forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcia psich sportów.

anka_szklanka - Sro 10 Lis, 2010
Temat postu: body do 70-200
Cześć!
Doradźcie jakie body najlepsze do tego cud szkiełka do zdjęć psich sportów? Mam 500D, w przyszłości bedzie pewnie 5D ale narazie mnie nie stac ;)
Opłaca sie zamieniać 500D na 40D? Czy może zostac przy 500D?? :?:

goltar - Sro 10 Lis, 2010

Ogólnie komfort pracy 40D jest lepszy niż 500D. Dodatkowo dostaniesz możliwość szybszych zdjęć seryjnych, lepszy wizjer, trwalszą migawkę umożliwiającą robienie zdjęć z czasem 1/8000s, czas synchronizacji lampy 1/250s. Minusów jest jednak też wiele: gorsza matryca, bardzo słaby ekran LCD, większa waga całego zestawu, brak funkcji filmów. Osobiście bym nie zmienił. Za to na 50D, to już jak najbardziej.
anka_szklanka - Sro 10 Lis, 2010

goltar napisał/a:
Ogólnie komfort pracy 40D jest lepszy niż 500D. Dodatkowo dostaniesz możliwość szybszych zdjęć seryjnych, lepszy wizjer, trwalszą migawkę umożliwiającą robienie zdjęć z czasem 1/8000s, czas synchronizacji lampy 1/250s. Minusów jest jednak też wiele: gorsza matryca, bardzo słaby ekran LCD, większa waga całego zestawu, brak funkcji filmów. Osobiście bym nie zmienił. Za to na 50D, to już jak najbardziej.

dzieki za odp
na 50D tez mnie nie stać, bo własnie kupiłam obiektyw ;)
Na filmach mi nie zależy, na ekranie LCD też nie, bardzo zależy mi na ostrości i wyrazistości zdjęc psów w ruchu oraz na kolorach, przy ładnej pogodzie z 500D jest super ale czegoś mi jednak brakuje...

hereyoufindme - Sro 10 Lis, 2010

anka_szklanka napisał/a:

dzieki za odp
Na filmach mi nie zależy, na ekranie LCD też nie, bardzo zależy mi na ostrości i wyrazistości zdjęc psów w ruchu oraz na kolorach, przy ładnej pogodzie z 500D jest super ale czegoś mi jednak brakuje...

Według mnie warto jednak pomyśleć nad 50D choćby używanym. Szybsze zdjęcia seryjne to raz, ale microadjustment z pamięcią dla 20 szkieł jest szalenie ważny. Ja miałem 500D i za cholerę na Żytniej nie byli w stanie skorygować mi ff, a teraz pyk! i trafiam w punkt niezależnie od rodzaju światła i innych pierdydur.
Do 1/8000 przy f/4 musi być naprawdę słoneczny dzień, żeby uzyskać dobre naświetlenie, aczkolwiek dla biegających piesków, gdzie do zatrzymania ruchu potrzeba 1/500-1/1000, rzeczywiście ta opcja rozszerza zakres.
No i to co jest wspaniałe, to przyciski umożliwiające bezpośredni szybki dostęp do różnych nastaw bez potrzeby wchodzenia w menu ekranowe plus szybkie ruchy kółkiem zamiast tysięcy przyciśnięć góra-dół-lewo-prawo, co jest dostępne to fakt również w 40D.

anka_szklanka - Czw 11 Lis, 2010

hereyoufindme napisał/a:
anka_szklanka napisał/a:

dzieki za odp

Według mnie warto jednak pomyśleć nad 50D choćby używanym. Szybsze zdjęcia seryjne to raz, ale microadjustment z pamięcią dla 20 szkieł jest szalenie ważny. Ja miałem 500D i za cholerę na Żytniej nie byli w stanie skorygować mi ff, a teraz pyk! i trafiam w punkt niezależnie od rodzaju światła i innych pierdydur.
Do 1/8000 przy f/4 musi być naprawdę słoneczny dzień, żeby uzyskać dobre naświetlenie, aczkolwiek dla biegających piesków, gdzie do zatrzymania ruchu potrzeba 1/500-1/1000, rzeczywiście ta opcja rozszerza zakres.
No i to co jest wspaniałe, to przyciski umożliwiające bezpośredni szybki dostęp do różnych nastaw bez potrzeby wchodzenia w menu ekranowe plus szybkie ruchy kółkiem zamiast tysięcy przyciśnięć góra-dół-lewo-prawo, co jest dostępne to fakt również w 40D.

