forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D7000, czy D300s - dylemat

bodzio239 - Sro 10 Lis, 2010
Temat postu: D7000, czy D300s - dylemat
Witam.
Ponieważ sam nie jestem w stanie podjąć decyzji w sprawie zakupu nowej lustrzanki Nikon po sprzedaniu D90 proszę o pomoc w wyborze pomiędzy D300s a D7000, albowiem tylko te dwa typy wchodzą w rachubę. Zaznaczam, iż jestem amatorem ,a fotografią zajmuję się wyłącznie na użytek własny i bardzo to lubię. Zdaje sobie sprawę z faktu, iż D7000 to sprzęt nowy i nie sprawdzony ,ale pomimo to proszę o wszelkie za i przeciw . Nie posiadam wiedzy fotograficznej i dlatego trudno mi jest porównywać. Zwracam się do mądrzejszych od siebie ponieważ na tym forum ich nie brakuje. Pozdrawiam bodzio239 czyli po prostu Bogdan.

hijax_pl - Sro 10 Lis, 2010

A dlaczego sprzedałeś D90?
B o g d a n - Sro 10 Lis, 2010
Temat postu: Re: Prośba
bodzio239 napisał/a:
Witam.
Ponieważ sam nie jestem w stanie podjąć decyzji w sprawie zakupu nowej lustrzanki Nikon po sprzedaniu D90 proszę o pomoc w wyborze pomiędzy D300s a D7000, albowiem tylko te dwa typy wchodzą w rachubę. Zaznaczam, iż jestem amatorem ,a fotografią zajmuję się wyłącznie na użytek własny i bardzo to lubię. Zdaje sobie sprawę z faktu, iż D7000 to sprzęt nowy i nie sprawdzony ,ale pomimo to proszę o wszelkie za i przeciw . Nie posiadam wiedzy fotograficznej i dlatego trudno mi jest porównywać. Zwracam się do mądrzejszych od siebie ponieważ na tym forum ich nie brakuje. Pozdrawiam bodzio239 czyli po prostu Bogdan.

Witam imiennika. :wink:

Dwa cytaty z wątku o D7000:
MM napisał/a:
Dzisiaj porobiłem sobie zdjęcia tym D7000. Co do jakości zdjęć - faktycznie fajnie. Ta matryca ma potencjał i ma też to co dla mnie najważniejsze. Jest dobra na wysokim ISO. Bardzo fajny wizjer, niezły AF. Niestety ma też wady. Jak dla mnie jest to fatalna ergonomia. Piszę to z pozycji użytkownika D300. Zwyczajnie MASAKRA!. Jeżeli ktoś myśli o zamianie D300 na ten korpus to odradzam - będzie bluźnił i w przypływie gniewu walnie tym aparatem o ścianę. Przesadzam, ale dla mnie to masakra. Może nie wychodzi to wszystko przy używaniu lekkich kitów, ale ja dzisiaj łaziłem z podpiętym Nikkorem 200-400 VR i miałem dość. Przy ciężkim szkle i obciążeniu lewej ręki obiektywem trzeba mieć asystenta do trzymania albo stołeczek do kładzenia zestawu dla dokonania zmian. Licznych zmian. Tutaj nawet 60D sprawiłby się o niebo lepiej. Po dzisiejszych doświadczeniach jestem pewien, że Nikon wypuści następcę D300s bo czegoś takiego jak D7000 nie można tak nazywać w żadnym wypadku. Jakość obrazka i podniecanie się matrycą to nie wszystko.

hijax_pl napisał/a:
MM, no trudno mi sobie wyobrazić migrację z D300 na D7000. W sumie to raczej zabawny pomysł :)
Przecież D7000 ma ergonomię D90...

Z drugiej strony trudno mi sobie wyobrazić, by następca D300 był tylko nową matrycą w starym opakowaniu :roll:

moronica - Sro 10 Lis, 2010

oba korpusy sa swietne, d90 to tez nadal smakowity kasek. grunt tylko przypiac do nich szklo, ktore nie bedzie tlamsilo ich potencjalu. bawiac sie w Kapitana Hindsighta, moze lepiej bylo nie sprzedawac d90 i dokupic zamiast tego jakies fajne szklo?

hijax_pl napisał/a:
hijax_pl, a dlaczego Ty sprzedałeś i kupiłeś D5000? :wink:
jaad75 - Sro 10 Lis, 2010

B o g d a n napisał/a:
hijax_pl, a dlaczego Ty sprzedałeś i kupiłeś D5000? :wink:

Hijax kupił D700, a to jednak lekki upgrade jest...

