|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 1000D czy 50D - sprawność AF
blackcamera - Czw 11 Lis, 2010 Temat postu: 1000D czy 50D - sprawność AF Od jakiegoś czasu myślę nad zamianą mojego 1000D na 50D. Jestem zadowolony z mojego dotychczasowego sprzętu, poza działaniem jego AFu. Czy celność i szybkość AFu 50tki jest dużo lepsza od tej w 1000D? Warto dołożyć?
Proszę przede wszystkim o info od osób, które oba sprzętu trzymały w rękach, jednak linki do jakiś porównań, czy testów też będą mile widziane Z góry dzięki
cybertoman - Czw 11 Lis, 2010
Dla AF zamienilem 1000D na 50D i mam swiety spokoj. Roznice sa dosadne przede wszystkim w kiepskim oswietleniu - 50-tka daje spokojnie rade tam, gdzie 1000D nawet nie warto bylo probowac. Gratis do AF dostaniesz tez duzo innych, fajnych rzeczy...
Usjwo - Czw 11 Lis, 2010
cybertoman napisał/a: | Gratis do AF dostaniesz tez duzo innych, fajnych rzeczy... |
Troche Cie ponioslo
blackcamera - Czw 11 Lis, 2010
cybertoman napisał/a: | Dla AF zamienilem 1000D na 50D i mam swiety spokoj. Roznice sa dosadne przede wszystkim w kiepskim oswietleniu - 50-tka daje spokojnie rade tam, gdzie 1000D nawet nie warto bylo probowac. Gratis do AF dostaniesz tez duzo innych, fajnych rzeczy... |
Liczyłem na posty właśnie od takich osób jak Ty Dzięki Ci bardzo
Może jest ktoś jeszcze, kto ma coś do powiedzenia na ten temat?
Sunders - Czw 11 Lis, 2010
Próbowałem 1000D.Mam obecnie 50D.
blackcamera napisał/a: | Czy celność i szybkość AFu 50tki jest dużo lepsza od tej w 1000D? Warto dołożyć? |
2xTAK.
kufel - Czw 11 Lis, 2010
blackcamera napisał/a: | Może jest ktoś jeszcze, kto ma coś do powiedzenia na ten temat? | tylko co tu więcej dodawać 50D to puszka o wiele bardziej zaawansowana od 1000D pod każdym względem , wiec inwestując w 50D zyskasz nie tylko lepszy AF ale jak juz wyżej wspomniano szereg innych rzeczy w tym lepszą jakość obrazka + inne funkcje np kalibracja AF .
blackcamera - Czw 11 Lis, 2010
OK, w takim razie bardzo dziękuję za odpowiedzi Przekonaliście mnie. Teraz najgorszy proces - uzbieranie kasy
kufel - Czw 11 Lis, 2010
blackcamera napisał/a: | Teraz najgorszy proces - uzbieranie kasy | jeśli zależy Ci na nowej puszcze ze sklepu z gwarancją to lepiej przyspiesz ten proces
blackcamera - Pią 12 Lis, 2010
Właśnie wczoraj się rozglądałem po sklepach. Co raz mniej tego Mam nadzieję, że zdążę.
bacruk - Pią 12 Lis, 2010
blackcamera, jest spora różnica.. również wagowa
Przy obecnej cenie 50d warto wejść w świat "porządnych" korpusów.
blackcamera - Sob 13 Lis, 2010
Zdaje sobie sprawę z wagowej różnicy. Ogólnie z różnic także, nie wiedziałem tylko za dużo na temat tego, na czym mi najbardziej zależało, a mianowicie AF.
Już jestem przekonany, macałem. Teraz tylko szybko kasę zdobyć muszę. Mam nadzieję, że się uda
bacruk - Sob 13 Lis, 2010
blackcamera, powodzenia
blackcamera - Nie 14 Lis, 2010
Dzięki Przyda się.
fatman - Pon 15 Lis, 2010
Ja zamieniałem wprawdzie 450D na 50D a 1000D nie trzymałem w rękacha ale powiem krótko... jest zanaczna różnice na korzyść i warto dopłacić.
blackcamera - Pon 15 Lis, 2010
Z tego co wiem to 450D to prawie to samo co 1000D.
muzyk - Pon 15 Lis, 2010
blackcamera napisał/a: | Z tego co wiem to 450D to prawie to samo co 1000D. |
Przekonaj się sam porównując parametry i czytając dokładnie oba testy.
Na skróty podpowiem:
1000D ma nieco lepszą dynamikę tonalną, gorszy AF, brak punktowego pomiaru (wtajemniczeni wiedzą, że punktowy to nazwa umowna w przypadku 450D), mniejszy wyświetlacz i matrycę, jest bardziej plastikowy - niż 450D.
lotofag - Wto 16 Lis, 2010
muzyk napisał/a: | jest bardziej plastikowy - niż 450D. |
A raczej jest "tak samo plastikowy", jedynie pożałowano tej okleinki gumopodobnej
muzyk - Wto 16 Lis, 2010
lotofag napisał/a: | tej okleinki gumopodobnej |
Która z lewej strony łatwo się ściera
blackcamera - Sro 17 Lis, 2010
No są drobne różnice. Ale prócz punktowego pomiaru (który jak napisałeś jest umowny w 450D) nie widzę dużej różnicy. Obudowa - prawie to samo. AF - porównywałem. Nie wiem, ale ja różnicy nie zauważyłem.
btw. chyba z tematu zboczyliśmy
bacruk - Sro 17 Lis, 2010
Obudowa jest takiej samej jakości. Istotna różnica dopiero od 50d.
blackcamera - Sro 17 Lis, 2010
No to chyba trochę z tematu zboczyliśmy Zapraszam ponownie do wypowiadania się, ale na temat
|
|