hmm w zasadzie to mogę mieć używkę 5D tylko troche drożej niż 50D. Fakt, że 50D jest super dla moich zastosowan, oglądałam trochę zdjęć i są świetne. Jednak to nie to samo co "piątka". Macie racje, zamiane na 40D sobie daruję, a może dozbieram na 5D - to chyba najlepszy wybór :lol: A, no a przy 500D, mam wrażanie że nie daje rady obiektywowi...

lotofag - Czw 11 Lis, 2010
Temat postu: Re: body do 70-200
Mowa o starym 5D oczywiście?
Jesteś pewna, że do
anka_szklanka napisał/a:
zdjęć psich sportów

będzie to doby wybór?

Temat postu: Re: body do 70-200
lotofag napisał/a:
Mowa o starym 5D oczywiście?
Jesteś pewna, że do
anka_szklanka napisał/a:
zdjęć psich sportów

będzie to doby wybór?

nie jestem pewna, dlatego pytam :)
A dlaczego miałby być to zły wybór??
Widziałam zdjęcia z tego aparatu psów "w locie" i były zachowane wszytskie szczegóły, niewiem niestety z jakim szkłem...

moronica - Czw 11 Lis, 2010

nie bylo na tym forum glosow, jakoby 50d mial miec duzo skuteczniejszy AF od 5d? poza tym owszem, obiektyw to sprawa kluczowa
goltar - Czw 11 Lis, 2010

Duże znaczenie ma technika wykonywania tego typu zdjęć. Moim zdaniem 500D z 70-200 można wykonać dobre, a nawet bardzo dobre zdjęcia.
anka_szklanka sprecyzuj może co Ci się nie podoba w zdjęciach z 500D. Czy AF nie trafia tam gdzie powinien ? czy zdjęcia wychodzą rozmazane ? może są poruszone ? może obiektyw ma problem z BF/FF i nie trafia tam gdzie celujesz ?. Jak fotografujesz to używasz tyko środkowego punktu AF ? AF w trybie pojedynczym czy ciągłym ? Z jakimi czasami migawki fotografujesz poruszające się psy? Wydaje mi się że poprawienie techniki może dać lepsze efekty niż zmiana sprzętu... Zastrzegam że nie znam Twoich umiejętności fotografii i mogę się mylić.

B o g d a n - Czw 11 Lis, 2010

anka_szklanka napisał/a:
Widziałam zdjęcia z tego aparatu psów "w locie"

Też mam sporo takich zdjęć. W innym wątku wstawiłem nawet kilka z 5D + 70-200/4L: http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=15
Ale zdecydowanie dołączam do pytań goltara.
W takiej fotografii trzeba wiedzieć co i jak. Potrzebna jest odpowiednia technika.

Według mnie w 500D jest wystarczający AF aby takie zdjęcia śmigać. :wink:
Masz tam centralny punkt krzyżowy i tryb AI-Servo - nic więcej nie potrzeba oprócz 1/1000s. :smile:

goltar napisał/a:
Duże znaczenie ma technika wykonywania tego typu zdjęć. Moim zdaniem 500D z 70-200 można wykonać dobre, a nawet bardzo dobre zdjęcia.
anka_szklanka sprecyzuj może co Ci się nie podoba w zdjęciach z 500D. Czy AF nie trafia tam gdzie powinien ? czy zdjęcia wychodzą rozmazane ? może są poruszone ? może obiektyw ma problem z BF/FF i nie trafia tam gdzie celujesz ?. Jak fotografujesz to używasz tyko środkowego punktu AF ? AF w trybie pojedynczym czy ciągłym ? Z jakimi czasami migawki fotografujesz poruszające się psy? Wydaje mi się że poprawienie techniki może dać lepsze efekty niż zmiana sprzętu... Zastrzegam że nie znam Twoich umiejętności fotografii i mogę się mylić.

