|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw portretowy do Canona
Wizjerioner - Czw 11 Lis, 2010 Temat postu: Obiektyw portretowy do Canona Witam mam na imię Marcin i jestem amatorem. Moje wymiary to 90 x 60 x 90. Interesuję się pokojem na świecie, pisaniem przydługich postów na forach internetowych oraz fotografią i w związku z powyższym mam pytanie do Szanownego "Żryrji"!
Planuje kupić obiektyw do Canona 450D, do robienia portretów. Nie mają to być portrety w studio, bo takiego nie posiadam, lecz raczej ujęcia w plenerze, przy okazji wycieczek, spacerów, wyjazdów, ludzi na ulicy, a także czasem do fotografii we wnętrzach np. imprezy różnego rodzaju, przy różnym oświetleniu itd.
Przeczytałem wiele o wskazanych wyżej obiektywach, czyli Canon 50mm f/1.4 i Sigma 50mm f/ 1.4 i one właśnie mnie interesują. Wykluczam Canona f/1.8 ze względu na wykonanie, i 50 L f/1.2 ze względu na cenę.
Moje pytanie jest następujące, czy tańszy Canon f/1.4 jest wystarczający do portretów dla amatora? Mówiąc szczerze kupiłbym najchętniej tę Sigmę, ale odstrasza mnie kwestia, ze tak to nazwę kalibracji i poszukiwania dobrego egzemplarza i kulejący autofokus. (bo już mam za sobą trochę przejść ze swoją Sigmą 17-70) Poza tym jest droższa.
I drugie pytanie, o te cholerne odblaski w Canonie? Czy są aż takie straszne, jak w teście i czy łatwo je uzyskać? Bo kwestia miękkości obrazu na 1.4 mi całkiem frywolnie wisi, bowiem i tak się nie robi portretów na 1.4 z tego co mi się wydaję.
Prosze Szanowne "Żryrji" o poradę, czy brać Canona, czy Sigmę? (zdecydujcie najlepiej za mnie )
Jeśli nowy temat jest fee, to proszę o przeklejenie, czy cuś Szanownych Dyrektorów Administratorów.
krisv740 - Czw 11 Lis, 2010
C85/1.8 ...............
Wizjerioner - Czw 11 Lis, 2010
85 za ciasny do APS-C. Mam tele 70-300 i sobie popatrzyłem jak wygląda kadr na 70 mm. Niestety za ciasno, a co dopiero 85mm
ophiuchus - Czw 11 Lis, 2010
Wizjerioner, Panie, mam 50/1.4 Canona, takoż 85/1.8 również Canona. Użytkuję z 450D Do pleneru Kris dobrze zasugerował... 85 może być git Ba ostatnio fotografowałem nim nawet imprezę firmową w sali i jestem o tyle zadowolony, że pozwoliło mi to na robienie zdjęć bez ingerencji w przestrzeń prywatną fotografowanych osób co dało sporą naturalność na zdjęciach Ja bym sugerował Canona i do pozostałej kwoty z różnicy z Sigmą dołożyć złociszy i kupić 85 :] Niestety nie miałem Sigmy w rękach więc nie napiszę czy jest super, czy wręcz przeciwnie... Ale do 50 jakichś wielkich zastrzeżeń nie mam. No może poza delikatnym mechanizmem ustawiania ostrości.
ophiuchus a jak się przedstawia kwestia odblasków? Czy łapiesz ich sporo w plenerze? W sensie, czy one pojawiają się pod słońce, czy ogólnie łatwo je złapać?
oranżewski - Czw 11 Lis, 2010
Wizjerioner napisał/a: | Bo kwestia miękkości obrazu na 1.4 mi całkiem frywolnie wisi, bowiem i tak się nie robi portretów na 1.4 z tego co mi się wydaję. | a ja kupiłem po to 50/1.8, żeby robić nim na F1.8. i 95% zdjęć jest na F1.8. i są dobre.
