|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D700 czy 5D ?
Raideur - Sob 13 Lis, 2010 Temat postu: D700 czy 5D ? Witam ,obecnie po malej wyprzedazy...,posiadam D90 ,50D1.8,SB900 .
Prosze o pomoc bardziej doswiadczonych ,gdyz chcialbym troszke zainwestowac w zestaw z troszke wyzszej polki ,i mam dylemat co bedzie lepsze
D700+24-70 , czy 5D MKII 24-70 L F2.8 ?
Patrzac na cene zestaw canona wychodzi taniej niz nikona, nie wiem wiec czy warto przeplacac?
Fotografia zajmuje sie wylacznie amatorsko .
komor - Sob 13 Lis, 2010
Ale lepsze do czego? Wady i zalety tych aparatów są na tym forum opisane wielokrotnie, czytałeś cokolwiek z interesujących Cię tematów?
hijax_pl - Sob 13 Lis, 2010
Za komorem.
Masz SB-900. Z D700 będzie ona lepiej współpracować niż z 5D Nie mówiąc już o CLSie i ogólnej pracy z lampami... 50/1.8D odkryjesz na nowo z D700. Może zamiast 24-70 wystarczy Ci 16-35 i 85/1.8?
GoOrange - Sob 13 Lis, 2010
Ja może nie będę do końca obiektywny ponieważ miałem D700 z 24-70 i sprzedałem natomiast 5D nie mam.
Moja opinia taka, szkło lepsze Nikona a puszka Canona.
Raideur - Sob 13 Lis, 2010
To ze posiadam SB900... nie gra wielkiej roli w wyborze,gdyz zawsze moge ja odsprzedac ?
Obiektyw jaki mi najbardziej bedzie odpowiadal to dobry zoom typu 24-70 .Wiec canon czy nikon napewno z tym wlasnie szklem .Jak juz komor napisal duzo jest na temat ich wad i zalet,lecz kazdy zachwala raczej system jaki obecnie uzywa. Moze ktos odpowie jak w praktyce sie sprawdzi jeden i drugi ?
Luke_S - Sob 13 Lis, 2010
Raideur napisał/a: | Moze ktos odpowie jak w praktyce sie sprawdzi jeden i drugi ? |
Problem w tym, że niewielu tutaj w praktyce używało obu tych puszek na tyle długo, żeby sprawdzić je dokładnie w różnych warunkach i zastosowaniach, nie mówiąc już o dokładnym przestudiowaniu instrukcji obsługi. Większość używa na co dzień albo jednej puszki, albo drugiej, czasem tylko mając możliwość pomacania przez chwilę sprzętu konkurencji.
Raideur napisał/a: | To ze posiadam SB900... nie gra wielkiej roli w wyborze,gdyz zawsze moge ja odsprzedac ? | Zgadza się, ale ja mówiłem o wygodzie korzystania z lampy. Raideur napisał/a: | Obiektyw jaki mi najbardziej bedzie odpowiadal to dobry zoom typu 24-70 | I wersją nikon i canona da się robić dobre zdjęcia. Tabelkowo jednak canon zostaje w tyle...
AM - Sob 13 Lis, 2010
Luke_S napisał/a: | Raideur napisał/a: | Moze ktos odpowie jak w praktyce sie sprawdzi jeden i drugi ? |
Problem w tym, że niewielu tutaj w praktyce używało obu tych puszek na tyle długo, żeby sprawdzić je dokładnie w różnych warunkach i zastosowaniach, nie mówiąc już o dokładnym przestudiowaniu instrukcji obsługi. Większość używa na co dzień albo jednej puszki, albo drugiej, czasem tylko mając możliwość pomacania przez chwilę sprzętu konkurencji. |
Ludzi, ktorzy obslugiwali obie puszki jest sporo. Problem jest w czym innym, a przynajmniej ze mna - nie uzywalem tych puszek tylko na zasadzie body+24-70. Tacy ludzie uzywaja calego systemu.
Albo autor konkretnie o cos spyta albo kazdy bedzie odgadywal pytania i na nie odpowiadal.
maput - Sob 13 Lis, 2010
Ale do czego ma być ten aparat ? Bo D700 i 5DII jednak się nieco różnią.
MM - Sob 13 Lis, 2010
Jako użtkownik obu systemów napiszę tak. Trzeba samego siebie zapytać do jakich zdjęć potrzebny jest ten zestaw. Do jakich w sensie potrzebnej rozdzielczości. Bo jeżeli 12 MPx wystarczy to ja nie widzę innego wyboru niż kupienie zestawu Nikona. Dużo lepszy obiektyw, o erę świetlną lepszy funkcjonalnie i jakościowo korpus, dużo lepsza praca z lampami. Obrazek sam z siebie będzie jednak lepszy z Canona
Ja mając taki dylemat na podstawie własnych doświadczeń i patrząc na nowe szkła Nikona brałbym teraz D700.
MM napisał/a: | o erę świetlną lepszy funkcjonalnie i jakościowo korpus | To aź takie różnice?
MM - Sob 13 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | MM napisał/a: | o erę świetlną lepszy funkcjonalnie i jakościowo korpus | To aź takie różnice? |
Jak ktoś używa czegoś więcej niż korekta ekspozycji i spust migawki a na dodatek wie do czego są te bajery zaszyte w aparacie to... sam zresztą wiesz i się "głupio" pytasz
Sunders - Sob 13 Lis, 2010
MM napisał/a: | patrząc na nowe szkła Nikona brałbym teraz D700. |
Które z nowych szkieł nikona są aż tak dobre?
MM napisał/a: | to... sam zresztą wiesz i się "głupio" pytasz |
łoooo tam. Ostatnio 5D mk2 miałem w rękach przez 10sek w lipcu - to się pytam
bacruk - Sob 13 Lis, 2010
MM napisał/a: | Obrazek sam z siebie będzie jednak lepszy z Canona |
O ile lepszy... ktoś rozróżni
Cytat: | O ile lepszy... ktoś rozróżni | Taaa.. jak się robi odbitki do rozmiaru 20x30 i nie za mocno kadruje w kompie - to co za różnica
hijax_pl, czy tu jest mowa o robieniu plakatów na pół ściany? Jeżeli tak mamy się zapędzać to i rozdzielczość 5d nie starczy..
bacruk napisał/a: | czy tu jest mowa o robieniu plakatów na pół ściany? | No właśnie nie. Więc rozdzielczość 5Dmk2 da się wykorzystać przy zmniejszaniu do odzysku DR, redukcji szumów itepe. Tyle, że (przynajmniej wg testów ; ) wyjdzie tak jak z D700 bez zmniejszania
hijax_pl napisał/a: | bacruk napisał/a: | czy tu jest mowa o robieniu plakatów na pół ściany? | No właśnie nie. Więc rozdzielczość 5Dmk2 da się wykorzystać przy zmniejszaniu do odzysku DR, redukcji szumów itepe. Tyle, że (przynajmniej wg testów ; ) wyjdzie tak jak z D700 bez zmniejszania |
... a da się jakoś programowo zwiększyć rozdzielczość D700?
GoOrange napisał/a: | a da się jakoś programowo zwiększyć rozdzielczość D700? |
Da Tylko - po co?
GoOrange napisał/a: | ... a da się jakoś programowo zwiększyć rozdzielczość D700? |
Da się, ale wtedy wyjdzie coś takiego:
http://rolandlim.wordpres...mark-ii-review/
Z lewej 5DII, z prawej D3 powiększone do 21 mpx.
Dla porównania jeszcze sampel z 5DII zmniejszony do rozdzielczości 12 mpx w D3, kolejność ta sama:
http://rolandlim.wordpres...mark-ii-review/
Nie ma bata na megapiksele
Luke_S, ja nie mówiłem o powiększaniu ale o metodzie składania kilku ekspozycji
MM - Sob 13 Lis, 2010
Jak widać można rozróżnić co jest z 5D i że to jest lepszy obrazek. Jeżeli zdjęcie zrobimy na niskim ISO to jednak ten z piątki będzie można dać spokojnie na większy format i mieć taką jakość jak z D700 na mniejszym zdjęciu. Czy ja odróżnię te pliki? Na kompie widzę róźnice patrząc na cropy. 5D Mk II to jednak lepszy obrazek i zdania nie zmienię. Nie tylko ja tak twierdzę. Znam ludzi którzy wymagają jednak bardziej jakości i pomimo wad tej puszki przeszli z D700 na nową piątkę.
Ten przepał to "ten typ tak ma"? To jeden z powodów mojego rozstania z D700. Widać ludzie porównujący puszki też nie czytali instrukcji Nikona.
GoOrange napisał/a: | Ten przepał to "ten typ tak ma"? To jeden z powodów mojego rozstania z D700. Widać ludzie porównujący puszki też nie czytali instrukcji Nikona. |
Ten przepał to efekt sztucznego iso 100 i ograniczonego DR w światłach. Na iso 200 jest poprawnie.
Luke_S napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Ten przepał to "ten typ tak ma"? To jeden z powodów mojego rozstania z D700. Widać ludzie porównujący puszki też nie czytali instrukcji Nikona. |
Ten przepał to efekt sztucznego iso 100 i ograniczonego DR w światłach. Na iso 200 jest poprawnie. |
Poprawnie to idealne okrelenie.
Paweł_G - Nie 14 Lis, 2010
Bierz 5D Mk II bo kręci filmy w niebywałej jakości, tylko darowałbym sobie tego 24-70 bo to szkło jest ewidentnie słabe. Jeśli jesteś amatorem to bierz 24-105 - lepszy zakres ogniskowych a różnicę w jasności szkła zrekompensujesz sobie iso 6400 które z piątki jest super.
tkosiada - Nie 14 Lis, 2010
bacruk napisał/a: | MM napisał/a: | Obrazek sam z siebie będzie jednak lepszy z Canona |
O ile lepszy... ktoś rozróżni |
ja nie widziałem tej różnicy gdy wybierałem FF,
wybrałem nikon bo: AF, lepszy ( dla mnie ) pomiar światła tzn. że w słoneczny dzień nikon zarejestruje więcej szczegółów w jasnych partiach, canon wygląda jakby przepalał
ładniejszy dla mnie obrazek przy wysokim ISO
wiecej sktótów na body
a o szklenie wspominam 24-70 nikkora rządzi
canona jest ok, ale N ... wow
w temacie jakość obrazka widziałem setki porównań i nie widzę różnic
[ Dodano: Nie 14 Lis, 2010 11:28 ]
MM napisał/a: | Czy ja odróżnię te pliki? Na kompie widzę róźnice patrząc na cropy. |
ja nie
[ Dodano: Nie 14 Lis, 2010 11:41 ]
MM napisał/a: | Znam ludzi którzy wymagają jednak bardziej jakości i pomimo wad tej puszki przeszli z D700 na nową piątkę. |
a ja odwrotnie
teraz się tylko drocze z kolegą bo napewno moglibysmy podawać mnóstwo przykładów że ten to tak zrobił a inny odwrotnie
włąsnie te szczogóliki powodują że dokonujemy takich wyborów
a które to juz musisz sam ocenić
[ Dodano: Nie 14 Lis, 2010 11:43 ]
Paweł_G napisał/a: | Bierz 5D Mk II bo kręci filmy w niebywałej jakości, tylko darowałbym sobie tego 24-70 bo to szkło jest ewidentnie słabe. Jeśli jesteś amatorem to bierz 24-105 - lepszy zakres ogniskowych a różnicę w jasności szkła zrekompensujesz sobie iso 6400 które z piątki jest super. |
24-105 będzie napewno bardziej uniwersalny, ale ładniejszy obrazek generuje 24-70
Raideur - Nie 14 Lis, 2010
Aparat do krecenia filmikow raczej mi nie bedzie sluzyl,gdyz tej funkcji nie potrzebuje .
Co najbardziej oczEkuje to pieknych obrazkow ,by jak najbardziej oddawaly naturalne kolory.
Czy naprawde jest tez az tak duza roznica 24-70 nikona a 24-70 canona?
Majac takie zestawy jak wymienilem robiac zdjecia z takimi samymi parametrami ,mozna zauwazyc roznice?
belkot77 - Nie 14 Lis, 2010
Paweł_G napisał/a: | darowałbym sobie tego 24-70 bo to szkło jest ewidentnie słabe |
moze trafiles na jakis slaby egzemplarz. Dla mnie to byl super ostry obiektyw
GoOrange - Nie 14 Lis, 2010
Co do szkieł.
Nikkor: premiera sierpień 2007
Canon: premiera listopad 2002
Nie dziw się że jest (bo rzeczywiście jest) różnica w centrum kadru, na brzegu już jest porównywalnie. 5 lat to jednak spory kawałek czasu.
bacruk - Nie 14 Lis, 2010
GoOrange napisał/a: | 5 lat to jednak spory kawałek czasu |
tak, szkła mające ponad x lat to już prehistoria optyczna i są gorsze bo starsze..
GoOrange, obserwujesz jakiś istotny postęp w optyce w ciągu ostatnich 20 lat?
Ja obserwuje jeden.. szkła kiedyś były w metalu a teraz są w plastyku.
bacruk napisał/a: | GoOrange napisał/a: | 5 lat to jednak spory kawałek czasu |
tak, szkła mające ponad x lat to już prehistoria optyczna i są gorsze bo starsze..
Ja obserwuje jeden.. szkła kiedyś były w metalu a teraz są w plastyku. |
Chcesz powiedzieć że się cofamy... Hmmm... Cyfra... Rozdzielczość... Wystarczy aktualizować szkła dostosowując je do aktualnych body właśnie co te 4 - 6 lat. Kto tu mówi o rewolucji w optyce.
Aczkolwiek budowa czasem zmienia się na gorsze, rzeczywiście Nikkor 24-70 którego miałem był delikatniejszy od Canona 24-105, którego mam obecnie, co nie przeszkadzało mu być instrumentem nieco lepszym optycznie.
tkosiada - Nie 14 Lis, 2010
Raideur napisał/a: | Czy naprawde jest tez az tak duza roznica 24-70 nikona a 24-70 canona?
Majac takie zestawy jak wymienilem robiac zdjecia z takimi samymi parametrami ,mozna zauwazyc roznice? |
problemem C jest słabe 2.8, to szkło zaczyna byc naprawde fajne od f4,5
nikkor na pełnej dziurze zgniata i tutaj jest ta różnica, później przymykając już tylko rewelacja
wymagać można bo jest to już L, a i nie mało kosztuje
matryca C jest bardziej wymagająca bo 21Mpix i bardziej to widać,na 5D I było lepiej bo 12mpix wiecej "wybacza"
niestety kolejny plus N, mnie ta wielkośc wystarcza
AM - Nie 14 Lis, 2010
bacruk napisał/a: | GoOrange napisał/a: | 5 lat to jednak spory kawałek czasu |
|
W wiekszosci tak.
Mowie o szklach, ktore powstawaly z minimalnymi kompromisami bo w budzetowce to nie technologia a ekonomia ma znaczenie.
AM napisał/a: | W wiekszosci tak |
Odłużmy na chwilę Canona, Nikona itp i przypatrzmy się "prawdziwej optyce".
Mam bezpośrednie powównanie obiektywów np Zeissa 2 - 3 generacje wstecz.
Różnice są mało znaczące... cały czas ta sama jakość wykonania, powłoki T, znakomita rozdzielczość i kontrast... jakie wnioski?
Wracając do Canona.. 70-200/4 L ile ma już lat i czy czegoś mu brakuje?
AM napisał/a: | bo w budzetowce to nie technologia a ekonomia ma znaczenie |
W budzetowych szkłach pojawiły się technologie niegdyś zarezerwowane dla najlepszych produktów, to akurat na plus, niestety opakowane w plastyk. Takie szkła żyją niestety kilka lat.
AM - Nie 14 Lis, 2010
bacruk napisał/a: | Odłużmy na chwilę Canona, Nikona itp i przypatrzmy się "prawdziwej optyce".
Mam bezpośrednie powównanie obiektywów np Zeissa 2 - 3 generacje wstecz.
Różnice są mało znaczące... cały czas ta sama jakość wykonania, powłoki T, znakomita rozdzielczość i kontrast... jakie wnioski? |
Jedyne szkla, jakie mialy trzy generacje u Zeissa, ktore soba cos reprezentowaly to 50/1.4 i 85/1.4 - mm/ae, n i z*. Ja osobiscie zadnego z tych szkiel nie nazwalbym prawidzwa optyka, ale to ja.
Z Zeissa ogromne roznice widac w szklach 100/2 i 35/2.
Z drugiej strony to, ze szkla jednego producenta sie nie roznia miedzy soba to moze i poparcie Twojej tezy ale napewno dowod, ze producent nic nie robi. Moze porownajmy 85 Zeissa na 60 rocznice z EF 85L - tutaj widac postep.
Juz nie mowiac o srednim formacie, gdzie to co pokazuje Schneider z Rodenstockiem od paru lat jest rewolucja.
AM, po namyśle.. u Canona widać nieraz różnicę. Robił głównie kichę pod analoga a teraz nieco poprawił bo cyfra ma większe wymagania.. i nadal bez rewelacji.
Jeżeli jakiś producent od dziesięcioleci robi zwyczajnie dobre szkła to i rewolucji nie ma... nadal robi dobre szkła. Żaden przełom technologiczny nie nastąpił.
sigmiarz - Nie 14 Lis, 2010
czy ktoś porównał np. 50mm z lat 70-tych i dzisiejsze pod względem rozdzielczości ?
bo jak na razie dyskusja bardzo abstrakcyjna
sigmiarz, Aby nie było tak jałowo. Miałeś kiedyś w ręku np Takumara SMC 50/1,4 i porównywałeś z obecną 50/1,4 Canona? Krótko pisząc nie ma co porównywać.
AM - Nie 14 Lis, 2010
sigmiarz, dlaczego abstrakcyjna? Fotografujac kawal zycia mialem okazje porownac sporo szkiel - 50tek moze nie za duzo bo nie lubie, ale z 35tek mialem szanse przestrzelac niemal wszystkie ciekawe. ZE35 i 35Lux to cos nieosiagalnego dla poprzednich epok. Zobaczymy czy cos zdetronizuje Zeissa 35/1.4.
kozidron - Nie 14 Lis, 2010
sigmiarz napisał/a: | czy ktoś porównał np. 50mm z lat 70-tych i dzisiejsze pod względem rozdzielczości ?
bo jak na razie dyskusja bardzo abstrakcyjna |
sigmiarz, tak ktoś porównywał, nie wiem czy kojarzysz jest taki portal: optyczne.pl, oni właśnie porównywali i to całkiem przypadkowo 50-tki nikkora, jak się nie mylę
hijax_pl - Nie 14 Lis, 2010
sigmiarz napisał/a: | czy ktoś porównał np. 50mm z lat 70-tych i dzisiejsze pod względem rozdzielczości ? | np lokalny pojedynek Nikkor-S 5 cm f/2.0 vs Nikkor AF 50 mm f/1.8D
sigmiarz - Nie 14 Lis, 2010
ok, czyli co mówią wyniki porównań ? poprawiła się rozdzielczość, poprawiła się transmisja, obudowy sporo lżejsze, dla niektórych to duży plus, dla producenta również,
jak po gwarancji się rozleci z radością kupujemy kolejny.
sigmiarz napisał/a: | jak po gwarancji się rozleci z radością kupujemy kolejny |
aha... takiego wała
Został mi już tylko jeden plastyczek, który zaraz równeż zniknie.. ppy.
sigmiarz napisał/a: | poprawiła się rozdzielczość, poprawiła się transmisja |
niezabardzo ... powłoki wielowarstwowe są znane i stosowane od xx lat.
Fizyka też się nie zmieniła, tyle, że teraz łatwiej zasymulować bo są komputry.
bacruk napisał/a: | sigmiarz napisał/a: | jak po gwarancji się rozleci z radością kupujemy kolejny |
aha... takiego wała
Został mi już tylko jeden plastyczek, który zaraz równeż zniknie.. ppy.
sigmiarz napisał/a: | poprawiła się rozdzielczość, poprawiła się transmisja |
niezabardzo ... powłoki wielowarstwowe są znane i stosowane od xx lat.
Fizyka też się nie zmieniła, tyle, że teraz łatwiej zasymulować bo są komputry. |
Technologia się zmieniła raczę przypomnieć.
GoOrange, inaczej szlifują soczewki, inaczej naparowują powłoki?
Już nawet chińczycy się nauczyli i trzeaskają całkiem udane konstrukcje.
dr11 - Nie 14 Lis, 2010
bacruk, jeśli się pytasz, czy inaczej niż kiedyś to jasne, że inaczej. Przykład. Kiedyś wytwarzano soczewki asferyczne szlifując, dziś leją plastik na soczewkę sferyczną i wyciskają ciśnieniowo. Kiedyś nie było powłok ze strukturami mniejszymi od długości fali, dziś są SWC, NCC...
B o g d a n - Nie 14 Lis, 2010
bacruk napisał/a: | Wracając do Canona.. 70-200/4 L ile ma już lat i czy czegoś mu brakuje? | Sporo niestety.
Wystarczy raz założyć 70-200/4L IS, aby na tego pierwszego nigdy więcej nie spojrzeć. Obiektyw z innej bajki pod każdym względem.
tkosiada napisał/a: | problemem C jest słabe 2.8, to szkło zaczyna byc naprawde fajne od f4,5 | No to kolega mocno przesadził. Owszem, jak każde szkiełko przy pełnym otwarciu jest słabsze, ale nie oznacza to, że jest słabe.
Poniżej pstryk z 5D2 na f/2.8, nawet lekko docięty.
Raideur - Sro 17 Lis, 2010
No i nadal brak odpowiedzi co wybrac?
maput - Sro 17 Lis, 2010
Masz w tym temacie pewnie z 10 różnych propozycji zakupu. Spodziewasz się jednomyślności na forum ?
Nikt decyzji za Ciebie nie podejmie. Proponuję wyciągnąć wnioski z tego co już napisano...
dr11 - Sro 17 Lis, 2010
Raideur napisał/a: | No i nadal brak odpowiedzi co wybrac? | Wybierz w zgodzie ze swoim sumieniem
muzyk - Sro 17 Lis, 2010
Cytat: | No i nadal brak odpowiedzi co wybrac? |
Porównaj sobie ceny szkieł, które będą Ci potrzebne.
Cenowo to canon wydaje sie byc tanszy,problem w tym czy ta roznica ceny to tez roznica w jakosci ?
komor - Sro 17 Lis, 2010
Raideur, ale to zależy w jakie szkła celujesz. Niektóre są lepsze w jednym systemie, inne z kolei występują tylko w jednym z nich, w drugim nie ma wcale. Jak już napisano ze dwadzieścia razy, przykładowo 24-70 jest znacznie nowszy w Nikonie niż w Canonie, co oznacza, że jest ostrzejszy itd. W Canonie nie masz też 85 mm ze światłem f/1.4, ale za to masz ze światłem f/1.2 za zupełnie inne pieniądze, czego z kolei nie ma w Nikonie. Itd., itp.
GoOrange - Sro 17 Lis, 2010
Czy można też napomknąć o AF?