AF czasem się spóźnia, i trafia w ogon zamiast w głowe psa biegnącego z naprzeciwka :)
Jeśli sa poruszone, to zdaje sobie sprawe że to moja wina bo robie z ręki... Przy dobrej pogodzie jest ok, chociaz z nowym szkłem jeszcze nie miałam okazji zobaczyć słońca :???:
Może nie doprecyzowałam wypowiedzi, owszem potrzebny mi super szybki zestaw do psich sportów, ale nie tylko o ruch tu sie rozchodzi. Robie też pozowane zdjęcia i obraz jest jakby "brudny", nie dość, że kolory takie sobie najczęściej (zwykle musze podciągać w PS) i niewyraźne - chciałabym aby było można policzyć włoski na sierści :razz:

anka_szklanka napisał/a:
AF czasem się spóźnia, i trafia w ogon zamiast w głowe psa biegnącego z naprzeciwka

A czy używasz trybu AI-Servo i tylko środkowego punktu AF?

B o g d a n napisał/a:
anka_szklanka napisał/a:
AF czasem się spóźnia, i trafia w ogon zamiast w głowe psa biegnącego z naprzeciwka

A czy używasz trybu AI-Servo i tylko środkowego punktu AF?

niekoniecznie :roll:

anka_szklanka napisał/a:
niekoniecznie
No więc mamy przyczynę niepowodzeń. Jeśli zdajesz się na to gdzie ostrość ustawi aparat, a być może też jaki ustawi czas migawki, nigdy nie wyjdzie Ci dobre zdjęcie tego typu. Musisz się nauczyć świadomie używać parametrów ekspozycji i punktu ostrości. Pewnie zdjęcia robisz na trybie zielonym?

B o g d a n napisał/a:
anka_szklanka napisał/a:
niekoniecznie
No więc mamy przyczynę niepowodzeń. Jeśli zdajesz się na to gdzie ostrość ustawi aparat, a być może też jaki ustawi czas migawki, nigdy nie wyjdzie Ci dobre zdjęcie tego typu. Musisz się nauczyć świadomie używać parametrów ekspozycji i punktu ostrości. Pewnie zdjęcia robisz na trybie zielonym?

o nie! :grin: Porzuciłam zielony kwadracik, bo dopiero mi gnioty wychodziły :wink:
Fakt faktem, cały czas się uczę świadomie korzystać z dóbr lustrzanki...

Ok a co z tym:
anka_szklanka napisał/a:
Robie też pozowane zdjęcia i obraz jest jakby "brudny", nie dość, że kolory takie sobie najczęściej (zwykle musze podciągać w PS) i niewyraźne - chciałabym aby było można policzyć włoski na sierści :razz: czyli mega ostrość tym razem w statyce...

Kolory, a ostrość to już zupełnie inne sprawy.

Jeżeli zwierzak się mimo wszystko rusza, a pewnie tak jest (nawet gdy siedzi, kręci łbem :wink: ), to musisz mieć ustawiony odpowiednio krótki czas np. 1/250, 1/500s. Ponadto aby mieć w szerokim zakresie ostry obrazek, musisz domknąć przysłonę w obiektywie. Do tego zwykle potrzeba ustawić wyższe ISO. Jeśli robisz zdjęcie z bliska, ostrość ustawiasz na oku "zwierza" jednym punktem AF, najlepiej ze śledzeniem (AI-Servo), itp, itd, ... :smile:
Im bliżej też masz psa tym mniejsza jest głębia ostrości i mniejszy "kawałek" psa w ostrości. Wykonując zdjęcie z daleka, dla tej samej ogniskowej, łatwiej objąć go ostrością.