Wizjerioner, hmmm... prawdę mówiąc nie zastanawiałem się nad tym. Specjalnie nawet przejrzałem fotki zrobione tymi obiektywami i powiem, że odblasków nie ma, ale głównie dlatego, że praktycznie nie robię zdjęć pod światło Generalnie dokupiłem sobie osłonki do tych obiektywów i jak nie używam filtra polaryzacyjnego to za dnia zawsze mam osłonkę na obiektywie. W każdym razie, na odblaski nie narzekam.
sprzedany zatem!
Udanej zabawy!
bacruk - Czw 11 Lis, 2010
Wizjerioner, brać Zeissa..
marta21 - Pon 02 Maj, 2011 Temat postu: Dobry obiektyw portretowy do canona Cześć!
Witam na forum. To jest mój pierwszy tekst na tym forum więc proszę o wyrozumiałość
Niedawno weszłam w posiadanie Canona 500d. Niestety mam tylko standardowy obiektyw, który był w zestawie, a chciałabym pokusić się o coś lepszego.
Ogólnie obiektyw potrzebny byłby mi do robienia portretów bo to mnie interesuje. Na razie nie mam zbyt wiele pieniędzy i mogę pokusić się o obiektyw CANON EF 50mm f/1.8. I tu prosiłabym o radę, czy opłaca się kupić ten czy odkładać na obiektyw Canon EF 50mm F/1.4 USM?
Słyszałam że obiektywy heliosa są dobre do portretów więc może pokusić się o coś takiego:
http://allegro.pl/helios-....592629196.html
i odkładać na canona 1.4?
A może jeszcze coś innego zaproponujecie?
dr11 - Pon 02 Maj, 2011
Według mnie 50 1.4 będzie OK, ale są różne preferencje. Bo może będziesz wolała robić portrety bardziej z dystansu, wtedy 85 1.8. Sam używałem obu na 350D/40D i zdecydowanie bardziej pasowała mi 50. 50 1.8 sprzedałem, bo miałem loterię z AF, 50 1.4 służy mi do dziś (trochę już rzęzi ale nic jej poważniejszego nie dolega). Ale teraz znowu bardziej mi pasuje 85 na 5D
komor - Wto 03 Maj, 2011
marta21, podłączyłem Twoje pytanie do podobnego już tematu, który wcześniej był na forum. Nie ma tu zbyt wiele napisane, jest też parę innych podobnych tematów, o których możesz zajrzeć. Szukaj po słowie kluczowym „portret”.
arietiss - Wto 03 Maj, 2011
marta21, poczekaj (choć wiem, że to trudne) i dozbieraj na 50/1,4. Warto! Jakość wykonania, trafność i sprawność AF, no i zapas światła do wykorzystania w trudnych warunkach. Pożyczyłem kiedyś od znajomej 50/1,8 i postanowiłem zbierać na 50/1,4. Mi było łatwiej, bo od biedy mam T17-50...
bacruk - Wto 03 Maj, 2011
IMO kup to na co Cię teraz stać. To pozwala fotografować już a nie czekać.... zbierać... czekać.
Jak kupisz 50 1.8II i potem sprzedasz jeszcze na gwarancji to "stracisz" kilkadziesiąt złotych. To niewielka cena za zaoszczędzony czas i możliwość rozwoju już teraz. W międzyczasie dozbieraj na docelowy sprzęt.. niekoniecznie c50/1.4.
komor - Wto 03 Maj, 2011
Jak masz kasę na 50/1.4 to bierz, a jak nie masz, to szkoły są dwie – ja poszedłem drogą opisaną przez bacruka, z tym, że w międzyczasie „dozbierałem” na 30/1.4, 85/1.4, a 50 mm nadal mam f/1.8 Też dobra droga. Z tym, że na odsprzedaży plastikowego EF 50/1.8 II straci się raczej więcej, ale co to za strata?
blaine - Sro 04 Maj, 2011
A mi na ten przykład bardziej odpowiada ogniskowa 85mm na matrycy 1.6x jeśli chodzi o portrety od pasa w górę Bo żeby całą sylwetkę złapać to trzeba juz spory kawałek się odsunąć i wtedy to już wolę 50tkę zaczepić
rafal-b - Nie 12 Cze, 2011 Temat postu: obiektyw portretowy witam ja mam małe pytanie; mam canona 5d mark ll i potrzebuje kupic obiektyw do zdjec portretowych jaki byscie proponowali ,
hijax_pl - Nie 12 Cze, 2011
rafal-b, A jaki ten portret będzie? Plan daleki? Bliski? Zbliżenia?
kufel - Nie 12 Cze, 2011
rafal-b,jak sugeruje hijax_pl, musiałbyś sie bardziej sprecyzować. bo jesli chodzi o "zdjecia porterowe" to wachlarz obiektywów jest dość spory a różnią sie one ogniskowymi, co przekłada sie m.in na perspektywę.