Im więcej ruchu (zwlaszcza szybkiego) w kadrze i wymagań co do celności / szybkości AF tym mocniej szala przechyla się na korzyść D700 a im bliżej Ci do jakości obrazka i rozdzielczości tym bardziej idź w kiedunki 5D.
GoOrange wiec chcesz powiedziec ze moge sie spodziewac lepszego "obrazka" z 5D?
Moze gdyby wyszedl juz nastepca D700 to wybor bylby latwiejszy?
Luke_S - Sro 17 Lis, 2010
Raideur napisał/a: | Moze gdyby wyszedl juz nastepca D700 to wybor bylby latwiejszy? |
A może gdyby wyszedł następca 5DII, to...
Sprawa generalnie jest prosta: albo zależy Ci na nieco mniejszym/lżejszym korpusie o wyższej rozdzielczości zdjęć i z możliwością nagrywania filmów, albo na nieco bardziej pancernym korpusie z wyciosanym w kokolino układem AF i fajniejszym systemem błysku. Cała reszta idzie w zasadzie łeb w łeb i jakiekolwiek różnice to tylko drobne niuanse. Nie ma się nad czym zastanawiać. Albo wiesz, czego Ci potrzeba, albo nie wiesz... A jeśli nie wiesz, to niestety nikt Ci nie pomoże.
Raideur napisał/a: | GoOrange wiec chcesz powiedziec ze moge sie spodziewac lepszego "obrazka" z 5D?
Moze gdyby wyszedl juz nastepca D700 to wybor bylby latwiejszy? |
Mogę wypowiadać się tylko o tandemie D700 + 24-70 ponieważ to miałem ponad rok. W dwóch słowach mówiąc, sprzęt marzeń aczkolwiek pożyczony 5DMK2 z 24-105 w kwestii obrazka podoba mi się bardziej.
Zimą nie fotografuję aż tyle więc kupiłem sobie na osłodę 50D z 24-105 (bardzo mi się to szkło spodobało) a na wiosnę zapoluję na ostatnie 5DMK2. Chyba że coś bardzo się w tym temacie pozmiania... Fatman donosi że D7000 lepiej odwzorowuje kolory, może Nikon to zmieni, wtedy zastanowię się jeszcze bo kolory to główny powód mojego rozstania z Nikonem.
.
Luke_S Pisze nastepca D700 ,gdyz pewnie uzupelni co niektore braki wzgledem 5D,a wtedy wybor stanie sie latwiejszy? Najbardziej mi zalezy na odwzorowaniu kolorow a co niektorzy pisze ze wlasnie 5D lepiej tutaj wypada?
hijax_pl - Sro 17 Lis, 2010
Raideur, a jakie masz zarzuty wobec D700 jeśli chodzi o reprodukcję kolorów?
Luke_S - Sro 17 Lis, 2010
Raideur napisał/a: | Pisze nastepca D700 ,gdyz pewnie uzupelni co niektore braki wzgledem 5D... |
D700 nie ma żadnych braków względem 5DII. Albo inaczej: zarówno Canon, jak i Nikon mają pewne "braki", tyle że w zupełnie innych obszarach. A tak naprawdę to, czy będzie Ci czegoś brakowało, zależy tylko od tego, czego będziesz potrzebował.
Raideur napisał/a: | Najbardziej mi zalezy na odwzorowaniu kolorow a co niektorzy pisze ze wlasnie 5D lepiej tutaj wypada? |
Nie wiem. Ja używam Canona (mógłbym też używać Nikona, poradziłbym sobie z nim z równie dobrym skutkiem) i z Nikonem nie mam doświadczenia, ale coś mi się nie chce wierzyć, aby coś było nie tak z jego kolorami w rawach. Kolory przecież zawsze możesz sobie zrobić takie, jakie chcesz.
Napewno jesli teraz kupie nikona to juz przy tym systemie pozostane
Dlatego tez sie waham bo to ostatnia dla mnie mozliwosc zmiany systemu , oczywiscie nie znaczy ze konieczna i nie koniecznie lepsza,inaczej bym nie zakladal takiego watku? Lecz wole popytac co tez duzo nie kosztuje,bo napewno z wielu was uzywalo,uzywa oba systemy i roznice napewno widzi?
Bez względu na wszystko teraz zakup wydaje się błędem.
Z reguły kiedy wychodzą nowe puszki, stare tanieją i zaczyna się wietrzenie magazynów producenta i dostawców...
Poza tym dla jednych zima to nieco bardziej spokojny okres w temacie fotografowania, może tak też jest u Ciebie, po co na siłę szukać wydatków?
Inna sprawa to kurs walut i ogólna sytuacja na rynku...
B o g d a n - Sro 17 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Raideur, a jakie masz zarzuty wobec D700 ........? | Widzę, że już włożyłeś rękawice ...
Raideur napisał/a: | Napewno jesli teraz kupie nikona to juz przy tym systemie pozostane | Kup Nikona, nie będziesz musiał zmieniać avatara.
Ma lepszy AF, wbudowaną lampę, ... coś tam jeszcze się znajdzie.
muzyk - Czw 18 Lis, 2010
komor napisał/a: | Raideur, ale to zależy w jakie szkła celujesz. |
Właśnie.
komor napisał/a: | Jak już napisano ze dwadzieścia razy, przykładowo 24-70 jest znacznie nowszy w Nikonie niż w Canonie, co oznacza, że jest ostrzejszy itd. W Canonie nie masz też 85 mm ze światłem f/1.4, ale za to masz ze światłem f/1.2 za zupełnie inne pieniądze, czego z kolei nie ma w Nikonie. |
Czyli, jeśli uściślisz sobie jakie szkła Ci są potrzebne - będziesz bliżej celu.
maput - Czw 18 Lis, 2010
Raideur napisał/a: | Luke_S Pisze nastepca D700 ,gdyz pewnie uzupelni co niektore braki wzgledem 5D |
Ale D700 nie ma braków względem 5DII Ma tylko mniej pikseli, ale to akurat plus.
Myślę że czego nie wybierzesz, to i tak będziesz zadowolony. Możesz sobie wylosować.
Luke_S - Czw 18 Lis, 2010
maput napisał/a: | ...mniej pikseli, ale to akurat plus. |
Z tych plusów to chyba tylko tańsze karty pamięci i więcej zdjęć w serii mieszczących się w buforze. Więcej zalet nie dostrzegam.
Raideur - Czw 18 Lis, 2010
GoOrange napisał/a: | Bez względu na wszystko teraz zakup wydaje się błędem.
Z reguły kiedy wychodzą nowe puszki, stare tanieją i zaczyna się wietrzenie magazynów producenta i dostawców... |
Tego tez sie obawiam ze wyjdzie wkrotce nastepca jednego czy drugiego ,tylko ilez mozna czekac ,zadnych nowosci na ten temat ?
B o g d a n - Czw 18 Lis, 2010
maput napisał/a: | Ale D700 nie ma braków względem 5DII Ma tylko mniej pikseli, ale to akurat plus. |
Tak sobie to tłumaczą tylko ci, którzy mają 10, czy 12Mpix.
W kontekście jakości, a zwłaszcza ostrości nowej optyki, która weszła i wchodzi na rynek, takie myślenie odchodzi do lamusa.
12Mpix to dziś nawet na cropie za mało.
komor - Czw 18 Lis, 2010
Luke_S napisał/a: | Z tych plusów to chyba tylko tańsze karty pamięci i więcej zdjęć w serii mieszczących się w buforze. Więcej zalet nie dostrzegam. |
Mniejsze inwestycje w dyski twarde i szybsze procesory.
B o g d a n napisał/a: | Tak sobie to tłumaczą tylko ci, którzy mają 10, czy 12Mpix. (…) 12Mpix to dziś nawet na cropie za mało. |
Tak sobie to tłumaczą tylko ci, którzy muszą żyć z 15- czy 18Mpix na cropie.
komor napisał/a: | Tak sobie to tłumaczą tylko ci, którzy muszą żyć z 15- czy 18Mpix na cropie. |
Wcale nie muszą, zawsze mogą przełączyć się na mniejszą rozdzielczość, np. aby nie zawalać dysków albo jak ich optyka nie daje rady.
Odwrotnie trochę trudniej się przełączyć.
Luke_S - Czw 18 Lis, 2010
komor napisał/a: | Mniejsze inwestycje w dyski twarde i szybsze procesory. |
Nie znam nikogo, kto nie chciałby mieć możliwie najszybszego procesora i możliwie najbardziej pojemnego dysku twardego tylko dlatego, że jego zdjęcia mają jedynie 12 mpx
komor - Czw 18 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: | Odwrotnie trochę trudniej się przełączyć. |
To prawda. Niestety martwi mnie to co wyszło w teście Optycznych przy okazji bodaj 7D, czyli że mniejsze RAW-y mają gorszą rozdzielczość niż wynikałoby to z matematycznej intuicji. Znaczy, że robiąc duże RAW-y i przeskalowując je w dół w komputerze uzyskujemy lepsze rezultaty jeśli chodzi o detale. Używając małych RAW–ów zyskujemy tylko na poziomie szumów.
cybertoman - Czw 18 Lis, 2010
maput napisał/a: | Ma tylko mniej pikseli, ale to akurat plus. | to jest taka Nikon-mantra. A raczej byla. Od 10Mpix mozna juz powalczyc, co nie znaczy, ze wystarczy i wiecej nie potrzeba.
B o g d a n napisał/a: | Tak sobie to tłumaczą tylko ci, którzy mają 10, czy 12Mpix. | to pisze ten, kto niedawno twierdzil, ze w swoim 5D i tak uzywa tylko 10Mpix.
Tego sie obawiam w nikonie ze moze zabraknac pikseli,totez gdyby wyszedl jego nastepca ten problem napewno by rozwiazal ?
hijax_pl - Czw 18 Lis, 2010
Raideur, a brakuje Ci teraz rozdzielczości?
kozidron - Czw 18 Lis, 2010
....widzę każdy chwali swoje
Raideur a myślałeś o jakiś konkretnych szkłach czy tylko rozpatrujesz zoomy 24-70?
hijax_pl napisał/a: | Raideur, a brakuje Ci teraz rozdzielczości? |
Dzis pewnie by nie zabraklo ,lecz kupie raczej na dluzszy czas ,dlatego wolalbym powiedzmy taki ktory w najblizszej przyszlosci tez okaze sie wystarczajacym .
Raideur a myślałeś o jakiś konkretnych szkłach czy tylko rozpatrujesz zoomy 24-70?[/quote]
Pierwszy zakup to bedzie napewno zoom 24-70,w dalszym czasie cos szerszego .
Zawracam wam glowe ale dla mnie najtrudniejszy wybor ,bo wiedzac ze zajmuja sie amatorsko i nie zarabiam na foto, totez nie planuje czestej zmiany sprzetu.
Wiec to co teraz zakupie zadecyduje co bede uzywal i napewno powiekszal kolekcje przez kolejne lata,wiec bedzie to system Nikona lub Canona.Lecz jak widac kazdy chwali swoje i ciezko o wypowiedzi bardziej bezstronne.
komor - Czw 18 Lis, 2010
Raideur, ale bezstronna wypowiedź też Ci już więcej nie pomoże, bo to Ty musisz zdecydować które cechy są dla Ciebie ważniejsze i potencjalnie jakie szkła i jaki rodzaj fotografii Cię interesuje. Na samym początku miałeś wypowiedź MM, który używa(ł) zarówno D700 jaki 5DII (nie wspominając o innych puszkach N i C) i podał Ci jakie są mocne strony tych aparatów. Napisał też zdaje się, że gdyby nie bagaż posiadanych szkieł to dziś „na goło” wybrałby D700.
cybertoman napisał/a: |
B o g d a n napisał/a: | Tak sobie to tłumaczą tylko ci, którzy mają 10, czy 12Mpix. | to pisze ten, kto niedawno twierdzil, ze w swoim 5D i tak uzywa tylko 10Mpix. | A dalej ten pisze, że: B o g d a n napisał/a: | W kontekście jakości, a zwłaszcza ostrości nowej optyki, która weszła i wchodzi na rynek, takie myślenie odchodzi do lamusa.
12Mpix to dziś nawet na cropie za mało. |
Ja nadal zdecydowaną większość zdjęć wykonuję na 10Mpix, ale proporcje zmieniły się wraz z wymianą kilku obiektywów. Przykładowo na starym 70-200/2.8L, czy 100-400L nie było sensu ustawiać 21Mpix (czy 15Mpix na 50D), na nowych konstrukcjach już tak.
Na nowych ostrych obiektywach mam zapasu rozdzielczości na tyle, że przykładowo dla 70-200/4L IS @ 200mm mogę zrobić w PC "zoom cyfrowy" ok. 3x - 4x i nadal otrzymuję dostatecznie ostre zdjęcie w wymiarze pocztówki lub 2Mpix do oglądania na TV. To tak, jakbym użył szkła o kątach jak 600 - 800mm. To oczywiście zastosowanie amatorskie, bo zawodowcom pewnie daje to możliwość wykonania lepszych wydruków wielkoformatowych.
I tylko tyle w tej materii chciałem przekazać Raideur.
Raideur,
po pierwsze zastanowiłbym się co fotografujesz, wybrałbym szkła- oferta może i jest podobna ale nie taka sama zależy od upodobań.
Pitolenie do amatora, który będzie odbijał do A4, że mu zabraknie rozdziałki jest poniżej pasa, może i jestem przy canonie ale głupot nie ma co opowiadać. Jak ktoś wie co robi to z d700 i a3 wyskubie a nawet więcej.
B o g d a n napisał/a: | bo zawodowcom pewnie daje to możliwość wykonania lepszych wydruków wielkoformatowych. |
zauważ, że Raideur dwa posty wyżej nakreślił swoje zawodowstwo.
MM dobrze zauważył, że af-u 5d2 trzeba się nauczyć.
a to po drugie
komor napisał/a: | Raideur, ale bezstronna wypowiedź też Ci już więcej nie pomoże, bo to Ty musisz zdecydować które cechy są dla Ciebie ważniejsze i potencjalnie jakie szkła i jaki rodzaj fotografii Cię interesuje. Na samym początku miałeś wypowiedź MM, który używa(ł) zarówno D700 jaki 5DII (nie wspominając o innych puszkach N i C) i podał Ci jakie są mocne strony tych aparatów. Napisał też zdaje się, że gdyby nie bagaż posiadanych szkieł to dziś „na goło” wybrałby D700. |
kozidron napisał/a: | zauważ, że Raideur dwa posty wyżej nakreślił swoje zawodowstwo. | Wiem, co napisał Raideur wyżej dlatego z a u w a ż, że ja dwa posty wyżej napisałem o swoim amatorskim zastosowaniu (wykorzystaniu), jak to nazwałeś "rozdziałki".
B o g d a n napisał/a: | jak to nazwałeś "rozdziałki". |
tak mówimy czasem w robocie jak robimy te duże wydruki jak to nazwałeś "profesjonalne"
cybertoman - Czw 18 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: | A dalej ten pisze, że: | jesli popelnilem jakis nietakt to przepraszam...
maput - Pią 19 Lis, 2010
Raideur napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Raideur, a brakuje Ci teraz rozdzielczości? |
Dzis pewnie by nie zabraklo ,lecz kupie raczej na dluzszy czas ,dlatego wolalbym powiedzmy taki ktory w najblizszej przyszlosci tez okaze sie wystarczajacym . |
A to z upływem czasu będziesz potrzebował coraz więcej pikseli ? Z reguły im ktoś więcej doświadczenia nabiera, tym mniej cropować w obróbce musi...
Luke_S - Pią 19 Lis, 2010
Duża ilość pikseli wcale nie musi służyć do cropowania. Dzięki niej mamy po prostu wyższą ilość detali na zdjęciach. Im ktoś więcej doświadczenia nabiera, tym bardziej może być zainteresowany takim rezultatem. Aczkolwiek nie jest powiedziane, że na pewno będzie...
hijax_pl - Pią 19 Lis, 2010
Luke_S napisał/a: | Duża ilość pikseli wcale nie musi służyć do cropowania. Dzięki niej mamy po prostu wyższą ilość detali na zdjęciach. | Dzięki czemu możemy cropować. Albo robić wydruk 2x3 w 100dpi i... nie widzieć szczegółów. Luke_S napisał/a: | Aczkolwiek nie jest powiedziane, że na pewno będzie... | W portrecie na ten przykład wcale nie jest pożądane widzieć każdą zmarszczkę, żyłkę, piega. Fakt - lepiej mieć ostrzej, ale później trzeba przez filtry przepuszczać specjalne, albo się bawić w zmiękczanie.
tkosiada - Pią 19 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Fakt - lepiej mieć ostrzej, ale później trzeba przez filtry przepuszczać specjalne, albo się bawić w zmiękczanie. |
Czyli kit 18-55 jest najlepszy
Paweł_G - Pią 19 Lis, 2010
Panowie komu brakuje rozdzielczości powinien zakupić to:
http://www.ononesoftware....perfect-resize/
wyjdzie taniej a tak samo skutecznie.
kozidron - Pią 19 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | W portrecie na ten przykład wcale nie jest pożądane widzieć każdą zmarszczkę, żyłkę, piega. Fakt - lepiej mieć ostrzej, ale później trzeba przez filtry przepuszczać specjalne, albo się bawić w zmiękczanie. |
następny as teraz jeszcze wyjdzie, że dobra "rozdzielczość" to wada bo trzeba zmiękczać
Panowie, kolega Raideur jest amatorem i wydaje mi się, że będzie dłubał odbitki do A3 a nikon D700 spokojnie da radę, moim zdaniem lepiej skupiłby się na szkłach, bo jeżeli misja ma się skończyć na 24-70 i 70-200 to wolałbym nikona, bo ten pierwszy zoom jest odrobinę lepszy w nikonie ale na pewno solidniej wykonany a o zaletach d700 nie wspominając.
kozidron napisał/a: | teraz jeszcze wyjdzie, że dobra "rozdzielczość" to wada bo trzeba zmiękczać | Można też zakupić filtr duto, szczególnie jak się ktoś jeszcze bawi w klisze
Raideur - Pią 19 Lis, 2010
Znalazlem D700 uzywany ,do tego chce zakupic nowy N24-70 . Moze jest ktos z warszawy bo wlasnie tam jest ten aparacik a ja niestety daleko mam do niej ,by gomoc ewentualnie obejrzec,a w gre raczej chodzi wysylka .
GoOrange - Pią 19 Lis, 2010
Raideur napisał/a: | Luke_S Pisze nastepca D700 ,gdyz pewnie uzupelni co niektore braki wzgledem 5D,a wtedy wybor stanie sie latwiejszy? Najbardziej mi zalezy na odwzorowaniu kolorow a co niektorzy pisze ze wlasnie 5D lepiej tutaj wypada? |
Dziś podczas pbrabiania fotek przypomniałem sobie o swoim byłym D700. Postanowiłem dziś powalczyć w Lightroomie 3 z tymi kolorami. Niestety poległem...
Może ktoś chce pokazać że da się?
Miniaturka poniżej a sam NEF TUTAJ
dr11 - Pią 19 Lis, 2010
Ale co się da? Kolory każdy ustawia jak sam widzi. Ja widzę akurat tak (ustawienia LR w EXIFie).
Ktoś inny może widzieć inaczej...
GoOrange,
ja nie wiem w czym rzecz, ja to widzę trochę inaczej niż dr11(tak skóra mi się wydaje bardziej naturalna) , - no i GoOrange, nie rozumiem na czym poległeś ... ?
d700
Ps. GoOrange, (jak chcesz full size podlinkuję albo wyślę mailem a jak chcesz, żeby sympatyczna Pani miała wąsy- dorysuję, jak chcesz żeby kolorki były inne mogę zmienić, płotek może być różowy wszystko wedle upodobań a wszystko w 3minuty )
GoOrange napisał/a: | Może ktoś chce pokazać że da się? |
Co chcesz powiedzieć? O co zapytać? Czy ktoś umie wywoływać RAWy? Wie co to profil aparatu, balans bieli?
o matko z córką hijax_pl ale żeś mydline wyprodukował
dr11 - Pią 19 Lis, 2010
kozidron, moja propozycja może być wysoce niedoskonała, bo laptopem się posługuję Gamut ma na poziomie komórki
dr11 napisał/a: | kozidron, moja propozycja może być wysoce niedoskonała, bo laptopem się posługuję Gamut ma na poziomie komórki |
Twoja i tak jest wporzo,u kolegi hijax_pl- jest zaprzeczeniem, że z tej puszki da się coś wycisnąć
edit.
o u hijax_pl link się zmienił po edicie - zerknę teraz
kozidron napisał/a: | u hijax_pl link się zmienił po edicie - zerknę teraz | Przerzuciłem tylko jako załącznik
kozidron napisał/a: | jest zaprzeczeniem, że z tej puszki da się coś wycisnąć | Bo?
Wole ciut cieplejszy odcień. Nie lubię skóry martwej a'la zombie
sigmiarz - Pią 19 Lis, 2010
Raideur napisał/a: | Znalazlem D700 uzywany | gdzie znalazłeś ? muszę się tam pokręcić, może też znajdę..
kozidron, trochę trupio Ci wyszła ta pani, fakt, nie jest najmłodsza ale bez przesady ..
bo w tym przypadku skóra jest różowa jak u prosiaczka ale nie zmieniajmy tematu, kolega GoOrange, szuka dziury w całym.
Ja mam takie pytanie do kolegi GoOrange, w takim razie z jakiej puszki kolory są prawidłowe ....?
sigmiarz napisał/a: | fakt, nie jest najmłodsza ale bez przesady .. | Na pewno nie w wieku kiedy warto wyostrzać zmarszczki - wręcz odwrotnie kozidron napisał/a: | w tym przypadku skóra jest różowa jak u prosiaczka | Różowa? A masz skalibrowany ekran?
kozidron napisał/a: | w takim razie z jakiej puszki kolory są prawidłowe .. | Pewnie Oly
hijax_pl napisał/a: | Różowa? A masz skalibrowany ekran? |
masz ale jakiś czas temu, z tym że jutro kukne w robocie(tam zeszły tydzień) jeszcze , bo jak to mówią jak dwie muchy mają podobnie trzecia może się mylić więc nie wykluczam, że jestem w błędzie
hijax_pl napisał/a: | Pewnie Oly |
ale i tak to muszę usłyszeć/przeczytać od GoOrange osobiście
Chyba nie zauwazyliscie mojego ostatniego posta ,albogo az tak bardzo ignorujecie?!
dr11 - Pią 19 Lis, 2010
Raideur, jeśli nikt z piszących nie odpowiada twierdząco na zadane przez Ciebie pytanie, to ja bym się zastanowił na Twoim miejscu nad powodem, że owe osoby nie są z Warszawy lub/i nie mogłyby odebrać puszki osobiście
Na tylu forumowiczych napewno jest jakis mily i uczynny z warszawy ?;)
Z Canona kolory są lepsze, albo "prostsze w obróbce", przed D700 miałem 40D a teraz mam 50D i od czasu do czasu dostęp do 5DMKII. Lightroom, monitor i ręka ta sama, szybciej osiągam zamierzony efekt.