B o g d a n napisał/a:
Kolory, a ostrość to już zupełnie inne sprawy.
Jeżeli zwierzak się mimo wszystko rusza, a pewnie tak jest (nawet gdy siedzi, kręci łbem :wink: ), to musisz mieć ustawiony odpowiednio krótki czas np. 1/250, 1/500s. Ponadto aby mieć w szerokim zakresie ostry obrazek, musisz domknąć przysłonę w obiektywie. Do tego zwykle potrzeba ustawić wyższe ISO. Ostrość ustawiasz na oku "zwierza" jednym punktem AF ze śledzeniem (AI-Servo), itp, itd, ... :smile:

tak, tak robie na krótkich czasach, a ostrość lubie mieć tylko tak w okolicach oczu (jeśli portret) więc na największej dziurze. Ale zdjęcia i tak są szarobure a detale są niewystarczająco wyraźne, może ja mam jakieś zboczenie, inaczej troche patrze na psy :razz: TU zdjęcie o wyrazistości jakiej mi brakuje (z 5Dm2)...

anka_szklanka napisał/a:
tak, tak robie na krótkich czasach, a ostrość lubie mieć tylko tak w okolicach oczu (jeśli portret) więc na największej dziurze.
Wcześniej pisałaś, że chcesz mieć możliwość policzenia włosków, a teraz piszesz, że tylko oka. :???:
anka_szklanka napisał/a:
TU zdjęcie o wyrazistości jakiej mi brakuje (z 5Dm2)...
I uważasz, że takiego nie wykonasz 500D ?
PS. Jaki masz obecnie obiektyw?
------------------
Możesz dołączyć jakieś przykładowe zdjecie z zestawu 500D + 70-200, które według Ciebie jest "złe"?

B o g d a n napisał/a:
anka_szklanka napisał/a:
tak, tak robie na krótkich czasach, a ostrość lubie mieć tylko tak w okolicach oczu (jeśli portret) więc na największej dziurze.
Wcześniej pisałaś, że chcesz mieć możliwość policzenia włosków, a teraz piszesz, że tylko oka. :???:

z tym okiem to przesadziłam ale w portretach jak najmniejsza głębia ostrości... W całej sylwetce idealnie wyraźny detal (sierść, pysk..)

anka_szklanka napisał/a:
TU zdjęcie o wyrazistości jakiej mi brakuje (z 5Dm2)...
I uważasz, że takiego nie wykonasz 500D ?
PS. Jaki masz obecnie obiektyw?

C70-200 f/4L

Możesz dołączyć jakieś przykładowe zdjecie z zestawu 500D + 70-200, które według Ciebie jest "złe"?
Bez zdjęć z pełnymi exif możemy sobie gdybać i gdybać i nie posuniemy się do przodu w analizie problemu. Gdzieś musi być "pies pogrzebany". :wink: :grin:

B o g d a n napisał/a:
Bez zdjęć z pełnymi exif możemy sobie gdybać i gdybać i nie posuniemy się do przodu w analizie problemu. Gdzieś musi być "pies pogrzebany". :wink: :grin:

Prosze, prosto z puchy wrzuciłąm do siebie bo ma ponad 300kB... Była 8 rano, pochmurno, (sie wierciła i ciemno było, ciut za krótki czas) ale wg mnie jest mega niewyraźne...
Oprócz zawodów i wystaw uwielbiam robi c psie portrety a tu przede wszytskim leże :( Znaczy "wyrazistość" mi leży

http://dog-niemiecki.net/gfx/ozi.jpg

i drugi suk:
http://dog-niemiecki.net/gfx/szant.jpg

anka_szklanka napisał/a:
Prosze, prosto z puchy
No niestety to nie są prosto z puchy. Ponadto usunięte wszystkie metadane zdjęcia i nie ma czego analizować. :cry:

B o g d a n napisał/a:
anka_szklanka napisał/a:
Prosze, prosto z puchy
No niestety to nie są prosto z puchy. Usunięte wszystkie metadane zdjęcia. :cry:

no bo pomniejszyłam z 5mega i to wszystko :) zaraz podam i edytuje posta :)

EDIT:

mała biała: szybk migawki: 1/512s, f/4,ogniskowa 70mm, czas: 1/500s, ISO:200
duża czarna: szybk migawki: 1/166s, f/4, ogniskowa: 140mm, czas: 1/160s, ISO-200

Anka, nie ściemniaj tylko wstaw pliki prosto z puszki. :wink:
Możesz je tylko zmniejszyć ale nie docinaj (drugie na pewno było kadrowane :smile: ), nie koryguj itp.

