forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 1000D czy 50D - sprawność AF

blackcamera - Czw 11 Lis, 2010
Temat postu: 1000D czy 50D - sprawność AF
Od jakiegoś czasu myślę nad zamianą mojego 1000D na 50D. Jestem zadowolony z mojego dotychczasowego sprzętu, poza działaniem jego AFu. Czy celność i szybkość AFu 50tki jest dużo lepsza od tej w 1000D? Warto dołożyć?
Proszę przede wszystkim o info od osób, które oba sprzętu trzymały w rękach, jednak linki do jakiś porównań, czy testów też będą mile widziane :) Z góry dzięki

cybertoman - Czw 11 Lis, 2010

Dla AF zamienilem 1000D na 50D i mam swiety spokoj. Roznice sa dosadne przede wszystkim w kiepskim oswietleniu - 50-tka daje spokojnie rade tam, gdzie 1000D nawet nie warto bylo probowac. Gratis do AF dostaniesz tez duzo innych, fajnych rzeczy...
Usjwo - Czw 11 Lis, 2010

cybertoman napisał/a:
Gratis do AF dostaniesz tez duzo innych, fajnych rzeczy...

Troche Cie ponioslo :razz:

cybertoman napisał/a:
Dla AF zamienilem 1000D na 50D i mam swiety spokoj. Roznice sa dosadne przede wszystkim w kiepskim oswietleniu - 50-tka daje spokojnie rade tam, gdzie 1000D nawet nie warto bylo probowac. Gratis do AF dostaniesz tez duzo innych, fajnych rzeczy...

Liczyłem na posty właśnie od takich osób jak Ty :) Dzięki Ci bardzo :)
Może jest ktoś jeszcze, kto ma coś do powiedzenia na ten temat?

Sunders - Czw 11 Lis, 2010

Próbowałem 1000D.Mam obecnie 50D.
blackcamera napisał/a:
Czy celność i szybkość AFu 50tki jest dużo lepsza od tej w 1000D? Warto dołożyć?

2xTAK. :smile:

kufel - Czw 11 Lis, 2010

blackcamera napisał/a:
Może jest ktoś jeszcze, kto ma coś do powiedzenia na ten temat?
tylko co tu więcej dodawać ;) 50D to puszka o wiele bardziej zaawansowana od 1000D pod każdym względem , wiec inwestując w 50D zyskasz nie tylko lepszy AF ale jak juz wyżej wspomniano szereg innych rzeczy w tym lepszą jakość obrazka + inne funkcje np kalibracja AF .

OK, w takim razie bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Przekonaliście mnie. Teraz najgorszy proces - uzbieranie kasy :P
kufel - Czw 11 Lis, 2010

blackcamera napisał/a:
Teraz najgorszy proces - uzbieranie kasy :P
jeśli zależy Ci na nowej puszcze ze sklepu z gwarancją to lepiej przyspiesz ten proces :P
blackcamera - Pią 12 Lis, 2010

Właśnie wczoraj się rozglądałem po sklepach. Co raz mniej tego :( Mam nadzieję, że zdążę.
bacruk - Pią 12 Lis, 2010

blackcamera, jest spora różnica.. również wagowa :smile:

Przy obecnej cenie 50d warto wejść w świat "porządnych" korpusów.

blackcamera - Sob 13 Lis, 2010

Zdaje sobie sprawę z wagowej różnicy. Ogólnie z różnic także, nie wiedziałem tylko za dużo na temat tego, na czym mi najbardziej zależało, a mianowicie AF.
Już jestem przekonany, macałem. Teraz tylko szybko kasę zdobyć muszę. Mam nadzieję, że się uda :)

bacruk - Sob 13 Lis, 2010

blackcamera, powodzenia :smile:
blackcamera - Nie 14 Lis, 2010

Dzięki :) Przyda się.
fatman - Pon 15 Lis, 2010

Ja zamieniałem wprawdzie 450D na 50D a 1000D nie trzymałem w rękacha ale powiem krótko... jest zanaczna różnice na korzyść i warto dopłacić.
blackcamera - Pon 15 Lis, 2010

Z tego co wiem to 450D to prawie to samo co 1000D.
muzyk - Pon 15 Lis, 2010

blackcamera napisał/a:
Z tego co wiem to 450D to prawie to samo co 1000D.

Przekonaj się sam porównując parametry i czytając dokładnie oba testy.
Na skróty podpowiem:
1000D ma nieco lepszą dynamikę tonalną, gorszy AF, brak punktowego pomiaru (wtajemniczeni wiedzą, że punktowy to nazwa umowna w przypadku 450D), mniejszy wyświetlacz i matrycę, jest bardziej plastikowy - niż 450D.

lotofag - Wto 16 Lis, 2010

muzyk napisał/a:
jest bardziej plastikowy - niż 450D.

A raczej jest "tak samo plastikowy", jedynie pożałowano tej okleinki gumopodobnej ;)

muzyk - Wto 16 Lis, 2010

lotofag napisał/a:
tej okleinki gumopodobnej

Która z lewej strony łatwo się ściera :razz:

blackcamera - Sro 17 Lis, 2010

No są drobne różnice. Ale prócz punktowego pomiaru (który jak napisałeś jest umowny w 450D) nie widzę dużej różnicy. Obudowa - prawie to samo. AF - porównywałem. Nie wiem, ale ja różnicy nie zauważyłem.

btw. chyba z tematu zboczyliśmy :P

bacruk - Sro 17 Lis, 2010

Obudowa jest takiej samej jakości. Istotna różnica dopiero od 50d.
blackcamera - Sro 17 Lis, 2010

No to chyba trochę z tematu zboczyliśmy :P Zapraszam ponownie do wypowiadania się, ale na temat :)