Wasze wyniki nie różnią się niczym od moich i są jednym słowem mówiąc do du..! Trup, prosiak, mydło... tak w skrócie...
B o g d a n - Pią 19 Lis, 2010
GoOrange napisał/a: | przed D700 miałem 40D a teraz mam 50D |
I powrócił "syn marnotrawny".
GoOrange napisał/a: | Wasze wyniki nie różnią się niczym od moich | Naprawdę? GoOrange napisał/a: | i są jednym słowem mówiąc do du.. | Hm.. to dość śmiałe stwierdzenie, jako że nie znamy ani tej Pani, ani warunków w jakich zdjęcie zostało zrobione. A nie chce mi się instalować dema CaptureNX, żeby zobaczyć jak wygląda JPG z puszki, który widziałeś na ekranie... GoOrange napisał/a: | mydło.. | Jeśli sobie Pani życzy bez problemu mogę zdjąć wygładzenie skóry, a nawet podkreślić to, co moim zdaniem podkreślane być nie powinno.
B o g d a n napisał/a: | GoOrange napisał/a: | przed D700 miałem 40D a teraz mam 50D |
I powrócił "syn marnotrawny". |
W sumie to rzeczywiście tak to wygląda
może ktoś ma 5d i d700, taki portret z dwóch puszek w tym samym miejscu czasie i świetle to byłoby coś!
hijax_pl napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Wasze wyniki nie różnią się niczym od moich | Naprawdę? GoOrange napisał/a: | i są jednym słowem mówiąc do du.. | Hm.. to dość śmiałe stwierdzenie, jako że nie znamy ani tej Pani, ani warunków w jakich zdjęcie zostało zrobione. A nie chce mi się instalować dema CaptureNX, żeby zobaczyć jak wygląda JPG z puszki, który widziałeś na ekranie... GoOrange napisał/a: | mydło.. | Jeśli sobie Pani życzy bez problemu mogę zdjąć wygładzenie skóry, a nawet podkreślić to, co moim zdaniem podkreślane być nie powinno. |
Problem w tym że ja takich rozterek z plikami miałem sporo, miałem też NX2 i powiem tak że rozpiętość tego co otrzymywałem była tak duża że odechciało mi się.
Na wiosnę kupię następcę 5DMK2 albo jegoż samego i wtedy zobaczę efekty w dłuższej perspektywie.
Canon 5d mkII iso200
Nikon d3s iso200
d3s to nie d700, ale zawsze coś
[ Dodano: Pią 19 Lis, 2010 22:07 ]
niestety inaczej naświetlone, każdy może samodzielnie sobie rozjaśnić.. ale canon wydaje się chłodniejszy, tu są wyższe iso http://www.flickr.com/pho...57623083808294/
Ja mam jeszcze to:
A w kwestii rozdzielczości link http://www.flickr.com/pho...in/photostream/
cybertoman - Pią 19 Lis, 2010
A mnie tak wyszlo
Luke_S - Pią 19 Lis, 2010
sigmiarz napisał/a: | Canon 5d mkII iso200
Obrazek
Nikon d3s iso200
Obrazek
d3s to nie d700, ale zawsze coś |
Canon ma inny pomiar światła. Nikon w trybie matrycowym dąży do jak najlepszego oddania świateł, nawet jeśli jest ich w kadrze stosunkowo mało. Z kolei w Canonie tryb matrycowy (nazwany trybem wielosegmentowym) skupia się na tym, aby jak najlepiej naświetlić obszar, na który skierowany jest aktywny punkt AF. Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje zady i walety. Jedno i drugie da się z dobrym skutkiem używać, jeśli tylko zrozumie się zasadę ich działania.
albo jeszcze to http://www.dpnotes.com/ca...-d700-compared/
Usjwo - Sob 20 Lis, 2010
hijax_pl twoj przyplad to nie byl raczej na wierne oddanie szczegolow i kolorow. To przyklad ze nie trzeba używac mniej pixeli i kiepskiego obiektywu, a szczegoly mozna w postprocesie zgubic
hijax_pl - Sob 20 Lis, 2010
Proszę bardzo - bez zmiękczania. Lepiej?
sigmiarz - Sob 20 Lis, 2010
dorzucam trochę miejskich pejzaży http://www.flickr.com/photos/-dirac-/ z d700
i trochę street photo (i nie tylko) http://www.flickr.com/pho.../tags/5dmarkii/
z 5d mark II
Raideur - Sob 20 Lis, 2010
A wie ktos o co chodzi z obiektywem N24-70 ,wczoraj widzialem pare filmow na youtube ktore pokazuja ze jakies dziwne dzwieki z niego wychodza i ze niby jest nieszczelny ?
http://www.youtube.com/watch?v=dhEZssWmAsM
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Nie każdy wpuszcza światło przez okienko. A jak już wpuszcza to efekt nie jest taki straszny - tak na prawdę widoczne jest jeśli się błyśnie lampą błyskową w szybkę.
http://www.youtube.com/watch?v=A_pg61K-efg
I mimo, że ten efekt naprawdę trudno uzyskać w normalnym użytkowaniu (sam bezowocnie próbowałem wymusić to zachowanie na kilku modelach) Nikon wprowadził poprawkę w nowszych modelach - po prostu element z nadrukowaną skalą odległości jest szerszy
Co do dźwięku silnika AF - ewidentna usterka.
sigmiarz - Sob 20 Lis, 2010
a to moja wersja
[ Dodano: Sob 20 Lis, 2010 11:33 ]
materiał wyjściowy był bardzo ok, właściwie mogłem nie ruszać, nie widzę żadnego problemu z kolorami w d700
Raideur - Sob 20 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Co do dźwięku silnika AF - ewidentna usterka. |
Mam nadzieje ze usterka bo troszke jednak kosztuje ?
Raideur, w sumie przy różnych okazjach miałem kilka tych szkiełek w rękach. W żadnym z nich dźwięk AF nie wydał mi się dziwny czy teź zwrócił moją uwagę...
kozidron - Sob 20 Lis, 2010
GoOrange napisał/a: | Wasze wyniki nie różnią się niczym od moich i są jednym słowem mówiąc do du..! Trup, prosiak, mydło... tak w skrócie... |
GoOrange,
........i wszystko jasne, pleciesz głupoty - z tym rawem można powalczyć i zabrać się do niego na wiele sposobów, co udowodnili ci Panowie dalej, jak u hijax_pl z 7:49
czy nawet wersja cybertoman'a.
GoOrange, może twoje rozczarowanie z d700 wynika z tego, że nie ma tam "pełnego trybu auto" i sobie nie radziłeś
GoOrange - Nie 21 Lis, 2010
kozidron napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Wasze wyniki nie różnią się niczym od moich i są jednym słowem mówiąc do du..! Trup, prosiak, mydło... tak w skrócie... |
GoOrange,
........i wszystko jasne, pleciesz głupoty - z tym rawem można powalczyć i zabrać się do niego na wiele sposobów, co udowodnili ci Panowie dalej, jak u hijax_pl z 7:49
czy nawet wersja cybertoman'a.
GoOrange, może twoje rozczarowanie z d700 wynika z tego, że nie ma tam "pełnego trybu auto" i sobie nie radziłeś |
Nie wiem po co takie teksty, skoro akurat Twój "efekt" jest zdecydowanie najgorszy!
Jasno powiedziałem że chodzi o to żeby rozwiązywać takie kwestie raz, dwa, trzy a nie w 10, 15 czy tym bardziej 60 min. Z Canonem mam mniej trudnych plików i szybciej / łatwiej mi się je obrabia. Gust co do wyniku ma tu z pewnością niebagatelne znaczenie ale tak się składa że całe moje otoczenie też woli wyniki z Canona...
W zdecydowanej większości przypadków używam pełnego trybu manualnego.
Przestańcie wmawiać mi i innym, zakrzykując i zasypując czapkami kwestię specyficznych kolorów z tych puszek.
Poniżej plik z dzisiaj, pochmurno, warunki podobne (o ile dobrze pamiętam). Z tym zdecydowanie łatwiej walczyć.
d.prowadzisz - Nie 21 Lis, 2010
A ten "efekt"?
Może wystarczy prawidłowo obrobić? Miałeś super puszkę a miałczysz tu, że Ci źle..
MM - Nie 21 Lis, 2010
To może ja podsumuję te kwestie z mojego punktu widzenia.
Po pierwsze faktycznie dużo łatwiej obrabia mi się pliki z Canona i z mojego punktu widzenia są one dużo bardziej elastyczne. Mam tutaj na myśli pliki zrobione w ciężkich warunkach oświetleniowych i na raczej wyższych czułościach.
Po drugie jest prawdą, że typ aparatu i jego kolory nie stanowią wielkiego problemu w rękach bardzo sprawnego specjalisty od obróbki zdjęć.
Trzeba tylko pamiętać, że nie każdy jest biegły w takiej obróbce i nie każdego zadowoli dobry wynik bo może oczekuje wyniku wybitnego. Nie piszcie też, że taka obróbka jest szalenie łatwa bo nie jest. Na domiar złego nie każdy chce spędzać mnóstwa czasu nad plikami i niektórzy wolą robić zdjęcia niż siedzieć przy komputerze. Jednym słowem to co dla grafika nie będzie jakimkolwiek problemem może być problemem dla fotografa bo tego ostatniego bardziej interesuje kompozycja, pomysł na kadr, naświetlenie niż nudne obrabianie, profilowanie, przetwarzanie...
MM napisał/a: | To może ja podsumuję te kwestie z mojego punktu widzenia.
Po pierwsze faktycznie dużo łatwiej obrabia mi się pliki z Canona i z mojego punktu widzenia są one dużo bardziej elastyczne. Mam tutaj na myśli pliki zrobione w ciężkich warunkach oświetleniowych i na raczej wyższych czułościach.
Po drugie jest prawdą, że typ aparatu i jego kolory nie stanowią wielkiego problemu w rękach bardzo sprawnego specjalisty od obróbki zdjęć.
Trzeba tylko pamiętać, że nie każdy jest biegły w takiej obróbce i nie każdego zadowoli dobry wynik bo może oczekuje wyniku wybitnego. Nie piszcie też, że taka obróbka jest szalenie łatwa bo nie jest. Na domiar złego nie każdy chce spędzać mnóstwa czasu nad plikami i niektórzy wolą robić zdjęcia niż siedzieć przy komputerze. Jednym słowem to co dla grafika nie będzie jakimkolwiek problemem może być problemem dla fotografa bo tego ostatniego bardziej interesuje kompozycja, pomysł na kadr, naświetlenie niż nudne obrabianie, profilowanie, przetwarzanie... |
Pod tym podpisuję się obiema rękami... Może poza tym że "wybitne" kadry lubię dopieszczać a czasem wręcz wracam do nich kilka razy.
Inna sprawa że dobre zdjęcie po kilku minutach już jest na 95% gotowe, reszta to dłubanie i poprawianie dobrego.
kozidron - Nie 21 Lis, 2010
d.prowadzisz napisał/a: | Może wystarczy prawidłowo obrobić? Miałeś super puszkę a miałczysz tu, że Ci źle..
|
i w tym cały problem, to nie jest miałczenie, to jest płacz, najłatwiej zawsze jest zwalić winę na sprzęt a tego rawa można sobie obrobić na 100 sposobów od trupio bladego do słodkiego różu i to w 3 minuty.
1.
2.
3.
GoOrange
Czy ty naprawdę myślisz, że ktos poświęciłby tyle czasu (60minut) na twojego rawa, lepiej jest zwalić winę na sprzęt niż wziąć sie porządnie do roboty.
GoOrange napisał/a: | Twój "efekt" jest zdecydowanie najgorszy! |
twoje marudznie jest zdecydowanie najgorsze a o szukaniu dziury w całym nie wspomnę
MM napisał/a: | Jednym słowem to co dla grafika nie będzie jakimkolwiek problemem może być problemem dla fotografa bo tego ostatniego bardziej interesuje kompozycja, pomysł na kadr, naświetlenie niż nudne obrabianie, profilowanie, przetwarzanie... |
MM hehe, tego jeszcze nie widziałem muszę zapamiętam sobie jak tłumaczysz leniwość i malkontenctwo -to raz a dwa nie trzeba być grafikiem żeby ruszyć parę suwaków
AM - Nie 21 Lis, 2010
No prosze, a ja zawsze mam problemy jak musze obrabiac pliki z 5DII zaraz po tym jak obrabialem z a900.
MM - Nie 21 Lis, 2010
kozidron napisał/a: | muszę zapamiętam sobie jak tłumaczysz leniwość i malkontenctwo -to raz a dwa nie trzeba być grafikiem żeby ruszyć parę suwaków |
Malkontenctwo i pare suwaków? Parę suwaków to jest akurat amatorszczyzna a nie obróbka.
Jak chcesz być dobry to trzeba naprawdę dużo umieć a nie każdy musi być specem od obróbki choć efekt chciałby mieć znakomity. Na moich półkach leży ponad 20 książek do PS-a i generalnie obróbki i co z tego? Myślisz, że jestem w stanie to opanować? Jak czegoś potrzebuję to po nie sięgam i szukam czegoś, ale w głowie tego wszystkiego nie mam. To nie jest cel mojego życia. Grafik z tego żyje, fascynat ma do tego głowę. Ja obróbkę czegoś więcej niż "kilka suwaków" traktuję jako przykry obowiązek i radości mi to nie sprawia.
MM napisał/a: | Malkontenctwo i pare suwaków? Parę suwaków to jest akurat amatorszczyzna a nie obróbka.
Jak chcesz być dobry to trzeba naprawdę dużo umieć a nie każdy musi być specem od obróbki choć efekt chciałby mieć znakomity. Na moich półkach leży ponad 20 książek do PS-a i generalnie obróbki i co z tego? Myślisz, że jestem w stanie to opanować? Jak czegoś potrzebuję to po nie sięgam i szukam czegoś, ale w głowie tego wszystkiego nie mam. To nie jest cel mojego życia. Grafik z tego żyje, fascynat ma do tego głowę. Ja obróbkę czegoś więcej niż "kilka suwaków" traktuję jako przykry obowiązek i radości mi to nie sprawia. |
nie rób z tego filozofii kolego, ja z tego żyje a potrafię zarżnąć temat , rozmawiamy o czymś innym - przypominam o tym, że ktoś szuka dziury w całym
moronica - Nie 21 Lis, 2010
ja sobie mysle, ze o ile ktos nie jest profesjonalista (zarowno w sensie zawodowym jak i umiejetnosci) i nie posiada jakichs naprawde specyficznych i wysrubowanych wymagan to od pewnego pulapu sprzetowego za niedoskonale wyniki nie nalezy winic sprzetu. nalezy sobie zadac pytanie, czy mozliwosci osoby operujacej aparatem juz przerosly mozliwosci samego aparatu (znaczy sie, czy pelen potencjal aparatu jest wykorzystywany) czy jeszcze nie. jesli nie to nie ma o czym dyskutowac
Jasne, zawsze można z "byle czego" zrobić super fotkę a raczej grafikę, Pan grafik z tego żyje więc im to trudniejsze tym konto grubsze i życie łatwiejsze...
Ja wiem co widzę a widzę że prościej i szybciej w kwestii koloru obrabia mi się pliki z Canona (40D, 50D, 5DMKII) niż z Nikona (D700) i choćby nie wiem jak Pan grafik tu pianę bił o szukaniu dziury w całym to ja swoje wiem.
[ Dodano: Nie 21 Lis, 2010 15:58 ]
moronica napisał/a: | ja sobie mysle, ze o ile ktos nie jest profesjonalista (zarowno w sensie zawodowym jak i umiejetnosci) i nie posiada jakichs naprawde specyficznych i wysrubowanych wymagan to od pewnego pulapu sprzetowego za niedoskonale wyniki nie nalezy winic sprzetu. nalezy sobie zadac pytanie, czy mozliwosci osoby operujacej aparatem juz przerosly mozliwosci samego aparatu (znaczy sie, czy pelen potencjal aparatu jest wykorzystywany) czy jeszcze nie. jesli nie to nie ma o czym dyskutowac |
Pełen potencjał aparatu z pewnością nie został wykorzystany ale to raczej kwestia tego ile dostałem od Nikona a czego w tym sprzęcie potrzebowałem. Pewnych zalet tego aparatu nigdy nie potrzebowałem po prostu.
Właśnie szybkiego AF nie potrzebowałem a obrazowania i owszem, poszedłem w D700 bo miałem dużo szerszy dostęp do profi szkieł Nikona.
GoOrange napisał/a: | Ja wiem co widzę a widzę że prościej i szybciej w kwestii koloru obrabia mi się pliki z Canona (40D, 50D, 5DMKII) niż z Nikona (D700) i choćby nie wiem jak Pan grafik tu pianę bił o szukaniu dziury w całym to ja swoje wiem. |
kolego GoOrange ja naprawdę korzystam z canonów i nie widzę różnicy (no dobra widzę ale nie tam gdzie TY) w trudności do dochodzenia do jakiegoś celu.
Rzecz w tym, że ja do Twojego tematu podszedłem na odwal (jak widać, 3 min.). Chce Ci tylko powiedzieć, żebyś przestał zwalać winę na sprzęt i wziął się do roboty, fotografia nie kończy się na naciśnięciu spustu.
kozidron napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Ja wiem co widzę a widzę że prościej i szybciej w kwestii koloru obrabia mi się pliki z Canona (40D, 50D, 5DMKII) niż z Nikona (D700) i choćby nie wiem jak Pan grafik tu pianę bił o szukaniu dziury w całym to ja swoje wiem. |
kolego GoOrange ja naprawdę korzystam z canonów i nie widzę różnicy (no dobra widzę ale nie tam gdzie TY) w trudności do dochodzenia do jakiegoś celu.
Rzecz w tym, że ja do Twojego tematu podszedłem na odwal (jak widać, 3 min.). Chce Ci tylko powiedzieć, żebyś przestał zwalać winę na sprzęt i wziął się do roboty, fotografia nie kończy się na naciśnięciu spustu. |
Jasne, tylko ja z racji ilości czasu jaki mogę poświecić na fotografię chcę jak najwięcej wyłuskać na samo fotografowanie, jeśli jest taka szansa żeby odwracać te proporcje w kierunku dla mnie korzystnym to nie omieszkam z tego skorzystać.
Wiem że obróbka jest nieodzowną częścią fotografii.
Jeśli tylko kiedyś uznam że większą radochę daje mi Nikon, Sony, Pentax czy znów Olympus czy też cokolwiek innego to też nie będzie problemu...
W ogóle to przepraszam za ton, przecież to tylko wymiana poglądów...
Raideur - Nie 21 Lis, 2010
Koledzy ,kolezanki
Wiec na moje myslenie amatora , jesli dobrze zrozumialem zeby miec lepsze jakosciowo (wizualnie) zdjecia bez obrobki , to lepiej uzywac do tego sprzetu canona-a ,tzn w kazdym badz razie da lepsze wyniki niz bym zrobil to samo zdjecie nikon-em ?
hijax_pl - Nie 21 Lis, 2010
GoOrange, rozumiem, że brakuje ci zakładu fotograficznego gdzie można było iść z rolką wyciągniętej z aparatu kliszy i powiedzieć: "Pan mi zrobi na papierze..".
Lightroom/ACR to właśnie taki program a'la zakład foto (Darkroom ).
Grafik nic w nim nie zrobi - będzie potrzebował co najmniej Photoshopa Elementsa.
W LR/ACR poprzesuwanie paru suwaków to nie jest jakaś wiedza tajemna. Ktoś chce więcej? Pędzel korekcji w LR naprawdę potrafi czynić cuda. Ale nie nazywajmy tego obróbką - to po prostu proces wywoływania i korygowania RAWa - nic więcej.
Dlaczego tyle się słyszy, że Nikona ciężej obrobić w LR? Bo Nikon informacji o wektorze kolorów nie upublicznia - są zaszyfrowane i osadzone w NEF. I mimo, że sam algorytm szyfrowania już został złamany, tylko CaptureNX, czyli oficjalna wywoływarka Nikona jest w stanie poprawnie wywołać bez interakcji z uzytkownikiem. Taki LR, BiblePro czy inne nie czytają tych danych ze względów licencyjnych. Zatem trzeba sobie profile wgrać do LR, a są na necie dostępne, przygotowane przez fascynatów profile dla D700. Albo nawet zrobić te profile samemu (np używając ColorChecker Passport).
Pomijając kwestie transmisji obiektywów i różnic w filtrach RGB na matrycy w końcu to z fizycznego punktu widzenia ten sam proces rejestracji światła. Nie ma znaczenia czy zdjęcie będzie robione Canonen, Nikonen, Pentaxem, Olympusem, Sony itd. Różnice są, ale w parametrach wbudowanej wywoływarki w tych korpusach. Jednemu bardziej podchodzą JPGi z puszki Canona innemu Nikona, a jeszcze innemu Olka.
A tak na prawdę najlepsze JPGi wypluwa puszka która.. nie udostępnia RAWa (czyli większość kompaktów). Dlaczego? Bo mając RAWa do dyspozycji zawsze, podkreślam jeszcze raz: ZAWSZE da się lepiej wywołać!
Balans bieli, krzywą tonalną, profil przetwarzania kolorów aparat dobiera baaardzo zgrubnie, choć w zdecydowanej ilości przypadków daje to całkiem niezłe rezultaty problem zaczyna się wtedy kiedy to JA robię zdjęcie i kiedy to właśnie MNIE interesuje konkretny rezultat. Wtedy to JA muszę zadbać o wywołanie RAWa.
I robić tak z każdym zdjęciem, lub jeśli jest ich masa a czasu mało - mieć możliwość wyregulowania wywoływarki w puszce, czyli zdefiniowanie własnego profilu przetwarzania kolorów lub ustawienie presetu w LR przypisywanego AUTOMATYCZNIE każdemu importowanemu zdjęciu.
Kiedy puszka nie umożliwia takich regulacji, a użytkownik nie ma czasu się bawić w LR lub też nie potrafi używać/skonfigurować puszki/LR - narzekanie jest czystym malkontenctwem.
Tylko na miłość Boską nie mówmy, że kolor w puszcze X jest lepszy! To nie KOLOR - to JPG!
Raideur napisał/a: | Wiec na moje myslenie amatora , jesli dobrze zrozumialem zeby miec lepsze jakosciowo (wizualnie) zdjecia bez obrobki , to lepiej uzywac do tego sprzetu canona-a ,tzn w kazdym badz razie da lepsze wyniki niz bym zrobil to samo zdjecie nikon-em ? |
nie
AM - Nie 21 Lis, 2010
Raideur napisał/a: | Wiec na moje myslenie amatora , jesli dobrze zrozumialem zeby miec lepsze jakosciowo (wizualnie) zdjecia bez obrobki , to lepiej uzywac do tego sprzetu canona-a ,tzn w kazdym badz razie da lepsze wyniki niz bym zrobil to samo zdjecie nikon-em ? |
Taki poglad jest powielany na tym forum. Na innych - i to "niezaleznych" sprzetowo pojawiaja sie inne. Na fredmiranda/alt na przyklad Canon jest podawany jako posiadajacy najgorsze kolory.