B o g d a n napisał/a:
Dwa cytaty z wątku o D7000:
Hm... Widzisz... Te cytaty wcale nie oznaczają, że D7000 jest ergonomicznie fatalny. Traktują raczej o ścieżce D300->D90/D7000

Dla osoby przyzwyczajonej do D90 - D7000 jest tą samą puszką z lepszymi bebechami tylko. Dlatego pytałem autora wątku o podwód sprzedaży. Jeśli przez ergonomię - to raczej D7000 nie jest dobrym wyborem (zero zmian), a D300 to już duży krok naprzód, choć obrazek wypluje taki sam jak D90 ;)

B o g d a n napisał/a:
a dlaczego Ty sprzedałeś i kupiłeś D5000?
Bo wkurzał mnie brak wbudowanego interwałometru ;) :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
Hm... Widzisz... Te cytaty wcale nie oznaczają, że D7000 jest ergonomicznie fatalny.

Ani ja tak nie twierdzę, ... ani jednym słowem. :smile:
Nie mając kontaktu z tymi aparatami mogłem tylko zacytować Bogdanowi inne opinie odnoszące się do jego wyboru.

Zwykle też powtarzam, sprawdź samemu w sklepie również pod kątem ergonomii, która jest według mnie bardzo ważna.

B o g d a n napisał/a:
Ani ja tak nie twierdzę, ... ani jednym słowem. :smile:
Nie mając kontaktu z tymi aparatami mogłem tylko zacytować Bogdanowi inne opinie odnoszące się do jego wyboru.

No tak, ale dla mnie jakiś taki negatywny wydźwięk to miało. ;)

[ Dodano: Sro 10 Lis, 2010 11:31 ]
jaad75 napisał/a:
Hijax kupił D700, a to jednak lekki upgrade jest...

W sumie tak - całe 375g ;)

hijax_pl napisał/a:

Powód jest prosty po roku użytkowania straciłem na nim tylko 200zł i mając resztę aby dołożyć do nowego (swoją drogą tzw. zaskurniaki o, których nie wie nawet małżonka) doszedłem do wniosku ,iż to dobry moment w obliczu debiutu D7000 i spadającej ceny D300s na taką decyzję aby wejść w posiadanie sprzętu o większych możliwościach . Tym bardziej gdy daje się zauważyć tendencję spadkową ,która powinna się utrzymać do świąt.

bodzio239, no to masz do wyboru dwa kierunki - ergonomia albo matryca. Reszta między D300 a D7000 jest w zasadzie taka sama.

Jeśli D90 Ci się sprawdzał - D7000 da Ci możliwość spokojnego rozwoju, przy dużo lepszym obrazku.

Baku - Sro 10 Lis, 2010

No tak, ale to nadal nam nie mówi, czy ergonomia D90 była dla Ciebie wystarczająca.
Jeśli żadnych konkretnych zarzutów nie jesteś w stanie wytoczyć przeciwko D90 to kup D7000, w przeciwnym razie kup D300s. To chyba najprostsze rozwiązanie Twojego dylematu.

cybertoman - Sro 10 Lis, 2010

Baku napisał/a:
Jeśli żadnych konkretnych zarzutów nie jesteś w stanie wytoczyć przeciwko D90 to kup D7000, w przeciwnym razie kup D300s. To chyba najprostsze rozwiązanie Twojego dylematu.
a za
bodzio239 napisał/a:
tzw. zaskurniaki o, których nie wie nawet małżonka
Chanel 5 - beda super zdjecia!

Baku napisał/a:
No tak, ale to nadal nam nie mówi, czy ergonomia D90 była dla Ciebie wystarczająca.

Z uwagi na fakt iż, ergonomia D90 jak dla mnie była poprawna i dobrze się czułem trzymając ten korpus (w tandemie z 18-105 vr lub 50mm f/1.8D czyli lekkimi obiektywami - innych na razie nie planuję) i mając na uwadze cenne podpowiedzi autorów powyższych postów wydaje się , ze właśnie podjąłem decyzję . Padło na D7000 gdyż zawsze byłem i będę zwolennikiem nowości. Oczywiście nie spieszę się z zakupem mając nadzieję nabyć sprzęt przed świętami w bardziej atrakcyjnej cenie. Dziękuję za porady i polecam się na przyszłość.

