 10 modeli, bo....albo nie, szkoda czasu. Dziękuję, pozdrawiam.
ps. Aż na forum motoryzacyjnym boję się spytać czy jest różnica między NOWYM autem za 50 tyś, a 150tyś, bo napiszę, że szukam sedana, dostanę info, że kup używkę kabrio albo poczytaj, który z nich ma 100 możliwości regulacji zagłówka tylnego, to super rzecz przy jeździe 1000km w tygodniu....tylko, że ja będę jeździł 100km w tygodniu, sam...
tornado napisał/a: | Znam już na pamięć co to jest ISO, Mpx, dynamika totalna...tylko nie wiem...o co chodzi. Jedni piszą, że jak największa ilość Mpx to lipa, że ISO zależy od firmy/producenta, a dynamika totalna to rzecz względna.
|
tornado, dalej się upierasz, ze nie chcesz słuchac ..... ?
tornado napisał/a: | Znam już na pamięć co to jest ISO, Mpx, dynamika totalna...tylko nie wiem...o co chodzi. | Wiesz.. mam tak samo. Wiem, że atom składa się z kwarków, ale za cholerę nie rozumem tych teorii, o co tam chodzi. Ale wiesz - w przeciwieństwie do Ciebie - nie zamierzam zajmować się fizyką kwantową
tornado napisał/a: | Na pamięć znam regułki i objaśnienia tych terminów. | Na pamięć to się można nauczyć wierszyka. Nie wystarczy umieć powtórzyć co się przeczytało. Chodzi o to by to rozumieć. tornado napisał/a: | Co do konkretnych modeli to wybrałem, podałem tu i grzecznie spytałem czy będzie OK. | Model podany jest OK. Jednakże nie wiem czy będzie OK w Twoich rękach. tornado napisał/a: | Tłumaczę jak dzieciom, NIC mi nie da porównywanie 10 modeli, bo....albo nie, szkoda czasu. | Więc nic Ci nie da kiedy ktoś tu Ci poda konkretny model.
muzyk - Pon 22 Lis, 2010
Tornado, faktycznie przegapiłem ową A 450 Sony. Cóż, niezła puszka, ale weź otwórz sobie dwa poniższe linki tak aby strony były obok siebie i porównaj obrazki testowe z 1000D i z A450. 1000D proponuję dlatego, że mieści się w budżecie, który podałeś.
[url=http://www.optyczne.pl/129.7-Test_aparatu-Sony_Alpha_DSLR-A450_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w_RAW.htmlSony A 450[/url] i Canon 1000D
RB - Pon 22 Lis, 2010
tornado napisał/a: | Spytałem znawców tematu o konkretny model/modele/przykłady. Tłumaczę jak dzieciom, NIC mi nie da porównywanie 10 modeli, bo....albo nie, szkoda czasu. Dziękuję, pozdrawiam. |
Konkretnie Ci odpowiedzieli, że aparat o który pytałeś jest OK.
ov_Darkness - Wto 23 Lis, 2010
Za dużo informacji, a trzeba było prościej.
Tornado, jeśli ci zwisa ergonomia, to nie kupuj lustrzanki.
Jesli nie masz pojęcia o podstawach fotografii, a chcesz mieć, kup lustrzankę.
Jeśli nie masz pojęcia i nie chcesz mieć, nie kupuj lustrzanki.
Im więcej bajerów i automatyki, tym gorzej (przy nauce fotografowania).
Jeśli kupujesz aparat nie dla siebie, a dla młodego zapaleńca fotografii, to:
jesli do lansu, to kup kompakt z 20x zumem.
Jeśli lustro, to tylko dla kogoś, kto je doceni.
W takim przypadku:
Skup się na jakości wykonania.
Sprzęt nie musi być nowy, ważne, żeby był z dobrego źródła (nie katowany).
Różnica:
Przy podejściu do fotografii bardziej ambitnym niż cykanie byle jak i byle więcej wazny jest wizjer optyczny. (czyli pryzmat jest o wiele lepszy niż układ luster)
Żadna z proponowanych NOWYCH lustrzanek nie ma dobrego wizjera. (wszystkie mają lustra)
W tej cenie, zdecydowanie lepiej kupić Canona 20/30, albo Nikona D80 i dokupić kitowego zooma, niż kupić nowy sprzet z najniższej półki.
Jeśli dzieciak ma kilkanaście lat, to kup mu uzywanego Nikona D200 i 35/1.8 lub 50/1.8
Zaje... zestaw i nie do zajechania.
Brak trybów tematycznych przyspieszy naukę fotografii
Jestem minimalistą i tradycjonalistą, rzekłbym tez, że warto by było, gdyby młody człowiek opanował podstawy fotografii na dobrym analogu.
Nikon FM2n + 50/1.8 i zestaw do wołania negatywów B&W. Baaardzo dobrze edukuje.
I uzbrój się w cierpliwość, bo Twoje podejście nie zachęca do udzielania Ci pomocy.
adson - Pią 10 Gru, 2010
Witam
Nie znam się na sprzętach fotograficznym, ale bardzo chce sprawić sobie na święta lustrzanke.Nie ukrywam,że do zainwestowania w nią nie mam zbyt dużo pieniędzy bo chciałabym ją kupić do 1500zł.Nie wiem czy da się kupić taką lustrzankę a żeby nie popsuła się zbyt szybko.Chce robić zdjęcia dosłownie wszystkiemu,ale chodzi mi oczywiście o zdjęcia amatorskie.Jeśli byłaby taka możliwość przy takiej kwocie to chciałabym tez nagrywac nią filmy.
(Nie myśle tu oczywiście o tylko o noweych lustrzankach)Czy moglibyście podsunąć mi coś doradzić,z góry przepraszam za nie wiedze w tym temacie:)
lotofag - Sob 11 Gru, 2010
Przy tak przedstawionych "wymaganiach" - jakikolwiek najprostszy i najtańszy model jakiegokolwiek producenta (Canon 1000D, Nikon D3100/D5000, Pentax K-x, Sony A2xx/3xx, Olympus E-4xx/E-5xx - sprawdź co Ci się tam mieści w budżecie). Różnicy i tak nie zauważysz, albo będzie na poziomie jakichś niuansów. Dosłownie wszystkiemu zdjęć nie zrobisz bo w tym budżecie nie wyjdziesz poza typowy obiektyw z zestawu klasy 18-55/3.5-5.6. Nie popsuje się zbyt szybko o ile będzie normalnie traktowana. Filmów pewnie nie będzie, tyle że ta opcja może być dla Ciebie i tak bezużyteczna w przypadku lustrzanki - nie polega to na wciśnięciu guziczka REC i czekaniu aż automatyka załatwi resztę.
|
|