Czynnikiem sa rowniez obiektywy, workflow i warunki oswietleniowe. Przeskalowane przez przyzwyczajenia i doswiadczenia uzytkownika powoduja, ze ogolna ocena jest niemozliwa.
Raideur napisał/a: | Wiec na moje myslenie amatora , jesli dobrze zrozumialem zeby miec lepsze jakosciowo (wizualnie) zdjecia bez obrobki | Żle zrozumiałeś. Jak Ci się żyje z D90?
Raideur, nie daj się wpuścić w maliny, że przesuwanie paru suwaczków to jakaś wiedza tajemna, owszem przy każdej obróbce rawa trzeba co nieco wiedzieć ale sugerowanie, że jedne rawy obrabia się wybitnie trudniej od drugich to bajka na resorach (mam oczywiście na mysli różnice między puszkami a nie róznice między sceną z dobrym swiatłem a jakąś ciemną masakrą z koncertu gdzie miesza się oświetlenie)
sigmiarz - Nie 21 Lis, 2010
GoOrange, ten tiff/nef ktory byl tu zamieszczony nie wymagał obróki pod względem kolorów, jeśli według Ciebie bylo coś z nim nie tak, to albo oczy (okulista) albo monitor (kalibrator) i dla mnie z tym co napisałem mozna zamknąć temat.
Jeśli na wielu forach powielane są stereotypy związane z kolorami to znaczy że coś na rzeczy jest. Nawet jeśli jest to związane z brakiem zaawansowania w użytkowaniu sprzętu, to tak naprawdę wole skierować swoje zasoby na naukę tego czego żaden sprzęt mi nie da. To co mogę osiągnąć tylko przez odpowiedni dla mnie dobór sprzętu załatwiam w ten sposób.
Gdyby się uprzeć to tak naprawdę 80% ludzi zmieniających system może osiągać to do czego dąży wraz ze zmianą systemu na pierwotnym sprzęcie.
Luke_S - Nie 21 Lis, 2010
sigmiarz napisał/a: | GoOrange, ten tiff/nef ktory byl tu zamieszczony nie wymagał obróki pod względem kolorów, jeśli według Ciebie bylo coś z nim nie tak, to albo oczy (okulista) albo monitor (kalibrator) i dla mnie z tym co napisałem mozna zamknąć temat. |
Według mnie też było wszystko ok z tym zdjęciem.
Luke_S napisał/a: | sigmiarz napisał/a: | GoOrange, ten tiff/nef ktory byl tu zamieszczony nie wymagał obróki pod względem kolorów, jeśli według Ciebie bylo coś z nim nie tak, to albo oczy (okulista) albo monitor (kalibrator) i dla mnie z tym co napisałem mozna zamknąć temat. |
Według mnie też było wszystko ok z tym zdjęciem. |
Więc może tu jest pies pogrzebany, ja oczekuję czegoś innego po sprzęcie.
Kiedyś na forum nikona czytałem wypowiedź niejakiego Pana Trzcionki, który dość jednoznacznie wypowiedział się na temat jakości i kolorów Canona i Nikona a używa(ł) obu systemów. Naprawdę nie wiem kogo chcecie przekonać, ja sam już się przekonałem.
Pierwszy z brzegu, może niezbyt szczegółowo ale wyszukany na szybko i o kolorze mowa, odpowiedź nr 4:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=66073
GoOrange napisał/a: | Jeśli na wielu forach powielane są stereotypy związane z kolorami to znaczy że coś na rzeczy jest | Tak. Ale nie ma to nic wspólnego z puszkami. Myślę, że to efekt podobny do "mody na lustrzankę": chce mieć lustro, puszka ma to i tamto robić sama, obrazki mają mi się podobać. GoOrange napisał/a: | Nawet jeśli jest to związane z brakiem zaawansowania w użytkowaniu sprzętu, to tak naprawdę wole skierować swoje zasoby na naukę tego czego żaden sprzęt mi nie da | Hm... czyli nie interesuje Cię kontrolowanie sytuacji? Czekamy na aparaty z superaśnym, wszystkowiedzącym i w pełni zadowalającym każdego użytkownika trybem Full Auto? GoOrange napisał/a: | To co mogę osiągnąć tylko przez odpowiedni dla mnie dobór sprzętu załatwiam w ten sposób | Można zmienić puszkę, ba - nawet cały system. Wujek Google podpowiada, że są ludzie, którzy w LR wgrali sobie profile kolorystyczne robiące z D700 5D i vice versa i - co pewnie niemożliwe - są zadowoleni z efektów GoOrange napisał/a: | Gdyby się uprzeć to tak naprawdę 80% ludzi zmieniających system może osiągać to do czego dąży wraz ze zmianą systemu na pierwotnym sprzęcie. | Rozsądną zmianą jest poszukiwanie lepszego AF z jednoczesnym bólem rozstania z ulubionym szkłem. Lub też zmiana systemu dla jednego, superaśnego szkła.
Zmieniać dla samej zmiany nie można zabronić nikomu - tylko to niczego nie dowodzi...
hijax_pl, ale przecież ja o tym mówię. Minimum wysiłku, maksimum osiągnięć. Przecież WB i profile rozwiązują prawie cały problem, sęk w tym że jak mam dostosowywać D700 5DMKII to czy nie lepiej było kupić od razu 5DMKII
Luke_S - Nie 21 Lis, 2010
GoOrange napisał/a: | Naprawdę nie wiem kogo chcecie przekonać... |
Ja nikogo nie próbuję do niczego przekonywać. Sam używam teraz Canona, ale nie z powodu kolorów, które dla mnie nigdy nie były problemem w żadnej puszce. I tak żeby uzyskać interesujące mnie kolory, muszę je mniej lub bardziej podkręcić w postprodukcji, często innym sposobem dla każdego wybranego kanału. Kolory prosto z puszki, oczywiście w rawach, są dla mnie tak samo nudne w Canonie, jak i w Nikonie czy Olympusie. I w każdym przypadku jestem w stanie takim samym nakładem pracy sprawić, aby barwy te stały się ciekawsze. Nie mówiąc już o tym, że interpretacja kolorów z rawów w dużej mierze zależy od softu, jakie używasz do ich wołania.
GoOrange, Profile i WB to pikuś przy różnicach funkcjonalnych między tymi puszkami. No ale jeśli AFu i CLS nie używasz to pewnie. Masz rację. Tylko nie mów o swoich subiektywnych odczuciach dotyczących kolorów, opierając się na domyślnych ustawieniach aparatów. Albo mów, ale wyraźnie zaznaczaj, że to Twoje zdanie, oraz, że da się tym sterować, po to są te czy inne ustawienia w puszce.
cybertoman - Nie 21 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Hm... czyli nie interesuje Cię kontrolowanie sytuacji? | kontrolowanie sytuacji samo w sobie nie jest zadna wartoscia - nie byles obecny podczas lakierowania Twojego autka a i tak wyszlo calkiem niezle. Masz cos przeciwko funkcjonujacemu FullAuto? Np. FullAutoWB, ktory nigdy sie nie myli? Ja biore z miejsca a fotografowanie szarych karteczek oddam bez zalu.
sigmiarz - Nie 21 Lis, 2010
To juz bylo powtórzone tysiąc razy na tym forum, na cyberfoto, na canonboard.. i gdzie tylko mozna.. d700 vs. 5d mkII nie wkolorach szukać różnić, między tymi puszkami jest sporo różnić ktorych nie da sie zmienic wgrywajac profil, rozmiar matrycy, af (nawet jeśli trzeba się go uczyć), filmowanie, jakosc uszczelnień, obiektywy w obu systemach, ich ceny, kierunek rozwoju systemów.
Nie wiem co lepsze rawy ktore w tifach zmiazdza dysk i af ktorego trzeba sie uczyc, czy wrzucenie profilu i obejście się brakiem funkcji video.
Dodam ze jak widać w załączonym w wątku nefie, d700 pomimo malej matrycy na niskim iso obrazek uzyteczny na powiększeniu 100% w 5dII juz tak milo nie jest.
Ja jednak wolałbym pixele na ktorych rzeczywiście coś jest, szumy w wysokich iso tez lepsze / czystsze z nikona, takimi rzeczami bym sie kierowal.
cybertoman napisał/a: | Np. FullAutoWB, ktory nigdy sie nie myli? Ja biore z miejsca a fotografowanie szarych karteczek oddam bez zalu. | Tak. Ja też, ale... o ile faktycznie WB będzie generowany w zgodzie z kolorystyką głównego iluminanta, tylko jak to zrobić analizując dane z matrycy?
cybertoman - Nie 21 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | tylko jak to zrobić | tak jak oko...
cybertoman, ale to nie oko - to mózg przecież... I też w ograniczonym zakresie
Baza wiedzy, doświadczenie, tego typu sprawy...
B o g d a n - Nie 21 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | GoOrange, Profile i WB to pikuś przy różnicach funkcjonalnych między tymi puszkami. No ale jeśli AFu i CLS nie używasz to pewnie. Masz rację. Tylko nie mów o swoich subiektywnych odczuciach dotyczących kolorów, opierając się na domyślnych ustawieniach aparatów. Albo mów, ale wyraźnie zaznaczaj, że to Twoje zdanie, oraz, że da się tym sterować, po to są te czy inne ustawienia w puszce. | A co w 5DMkII programowo AF jest wyłączony? Nie można go używać, czy co? Nie przesadzaj proszę.
Jeśli chodzi o sterowanie lampami, to owszem 5D tego nie ma, bo ..... z zasady nie ma lampy wbudowanej.
Podobnie zresztą jak wszystkie inne zaawansowane aparaty Canona 1D, 1Ds, czy Nikona 3Ds, 3Dx.
Jeszcze chwilę temu na tym forum w tym i innym wątku pisałeś, że dla Nikona trzeba sobie porobić profile dla LR, a tu nagle da się ustawieniami "w puszce"?
hijax_pl bądź konsekwentny.
B o g d a n napisał/a: | A co w 5DMkII programowo AF jest wyłączony? Nie można go używać, czy co? Nie przesadzaj proszę. | No dobra, zagalopowałem się. Jednak różnice w AF między 5Dmk2 i D700 są.. hm jakby to delikatnie określić. No nic - pozostanie niedopowiedzenie
B o g d a n napisał/a: | Jeśli chodzi o sterowanie lampami | CLS to nie jest sterowanie lampami. B o g d a n napisał/a: | Podobnie zresztą jak wszystkie inne zaawansowane aparaty Canona 1D, 1Ds, czy Nikona 3Ds, 3Dx. | Tak, jednak D3(?) obsługują CLS.
B o g d a n napisał/a: | Jeszcze chwilę temu na tym forum w tym i innym wątku pisałeś, że dla Nikona trzeba sobie porobić profile dla LR, a tu nagle da się ustawieniami "w puszce"?
hijax_pl bądź konsekwentny. | Hm.. A wiesz po co się stosuje profile w LR i co się ustawia w puszce?
dr11 - Nie 21 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Jednak różnice w AF między 5Dmk2 i D700 są.. hm jakby to delikatnie określić. No nic - pozostanie niedopowiedzenie | Eee... Znów to samo. Robiłem zdjęcia Twoim D700 i swoim 5D i nie widziałem tych różnic Co komu po super-hiper-3D-matrix-milion-point-AF, gdy się tego nie potrzebuje? Ot tak na wszelki wypadek, żeby mieć? Zrobiłem dużo zdjęć 5D, w ciężkich warunkach i będę twierdził, że jest to funkcjonalny, używalny system automatycznego ustawiania ostrości.
a ja powtórzę swoją mantrę:
Raideur,
jak chcesz zostać przy 24-70+70-200 weź nikona będzie Ci łatwiej
a jak chcesz fajniejsze szkła weź canona
[ Dodano: Nie 21 Lis, 2010 22:21 ]
dr11 napisał/a: | Eee... Znów to samo. Robiłem zdjęcia Twoim D700 i swoim 5D i nie widziałem tych różnic |
ale żeś się naraził, teraz Ci się hijax_pl w nocy przyśni - za karę
Raideur - Nie 21 Lis, 2010
kozidron napisał/a: | a ja powtórzę swoją mantrę:
Raideur,
jak chcesz zostać przy 24-70+70-200 weź nikona będzie Ci łatwiej
a jak chcesz fajniejsze szkła weź canona |
nie chce isc na latwizne ,wole sie napocic byle efekt koncowy byl piekny
dr11 napisał/a: | Robiłem zdjęcia Twoim D700 i swoim 5D i nie widziałem tych różnic | W sumie mogę powiedzieć, że ja w sumie też dr11 napisał/a: | Co komu po super-hiper-3D-matrix-milion-point-AF, gdy się tego nie potrzebuje? | Hm.. Mam i nie raz wykorzystywałem. Ale fakt - jak się nie potrzebuje to się nie korzysta. Choć taka opinia krąży, że lepiej mieć i nie używać niż nie mieć w ogóle dr11 napisał/a: | Zrobiłem dużo zdjęć 5D, w ciężkich warunkach i będę twierdził, że jest to funkcjonalny, używalny system automatycznego ustawiania ostrości. | Ależ nie twierdzę, że nie jest.
hijax_pl napisał/a: | CLS to nie jest sterowanie lampami. | Oczywiście, że nie tylko to, (bo to nazwa całego systemu i taką nazwę przyjął sobie tylko Nikon), ale w takim znaczeniu "wypunktowałeś" tu Canona.
hijax_pl napisał/a: | Tak, jednak D3(?) obsługują CLS. | Tak, jest kompatybilny po zastosowaniu zewnętrznej lampy, wspierającej CLS.
W takim znaczeniu mój 5D też może inteligentnie sterować grupami zewnętrznych lamp, i wystarczy, że kupię transmiter ST-E2 za kilkaset złotych.
B o g d a n, a czy 580EX mierzy kolor błysku i przekazuje do korpusu? Da się zablokować moc błysku? Tak się pytam, bo nie wiem...
dr11 - Nie 21 Lis, 2010
hijax_pl, 580EXII przekazuje temperaturę barwową błysku do korpusu i w przypadku błyskania serią, gdy lampa nie była w pełni naładowana a błysnęła (tak, da się tą opcję włączyć lub nie) temperatura jest inna niż przy pełnym naładowaniu i informacja ta jest uwzględniona przy ustawianiu balansu bieli.
dr11, a to nie wiedziałem. Dzięki za wyjaśnienie
hijax_pl, polecam lekturę Canon Flash Work
B o g d a n, znalazłem, doczytałem, dzięki
sigmiarz - Pon 22 Lis, 2010
kozidron napisał/a: | a jak chcesz fajniejsze szkła | jakie to są te fajniejsze ?
Luke_S - Pon 22 Lis, 2010
sigmiarz napisał/a: | Dodam ze jak widać w załączonym w wątku nefie, d700 pomimo malej matrycy na niskim iso obrazek uzyteczny na powiększeniu 100% w 5dII juz tak milo nie jest.
Ja jednak wolałbym pixele na ktorych rzeczywiście coś jest, szumy w wysokich iso tez lepsze / czystsze z nikona, takimi rzeczami bym sie kierowal. |
Zmniejsz zdjęcia z Canona do 12 mpx i porównaj raz jeszcze, które jest bardziej użyteczne. Szumy na obu będą porównywalne, ale detali jednak więcej z Canona.
cybertoman - Pon 22 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Da się zablokować moc błysku? | co masz na mysli?
hijax_pl - Pon 22 Lis, 2010
Przekadrowanie ze zmianą odległości. Bez blokady lampa przelicza sobie ponownie moc i w efekcie przepala pierwszy plan
W nikonowskim CLS nazywa się to FV lock, w canonowskim E-TTLII to FE lock
dr11 - Pon 22 Lis, 2010
sigmiarz napisał/a: | jakie to są te fajniejsze ? | W mojej opinii (i nie tylko): 17LTS-E, 35L, 85LII, 100LIS, 100-400LIS. 24LII wyczytałem, że lepiej radzi sobie z AF niż N24/1.4.
hijax_pl, w Canonie naciskasz FEL, lampa tobi przedbłysk i masz pomiar zablokowany na punkcie sprzed przekadrowania. Potem możesz się kręcić wkoło
dr11 napisał/a: | w Canonie naciskasz FEL i masz pomiar zablokowany na punkcie sprzed przekadrowania. | W Nikonie jest identycznie, wciskamy przycisk FVlock (ten, któremu sobie tę funkcję przypiszemy), lampa wykonuje błysk pomiarowy, przekadrowujemy i robimy zdjęcie, już bez przedbłysków.
kozidron - Pon 22 Lis, 2010
sigmiarz napisał/a: | kozidron napisał/a:
a jak chcesz fajniejsze szkła
jakie to są te fajniejsze ? |
ja tylko dodam do tego co napisał dr11, 14L i 135L (najbardziej mi jednak chodziło o 17ts-e i 135L)
Ps. sigmiarz, ja chyba oddam nerkę na 17ts-e , pewnie starczy jeszcze na parę innych gratów
cybertoman - Pon 22 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | w canonowskim E-TTLII to FE lock | to skad to pytanie o "blokowanie mocy" sie wzielo...?
cybertoman, no jak to skąd? Z niewiedzy
Raideur - Wto 23 Lis, 2010
Hm to sobie chyba kupie Canona-a skoro wiekszosc pisze ze tak wiernie oddaje kolory,a skoro nie jestem pro to ze zlabszym af-em nie bedzie mi tak bardzo przeszkadzac?
d.prowadzisz - Wto 23 Lis, 2010
Lepiej mieć profesjonalny aparat, lepszy pod prawie każdym względem i tylko podczas obróbki podczytywać zmodyfikowany profil koloru, czy domyślnie, bez obróbki obrazujący delikatnie lepiej, ale za to zupełni amatorski korpus?
Piszę to jako posiadacz 5D..
5D MKII jest niby amatorski?
MC - Wto 23 Lis, 2010
Oczywiście.
Wiec 500D jest dla dzieciakow do zabawy w piaskownicy ,5D MKII dla amatora , 1Ds Mark IV dla zaawansowanego amatora a co dla pro?
MC - Wto 23 Lis, 2010
Raideur, proszę - bez złośliwości.
5D jest jednak amatorską pełną klatką - brak uszczelnień, przeciętny AF...
Dyskusja już na ten temat się odbyła i nie mam zamiaru jej kontynuować.
Nie pisze zlosliwie
lecz wole okreslenie "zaawansowanego amatora
MC - Wto 23 Lis, 2010
Co nie zmienia faktu, że jest to aparat amatorski...
I piszę to jako jego posiadacz.
hijax_pl - Wto 23 Lis, 2010
Raideur napisał/a: | zaawansowanego amatora |
To tak jak D7000 - dla zaawansowanego amatora vel fascynata
Raideur napisał/a: | 5D MKII jest niby amatorski? |
W D700 możesz sobie nawet ustawić z której strony drabinki, prawej lub lewej ma być +. Sama drabinka też jest wyskalowana od -3 do +3EV a nie tylko od 2 do 2 jak w Canonie. Takich "drobiazgów" jest setka. Skok co 1EV, definiowanie przycisków i pokręteł etc. etc. Dostępne w dużej mierze w Canonie, ale tylko "mareczku"
Malcolm_X - Wto 23 Lis, 2010
GoOrange napisał/a: | Luke_S napisał/a: | sigmiarz napisał/a: | GoOrange, ten tiff/nef ktory byl tu zamieszczony nie wymagał obróki pod względem kolorów, jeśli według Ciebie bylo coś z nim nie tak, to albo oczy (okulista) albo monitor (kalibrator) i dla mnie z tym co napisałem mozna zamknąć temat. |
Według mnie też było wszystko ok z tym zdjęciem. |
Więc może tu jest pies pogrzebany, ja oczekuję czegoś innego po sprzęcie.
Kiedyś na forum nikona czytałem wypowiedź niejakiego Pana Trzcionki, który dość jednoznacznie wypowiedział się na temat jakości i kolorów Canona i Nikona a używa(ł) obu systemów. Naprawdę nie wiem kogo chcecie przekonać, ja sam już się przekonałem.
Pierwszy z brzegu, może niezbyt szczegółowo ale wyszukany na szybko i o kolorze mowa, odpowiedź nr 4:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=66073 |
GoOrange
Masz racje. Sam kiedyś tak stwierdziłem(z praktyki) i zostałem wygnany
jeśli chcesz to wejdź na strone http://sebastianfrost.com/ i pooglądaj zdjęcia ślubne & New york ( ' inne zdjęcia ' ) robione d700
Moim jednak zdaniem, poza bardzo nielicznymi wyjątkami, skóra wygląda bardzo nienaturalnie. Twarze są marchewkowo - żółte, zdjęcia z NY są fioletowo - niebieskie, jest problem z bielą, jest problem z czernią. Nie powinienem tak pisać, bo widzę tylko obrazki w niskiej rozdzielczości, ale moje doświadczenia z D700 (miałem i sprzedałem )pokrywa się z tymi obserwacjami. Mam wspaniale naświetlone, kontrastowe i ostre pliki, ale jak koryguję kolorystykę zdjęcia tak by ludzka skóra na pierwszym planie byłe naturalna, to leci mi drugi plan, biele w zieloności, czernie w niebieskości. Jak z kolei "robię " na biele, to mam czystą biel, ale twarzyczki marchewkowe. Generalnie, jak chcę jakoś wypośrodkować "aby wyglądało", to wniosek jest taki : nikon daje nieciekawą biel, w zasadzie nie ma czystej bieli. Uwielbiam ergonomię Nikona, obsługę, ISO, AF, ale jakość pliku pozostawia wiele do życzenie. Nie rozumiem jak można twierdzić, że D700 i 5DII dają porównywalnej jakości obrazy. Patrzę i widzę przepaść w rozdzielczości i naturalności odwzorowania. d700 to dobry kawał sprzętu troche ciężkawy z gripem - ale jest to irytujące, jeśli chodzi o kolory i troche grzebania w LR. Po za tym myśę nad kupnem k-5 szkoda tylko, że nie mają w P szkła 17-55/2.8 'FX = 24-70/z tego co wiem to jest 16-50/2.8 ale ponoć kaszanka. Nie wiem czy była jakaś walnięta seria. Na 2 miejscu jest 17-70/4 muszę zagadać do kogoś kto jest powiązany z P.
Pozdrawiam GO
Malcolm_X napisał/a: | Nie rozumiem jak można twierdzić, że D700 i 5DII dają porównywalnej jakości obrazy. |
To właśnie zależy od biegłości w PS. Dla mnie dają podobne, z tym że nad tymi z D700 trzeba czasem posiedzieć.
Na tych zdjęciach z NY jest rzeźnia w kolorach..
Nie drażni Cię lag na migawce w 5D?