Wujek_Pstrykacz - Sro 10 Lis, 2010

Przede wszystkim kupowanie teraz d7000 nie jest rozsądnym krokiem, cena zwala z nóg na razie, choć sa juz przesłanki o jej obniżaniu. Natomiast d300s to aparat bardzo dobry, sprawdzony i warty grzechu jak najbardziej :smile:

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
cena zwala z nóg na razie
Cena jest całkiem przystępna, a szybko też nie spadnie, bo to za dobry aparat, a konkurencyjny Pentax jest droższy i mniej rozpoznawalny. W każdym razie w tej "zwalającej z nóg" cenie jak narazie sprzedaje się znakomicie...

jak na ergonomię d90 to jest za drogi :razz:
zdecydowanie za drogi i nie sprzedaje się tak bardzo :smile:

zdecydowanie za drogi i nie sprzedaje się tak bardzo :smile:
Z tego co widzę, to w większości sklepów, które znam jest not available... Wszystko rozchodzi się w pre-orderach. Podobnie jak w przypadku K-5 zresztą...

O kurcze, to ja do dziwnych sklepów chodzę, bo leży sobie na półeczce obok innych Nikosii. :razz:

O kurcze, to ja do dziwnych sklepów chodzę, bo leży sobie na półeczce obok innych Nikosii. :razz:
Ja mówię o online - kto by tam kupował cokolwiek w fizycznych i to jeszcze w Polsce... :P Do fizycznych sklepów, to się chodzi po masło i chleb, ewentualnie obejrzeć sprzęt na żywo... :smile:

Ja tam kupuje w fizycznych sklepach :razz: No chyba, że bym chciał Pentaxa, to wtedy tylko online i to z USA :razz:

No chyba, że bym chciał Pentaxa, to wtedy tylko online i to z USA :razz:
Akurat tym razem taniej wychodzi z Polski... :cool:

K5 może i tak, ale jakiś poważniejszy słoik do niego :?:
Ale dość już spamu. To temat o wyborze Nikosia :grin:

MM - Sro 10 Lis, 2010

jaad75 napisał/a:
Ja mówię o online - kto by tam kupował cokolwiek w fizycznych i to jeszcze w Polsce... :P

Mam do Ciebie dużo szacunku, ale tę wypowiedź zaliczę do kategori "bzdetów" i tylko bużka Ciebie tłumaczy. Każdy poważny sklep internetowy ma swoją normalną siedzibę gdzie można kupić sprzęt i dodatkowo go potestować przed zakupem. Do tego taki fotojoker prowadzi wojnę cenową i czasami ciężko go przebić LEGALNYM towarem. Piszę legalnym a nie przemycanym nielegalnie z USA czy dalekiego wschodu. Ja wiem, że można tam coś kupić taniej, ale jeżeli opłacimy cło, podatki itd. to takiemu sklepowi nie opłaca się ściągać większości sprzętu np. z USA lub wręcz wychodzi to drożej. Można to zrobić "inaczej" i wiele sklepów tak robi, ale prawda jest taka, że to zwykłe złodziejstwo.

MM napisał/a:
Do tego taki fotojoker prowadzi wojnę cenową i czasami ciężko go przebić LEGALNYM towarem
Wojnę? No bez przesady... Są (poważne) sklepy, gdzie towar (z polskiej dystrybucji) jest taniej. :???:
goltar - Sro 10 Lis, 2010

Przypominam temat: D7000, czy D300s - dylemat.
To nie miejsce na dyskusje o rynku aparatów.

maput - Sro 10 Lis, 2010

W sumie to niepotrzebnie sprzedałeś D90, skoro nic przeciw niemu nie miałeś poza tym, że nie jest już nowy.
Ale D7000 to dobry wybór jest.

... Kurde, znów drugą stronę komentarzy przeoczyłem...

lotofag - Sro 10 Lis, 2010

bodzio239 napisał/a:

Powód jest prosty po roku użytkowania straciłem na nim tylko 200zł i mając resztę aby dołożyć do nowego (swoją drogą tzw. zaskurniaki o, których nie wie nawet małżonka) doszedłem do wniosku ,iż to dobry moment w obliczu debiutu D7000 i spadającej ceny D300s na taką decyzję aby wejść w posiadanie sprzętu o większych możliwościach . Tym bardziej gdy daje się zauważyć tendencję spadkową ,która powinna się utrzymać do świąt.