B o g d a n - Nie 12 Cze, 2011 Temat postu: Re: obiektyw portretowy
rafal-b napisał/a: | witam ja mam małe pytanie; mam canona 5d mark ll i potrzebuje kupic obiektyw do zdjec portretowych jaki byscie proponowali , |
Portret można wykonać w zasadzie dowolną ogniskową.
Średnio-statystycznie , popularnym, dość dobrym i niedrogim szkiełkiem jest Canon EF 85mm f/1.8 USM.
nana - Czw 19 Sty, 2012 Temat postu: jaki obiektyw dla amatorki do eos-a 400d? Witajcie,
Jestem nowa na forum, zalogowalam sie poniewaz chcialam prosic o pomoc w doborze obiektywu do canona 400d. mam zwykly kit-owy obiektyw. bardzo lubie robic zdjecia portretowe, chcialabym prosic o polecenie czegos czym bede mogla wykonac poprawne zdjecia portretowe w plenerze, pomieszczeniach oraz zdjecia krajobrazowe. moj budzet 2000 zl. raczej nie chcialabym obiektywu uniwersalnego. testowalam tamrona 28-200 i nie bylam zadowolona, ciemny, kiepsko ostrzyl i widoczne abbercje. czytalam wiele testow, ale nie znam sie na temacie i nie potrafie zdecydowac. podpowiedzcie prosze co jest godne polecenia w tej cenie.
dziekuje nana
jaad75 - Czw 19 Sty, 2012
Może na początek kup sobie po prostu jakąś 50-tkę f/1.4?
nana - Czw 19 Sty, 2012
A co by bylo lepsze 50 czy 85?
Do pomieszczeń zdecydowanie 50, chyba, że masz na myśli naprawdę duże pomieszczenia. To do portretu. Do ewentualnych zdjęć krajobrazowych i jedno i drugie nadaje się tak sobie.
MC - Czw 19 Sty, 2012
Zdecydowanie 50.
nana - Czw 19 Sty, 2012
a ze zmiennoogniskowych co mozecie polecic?
nana napisał/a: | a ze zmiennoogniskowych co mozecie polecic? | Do portretu? Weź stałkę.
ophiuchus - Czw 19 Sty, 2012
nana, kup sobie albo 50mm F1.4 albo duet: 50mm F1.8 i 85mm F1.8. Z tym, że canonowska pięćdziesiątka F1.8 jest delikatnym obiektywem i troszkę trzeba z nim uważać. Jaśniejszy zresztą też do mega wytrzymałych nie należy, ale jednak jest trochę solidniejszy
komor - Czw 19 Sty, 2012
nana, scaliłem Twoje pytanie z istniejącym już wątkiem na ten sam temat. Niejedyny to zresztą taki wątek… Możesz poczytać jeszcze jedną stronę wstecz.
Ponadto możesz jeszcze poczytać:
Jakie ogniskowe nadają się do portretu na APS-C?
Jaka stałka do Canona
Canon EF 85mm f/1.8 USM czy Canon EF 50mm f/1.4 USM
nana - Pią 20 Sty, 2012
Dziekuje za podsuniecie watkow. czy mozecie mi wytlumaczyc jak 3 latkowi jaka jest roznica miedzy 50 a 85? nie chodzi mi o podanie parametrow, a raczej o to ktory z nich jest bardzij uniwersalny. chcialabym jak juz pisalam uzywac go do portretow plenerowych, rodzinnych imprez typu imieniny u cioci, swoje dzieci itp...