Malcolm_X, powtarzasz się.
http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#217795
To ja powtórzę to co MM wtedy napisał, co jest prawdą - a dlaczego tak jest już napisałęm w tym wątku: MM napisał/a: | Nie ma takiej przepaści, jest tylko zła obróbka. Proponuję zapomnieć o plikach jpg. Tylko NEF-y i to obrabiane w firmowej wywoływarce Nikona. PS czy LR radzą sobie z D700 słabiutko. |
hijax_pl napisał/a: | Tak, o ile jedzie się na nastawach adobowych. Po skalibrowaniu LR jest już całkiem ładnie |
Minęło pół roku, a Ty nadal nie zrozumiałeś o co chodzi...
[ Dodano: Wto 23 Lis, 2010 21:46 ]
d.prowadzisz napisał/a: | POLECAM SPOSÓB NA KOLORY W NIKONIE |
Ja wolę jednak Passporta
dr11 - Wto 23 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Ja wolę jednak Passporta | A ja nie wiem co źle robię, bo mam z niego kaszankę. Właśnie próbowałem sobie profilu i dostałem zazielenienie. Światło żarówkowe, ustawiłem WB na część szarą - OK, import do LR - OK - WB jest dobry, kolorki naturalne. Włączyłem kalibrację, dostałem profil, po restarcie zaaplikowałem profil a tu siet Ehh, chyba się pozbędę tego cuda, bo mam je od czasu kupienia kolormałpy, czyli jakiś rok, a chyba czwarty raz go otworzyłem...
Po tych testach trudno zdecydowac
http://www.youtube.com/wa...feature=channel
http://www.youtube.com/wa...E0&feature=fvsr
Luke_S - Wto 23 Lis, 2010
Jeśli chodzi o 5DII, to ma on mniej możliwości różnych indywidualnych ustawień użytkownika w menu, niż Olek E-30. Jednak powiedzieć, że ten Olek jest bardziej profesjonalnym aparatem, niż Canon, byłoby wystawieniem się na pośmiewisko. 5DII ma kilka rzeczy, które biją E-30 pod względem ergonomii użytkowania, niezależnie od tego, ile dodatkowych funkcji i ustawień inżynierowie Olympusa mogliby do niego jeszcze wepchnąć: joystick, tylne kółko, tryby C1/C2/C3. Tych rzeczy brakuje też w Nikonie.
A przy okazji mam pytanie do użytkowników D700. Ile czasu trwa u Was przejście z ustawień A do B, a następnie do C, gdzie:
A) tryb priorytetu przysłony, RAW+jpeg, auto iso, tryb zdjęć pojedynczych, AF pojedynczy, punkt AF środkowy;
B) tryb priorytetu migawki, jpeg, auto iso, tryb zdjęć seryjnych, AF ciągły, wszystkie punkty AF;
C) tryb manualny, RAW, iso 100, tryb zdjęć seryjnych, braketing ekspozycji, AF pojedynczy, punkt AF środkowy.
Proszę o podanie czasu w sekundach
AutoISO mam permanentnie włączone, robię tylko w RAW, braketing mam pod Fn. Mój pomiar się też zaliczy ?
Widoczki ze statywu lub HDRy też robisz na auto-iso?
Chodzi mi tylko o to, ile trwa zmiana ustawień A -> B -> C. Jeśli chcesz, możesz pominąć ustawienie RAW+jpeg i jpeg.
[edit]
Acha, jeszcze przy zdjęciach seryjnych i braketingu ekspozycji przydałoby się w Nikonie włączyć jakąś funkcję zapobiegającą kłapaniu lustra na statywie. Nie wiem, jak to tam się nazywa...
hijax_pl napisał/a: | AutoISO mam permanentnie włączone |
Czyli ustawiasz ekspozycję a aparat sobie to koryguje wedug własnej woli płynnie zmieniając ISO? hehe..
Dobre zdjęcia robi ten Nikon?
Luke_S napisał/a: | Widoczki ze statywu lub HDRy też robisz na auto-iso? | Wtedy wyłączam Cytat: | Acha, jeszcze przy zdjęciach seryjnych i braketingu ekspozycji przydałoby się w Nikonie włączyć jakąś funkcję zapobiegającą kłapaniu lustra na statywie. Nie wiem, jak to tam się nazywa...
| Chyba nie mówisz o Mup? Bo inaczej się nie da - przy seryjnych kłapie by korygować AF (nawet jak jest MF)
d.prowadzisz napisał/a: | Czyli ustawiasz ekspozycję a aparat sobie to koryguje wedug własnej woli płynnie zmieniając ISO? hehe.. | A nie Wbrew pozorom to AutoISO nie jest takie głupie. A jak nie chce to wyłączam. A z reguły kiedy to robię mam tyle czasu, żę mogę sobie w menu pogrzebać.
d.prowadzisz napisał/a: | Dobre zdjęcia robi ten Nikon? | Bardzo dobre. I kolory dobre, i dynamika
hijax_pl napisał/a: | Chyba nie mówisz o Mup? Bo inaczej się nie da - przy seryjnych kłapie by korygować AF (nawet jak jest MF) |
No to kaszanka... Dla mnie to dyskwalifikuję tę puszkę. I naprawdę żałuję, że ze znanych mi producentów tylko Olek i Canon stosuje taką kombinację. Przecież przy braketingu ekspozycji pomiar potrzebny jest tylko dla pierwszej klatki - pozostałe mają już przecież zdefiniowane odpowiednie przesunięcie ekspozycji względem tej pierwszej.
Ale ciągle chcę się dowiedzieć, ile trwa zmiana tych ustawień
cybertoman - Wto 23 Lis, 2010
dr11 napisał/a: | po restarcie zaaplikowałem profil a tu siet | wgraj nowego softa. Zajelo mi troche czasu, zanim udalo mi sie otrzymac profil, na ktorym wartosci mierzone zgodne sa z wzorcowymi (automat dal tu tylko material wyjsciowy). I powiem, ze... rzeczywistosc jest nieciekawa i fotki sa mdle. Trzeba zawsze cos podkrecic...
Luke_S napisał/a: | Ale ciągle chcę się dowiedzieć, ile trwa zmiana tych ustawień |
A->B 5s
B->C 8s
Mieszałem z jakością fotki i auto ISO (mam to na pierwszej pozycji menu), braketing mam pod Fn więc poszło od razu...
[ Dodano: Wto 23 Lis, 2010 23:20 ]
Luke_S napisał/a: | Przecież przy braketingu ekspozycji pomiar potrzebny jest tylko dla pierwszej klatki - pozostałe mają już przecież zdefiniowane odpowiednie przesunięcie ekspozycji względem tej pierwszej. | Ale przecież nie powiedziałem, że korpus robi pomiary - po prostu kłapie lustrem.
jaad75 - Sro 24 Lis, 2010
Malcolm_X napisał/a: | Moim jednak zdaniem, poza bardzo nielicznymi wyjątkami, skóra wygląda bardzo nienaturalnie. Twarze są marchewkowo - żółte, zdjęcia z NY są fioletowo - niebieskie, jest problem z bielą, jest problem z czernią. Nie powinienem tak pisać, bo widzę tylko obrazki w niskiej rozdzielczości, ale moje doświadczenia z D700 (miałem i sprzedałem )pokrywa się z tymi obserwacjami. | Masz problemy ze wzrokiem? Przecież te zdjecia są tak celowo obrabiane - nie trzeba wielkiego doświadczenia, by to zauważyć... Malcolm_X napisał/a: | Po za tym myśę nad kupnem k-5 szkoda tylko, że nie mają w P szkła 17-55/2.8 'FX = 24-70/z tego co wiem to jest 16-50/2.8 ale ponoć kaszanka. Nie wiem czy była jakaś walnięta seria. | Pierwsze serie miały problemy z kontrolą jakości, ale z całą pewnością to szkło, to nie jest "kaszanka".
Luke_S - Sro 24 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | A->B 5s
B->C 8s |
No właśnie... Nic nie pobije ustawień C1/C2/C3 w Canonie. Zmiana między nimi zajmuje tyle, ile mrugnięcie okiem.
dr11 - Sro 24 Lis, 2010
cybertoman napisał/a: | wgraj nowego softa | O jaki soft Ci chodzi?
cybertoman napisał/a: | rzeczywistosc jest nieciekawa i fotki sa mdle | I chyba tu jest sedno. I może przyzwyczaiłem się za bardzo do kolorystyki co z C wypływa
hijax_pl napisał/a: | A->B 5s
B->C 8s | Aż tyle? Przecież większość tych ustawień można zapisać w bankach użytkownika i zmieniasz tylko bank, co trwa może 1-2s... U mnie najdłuższa z tych operacji nie przekracza 4s - w co wchodzi zmiana banku ustawień, zmiana trybu AF-S na AF-C i zmiana AF z pojedynczego na wielopunktowy...
cybertoman - Sro 24 Lis, 2010
dr11 napisał/a: | O jaki soft Ci chodzi? | O program tworzenia profili/plugina LR "ColorChecker Passport 1.0.2 Copyright 2010, X-Rite Inc." - na CD byla wersja 1.0.0.
AM - Sro 24 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | A->B 5s
B->C 8s | Aż tyle? Przecież większość tych ustawień można zapisać w bankach użytkownika i zmieniasz tylko bank, co trwa może 1-2s... U mnie najdłuższa z tych operacji nie przekracza 4s - w co wchodzi zmiana banku ustawień, zmiana trybu AF-S na AF-C i zmiana AF z pojedynczego na wielopunktowy... |
Tylko, ze branie pod uwage zmiany tych parametrow na czas jest dziwne.
W jakiej sytuacji trzeba zmienic pol-automat do zdjec seryjnych w manuala z braketingiem w ciagu sekundy? C1/C2/C3 to mi sluzyly do minimalnych zmian, gdy sytuacja wymagajaca C1 mogla nastapic w ulamku sekundy zaraz po sytuacji wymagjacej C2. Bo im bardziej C1 od C2 sie rozni tym mamy mniejsza elastycznosc, bo sie okaze, ze i tak trzeba jeden parametr poprawic.
AM napisał/a: |
Tylko, ze branie pod uwage zmiany tych parametrow na czas jest dziwne. | Ja zrozumiałem, że tu bardziej o test hipotetycznych zmian chodzi, niż praktyczne zastosowanie tych zmian, chociaż z drugiej strony, to mogą być dla kogoś podstawowe konfiguracje do pracy w Tv, Av i M, a wtedy takie szybkie, wieloparametrowe zmiany mogą być przydatne...
AM - Sro 24 Lis, 2010
Mnie sie po prostu wydaje, ze determinowanie AFu czy trybu seryjnego/bracketingu trybem ekspozycji jest niezyciowe. Ale to tylko wydaje.
AM napisał/a: | Mnie sie po prostu wydaje, ze determinowanie AFu czy trybu seryjnego/bracketingu trybem ekspozycji jest niezyciowe. | Czy ja wiem... Jeden z moich nowo zaprogramowanych trybów - "koncertowy", to właśnie TAv z serią... Oczywiście trybu pracy AF-a nie mam tu zdefiniowanego i pozostaje to, co jest ustawione na przełacznikach, ale już np. zakres pracy Auto ISO i wyjściowe parametry czasu naswietlania, tak...
hijax_pl - Sro 24 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | Aż tyle? Przecież większość tych ustawień można zapisać w bankach użytkownika i zmieniasz tylko bank, co trwa może 1-2s... | Może tak, nie korzystam z banków ustawień bo.. nie mam takiej potrzeby. Poustawiałem sobie co mają robić różne Fn, jak ma pracować AF w AF-C i AF-S. A reszta... To co potrzebuję zmieniać mam na obudowie i w zasadzie to wystarcza do robienia zdjęć. I chyba o to chodzi by skonfigurować sobie puszkę pod swoje potrzeby, a nie ustawiać od zera za każdym razem
Aha - i nie siedzę w domu i nie trenuję obsługi D700 na czas
AM napisał/a: | W jakiej sytuacji trzeba zmienic pol-automat do zdjec seryjnych w manuala z braketingiem w ciagu sekundy? |
Bracketingu ze zdjęciami seryjnymi używam do HDRów. Robię je często, zazwyczaj łażąc po mieście, więc przeplata się to u mnie z tzw. streetphoto. Przełączenie się z jednego trybu C do drugiego oszczędza kupę czasu. Zamiast bawić się za każdym razem guzikami i pokrętłami, w tym czasie już mam rozłożony statyw.
Luke_S napisał/a: | Bracketingu ze zdjęciami seryjnymi używam do HDRów. Robię je często, zazwyczaj łażąc po mieście, więc przeplata się to u mnie z tzw. streetphoto. Przełączenie się z jednego trybu C do drugiego oszczędza kupę czasu. Zamiast bawić się za każdym razem guzikami i pokrętłami, w tym czasie już mam rozłożony statyw. |
Dla mnie to tylko wciśnięcie jednego przycisku (Auto bracketing)
Baku - Sro 24 Lis, 2010
Wychodzi dokładnie na to samo...
hijax_pl napisał/a: | Dla mnie to tylko wciśnięcie jednego przycisku (Auto bracketing) |
I rozumiem, że ten jeden przycisk sprawia, że iso z auto zmienia Ci się na iso 100, tryb zdjęć pojedynczych na seryjne itp?
Luke_S, wiesz.. jakoś potrafię robić zdjęcia bez przeprogramowywania całej puszki za każdym razem. Jakoś nie widzę potrzeby, a korzystam z ISO i AutoISO, LV, zdjęcia seryjne, braketing, tryb A i M.
Jak robię zdjęcia, to mam jakiś cel. To nie tak, że jak idę fotografować wyścigi samochodowe na torze (seryjne, autoiso, M) to nagle coś mnie strzeli, że krajobrazowo górkę w tle chciałbym zrobić (braketing, ISO100), portret koleżance stojącej obok (A, ISO, pojedyncze) po czym szybko zmienić wszystko bo jadą kolejne samochody na torze...
Chodzi o to, że ktoś wspomniał, że pod względem ergonomii i ilości możliwych ustawień D700 bije Canona okrutnie. Pokazałem jedynie, że wcale tak nie jest, bo 5DII też ma rozwiązania, które znacznie poprawiają obsługę względem Nikona. Oczywiście przewidziałem, że padnie argument, że tak naprawdę są to nieprzydatne bezdety. Ba, nawet wiedziałem, z czyjej strony
Luke_S, moment, to że nie ustawiam banków "Shoot settings" i "Custom settings" (każdego po cztery) wcale nie oznacza, że uważam to za nieprzydatne bzdety.
Po prostu - powtarzam to już trzeci raz - w moim użytkowaniu korpusu sprawdza się po prostu "customizacja" puszki. To tak trudno zrozumieć?
Luke_S napisał/a: | Chodzi o to, że ktoś wspomniał, że pod względem ergonomii i ilości możliwych ustawień D700 bije Canona okrutnie. Pokazałem jedynie, że wcale tak nie jest, bo 5DII też ma rozwiązania, które znacznie poprawiają obsługę względem Nikona. | Ale banki ma każdy bardziej zaawansowany korpus i hijax_pl, czy AM słusznie piszą, że rzadko jest potrzeba szybkiego przekonfigurowania wielu parametrów puszki na raz, a do tego jeśli puszka ma łatwy dostęp do zmian tych parametrów, to nie ma większej potrzeby programowania specjalnych ustawień. Często łatwiej jest zmienić 1-2 parametry, niż ciągle pamiętać, co ma się w poszeczególnych bankach. Znacznie bardziej wartościowa jest możliwość skonfigurowania obsługi całej puszki pod siebie, tak, by mieć szybki i łatwy dostęp do dowolnej zmiany, a nie tylko do tych zapisanych presetami.
Ale jeśli trzeba zmienić jeden czy dwa parametry, to się po prostu zmienia. A gdy często powtarzają się sytuacje, w których zmiany wymaga większa ilość ustawień, to wówczas stosuje się presety. I dla mnie ważne jest, żeby miał do tego szybki i łatwy dostęp, bo uważam, że hijax_pl, czy AM niesłusznie piszą, że rzadko jest potrzeba szybkiego przekonfigurowania wielu parametrów puszki na raz. Ja się z taką potrzebą spotykam bardzo często.
Luke_S napisał/a: | to wówczas stosuje się presety. | Które są dostępne, jak wspomniałem, w każdej bardziej zaawansowanej puszce, więc nie ma co z tego robić wielkiej zalety Canona...
Zaletą Canona jest to, że są dostępne na kółku trybów pracy i nie trzeba nigdzie ich szukać. Poza tym da się do nich przypisać dosłownie wszystko, co tylko można w aparacie zmienić i ustawić.
Luke_S, podałem Ci czasy zmian tych parametrów nie korzystając z banków. Podaj ile Ci to zajmuje też nie korzystając z C1/C2/C3...
komor - Sro 24 Lis, 2010
Raideur napisał/a: | Hm to sobie chyba kupie Canona-a skoro wiekszosc pisze ze tak wiernie oddaje kolory |
Nie wiem jaki typ fotografii Cię interesuje, ale np. w portrecie te hipotetyczne wierne kolory to nie zawsze jest zaleta…
Luke_S napisał/a: | Nic nie pobije ustawień C1/C2/C3 w Canonie. Zmiana między nimi zajmuje tyle, ile mrugnięcie okiem. |
I dlatego wspaniały Canon zmieniając 40D na 50D pozbył się C3 z pokrętła.
jaad75 napisał/a: | Luke_S napisał/a: | to wówczas stosuje się presety. | Które są dostępne, jak wspomniałem, w każdej bardziej zaawansowanej puszce, więc nie ma co z tego robić wielkiej zalety Canona... |
Ale zauważ, że ich obecność na kółku powoduje, że naprawdę mega-szybko można to przełączać, bez wchodzenia do menu. To jest zaleta. Wadą tego całego ustrojstwa jest to, że trzeba się nauczyć co się gdzie ma ustawione, no ale to kwestia wprawy, która pojawia się gdy ma się potrzebę tego ciągłego przełączania.
Baku - Sro 24 Lis, 2010
Luke_S, daj spokój. Gdyby to było w Pentaxie czy Nikonie a nie było w Canonie to była to również wychwalana pod niebiosy zaleta. A tak "wszyscy mają" a używają canonierzy, bo reszta nie ma cierpliwości
dr11 - Sro 24 Lis, 2010
Baku napisał/a: | używają canonierzy | Prawda, znam takich. Zawodowo kotlety pstrykają i mają przykładowo ustawione C1 na wnętrze kościoła, C2 włączają przy wyjściu i na dwóch puszkach w czasie dwóch sekund
komor napisał/a: | Ale zauważ, że ich obecność na kółku powoduje, że naprawdę mega-szybko można to przełączać, bez wchodzenia do menu. To jest zaleta. | W Pentaksie, to kwestia ustawienia na kółku USER i wybierakiem który z banków chcesz używać - tak znowu dużo dłużej to nie trwa...
Oczywiście nie da się ustawić tego, co jest zmieniane przez zmianę położenia dźwigni na korpusie, czyli trybu pracy AF.
Baku napisał/a: | Luke_S, daj spokój. Gdyby to było w Pentaxie czy Nikonie a nie było w Canonie to była to również wychwalana pod niebiosy zaleta. A tak "wszyscy mają" a używają canonierzy, bo reszta nie ma cierpliwości | Ale jest i jak wspominałem, też używam, choć rzadko i w specyficznych sytuacjach - np. teraz mam ustawioną w USER M, Av i TAv, z korekcją AF dla żarowego i TAv z predefiniowanym typowo koncertowym czasem i zakresem AutoISO oraz serią (której zazwyczaj nie używam)... Tu nie chodzi o cierpliwość, tylko o łatwość zmiany tych parametrów również z normalnych trybów pracy i łatwość konfiguracji puszki tak, by niekoniecznym stało się korzystanie z banków globalnych zmian.
AM - Sro 24 Lis, 2010
Luke_S napisał/a: | I dla mnie ważne jest, żeby miał do tego szybki i łatwy dostęp, bo uważam, że hijax_pl, czy AM niesłusznie piszą, że rzadko jest potrzeba szybkiego przekonfigurowania wielu parametrów puszki na raz. Ja się z taką potrzebą spotykam bardzo często. |
Zmiana na kolku trybow w 5d bylaby moze i fajna gdyby kolko bylo po prawej stronie. Jak ja musze szybko zmienic ustawienia to dla mnie znaczy, ze te ustawienia maja byc gotowe za chwile, ulamek sekundy a nie zeby sobie zaoszczedzic czas a pozniej go zmarnowac na cos innego.
Ja jak zmieniam ustawienia z bankow w d3/d700 to robie to uzywajac tylko prawej reki. Szybciej zmienie te ustawienia nawet recznie (mowie o ustawieniach waznych dla mnie - nie mam nawet pojecia gdzie jest braketing w Nikonie. Do wielu ekspozycji mam puszke nie obslugujaca braketingu) niz robilem to w 5d z c1/c2/c3. Powod? Jak mam puscic obiektyw lewa reka zeby dojechac do tego kolka po lewej stronie to mija za duzo czasu. Nie potrafie utrzymac jedna reka 200/2 albo 500/4 by dogodnie przesuwac sobie kolkiem trybow.
Co do tego czy to jest niepotrzebne - to jest moja subiektywna opinia, ale mam do niej prawo i twierdze, ze takie tryby jak zapropnowales sa dziwne. Ja jak bawie sie w reportaz/podroznicza fotografie to uzywam trybow ekspozycji niezaleznie od ustawien czy to serii czy rodzaju AF. Co jakis czas uzyje powiedzmy ustawien z C1 ale to nie jest znaczacy procent wszystkich strzalow, by liczyc czas w przechodzeni miedzy nimi.
Zreszta w wizjerze nie widac ktory tryb C jest ustawiony z tego co pamietam, wiec nie widze funkcjonalnej roznicy miedzy pokretlem z trybami C a zdefiniowaniem bankow do przycisku Fn.
dr11 - Sro 24 Lis, 2010
5d z C1/C2/C3? To jakiś tuningowany chyba Chyba, że mowa o 5d mark II. 200 i 500 Canona wygodnie się kładzie na osłonie Oczywiście jak można na czym Jak nie, to można na chwilę użyć dołączonego paska, szyi nie urwie 200 jeszcze można podnieść do pionu i trzymać aparat jedną ręką. Druga jest wolna
AM - Sro 24 Lis, 2010
dr11 napisał/a: | 5d z C1/C2/C3? To jakiś tuningowany chyba |
Dopisywanie mkII byloby moim zdaniem wtorne. Rozmawiamy chyba znajac sprzet a nie polecamy tu czegos poczatkujacemu? Ale oczywiscie masz racje.
Co do radzenia sobie z odkladaniem szkla - widzisz chyba, ze wiecej to zachodu niz uzycie dwoch palcy na nikonie. To nie jest tak, ze jedno pokretlo jest lepsze niz guzik plus pokretlo. To zalezy od kilku czynnikow.
dr11 - Sro 24 Lis, 2010
AM, racja. Pewnie, że wygodniej by było jakby przełącznik był po prawej. Ale sięgnięcie prawą ręką na 0,5sek do lewego kręcioła nie jest aż tak czasochłonne, niż ewentualne łażenie po menu. Także fajnie, że jest i że można łatwo z tego korzystać
W 40D fajnie mi się używało tej opcji, gdy zestaw był na statywie i przy bajorze jakieś życie fotografowałem, które co raz to się wzbijało w powietrze, potem lądowało itd...