A może warto było zostawić sobie D90, a "zaskórniaki" wydać na jakieś ciekawe szkiełko? Czego tak naprawdę oczekujesz po nowym korpusie, że jest to tak niezbędne w porównaniu z D90 skoro Ci on w sumie odpowiadał..?

pan.tadeusz - Sro 10 Lis, 2010

lotofag napisał/a:

A może warto było zostawić sobie D90, a "zaskórniaki" wydać na jakieś ciekawe szkiełko? Czego tak naprawdę oczekujesz po nowym korpusie, że jest to tak niezbędne w porównaniu z D90 skoro Ci on w sumie odpowiadał..?

jeśli różnica w stosunku do nowego ma go wynieść 200 zł to choćby tytułem przedłużenia gwarancji nie ma się co zastanawiać :)
korzyści są chyba na tyle znaczące, że przy tej kwocie nie ma się co zastanawiać

[ Dodano: Sro 10 Lis, 2010 22:55 ]
Przede wszystkim kupowanie teraz d7000 nie jest rozsądnym krokiem, cena zwala z nóg na razie

jakoś nie jestem przekonany, że szybko spadnie :)

Cytat:
jakoś nie jestem przekonany, że szybko spadnie

Ja też nie, ale jakieś małe ruchy w dół muszą nastąpić, tylko pytanie jak szybko :?: :smile:

pan.tadeusz - Czw 11 Lis, 2010

grudzień to zwykle miesiąc w którym lubimy wydawać pieniążki więc popyt raczej rośnie niż spada... ale koniec roku to również okres kiedy dystrybutorzy chętniej organizują promocje czyszcząc przy tym stany przed remanentem więc... ;)
bodzio239 - Czw 11 Lis, 2010

pan.tadeusz napisał/a:
grudzień to zwykle miesiąc w którym lubimy wydawać pieniążki więc popyt raczej rośnie niż spada... ale koniec roku to również okres kiedy dystrybutorzy chętniej organizują promocje czyszcząc przy tym stany przed remanentem więc... ;)

Panowie oto aktualne ceny i tak : http://www.ceneo.pl/8700552 ewentualnie w zestawie http://allegro.pl/nikon-d...1309698960.html więc moim zdaniem spadek ceny jest już widoczny wziąwszy pod uwagę jego cenę w momencie ,że tak powiem debiutu rynkowego czyli 4699 zł. Uwzględniając najniższą cenę tego obiektywu za jaką można go aktualnie nabyć a mianowicie http://www.ceneo.pl/1819604 po wykonaniu działania matematycznego którego nazwa jest wszystkim znana dowiadujemy się ,iż będzie to kwota lekko poniżej 4000 zł. Ja rozumiem ; jest to tylko jeden przykład i ktoś powie - jedna jaskółka wiosny nie czyni . Tak czy inaczej trzeba jeszcze czekać, aż tzw. harcownicy zaspokoją swoje żądze i zacznie się lekka stagnacja w sprzedaży wówczas to powinna się ujawnić prawdziwa tendencja spadkowa a cena stawać się bardziej realną .

lotofag - Czw 11 Lis, 2010

pan.tadeusz napisał/a:

jeśli różnica w stosunku do nowego ma go wynieść 200 zł to choćby tytułem przedłużenia gwarancji nie ma się co zastanawiać :)
korzyści są chyba na tyle znaczące, że przy tej kwocie nie ma się co zastanawiać

A gdzie Ty to wyczytałeś? Bodzio przy sprzedaży rocznego D90 "stracił" na nim 200zł, a ceny D7000 czy D300s są sporo wyższe ;)

GoOrange - Czw 11 Lis, 2010

Ja tam bym się jeszcze wstrzymał, od czasu do czasu słyszy się o słabych detalach z D7000.
kufel - Czw 11 Lis, 2010

GoOrange napisał/a:
Ja tam bym się jeszcze wstrzymał, od czasu do czasu słyszy się o słabych detalach z D7000.
np tu: http://forums.dpreview.co...essage=36887832
hijax_pl - Czw 11 Lis, 2010

Majaczenie osób nie potrafiących ustawić puszki. Przecież to wiadomo, że Nikon domyślnie słabiej wyostrza JPGi...
kufel - Czw 11 Lis, 2010

hijax_pl napisał/a:
Majaczenie...
ale tam są sample z Raw...