[ Dodano: Pią 20 Sty, 2012 08:42 ]
a moze mozna gdzies zobaczyc galerie zrobiona jednym i drugim?
hijax_pl - Pią 20 Sty, 2012
nana napisał/a: | czy mozecie mi wytlumaczyc jak 3 latkowi jaka jest roznica miedzy 50 a 85? | Kąt widzenia, czyli ile widzisz w wizjerze aparatu.
Tu masz fajną zabaweczkę do wizualizowania różnic: http://www.tamron.eu/en/l...comparison.html
nana napisał/a: | nie chodzi mi o podanie parametrow, a raczej o to ktory z nich jest bardzij uniwersalny | Z tych dwóch - 50mm nana napisał/a: | chcialabym jak juz pisalam uzywac go do portretow plenerowych, rodzinnych imprez typu imieniny u cioci, swoje dzieci itp... | Do pleneru bardziej moim zdaniem się sprawdzi 85mm. Na imprezach domowych 50ka może być za wąska (lepsza byłaby 35ka)
komor - Pią 20 Sty, 2012
nana napisał/a: | a moze mozna gdzies zobaczyc galerie zrobiona jednym i drugim? |
http://www.flickr.com/sea...l&q=50mm&m=tags
http://www.flickr.com/sea...l&q=85mm&m=tags
nana - Pią 20 Sty, 2012
A jesli moglibyscie polecic zaiast staloogniskowego jakis zmienno, to jaki ?
komor - Pią 20 Sty, 2012
Do 2000 zł? To ja polecam zmiennoogniskowy zestaw Canon EF 50/1.8 II + EF 85/1.8 USM.
nana - Pią 20 Sty, 2012
hehe, to jeszcze inaczej, zminno, do 2000, uzywany ? da rade?
jaad75 - Pią 20 Sty, 2012
nana, ale rozumiesz, że najlepsze zmiennoogniskowe mają świetło f/2.8 i wciąż jakościowo odbiegają od tego co prezentują stałki na tej przysłonie, a do tego wspomniane stałki schodzą ze światłem conajmniej przysłonę (uwzględniając przymknięcie do używalnej przysłony) - wiesz jak to ma się do możliwości izolacji z tła, dostępnych czasów i czułości?
nana - Pią 20 Sty, 2012
no powiedmy ze rozumie. wiem e im mniejsza wartosc f tym lepiej, ale tak jak powiedzialam jestem amatorka, robie zdjecia tylko do domowego albumu i nie spcjalizuje sie w jednej dziedzinie fotografii, dlatego szukam obiektywu w pewnym sensie uniwersalnego, moze nie az tak jak 18-200, ale w miare jasnego i takiego ktorym wykonam krajoraz i portret. dlatego chyba zmienny bedzie tym bardziej uniwersalnym. no sama nie wiem...
jaad75 - Pią 20 Sty, 2012
nana, no to zostają Ci sprzęty typy Tamron 17-50/2.8, czy podobna Sigma... Ale do portretu w świetle zastanym, to akurat tak sobie...
komor - Pią 20 Sty, 2012
No to może Tamron 17-50/2.8 w wersji starszej (tańszej) lub nowszej (ze stabilizacją)? W przypadku tego pierwszego wariantu może zostanie jeszcze kasa na zakup plastikowej pięćdziesiątki (Canon EF 50/1.8), co pozwoli na tanie spróbowanie portretu stałką?
muzyk - Sob 21 Sty, 2012
komor napisał/a: | co pozwoli na tanie spróbowanie portretu stałką? |
Zdecydowanie. Choć polecam mimo wszystko jakąś manualną stałkę m42 np. Pentacon 50 1.8, a najlepiej wspomnianym w innym wątku Porst 55 1.4 - za drobne (plus adapter). Tyle, że trzeba umieć zaakceptować brak af i "narabianie" automatyczne przysłoną.
jaad75 - Sob 21 Sty, 2012
muzyk napisał/a: | Choć polecam mimo wszystko jakąś manualną stałkę m42 np. Pentacon 50 1.8, a najlepiej wspomnianym w innym wątku Porst 55 1.4 - za drobne (plus adapter). | Dla początkującej z 400D?...
maput - Sob 21 Sty, 2012
jaad75 napisał/a: | muzyk napisał/a: | Choć polecam mimo wszystko jakąś manualną stałkę m42 np. Pentacon 50 1.8, a najlepiej wspomnianym w innym wątku Porst 55 1.4 - za drobne (plus adapter). | Dla początkującej z 400D?... |
Tym bardziej, że canonowa 50/1.8 też majątku nie kosztuje.
hijax_pl - Sob 21 Sty, 2012
A jak sobie radzicie z ręcznym ustawianiem ostrości w aparatach pokroju 400D? Chodzi mi o mały wizjer lustrzany i brak wspomagania dalmierzem (no chyba, że jest dandelion i to poprawnie zaprogramowany)...