AM - Sro 24 Lis, 2010
Nie mowie, ze jest zle. Ale dyskusja toczy sie jednak w pewnym kontekscie i w tym kontekscie sprzeciwiam sie twierdzeniu, ze system c1/c2/c3 jest wyjatkowy i najlepszy. Inne puszki maja podobne rozwiazania a poczatkowa metoda oceny tych rozwiazan byla krzywdzaca dla nich.
Nie zmienilem przeciez Canona na Nikona z powodu kolka po lewej stronie.
Chociaz kilka kolek nie w tym miejscu zadecydowalo o zmianie. Moze faktycznie nie jestem obiektywny w tej dyskusji.
d.prowadzisz - Sro 24 Lis, 2010
D700 z podłożonym w ACR profilem od EOS 5D:
B o g d a n - Sro 24 Lis, 2010
AM napisał/a: | Jak mam puscic obiektyw lewa reka zeby dojechac do tego kolka po lewej stronie to mija za duzo czasu. Nie potrafie utrzymac jedna reka 200/2 albo 500/4 by dogodnie przesuwac sobie kolkiem trybow. | No ale w takiej sytuacji jeszcze jest prawa ręka. Ponadto przy takich ciężkich szkłach nie używasz choćby monopoda?
Dyskusja na poziomie czy lepiej mieć kierownicę po prawej czy po lewej stronie
Gdyby jedna z tych metod była aż tak tragiczna rynek by to zweryfikował szybko
Baku - Czw 25 Lis, 2010
Poza tym dochodzi jeszcze kwestia przyzwyczajenia się do pewnych rozwiązań i znajomości sprzętu. Każdy się tu okopał, sadzi granatami (a to spuchnięta ręka, a to złamany monopod) i licytuje się na ułamki sekund a i tak nie ma to żadnego znaczenia: w końcu fotografuje się tym, co się ma i co jest najlepiej konfiguracyjnie skrojone pod naszą miarę.
Dyskusje na temat rozmieszczenia przycisków i chwytu są również zupełnie jałowe. Canon wymusza inne ułożenie ręki niż Nikon, Nikon inne niż Sony. Nic dziwnego, że przesiadka z jednego na drugiego może zaowocować konstatacją "jakie to dziwne...". I co z tego? Powtarzanie jak mantra że Canon jest niewygodny samemu nie użytkując go na co dzień jest równie idiotyczne jak wmawianie japończykowi, że ma za dużo znaków w alfabecie.
darek-dorado - Pią 26 Lis, 2010
Baku napisał/a: | Powtarzanie jak mantra że Canon jest niewygodny samemu nie użytkując go na co dzień jest równie idiotyczne jak wmawianie japończykowi, że ma za dużo znaków w alfabecie. |
Wreszcie głos rozsądku. W ogóle cztając ten i kilka innych, podobnych wątków można odnieść wrażenie, że zrobienie jakichkolwiek zdjęć Canonem to masakra i mordęga porównywalna z przemaszerowaniem lasów Borneo w porze deszczowej, a Nikon to wszystko ma super i cacy, tylko co z tego skoro zdjęć nie robi. A jeżeli już zrobi, to w kolorach jak z pierwszego prototypu kolorowego telewizora.
Wg. mnie dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu, bo żadna ze stron nie jest w stanie przyjąć nawet najbardziej oczywistych argumentów strony przeciwnej....
jaad75 - Pią 26 Lis, 2010
darek-dorado napisał/a: | Nikon to wszystko ma super i cacy, tylko co z tego skoro zdjęć nie robi. A jeżeli już zrobi, to w kolorach jak z pierwszego prototypu kolorowego telewizora. | No właśnie nie wiadomo skąd kanoniści biora tę mantrę...
darek-dorado - Pią 26 Lis, 2010
Bo zarówno jedni, jak i drudzy mają klapki na oczach, a fakty są takie, że aparaty obu systemów pozwalają na zrobienie wspaniałych zdjęć. W dyskusjach natomiast dobrze jest czasami przyjąć, że oponent też może mieć odrobinę racji.
Siedzenie w okopie i rzucanie granatów do niczego sensownego nie prowadzi.
GoOrange - Nie 28 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | darek-dorado napisał/a: | Nikon to wszystko ma super i cacy, tylko co z tego skoro zdjęć nie robi. A jeżeli już zrobi, to w kolorach jak z pierwszego prototypu kolorowego telewizora. | No właśnie nie wiadomo skąd kanoniści biora tę mantrę... |
Ano stąd że to prawda. Profile, ustawienia i inne takie to miej więcej tak jak wizyta nowym autem w warsztacie do regulacji. Co ma działać to ma działać od ręki bez mała.
Z resztą sam Nikon też to widzi i odchodzi od "swoich" kolorów.
hijax_pl - Nie 28 Lis, 2010
GoOrange napisał/a: | Ano stąd że to prawda. Profile, ustawienia i inne takie to miej więcej tak jak wizyta nowym autem w warsztacie do regulacji. | A jesteś w stanie sobie wyobrazić, że są takie osoby, którym podoba się kolorystyka nikonową prostu z puszki, a psioczą na canona? Że są też tacy co psioczą na canona i nikona i kupują olympusy?
GoOrange napisał/a: | Z resztą sam Nikon też to widzi i odchodzi od "swoich" kolorów. |
??
hijax_pl napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Ano stąd że to prawda. Profile, ustawienia i inne takie to miej więcej tak jak wizyta nowym autem w warsztacie do regulacji. | A jesteś w stanie sobie wyobrazić, że są takie osoby, którym podoba się kolorystyka nikonową prostu z puszki, a psioczą na canona? Że są też tacy co psioczą na canona i nikona i kupują olympusy?
GoOrange napisał/a: | Z resztą sam Nikon też to widzi i odchodzi od "swoich" kolorów. |
?? |
Oczywiscie ze sobie wyobrazam, ale wiem takze ze norme stanowi ogol a nie margines.
A skąd przeświadczenie czym jest ogół i gdzie norma?
hijax_pl napisał/a: | A skąd przeświadczenie czym jest ogół i gdzie norma? |
Statystyki sprzedaży może?
Luke_S - Nie 28 Lis, 2010
Podaj te statystyki.
Fatman73 - Nie 28 Lis, 2010
no te statystyki ?
sporych różnic pomiędzy C a N nie widzę.........
a co do kolorów to hmmmmm, ja tam zawsze mam takie jakie chcę -z dowolnej puszki......
GoOrange napisał/a: | Statystyki sprzedaży może? |
Ech... W Polsce najwięcej samochodów sprzedaje Skoda. Kupujący nie mogą się mylić
hijax_pl napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Statystyki sprzedaży może? |
Ech... W Polsce najwięcej samochodów sprzedaje Skoda. Kupujący nie mogą się mylić |
Jestem Polakiem, piszę z Polski, na polskim forum. Zdjęcia też robię w Polsce.
Na Filipinach jada się embriony kurczaków, tzw. Balut. Może i smaczne ale ja próbował nie będę.
GoOrange napisał/a: | Jestem Polakiem, piszę z Polski, na polskim forum. Zdjęcia też robię w Polsce. |
Patriotyzm godny podziwu. Proponuję jeszcze zmienić login na IdźPomarańcza Albo IdźBurak, żeby promować nasze lokalne przysmaki...
Luke_S napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Jestem Polakiem, piszę z Polski, na polskim forum. Zdjęcia też robię w Polsce. |
Patriotyzm godny podziwu. Proponuję jeszcze zmienić login na IdźPomarańcza Albo IdźBurak, żeby promować nasze lokalne przysmaki... |
Ale to nie chodzi o patriotizm, chodzi o lokalne uwarunkowania rynkowe. Problemy z analitycznym mysleniem?
GoOrange napisał/a: | Problemy z analitycznym mysleniem? |
Problemy z poczuciem humoru?
A zastanawia mnie, jakimi statystykami na temat sprzedaży w Polsce dysponujesz. Może się nimi podzielisz?
Luke_S napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Problemy z analitycznym mysleniem? |
Problemy z poczuciem humoru?
A zastanawia mnie, jakimi statystykami na temat sprzedaży w Polsce dysponujesz. Może się nimi podzielisz? |
Sklep stacjonarny, sklep internetowy - wlasciciel.
Sprzedawca w sklepie foto, baaardzo bliski kontakt.
Obserwator rynku, gustow.
Praca naukowa kilka lat temu, mocno przenikajaca sie z ogolnym tematem "sprzedaz".
Przepraszam, nie zalapalem zartu.
GoOrange napisał/a: | Sklep stacjonarny, sklep internetowy - wlasciciel.
Sprzedawca w sklepie foto, baaardzo bliski kontakt. |
I powiedzieli Ci, że Nikony się kiepsko sprzedają?
Luke_S napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Sklep stacjonarny, sklep internetowy - wlasciciel.
Sprzedawca w sklepie foto, baaardzo bliski kontakt. |
I powiedzieli Ci, że Nikony się kiepsko sprzedają? |
Wręcz odwrotnie. Olki gorzej u nas, Soniaki lepiej. Odnoszę się do zaprezentowanego zestawienia.
GoOrange napisał/a: | Olki gorzej u nas, Soniaki lepiej. Odnoszę się do zaprezentowanego zestawienia. | Czyli soniaki mają lepsze kolory od canonów?
[ Dodano: Nie 28 Lis, 2010 12:40 ]
GoOrange napisał/a: | Praca naukowa kilka lat temu, mocno przenikajaca sie z ogolnym tematem "sprzedaz". | Takie prace mają to do siebie, że się szybko dezaktualizują
hijax_pl napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Olki gorzej u nas, Soniaki lepiej. Odnoszę się do zaprezentowanego zestawienia. | Czyli soniaki mają lepsze kolory od canonów? |
Nie, akurat Soniaki mają wieloletni, stosunkowo dobry marketing i Martynę.
Z resztą z tego co napisałem wynika że od Olków, co akurat jest nieprawdą
No ale napisałeś, że ogół i normę rozpoznajesz dzięki statystykom. I twierdził, że tylko margines preferuje kolory z Nikona. Interesuje mnie zatem, jakie to statystyki świadczą o tym, że ogół preferuje kolory z Canona.
MM - Nie 28 Lis, 2010
Statystyki nic takiego nie stwierdzą. Niemniej mając kontakt z bardzo wieloma ludźmi kupującymi sprzet w sklepie (także takimi mającymi już Nikony) słychać bardzo wiele utyskiwań na kolorystykę jpg-ów Nikona. Tutaj są super spece od kompów i profili? No i co z tego nawet jak są? 95% ludzi kupujących dzisiaj lustrzanki nie zrobi zdjecia w RAW-ie a mało kto będzie coś korygował na komputerze. Miejcie tego świadomość. Bywanie na takim forumowym grajdołku czasami zaciera prawdę o świecie. Ci ludzie nigdy na takie forum nie wejdą bo i po co. Oni sobie zwyczajnie pstrykają.
lotofag - Nie 28 Lis, 2010
MM napisał/a: | 95% ludzi kupujących dzisiaj lustrzanki nie zrobi zdjecia w RAW-ie a mało kto będzie coś korygował na komputerze. Miejcie tego świadomość. Bywanie na takim forumowym grajdołku czasami zaciera prawdę o świecie. Ci ludzie nigdy na takie forum nie wejdą bo i po co. Oni sobie zwyczajnie pstrykają. |
Nie wydaje mi się żeby ta grupa zwróciła specjalnie uwagę na ewentualnie skopaną kolorystykę
lotofag napisał/a: | Nie wydaje mi się żeby ta grupa zwróciła specjalnie uwagę na ewentualnie skopaną kolorystykę | A mi się nie wydaje - po prostu nie zauważą. Nie słyszeli nawet o kalibracji monitora, a po odbitki raz poraz chodzą do "rossmana". A że wychodzi nijak? No cóż - pewnie tak być musi
I mówię to znając wiele osób pstrykających kompaktami, hybrydami, lustrzankami. Kolor, głębia ostrości, zniekształcenia - to nieistniejące tematu. W sumie to co widzą - to mydło i szum tylko
hijax_pl napisał/a: | lotofag napisał/a: | Nie wydaje mi się żeby ta grupa zwróciła specjalnie uwagę na ewentualnie skopaną kolorystykę | A mi się nie wydaje - po prostu nie zauważą. Nie słyszeli nawet o kalibracji monitora, a po odbitki raz poraz chodzą do "rossmana". A że wychodzi nijak? No cóż - pewnie tak być musi
I mówię to znając wiele osób pstrykających kompaktami, hybrydami, lustrzankami. Kolor, głębia ostrości, zniekształcenia - to nieistniejące tematu. W sumie to co widzą - to mydło i szum tylko |
Cos wlasnie w tym jest. Jedni robia zdjecia i sie tym ciedza inni kupuja aparaty...i to ich cieszy. Sam naleze czesciej do tych drugich ale na szczescie systematycznie to sie zmienia...
jaad75 - Nie 28 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | W sumie to co widzą - to mydło i szum tylko | Ziarno! Jeszcze nigdy nie usłyszałem słowa "szum" z ust takiej osoby - zawsze "ziarno". Ewentualnie są jeszcze rozmazane zdjecia, cokolwiek by to nie znaczyło...
[ Dodano: Nie 28 Lis, 2010 14:56 ]
GoOrange napisał/a: | Ano stąd że to prawda. | Nie, to wymysł ludzi nie radzących sobie z obróbka.
[ Dodano: Nie 28 Lis, 2010 14:59 ]
hijax_pl napisał/a: | A mi się nie wydaje - po prostu nie zauważą. | Ba, może się okazać, że zauważą coś odwrotnego - zbyt żółty, Nikonowy WB w żarowym, na nieskalibrowanym dziadowskim LCD, który jedzie niebieskim aż miło, bedzie wyglądał ok...
AM - Nie 28 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Olki gorzej u nas, Soniaki lepiej. Odnoszę się do zaprezentowanego zestawienia. | Czyli soniaki mają lepsze kolory od canonów?
|
Tak. FF Sony ma lepsze kolory niz FF Canona. Lepsza separacja kolorow nie robi z jakiejkolwiek roslinnosci zielonej papki jak w Canonie.
Oczywiscie Sony dyskwalifikuja szumy a zalety Nikona sa niewarte meczarni z kolorami.
AM, no i właśnie o to chodzi - nie ma sprzętu idealnego. Ale każdym da się robić zdjęcia. Ba, nawet z każdego wyjdą jak się wie jak je zrobić jaad75 napisał/a: | Ziarno! | Tak jest! Ziarno lub kaszka no i rozmazane, nie poruszone ale - rozmazane! Cytat: | zauważą coś odwrotnego - zbyt żółty, Nikonowy WB w żarowym, na nieskalibrowanym dziadowskim LCD, który jedzie niebieskim aż miło, bedzie wyglądał ok... | Być może. A ten niewielki odsetek osób chcący mieć jednak albumy do przeglądania na kolanach podczas imienin, idzie do labu pierwszego lepszego i kolor idzie w jeszcze inną, zupełnie nieskorelowaną stronę
kufel - Nie 28 Lis, 2010
AM napisał/a: | Tak. FF Sony ma lepsze kolory niz FF Canona. Lepsza separacja kolorów nie robi z jakiejkolwiek roślinności zielonej papki jak w Canonie. | a z tym przyznam , nigdy sie jeszcze nie spotkałem. widziałem nieciekawe czasem zachowanie z czerwienią, gdzie robiła sie papka właśnie (wysokie iso,odszumianie) ale z problemami z zielenią nigdy . jakieś sample ,linki , porównania?
jaad75 napisał/a: |
GoOrange napisał/a: | Ano stąd że to prawda. | Nie, to wymysł ludzi nie radzących sobie z obróbka. |
Jaasne, wiem że wszyscy Polacy znają się na piłce, medycynie i jak widać na obróbce.
Dla mnie skoro jeden potrafi a drugi niedomaga w tej kwestii i jeszcze przerzuca na mnie obowiązek douczania się to sprawa jest prosta, stracił jednego klienta. Wolę nauczyć się czegoś wartościowszego niż tracić czas na kolory.
AM - Nie 28 Lis, 2010
kufel napisał/a: | AM napisał/a: | Tak. FF Sony ma lepsze kolory niz FF Canona. Lepsza separacja kolorów nie robi z jakiejkolwiek roślinności zielonej papki jak w Canonie. | a z tym przyznam , nigdy sie jeszcze nie spotkałem. widziałem nieciekawe czasem zachowanie z czerwienią, gdzie robiła sie papka właśnie (wysokie iso,odszumianie) ale z problemami z zielenią nigdy . jakieś sample ,linki , porównania? |
Niestety nie mam swoich porownan, ktore by spelnily oczekiwania. Ale dwie sprawy - podejrzewam, ze o innej skali papki mowimy - ja troche wyolbrzymiam. Jesli chcesz zglebic temat to na forum fredmiranda jest silne i aktywne stronnictwo kolorow Sony a900/a850.
GoOrange napisał/a: | Dla mnie skoro jeden potrafi a drugi niedomaga w tej kwestii | Wielce subiektywne. To samo mogę powiedzieć, ale w drugą stronę. Tym bardziej, że: GoOrange napisał/a: | jeszcze przerzuca na mnie obowiązek douczania się | ... wystarczy sobie w puszce lekko zmodyfikować profil przetwarzania kolorów, oraz delikatnie skorygować AWB. I wcale nie trzeba się uczyć jakiejś tam obróbki czy wywoływania. Oczywiście te zmiany są potrzebne tylko wtedy, kiedy taką potrzebę... widzimy. Aha - i wcale się to nie tyczy puszek na N - takie zmiany też można w innych systemach robić. By puszka odpowiadała najbardziej subiektywnym, kolorystycznym potrzebom klienta.
Kalibracja kolorów, balansu bieli, światłomierza czy też układu AF - to świadczy o zaawansowaniu puszki. No ale czy się z tego będzie korzystać, czy też nie - wolna wola użytkownika.
B o g d a n - Nie 28 Lis, 2010
Wy tak długo jeszcze będziecie o tych kolorach?
To naprawdę przestało być śmieszne.
PS. Proponuje wrócić choćby do C1, C2, C3
jaad75 - Pon 29 Lis, 2010
kufel napisał/a: | AM napisał/a:
Tak. FF Sony ma lepsze kolory niz FF Canona. Lepsza separacja kolorów nie robi z jakiejkolwiek roślinności zielonej papki jak w Canonie.
a z tym przyznam , nigdy sie jeszcze nie spotkałem. widziałem nieciekawe czasem zachowanie z czerwienią, gdzie robiła sie papka właśnie (wysokie iso,odszumianie) ale z problemami z zielenią nigdy . jakieś sample ,linki , porównania? | Linkowałem kiedyś (dawno) porównania - wszystkie Canony miały tendencje do robienia z listowia, czy trawy czegoś, co określiłem jako "masło". Generalnie uważałem to za cechę CMOS-a i jego z założenia odszumionych plików, ale w innych CMOS-ach, to nie jest aż tak bardzo widoczne (chociaż bardziej niż w CCD), więc jest to raczej podejście Canona do tego aspektu obrazowania. Trochę też inaczej wygląda to w nowszych konstrukcjach, ale jeszcze 2-3 lata temu było po prostu nagminne.
GoOrange napisał/a: | Jaasne, wiem że wszyscy Polacy znają się na piłce, medycynie i jak widać na obróbce.
Dla mnie skoro jeden potrafi a drugi niedomaga w tej kwestii i jeszcze przerzuca na mnie obowiązek douczania się to sprawa jest prosta, stracił jednego klienta. Wolę nauczyć się czegoś wartościowszego niż tracić czas na kolory. | Na obróbce, przynajmniej w tak podstawowym zakresie, powinien znać się każdy, kogo choć trochę bardziej interesuje fotografia. To, że Tobie nie chce się uczyć, to Twój problem, ale weź też po uwagę, że dużo zależy od osobistych preferencji, co do kolorów i komuś mogą domyślne kolory ze wspomnianych Nikonów odpowiadać.
Kompletną żenadą jest natomiast nierozróżnianie, świadomego zniekształcania kolorów przez autora i podawanie tego jako przykład "złych" kolorów Nikona...
[ Dodano: Pon 29 Lis, 2010 02:14 ]
B o g d a n napisał/a: | PS. Proponuje wrócić choćby do C1, C2, C3 | Ten temat już został zakończony.
GoOrange - Pon 29 Lis, 2010
jaad75, ostańmy na tym że takie, jak to ująłeś, świadome zniekształcenia w Nikonie miałem bardzo często a teraz świadomych zniekształceń nie mam wcale...
...i co tu się dziwić że świadomość mi się zmieniła?
Koniec o kolorze, autorze tematu...
GoOrange, najwyraźniej nie zrozumiałeś...
kozidron - Pon 29 Lis, 2010
GoOrange napisał/a: | Jaasne, wiem że wszyscy Polacy znają się na piłce, medycynie i jak widać na obróbce.
Dla mnie skoro jeden potrafi a drugi niedomaga w tej kwestii i jeszcze przerzuca na mnie obowiązek douczania się to sprawa jest prosta, stracił jednego klienta. Wolę nauczyć się czegoś wartościowszego niż tracić czas na kolory. |
GoOrange, postaram się użyć najprostszego porównania jakie przychodzi mi do głowy: nie ważne jaki sobie kupisz samochód, jeździć musisz nauczyć się sam i żaden abs, esp czy inny bajer nie spowoduje, że będziesz dobrym kierowcą. Pewnych rzeczy musisz się nauczyć sam, można też śmigać jak niedzielny kierowca i jak coś pójdzie nie tak zwalać winę na samochód, producentów albo Janka Muzykanta.
Ignorując proces obróbki w fotografii- "jeździsz" cały czas na 50% możliwości puszki.
kufel - Pon 29 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | Trochę też inaczej wygląda to w nowszych konstrukcjach, ale jeszcze 2-3 lata temu było po prostu nagminne. | czyli problem z obrazowaniem pod względem koloru zielonego można uznać za już nieaktualny
kufel napisał/a: | czyli problem z obrazowaniem pod względem koloru zielonego można uznać za już nieaktualny | Na pewno w nowszych puszkach nie ma już tej maślanej brei w niskokontrastowych detalach.
AM - Pon 29 Lis, 2010
Ja uwazam, ze jest odwrotnie. Zreszta Canon sam sie przyznaje do konstrukcji filtra RGB i sukcesywnego poszerzania spektrum zielonego filtra. Separacja kolorow musi spadac.