kufel napisał/a:
ale tam są sample z Raw...
wołane ACRem...
kufel - Czw 11 Lis, 2010

hijax_pl napisał/a:
wołane ACRem...
zgadza sie, dlatego nie do konca rozumiem co ma z tym wspólnego to ,że
hijax_pl napisał/a:
że Nikon domyślnie słabiej wyostrza JPGi...

kufel, bo ACR domyślnie próbuje naśladować puszkę. Co innego, gdyby wszystkie parametry ACRa wyzerować, ale tak się nie da. trzeba skorzystać z innej wołarki...
kufel - Czw 11 Lis, 2010

hijax_pl, ja zawsze myslalm ze acr / Lr dla każdej puszki ma inne ,optymalne ustawienia odszumiania/wyostrzania tak zeby uzyskać najlepsze efekty , a nie żeby nasladowac to co w puszce. zle myślałem ? :)

kufel, nie wiem czy się mylisz, nie znalazłem na tyle dokładnych informacji, nie robiłem inspekcji kodu ACR ;) Na moje oko jest tak jak powiedziałem. Czy dokładnie naśladują? Raczej nie, bo i tak lepiej wygląda oprofilowany ACR.

Swoją drogą ciekawe czy na dpreview używają indywidualnych profili? W sumie to bez sensu... Uważam, że najlepszą metodę stosują optyczni - dcraw. Kod jest upubliczniony, na upartego każdy może się wziąć za kompilację (lub komplikację ;) )

lotofag napisał/a:
A gdzie Ty to wyczytałeś? Bodzio przy sprzedaży rocznego D90 "stracił" na nim 200zł

czyli w stosunku do "nowego D90" stracił 200 zł - dokładnie to miałem na myśli

moronica - Czw 11 Lis, 2010

pan.tadeusz, tyle ze on nie kupi nowego D90 dokladajac 200zl a planuje kupic sporo drozszy korpus. rowniez nie widze sensu pozbywania sie aparatu, ktory ma zaledwie rok i ktory w zasadzie nie potrafi powiedziec, w czym mu nie wystarczal. mysle, ze autor padl ofiara parcia na nowosci
GoOrange - Czw 11 Lis, 2010

hijax_pl napisał/a:
Majaczenie osób nie potrafiących ustawić puszki. Przecież to wiadomo, że Nikon domyślnie słabiej wyostrza JPGi...

Jak mam do wyboru ustawiać, nie ustawiać - wolę nie ustawiać. Z resztą to co z Nikona w LR ustawiałem 10 minut teraz ustawiam 2 czy z Canona czy nawet na NX100.

moronica wyraźnie napisał, że jest zwolennikiem nowości i ciułał po cichu więc dlaczego miałby sobie odmówić tej małej radości ;)
on nie pyta - kupić lepsze szkło czy lepszą puszkę, tylko którą ze wskazanych :)

GoOrange napisał/a:
Z resztą to co z Nikona w LR ustawiałem 10 minut teraz ustawiam 2 czy z Canona czy nawet na NX100.
Nie wiem co Tyle czasu Ci zajmowało, bo to się robi tylko raz. No chyba, że korzystasz z programów, gdzie się nie da zapamiętać ustawień ;)
moronica - Czw 11 Lis, 2010

przeciez nikt mu nie broni ;) ale skoro pyta o opinie na publicznym forum to sie tu przedstawia opinie. obie te puszki sa nowsze od d90, ergonomia d90 mu pasowala, co mu nie pasowalo w d90 - nie wiadomo. czego szuka w nowej puszce - nie wiadomo. czy to takie dziwne, ze dyskusja dryfuje?
bodzio239 - Pią 12 Lis, 2010

moronica napisał/a:
przeciez nikt mu nie broni ;) ale skoro pyta o opinie na publicznym forum to sie tu przedstawia opinie. obie te puszki sa nowsze od d90, ergonomia d90 mu pasowala, co mu nie pasowalo w d90 - nie wiadomo. czego szuka w nowej puszce - nie wiadomo. czy to takie dziwne, ze dyskusja dryfuje?