Wtedy będę mógł zobaczyc nawet punkty, gdzie aparat ustawił Ci ostrość.
Drugie zdjęcie może być poruszone. Czas 1/160s dla ogniskowej 140mm to za długi czas. Nie można też wykluczyć, że masz słabszy obiektyw na f/4.

B o g d a n napisał/a:
Anka, nie ściemniaj tylko wstaw pliki prosto z puszki. :wink:
Możesz je tylko zmniejszyć ale nie docinaj (drugie na pewno było kadrowane :smile: ), nie koryguj itp.

Wtedy będę mógł zobaczyc nawet punkty, gdzie aparat ustawił Ci ostrość.
Drugie zdjęcie może być poruszone. Czas 1/160s dla ogniskowej 140mm to za długi czas. Nie można też wykluczyć, że masz słabszy obiektyw na f/4.

a no troche róg obciełam ale nie wiedziałam że to ma znaczenie :razz:
ok, jak chcesz to masz pięciomegowe :mrgreen:
http://dog-niemiecki.net/gfx/11.11.2010%20015.jpg
http://dog-niemiecki.net/gfx/11.11.2010%20025.jpg

Po pierwsze to szkło nie jest jakieś rewelacyjne na f/4. Na f/5.6 zdjęcia powinny być ostrzejsze.
Po drugie, zdjęcie dużej czarnej wygląda na lekko poruszone i ostrość chyba poszła na szyje. Przy 140 mm trzeba pamiętać że na APS-C to jest odpowiednik 256 mm czyli czas min na 1/250 sek i głębia ostrości jest już mała przy f/4, więc AF musi trafić idealnie aby oczy były ostre.
Po trzecie nie wiadomo w jakim trybie pracował AF, jeśli na wielu punktach to loteria.
Pierwsze zdjęcie wygląda ok, światło tylko kiepskie, może AF trochę za blisko ustawił ostrość.
Na zdjęciu którego link podałaś jest dobre światło, więc i AF działa lepiej i jest dobry kontrast który wpływa na jakość zdjęcia.
Jeśli chcesz aby ocenić te zdjęcia, jak pisze Bogdan wstaw oryginał zdjęcia. Nie tylko czas i przysłonę można odczytać z EXIF-a.

O już lepiej :)
W obu przypadkach używałaś automatycznego trybu wyboru punktów AF, nie masz więc pewności gdzie aparat ustawił ostrość. Zrób tego typu zdjęcia wybierając tylko centralny punkt AF i celuj go na bliższe oko. Jeśli obiekt się porusza korzystaj z Ciągłego trybu AF AI Servo. No i warto przymknąć przysłonę choć o 0.5 EV.

goltar napisał/a:
Po pierwsze to szkło nie jest jakieś rewelacyjne na f/4. Na f/5.6 zdjęcia powinny być ostrzejsze.
Po drugie, zdjęcie dużej czarnej wygląda na lekko poruszone i ostrość chyba poszła na szyje. Przy 140 mm trzeba pamiętać że na APS-C to jest odpowiednik 256 mm czyli czas min na 1/250 sek i głębia ostrości jest już mała przy f/4, więc AF musi trafić idealnie aby oczy były ostre.
Po trzecie nie wiadomo w jakim trybie pracował AF, jeśli na wielu punktach to loteria.
Pierwsze zdjęcie wygląda ok, światło tylko kiepskie, może AF trochę za blisko ustawił ostrość.
Na zdjęciu którego link podałaś jest dobre światło, więc i AF działa lepiej i jest dobry kontrast który wpływa na jakość zdjęcia.
Jeśli chcesz aby ocenić te zdjęcia, jak pisze Bogdan wstaw oryginał zdjęcia. Nie tylko czas i przysłonę można odczytać z EXIF-a.

tak, na wielu punktach ale już wiem, jak to poprawić dzięki Bogdanowi :smile:
Światło, to fakt miałam dziś koszmarne :roll:

[ Dodano: Czw 11 Lis, 2010 19:36 ]
goltar napisał/a:
O już lepiej :)
W obu przypadkach używałaś automatycznego trybu wyboru punktów AF, nie masz więc pewności gdzie aparat ustawił ostrość. Zrób tego typu zdjęcia wybierając tylko centralny punkt AF i celuj go na bliższe oko. Jeśli obiekt się porusza korzystaj z Ciągłego trybu AF AI Servo. No i warto przymknąć przysłonę choć o 0.5 EV.

dziękuje Wam, bedę próbować, wynikami prób się napewno pochwalę :wink:

anka_szklanka napisał/a:
tak, na wielu punktach ale już wiem, jak to poprawić dzięki Bogdanowi
Wspólnie do tego doszliśmy. :wink:

Z mego doświadczenia dla f/4 ciężko zrobić pieskowi dobre zdjęcie z bliska. Zbyt mała GO. Z dalszej odległości jest już lepiej bo więcej mieści się w GO. W zdjęciu większego pieska ostrość trafiła Ci na czubek nosa więc poza długim czasem są powody do niezadowolenia. Weź jeszcze jedą rzecz pod uwagę, że ustawiając profil Neutral, zdjęcia z założenia będa wyglądały na mało ostre - ostrość jest na 0. W profilu Standart masz ten parametr na 3 i łatwiej ocenić zdjęcie nawet na wyświetlaczu aparatu. Ja tak właśnie ustawiam.

Kolorki to sprawa oczywiście światła, balansu bieli, nasycenia itp. Z tego względu warto robić też w RAW aby mieć możliwość doboru tycz parametrów na PC. :smile:
Szkło 70-200/4L nie daje takich złych kolorów, choć są lepsze pod tym względem.

B o g d a n napisał/a:
anka_szklanka napisał/a:
tak, na wielu punktach ale już wiem, jak to poprawić dzięki Bogdanowi
Wspólnie do tego doszliśmy. :wink:

Z mego doświadczenia dla f/4 ciężko zrobić pieskowi dobre zdjęcie z bliska. Zbyt mała GO. Z dalszej odległości jest już lepiej bo więcej mieści się w GO. W zdjęciu większego pieska ostrość trafiła Ci na czubek nosa więc poza długim czasem są powody do niezadowolenia. Weź jeszcze jedą rzecz pod uwagę, że ustawiając profil Neutral, zdjęcia z założenia będa wyglądały na mało ostre - ostrość jest na 0. W profilu Standart masz ten parametr na 3 i łatwiej ocenić zdjęcie nawet na wyświetlaczu aparatu. Ja tak właśnie ustawiam.

Kolorki to sprawa oczywiście światła, balansu bieli, nasycenia itp. Z tego względu warto robić też w RAW aby mieć możliwość doboru tycz parametrów na PC. :smile:
Szkło 70-200/4L nie daje takich złych kolorów, choć są lepsze pod tym względem.

dzięki, naprawde mi pomogłeś, jutro pomęczę moje zołzy jak będzie pogoda...
Ostrość w zasadzie zawsze mi trafia w czubek nosa, bede pamietać o przysłonie :wink:
A kolorki wychodzą bardzo naturalnie, ale ja i tak nie moge sie postrzymać żeby nie użyć PS :razz:

BTW: właśnie przeczytałam że byłes na wystawie w Sopocie, wystawiałam tam moją dużą zołzę :grin: Masz jakieś fotki z ringu dogów?

hereyoufindme - Czw 11 Lis, 2010

Ja dałbym jednak większą tolerancję tzn. skrócił czas naświetlania od wynikającego z odwrotności ogniskowej. Zwłaszcza, gdy piesek biega - wtedy poruszasz obiektywem za uciekającym obiektem. Robiłem testy z moim 135L f/2 i nie zawsze 1/150 sek. zapewniała nieporuszony obraz.
Po drugie ustawiłaś ostrość na "0" - podnieś w korpusie na 4-5 jeżeli upierasz się przy jpg albo przerzuć się na raw. 500D jest w stanie strzelić do 9 zdjęć w serii, a czas na gotowość do następnej serii jest całkiem niezły.
No i ostania kwestia: przy tak małej odległości GO jest za mała - zobacz sama na białego psiaka: nosek przed zakresem ostrości, łapki już za - nie policzysz tu włosków. Spróbuj na 70mm 1/250 sek. plus ISO400 i przejdź na f/8. Wtedy i ogon i pyszczek w biegu mają być szanse ostre.