AM napisał/a: | Ja uwazam, ze jest odwrotnie. | W sensie, że jest gorzej, niż w starych puszkach?
kufel - Pon 29 Lis, 2010
takie sample z testem na szybko wygrzebałem, z dpreview. osobiście nie widzę tego problemu tutaj. ale moze bardziej wprawne oko cos wypatrzy.
http://www.dpreview.com/r...rkii/page24.asp
AM - Wto 30 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | AM napisał/a: | Ja uwazam, ze jest odwrotnie. | W sensie, że jest gorzej, niż w starych puszkach? |
Ogolnie tak. Chociaz nie chcialbym byc pociagniety do odpowiedzialnosci za te slowa w kontekscie konkretnych modeli. Nie pamietam jak 30d obrazowalo. Wiem, ze 5d mk II jest gorsze od 5d a 7d jeszcze gorsze. Roznicy miedzy najnoszymi dsami nie zauwazylem znaczacej.
jaad75 - Wto 30 Lis, 2010
AM napisał/a: | Wiem, ze 5d mk II jest gorsze od 5d a 7d jeszcze gorsze. | Z całą pewnością nie pod tym względem - to jeden z aspektów obrazowania Canonów, który zmienił się wyraźnie na plus.
Luke_S - Wto 30 Lis, 2010
AM napisał/a: | Wiem, ze 5d mk II jest gorsze od 5d... |
W czym?
MM - Wto 30 Lis, 2010
Luke_S napisał/a: | AM napisał/a: | Wiem, ze 5d mk II jest gorsze od 5d... |
W czym? |
Przesadził, nie jest gorsze. Nie jest też na tyle lepsze by ktoś mający starą piątkę miał faktyczne (a nie snobistyczne) parcie na zmianę na nowszą wersję. Co do 7D... jak dla mnie jakość obrazowania jest zauważalnie gorsza niż z jakiejkolwiek piąteczki. Jeżeli naprawdę zależy mi na jakości a nie szybkości to zawsze sięgnę po 5D a nie 7D.
AM - Wto 30 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | AM napisał/a: | Wiem, ze 5d mk II jest gorsze od 5d a 7d jeszcze gorsze. | Z całą pewnością nie pod tym względem - to jeden z aspektów obrazowania Canonów, który zmienił się wyraźnie na plus. |
Bierzesz pod uwage wieksza ilosc pikseli? Taka zmiana ma znaczenie w tej kwestii i moze sie wydawac, ze gorzej nie jest. Po prostu obcuje z 20Mpixami 5dII i a900 czy d3x i Canon w kwestii separacji kolorow, najbardziej widocznej w zielonych partiach, najgorzej sobie radzi.
MM - nie tyle przesadzil co mowi o malym szczegole. Ty mowisz o calym obrazowaniu a wtedy trzeba wziac wiecej zmian pod uwage i podsumowanie moze byc inne.
Raideur - Sob 04 Gru, 2010
Czytajac te wszystkie wypowiedzi ,dochodze do wniosku ze trzeba bedzie mi zmienic system z N na C ?
hijax_pl - Sob 04 Gru, 2010
Raideur, nie tylko. Z N na C, poźniej na S a w końcu odkryjesz zalety dużego P
A tak na poważnie... Skąd takie wnioski?
Raideur - Sob 04 Gru, 2010
Wnioski?
Przypomne ze fotografia zajmuje sie amatorsko ,jedynym priorytetem jakim sie kieruje to najwierniejsze oddanie kolorow ,szczegolow . Z tego co zauwazylem to pod tymi wzgledami wygrywa 5D mkII z D700 ,oczywiscie bazujac sie na waszych wypowiedziach ,oraz na innych artykulach dasajacymi sie w scieci.
sigmiarz - Sob 04 Gru, 2010
5d mkII i d700 to już koty za płoty, chyba że coś Ci sie pali i zmieniać musisz teraz,
nie bralbym ich pod uwage jako dalsze przyszle FF, prawdopodobnie Nikon dalej bedzie mial mniej mpx, canon moze nawet zaczac dodawac do wszystkiego obracane i hustane ekrany,
a mpx dobija do dechy 35 czy 40 mpx.. w FF bedzie dr jak w 60d
[ Dodano: Sob 04 Gru, 2010 20:32 ]
AM napisał/a: | Ja uwazam, ze jest odwrotnie. Zreszta Canon sam sie przyznaje do konstrukcji filtra RGB i sukcesywnego poszerzania spektrum zielonego filtra. Separacja kolorow musi spadac. |
jak masz problem z kolorem zielonym z bayera kupuj Sigmę.
AM - Sob 04 Gru, 2010
sigmiarz napisał/a: |
AM napisał/a: | Ja uwazam, ze jest odwrotnie. Zreszta Canon sam sie przyznaje do konstrukcji filtra RGB i sukcesywnego poszerzania spektrum zielonego filtra. Separacja kolorow musi spadac. |
jak masz problem z kolorem zielonym z bayera kupuj Sigmę. |
Chodzi o separacje koloru. Foveon nie pomoze. W kazdym razie nie teraz.
Swoja droga - nie mam z tym problemu, Canona uzywam do wysokiego ISO - Sony jest od niskich.
Luke_S - Nie 05 Gru, 2010
Raideur napisał/a: | ...oczywiscie bazujac sie na waszych wypowiedziach ,oraz na innych artykulach dasajacymi sie w scieci. |
Bazuj na własnym doświadczeniu, tak będzie najlepiej.
jaad75 - Nie 05 Gru, 2010
Raideur napisał/a: | Przypomne ze fotografia zajmuje sie amatorsko ,jedynym priorytetem jakim sie kieruje to najwierniejsze oddanie kolorow ,szczegolow . | W zwiazku z tym masz oczywiscie skalibrowany system obrazowania, od oprofilowanej puszki począwszy, a na skalibrowanym monitorze i oprofilowanej drukarce skończywszy?
Bo jeśli nie, to możesz dalej gadać sobie o dupie Maryni, ze "znawcami" typu GoOrange...
hijax_pl - Nie 05 Gru, 2010
Raideur napisał/a: | najwierniejsze oddanie kolorow | A które to te wierne? Pytam, bo każdy aparat ma swoje "odchyłki". Widziałeś co się dzieje z obrazem 5D czy D700 po oprofilowaniu puszki? Jak jest kolorystyka Twojego D90? Czy jest wierna?
Zresztą jaad75 najlepiej to już podsumował
[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 15:47 ]
Raideur napisał/a: | priorytetem jakim sie kieruje to najwierniejsze oddanie kolorow ,szczegolow | To coś może w tym kierunku?http://www.imaging-resource.com/PRODS/645D/645DA.HTM
GoOrange - Nie 05 Gru, 2010
jaad75, tego pana za to słuchaj jak chcesz ważyć, mierzyć, kalibrować i generalnie obrabiać czy w ogóle żyć teorią.
Poszukaj na forach co piszą praktycy, ludzie od robienia zdjęć a nie od pitu, pitu.
Raideur - Nie 05 Gru, 2010
To coś może w tym kierunku?http://www.imaging-resource.com/PRODS/645D/645DA.HTM[/quote]
Na razie jesli sie uda to postaram sie przetestowac 5D mkII ?
AM - Nie 05 Gru, 2010
GoOrange napisał/a: | Poszukaj na forach co piszą praktycy, ludzie od robienia zdjęć a nie od pitu, pitu.
|
Na forach fotograficznych rzadko pisza praktycy. Znaczy pisza, ale nie o obrobce, bo rzadko sie na niej znaja.
Ja troche wiem na ten temat bo czytam wlasnie fora ludzi od pitu, pitu i probuje cos w domu robic w czasie wolnym, ale jak sprzedaje zdjecia to stoje za grafikiem i on je obrabia bo on sie tego uczyl, jest na biezaco i tu nie wystarczy poczuc ducha fotografii.
Ja sie w tym az tak nie orientuje a mysle, ze moglbym odpowiadac na pytania na forach calkiem niezle.
AM napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Poszukaj na forach co piszą praktycy, ludzie od robienia zdjęć a nie od pitu, pitu.
|
Na forach fotograficznych rzadko pisza praktycy. Znaczy pisza, ale nie o obrobce, bo rzadko sie na niej znaja.
Ja troche wiem na ten temat bo czytam wlasnie fora ludzi od pitu, pitu i probuje cos w domu robic w czasie wolnym, ale jak sprzedaje zdjecia to stoje za grafikiem i on je obrabia bo on sie tego uczyl, jest na biezaco i tu nie wystarczy poczuc ducha fotografii.
Ja sie w tym az tak nie orientuje a mysle, ze moglbym odpowiadac na pytania na forach calkiem niezle. |
Ja tak naprawdę rozumiem podejście i sposób rozumowania moich oponentów ale przeginam w swoją stronę ponieważ oni przeginają w swoją. Właściwie to szanuję ich wiedzę ale współczuję braku wyobraźni i umiejętności widzenia świata czyimiś oczami, współczuję braku empatii.
kozidron - Nie 05 Gru, 2010
GoOrange napisał/a: | współczuję braku empatii. |
bo współczucie dla braku empatii jest najwyższym wyrazem empatii
a potem się ludziska dziwią, że ktoś kogoś wsadził pod stół ze śmiechu
GoOrange napisał/a: | Ja tak naprawdę rozumiem podejście i sposób rozumowania moich oponentów | Chyba raczej nie... Próbujesz na siłę dowodzić, że obsługa programów typu Adobe Lightroom to jest nikomu niepotrzebna czarna magia, co więcej - nic nie wnosi do fotografii. To jest to Twoje przeginanie? Jaka wiedza jest potrzebna, aby wywołać plik RAW? Studia z grafiki komputerowej? Doktorat jakiś? GoOrange napisał/a: | współczuję braku wyobraźni i umiejętności widzenia świata czyimiś oczami | Na brak wyobraźni nie narzekam. Potrafię sobie wyobrazić człowieka kupującego Volvo S80 by wozić pustaki na budowę.
Tak samo potrafię sobie wyobrazić (choć za bardzo nie muszę), że można kupować świetne, zaawansowane lustrzanki i jechać na Auto cały czas. To zjawisko akurat nazywam modą.
Mogę też wyobrazić sobie (choć w sumie też nie muszę) osobę drukujące na kolorowej drukarce laserowej JPGa prosto z puszki. Tylko jak mam takie osoby oceniać, gdy zaczynają rozwodzić się nad zagadnieniami ergonomi, ekspozycji czy w końcu kolorystyki zdjęć? Kiedy afiszują się swoją ignorancją? Czy mam współczuć?
Co najwyżej tylko ze współczuciem pokiwać głową mogę...
Cytat: | Próbujesz na siłę dowodzić, że obsługa programów typu Adobe Lightroom to jest nikomu niepotrzebna czarna magia, co więcej - nic nie wnosi do fotografii. |
Sam używam Lightrooma. Gdzie powiedziałem że obróbka jest niepotrzebna? Powiedziałem tylko że tam gdzie można ją minimalizować tam idę tą drogą i dla mnie niwelowanie kolorów jakie generuje Nikon obróbką czy wgrywaniem profili są bez sensu kiedy mogę wybrać inną puszkę, która nie wymaga ode mnie tych zabiegów a inne różnice są mi obojętne.
Cytat: | Na brak wyobraźni nie narzekam. Potrafię sobie wyobrazić człowieka kupującego Volvo S80 by wozić pustaki na budowę.
Tak samo potrafię sobie wyobrazić (choć za bardzo nie muszę), że można kupować świetne, zaawansowane lustrzanki i jechać na Auto cały czas. To zjawisko akurat nazywam modą.
Mogę też wyobrazić sobie (choć w sumie też nie muszę) osobę drukujące na kolorowej drukarce laserowej JPGa prosto z puszki. |
Właśnie pobudzanie się tak skrajnymi przykładami świadczy o braku wyobraźni. Tak trudno wyobrazić sobie delikatną obróbkę i używanie sprzętu do tego do czego został stworzony bardziej, niż jako celu samego w sobie?
Cytat: | Tylko jak mam takie osoby oceniać, gdy zaczynają rozwodzić się nad zagadnieniami ergonomi, ekspozycji czy w końcu kolorystyki zdjęć? Kiedy afiszują się swoją ignorancją? |
Właśnie, "ocaniać", to Twój (nie tylko z resztą) problem.
Cytat: | Co najwyżej tylko ze współczuciem pokiwać głową mogę... |
Szczerze...? ...i vice versa!
GoOrange napisał/a: | Sam używam Lightrooma. |
GoOrange napisał/a: | wgrywaniem profili są bez sensu | Do czego używasz LR? Dlaczego wgrywanie profili jest bez sensu? Znasz puszkę, której przetwornik/soft nie deformuje obrazu? GoOrange napisał/a: | Właśnie pobudzanie się tak skrajnymi przykładami świadczy o braku wyobraźni. | Skrajny jest pierwszy. Reszta to przykłady z życia, zatem jako takie nie kwalifikują się do "skrajnych" GoOrange napisał/a: | Tak trudno wyobrazić sobie delikatną obróbkę | Nie, gdyż sam delikatnie tylko poprawiam zdjęcia z D700, oczywiście LR mam skonfigurowanego pod moją puszkę już. Ale rozumiem, że mi nie możesz uwierzyć... GoOrange napisał/a: | używanie sprzętu do tego do czego został stworzony bardziej, niż jako celu samego w sobie? | Został stworzony do rejestracji światła. Do niczego więcej. To jakie światło zostanie zarejestrowane i w jaki sposób - na to wpływ ma już operator tegoż sprzętu. Jednak nie rozmawiamy tu o tym a o ułomności sprzętu, powodującego różnorakie deformacje rejestrowanej informacji: niedokładność światłomierza, dystorsje, aberracje, winiety, transmisje, oszukiwanie z czułościami nie natywnymi, precyzja wykonania matrycy, algorytm demozaikowania, algorytm wyznaczania balansu bieli itp itd... GoOrange napisał/a: | Właśnie, "ocaniać", to Twój (nie tylko z resztą) problem. | "Ocaniać"? Odmawiasz mi prawa posiadania własnych przemyśleń, wniosków i racji? Gdzie Twoja tolerancja?
Wujek_Pstrykacz - Nie 05 Gru, 2010
Panowie proszę o troche umiaru w dyskusji. Zaczyna być nerwowo a to doprowadzi do kasowania postów zbyt gorących. Proszę.
goltar - Pon 06 Gru, 2010
Test kolorystyki D700 i 5D został wydzielony TUTAJ.
Raideur - Pon 06 Gru, 2010
Test kolorystyki moze wskazywac ze roznicy wielkiej nie ma,lecz czy dla fotografii amatorskiej tez to sie sprawdzi? Nie jestem oporny jesli chodzi o retusz etc bo wrecz przeciwnie lubie sie bawic photoshop-em i teg typu programami ,lecz ciagle im wiecej czytam na temat 5D MKII ,odnosze wrazenie ze troszke lepiej wypada z D700?
hijax_pl - Pon 06 Gru, 2010
Raideur napisał/a: | Test kolorystyki moze wskazywac ze roznicy wielkiej nie ma,lecz czy dla fotografii amatorskiej tez to sie sprawdzi? | No właśnie to w amatorskiej fotografii sprawdza się doskonale.
Zawodowi fotografowie produktu czy żywności, gdzie naprawdę istotnej jest odwzorowanie barw i tak będą kalibrować cały swój tor przetwarzania obrazu - od aparat po drukarkę - to po prostu podstawa podstaw w dobie fotografii cyfrowej. Raideur napisał/a: | lecz ciagle im wiecej czytam na temat 5D MKII ,odnosze wrazenie ze troszke lepiej wypada z D700? | Szczegółem 5dmk2 bije na głowę D700. Czym więcej?
jaad75 - Pon 06 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | Czym więcej? | Trybem video.
jaad75, no tak
dr11 - Pon 06 Gru, 2010
Przypominam, że wybór puszki to wybór systemu. Jeśli komuś np podpasuje 70-200 f/4 IS, czy inne specyficzne szkło C, albo zobaczy że adekwatne szkło C jest tańsze, to po prostu N nie kupi
cybertoman - Pon 06 Gru, 2010
jaad75 napisał/a: | Trybem video. | Zdaje sie, ze jest jakis hack do video dla D700
dr11, to akurat oczywiste (choć bardziej tu widzę tu sensownośc wyboru ze względu na takie 17, czy 85L a nie jakieś śmieszne budźetowe szkiełka), ale w świetle dywagacji "fachowców" o rzekomo fatalnych kolorach z Nikona, jakoś zostało to zepchnięte na plan dalszy...
[ Dodano: Pon 06 Gru, 2010 10:58 ]
cybertoman napisał/a: | Zdaje sie, ze jest jakis hack do video dla D700 | Żeby nie wiem jak go zhackowali, to lepszego trybu video od 5D Mk.II mieć raczej nie będzie... Swoją drogą nie słyszałem o żadnym hacku...
dr11 - Pon 06 Gru, 2010
cybertoman napisał/a: | jaad75 napisał/a: | Trybem video. | Zdaje sie, ze jest jakis hack do video dla D700 | 2/3 480p przez USB Tak to i ja 40D kręciłem
Baku - Pon 06 Gru, 2010
jaad75, wszystko zależy od zakładanego poziomu wydatków na sprzęt. Akurat to śmieszne budżetowe szkiełko (zakładam, że pisałeś o 70-200/4IS) całkiem nieźle Canonowi wyszło i może być niezłym wabikiem. Ogólnie rzecz biorąc Canon pozwala na zbudowanie dość obszernej szklarni pod FF za niewielkie pieniądze. To, że nie będą to obiektywy o rekordowych osiągach rozdzielczości, mitycznej plastyczności obrazowania czy genialnym bokehu to już inna sprawa. Zawsze jest wybór: możesz sobie 85/1.8 zamienić na 85L, a do kolekcji dokupić 135L i 200L i wywalić razem z 70-200/4 na allegro. Gorzej, gdy w systemie mamy do wyboru obiektywowe EL oraz "S klasę", a nic po środku. Piszę to, bowiem właśnie ta średnia półka Canona (niech będzie, że "śmieszne budżetowe szkiełka" - z resztą ja nie mam wyższych ambicji) była tym, co przyciągnęło mnie do tego systemu. Dlatego jestem "z wyboru" a nie "z przypadku" czy "z polecenia".
jaad75 napisał/a: | Swoją drogą nie słyszałem o żadnym hacku... | Zrzucanie obrazu z LV do pliku po usb. De facto zapisuje to to do formatu AVI czyli na upartego da się powiedzieć, że D700 ma filmy... nieme w rozmiarze VGA
Baku, rozumiem , że mówisz o linii f/4? Z tymi półkami szkieł w Nikonie nie jest już tak tragicznie. Co prawda nie ma wyboru dla osoby rzucającej na stół złotą kartę kredytową, ale dla osób zapożyczających się na korpus i dwa szkiełka by po roku - dwóch zakupić następne - jest szansa, że te następne już będą dostępne
Oczywiście jak ktoś szuka systemu z obiektywem 100-400IS czy 85/1.2L to raczej wyboru nie ma i długo jeszcze mieć nie będzie
komor - Pon 06 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | Oczywiście jak ktoś szuka systemu z obiektywem 100-400IS czy 85/1.2L to raczej wyboru nie ma i długo jeszcze mieć nie będzie |
Się okaże czy długo. Nikon jak Chińczycy – systematycznie i nieubłaganie robi swoje czyli w tym przypadku uzupełnia braki w szklarni. 24L już mają, zrobią 35L to się potem za linię f/1.2 wezmą.
Baku - Pon 06 Gru, 2010
hijax_pl, akurat nie miałem na myśli systemu Nikona
Baku napisał/a: | hijax_pl, akurat nie miałem na myśli systemu Nikona | Jeśli Pentaksa, to również nie trafiłeś...
dragossani - Pon 06 Gru, 2010
Nikon sporo ostatnio nadrobił w szklarni. Z f/4 wyszedł 16-35 i 24-120. Ten pierwszy z pewnością może się podobać pejzażystom. Z jasnych stałek od dawna wyczekiwane 24/1.4 i 35/1.4G, a do tego odświeżone 85/1.4. Wszystko wskazuje na to, że w najbliższym czasie wyjdzie jeszcze 50/1.2G. Jest więc nieźle. Tak na moje oko, do nadrobienia:
PC-E 17mm f/4
50mm f/1.2
135mm f/1.8 VR
70-200mm f/4 VR
100-400mm f/4-5.6 VR
Micro-Nikkor 200mm f/4 VR
400mm f/4 VR
DX 16mm f/1.8
DX 24mm f/1.8
Mogli by też pomyśleć o czymś bardziej pionierskim, np. o serii teleobiektywów (>200mm) stałek DX (mogły by być lżejsze i tańsze od odpowiedników pod FX). Był kiedyś 300mm f/2 ale pytanie czy dziś by się sprzedawał. Można pomyśleć o czymś w stylu 35-105mm f/2 (gdyby nie było większe niż 200/2G to mogło by mieć wzięcie).
dragossani napisał/a: | PC-E 17mm f/4
50mm f/1.2
135mm f/1.8 VR
70-200mm f/4 VR
100-400mm f/4-5.6 VR... | Tylko po cholerę Nikona ma kopiować lineup Canona? To nie są jedyne słuszne zakresy ogniskowych, czy jasności...
dragossani - Wto 07 Gru, 2010
Oczywiście nie są to jedyne słuszne kombinacje ale Canon zaprojektował właśnie takie szkła bo dobrze pasowały do zapotrzebowania. Te potrzeby dotyczą też użytkowników Nikona. Trudno żeby odpowiedzią na te potrzeby były szkła o zupełnie innej charakterystyce.
jaad75 - Wto 07 Gru, 2010
dragossani, piszesz tak, jakby to Canon miał monopol na pasowanie do zapotrzebowania i miał w tej chwili idealny lineup, do którego wszyscy powinni koniecznie dążyć - to całkowicie błędne założenie. Podobnie jak to, że potrzeby uzytkowników wszystkich marek są identyczne i należy je zaspokajać takimi samymi szkłami - gdzie indywidualność? Gdzie oryginalny pomysł i cheć odróżniania się?
komor - Wto 07 Gru, 2010
jaad75 napisał/a: | Gdzie oryginalny pomysł i cheć odróżniania się? |
Od tego jest Pentax. A C. i N. zaspokajają potrzeby reporterów i innych zawodowców, którzy przy wyborze sprzętu do pracy potrafią być bardzo konserwatywni i idący, hm… za stadem.
dr11 - Wto 07 Gru, 2010
cybertoman napisał/a: | jaad75 napisał/a: | Trybem video. | Zdaje sie, ze jest jakis hack do video dla D700 | Jest nawet do 5D mk II Chyba trochę bardziej użyteczny
http://magiclantern.wikia.com/wiki/Bit_rate
66Mbps@24p... No, no... Całkiem ładnie...
[ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 12:01 ]
komor napisał/a: | C. i N. zaspokajają potrzeby reporterów i innych zawodowców, którzy przy wyborze sprzętu do pracy potrafią być bardzo konserwatywni i idący, hm… za stadem. | Tylko, czy "stado" ma monopol na rację...
Zgadzam się, że jest miejsce na oryginalność - choćby wspomniany 35-105mm f/2. Zejście zoomem zakresu portretowego do f/2 narobiło by zamieszania na rynku. Łakomy kąsek dla fotografów ślubnych. Oryginalny byłby też zoom tilt-shift.
Tyle tylko, że takie produkty nie powodują automatycznie zaspokojenia popytu na szkła z pewnych podstawowych segmentów, czyli:
- jasne stałki
- zoomy ze stałym f/2.8
- zoomy ze stałym f/4
- ciemne i tanie zoomy
- megazoomy
- makro i tilt-shifty dla kilku ogniskowych
Tutaj nie ma w czym mieszać. Bo co tu można wymyślać - megazooma makro? Trochę ciekawiej jest w szkłach dla DX bo jest więcej do uzupełniania. Można puszczać ciemniejsze ale mniejsze i tańsze stałki dla DX. Można też dopieścić posiadaczy profesjonalnych DX-ów pokroju D300s wypuszczając dla nich długie, jasne szkła pod DX. To co wcześniej wypisałem to szkła potrzebne i nie wypuszczanie ich przez Nikona powoduje niedosyt na rynku i tyle.
cybertoman - Wto 07 Gru, 2010
dr11 napisał/a: | http://magiclantern.wikia.com/wiki/Bit_rate | No wlasnie na koncu artykulu o magic latern wspomniano, ze D700 tez cos tam ma, ale sie nie wglebialem, wiec napisalem "zdaje sie"... Mam nadzieje, ze nie narozrabialem za bardzo
dragossani napisał/a: | To co wcześniej wypisałem to szkła potrzebne i nie wypuszczanie ich przez Nikona powoduje niedosyt na rynku i tyle. | Potrzebne, bo co? Bo ma je Canon? Czy w związku z tym, że Canon ma 100-400L tego typu szkło musi mieć Leica? Czy dlatego Nikon ma świetne 14-24/2.8, wszyscy producenci muszą nagle dążyć do wypuszczenia takiego obiektywu? Czy wszyscy wypuścili krótsze portretówki, tylko dlatego, że Pentax i Leica takie mają? Canon nie jest wyznacznikiem tego jakie szkła powinny tworzyć system - to tylko jedna z wielu propozycji.
AM - Wto 07 Gru, 2010
dragossani napisał/a: | Oczywiście nie są to jedyne słuszne kombinacje ale Canon zaprojektował właśnie takie szkła bo dobrze pasowały do zapotrzebowania. Te potrzeby dotyczą też użytkowników Nikona. Trudno żeby odpowiedzią na te potrzeby były szkła o zupełnie innej charakterystyce. |
Czasy sie zmieniaja, potrzeby sie zmieniaja. Canon bardzo wtopil (nie wiem czy biznesowo, ale mowie z pozycji uzytkownika) podzialem stalek na budzetowe i super-jasne. W efekcie wszystkie 50tki Canona sa toporne. Zreszta juz nie potrzeba swiatla 1.2 w obiektywach - do konkretnego efektu moze tak, ale przy obecnych puszkach lepiej miec sprawne 1.4 niz 1.2.
Jakby Canon nagle przerobil 135L na modle 50L/85L to byloby to straszne. 135L ma niewygorowane swiatlo ale za to jest doskonalym obiektywem technicznie-mechanicznie. Dlatego chcialbym takiego 85/1.4L i 50/1.4L, ktore stawiaja na wykonanie i AF
I wlasnie Nikon powinien probowac wykorzystac obszary, w ktorych Canon ewidentnie wtopil. Do zrobienia jest 400/4 w normalnej technologii. Pewnie jakby sie zastanowic kilka innych pomyslow by sie znalazlo.
jaad75 napisał/a: | gdzie indywidualność? Gdzie oryginalny pomysł i cheć odróżniania się? | Indywidualnosc, oryginalny pomysl - popieram. Natomiast "cheć odróżniania się" jako wartosc sama w sobie uwazam za wielce watpliwa. Taki OT maly.
cybertoman napisał/a: | Natomiast "cheć odróżniania się" jako wartosc sama w sobie uwazam za wielce watpliwa. Taki OT maly. | Wątpliwą? A do czego w sumie sprowadzają się dwie pierwsze cechy? Odróżniamy się przez swoją indywidualność właśnie.
dr11 - Wto 07 Gru, 2010
AM napisał/a: | lepiej miec sprawne 1.4 niz 1.2 | Ja tam wolę sprawne 1.2 niż 1.4 czy 1.8. Ale ja 50mm nie używam, jak dla minie 50mm mogłoby nie istnieć
jaad75, w tym zestawieniu, przy indywidualnosci i kreatywnosci, dla checi odrozniania sie zostaje juz niewiele. Mozna spodnie na lewa strone nosic albo uzywac fioletowych obiektywow.
Te szkła są potrzebne bo odpowiadają na wymagania rynku. Marka nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu producent który sprzedaje korpusy segmentu półprofesjonalnego powinien mieć półprofesjonalne szkło typu 100-400 w ofercie bo użytkownicy takiego potrzebują.
Leica to nisza. Potrzeby użytkowników dalmierzy są specyficzne. Canon i Nikon to sprzęt dla odbiorcy masowego i potrzeby użytkowników obu systemów są podobne. Canon wypuścił 100-400L bo istnieje zapotrzebowanie na takie szkło. Nikon ma 80-400 i wszystko wskazuje na to, że wkrótce je odświeży bo nie było zbyt udane. Krótkie portretówki są przydatne i liczący się producenci mają je w ofercie. Canon ma najszerszą ofertę i jest wyznacznikiem, czy nam się to podoba czy nie. Nikon stara się dotrzymywać kroku, czasem nawet jest o krok przed Canonem ale raczej nie próbuje definiować potrzeb użytkowników inaczej bo strzelił by sobie w stopę. Pentax, Sony czy Olympus zapewne chcieliby mieć ofertę szkieł taką jak Canon i Nikon ale nie stać ich na zaprojektowanie i utrzymywanie w ofercie takiego spektrum produktów. Wycięli kawałek tortu i starają się ugrać co się da na pewnych fragmentach rynku.
AM - Wto 07 Gru, 2010
dr11 napisał/a: | Ja tam wolę sprawne 1.2 niż 1.4 czy 1.8. Ale ja 50mm nie używam, jak dla minie 50mm mogłoby nie istnieć
|
Ja wole sprawne f/1, ale badzmy realistami - obu na razie nie ma i raczej nie bedzie.
Pełnoklatkowe szkło f/1.4 daje bardzo małą głębię ostrości. Gdyby jeszcze te wszystkie Canony i Nikony o tym świetle, przy pełnym otwarciu były tak ostre jak najlepsze Zeissy to tęsknota niektórych za f/1.2 czy f/1.0 stopniała by do minimum.
AM - Wto 07 Gru, 2010
dragossani napisał/a: | Gdyby jeszcze te wszystkie Canony i Nikony o tym świetle, przy pełnym otwarciu były tak ostre jak najlepsze Zeissy |
Ale Canony i Nikony w wersji 1.4 sa budzetowe wlasnie. To jest wlasnie wynik Twoich "zdefiniowanych potrzeb".
dragossani napisał/a: | Te szkła są potrzebne bo odpowiadają na wymagania rynku. Marka nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu producent który sprzedaje korpusy segmentu półprofesjonalnego powinien mieć półprofesjonalne szkło typu 100-400 w ofercie bo użytkownicy takiego potrzebują. | Użytkownicy potrzebują bo potrzebują, czy potrzebują, bo akurat takie jest? Popyt powoduje podaż, czy podaż+marketing popyt?
dragossani napisał/a: |
Leica to nisza. Potrzeby użytkowników dalmierzy są specyficzne. | Leica to nie tylko dalmierze.
dragossani napisał/a: | Krótkie portretówki są przydatne i liczący się producenci mają je w ofercie. | Mają 85-tki, ja mówię o skróconych, czyli 75/77mm. Podobnie ma się sytuacja z prawdziwym standardem, czyli szkłem 43mm na FF.
dragossani napisał/a: | Canon ma najszerszą ofertę i jest wyznacznikiem, czy nam się to podoba czy nie. | Ma od stosunkowo niedawna najszerszą ofertę, ale to nie jest żaden wyznacznik. Czy jeśli wkrótce oferta m4:3, E, czy NX będzie najszerszą, to stanie się dla Ciebie wyznacznikiem czegokolwiek?
dragossani napisał/a: | Nikon stara się dotrzymywać kroku, czasem nawet jest o krok przed Canonem ale raczej nie próbuje definiować potrzeb użytkowników inaczej bo strzelił by sobie w stopę | A co definiuje potrzeby użytkowników? Szklarnia Canona? Czy oferta systemów średnioformatowych jest choć trochę podobna do tego co oferuje Canon?
dragossani napisał/a: | Pentax, Sony czy Olympus zapewne chcieliby mieć ofertę szkieł taką jak Canon i Nikon ale nie stać ich na zaprojektowanie i utrzymywanie w ofercie takiego spektrum produktów. | Pentax miał ofertę podobną do tej, którą obecnie oferuje Canon + sporo szkieł specyficznych tylko dla niego, podobnie było z Olympusem, którego jasne Zuiko miażdżyły jakością - Pentax dostosował linię szkieł do produkowanych korpusów, Olympus całkowicie przebudował system wchodząc w konsorcjum FourThirds, a teraz robi to ponownie z m4:3.
dragossani napisał/a: | Wycięli kawałek tortu i starają się ugrać co się da na pewnych fragmentach rynku. | Nie, to raczej Canon zagarnął zdrowo funkcjonujący rynek w latach 90-tych i spowodował, że wielu ludzi myśli tak, jak Ty.
Baku - Wto 07 Gru, 2010
jaad75 napisał/a: | Nie, to raczej Canon zagarnął zdrowo funkcjonujący rynek w latach 90-tych i spowodował, że wielu ludzi myśli tak, jak Ty. |
A ten punkt widzenia to już wybitnie zależy od punktu spoczynku pupy
dr11 - Wto 07 Gru, 2010
Baku napisał/a: | jaad75 napisał/a: | Nie, to raczej Canon zagarnął zdrowo funkcjonujący rynek w latach 90-tych i spowodował, że wielu ludzi myśli tak, jak Ty. |
A ten punkt widzenia to już wybitnie zależy od punktu spoczynku pupy |
I biedny rynek musiał zakończyć produkcję np. świetnych supertele, bo niezdrowy Canon wparował z buciorami
Ale ludzie mają fantazję
dr11 napisał/a: | I biedny rynek musiał zakończyć produkcję świetnych supertele, bo niezdrowy Canon wparował z buciorami
Ale ludzie mają fantazję | Ależ supertele były na rynku zanim Canon wylansował system EOS... Inna sprawa, że zapotrzebowanie na nie nie było duże, a po monopolizacji rynku przez Canona spadło poniżej progu opłacalności.
dr11 - Wto 07 Gru, 2010
Były i się zmyły Pozostały widoczne w fotografii zawodowej Nikkory i Canony.
dr11 napisał/a: | Pozostały widoczne w fotografii zawodowej Nikkory i Canony. | Które wzajemnie się kopiuja ku uciesze i żądaniom gawiedzi - CBDU.
dr11 - Wto 07 Gru, 2010
jaad75 napisał/a: | ku uciesze i żądaniom gawiedzi | No dla siebie nie będą chyba robić, tylko raczej dla odbiorców
dr11 napisał/a: | No dla siebie nie będą chyba robić, tylko raczej dla odbiorców | Przeczytaj może jeszcze raz o czym piszę od paru postów...
dr11 - Wto 07 Gru, 2010
jaad75, znajdz mi dla przykładu w innym systemie szkło z 400mm, światłem 5.6 i jednocześnie długością mniejszą niż 20cm. Może jest, nie wiem.
I to, że od lat 90 Canon zagarnął zdrowo funkcjonujący rynek nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia. Równie dobrze mógłby to być Pentax, Nikon, Zenit. Chodzi możliwość wyboru sprzętu według własnego 'widzimisię', jego dostępność i cenę.
Baku - Wto 07 Gru, 2010
jaad75, jak zwykle psujesz dobrą zabawę i wyskakujesz ze swoimi limitedami (no dobrze, 43 to nie limited) i spiskową teorią dziejów z Canonem w roli głównej... Na prawdę nie możemy sobie choć trochę pomarzyć że jesteśmy świetni? Zawsze gdy humory nam dopisują i popuszczamy sobie wodze fantazji zza kulis pojawia się znajomy głosik i cedzi:
- O czyżby? Nie wydaje mi się...
Już przywykłem i wydaje mi się, że by mi go brakowało, gdyby zamilkł
dr11 napisał/a: | jaad75, znajdz mi dla przykładu w innym systemie szkło z 400mm, światłem 5.6 i jednocześnie długością mniejszą niż 20cm. | Dla przykładu:
http://www.bdimitrov.de/k.../FA400f5.6.html
19.9cm...
dr11 napisał/a: | I to, że od lat 90 Canon zagarnął zdrowo funkcjonujący rynek nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia. Równie dobrze mógłby to być Pentax, Nikon, Zenit. | I byłoby to równie niezdrowe.
[ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 13:47 ]
Baku napisał/a: | no dobrze, 43 to nie limited | 43 to akurat Limited...
dr11 - Wto 07 Gru, 2010
No ok. Nie znałem Ale 100-400 jest mniejsza, ma stabilizację i mniejszy MFD No i jest dostępny praktycznie od ręki.
jaad75 napisał/a: | I byłoby to równie niezdrowe. | Zdrowe, niezdrowe. Ważne, że jest w czym wybierać
Baku - Wto 07 Gru, 2010
jaad75 napisał/a: | 43 to akurat Limited... |
No masz ci los... Wszystko po staremu!
Chyba nie będzie nadużyciem uznać, że różnica między 85mm, a 75 mm lub między 50mm, a 43mm to dość subtelne niuanse. Generalnie to worek "szkła portretowe w zakresie 35-135" gdzie wcisnąć można kilka stałek. Mogą być 35,50,85,105,135 ale mogą być też takie jak ma Leica. Swoją funkcję spełnią.
Pytanie czy popyt powoduje podaż, czy podaż+marketing powoduje popyt to dylemat jajko-kura i chyba nie ma się sensu o to spierać. Potrzeby użytkowników definiują realia zdjęciowe. Nakłada się na to format używanego korpusu i wychodzi nam lista potrzebnych szkieł. Oczywiście jedne potrzeby są bardziej palące inne mniej. Do makro raczej nikt średniego formatu nie kupuje i producenci to wiedzą.
Historycznie patrząc Canon potentatem jest od niedawna. Jednak dziś jest jednym z dwóch największych producentów i de facto definiuje rynek. Jeśli są gdzieś szkła FX/DX których odpowiedników nie ma w ofercie ani Nikon ani Canon to prawdopodobnie nie są to szkła zbyt potrzebne. Pomijam tutaj średni format czy bezlusterkowce bo to inny sposób fotografowania, inne potrzeby, zatem inne szkła.
ov_Darkness - Czw 09 Gru, 2010
Moze nie uwierzycie, ale przeczytałem cały ten flamewar'owy wątek.
Głównie dlatego, że zastanawiam się nad zakupem D700.
5Dmk2 udało mi się ostatnio popełnic kilka pstryków - ciekawy sposób obrazowania, ale ergonomia (jeśli chodzi o logikę sterowania przede wszystkim) mi nie odpowiada.
A dla mnie, co wielokrotnie podkreślałem, jest to main selling point.
Z przykrością musze stwierdzić ,że poza nową Sigmą, której z oczywistych względów nie kupię, nie widze na rynku następcy dla mojej S5'ki.
Zwłaszcza, że ostatnio odkryłem, że tryb 12MP w tej puszce nie został dodany na siłę, jak wcześniej sądziłem.
@Raideur: czego nie wybierzesz, będzie tak samo dobrze, a raczej tak samo źle
Albo będziesz miał słabszy obrazek, albo ergonomię.
Niemniej jednak różnice dla nie-pro (czyli jeśli puszka nie utryzmuje Twojego dupska), są zaniedbywalne i sprowadzają się do smaku.
A gdybym miał wybrzydzac, to chciałbym 16MP puszkę FF w stylu D3, opartą na Foveonie z konstrukcją pikseli SRII, bez filmów czy LV, za to z dobrą matówką w cenie poniżej 10k.
Dlaczego? Dla dynamiki na poziomie np 16EV, szczegółowości z MF i doskonałej ergonomii i wytrzymałości Nikona.
Ech... gdyby się tak Fujifilm, czy Sigma podjęli znów wsadzenia swoich bebechów do nikonowskich puszek, tak jak drzewiej bywało z Fuji czy Kodakiem...
Co się tyczy szklarni: wszystko praktycznie, co mogłoby mnie interesować, już zostało wyprodukowane. Przez Voigtlandera lub Zeissa
Raideur - Czw 09 Gru, 2010
ov_Darkness widze ze ty mnie rozumiesz lepiej w tym watku niz wiekszosc
Dokladnie nie kupuje aparatu zeby nim zarabiac .
Jednak bardzo sie pasjonuje fotografia ,i do kontynuowania przyjemnosci robienia zdjec chcialbym cos troszke z wyzszej polki niz mam teraz.
jaad75 - Czw 09 Gru, 2010
Raideur napisał/a: | Jednak bardzo sie pasjonuje fotografia ,i do kontynuowania przyjemnosci robienia zdjec chcialbym cos troszke z wyzszej polki niz mam teraz. | Szkła sobie lepsze kup.
jaad75 mysle o lepszych szklach ,ale wlasnie wraz z nowa puszka,choc decyzja do konca nie zapadla czy bedzie to canon czy nikon ?
Sunders - Czw 09 Gru, 2010
Raideur napisał/a: | mysle o lepszych szklach ,ale wlasnie wraz z nowa puszka,choc decyzja do konca nie zapadla czy bedzie to canon czy nikon ? |
To pomyśl tylko o lepszych szkłach, a później jedynie dokup do nich puszkę
Problem to nie zakup szkiel lecz wybor systemu,bo jesli teraz zakupie szkla nikona to przy tym systemie zostane i na odwrot .
dr11 - Czw 09 Gru, 2010
Raideur, ale co, szkła nagle przestaną być dobre?
hijax_pl - Czw 09 Gru, 2010
Raideur, a jakie szkła Cię interesują?
jaad75 - Czw 09 Gru, 2010
Raideur napisał/a: | Problem to nie zakup szkiel lecz wybor systemu,bo jesli teraz zakupie szkla nikona to przy tym systemie zostane i na odwrot . | A co za problem sprzedać? Teraz przecież też przebąkiwałeś coś o przejściu na Canona ze względu na te bzdury o kolorach... Twoje dylematy są dla mnie kompletnie niezrozumiałe.
Luke_S - Czw 09 Gru, 2010
Gdyby kogoś interesowały opinie użytkowników D700, którzy mieli okazję fotografować 5DII, to zapraszam: http://forums.dpreview.co...essage=37119796.
hijax_pl napisał/a: | Raideur, a jakie szkła Cię interesują? |
Napewno na poczatek te dwa z canona ; 16-35mm f/2,8L II USM,24-70mm f/2,8L USM
z nikona ; 14-24mm f/2,8G ED ,24-70mm f/2,8G ED
Cos do pejzazy i powiedzmy zoom spacerowka.
Luke_S - Czw 09 Gru, 2010
Raideur napisał/a: | Napewno na poczatek te dwa z canona ; 16-35mm f/2,8L II USM,24-70mm f/2,8L USM
Cos do pejzazy i powiedzmy zoom spacerowka. |
Jeśli chodzi o te konkretne szkła, to oferta Nikona jest ciekawsze. Jeśli nie potrzebujesz wyższej rozdzielczości niż 12 mpx ani nagrywania filmów, to wybór jest prosty.
Sunders - Czw 09 Gru, 2010
Raideur napisał/a: | Napewno na poczatek te dwa z canona ; 16-35mm f/2,8L II USM,24-70mm f/2,8L USM
z nikona ; 14-24mm f/2,8G ED ,24-70mm f/2,8G ED |
No to kupuj D700.
hijax_pl - Czw 09 Gru, 2010
Wybór zatem jest prosty
Raideur - Pią 10 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | Raideur napisał/a: | Napewno na poczatek te dwa z canona ; 16-35mm f/2,8L II USM,24-70mm f/2,8L USM
Wybór zatem jest prosty |
Moze wybor prosty ,ale czasem moze tez chec wybrobowania canona by wiedziec jak to naprawde jest z tymi kolorami ...blokuje przed zakupem nikona ?
Baku - Pią 10 Gru, 2010
Akurat w zakresie ogniskowych który podałeś Nikon ma lepszą (świeższą) ofertę.
B o g d a n - Pią 10 Gru, 2010
Cos do pejzazy i powiedzmy zoom spacerowka. |
Na sam początek, to proponuję kupić tylko 24-70/2.8 obojętnie który system wybierzesz.
Zobaczysz jak to szeroko i jak jasno na FF.
Dokupić UWA zawsze można.
Do pejzaży wystarczy Ci f/4. W Canonie np. masz tani i dobry EF17-40/4L USM, nie trzeba wydawać dwa razy więcej na 16-35.
W to miejsce, za różnicę kupisz sobie parę stałek, np. EF85/1.8 USM i EF50/1.4 USM albo zooma EF70-200/4L USM.
jaad75 - Pią 10 Gru, 2010
IMHO, w tym przypadku w ogóle nie ma potrzeby zmiany puszki, a tym bardziej systemu - wystarczy kupić lepsze szkło niż ten ciemny zoom i budżetowa 50-tka.
kozidron - Sob 11 Gru, 2010
jaad75 napisał/a: | IMHO, w tym przypadku w ogóle nie ma potrzeby zmiany puszki, a tym bardziej systemu - wystarczy kupić lepsze szkło niż ten ciemny zoom i budżetowa 50-tka. |
jaad75, wiesz co to jest magia FF to właśnie 25 stron tematu (bo moderator posprzątał) i dalej niezdecydowany autor wątku a ty tu teraz obnażasz smutna prawdę, ze wystarczy szklarnie dokupić pod aps-c.
Raideur - Sob 11 Gru, 2010
No coraz ciezej zdecydowac a data zakupu sie zbliza ?
hijax_pl - Sob 11 Gru, 2010
Raideur, rzuć monetą. Całkiem szczerze...
lotofag - Nie 12 Gru, 2010
Raideur napisał/a: | No coraz ciezej zdecydowac a data zakupu sie zbliza ? |
Ty tak serio zakładasz tematy na forach, żeby ludzie Ci powiedzieli na co masz wydać swoje pieniądze? To już chyba nie ten poziom co "wybór luszczanki za tysionc-pińcet co by wszystko ładnie fotografowała", chyba masz swój rozum i swoje doświadczenie, nie? A na forum to się można spytać o jakieś niuanse czy umówić się z kimś kto takowy sprzęt posiada i to wtedy ma IMHO sens.
Raideur - Sro 15 Gru, 2010
lotofag napisał/a: | Ty tak serio zakładasz tematy na forach, żeby ludzie Ci powiedzieli na co masz wydać swoje pieniądze?... |
Kto pyta nie bladzi ...
[ Dodano: Pią 14 Sty, 2011 17:51 ]
No i w koncu pozbylem sie Nikona a zagoscil za to Canon
|
|