Pytam, bo z praktyki wiem, że na takim D5000 czy K-x problemów większych ze złapaniem ostrości nie ma dzięki wsparciu z dalmierza właśnie (tyle, że nie robiłem zdjęć na f/1.4 ale na f/2)
ophiuchus - Sob 21 Sty, 2012
hijax_pl, tłukłem foty 450D Żelaznym na treningu z założonym Jupiterem 4/200 i przejściówką bez potwierdzenia ostrości. Całkiem znośnie wyszło. Ale z drugiej strony w teleobiektywie dobrze widać kiedy jest ostro. Z Takumarem 1.4/50 również nie miałem powodów do narzekań.
muzyk - Sob 21 Sty, 2012
jaad75 napisał/a: | Dla początkującej z 400D?... |
A czemu nie? Można zacząć nietypowo - m42, ustawiona przysłona 1.8 do 2.8. program AV i jazda.
hijax_pl napisał/a: | A jak sobie radzicie z ręcznym ustawianiem ostrości w aparatach pokroju 400D? |
Nie wiem jak w 400D, ale w 450D + dandelion problemów wielkich nie ma - w 30D, choć też wielkością wizjera nie grzeszy, również luz. Warunek - musi być "oszukiwacz" puszki na adapterze. Bez tego - to tak jakbyś zapiął ciamcianga 85 1.4 na w/w wynalazki i z ichniejszymi wizjerami próbował ostrzyć.
Jeszcze przy szeroki kącie - ujdzie, ale jak można taką ogniskową wypuścić dla canona, bez "oszukiwacza", względnie "potwierdzacza"? Hmmm
Się zastanawiałem nad 85, ale dla Pentaxa - bo mam K-Eos z "czipem". Trochę kombinowanie, ale może warto
komor - Nie 22 Sty, 2012
muzyk, kiedy właśnie dla dłuższych ogniskowych jest lepszy focus-snap niż dla szerokiego kąta, gdzie wszystko jest względnie ostre. Na Ciamciangu 85/1.4 tło jest mocno rozmyte, łatwiej trafić zgrubnie tam gdzie chcesz. Oczywiście najlepsze rezultaty są jak się ma matówkę do ręcznego ostrzenia i nieco lepszy wizjer.
hijax_pl - Nie 22 Sty, 2012
komor, Ty masz pryzmat a nie lusterka. To też prościej jest
komor - Nie 22 Sty, 2012
No napisałem przeca, nie? Na 400D z usterkowym wizjerem bawiłem się Pentaconem 135/2.8, czyli jeszcze dłużej, ale ciemniej. Nie przypominam sobie, żeby ostrzenie było kluczowym problem, choć z całą pewnością od tego czasu zmieniły mi się nieco kryteria…
muzyk - Nie 22 Sty, 2012
komor napisał/a: | muuzyk, kiedy właśnie dla dłuższych ogniskowych jest lepszy focus-snap niż dla szerokiego kąta, gdzie wszystko jest względnie ostre. Na Ciamciangu 85/1.4 tło jest mocno rozmyte, łatwiej trafić zgrubnie tam gdzie chcesz. Oczywiście najlepsze rezultaty są jak się ma matówkę do ręcznego ostrzenia i nieco lepszy wizjer. |
Tak tak, stąd piszę, że bez "czipa" nie ma co.
komor napisał/a: | Nie przypominam sobie, żeby ostrzenie było kluczowym problem, |
No jest problemem, bo w takim małym wizjerze to ciężko się ostrzy.
Inne wyjście to live view, ale to rozwiązanie, moim zdaniem pochłaniające więcej czasu.
|
|