Dla wszystkich zwolenników drogich i rzekomo uznanych sklepów fotograficznych typu .......,..(wszyscy wiedzą o co chodzi) , wyznających zasadę ,że są one najlepsze ponieważ posiadają towar z polskiej dystrybucji załączam taką oto korespondencję :
Nikon - At the heart of the image Nikon Imaging

Do not reply to this email. Trwa praca nad Twoim problemem. Jeżeli masz więcej informacji, zaktualizuj tutaj swoje pytanie.
Gwarancja
Nr referencyjny 101111-002124
Otrzymaliśmy ostatnio Twoje żądanie pomocy osobistej z naszego centrum online pomocy technicznej. Poniżej znajduje się podsumowanie żądania i nasza odpowiedź.

Nikon Europe Support 11-11-2010 | 12:09

Szanowny Panie Bogdanie Homka,

Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon w sprawie D7000.

Standardowa gwarancja firmy Nikon obowiązuje 12 miesięcy od daty zakupu na kontynencie gdzie dokonano zakupu. Aparaty z kartą gwagancyjną Nikon BV-Nederlanden który jest głównym dystrybutorem na Europę mają europejską gwarancję którą honorują wszystkie autoryzowane serwisy w Europie w tym polski serwis Nikona w Warszawie. Wymogiem ralizacj naprawy gwarancyjnej jest dostarczenie sprzętu do sewisu wraz z podstęplowaną europejską kartą gwarancyjną oraz z kopią dowodu zakupu.

Informacje dotyczące europejskiej karty gwarancyjnej znajdzie Pan w linku poniżej:

Tytuł odpowiedzi: Europejska gwarancja serwisowa firmy Nikon - produkty do cyfrowego przetwarzania obrazu
Łącze odpowiedzi: http://nikoneurope-pl.cus...tail/a_id/14659

Informacje dotyczące zasad napraw w serwisie znajdzie Pan w linku poniżej:

Tytuł odpowiedzi: Wskazówki dotyczące pakowania i transportu produktów firmy Nikon przeznaczonych do naprawy
Łącze odpowiedzi: http://nikoneurope-pl.cus...tail/a_id/15238

Pozdrawiam serdecznie

Roman Olczak
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
www.europe-nikon.com/support

Bogdan Homka 11-11-2010 | 11:03

Szanowni Państwo.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości a mianowicie:czy kupując ten model aparatu w polskim sklepie internetowym ewentualnie na allegro z gwarancją tzw. Europejską będzie ona w razie konieczności skorzystania z serwisu honorowana czy nie. Pozdrawiam Bogdan Homka

Autoodpowiedź 11-11-2010 | 11:03

Otrzymaliśmy Twoje pytanie, postaramy się odpowiedzieć na nie jak najszybciej.

Tak więc nie ma żadnej różnicy czy kupimy aparat z polskiej czy niemieckiej , angolskiej czy jeszcze innej dystrybucji czy na allegro bądź sklepie internetowym ew. stacjonarnym czy od osoby prywatnej . Ma on tylko posiadać załączoną i podbitą jak powyżej napisano gwarancję oraz rachunek zakupu. Przepraszam jednak jest różnica - jest nią oczywiście cena. No ale jeśli ktoś lubi przepłacać to jego osobista sprawa. Dodam tylko jeszcze , iż D90 kupiłem z czeskiej dystrybucji za 2200 z dostarczeniem do domu . Wyjaśniając kwestię co mi nie pasowało w D90, który uważam za idealny sprzęt dla amatora raz jeszcze informuję - rzecz nie w tym czy mi coś pasowało czy nie a w tym ,że moja filozofia opiera się na zasadzie a mianowicie : jeżeli możesz mieć coś lepszego i stać cię na to , nie czekaj zbyt długo (zajrzyj do dowodu osobistego i zastanów się czy możesz jeszcze czekać czy już zaczyna ci się spieszyć) . Oczywiście nie lubię nabijać kieszeni zdziercom i jak widać z powyższego tekstu szukam zawsze dobrych i w miarę możliwości realnych cen.

B o g d a n - Pią 12 Lis, 2010

bodzio239 napisał/a:
moja filozofia opiera się na zasadzie a mianowicie : jeżeli możesz mieć coś lepszego i stać cię na to , nie czekaj zbyt długo (zajrzyj do dowodu osobistego i zastanów się czy możesz jeszcze czekać czy już zaczyna ci się spieszyć)

Nie dość, że jesteśmy imiennikami, to jeszcze identyczne rozumujemy w tym obszarze. :grin: :cool: