forum.optyczne.pl

Lornetki - Olympus 8x25 WP I

Winyl - Wto 09 Lis, 2010
Temat postu: Olympus 8x25 WP I
Witam Was. Myślę nad zmianą mojej małej kieszonkowej lorneteczki..w tej chwili mam Nikona Sportstar EX 10x25 DCF chciałbym go zamienić na coś lepszego optycznie i mechanicznie(!!!) no i o powiększeniu 8 a nie 10. Zastanawiam się nad Olympus 8x25 WP I. Olek bo jestem oczarowany modelem 8x42 EXWP tegoż producenta, który mam i używam z wielką przyjemnością:) A może macie jakieś inne pomysły na coś w stylu 8x25? Aha chciałbym zmieścić się w jakichś 700 zł.
krzysiek29 - Sro 10 Lis, 2010

Zaproponuję Pentaxa DCF LV 9x28 praktycznie taki sam rozmiar jak O. 8x25 i pole widzenia. W porównaniu do Nikona Sportstar EX 10x25 hmm to znacznie lepsza ostrość, kontrast i to przy słabawym świetle, ostry praktycznie w całym polu widzenia, budowa też znavcznie solidniejsza. Moja główna lornetka to też Olympus ale 10x42 WP i w tym porównaniu Pentax jest bardzo dobrą kieszonkową lornetką. Kosztuje 700zł (fotozakupy).
Winyl - Sro 10 Lis, 2010

A wiesz może gdzie ten pentax jest produkowany?
Dudi - Czw 11 Lis, 2010

Hoya Corp. Made in China, ale w niczym nie przeszkadza. Przeczytaj moją wypowiedz w tym temacie http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
Sam też kupowałem w fotozakupach bo porównując do innych sklepów mają śmieszną cenę.

krzysiek29 - Czw 11 Lis, 2010

Poniekąd Dudi zwrócił mi uwagę na tę lornetkę - jak szukałem jakiegoś maleństwa do kieszeni.
Winyl - Czw 11 Lis, 2010

Tak się składa że fotozakupy znam i bardzo lubię, a do tego mam do nich całkiem niedaleko:) więc może jutro wybiorę się do Tarnowskich i pooglądam tego pentaxa:) choć ten olek cały czas nie daje mi spokoju..a poza tym nie wiem czy powiększenie 9 przy średnicy obiektywu 28 to nie jest troszkę ciemne ustrojstwo..
Dudi - Czw 11 Lis, 2010

Źrenica wyjściowa u olka i pentaxa to dokladnie tyle samo- 3.1mm , ale pentax ma większy obiektyw, który zbierze więcej swiatła i ma lepszą optykę więc martwić się, czy nie będzie za ciemno możesz o olka. Obiektyw 28 to już blizej 30- tki, a to jest zaleta.
Winyl - Sob 13 Lis, 2010

Napiszę tak: Namówiliście mnie :mrgreen: kupiłem tego pentaxa choć jakość wykonania nie rzuciła mnie na kolana - cóż jednak widać to "made in china". Zwłaszcza pokrywka na okulary jest mocno tandetna.. Optycznie faktycznie zapowiada się ciekawie - zapowiada -bo nie miałem jeszcze czasu dokładnie jej się przyjrzeć..czy może przez nią przyjrzeć się okolicy :lol: