|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Co to za "efekt / zjawisko" optyczne?
GoOrange - Czw 11 Lis, 2010 Temat postu: Co to za "efekt / zjawisko" optyczne? Oczywiście fotka robiona pod słońce, niewidoczne w kadrze ale sam efekt widoczny. Interesuje mnie nazwa tego zjawiska.
goltar - Czw 11 Lis, 2010
Spadek kontrastu ?
GoOrange - Czw 11 Lis, 2010
goltar napisał/a: | Spadek kontrastu ? |
Ja sam nie wiem i dlatego pytam. W testach optyczni mierzą różne parametry obiektywów, rozumiem że ten efekt jest skutkiem takiej a nie innej pracy pod światło?
Tak, dokładnie, w teście oceniane to jest w rozdziale odblaski. Niektóre obiektywy radzą sobie z tym lepiej, inne gorzej. Częściowo pomaga na to osłona przeciwsłoneczna.
B o g d a n - Czw 11 Lis, 2010
Według mnie w tym przykładzie mamy do czynienia nie tylko ze zmniejszeniem kontrastu, ale również występuje zafarb na większości kadru.
Wybitnie jest to efekt wpadającego niepożądanego bocznego światła, które "rozpanoszyło się" niekontrolowanie w optyce, dochodząc do matrycy rozproszone. Ekstrema tego to już flara.
Osłona zdecydowanie może pomóc i pomaga bo ogranicza ilość tego "be" światła. Oczywiście dobra osłona, bo kiepska (gładka chińszczyzna) może nie eliminować odbić od samej osłony.
GoOrange - Czw 11 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: | Według mnie w tym przykładzie mamy do czynienia nie tylko ze zmniejszeniem kontrastu, ale również występuje zafarb na większości kadru.
Wybitnie jest to efekt wpadającego niepożądanego bocznego światła, które "rozpanoszyło się" niekontrolowanie w optyce, dochodząc do matrycy rozproszone. Ekstrema tego to już flara.
Osłona zdecydowanie może pomóc i pomaga bo ogranicza ilość tego "be" światła. Oczywiście dobra osłona, bo kiepska (gładka chińszczyzna) może nie eliminować odbić od samej osłony. |
Szkło dobre, nawet bardzo i osłona też oryginalna.
GoOrange na pociesznie napiszę, że nie jest tak źle, popatrz sobie na ostatnie zdjęcie z TEGO LINKU Tokiny 11-16....
Tadeuszek - Czw 11 Lis, 2010
tęcza na zdjęciach w pakiecie
|
|