edmun - Czw 11 Lis, 2010

hereyoufindme napisał/a:
Robiłem testy z moim 135L f/2 i nie zawsze 1/150 sek zapewniała nieporuszony obraz.

to zawsze kwestia wprawy.
ja przy 200mm na APS-C potrafię zejść do 1/60s...
odsetek nieudanych to tylko 25% co uważam za bardzo dobry wynik :)
(przykłady
200mm 1/100s http://www.flickr.com/pho...N03/5135882502/
200mm 1/80s http://farm5.static.flick...9326aaa4_b.jpg)
przykładów dla 1/60s musiałbym szukać nie na koncie flickra ale na komputerze :)
Nie mówię że polecam schodzić do takich czasów, ale nie musimy trzymać się sztywno reguł :)
(więc każdemu z tele życzę równie dobrej stabilizacji w rękach i dobrego prowadzenia zestawu za fotografowanym obiektem)

Pozdrawiam i dobranoc :razz:

edmun oczywiście masz rację, ja podaję tylko "co do zasady" :)
B o g d a n - Pią 12 Lis, 2010

anka_szklanka napisał/a:
właśnie przeczytałam że byłes na wystawie w Sopocie, wystawiałam tam moją dużą zołzę Masz jakieś fotki z ringu dogów?

Nie mam niestety dogów.
Znajomi wystawiali sznaucery i gończe więc wpadłem na trochę z rodzinką. Przy okazji można było potestować sprzęt. :grin: :wink:

goltar - Pią 12 Lis, 2010

Przy okazji ten ostatni... groźne to ? Jakiś miesiąc temu miałem z takimi dwoma "przyjemność" jak ktoś zapomniał zamknąć bramy od posesji. Mimo że małe, agresywne były strasznie.
anka_szklanka - Pią 12 Lis, 2010

B o g d a n super, szczególnie, że było tak masakryczne słońce, że cięzko bylo robić zdjęcia (i wystawiac czarnego psa)...

goltar owszem takie małe coś chciało mi zjeść doga, baaardzo waleczne :mrgreen:

A wracając - pogrzebie jeszcze w korpusie i pokombinuje wg Waszych wskazówek ale przy takiej pogodzie CZARNO to widze...Dzieki :grin:

komor - Pią 12 Lis, 2010

Właśnie trafiłem na ten wątek. Dodam więc tylko, że krótki koniec (70 mm) Twojego obiektywu, anka_szklanka, jest słabszy niż długi (200 mm). Możesz też to wziąć pod uwagę przy doborze miejsca i parametrów na te portrety.
B o g d a n - Pią 12 Lis, 2010

anka_szklanka napisał/a:
B o g d a n super, szczególnie, że było tak masakryczne słońce, że cięzko bylo robić zdjęcia (i wystawiac czarnego psa)...

To prawda, środek sierpnia w samo południe to masakra dla ludzi i dla piesków, które musiały się chować w ich cieniu. Kontrasty ogromne ale jakoś było. :smile:

1. Spotkany, nie znam imienia.
@200mm, ISO400, f/4, 1/1250s

2. Dasza - oczywiście złoto. :cool:
@116mm, ISO100, f/4, 1/500s

3. Amaro - jego od kilku lat interesują tylko pierwsze miejsca. :cool: Zjeździł połowę Europy i całą Polskę. Jest wujkiem mojego Korki'ego. Mamy rodzinną słabość do tej rasy. :grin:
@200mm, ISO100, f/4, 1/400s

anka_szklanka - Sob 13 Lis, 2010

najbardziej podoba mi sie buldożek :) Lubie takie zdjęcia "jednoelementowe".
Na moich zdjęciach trawa ma niestety kolor zielono zółty odblaskowy taki jak zakreślacze do papieru :razz:
Byłam za to dziś na wyścigach konnych, masakra - troszke przypadkiem zamieniłam 500D na 40D i mam saaaame mydliny :sad: Na dwóch obiektywach :???: Myślałam, że przez deszcz ale w domu to samo...