forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Filmowanie makro:

Włóczymyśl - Czw 11 Lis, 2010
Temat postu: Filmowanie makro:
Choduję mrówki i lubię filmować ich zachowania... powstałe w ten sposób filmy nie oddają jednak tego co widzę w rzeczywistości (tym bardziej, że jestem krótkowidzem :wink: ). To jest największe zbliżenie jakie udało mi się uzyskać: http://www.youtube.com/watch?v=1xQ-rugustc - co najmniej mierna... kamery z wymiennymi obiektywami są BARDZO drogie, a do tego dochodzi koszt obiektywu... pomyślałem wiec, że zainteresuję się systemem 4/3; kompakt panasonica nagrywa HD z prędkością 30fps - przy statycznym ustawieniu aparatu to będzie w sam raz.

Moje pytanie brzmi: czy istnieje lepsze rozwiązanie niż to na które wpadłem? :razz:

Imperial - Pon 15 Lis, 2010

Jesli nie zalezy Tobie na malej glebi ostrosci i zawsze masz takie same mocne swiatlo(?) to kup sobie tania kamere HD wyjdzie jeszcze taniej.
Ogolnie musialem przeczytac twoj post dwa razy, bo nie uwierzylem (bez urazy), a jak zobaczylem filmik to padlem :D D. Mala rada, zaopatrz sie w statyw koniecznie !
Kiedys mialem patyczaki, jednego mama mi wciagla odkurzaczem a drugi mi sie w kwiatkach zgubil (chlip).

Włóczymyśl - Czw 18 Lis, 2010

Żeby nie było, że jestem taki cienki jak to wideo z mrówami to oto moje poprzednie: http://www.youtube.com/watch?v=1BZsBTrFr2g - więcej nie ma bo kamerą cieszyłem się raptem kilka miesięcy, a potem mi ukradli... :zalamany: ; statyw zamówiłem w międzyczasie i tak leży i czeka od pół roku :roll: ; dlatego teraz szukam czegoś dobrego, a nie "taniej kamery", myślę nad flagowym modelem Panasonic ale boję się, że ten tryb "makro" będzie tak samo ch**a-makro jak w Sony (najwyższy model SD) którą miałem i efekty widziałeś... ciekawa jest też ta nowa kamera Sony z wymienną optyką ale na gwint E czyli dla ichnego mikro 4/3, a jest tych obiektywów raptem 3 (!), można też podłączac alfa ale z konwerterem: nie znam się więc pytam, czy to zmniejsza jakość zdjęć, jasnośc obiektywu czy coś? dlatego myślałem nad aparatami kompaktowymi z wymienną optyką, a nie znam się więc pytam: czy spełnią one moje oczekiwania? zacząłem coś czytac na camcorderinfo.com - sprawdzają tam kompakty pod kątem filmowania. Dam znać jak czegoś się dowiem, zawsze to jakiś skrawek mało popularnej wiedzy o sprzęcie którego część tutaj userów używa, a nie wie, że można jeszcze inaczej. :) patyczakami to ja moje mrówy karmię! :twisted:

[ Dodano: Czw 18 Lis, 2010 19:01 ]
Po przeczytaniu [url="http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9092&postdays=0&postorder=asc&start=30"]tego[/url] tematu, do wyboru doszedł mi jeszcze PEntax K-7 <3. Aaa, sam już nie wiem czego chcę! :evil: :mrgreen:

komor - Pią 26 Lis, 2010

Włóczymyśl, przede wszystkim pomyśl o obiektywie makro. Do tego dobierz korpus, który dobrze filmuje. Nie wiem jak jest z obiektywami makro do systemu mikro-4/3, ewentualnie jak będzie działać taki z 4/3. Może ktoś z tej „stajni” tu zaglądnie i coś mądrego podpowie.